23. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 4. 2002

Jan Paul se chová jako "klevetivá baba"

David Rath
Napsal nám pan Michal Sojka z České lékařské komory:

Vážený pane šéfredaktore,
v příloze zasílám odpověď prezidenta ČLK MUDr. Davida Ratha na článek Jana Paula President ČLK MUDr. David Rath zneužívá a diskredituje Českou lékařskou komoru, který je plný nepravd. Doufám, že odpověď zveřejníte.

Jen mi dovolte vyjádřit podiv, že jste se ani pan Paul, ani Vy osobně, neobrátili na nás a nezeptali na podrobnosti, ještě než zmiňovaný článek vyšel. K investigativní žurnalistice, kterou se tak často zaštiťujete, přeci patří zeptat se i objektu, o kterém píšete. Nebo se mýlím?

Text Davida Ratha následuje.

Je velmi s podivem, jakou lehkostí žonglují někteří lidé různými smyšlenkami a pomluvami. Velice zábavným příkladem je článek pana Jana Paula v Britských listech z 18. 4. 2002, který se týká mé osoby. Celý článek je plný spekulací typu "co ten Rath asi má z toho, že je v časopisu Osobní lékař reklama na Wobenzym a jaký je vlastně propletenec vydavatelství a ČLK". Článek je zábavný především proto, že za použití obecně známých skutečností vytváří paranoidní konstrukce o jakýchsi "velkých penězích, které za tím stojí". Pan Paul ve svatém nadšení vyřkl závažné obvinění a je mu úplně jedno, zda je skutečnost taková, jakou by jí chtěl vidět. Fáma či pomluva je na světě a už dál může žít svým životem. Stejně se chovají primitivní klevetivé baby. Jaká je ochrana proti takovým morálním mrzákům? Odpověď je jednoduchá - "obrana není žádná", neboť lidé od pradávna raději věří nesmyslům, než holým faktům, které nejsou zdaleka tak "zajímavé". Proto si nečiním velkou ambici na to, že někoho přesvědčím, ale pro úplnost uvedu několik lehce ověřitelných faktů.

  1. ČLK dostala několik desítek stránek v měsíčníku Osobní lékař jako "sponzorský dar" od vydavatele, tedy od firmy Presstempus. Na těchto stránkách si můžeme psát, co uzná ČLK za vhodné. Tedy nejde o situaci, kdy by ČLK platila Presstempus, ale Presstempus pomáhá ČLK. Maličkost, která staví věty pana Paula z nohou na hlavu.
  2. Stejným "darem" byly stránky ve speciálu Osobní lékař. Šlo o propagační materiál s nákladem 4 milionů kusů, tedy ne o časopis, ale o reklamu na časopis. Cena jedné stránky v takovémto reklamním "letáku" se pohybuje někde okolo 1 milionu Kč. ČLK dostala 4 stránky, tedy zhruba 4 miliony. ČLK to nestálo ani jednu Kč.
  3. ČLK neodpovídá a neobsazuje inzertní a reklamní stránky tak jako jiné redakce neovlivňují reklamu v médiích, pro která pracují. To ví i malé dítě, ale "zasvěcený" pan Paul nikoliv. Nevím, zda je důvodem jeho vrozený defekt intelektových schopností, nebo úmysl.
  4. ČLK má přesně stanovený postup při udělování "garance" produktům. Osobní lékař není garantovaný produkt, neboť odborné články přímo vznikají na zakázku ČLK - mimochodem ani autorské honoráře neplatí ČLK, ale opět Presstempus, tedy opět "sponzorský dar" pro ČLK.
  5. Propojení s Dr. Klimovičovou není žádné "skandální" odhalení, ale věc notoricky známá, alespoň pro lidi, co s ČLK souvisejí. O Osobním lékaři dokonce jednal i nejvyšší orgán ČLK - sjezd delegátů. Pro poučení Jana Paula jen uvádím, že vědecký sekretář je funkce čistě administrativní bez sebemenší výkonné moci a je spíše "za trest" než, že by se o ní nějací lékaři rvali. Vědecký sekretář přiřazuje jednotlivé stížnosti pacientů jednotlivým znalcům a sleduje termíny jejich vypracování, dále kontroluje úplnost žádostí o akreditace pracovišť - zhruba půl metru vysoké svazky lejster, kontroluje zápis z vědecké rady a připravuje materiály dle programů vědecké rady. Docela se divím Dr. Klimovičové, že ke všemu, co dělá, nám před více než rokem kývla na tuto "skvělou funkci". Mohu ubezpečit pana Paula, že se na ní rozhodně nedá zbohatnout . Pokud paní doktorka ještě k tomu sponzoruje komoru, dělá tak jen proto, že jsme spolu osobně zakládali před 8 lety LOK a podobní "Paulové" se do nás strefovali za to, že si dovolujeme hrozit stávkou doktorů.
  6. ČLK, ani já osobně, jsme nikdy nepropagovali žádný lék a doufám, že tak ani nikdy nebudeme činit. Spojení "Wobenzym je můj Osobní lékař" je věcí pana Kříže a jeho smlouvy s výrobcem a nemá s ČLK cokoliv společného. Název "Osobní lékař" není majetkem ČLK a je jen věcí vydavatele jaké "reklamy" v časopisu umístí. ČLK nebude svého sponzora "peskovat" jen proto, že se to nelíbí nějakému panu Paulovi.

Podtrženo a shrnuto - nemám se o co šábnout ani s Dr. Klimovičovou, ani s kýmkoliv jiným. Mohl bych se šábnout leda o volné stránky, co dostává ČLK zdarma od svého sponzora Dr. Klimovičové.

                 
Obsah vydání       23. 4. 2002
22. 4. 2002 Vzhůru k pražským volbám František  Procházka
21. 4. 2002 Jak dlouho po válce lze vraždit Němce? Jiří  Čertík
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
22. 4. 2002 Jan Paul se chová jako "klevetivá baba" David  Rath
22. 4. 2002 Maďarská politická samovražda Lubomír  Sedláčik
23. 4. 2002 Francie: Kam vede koalice socialistů s komunisty - k volbě mezi krajní pravicí a pravicí
23. 4. 2002 Může být Le Pen francouzským prezidentem? Josef  Brož
22. 4. 2002 Potěmkinskou cestou k lepším zítřkům aneb ČTK objevující Tomáš  Pecina
22. 4. 2002 Problém Eurotelu s posíláním SMS trvají Antonín  Pechar
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2002 Na lumpov si treba posvietiť Lubomír  Sedláčik
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
23. 4. 2002 Francie: Kam vede koalice socialistů s komunisty - k volbě mezi krajní pravicí a pravicí   
22. 4. 2002 Vzhůru k pražským volbám František  Procházka
22. 4. 2002 Jan Paul se chová jako "klevetivá baba" David  Rath
22. 4. 2002 Reflex versus větrné mlýny Tomáš  Pecina
19. 4. 2002 V Británii nepotřebují čeští občané zdravotní pojištění   
19. 4. 2002 Maďarsko - volby, ve kterých opravdu o něco jde Sam  Vaknin
19. 4. 2002 Policie vyšetřuje konkurs Tchecomalt Group Radek  Mokrý
18. 4. 2002 Milování Lukáš  Bárta
18. 4. 2002 President ČLK MUDr. David Rath zneužívá a diskredituje Českou lékařskou komoru Jan  Paul
18. 4. 2002 Jak bohaté země přímo žijí z chudoby chudých zemí   
17. 4. 2002 PVT: Děláme jen to, co po nás chce ÚOOÚ Jiří  Faltus
17. 4. 2002 Ostrá diskuse o poválečném uspořádání na česko-německé konferenci v Berlíně Miloslav  Bednář
17. 4. 2002 Benešovy dekrety a postmoderní diskuse V. Žáka Milan  Valach