15. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 3. 2002

Amerika začíná být sama svým nejhorším nepřítelem

Jak Dick Cheney cestuje po světě ve snaze získat podporu pro americkou zahraniční politiku, zjišťuji, že podruhé za posledního půl roku silně nesouhlasím s konvenční moudrostí britských médií, napsal v deníku Times jeho komentátor Anatole Kaletsky. Těsně po 11. září bylo možno charakterizovat konsensus v Británii a ve většině Evropy jako morálně sympatizující, avšak pragmaticky nepřátelský. Veřejně podporovali evropští politikové a komentátoři Ameriku v době, kdy to potřebovala. Soukromě však šeptali vedoucí evropští politikové o obrovských vojenských ztrátách a globálním diplomatickém chaosu, jaký bude prezident Bush riskovat, pokud by zaútočil na Talibán. V současnosti je reakce na cestu viceprezidenta Cheneyho, který se snaží získat podporu pro vojenskou akci proti Iráku zrcadlově obrácená. Svět je nyní emocionálně nepřátelský vůči válkychtivé a přehnané rétorice prezidenta Bushe. I nejbližší přátele Washingtonu irituje americká arogance a jsou donuceni veřejně přiznat, že Bushův boj proti "ose zla" je motivován stejnou měrou domácí politickou kalkulací jako legitimními bezpečnostními obavami. Avšak navzdory emocionálnímu nepřátelství a veřejnému vyjadřování nechuti nad postojem Ameriky, politikové po celém světě teď tiše nabízejí Bushovi podporu:

"Chápeme, co chcete udělat v Iráku a proč. Nemůžeme to schválit veřejně, ale pokud to uděláte dobře, můžete počítat s naší soukromou podporou."

Tuto kombinaci morálního nepřátelství a pragmatických sympatií lze nyní vysledovat nejen v Británii a v Evropě, ale v hlavních městech po celém světě, dokonce i v Rusku a v Saúdské Arábii.

Bohužel, argumentuje dále autor, zřejmě se ukáže, že tato mlčenlivá podpora pro americkou politiku vůči Iráku je stejně tak chybná, jako bylo loňské znepokojení ohledně války proti Afghánistánu.

Všichni si dnes myslí, že americký útok proti Iráku bude rychle úspěšný a stabilizuje situaci na Blízkém východě. Osobně si myslím, že americké bombardování bude neúčinné a americká invaze vyvolá to, že budou americká vojska zatažena do války, z níž se nedostanou. Dojde k oslabení USA a svět bude silně destabilizován.

Loni autor - navzdory většině komentátorů - podporoval útok proti Talibánu - byl to slabý nepřítel, nenáviděný domácím obyvatelstvem a vojensky nepevný. Nyní varuje před útokem proti Iráku.

V Iráku je tomu totiž jinak než v Agfhánistánu. Irák je velká země s relativně moderní armádou a režim Saddáma Husajna, i když je to zločinecký režim, vládne v zemi už desítky let a je v irácké společnosti pevně zakořeněn.

Američané jsou však schopni porazit Saddáma Husajna, odhodlají-li se skutečně vyslat do Iráku potřebné množství vojsk. Jenže ve válce o Irák mohou zahynout stovky, nebo i tisíce amerických vojáků a bezpochyby budou muset zahynout desetitisíce iráckých civilistů, má-li být zlomena moc Saddáma Husajna pouhým bombardováním.

Je Amerika schopna přijmout takové ztráty? V zásadě ano, avšak ve snaze najít v sobě nutnou rozhodnost a krutost k tomu, aby Spojené státy usmrtily desítky tisíc lidí, musí mít demokratický národ pevnou víru v danou kauzu. A zde je jádro problému americké politiky ohledně Iráku.

Vzhledem k tomu, že není přesvědčivé, že měl Irák něco společného s útokem z 11. září, je obtížné si myslet, že americká veřejnost usmrcení tisíců iráckých civilistů, nemluvě o úmrtí amerických vojáků přivítá.

Začnou-li Američané o věci více uvažovat, mohou dokonce dospět k závěru, že preventivní útoky proti režimům, o nichž rozhodne Bílý dům, že jsou nepřátelské, zřejmě promění svět ve více nebezpečné místo než dosud. Útok na Irák by také vyslal úplně opačný signál než dosud: nikoliv, že ten, kdo zaútočí na civilisty v USA, si podepsal sám rozsudek smrti, ale signál, že si Spojené státy vyhrazují právo svrhnout jakýkoliv režim, který se jim nelíbí, bez ohledu na to, zda tento režim na USA zaútočil či nikoliv. A útok na Irák by odvedl pozornost od islámského fundamentalismu jako hlavní příčiny protiamerického teerorismu na Blízkém východě. Není divu, že Saúdská Arábie, jejíž styky se Spojenými státy se po 11. září téměř rozložily, byla najednou potěšena, že se náhle Bush už nezajímá o fundamentalistický terorismus, ale o novou "osu zla".

Jessica Mathews, předsedkyně Carnegieho nadace, zdůraznila minulý týden v deníku Washington Post, že americký útok na Irák by ospravedlnil pro jiné země nutnost vlastnit jaderné zbraně, aby se mohly obhájit před případným nevyprovokovaným útokem ze Spojených států. Írán by bezpochyby rychle začal dokončovat svůj jaderný program a tato dosud nejednotná země by se sjednotila kolem vlasteneckého úsilí získat jadernou bombu.

Bushův projev o "ose zla" pozoruhodně úspěšně spojil podprahově terorismus organizace al Qaeda, kriminální režimy a zbraně hromadného ničení. Zapomíná se však na to, že při útocích z 11. září bylo použito jen nožů na papírové krabice a že teroristé, kteří hledají jaderné zbraně, je asi nenajdou v Bagdádu, ale spíše v různých částech Sovětského svazu či v Pákistánu.

Málokdo z amerických komentátorů také poukázal na rozpory mezi novou Bushovou moralistickou doktrínu "mezinárodního zla" a jeho pohrdáním vůči budování demokracie v Africe, jeho vlažnou podporou pro OSN, jeho nekritickou podporou Šaronovy izraelské vlády a jeho odmítáním mezinárodních iniciativ, jejichž cílem je řešit globální problémy.

Kdyby však ve válce proti Iráku začaly umírat velké počty lidí, všechny tyto rozpory v doktríně o "ose zla" by však najednou byly zcela zjevné - a to především Američanům.

                 
Obsah vydání       15. 3. 2002
17. 3. 2002 Způsobil útoky antraxem vědec, který pracoval pro CIA?
15. 3. 2002 Konečně školné - jenže k čemu je dobré? Dominik  Lukeš
15. 3. 2002 Brána jazyků stále ještě uzavřená: Nad knihou Didaktika cizích jazyků na přelomu staletí Dominik  Lukeš
15. 3. 2002 Důkazů není zapotřebí, jen rovnou vybombardujte Bagdád jadernými zbraněmi!
15. 3. 2002 Amerika začíná být sama svým nejhorším nepřítelem
15. 3. 2002 Amerika není hamburger
15. 3. 2002 Vyřeší školné problémy univerzit? Jan  Čulík
15. 3. 2002 George Bush a jeho vize
15. 3. 2002 BBC osvobozena od finanční kontroly parlamentu, "aby byla zachována její redakční nezávislost"
14. 3. 2002 Stanislav Gross prosadil správní řád k novému projednávání Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2002 Způsobil útoky antraxem vědec, který pracoval pro CIA?   
15. 3. 2002 Vyřeší školné problémy univerzit? Jan  Čulík
15. 3. 2002 Amerika začíná být sama svým nejhorším nepřítelem   
15. 3. 2002 Brána jazyků stále ještě uzavřená: Nad knihou Didaktika cizích jazyků na přelomu staletí Dominik  Lukeš
15. 3. 2002 Konečně školné - jenže k čemu je dobré? Dominik  Lukeš
15. 3. 2002 Amerika není hamburger   
15. 3. 2002 George Bush a jeho vize   
14. 3. 2002 BBC "neoprávněně kritizuje bělošská elita"   
14. 3. 2002 O posilování patentových zákonů usilují korporace, které vznikly bez nich   
13. 3. 2002 Radnice Prahy 13 oslavila 3. výročí vstupu do NATO ohňostrojem Tomáš  Pecina
13. 3. 2002 Zamítnutý zákon? Žádný problém! Tomáš  Pecina
13. 3. 2002 Ještě jednou k přijímacím zkouškám na FHS Karlovy univerzity Jan  Čulík
13. 3. 2002 Děti Země si stěžují na Ericsson řediteli Dow Jonesu   
13. 3. 2002 Mezinárodní tabákové firmy "podváděly veřejnost"   
12. 3. 2002 Úřad pro ochranu osobních údajů neni odpovědný za digitalizaci veřejné správy Pavel  Vondruška