Měli bychom zacházet s offshoreovým bohatstvím tak jako s financemi teroristů

12. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

V historii společnosti zkolabovaly, protože bohatí neplatili daně. Nesmíme dopustit, aby po zveřejnění Panama Papers nedošlo k nápravě, argumentuje Paul Mason.

Italskému městu Perugia se vyhnula renesance, protože tamější bohatí přestali platit daně. Elita v Perugii se stala uzavřenou vrstvou mafiánů, kteří vydělávali na žoldácké práci v zahraničí, žárlivě střežila rodinné dědictví, potlačovala sociální mobilitu. Něco vám to možná připomíná, píše Paul Mason.

Panama Papers nejsou jen politický skandál, ukazují hlubší nemoc. Globalizovaný kapitalismus se stal organizovanou a legalizovanou formou korupce, v němž práce manažera, vynálezce a podnikatele je až na druhém místě, po lidech, pro něž "jejich bohatství pracuje" - pokud možno v jurisdikci, kde je nikdo nevidí.

Vědí to líp

12. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Syn přišel ze školy a říká: " Mami, jsem jediný, kdo viděl uprchlíky. Ale všechny děcka ví líp než já..jací jsou.." A pak si šel udělat úkoly..., píše na Facebooku Eva Zahradníčková, která pomáhala uprchlíkům v Idomeni. Upozorňujeme na její pozoruhodné facebookové stránky odtamtud: ZDE

Bývalý britský ministr zahraničí: Odchod Británie z EU by vedl k rozkladu mezinárodního pořádku

12. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

David Miliband, bývalý britský ministr zahraničních věcí, důrazně varoval, že britské referendum o možném odchodu z EU vznáší otázku, zda je Británie ochotna podpořit mezinárodní pořádek, anebo přispět k jeho zničení

Odchod Británie z Evropské unie by byl politickým žhářstvím, které by riskovalo zničení celého mezinárodního pořádku, varuje bývalý britský ministr zahraničí David Miliband.

Je to dosud snad nejvážnější varování v britské debatě o referendu. Miliband argumentuje, že Brexit by měl dopady daleko za hranicemi Británie a zřejmě by měl katastrofální důsledky pro celý svět.

Rozhovor Britských listů 52:

Proč se v ČR bojuje proti udržitelnému rozvoji?

8. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta



O postojích vůči udržitelnému rozvoji v České republice hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Petrem Lebedou, ředitelem centra Glopolis, které se zabývá otázkami globálního rozvoje, od potravinové bezpečnosti přes klimatické změny až po daňovou spravedlnost. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. dubna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Řecko a OSN odsoudily Makedonii za použití slzného plynu proti uprchlíkům v Idomeni

12. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Slzný plyn a gumové projektily proti dětem. Vítejte v Evropě r. 2016

Vysoký úřad OSN odsoudil činy makedonské policie, která v neděli střílela kanistry slzného plynu a gumové projektily proti davům uprchlíků na řecké straně hranice v Idomeni. Až 12 000 uprchlíků tam přespává v provizorních přístřešcích nebo pod širým nebem už od února, kdy jim několik balkánských zemí uzavřelo hranice.

Postaví se Merkelová na obranu svobody projevu v Německu?

12. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

Turecko oficiálně požádalo Německo, aby zahájilo trestní stíhání proti televiznímu satirikovi, který ve vysílání přečetl obscénní báseň o prezidentu Erdoganovi.

Jan Böhmermann jasně uvedl, než báseň ve vysílání přečetl, že obsahuje tvrzení, která porušují německé zákony o svobodě projevu.

Zde je to video (báseň cca od minuty 2.50. S tureckými titulky!!):

Böhmermann - Schmähkritik - Erdogan 30.03.2016 ZDF Neo Magazin from genki on Vimeo.

Potíže s Erdoganem "mohou stát Merkelovou kancléřství"

12. 4. 2016

čas čtení 3 minuty


Turecko žádá Německo o stíhání satirika, který si udělal legraci z jeho prezidenta. Nehledě na to, jak se Merkelová rozhodne, nemůže vyhrát, tvrdí experti. Buď se dotkne důležitého diplomatického partnera, nebo se odcizí německým příznivcům, napsala Carla Bleiker.

Panikáři

12. 4. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Rád bych vzkázal panikářům, kteří píší takovéto články, že současné Německo neznají. Měli by si doplnit znalosti dějin Spolkové republiky, řekněme tak do let šedesátých. Takový Willy Brandt při své nové východní politice riskoval mnohem víc a konec konců dostal v rozhodujícím okamžiku ve Spolkovém sněmu většinu pouhého jednoho hlasu. Jeho odkaz tvoří jeden z pilířů evropské stability.

Podobně to je s pokřikem českých panikářů z jaderné lobby. Oni na to ti Němci doplatí, křičeli, když zruší jaderné elektrárny. Když byla zavřena jedna veliká jaderná elektrárna srovnatelná s Temelínem, ani nepípli. Inu, vždyť se nic tak zvláštního taky nestalo.

Na bývalé nedostavěné endéerácké jaderné elektrárně Nord u Greifswaldu už běží linky na likvidaci zbytků vyběhlé technologie, jejíchž know-how budou Češi jednou sakramentsky potřebovat a muset nakupovat, až se bude bourat v Temelíně a Dukovanech. A ono to přijde. A bude to drahé...

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Britští muslimové se silně identifikují s Británií

12. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Britští muslimové mají silnější vazby na Británii než většinové obyvatelstvo, vyplynulo z průzkumu veřejného mínění, které organizace ICM provedla pro dokumentární film televize Channel Four.

Z průzkumu vyplývá, že 86 procent britských muslimů se silně identifikuje s Británii. Je to vyšší procento, než je celostátní průměr (83 procent). Drtivá většina muslimů (91 procent) uvedla, že se silně identifikují se svou místní čtvrtí, což je vyšší procento než celostátní průměr (76 procent).

Z celkového počtu 64 milionů britských občanů jsou podle CIA World Factbook 4,4 procenta muslimové.

88 procent muslimů konstatovalo, že se v Británii muslimům žije dobře a 78 procent muslimů uvedlo, že by se chtěli plně integrovat do britského života ve většině věcí, kromě islámského vzdělávání a některých zákonů.

Avšak 52 procent muslimů zastává názor, že homosexualita by měla být v Británii zakázána. Ve většinovém obyvatelstvu tento názor zastává jen 5 procent občanů.

V Náhorním Karabachu to opět zavání velkou válkou

12. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Situace v Náhorním Karabachu na pomezí Ázerbájdžánu a Arménie po přechodném uklidnění opět začíná být napjatá. Případy narušení režimu příměří se množí a obě strany konfliktu se z toho obviňují navzájem. Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov vyzval oba státy, aby důsledně dodržovaly dohody o zastavení palby.

Zbláznilo se Polsko? "Trest smrti pro Donalda Tuska!"

12. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Takovéto články - viz níže nyní vycházejí v polském tisku, upozorňuje Tomasz Oryński. Autorka Ewa Stankiewicz má obrovské množství stoupenců. Rozvíjí mj. i konspirační teorie o letecké katastrofě ve Smolensku. "Myslím, že je nesmírně významné, že nyní může se svými paranoidními názory vystupovat v polské veřejnoprávní televizi," varuje Oryński:

TREST SMRTI PRO DONALDA TUSKA? OBNOVME V TOMTO PŘÍPADĚ NEJKRUTĚJŠÍ TREST, POŽADUJE EWA STANKIEWICZ

"Myslím, že by pro Donalda Tuska měl být obnoven nejkrutější trest, trest smrti," vyjádřila se Ewa Stankiewicz v televizní stanici Republika a pak svá slova opakovala ve veřejnoprávní polské televizi TVP. Trest smrti si podle ní zaslouží Donald Tusk, který se podle ní dopustil "zrady zájmů Poláků v tak obrovském měřítku, jakého jsme nebyli svědky od Targowické  konfederace   r. 1792."

Makedonská policie zaútočila na uprchlíky na řecko-makedonské hranici

10. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Několik osob bylo zraněno, když makedonská policie použila slzného plynu, ochromujících granátů a kulek z umělé hmoty proti uprchlíkům, kteří se pokusili překonat pohraniční plot

Uprchlíci se střetli na řecko-makedonské hranici s makedonskou policií. Použila slzného plynu, ochromujících granátů, kulek z umělé hmoty a posléze i vodního děla proti pokusům lidí dostat se přes makedonskou hranici. Uprchlíci reagovali házením kamení na policii. Lidé se dvakrát pokusili překonat makedonský plot, ale byli zatlačeni zpět. Řecká policie byla přítomna, ale nezasáhla.

Potyčky pokračovaly během odpoledne a vítr odnesl slzný plyn do blízkého provizorního tábora na řecké straně hranice, kde uvízlo více než 11 000 migrantů.

Dobrovolní lékaři ošetřili několik desítek lidí s dýchacími problémy i jejich lehká zranění od kulek z umělé hmoty a zranění na tváři, k nimž došlo při potyčkách, když byl plot dočasně strhnut, sdělil Achilleas Tzemos, koordinátor z Lékařů bez hranic. Tři lidé byli odvezeni do nemocnice.

K potyčkám došlo, když se asi 500 lidí shromáždilo u plotu. Aktivisté v sobotu roznášeli letáky psané v arabštině, vyzývající migranty, aby se v neděli dopoledne shromáždili u plotu.

Delegace se otázala makedonské policie, zda bude hranice otevřena. Když makedonská policie uvedla, že otevřena nebude, více než 100 lidí, včetně několika dětí, se pokusilo přelézt plot.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak mohou česká média šířit nesmysly bez korekce fakty?

11. 4. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pozn. JČ: Když začnu tvrdit, že "invazi uprchlíků" řídí malí zelení mužíčci z Marsu, vezme mě Veselovský také do DVTV? :)

Přiznám se, že jsem nebyl schopen poslechnout si to celé, neboť mne „odrovnal“ hned začátek. Mnislav Atapama Zelený v rozhovoru pro DVTV začal skutečně „zostra“: „a to je někdy ještě z období komunismu a teďkom to nějak přešlo do toho kapitalismu, že všichni jsme stejní, všichni máme stejná práva, stejný povinnosti…“

Představa, že rovnost před zákonem (všichni máme stejná práva a povinnosti) je totéž jako „všichni jsme stejní“, je opravdu děsivým příkladem právního prázdna. Hodila by se nejlépe jako sofisma v nějaké podřadné politické kampani za návrat feudalismu. Co je však ještě děsivější, je spojování rovnosti před zákonem s dědictvím komunismu. V komunistických systémech přece nikdy neměli všichni stejná práva a soudy a policie jednaly přesně podle zájmů vládnoucí stranické mafie.

Když se Polsko zdvihalo z kolenou, zle se uhodilo do hlavy o hranu stolu

Proč už nepíšu o polské politice

11. 4. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Nacionalisté, rasisté a pravicoví extremisté zdvihají hlavy. Lidé s odlišnou barvou kůže jsou biti na ulicích, na manifestacích jsou páleny podobizny Angely Merkelové a Žida. Druhá polovina polské veřejnosti v ohromení hledí na politiky, kteří kupříkladu tvrdí, že potraty by měly být protizákonné dokonce i v případech znásilnění, jelikož mnoho dětí se narodilo jejich matkám po znásilnění německými vojáky během druhé světové války a přesto z nich vyrostli dobří patrioti. Neviděl jsem k tomu žádný výzkum, ale zatímco před rokem někteří z mých přátel uvažovali o emigraci, nyní takřka každý, s kým mluvím, o odchodu uvažuje a někteří se již začali připravovat.  Nevytýkám jim to. Nedávno jsem četl Hitlerovu biografii. Řekl bych, že Polsko je nyní zhruba tam, kde bylo Německo v roce 1934.

Telefonické peripetie

11. 4. 2016 / Jan Sláma

čas čtení 6 minut

Ke konci éry socializmu to nebyl jen nedostatek banánů, jak se nám stále připomíná, ale mnozí lidé postrádali telefon. Též mi chyběl, ale netrvalo dlouho a po vpádu kapitalizmu jsme se rychle dočkali. Telefonní společnosti natahaly pod zemí kabely a kdo telefon chtěl, mohl ho doma mít. Jiné to ale bylo s nástupem nového vynálezu, telefonu do kapsy. Ten si mohl a může každý nosit při sobě. Lidé ho ale většinou nosí ne v kapse, ale ti starší po taškách, odkud se ozývají roztodivnými zvuky, než je majitel najde, abyste pak mohli slyšet hovor na téma „tak kde jsi?“ nebo „nezapomněl jsi zavřít branku, aby zase neutekly slepice?“ Samá životně důležitá témata.

Paradox neautentické vnější morální autority

Morálka jako příklon ke zdravému rozumu evidentně selhává

11. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Dostali jsme se už v poznání principů lidského jednání natolik daleko, abychom nemuseli věřit tomu, že pro naše jednání existuje jakýsi vzor postulovaný vyšší mocí. Morálka může být dokonce opravdová jen tehdy, pokud dráha jejího smyslu není vedena přes jakýsi referenční bod mimo vztah k druhému, říkejme mu pracovně třeba bůh, ale pokud je vedena přímo k druhému. Zakládat ji na fundamentálních principech je jistě nutné. Zakládat ji na zdravém rozumu jako obraně proti relativismu je ale chybný úsudek. Zdravý rozum může totiž sám o sobě být nástrojem relativismu par excellence.

Ekonom Thomas Piketty na konto Panama Papers:

Jednejme teď, nečekejme na další krizi

11. 4. 2016

čas čtení 5 minut

Otázka daňových rájů a finanční neprůhlednosti je předmětem novinových titulků po celé roky. Naneštěstí je zde velký rozdíl mezi triumfálními deklaracemi vlád a realitou jejich skutečného jednání. V roce 2014 odhalila kauza LuxLeaks, že nadnárodní korporace platí v Evropě, díky jejich dceřiných společnostech v Lucembursku, takřka nulové daně. V roce 2016 ukazují Panama Papers rozsah, v jakém finanční a politické elity severu i jihu skrývají jejich majetky. Můžeme být spokojení s tím, jak svou práci dělají novináři, ne však vlády. Pravda je, že od krize v roce 2008 nepodnikly téměř nic. Komentář ekonoma Thomase Pikettyho pro Le Monde v Guardianu.

List Boston Globe předpovídá, co se bude dít, pokud se Donald Trump stane americkým prezidentem

11. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

V neděli zveřejnil list Boston Globe na svém serveru fiktivní titulní stránku vydání svého listu z neděle 9. dubna 2017. Články‎ mají titulky:

DEPORTACE MAJÍ ZAČÍT. Prezident Trump žádá ztrojnásobení jednotek ICE, nepokoje pokračují. Mimořádný stav v mnoha městech prodloužen.

Trump: "Ilegální migranty budeme deportovat tak rychle, že se vám bude točit hlava"

Trhy klesají, protože hrozí obchodní válka

Američtí vojáci odmítají rozkaz usmrcovat rodinné příslušníky členů ISIS

Nový zákon o pomluvě se zaměřuje na "absolutní svině" v tisku

Problém v bankách zastavil práci na pohraniční zdi

Trump je na seznamu kandidátů na Nobelovu cenu

Holandské referendum o Ukrajině ukázalo světu, jak Rusko ovlivňuje volby v západních zemích

11. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

Holandská vláda sama se kampaně neúčastnila. Holandští vládní činitelé se otevřeně báli ultrapravicových médií. Nechtěli se stát terčem posměchu v bulvárním tisku a nechtěli, aby na ně násilníci křičeli na ulicích. Ano, jistě, ultrapravičáci šíří lži, ale my nechceme riskovat je opravovat.

Důležité je poučení: Malé menšiny rozhněvaných lidí, když jsou dobře zorganizovány, dokáží v západní Evropě překřičet nejednotnou, bojácnou, apatickou centristickou většinu - a Rusko je připraveno jim v tom pomáhat. Tentokrát nešlo o moc, ale příště už asi půjde o hodně. Ultrapravice je nyní v Holandsku nejsilnější politickou silou. Ve třicátých letech dvacátého století se nám dostalo určitého poučení, ale zdá se, že ho si ho potřebujeme uvědomit úplně znovu.

Až do minulého týdne jsme neměli jasný příklad, jak vliv Ruska konkrétně funguje při volbách v západní zemi. V Holandsku se konalo podle nového zákona referendum, když populistický server, milující hoaxy, shromáždil 300 000 podpisů pod peticí. Ve středu hlasovali holandští občané o evropské obchodní dohodě s Ukrajinou, o téže dohodě, za kterou Ukrajinci bojovali a umírali v únoru 2014. Dohoda je nesmírně technická a obdobné dohody má EU s celou řadou zemí, s Chile, s Jordánskem... Většina Holanďanů, kteří proti ní hlasovali, zjevně jejích tisíc stránek nečetla.

Vnitřní dialog generace Y

#Navíně

11. 4. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 4 minuty

Ona 2: Včera jsem byla v nějakém kosmetickém salonu, a tam mi řekli, že mám vrásky, a že bych si na to měla pořídit nějaký krém. 

Ona 3: Tyjo, to se mi stalo taky, nedávno jsem někde byla, a řekli mi, že moje pleť je dávno za zenitem, a že Niveu používat nestačí. 

Ona 1: Myslíte si, že Donald Trump bude mít nějakou šanci uspět? Jakože by se opravdu stal prezident? K čemu by to nakonec vedlo? Jen si to představte! 

Kdo vlastní Linux

11. 4. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 5 minut

Linus Torvalds v září 1991 publikoval první verzi Linuxu a hned další měsíc vydal, díky četným podnětům a e-mailům a opravným výtkám, další verzi. Do té přidal zdrojové kódy od ostatních nadšenců. Dal tak zahájit největšímu Open Source projektu, který doposud nemá obdoby. Linux je plnohodnotný operační počítačový systém, jenž je vyvíjen tisíci programátory z celého světa. Nikdo z programátorů není placen Linuxem, či lépe, nějakým záhadným majitelem Linuxu. Přes 25 % programátorů je skutečnými nadšenci, lidmi, kteří do zdrojového kódu zasahují, přepisují ho, dopisují, kteří ho vyvíjejí, protože prostě chtějí. Připadá jim to smysluplné. Chtějí vytvářet hodnotu. O zbytek vývoje se, kupodivu, starají společnosti, často korporace, které si platí své vlastní programátory na vyvíjení Linuxu.

Má ministr Chovanec funkční záložní plán na vyřešení migrační a uprchlické krize?

11. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Přestože je nejnovější plán Evropské unie na přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót spíše zoufalým pokusem, jak uprchlickou krizi bez ztráty kytičky vyřešit, stále mi přijde rozumnější než nechat doslova vybouchnout nárazníkové státy EU, Itálii a Řecko, a riskovat zde nebezpečný konflikt. Ministr vnitra a sociální demokrat (sic!) Chovanec je ovšem jiného názoru - obviňuje EU z politické korektnosti a zdůrazňuje, že pro Českou republiku je tento plán neakceptovatelný. Brusel přichází aspoň s něčím, byť po výtce nedokonalým, s čím životaschopným ale přichází pan Chovanec?

Britský premiér dostal od matky nezdaněný dar 200 000 liber

10. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron se v důsledku tlaku proti němu v souvislosti se skandálem kolem Panama Papers v sobotu bezprecedentně rozhodl zveřejnit své osobní daňové prohlášení. Dostal se tím do další kontroverze, protože se ukázalo, že mu jeho matka dvakrát v roce 2011 poskytla 100 000 liber, čímž se vyhnula placení dědické daně ve výši 80 000 liber.

Daňový skandál Davida Camerona vážně ohrožuje stabilitu celé Evropy. Cameron je totiž hlavním stoupencem setrvání Velké Británie v Evropské unii a vážné oslabení jeho důvěryhodnosti ohledně Panama Papers je vítanou vodou na mlýn euroskeptikům, kteří zneužívají propadu jeho kreditu u veřejnosti k prosazení odchodu Británie z EU v referendu, které se bude konat 23. června. Případný odchod Anglie z EU zřejmě povede k vyhlášení nezávislosti Skotska, které z EU odejít nechce, a k výraznému posílení odstředivých a separatistických tendencí v celé EU, které prohloubí snahy o její rozpad a posílí vliv Ruska na roztříštěnou Evropu.

V pondělí Cameron oznámí založení speciální daňové jednotky pod velením britského daňového úřadu a Státního trestního úřadu, která bude zkoumat legálnost finančních záležitostí firem citovaných v Panama Papers.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský premiér blokoval snahu EU otevřít tajné offshoreové trusty

8. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron v roce 2013 zablokoval rozhodnutí Evropské unie zabránit propírání špinavých peněz ve snaze ochránit offshoreové trusty, aby nemusely zveřejnit, kdo je vlastní a kdo z nich má prospěch, informoval ve čtvrtek list Financial Times. Offshoreové trusty jsou podle komentátorky listu Guardian Poly Toynbee "typickou britskou chorobou", na níž je založen systém feudálních výsad a privilegií, z nichž má nekontrolovaný prospěch mimo daňový systém úzká vrstvička zbohatlíků.

Cameron r. 2013 napsal tehdejšímu prezidentu Evropské rady Hermanu Van Rompuyovi, že by trusty neměly být automaticky podrobovány stejným principům transparentnosti jako firmy.

Evropská unie plánovala odhalit transakce offshoreových společností zveřejněním ústředního rejstříku jejich konečných vlastníků, avšak Cameron argumentoval v dopise, který zůstává veřejně k dispozici na britském vládním serveru, že je prý "nevhodné", aby byl vytvořen "ústřední veřejný rejstřík" offshoreových společností. Argumentoval, že by byl takový rejstřík "narušením soukromí občanů" a že trusty mají "mimořádnou roli v tom, že pomáhají britským rodinám řešit dědictví".

Richard Burgon, stínový opoziční ministr financí, k tomu řekl: "Je to další důkaz o tom, co si britská Konzervativní strana skutečně myslí o vyhýbání se placení daní."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Globální oteplování je zřejmě daleko horší, než se předpokládalo

8. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Výzkumníci zjistili, že mraky obsahují daleko více vody než ledu, než si dosud mysleli, což hrozí větším zvýšením globálních teplot

Modely zkoumající globální oteplování drasticky podcenily roli mraků. Znamená to, že globální oteplování bude zřejmě daleko horší, než se dosud předpokládalo. Vědci nyní varují, že zdvojnásobení koncentrace kysličníku uhličitého v zemské atmosféře ve srovnání s předprůmyslovou dobou zřejmě povede ke zvýšení teploty až o 5,3 stupně Celsia, což je daleko více než 4,6 stupňů, které předpovídají starší modely.

Yale University zjistila, že mraky obsahují daleko více tekutiny než ledu. Mraky, v nichž jsou ledové krystaly, odrážejí do vesmíru daleko více slunečního světla a tepla než mraky obsahující vodu.

Podcenění množství vody v mracích v modelech globálního oteplování znamená, že dosavadní modely jsou založené na chybných předpokladech, argumentuje vědecký článek, publikovaný v časopise Science.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech extreme right wingers demonstrated in Prague and at Czech border crossings against refugees

9. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Several hundred Czech extreme right wingers demonstrated against refugees in Prague in front of the head office of the ruling Social Democratic Party and they have also blocked Czech border crossings.

Demonstrators from the extreme right wing groupings National Democracy and Dawn - National Coalition chanted slogans such as "Nothing but the nation!" "We do not want multiculturalism!".

Their banners said, "If islam conquers Europe, it will be due to our weakness!", "Merkel - the new Reichsprotektor!", "The EU runs a Protectorate of Bohemia and Moravia!", "Sobotka [Czech Prime Minister], 95 per cent citizens do not want islam here. Who are you serving? Brussels, the USA, the Arabs, Angela and multiculturalism?", "Sobotka, repeat after me: The Czech Citizens, the Czech Families, the Czech Lands and their traditions are above all else!"

Source in Czech  HERE, photographs HERE

Czech Interior Minister Chovanec: "The EU is paralysed by political correctness. We will not accept any redistributed refugees"

9. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

"The problem of the European Union is that it is run by bureaucrats. It is a constant mess and chaos and a debate during which everyone watches everyone else so that they do not breach the rules of political correctness. That will lead to the undoing of Europe," said the Czech Social Democratic (!) Interior Minister Milan Chovanec in an interview with the Právo newspaper on Saturday.

He continued: "The proposal [made by the European Commission] to redistribute immigrants throughout Europe is unacceptable for the Czech Republic. We should do what is important: to create a military and police force on the Schengen external borders and to initiate a debate with the countries of North Africa and with Syria. How will it help if half of Syria and Libya leaves for Europe? Who will be reconstructing those countries later? It is in the interest of the European Union to declare that it has military and political strength to defend its own interests and that it will only help those people who need it.

"The case of the Iraqi Christians who have run away from the Czech Republic to Germany shows clearly that redistribution quotas cannot work. It has turned out that even those refugees who came to the Czech Republic willingly do not want to stay here. There is no point trying to receive more.

"The Czech Republic is not threatened by the refugees now because Hungary and Macedonia have blocked the Balkan route. If people start coming via Italy, I expect Austria to close its borders. The Czech Republic will not have problems with incoming refugees in the next six months or so. A question is what will happen later."

The result of an opinion poll conducted amongst the readers of the Právo newspaper is attached to the Chovanec interview:

When asked "Do you agree with the re-distribution of refugees into all the EU countries?" 1,6 per cent of the respondents said YES, 98,1 per cent of the respondents said NO and 0,3 per cent said "I don't know."

10 488 readers have answered the question.



Source in Czech HERE

Czech Interior Minister: Czech Republic will not take back the 25 Iraqi refugees as yet

8. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

The Czech Republic will not take back the 25 Iraqi Christians from Germany as yet, said the Czech Interior Minister Milan Chovanec, pointing out that in his view the "German application has fundamental formal flaws and is not in line with European law". Chovanec also added that the Czech government has now closed down the Generation 21 project for resettling 153 Iraqi Christians in the Czech Republic, saying that "it is not possible to support a project which does not fulfill its purpose".

25 Iraqi Christians of some 89 who had to date been accepted by the Czech Republic within the Generation 21 project decided to leave for Germany about a week ago. The German authorities first said that they would deport them back to the Czech Republic, which was planning to deport them to Iraq, then they changed their minds and said that they would allow them to apply for asylum in Germany, then then said that they would deport them to the Czech Republic.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2016

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V březnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 703.15 Kč

Zůstatek byl koncem března  2016 125 437.72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
23532