19. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 3. 2003

Sci-fi: Jeden týden pokročilého uživatele operačního systému Linux

Jiří
Dovětek místo úvodu - pro kyselé prdele:
Autor pracuje s operačními systémy typu Unix již asi 15 let. Začínal na SCO UNIXu, pak používal SCO OpenDesktop, pak Linux Slackware, pak Linux Redhat a nyní používá Linux SuSE 7.x. Má tedy určité nepatrné zkušenosti a připadalo mu hezké "píchnout do vlastního hnízda".
Pondělí
Dnes jsem měl mimořádně špatný den. Podruhé jsem neuspěl při postupové zkoušce. Netušil jsem, že knihovna libBrokenLocale.so.1 je v systému SxS 7.0 s jádrem 14.12.167 již nahrazena dynamickou virtuální knihovnou libBrokenLocale.so.virt.0. Šéf na mne dnes křičel, že tu zprávu, co jsem mu poslal, nemůže otevřít, protože jsem použil s jeho prohlížečem částečně nekompatibilní verzi maker. Když jsem se na to ptal svého lingurua, odpověděl, že na takové podružnosti nemá čas, ať si to najdu na netu.
Středa
Chtěl bych poslat své mamince přání k narozeninám, ale nevím, zda v Hannoveru používají kompatibilní formát SMIME 14.12. Slyšel jsem, že klon XxA 7.2.1 se nedávno odštěpil od stabilní verze 7.2.0 kvůli nové implementaci záhlaví ARP zpráv v IP verzi 7.1 a pro formát SMIME zatím použili jednu ze starších implementací původního klonu. Linguru byl dnes obzvláště nervózní, protože musel znovu překompilovat jádro kvůli nějakým novým patchům pro ovladače satelitního kanálu. Díky linnews jsem náhodou zjistil, že šéfův linguru zřejmě přešel na nějakou novější verzi XYWindows, v níž makra mají novou signaturu ve svém záhlaví. Budu asi muset napsat vlastní konvertor v SuPerlu nebo přejít na verzi, jakou má šéf. Ale zatím nechci svého lingurua dráždit. Při kompilaci mu to hlásí nějaké podivné chyby v header fajlech.
Čtvrtek
Dneska jsem nemohl na počítači pracovat. Linguru stále ještě bojuje s kompilací jádra. Taky mi oznámil, že dosud neobdržel platbu za poslední týden. Budu se na to muset podívat. Možná banka provedla upgrade svého rozhraní pro příjem platebních příkazů. Když to nefungovalo posledně, tak jsem musel sehnat patch pro knihovnu libnet_crypt.so.8.2. Strávil jsem na tom celou sobotu a neděli, než jsem na to přišel. Volala Lenka, jestli bych s ní v pátek nezašel do W-klubu. Prý je to nějaký sklepní klub, kde snad ani nemají lingurua a prý nějaké aplikace si uživatelé instalují sami. Budeme si ale muset dávat trochu pozor. V New Yorku linucajti zasáhli proti nějakému klubu, kde barman nechal nainstalovat aplikaci bez otevřených zdrojáků! Lenka se od své kamarádky dověděla, že W-kluby jsou snad navzájem spojeny nějakou sítí a funguje jim přenos zpráv a dokonce i textů, obrázků a hudby. Ale myslím, že to bude nějaká bouda nebo reklamní tahák. Těžko přece můžou mít dva různé kluby ve dvou různých městech Evropy kompatibilní aplikace nebo dokonce systémy!
Pátek
Linguru dokončil kompilaci jádra, ale řekl mi, že bych si měl někde na netu sehnat novou stabilní verzi 14.12.180 a když mu zaplatím na čtrnáct dní dopředu, tak mi jí přijde nainstalovat už příští týden. Budu se muset v sobotu poprat s tím rozhraním pro platební příkazy a taky se podívat na otázky k postupové zkoušce. Jako uživatel páté třídy bych mohl získat nárok na rozšířené služby v i-netu, a to určitě není k zahození. Šéf už má čtvrtou třídu a určitě není o moc chytřejší než já.
Sobota
Bolí mě hlava, ale budu se muset podívat na to rozhraní. Včerejší večer byl velmi poučný. Původně jsem čekal něco na způsob Bratrstva kočičí pracky, ale prostředí mne příjemně překvapilo. Dokonce jsme si s Lenkou vyzkoušeli instalaci W-systému. Hravě jsme zvládli těch několik otázek a za necelých 15 minut systém fungoval. Naprosto neuvěřitelné! Musí v tom být nějaká děsná finta. V té chvíli jsem si připadal skoro jako můj linguru. Fakt jsem čuměl, když šlo bez problémů posílat zprávy včetně obrázků z jednoho W-klubu do jiných klubů. Pořád si ale myslím, že to byla nějaká blamáž. Možná mají na jednom počítači nainstalováno několik serverů a zprávy se posílají jen lokálně. To bych pak chápal. Jinak by určitě museli mít alespoň problémy s kompatibilitou jádra, to ať mi nikdo neříká, že ne. A ten mladík ve svetru mi připadal jako totální idiot. Tvrdil, že v minulosti existovaly firmy, které přizpůsobovaly systémy a aplikace uživateli. To je přece kardinální pitomost. To by si každý uživatel mohl vymyslet, co by chtěl. Nebo snad by dokonce byly stejné aplikace pro všechny uživatele. Blábol. A už vůbec nechápu, jak uživatelé mohli dříve pracovat bez postupových zkoušek. Sice ten jejich W-systém stojí dost peněz, ale na druhé straně když spočítám, kolik mě stojí linguru, tak za dva nebo nejvýše za tři měsíce bych to měl zpátky. Nejsem ale přesvědčen, že by to mohlo takhle fungovat. Přece mi nemohou jen tak prodat memodisk, abych si z něj něco sám instaloval! Určitě mají nějakého W-gurua, který pak za těžký peníz systém nakonfiguruje. To bude ta finta!
Neděle
Pořád nevím, v čem je ten problém s rozhraním pro platební příkazy. Volal jsem už dokonce do banky, ale jejich linguru se mnou odmítá diskutovat, dokud nebudu mít alespoň třetí třídu. Budu muset obtěžovat toho svého. To bude zase peněz! Lenka mi přinesla nějakou technohistorickou knihu, v níž v jedné kapitole autoři tvrdí, že v minulém století žil člověk, jehož firma budovala systémy uživatelsky velmi jednoduché, široce rozšířené a navzájem kompatibilní. Prý jeho cílem bylo vybudovat jednotnou univerzální síť navzájem kompatibilních počítačů. Ta síť měla být dokonce celosvětová! Absolutní nesmysl. To musel být nějaký blázen. Jo, pamatuji si jeho jméno. Jmenoval se William Gates. A taky v té knize tvrdili, že Lin-systémy byly v minulém století mnohem méně rozšířené, než dnes. Musím se podívat, jestli ta kniha není náhodou na linindexu. Kašlu na počítače. Jdeme s Lenkou do lesa. Čeká mne perný týden.
                 
Obsah vydání       19. 3. 2003
19. 3. 2003 Bush připraven na válku proti Iráku
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra
19. 3. 2003 Tony Blair: Hrozbou je chaos
19. 3. 2003 Bill Clinton: Důvěřujte Tonymu Blairovi, měl pravdu
19. 3. 2003 Tony Blair získal Dolní sněmovnu pro válku proti Iráku
19. 3. 2003 USA: Americká invaze do Iráku je "nevyhnutelná"
19. 3. 2003 "Proti válce mír?" Miloš  Dokulil
18. 3. 2003 Dramatickým protiválečným projevem odstoupil předseda britské Dolní sněmovny Robin Cook
19. 3. 2003 Amatérova analýza: Týden Vladimír  Bernard
19. 3. 2003 Nespravedlivá kritika bývalého karvinského primátora Jaroslav  Hlaváček
18. 3. 2003 Kulturní muzeum: V mé duši věčný smutek dlí a věčné teskno... Hugo  Schreiber
19. 3. 2003 Nesoudružka poslankyně: Z třešně jablka nesklidíš, kocourku Štěpán  Kotrba
19. 3. 2003 Sci-fi: Jeden týden pokročilého uživatele operačního systému Linux   Jiří
19. 3. 2003 List z Kuby II.: do Mexika na palube "vrtuláka" Cuban Airlines Juraj  Uvíra
19. 3. 2003 Veĺká lotéria amerických korporácií Radovan  Geist
19. 3. 2003 Východná politika Slovenska Alexaner  Duleba
19. 3. 2003 Správa o Slovensku Damas  Gruska
14. 3. 2003 Mr. Scruff: Trouser Jazz Vladimír  Potančok
18. 3. 2003 Obdivuhodná odolnost Radek  Mokrý
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

GNU a public domain - prostor pro lidi RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2003 Sci-fi: Jeden týden pokročilého uživatele operačního systému Linux   Jiří
19. 2. 2003 Pozvánka na OpenWeekend 2003   
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
7. 11. 2002 OpenWeekend 2003: Call for papers   
5. 8. 2002 Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties   
4. 7. 2002 42 procent britských domácností je připojeno na internet - stačí to?   
27. 5. 2002 Policejní razie v internetové kavárně a klubu Plíživá kontra - útok na svobodu tisku? Miroslav  Chovanec
8. 3. 2002 Parlament: Debata ústavních právníků o věcech, kterým nerozumějí a přesto o nich musí rozhodovat Štěpán  Kotrba
26. 2. 2002 Microsoft versus ostatní Jan  Janda
22. 2. 2002 Totalita nehrozí z technologie - hrozí jen tehdy, selžeme-li duchovně Eugen  Haičman
19. 12. 2001 Jak mění informační technologie svět Eugen  Haičman
4. 12. 2001 Jak si poradíme s technologickou civilizací? Eugen  Haičman
25. 10. 2001 Na trh byla uvedena Windows XP: Microsoft chce kolonizovat i internet