Eman Ghaleb: Český národ není národem xenofobů a nenávistníků

17. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Proč musí být v ČR dospívající dívka podrobována takovémuto veřejnému tlaku? Proč musí být "vděčná", že s ní škola zachází jako s každým jiným, když to má být samozřejmost? Je to ostuda. (JČ)

Asi bych se měla nějak vyjádřit, co? píše Eman Ghaleb na Facebooku.

Nejdříve bych ale měla poděkovat každému, kdo mi vyjádřil podporu.

Tato podpora mi dala hodně velký argument pro ty, co si myslí, že Češi jsou národem rasistů a xenofobů. Nikdy jsem si to nemyslela a jsem přesvědčena, že jen menšina v sobě nese nenávist a to hlavně ze strachu, který jim neustále dodávají média. Jsem ráda, že se mi to potvrdilo a hodně lidí přesvědčilo, že ve většině je stále dobro.

Česko beru jako svůj domov. Narodila jsem se sice v Jemenu, ale od pěti let jsem v Čechách a od té doby jsem byla v Jemenu jen 3x na dovolené. Česko beru jako svůj domov, protože mi dalo hodně a jsem za to vděčná.

Jedna z mnoha věcí, kterých si velmi vážím,je možnost studovat na Gymnáziu v Teplicích. Jsem vděčná všem na gymplu za to, že se mnou zachází úplně stejným způsobem jako s ostatním studenty, bez žádných rozdílů nebo výjimek.

Děkuji svému řediteli (Zdeněk Bergman) nejen za jeho podporu, ale hlavně za to, že mnoha lidem dal naději, že na světě je stále spravedlnost.

Co se týče mého šátku, tak to pro mě není náboženský symbol, ale věc, která je součástí mě a mé identity. Opakuji se, že pokud by byl v Čechách nějaký zákon nebo stačí rozhodnutí od vedení školy, který by zakazoval zahalování ve škole , tak to respektovat budu. Do té doby budu na cestě svobody, které si vážím a myslím si, že svoboda je nejdůležitější věc pro člověka.

Ještě jednou díky

Na zprávy budu odpovídat postupně

slibuju

Zdroj: ZDE

Rozhovor Britských listů 53:

Sto let skautského hnutí

15. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta





S Milošem Říhou neboli Šípkem, ředitelem Skautského institutu, hovoří o sto letech českého skautingu, o zakladatelích skautingu lordu Badenu-Powellovi a Ernestu Thomsonu Setonovi a o organizátoru českého skautingu Antonínu Svojsíkovi v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. dubna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

LIDI UŽ SKUTEČNĚ BLBNOU

Londýnský starosta Boris Johnson vyzval na schůzi stoupence Brexitu, aby šli umlčet živě vysílajícího televizního reportéra!

17. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Zdá se, že se lidé začínají chovat jako neuvěřitelní idioti nejen v České republice, nejen v USA, ale i v Anglii, kde stoupenci odchodu Anglie z EU jednají stále hysteričtěji.

Londýnský starosta Boris Johnson, který se nedávno přidal ke kampani pro odchod Anglie z EU - je obviňován, že to udělal z čistě osobních, kariérních zájmů, protože chce svrhnout Davida Camerona z funkce šéfa Konzervativní strany (donedávna se totiž Johnson vyjadřoval pro setrvání v EU) - se zachoval pozoruhodně podobně jako Donald Trump, když na shromáždění svých brexitových stoupenců vyjádřil nelibost, že ze shromáždění vysílá živou reportáž reportér Michael Crick pro Channel Four News, a vyzval své stoupence, aby Cricka umlčeli. "Může si vysílat, až já skončím svůj projev."

Podívejte se, co se stalo. Neuvěřitelné! (JČ)

PANAMA PAPERS:

Britský ministr financí: "Už jsem dal rozhovor jiné televizi, a tam se mě na tohle neptali"

17. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na dotaz položený britskému ministru financí Georgi Osbornovi, proč nezveřejnil všechna svá daňová přiznání, odpověděl Osborne reportérce Channel Four News: "Už jsem poskytl rozhovor jiné televizní stanici a tam se mě na tohle neptali."

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Rozhovor Britských listů 52:

Proč se v ČR bojuje proti udržitelnému rozvoji?

8. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta



O postojích vůči udržitelnému rozvoji v České republice hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Petrem Lebedou, ředitelem centra Glopolis, které se zabývá otázkami globálního rozvoje, od potravinové bezpečnosti přes klimatické změny až po daňovou spravedlnost. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. dubna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Pane Höschle, pane Cílku, pane Zemane, pane Fialo, vyjádřete se prosím

Kde jsou české elity, když "lidový soud" obnovuje Norimberské zákony?

16. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Jsou okamžiky, kdy by se společenské elity měly postavit evidentnímu zlu, které chce většina ve jménu "společného dobra", "budoucnosti našich dětí" nebo třeba "zdravého rozumu" páchat. Domnívám se, že takový okamžik nastal, když je ředitel české školy vyzýván, aby vyloučil ze studia dívku na základě její etnické příslušnosti. Tady už nejde o "obavy těch nevinných, nevědoucích a v jádru dobrých lidiček", jak se snaží argumentovat někteří obhájci nároků české společnosti na xenofobii. Tady jde o snahu obnovovat Norimberské zákony, vylučovat lidi z veřejného prostoru na základě příslušnosti k rase, perzekvovat nevinné k uspokojení jakéhosi davového chtíče, který vyrostl ze zbabělosti českých politických a intelektuálních elit. Tytéž elity by se teď měly otevřeně vyjádřit a sdělit společnosti, co si myslí. Zda chtějí nadále podporovat hysterii, která se postupně mění v lynč, nebo zda si už uvědomily, jak daleko ve svém zbabělém populismu zašly.   

Papež František si přivezl z Lesbosu do Vatikánu 12 uprchlíků

16. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Po návštěvě uprchlického tábora na řeckém ostrově Lesbos si papež František vzal s sebou do Vatikánu 12 syrských uprchlíků. Dohromady tvoří tři rodiny se šesti dětmi. Všichni tito uprchlíci jsou muslimové a během syrské války byly jejich domovy vybombardovány.

Vatikán vydal prohlášení, v němž se praví, že papež František chtěl učinit vůči uprchlíkům "vstřícné gesto" a přivítat je.

Na ostrově Lesbos uvízly nyní tisíce uprchlíků poté, co minulý měsíc uzavřela EU s Tureckem dohodu o snížení počtu uprchlíků přicházejících do Evropy.

Papež František řekl uprchlíkům žijícím v táboře Moria na Lesbosu, někteří z nichž čelí nezákonné deportaci zpět do Turecka: "Nejste sami."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jan Čulík: "Čečija". Obávám se, že nové jméno ČR bude opravdu problém

16. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Sobota 14.15: Právě mi telefonovali z rozhlasu BBC a požádali mě o rozhovor o "změně jména" České republiky. Producentka publicistického pořadu stanice BBC Radio Four byla skutečně zmatena a překvapena, nechápe, proč se "ČR rozhodla přejmenovat", píše Jan Čulík.

Avšak známkou, že zavedení jména "Czechia" bude opravdu problém, bylo to, že pracovnice BBC to slovo vyslovovala "Čečija".

No, panebože... :(

Politikové mají povinnost jednat uvážlivě a nedělat pitomosti, v jejichž důsledku pak země získá takovou pověst, jakou má Borat.

Rozhovor BBC Radio Four s Janem Čulíkem o novém jménu České republiky, který se vysílal v sobotu v hlavním podvečerním zpravodajském pořadu rozhlasu BBC,  je ZDE, přímo na serveru BBC ZDE (od minuty 18.25)

OSTUDA EVROPY:

Papežových 12 uprchlíků přijatých do Vatikánu se rovná milionu v Británii a ve Francii, 600 000 v Polsku...

16. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Které ty země samozřejmě nepřijaly

Nelidští evropští politikové by si měli vzít příklad z papežovy výzvy požadující slitování. Je protizákonné a nemorální odmítat pomoc pro lidi, kteří potřebují ochranu.

"Ochránci budoucnosti našich dětí"

Nepřidáš se k většině, páchá-li zlo

16. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

Nemám tyhle diskuse rád. Přesto, že jsem učitel a těší mě vysvětlovat a diskutovat, nemám rád internetové (facebookové) dohadování. Anonymita prostředí totiž uvolňuje stavidla sebeovládání a technologie umožňuje „demokratické“ vyjadřování lidem, kteří vlastně nemají co říci – jen papouškují populistické a povětšinou značně hloupé názory. S lidmi, kteří mnoho rozumu nepobrali, se diskutuje těžce. Ale ještě horší je to s těmi, kteří jsou zaslepeni nenávistí. Pak totiž žádná sebepřesvědčivější, důkladná a přístupnou formou podaná argumentace nepadne na úrodnou půdu. Toho, kdo vaše argumenty nevnímá, nepřesvědčíte, napsal na svém facebookovém profilu ředitel Teplického gymnázia Zdeněk Bergman v reakci na požadavky českých "vlastenců", aby vyloučil ze studia studentku jen proto, že je arabského původu.

V posledních dvou dnech byla na facebooku rozpoutána lidmi, kteří se považují za ochránce „naší české budoucnosti a našich dětí“, jakási kampaň vyzývající mě, abych žáky školy, kterou vedu, „ochraňoval před muslimy a jejich propagandou“ a abych vyloučil ze školy žákyni, která toto nebezpečí představuje, a dokonce si dovoluje do školy nosit šátek. Taky jsem vyzýván, abych se k problému vyjádřil, ať je zřejmé, zda jsem zrádce nebo vlastenec.

Tak se tedy vyjadřuji: Na Gymnáziu Teplice žákyni, o níž se píše na facebooku (a v desítkách mailů, které mi přišly), skutečně máme. Je to slušné a bystré děvče. Na podzim 2015 jsem žákyni udělil pochvalu ředitele školy za „dobrovolnickou práci přispívající ke klidnému soužití s arabskými návštěvníky teplických lázní“. Z toho je snad zřejmé, jak o ní smýšlím.

Ještě poznámka k „islámské propagandě“ na naší škole: K všeobecnému vzdělání patří kromě jiného i orientace v oblasti náboženství. Za účinnou cestu v tomto (ale i ve vzdělávání všeobecně) považuji přímou konfrontaci žáků s realitou, na níž učitelé nejsou nositeli (sdělovači) poznaných pravd, ale zprostředkovateli kontaktů či průvodci hustým lesem informací. 

Proto není výuka organizována jen jako tradiční hodiny s výkladem učitele, ale často jsou zařazovány exkurze, návštěvy výstav, muzeí, památníků, besedy, přednášky odborníků, umělecká představení apod. 

Takovýchto prvků, jimiž obohacujeme vzdělávání, jsou ročně stovky. Některé akce jsou určeny i pro veřejnost - jako byl loni „muslimský víkend“, během něhož několik cizinců žijících v Česku představilo příchozím svou původní vlast a jehož součástí byla i přednáška odborníka z Orientálního ústavu AV ČR. Tato akce vyvolala bouři nevole (mezi internetovými bojovníky proti islamizaci Česka) a patrně i kvůli ní jsem opakovaně označován za zrádce národa. 

Kritici se vůbec nenamáhají se zjišťováním faktů, a tak samozřejmě nevědí (ačkoli je to vše na našem školním webu), že jsme spolupořadateli týdnů židovské kultury Teplický cimes, že zrovna teď je v aule výstava Židé v boji a odboji, že jsme pořádali vietnamské dny, že k nám do školy zveme představitele křesťanských církví - evangelické, pravoslavné, katolické a nejvíc československé husitské, že vyvěšujeme tibetskou vlajku, že máme volitelný předmět religionistika…

Přicházejí mi i maily, které mi děkují a povzbuzují a chválí, že jdeme na naší škole správnou cestou. Bohužel těch plných nenávisti, pomluv, nesmyslů a nadávek je o dost víc. Já se ale budu držet myšlenky obsažené v Talmudu: Nepřidáš se k většině, páchá-li zlo.

Zdeněk Bergman

Teplice, 14. dubna 2016

In their official campaign, Czech Social Democrats whip up fear of refugees in the Czech Republic

16. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

This is a part of the official campaign of the ruling Social Democratic Party in the Czech Republic:

ARE YOU AFRAID OF THE MIGRATION CRISIS? Find out what concretely we are doing for your safety!

The Czech Social Democratic Party: Two years in government

WE PROTECT YOUR SECURITY

WE INCREASE STAFF NUMBERS IN THE ARMY AND IN THE POLICE

Our hearts beat on the left.

Further information...

ČR se zase proslavila

15. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta



Pozoruhodně a poněkud nepochopitelně se Česká republika rozhodnutím svých politiků přejmenovat se na "Czechii" dostala opět do palcových zpráv mezinárodního tisku. Jan Čulík dostal hned tři žádosti o články a o rozhlasové vystoupení k této věci. První z těch článků vyšel na serveru The Conversation zde:

Czechia – is the Czech Republic’s new name real?

Potíž je, že čeští politikové neznají dobře angličtinu a nemohou tedy do cizího jazyka vnucovat neústrojný výraz s pochybnými komerčními konotacemi. Působí to trapně.

Merkelová schválila trestní vyšetřování německého satirika

15. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Německá kancléřka Angela Merkelová konstatovala v pátek, že dovolí trestní vyšetřování komika Jana Böhmermanna, který je obviňován, že ve svém televizním pořadu urazil tureckého prezidenta Erdogana. Zároveň však přislíbila, že zruší zákon, podle něhož by měl být Erdogan stíhán. Merkelová argumentuje, že umělecká svoboda je "základní právo".

Turecko v pondělí oficiálně požádalo Německo, aby zahájilo trestní stíhání proti Böhmermannovi, který tureckého prezidenta koncem března nazval ve svém televizním pořadu "kozomrdem".

A Czech secondary school has received dozens of letters demanding that a pupil should be expelled because she is a muslim

15. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

The headmaster of a secondary school in the northern city of Teplice in the Czech Republic has received dozens of letters demanding that a second year student at his school should be expelled because she is a muslim. The student, Eman Ghaleb, comes from Yemen and has been living in the Czech Republic since she was five. She is a muslim believer.

"The calls to expel this student are absolutely nonsensical and unacceptable. To demand that I should expel someone from our school for his religious belief is unreal," said the headmaster Zdeněk Bergman.

"I am a Czech and I fear for my country and its future. Our children and our young people are our future. I do not want my children to be threatened by muslims and by islam. This is why I call on you not to be indifferent to our children. You must defend them from muslim and islamic propaganda," says a typical letter, one of many received by Mr. Bergman.

The authors of the letters complain that the muslim pupil is disseminating "islamic propaganda". The school has organised various events, including a "muslim weekend" during which several muslims living in the Czech Republic introduced their countries. A specialist from the Oriental Institute of the Czech Academy of Sciences gave a lecture. Apart from a muslim weekend, the Teplice school has also organised a week of Jewish culture, Vietnamese days and has invited representatives of Christian churches to give lectures.

"I will adhere to a thought contained in the Talmud," said Headmaster Bergman. "You will not join the majority if it commits evil."

Source in Czech HERE

Tisíce syrských uprchlíků začaly utíkat před náhlým útokem ISIS k turecké hranici

15. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Turci na ně začali střílet

Nová vlna uprchlíků utekla ze severní Sýrie směrem k turecké hranici poté, co začal Islámský stát na ně střílet. Tisíce lidí před střelbou utekly.

Islámský stát zatlačil syrské opoziční jednotky, které se dostaly až na vzdálenost osmi kilometrů k Dabiqu, vysoce symbolické vesnici, o níž se Islámský stát domnívá, že bude epicentrem apokalyptického střetnutí.

Až 10 uprchlických táborů v Sýrii ve čtvrtek ovládl Islámský stát. Oslovil uprchlíky megafony, aby se přesunuli do oblastí jím ovládaných.

Někteří uprchlíci se pokusili utéci k turecké hranici, tam na ně ale začali střílet turečtí vojáci. Uprchlíci pak hromadně opustili všechny tábory a až 5000 lidí se vydalo k hlavnímu pohraničnímu přechodu do Turecka u města Azaz.

Tento pohraniční přechod je skoro celý rok uzavřen. Turecko nechtělo na své území vpustit Syřany prchající před ruským bombardováním východního Aleppa a severu Sýrie, které jsou pod kontrolou opozice.

V Azazu je už nyní 30 000 uprchlíků z předchozích měsíců a Turecko je odmítá vpustit na své území. Přijímá jen vážně nemocné jedince.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Spojené státy se nezbláznily. Jen se víc podobají Evropě

15. 4. 2016

čas čtení 4 minuty


Pro většinu Evropanů je dnes cesta do USA něco jako přistání na Marsu. I nejsofistikovanější političtí analytici nedokážou najít hlavu ani patu. Uráží je vzestup Donalda J. Trumpa, je pro ně záhadou přitažlivost demokratického socialismu Bernieho Sanderse pro mladé americké voliče a jsou zmateni nesentimentální zahraniční politikou prezidenta Obamy vyhýbajícího se rizikům, napsal Ivan Krastev.

česko

15. 4. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Název česko je paskvil, který vehementně prosazoval starý Železný při promluvách ve své televizi Nova. U blbců se to ujalo. Jak přišli Britové na Czechia nevím, ale Němci zdvořile respektovali české blbce a utvořili příšerné slovo Tschechien, které má být politicky korektní na rozdíl od starého Tschechei, jako Slowakei. Každý normální Němec použije mimo katedru samozřejmě Tschechei, což se vždy překládalo jako Čechy ve smyslu etnickém, nikoli státním.

Vzdělaní Němci říkají nejčastěji Tschechische republik s vědomím, že se jedná o Čechy a Moravu.

Čili pokud MZV chystá změnu, tak bez znalosti skutečného jazykového úzu v té které zemi. Kdo jiný ale, k čertu, by ho měl znát?

Já česko nikdy nepoužívám, až na výjimky, jako je tato. Píšu zásadně s malým č.

Pozn. JČ: Přeměna seriozního názvu The Czech Republic na korporátní "značku" Czechia vysílá do světa strašlivou zprávu, že jsou Češi prostituti, kteří jsou ochotni se podřídit jakýmkoliv marketingovým a komerčním zájmům. Tedy pokud ji někdo vůbec bude vnímat. Nápad snažit se změnit okrajový výraz jako Česká republika v diskursu jiných zemí světa přitom nemůže být příliš úspěšný, protože nemůžete diktovat Američanům, Francouzům či Němcům, jak mají mluvit a jaké výrazy mají používat. Je to asi jako kdyby Moldova vyslala do světa přání, že si od nynějška přeje, aby jí lidé po světě říkali "Molda". Kdo by si toho vůbec povšiml a kdo by to respektoval? Dá se předpokládat, že všichni v ČR by okamžitě začali té zemi říkat "Molda"?

Jak to, že v ČR za posledních 25 let nestouply mzdy tak jako v Německu v letech 1945-1970?

15. 4. 2016 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych poukázat na zajímavá fakta týkající se nezaměstnanosti a minimální mzdy a potažmo i výše mezd v ČR. Nedávno byl publikován článek na serveru Novinky se sdělením, že chybí pracovní síly. ZDE

Se stejným tvrzením přišel i inženýr Vladimír Dlouhý na stránkách deníku Právo. To je velmi zajímavé, protože před cca rokem tvrdil V. Dlouhý a zaměstnavatelé, že navýšení minimální mzdy a odbory zveřejněný požadavek konce nízkých mezd povede k nárůstu nezaměstnanosti. Faktem je, že po zvýšení minimální mzdy nezaměstnanost klesla. Ovšem tento fakt ani pan Dlouhý ani zaměstnavatelé a i další ekonomičtí „experti“ vůbec nereflektovali. Osobně jsem si na toto téma dopisoval s redaktorem bulvárního týdeníku Reflex – s jakýmsi panem Cvrčkem. Ten zase tenkrát ve svém článku tvrdil totéž, že naroste nezaměstnanost a dokládal to na příkladu Slovinska. Slovinsko skutečně před lety zvýšilo minimální mzdu v přepočtu na koruny z cca 16000,- Kč na současných cca 22000,- Kč. ZDE, píše Jaroslav Polák.

Co si britští muslimové myslí o novém filmu britské televize o muslimech

15. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Britská televize Channel Four tvrdí, že provedla "rozsáhlý a rigorózní výzkum ve snaze lépe porozumět názorům britských muslimů" a prezentovala je v hodinovém pořadu. Výsledky průzkumu jsme zveřejnili v Britských listech ZDE.

Deník Guardian se zeptal několika muslimů na jejich názor na tento televizní pořad. Odpověděli:

Nazia, 35: Dávám pořadu 1 bod z pěti. Byl nudný, nepřesný a senzacechtivý.

Kdyby se vysílal pořad s názvem "Co si britští ... (doplňte slovo) opravdu myslí", znělo by to diskriminačně a jako odsouzení. Muslimové netvoří jednotný názorový blok. Pákistánští muslimové často mají odlišné názory od arabských muslimů, afričtí muslimové mají jiné názory než malajští muslimové, a tak dál. Z jakých muslimů se skládal zkoumaný vzorek obyvatelstva? Sunnitů? Shiitů? Hanafiů? Hambaliů? Použít vzorek jen 1081 muslimů jako zástupce 3 milionů muslimů je pobuřující, zavádějící a nebezpečné.

Česko Tesco, Czechia Nokia

15. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Ministerstvo zahraničí přišlo s nápadem změnit na mezinárodním poli značku, kterou propaguje. Namísto "Czech Republic" to má napříště být "Czechia". Znamená to pokus demonstrovat úroveň problémů, na něž Černínský palác ještě stačí?

Puč v Brazílii

14. 4. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

V neděli dojde v Brazílii k puči. Víme to předem, protože jde o spiknutí, které se nám otevřeně odehrává před očima. Pětašedesátičlenný parlamentní Výbor pro odvolání prezidentky hlasoval v poměru 38-27 ve prospěch jejího odvolání, což umožní, aby o této věci hlasovala celá sněmovna. Je pozoruhodné, že 36 z 65 členů odvolacího výboru je samo obviněno z korupce. Návrh na odvolání prezidentky nyní půjde do senátu, kde se o něm bude debatovat a hlasovat.

Po čtrnácti letech levicové vlády, která osvobodila 40 milionů lidí z hluboké chudoby a umožnila jim vstoupit do nižší střední třídy (třídy C, jak ji nazýváme v Brazílii) nalezly opozice a tradiční střední vrstva způsob jak skoncovat s demokraticky zvolenou vládou.

Vysvětleme to jednoduše:

Ekonomický populismus v Latinské Americe umírá na krizi globální poptávky a neefektivitu

15. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Latinskoamerické "levicové" (ve skutečnosti státně paternalistické a populistické) modely, založené na úzké kooperaci s Čínou a masivním přerozdělování, pomalu ekonomicky umírají na krizi poptávky a neefektivitu. Jestliže platí, že "korupce je nový komunismus" ZDE, pak Latinomeričané již komunismu dosáhli před mnoha generacemi. A kde zdroje růstu vysychají, zkorumpované struktury na chybějícím růstu založené se obyčejně hroutí. Někdo v tom vidí logiku. A někdo puč.

Do jaké míry je Izrael namočen do rwandské genocidy?

15. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Důvodné podezření, že izraelská vláda v roce 1994 ve velkém zasílala zbraně do občanskou válkou, potažmo genocidním běsněním zmítané Rwandy, by podle mého mínění mělo vévodit headlinům západních sdělovacích prostředků. Kdyby šlo o Rusko, Čínu nebo další „darebácké státy“, bylo by to jaksi v rámci západního bontonu. Neděje se tak, jelikož Izrael měl vždy poněkud výsadní postavení, a to i přes sílící kritiku ze strany řady vládních i nevládních institucí po celé Evropě. Taktéž skutečnost, že Židé a předkové mnoha Izraelců byli vystaveni jedné z nejhorších genocid v historii, automaticky Izrael nezbavuje jakéhokoliv podílu na masových zvěrstvech, jež by se daly označit za genocidu. Avšak vlády jednotlivých států ve světové aréně nejednají altruisticky, mnohdy se dopouštějí děsivých zločinů, nehledíce na to, že obyvatelstvo, jimž vládnou, kdysi neuvěřitelně trpělo rukou někoho úplně jiného.

Jak Noam Chomsky zradil syrský lid

15. 4. 2016

čas čtení 4 minuty


Známý kritik Izraele Norman Finkelstein kdysi napsal, že přechodovým rituálem "levicových odpadlíků", zejména těch, kdo údajně opustili levicové principy, je kritizovat Noama Chomského. Jak Finkelstein poznamenal, Chomsky "odráží idealistickou minulost stejně jako mizernou současnost, zatvrzelou připomínku, že kdysi mívali zásady... že se zaprodali, ale on nikoliv," napsal Sam Hamad.

Evropské středisko pro tiskovou a mediální svobodu kritizuje Viktora Orbána za umlčování novinářů

14. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Evropské středisko pro tiskovou a mediální svobodu rozeslalo evropským velvyslanectvím dopis, kritizující maďarského premiéra Viktora Orbána za porušování svobody tisku. Středisko brání práva novinářů svobodně informovat o uprchlické krizi. Organizace kritizuje Orbána, že brání novinářům ve vstupu do uprchlických táborů a že byl v Maďarsku vydán příkaz veřejnoprávní televizi, aby nevysílala záběry uprchlických dětí. Dokument také kritizuje brutální útoky maďarských pořádkových jednotek proti novinářům, mnozí z nichž byli maďarskými úřady při své práci protiprávně zadrženi a vězněni. Jde o novináře ze Srbska, ze Slovenska a z Austrálie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Do Británie přicházejí dětští uprchlíci bez doprovodu rodičů, někteří pouze šestiletí

14. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Výbor britské Horní sněmovny vyslechl informace, podle nichž došlo od loňska k šedesátiprocentnímu nárůstu počtu uprchlických dětí bez doprovodu rodičů, přicházejících do Británie.

Do hrabství Kent přichází nyní o 60 procent uprchlických dětí bez doprovodu rodičů více než loni. Vytváří to obrovský problém pro místní úřady. V současnosti se komunální úřad v Kentu, do něhož spadá jihoanglický přístav Dover, stará o 830 dětských uprchlíků bez doprovodu rodičů, žádajících o azyl. Komunální úřad v Kentu požadoval v Horní sněmovně, aby vznikl celostátní systém rozdělování dětských uprchlíků do celé Británie.

Moderní demokracie a kompromisy s davem

14. 4. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Naprosto souhlasím s panem Urbanem, že západním zemím trvalo desítky let, než se z nich staly multikulturní společnosti. Dokonce za naprosto klíčovou událost, která umožnila v Evropě jasné vítězství otevřené, anti-rasistické společnosti, považuji druhou světovou válku, v níž Hitler neuspěl se snahou vystavět společnost na rasismu.

Nicméně rasismus a dokonce ani nacismus a různé flirtování s nimi nezmizely ani po válce, nezmizely ani dnes. Nedošlo k žádné definitivní výchově lidí, kteří by procitli a pochopili a stali se novými lidmi. Ani Zola nezměnil takto Francouze, ani Masaryk Čechy. A přece jejich úsilí a úsilí mnoha dalších veřejných intelektuálů mělo smysl zejména v neustálém vnášení hodnot právního státu, zejména odmítnutí kolektivní viny a pověr, tedy hodnot, které nejsou nějak samozřejmé a přirozené.

To, co tvrdí Pavel Urban, není pravda

Je pozoruhodné, jak daleko může dojít neinformovaná zaslepenost

14. 4. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Dlouholetou zkušenost pokojného soužití s muslimy na Západě prostě nelze nahradit ani vysvětlit českým "skeptikům" slovy. Musíte tam žít a nikoliv vymýšlet si nesmysly v zemi, jako je ČR, kde málokdo potkal živého muslima. Drtivá většina Čechů se kvůli tomu chová směšně.

Uprchlíci a uprchlická krize zajisté představují problém, ale to především proto, že evropské země neplní zákony, podle nichž mají povinnost umožňovat lidem, kteří prchají před vražděním a pronásledováním, získat útočiště.

Zatímco za to od uprchlíků nelze očekávat povinnou vděčnost, ani není z právního hlediska možné rozhodovat se o přijímání uprchlíků "jen potud, pokud to bude pro nás a pro náš národ výhodné", není samozřejmě možné uprchlíkům poskytovat žádné speciální výhody, které nemá místní obyvatelstvo, a uprchlíci to ani neočekávají.

Kdyby evropské státy dostály svým povinnostem a umožnily uprchlíkům bezpečnou cestu do Evropy po férovém individuálním zhodnocení jejich žádostí o azyl už před nastoupením této cesty, zcela by se eliminovala bezpečnostní hrozba (například možnost infiltrace teroristů mezi uprchlíky) a zcela by se odstranila například i děsivá situace desetitisíců dětí, kteří jsou v Evropě bez doprovodu rodičů a stávají se obětí kriminálních sítí.

O Maďarsku a o vzdělávacím dopadu Britských listů

14. 4. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Mám několik poznámek k těmto větám pana Urbana:

1) Britské listy ovšem z nikoho člověka správné víry nedělají. Britské listy žijí ve světě, kde všichni zcela samozřejmě tuto víru sdílí.

Poznámka: Nesdílejí všichni. BL čtou i lidi, kteří navenek tvrdí, že je nečtou, že by je nikdy nečetli, fuj, říkají, ale tajně čtou, tedy lidi jiných názorů.

Někteří pak píšou pestré a spílavé e-maily (mažu). Čili jakási vzdělávací role tady přece jen je, pro toho, kdo chce vychován býti, jako ve škole.

2) Na druhou stranu, Maďarsko je díky Orbánovi vyvrhelem EU už delší dobu, a nezdá se, že by schopnost Maďarska „obhajovat svoje zájmy“ byla nějak zásadně omezena.

Poznámka: Myslím si, že většina Čechů situaci v Maďarsku zná jen povrchně. Skutečnost je ale přinejmenším alarmující a úvahy o možnosti vyloučení Maďarska z EU jsou, třeba v Rakousku, realitou, i když to prý formálně nejde. Měl jsem možnost vyslechnout přednášku Prof. dr. Seewanna z Mnichova, znalce Maďarska par excellence.

Já i ostatní posluchači jsme čubrněli, co je dnes v Maďarsku možné. Po vesnici chodí starosta z Jobbiku v kroji a holínkách a s bičíkem v ruce popohání k veřejné práci na úklidu. Viz tento francouzský dokumentární film. Místo slibované prosperity nacionalismus se zřetelně fašistickými rysy.

Problém není "kulturní fronta", ale její impotence

14. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Kdyby skutečně existovala nějaká "kulturní fronta", asi by to vypadalo v této společnosti poněkud jinak. Plácání jednou za rok na nějakém předávání cen není událost. Je to jen důkaz toho, že na "kulturní frontě" je až na výjimky mrtvolný klid. A když už jej něco naruší, je to předvídatelné jako první tah v šachu. Ví se, kdo to řekne a kým byl před tím poučen. Skutečná kulturní opozice společenskému úpadku je stálá a nehledí na to, zda jsou zrovna u moci rudí nebo modří. A to tady u nás věru nemáme...

Britské listy z nikoho člověka správné víry nedělají

Mediální kýč aneb proč česká společnost volí populisty

14. 4. 2016 / Pavel Urban

čas čtení 10 minut

Pokud někomu předložíte názor či fakt, který je kritický k jeho postoji a ten jej pochopí jako stvrzení vlastního postoje, pak je vina na jeho straně. To platí v akademické diskusi za předpokladu, že obě strany jakž takž dodržují její pravidla. To je ale ve asymetrickém světě médií a jejich konzumentů spíše výjimka. Tam je "fungování přijímače" do značné míry věcí důvěry. Kterou lze ovšem ztratit, píše v reakci na diskusi s Bohumilem Kartousem autor. Za komunismu považovala řada Čechů a Slováků "reálný socialismus" za výrazně horší než kapitalismus. Oficiální média čelila těmto náladám zprávami o plnění plánu a dalších úspěších socialismu a o nezaměstnanosti, sociálních protestech a dalších problematických stránkách Západu. Nutno říci, že převážná většina těchto zpráv byla sama o sobě pravdivá. A evidentně byla kritická k postojům skeptiků. Ti to však brali jako potvrzení hlouposti komunistů. Byla chyba na straně přijímačů, kteří byli evidentně nedostatečně uvědomělí? Nebo na straně vysílače, který si vybudoval takový kredit, že mu lidi nevěřili ani pravdu?

Redakce Blesku: Na naše vzdělávání si sahat nedáme!

Odhalení! Víme, proč Blesk vede kampaň proti inkluzi!!

14. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Redakce Blesku, nejčtenějšího deníku v ČR, vstoupila do regulérní války. "Boj proti škodlivé inkluzi" hlásají palcové titulky desítek článků, které redaktorky s přesvědčením Johanky z Arku chrlí s kulometnou kadencí. I když je naprosto neobvyklé, aby šéfredaktor Blesku cokoliv psal, v případě inkluze se vybičoval k dvaceti řádkům textu. Proč deník, který se běžně zabývá životními peripetiemi a plastickými operacemi českých celebrit, tuto kampaň vede? Jde mu o "holé přežití"...

Bulharsko oznámilo vyšetřování "lovců uprchlíků"

14. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

V Bulharsku byl zatčen "lovec uprchlíků", zápasník Dinko Valev, poté, co byla bulharská vláda obviněna, že ignoruje trestné činy, páchané proti uprchlíkům místními násilníky

Bulharsko oznánmilo, že zahájilo vyšetřování několika "lovců uprchlíků". Dinko Valev, poloprofesionální zápasník, který se vychloubal, že uvěznil několik uprchlíku, byl pozván na policejní výslech. Bulharské ministerstvo vnitra také zatklo aktivistu, který tento týden zveřejnil video, v němž ozbrojení civilisté svazují uprchlíky, a začalo hledat další násilníky.

Kam lze zajít ve snaze evangelizovat prostřednictvím médií

Média mají vytvářet kritický obraz, ne obracet na víru

14. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Je velmi dobře možné, že Britské listy u některých lidí podněcují emocionální reakci, která vede k okamžitému odmítnutí toho, co deník přináší v souvislosti s migrační krizí. Je to žel stejný problém, jako to, že ve společnosti existují lidé, kteří jsou ochotni důvěřovat tomu, co si přečetli v Parlamentních listech. Pokoušet se o nějaký kompromis s cílem "obrátit na víru" ty, kdo věří politickému bulváru, nebo prostě jen netuší, že jakýkoliv zdroj je třeba ověřovat, je pro kritické médium dost nesmyslná cesta. Existují ti, kdo mohou - a také to dělají - působit pedagogicky, snažit ukázat cestu k tomu, jak vnímat složitost sociální reality, včetně důrazu na předpokládané hodnoty, tedy v prvé řadě lidská práva. Kritické médium, jako jsou Britské listy, má poněkud jinou roli. Snažit se vytvářet názorový disent a udržovat tak diskurs v šíři potřebné pro jakoukoliv snahu o pokud možno objektivní hodnocení.

Urgentní výzva evropské bezpečnosti

13. 4. 2016

čas čtení 3 minuty


Vyžádalo si to dva týdny po devastujících útocích v Bruselu, než úřady zjistily, že pachatelé původně plánovali další útok v Paříži a že dva útoky byly provedeny jedinou teroristickou sítí. Ještě i teď úřady neznají celkový rozsah operací IS v Evropě, které zahrnují kriminální živly i teroristy.

Evropa bude mít zase na rukou mnoho krve. Uprchlíci se vracejí k nebezpečné přeplavbě z Libye do Itálie

13. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Za první čtvrtletí roku 2016 se pokusilo dostat se z Libye do Itálie 18 795 uprchlíků. Je to 85 procentní nárůst ve srovnání s tímtéž období v roce 2015, uvádí Vysoký úřad OSN pro uprchlíky. Je to nesmírně nebezpečná cesta. Podle Mezinárodní organizace pro migraci při ní zahyne každý 92. uprchlík, který se pokusí o přeplavbu. A před přeplavbou jsou uprchlíci obětí pašeráků, kteří je běžně znásilňují, mučí, unáší anebo zotročují. Navzdory těmto rizikům se však uprchlíky v Libyi - drtivou většinou z afrických zemí - stále intenzivněji snaží dostat do Evropy. EU libyjské pašeráky uprchlíků neblokuje, protože nemá přístup do libyjských vod. To znamená, že pašeráci odvezou lodě s uprchlíky na hranice libyjského námořního prostoru, tam je opustí a vrátí se zpět. V Libyi proti pašerákům nikdo nebojuje, protože pašeráci jsou součástí bojůvek, které se v zemi podílejí na sdílení moci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Největším ohrožením planety není chudoba, globální klima ani voda...

14. 4. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 7 minut

Podle rozhovoru s Petrem Carvanem je na planetě k mání jen 0,7 % pitné vody. Zbytek je voda slaná, kalová, znečištěná, nepitná. 0,7 % není příliš. Mohli bychom se tedy začít bát nedostatku vody. Boj o vodu byl v osmdesátých letech hrozba, která plnila první stránky novin. Ovšem ze stejného rozhovoru s Petrem Carvanem plyne, že to nebude tak horké. Petr Carvan a jeho tým totiž dokážou i z prasečí kejdy filtrací vybublat pitnou vodu. A nejen z kejdy. I ze slané a kontaminované vody, ze splaškové vody, prakticky z jakékoliv vody. V osmdesátých letech měli pravdu, utopíme se v žízni. Ovšem to ještě Petr Carvan nedomyslel to, co domyslel nyní. A není jediný, nejen že se několik start-upů také zajímá o vodu, ale také existuje i spoustu jiných již dávno existujících řešení, jako je třeba extrakce vody ze vzduchu. Je-li dostatek kvalitní chutné pitné vody, nejspíš by se mohlo konečně přijít se zákazem plastových lahví, neboť nemám pocit, že by dnes již byly ekologické.

Čip v mozku umožňuje ochrnutému ovládat do jisté míry ruku

14. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Deník NY Times přinesl zprávu o tom, že Ianu Burkhartovi, který si před pěti lety poranil míchu při koupání v moři, se podařilo implementovat čip, který mu umožňuje do určité míry ovládat ochrnutou ruku. Lékaři implantovali pacientovi čip do mozku, který mu umožňuje pomocí myšlenek přímo ovládat svaly v jeho pravé ruce a překlenout tak přerušení nervového spojení způsobené zraněním. Zpráva o tomto medicínském zákroku byla zveřejněna v časopise Nature a je pravděpodobně prvním případem, kdy se podařilo obnovit pohyb končetiny u člověka s tímto typem ochrnutí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vnitřní dialog generace Y

#Správnávejška

14. 4. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 3 minuty

Ona 1: Tak co, už jsi konečně podala tu přihlášku na vejšku? 

Ona2: Podala jsem jich asi 5, tak počkám, kam mě vezmou. 

Ona1: A na kterou chceš nejvíc?

Ona 2: To je mi docela jedno. Říkám, že čekám kam mě vezmou. Táta chtěl abych se hlásila na práva, matka na medicínu, děda říkal že jediné kam mě vezmou je teologickou, a já bych chtěla na FAMU. Tam ale nemám šanci se dostat. Pro jistotu se hlásím i na Peďák. Ne že bych chtěla být učitelka, ale pokud mě tam vezmou, tak tam půjdu. 

Ona 1: Teologickou? To jako z Tebe bude farářka? 

Ona 2: Ne, to je husitská teologická. Sociální práce. Prý tam berou každého. 

Bodláky Václava Duška

Vichry, víry a viry

14. 4. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

V krasohledu nádhera. Prófa po třetím březňáku pravil: Vir mamonu a chamtivosti, braši, ulejvání peněz do zprofanované ciziny, jest hezký koníček. Víry k němu netřeba, ba ani kachního žaludku. Vir ješitnosti, tuposti a bezbřehé nadutosti máte v přímém přenosu - sláva zpravodajství, stane se a bývá jaksi na šíbr! Poslanec bojuje s prohnilou policií a straší okolí poslaneckou imunitou. U kanónu stál a pořád ládoval. Fackovač připomíná zastydlého puberťáka, který v dinosouřích letech vykřikoval, že jeho fotr svlíkne esenbáky z uniforem raz dva, jestli nezalezou do fízláckého krtince a nebudou kušovat! Nu, bijec hospodský potěšil prófu příspěvkem, že poslanec je zřícenina chráněna památkovým úřadem, a zbourat ji mohlo by vést k fatálním dopadům. Na to si připijme, hlaholil prófa - skončí v politickém odpadu i bez výprasku. Pošleme ho do detenčního hotelu, aby nenakazil mládež, beztak u něho propukla choroba Jájismu. Zbojník nám tam vyhasne, věšení bulíků na nos ukončeno. Obnova nuceného výseku na obzoru - prozatím hovězího. Šťoural mistr truhlář povídá: Chlapi, včera jsem sledoval zábavný pořad a pivní Maruška tam povídala, že jich klidně deset vyžahne - ale zase chyba! Prý točených.

Tzv. "bezpečné zóny pro uprchlíky v Sýrii" budou nebezpečné, varují lidskoprávní organizace

13. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Zakládání tzv "bezpečných zón" pro uprchlíky na syrské straně turecko-syrské hranice a bránit uprchlíkům prchajícím ze syrské války bude porušením mezinárodního práva a ohrozí to zranitelné lidi, varují humanitární organizace.

Turecko v poslední době militarizuje svou hranici se Sýrií a dovoluje jen osobám se zraněními, ohrožujícími jejich život, přejít do Turecka. Ostatní uprchlíky nutí setrvávat na syrské straně hranice ve válečné zóně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2016

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V březnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 703.15 Kč

Zůstatek byl koncem března  2016 125 437.72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
46603