Hnutí ANO jako bič na ostatní strany

9. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Většina krajů byla osm let v držení ČSSD, ČSSD je dnes vládní stranou, která má premiéra, a to jsou přesně dva jasné důvody, proč by podle výsledků minulých krajských voleb měla v krajských volbách 2016 vyhrát opozice. Modré opoziční tsunami z roku 2004, oranžové opoziční tsunami z roku 2008, oranžové opoziční tsunami z roku 2012… a vládní tsunami z roku 2016 (až na jeden kraj, vládní strany – ANO, ČSSD a KDU-ČSL – vyhrály ve všech). Česká politika se změnila.

Ale ta změna proběhla již v na podzim 2013, ve sněmovních volbách, kdy se proti očekávání, že po fiasku pravicové vlády přijde vítězství levicových stran (a levice nakonec získala pouhých 83 mandátů) stalo druhou nejsilnější stranou české politické scény Hnutí ANO.

Sobotkův povolební rozhovor je problém

9. 10. 2016 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Ach jo. Tenhle povolební rozhovor je problém, píše Štefan Švec. Hlavním důrazem na digitální ekonomiku a větší kulturní diverzitu ve velkejch městech Sobotka tradiční elektorát soc-dem fakt neosloví. Jistě to jsou důležitý věci a nám, pražskejm liberálním levičákům, se to líbí, ale my mu příští volby nevyhrajeme. Nemohla by se konečně najít v ČSSD síla, která by tematizovala sociální jistoty chudších dvou třetin národa, vzdělání a zdravotnictví i pro lidi, co nemaj na soukromý ústavy, a důstojný podmínky pro práci a malý podnikání? Síla, která by proti Babišovi dokázala postavit jeho vlastní zaměstnance a dala zemi pozitivní vizi, založenou na solidaritě, na příštích dvacet let? Sobotka to zjevně bejt nehodlá, protože se cejtí jako Tony Blair dvacet let po Blairovi. Plagiátor Chovanec to nebude, protože na to nemá vejšku. Zemanovský křídlo už neuřídí ani vlastní lži a o lidi mu nikdy nešlo. A hejtmani teď pálej faktury a bojej se o svý tajný kšefty.

Prognózy, paniky a realita

9. 10. 2016 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Jak jsem předpověděl, bude to takto i v kraji Plzeňském i jinde. Hejtmanem v PK bude Josef Bernard z ČSSD a jeho prvním náměstkem Martin Baxa, ODS. Pokud má ANO, a to Babiš má, dostatek rozumu, nepůjde do krajských koalic, ale zaměří se v krajích na břitkou opozici a přípravu voleb parlamentních. Tohle jsem říkal už v létě politologovi Jelínkovi a on něvěřícně kroutil hlavou. Máme hodně politologů ale málo politiků. To platí například pro Stranu zelených, která zcela v krajských volbách zklamala. Hlavně sama sebe.

Taktéž nejsou krajské volby potvrzením redakční paniky BL nad xenofobními Čechy. 60 procentům voličů, kteří k volbám nepřišli, jsou migranti i příslušné čechopartaje evidentně buřt a z těch, co byli třetinou zvoleni trochu paběrkoval jen Okamura a SPD.

PŘEČETLI JSME:

Honzejkovo poučení z krajských voleb

9. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Přehledně shrnul Petr Honzejk na serveru Ihned poučení z krajských voleb. Myslím, že se tomu shrnutí dá máloco vytknout, i když se leccos dá dodat:

1. Ve volbách vyhrál Babiš (Boris Cvek argumentuje, že proto, že jeho seskupení Ano stále u voličů funguje jako "bič na tradiční strany"), avšak nikoliv příliš výrazně, takže sestavování koalic v krajích může být pro něho obtížné. Pokud ANO funguje jako "bič na tradiční strany", ty se proti němu spiknou a utvoří krajské koalice bez něho, pokud to bude možné. Strany nebudou interpretovat jeho vítězství jako varování, že by se měly změnit.

2. Sociální demokracie ztratila podstatné množství podpory. Samozřejmě, v předchozích volbách byla opozicí proti šílené "pravicové" vládě, kdežto nyní je u moci, takže určitý propad se dal čekat. Petr Honzejk však upozorňuje i na to, že Bohuslav Sobotka nezvládl skutečnost, že ČSSD jsou vlastně dvě strany, prozápadní sobotkovská a provýchodní haškovská a foldynovská. Jak ale je známo třeba ze slovenských voleb, flirtování s extremismem nezabírá, protože extremističtí voliči raději půjdou rovnou ke kováři než ku kováříčkovi. "Ty, kteří tendují k autoritářství východního typu nezískává, protože nabídka jiných formací (KSČM, Okamura) je v tomto směru explicitnější," píše Honzejk. Může ČSSD opustit své mafiánské tendence, aniž by se úplně rozpadla?

Proč mladí lidé nejdou k volbám?

Je nutno změnit systém, aby fungoval

9. 10. 2016 / Vladimír Hejnic

čas čtení 2 minuty

Dodávám k části vašeho zamyšlení, píše Vladimír Hejnic:

"Nízká volební účast signalizuje únavu z demokracie. V každých následujících volbách se jich účastní stále menší procento lidí a nyní poklesla volební účast na pouhých 34 procent. Dvěma třetinám národa jsou volby naprosto jedno. Je to proto, že se lidi mají dobře a myslí si, že politikové jsou irelevantní, anebo se mají špatně a dospěli k názoru, že volbami nemohou nic změnit?"

Těžko lze vysledovat únavu z demokracie tam, kde po demokracii nezbyl ani prd. Jednou z drobných po demokracii zbylo volební právo, kterého se sami voliči ve velkém zbavují a netýká se to jen "mých" komunistů.

Nutno hledat skutečné důvody proč jsem ve svém volebním obvodu za plentou viděl jednoho jediného prvovoliče a cca 5 voličů do 30 let ze zhruba 1000 voličů v naší volební místnosti.

Rozhovor Britských listů 78:

Jak nekvalitní bydlení tvrdě postihuje děti v ČR

7. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Česká republika nemá zákon o sociálním bydlení. Lidé, kteří se z různých nezaviněných důvodů dostanou do složité finanční situace, končí na ulici nebo ve zcela nevyhovujících ubytovacích prostorech. O tom, jak drasticky tato situace postihuje děti a jakou je pro Českou republiku ekonomickou a sociální bombou, hovoří na základě svého nového výzkumu s Janem Čulíkem v tomto Rozhovoru Britských listů sociolog Daniel Prokop. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. října 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Farage o Trumpových obscenitách: "To jsou jen takový normální chlapský způsoby..."

9. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Aha, takže když to dělají imigranti, je to útok na náš způsob života, když to dělají bohatí běloši, tak je to "náš způsob života"?

Před pár měsící varoval Farage, že uprchlíci budou osahávat ženy. Teď, když to dělá Trump, je to podle Farage jen "normální chlapské chování"...

Británie: Poslanci Dolní sněmovny se dožadují hlasování o brexitu

9. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

V Londýnské Dolní sněmovně vznikla všestranická aliance poslanců, která se razantně dožaduje, aby měl parlament právo hlasovat o podmínkách brexitu. Argumentuje, že Britové v referendu nehlasovali pro odchod z evropského trhu

Britská premiérka Theresa Mayová se octla pod masivním tlakem poslanců všech parlamentních stran v Dolní sněmovně. Požadují, aby poslanci dostali právo hlasovat o jakémkoliv rozhodnutí omezit přístup Británie na jednotný evropský trh. Mezi poslanci sílí zuřivost, že by parlament mohl být vyšachován z nejdůležitějšího hospodářského rozhodnutí pro Británii za mnoho desetiletí.

Poslanci z Labouristické strany, ze strany skotských nacionalistů, liberální demokrati i proevropští konzervativci chtějí v pondělí v této věci vznést celou řadu interpelací.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Červený kříž: Británie ignoruje žádost Francie, aby se postarala o uprchlické děti v Calais

9. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Britské ministerstvo vnitra odmítá reagovat na oficiální žádosti od francouzských úřadů, aby Británie přijala uprchlické děti bez doprovodu rodičů z tábora v Calais, které mají legální právo přijít do Británie, uvedl britský Červený křiž.

Uprchlický tábor v Calais má být zanedlouho zlikvidován a Červený kříž poukazuje na to, že britské ministerstvo vnitra odmítá převzít žádosti od francouzské vlády často z pedantských důvodů.

V některých případech tvrdí britští činitelé, že "ztratili" žádosti z Francie, aby Británie pomohla uprchlickým dětem. To vyvolává vážné otázky o přístupu Británie k naléhavé potřebě pomoci dětským uprchlíkům.

Nová zpráva ostře kritizuje neústupnost britského ministerstva vnitra. Červený kříž poukazuje na to, že to v průměru trvá až 11 měsíců, než britské ministerstvo vnitra umožní vstup do Británie uprchlickému dítěti k jeho příbuzným podle předpisů Evropské unie. Právníci poukazují na to, že není naprosto důvodu, proč by proces přijetí dítěte měl trvat déle než jen několik týdnů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Poučení pro Miloše Zemana

9. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Tento projev skotské premiérky Nicoly Sturgeonové vyvolal kampaň #WeAreScotland. Kdyby takto mluvil Miloš Zeman, občané by na něj mohli být hrdi:

"Když první skotský premiér, zemřelý Donald Dewar, oslovil tento parlament při jeho otevření před sedmnácti lety, přednesl tehdy jeden z nejlepších projevů naší doby. Řekl, že skotský parlament je něčím víc, než je naše politika a naše zákony. Je to o tom, kdo jsme a jak se chováme.

Dovolte mi tedy, abych se zamyslela nad tím, kdo to jsme v dnešním Skotsku. Je nás více než pět milionů mužů a žen, dospělých, mladých lidí a dětí. Každý z nich má vlastní životní příběh, rodinnou historii a vlastní naděje a sny. Jsme vnuci a pravnuci tisíců, které přišly z Irska, aby pracovaly v našich docích a v našich továrnách. Jsme 80 000 lidí z Polska, 8000 Litevců, 7000 každých z Francie, ze Španělska, z Itálie, z Německa a z Lotyšska. Kteří patří k mnoha lidem ze zemí mimo naše břehy, jimiž jsme poctěni, že tu žijí mezi námi. Jsme více než půl milionu lidí, kteří se narodili v Anglii, ve Walesu a v Severním Irsku, kteří se rozhodli žít tady ve Skotsku. Jsme tisíce evropských studentů, kteří studují na našich univerzitách. Jsme lékaři a zdravotní sestry z celého našeho kontinentu i odjinud, kteří se o nás denně starají v našem zdravotnictví. Ať tady už žijeme po dlouhé generace, anebo jsme noví Skoti z Evropy, z Indie, z Pákistánu či z Afriky, ze zemí po celém světě, jsme všechno toto a víc. Jsme o tolik silnější v důsledku diverzity, která nás utváří. Jsme jedno Skotsko a jsme prostě domovem pro všechny, kteří si tuto zemi zvolili za svůj domov. To je to, čím jsme.

A jak se chováme? Chováme se důstojně. Zacházíme s druhými s respektem, oslavujeme své rozdílnosti. Nejsme dokonalí, to zdaleka ne, a děláme chyby. Ale každý den, zejména při nebezpečí nebo ve smutku, bychom měli nabídnout pomocnou ruku svému sousedovi."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2016

8. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V září 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 36 481,11 Kč.    Příjem z reklamy byl 6081,00  Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 51 992, 66 Kč.

Zůstatek byl koncem září  2016 93 065,09 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující zastavení bombardování Aleppa

9. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Rusko v sobotu vetovalo rezoluci OSN, jejímž cílem bylo zastavit bombardování Aleppa. Prodloužilo tak ochromení Rady bezpečnosti OSN tváří v tvář humanitární katastrofě v Sýrii. Ruský velvyslanec u OSN Vitalij Čurkin vetoval francouzsko-španělskou rezoluci, která požadovala zastavení veškerého leteckého bombardování a přelety přes Aleppo ruskými a Asadovými letadly. Rezoluce také požadovala obnovení příměří a dodávek humanitárních zásob obklíčenému obyvatelstvu. Čína se zdržela hlasování a tím Rusko dále izolovala. S Ruskem proti rezoluci hlasovala jen Venezuela. Následovala zuřivá, ale bezpředmětná debata. Ruské ministerstvo zahraničí tvrdilo, že rezoluce "zkresluje" situaci v Aleppu a zákaz bombardování by "napomohl teroristům".

Francois Hollande: Země, která bude vetovat francouzskou rezoluci o Aleppu, bude v očích světa zdiskreditována:

Rusko stále izolovanější. Není to překvapující. Ničí nemocnice, školy, zabíjejí nevinné lidi: Akce OSN v Sýrii byla dnes popáté vetována. Proč svět stojí v nečinnosti, zatímco Aleppo hoří?

Jak dlouho trvá cesta informace z Aleppa do ČT?

9. 10. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

V době, kdy zprávy z "dálného východu" přenášeli poslové na koních, trvalo často řadu měsíců i let, než se informaci dozvěděli lidé v Evropě. Od dob před vynálezem rotačky, telegrafu, telefonu či internetu uplynula století a desetiletí. Česká televize se ale pravděpodobně drží tradice. Jak jinak si vysvětlit, že reportáž o situaci v Aleppu v pořadu Horizont anoncuje v televizním vysílání titulkem "Promění se krize v katastrofu?". Ke katastrofě v epicentru války o Sýrii dochází už řadu měsíců, světová média o tom přinášejí velmi podrobné reportáže, OSN vyzývá k ukončení vraždění, západní země obviňují syrský režim a Rusko z válečných zločinů na civilistech, denně umírají v průměru desítky lidí, z toho velká část dětí. A ČT, jazykem, který pravděpodobně nechce urazit Miloše Zemana, předstírá, že ke katastrofě teprve může dojít? To není tragikomické, to je prostě tragické. Stejně jako příspěvek ČT k informovanosti o situaci v Sýrii prostřednictvím servilního rozhovoru se syrským diktátorem Bašárem Assadem. Jak mají běžný Čech nebo Češka, spoléhající na informace z českojazyčných médií, mít alespoň elementární povědomí o tom, co se v Aleppu děje, když i veřejnoprávní televize volí defétistický jazyk poplatný společenské atmosféře nevraživosti vůči muslimům přicházejícím z válečných oblastí? Níže najdete odkazy na řadu textů za pouhých pár posledních dní, které se humanitární katastrofě v Aleppu věnují. Jak dlouho potrvá, než doputují do ČT?

Saúdská Arábie se marně vymlouvá z jemenského útoku. Postihu se nevyhne

9. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Saúdská Arábie tvrdí, že nemá nic společného s útokem na pohřeb, který včera v Jemenu usmrtil desítky osob. Podle Rijádu mělo být příčinou neštěstí něco jiného než nálet. Videozáznam z místa tragédie však jasně ukazuje, jak je již zasažená budova terčem opakovaného útoku - a mezitím můžete slyšet zvuk proudového motoru. Jediným alternativním vysvětlením by byl zásah střelou s plochou dráhou letu. Avšak není známo, že by někdo přítomný v dané oblasti disponoval nosiči, které by útok střelami s plochou dráhou letu umožnily, a této variantě v danou chvíli nic nenasvědčuje.

Jemen: Saúdská koalice, podporovaná USA a Británií, usmrtila leteckým úderem 140 osob na pohřbu otce ministra vnitra

8. 10. 2016

čas čtení 1 minuta



Více než 500 lidí bylo zraněno. Stovky kusů lidských těl byly nalezeny po leteckém úderu v pohřební síni i mimo ni.

Mezinárodní Červený kříž připravil 300 pytlů na mrtvoly.

Jeden zachránce, Murad Tawfiq, scénu popsal jako "moře krve".

Západem podporovaná saúdská koalice bojuje v Jemenu proti vzbouřenecké vládě Huthiů, avšak při tom vyvražďuje i civilní obyvatelstvo.

Zdroj v angličtině ZDE

Human Rights Watch: Kdy přestanou USA a Británie vyzbrojovat Saúdskou Arábii a omlouvat jejich letecké údery v Jemenu? 82 lidí zavražděno při pohřbu v Sanaa

V Maďarsku byl náhle zlikvidován vlivný levicový deník

8. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Levicový maďarský deník Népszabadság v sobotu náhle přestal vycházet. Zdá se, že jde o vládní zásah. Bezprecedentní.

Tiskové kanceláři AFP sdělil "vysoce postavený novinář" tohoto listu, že novinářům, připravujícím pondělní vydání, bylo náhle zabráněno pracovat a dostali písemná oznámení, že byli suspendováni. Népszabadság byl dosud nejvlivnější maďarský deník. Často kritizoval Viktora Orbána. Vydavatel tvrdí, že "připravuje nový projekt".

V krajských a senátních volbách vítězí ANO

8. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Po sečtení 75 procent hlasů v krajských volbách a v prvním kole senátních voleb vítězí strana ANO Andreje Babiše. ANO ovládlo 9 regionů, ČSSD zůstal jen Jihočeský kraj a Kraj Vysočina, Zlínský kraj ovládla KDU-ČSL. V Libereckém kraji vítězí Starostové pro Liberecký kraj. V Senátních volbách postupuje do 2. kola 16 kandidátů za ANO, 8 za ČSSD a 8 za KDU-ČSL. Volební účast byla rekordně nízká, v krajských volbách 34,14 procent, v senátních volbách 32,54 procent.

Skoti proti rasismu a xenofobii

8. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V reakci na vlnu nenávisti proti cizincům, kterou šíří londýnská vláda, se zmobilizovali Skoti na podporu tolerance, multikulturalismu a diverzity #WeAreScotland:

Žádná jiná země vám neřekne tak emocionálně, že do ní patříte, protože jste si ji zvolili za svůj domov:

My jsme Skotsko #WeAreScotland: inspirující, vstřícný signál ze země, která nebude tolerovat xenofobii konzervativců: Skotská premiérka: "Ve Skotsku nezáleží na tom, odkud pocházíte, ale kam se společně rozhodneme se vydat jako národ. Rozrůzněnost je síla." Stirling University: "U nás studuje a pracuje více než 120 národností. Náš campus je lepším místem, protože tu jsou. Fàilte. Vítejte." "Když jste se rozhodli žít v této zemi, pak je to váš domov a jste vítáni. Je to tak prosté."

Smutné...

Nesrovnatelnost obecně sdíleného rasismu v ČR a Skotsku

8. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Můžu jen potvrdit," píše Ondřej Sekera na Facebooku v reakci na článek o otevřeném postoji Skotů proti rasismu a dalším projevům xenofobie. "Na blbce člověk narazí všude, ale ten v ČR tak běžný "casual racism" je tu brán jako něco odporného a většina Skotů by to, co Čechům běžně lítá z huby, nikdy neřekla. I proto se tu po dvou letech cítím víc doma, než jsem se kdy cítil v ČR."

Charitativní organizace žaluje britské ministerstvo vnitra, že nepomohlo uprchlickým dětem v Calais

8. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Čelná britská charitativní organizace Help Refugees zahájila právní kroky proti britskému ministerstvu vnitra za to, že ministři zanedbali svou povinnost poskytnout ochranu a útočiště uprchlickým dětem bez rodičů, kteří hledají v Evropě azyl.

Organizace Help Refugees upozorňuje, že konzervativní ministryně vnitra Amber Ruddová porušila své povinnost přijmout do Británie uprchlické děti z Evropy tím, že nesprávně interpretovala a aplikovala Imigrační zákon Theresy Mayové, podle něhož má britská vláda povinnost přijmout do Británie určité množství uprchlických dětí.

Žaloba poukazuje na to, že v důsledku tohoto selhání "jsou tyto děti bez doprovodu rodičů vystaveny vážnému riziku zneužívání a vykořisťování".

Právní kroky proti britskému ministerstvu vnitra byly zahájeny v době, kdy roste znepokojení nad ohroženou bezpečností stovek uprchlických dětí bez doprovodu rodičů v Calais. Za týden plánuje francouzská vláda tento tábor zlikvidovat.

Charitativní organizace jsou znepokojeny, že nebyl oznámen žádný plán, co se stane s uprchlickými dětmi v Calais, a že ani Francie, ani Británie nezahájily registraci těchto dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Skotská premiérka: Podpořím firmy, které budou bojkotovat příkaz zveřejňovat seznamy svých zahraničních pracovníků

8. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Firmy, které budou bojkotovat plány londýnské konzervativní vlády donutit podniky, aby zveřejnily seznamy svých zahraničních zaměstnanců, podpoří skotská vláda, uvedla skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Charakterizovala návrh anglické konzervativní ministryně Amber Ruddové jako "ostudný a odporný" a zdůraznila, že se "plně postaví" za každou firmu, která ho bude bojkotovat. Dodala: "To, co považuju za zvlášť odporné, je představa, že by firmy měly být 'jmenovány a tím veřejně zostuzeny'- jako by bylo něco ostudného na zaměstnávání lidí z jiných zemí. Je to absolutní hnus."

Šéfové EU zdůraznili, že Británie tvrdě zaplatí za svůj postoj vůči brexitu

8. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Rozhodnutí Theresy Mayové, že dá přednost omezení imigrace před členstvím ve společném evropském trhu, vyvolalo z EU ostrou reakci.

"Británie si neuvědomuje, že na území EU neexistuje nepřátelství vůči vnitřnímu pohybu Evropanů po Evropské unii," řekl Charles Grant z Centra pro evropskou reformu. "Britští politikové si myslí, že vzhledem k tomu, že Angličané nemají rádi imigraci z Evropské unie, v ostatních evropských zemích to musí být stejné. Jenže ostatní evropské země nevidí interní imigraci v EU jako problém."

V Paříži řekl François Hollande: "Británie se rozhodla pro tvrdý brexit. No, tak musíme to tak stoprocentně udělat. Musíme se zachovat tvrdě. Jinak by to ohrozilo základní principy EU. Musí existovat hrozba, musí existovat riziko, Británie musí zaplatit cenu."

I předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zdůraznil, že 27 členských zemí EU musí zaujmout tvrdý postoj: "Nesmíme při vyjednávání ustoupit. Británie riskuje, že "pošlape všechno, co bylo vybudováno" za šedesát let evropské integrace.

Donald Trump byl donucen se omluvit za své vulgární ponižování žen z roku 2005

8. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Deník Washington Post zveřejnil videonahrávku z roku 2005, v níž se Donald Trump obscénně vytahuje, že sexuálně útočí na "všechny krásné ženy" a že mu dovolují sex, "protože je celebrita". Charakteristicky v ní vyjadřuje pohrdání vůči ženám, které dostává do postele a samolibé uspokojení nad sebou samým.

Nahrávka šokovala Spojené státy a odsoudili ji jak čelní činitelé Republikánské strany, tak Trumpovi odpůrci. Trump byl donucen se za ni omluvit, avšak zároveň charakteristicky zaútočil na Hillary a Billa Clintonovy:

"Na rozdíl ode mne Bill Clinton skutečně zneužíval ženy a Hillary zastrašovala a zostudovala své oběti a ponižovala je."

Podrobnosti a video v angličtině ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Skotský rozhlas o výstavě Alfonse Muchy v Glasgow

8. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta



Od soboty 8. října 2016 do 19. února 2017 je v Kelvingrove Gallery v Glasgow otevřena výstava děl Alfonse Muchy. In Quest of Beauty. Při příležitosti její sobotní vernisáži vysílala v sobotu ráno rozhlasová stanice BBC Radio Scotland reportáž o Alfonsu Muchovi se záznamy hlasu jeho syna spisovatele Jiřího Muchy i vnuka Johna Muchy. Reportáž obsahuje i pár vět z rozhovoru s Janem Čulíkem ZDE, nebo na stránkách pořadu Good Morning Scotland ZDE (od minuty 43.15)

Britští podnikatelé naléhají na Mayovou, aby Británii zachovala přístup na evropský trh

8. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Kapitáni britského průmyslu zveřejnili otevřený dopis premiérce Therese Mayové, v němž varují, že zrušení přístupu na jednotný evropský trh bude znamenat devastaci britské ekonomiky

Varují, že pokud by Británie odešla z EU bez plného přístupu na evropský trh, znamenalo by to tak těžké škody pro ekonomiku, že tuto alternativu je nutno rovnou vyloučit.

"Vláda musí zajistit, aby podmínky odchodu Británie z EU zaručily stabilitu, prosperitu a zvyšující se životní úroveň," píší vedoucí britští podnikatelé v dopise, zveřejněném v pátek.

Britská vláda zakázala práci zahraničních univerzitních expertů

7. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Britská vláda informovala čelné zahraniční akademické experty, že už nebudou pracovat na vládních analýzách ohledně brexitu, protože nemají britské občanství

Sara Hagemann z London School of Economics, která se specializuje na strategii politického rozhodování v EU, na analýzu smlouv EU a na roli národních parlamentů a na důsledky rozšiřování EU, byla informována, že jejích služeb už nebude zapotřebí:

Hagemannová je Dánka a byla informována, že proto už nebude pracovat na žádné další vládní analýze ohledně brexitu.

Celá řada akademiků z London School of Economics, kteří se specializují na Evropskou unii, spolupracovala ohledně brexitu s britským ministerstvem zahraničí, avšak LSE obdržela od britské vlády email, že práce občanů Evropské unie už nebude možná. Britské ministerstvo zahraničí je údajně znepokojeno, že by občané EU při vyjednávání o odchodu z EU prozradili Evropské unii britská tajemství.

Britské ministerstvo zahraničí odmítlo, že by se rozhodlo zakazovat práci odborníků, kteří nemají britské občanství. Jeho mluvčí dodal, že informace z ministerstva byla "špatně pochopena". Ministerstvo zahraničí vždycky prověřovalo bezpečnostní důvěryhodnost expertů, které najímá, a na této praxi se prý nezměnilo ani nic po červnovém hlasování pro brexit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stará britská televizní satira náhle znovu aktuální

7. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V této scénce ze satirického pořadu televize BBC "Not the Nine O´Clock News" z roku 1979 vystupuje Rowan Atkinson jako mladý konzervativní aktivista na sjezdu Konzervativní strany:

Pane předsedo, dámy, straničtí spolupracovníci!

Jednám energicky, ale jsem také konzervativec. A konzervativci jsou znovu U MOCI!! To je nádherné slovo. Je tu nová iniciativa a především nový styl. A hlavně nám jde o dvě zásadní věci.

Zaprvé, imigrace. Je pravda, že lidé v této věci naší straně příliš nerozumějí. My si vůbec nemyslíme, že jsou imigranti zvířata, proboha. Já sám znám spoustu imigrantů osobně. Jsou to naprosto milí lidé. Samozřejmě, jsou to černoši, což je škoda. Někteří dokáží vykonávat některou práci téměř tak dobře jako běloši. Mnozí z nich jsou například Indové a Pákistánci. Já mám rád karí. Ale teď, když už máme ten recept, je opravdu zapotřebí, aby v této zemi dál zůstávali? Konzervativci těmto problémům rozumějí. Stejně tak, jako rozumíme problému mladých zločinců, což je další velmi emotivní problém. Tato strana zastává názor, že jsme dosud byli příliš měkcí na tyto - svině. Pan ministr vnitra Whitelaw hovořil o metodě ostrých krátkých šoků a jeho zavádění elektrického křesla na 24 000 voltů do vazebních středisek ministerstva vnitra začne příští týden - samozřejmě, na čistě experimentální bázi. Pak, samozřejmě budeme více než připraveni vrátit se k starým liberálním, rozplizlým, socialistickým, negry milujícím, rudým způsobům nedávné minulosti.

Je to možná tvrdá cesta, to víme. Ale nezapomínejte: Je lehčí pro bohatého člověka, aby prošel uchem jehly než pro velblouda - - než je to pro velblouda.

Pobaltská raketová krize?

8. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Rusko ve čtvrtek pohrozilo palbou na koaliční letouny v Sýrii, pokud by došlo k potrestání Asadova režimu za nálety na Aleppo formou selektivního symbolického útoku ZDE. V pátek estonské zdroje informovaly o přepravě raket Iskander-M ZDE do Kaliningradské oblasti ZDE ZDEZDE. Dolet rakety ve standardní verzi činí 500 km (viz mapka), ale může být zvýšen až na 700 km. Pozemní prostředky s doletem 500 km a větším v Evropě zakazuje Smlouva o střelách středního a kratšího doletu (INF) z roku 1987 ZDE.

Czech President Zeman: No one has invited the Americans to Syria, their military failure there is their own fault

8. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

"If the actions of the Americans in Syria are now ending in a fiasco, it is their own fault because they have not been invited by any legal representative of that country," said Czech President Miloš Zeman in an interview for the Czech xenophobic and racist website Parlamentní listy on Friday. He added that there is no moderate opposition in Syria, there are only islamist groups.

"Unlike the Americans, who think that moderate opposition in Syria exists, I am convinced that there are only islamist groups there. Do not forget that the Russians have been invited to Syria by the legal Syrian government while no legal Syrian representatives have invited the Americans," said Zeman. "If the current US mission in Syria is now ending in a fiasco, it is entirely their own fault."

Source in Czech HERE

Autoritářský populismus v Evropě dosáhl hrozivých hodnot

7. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Z průzkumu organizace YouGov ve 12 evropských zemích vyplývá, že protiimigrantský, autoritářský a nacionalistický populismus se rozšířil z okraje politické scény do jejího centra.

Téměř polovina dospělých občanů ve 12 evropských zemích nyní zastává protimigrantské a nacionalistické názory. Organizace YouGov se dotazovala 12 000 lidí ve 12 evropských zemích a zjišťovala, do jaké míry občané nyní zastávají "autoritářské populistické" názory, tedy protimigrantské, proti lidským právům, proti institucím EU a proti evropské integrační politice.

Nobelovu cenu míru obdržel kolumbijský prezident Juan Manuel Santos za nedávno v referendu odmítnutou mírovou dohodu s rebely

7. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta



Je tato cena dalším příkladem toho, že se udělující výbor snaží povzbudit její laureáty, aby dokončili započatou práci? Stalo se to už v letech 1993, 2007, 2009 a 2015, poznamená list Guardian. Výbor udělující Nobelovu cenu má dlouhou historii odměňování lidí, když je práce udělaná jen z polovice. Od jaderných inspektorů v roce 2005, přes panel OSN pro globální oteplování až po loňskou cenu Tunisanům, taktikou je povzbudit skomírající proces. V připadě Baracka Obamy (2009) byla cena udělena jen na základě několika projevu, předtím, než Obama vůbec začal. V jeho případě neměla cena zřejmě vůbec žádný dopad.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský ministr financí v USA: "My nechceme jenom Východoevropany, vás Američany milujeme"

7. 10. 2016

čas čtení 2 minuty



Uprostřed padající libry a vysoce kontroverzních, netolerantních výroků anglických konzervativců se vydal nový britský ministr financí Philip Hammond do USA, aby tam "uklidnil" americké banky, které mají pobočky v Británii. Finanční sektor v Británii je vážně ohrožen, protože zřejmě přijde o tzv. "passporting rights", "pasová práva", která mu umožňují obchodovat nejen v eurozóně, ale i s celým světem. Pokud by k tomu došlo, podle analýz přijde londýnská City o 70 000 zaměstnanců a Británie o miliardy příjmů. Finanční sektor je v Británii jedním z hlavních zdrojů daní. Finanční sektor vydělává dosud v Británii ročně 201 miliard liber.

Hammond řekl bankám z Wall Street, že nový návrh britské vlády donutit podniky, aby zveřejňovaly seznamy svých zahraničních zaměstnanců a byly tím veřejně zostuzovány, není zaměřen proti finančnímu sektoru. V Bloomberg TV Hammond zdůraznil:

Rozhovor Britských listů 77:

Dopadnou senátní a krajské volby pro ČR špatně?

30. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Způsobí frustrace českých voličů a jejich ochota věřit pitomostem, které šíří sociální sítě a média, že budou v nadcházejících volbách hlasovat proti svým nejniternějším zájmům? O tom hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. září 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Protesty veřejnosti fungují: Orbán i Kaczyński zatlačeni do defenzívy

7. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

V cdůsledku neúspěšného protiuprchlického referenda v Maďarsku a obrovských demonstrací v Polsku proti antipotratovému zákonu se protofašistické vlády v obou těchto zemích dostaly do defenzívy, argumentuje server Politico.

Žijete-li ve východním Aleppu, máte smůlu

7. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta



OSN zveřejnila záběry, natočené drony, z nichž vyplývá, do jaké míry ruská a Asadova letadla zničila východní Aleppo, ovládané vzbouřenci. Západní Aleppo zůstává v pořádku. Video ZDE

Polemika s textem Karla Dolejšího Děs a hrůza v České televizi

Děs a hrůza v České televizi?

7. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Zhlédl jsem rozhovor s bezpečnostním expertem Lukášem Dyčkou v pořadu Interview 24  v České televizi a musím na rozdíl od Karla Dolejšího konstatovat, že Dyčkovo vystoupení přes jisté nejasnosti a kontroverze nebylo podle mého soudu „děsivé“ ani „hrůzné“. Divák veřejnoprávní televize se naopak mohl seznámit s řadou pohledů, které jinak nejsou v mainstreamových sdělovacích prostředcích na pořadu dne. I když Dyčka působil dojmem neempatického technokrata, který neakcentuje lidskoprávní hledisko daného problému, rozhodně bych nad ním nelámal hůl.       

Válčí Západ "v rukavičkách"?

Nejde o "empatii" Lukáše Dyčky, ale o nedostatek kvalifikace

7. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut


Posouvat vystoupení Lukáše Dyčky v ČT do roviny "projev neempatického technokrata", jak to dělá Daniel Veselý ZDE je zcela nepřípadné. Kdokoliv ať si o úrovni Dyčkovy empatie myslí cokoliv - já se k ní nevyjadřuji a nebyla předmětem mé kritiky. Dyčkovi především i jako technokratovi chybí kvalifikace potřebná k odbornému vyhodnocení informací, na něž byl redaktorkou dotazován. (Ponechávám stranou otázku nepochybné politické tendenčnosti Dyčkova vystoupení, protože v pořadu vystupoval jako jeden z těch, kdo "chápou Putina".)

 

Spojené státy musejí "přehodnotit" přístup k Rusku

7. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Vysoce postavený představitel Demokratické strany v Senátu varuje, že Rusko musí čelit "důsledkům" svých akcí v Sýrii a kdekoliv jinde, a že USA musejí "přehodnotit svůj celkový přístup" k vládě ruského prezidenta Vladimira Putina vyzbrojené jadernými zbraněmi.

Pákistán vyhrožuje jadernou válkou s Indií

7. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Zatímco je pozornost Západu odváděna zábavou, profesionálním sportem a americkými prezidentskými volbami, v září se nad indickým subkontinentem začaly hromadit válečné mraky - a nyní zhoustly po hrozbě Pákistánu, že použije jaderné zbraně k "anihilaci" Indie, napsal Tarek Fatah.

Skrytá válka v Nikaragui

7. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Po sedmihodinové cestě kanoí proti proudu řeky Coco, která dělí Nikaraguu od sousedního Hondurasu, se mezi stromy objeví usedlost Waspukta postavená na útesu. Tato komunita indiánů kmene Miskito je domovem 49 rodin. Téměř polovinu z nich tvoří uprchlíci před ozbrojeným konfliktem, který postihl většinové domorodé obyvatelstvo severního pobřeží. Válka začala před dvěma lety a způsobila vysídlení třetiny Miskitů a stovky mrtvých.

Neuvěřitelné fotografie ze Středozemního moře. Mohly by to být vaše děti

6. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

V úterý bylo ve Středozemním moři za strašlivých podmínek zachráněno 11 000 lidí, více než padesát zahynulo

Stovky afrických migrantů byly nacpány do člunů, směřujících do Itálie. V jednom člunu se udusilo více než pětadvacet lidí. V jiných člunech ležely mrtvoly na podlaze, ti, kteří přežili byli nuceni přelézat přes mrtvá těla spolucestujících. "V životě jsem nic tak strašlivého neviděl," řekl fotograf tiskové kanceláře Agence France Press, píše New York Times.

Fotografie jsou ZDE

FT: ČR a Slovensko se distancují od Visegrádu a to oslabuje jeho vliv v EU

6. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Česká republika a Slovensko se začínají distancovat od protofašistických vlád v Polsku a v Maďarsku. Dokud vystupovala skupina V4 v Evropské unii jako celek, měla v ní velký vliv. Ten nyní zřejmě bude slábnout, upozorňují Financial Times.

Země skupiny V4 dostaly z Bruselu obrovské dotace na modernizaci svých silnic, železnic a měst, na propojení svých energetických sítí a dosáhly rozmělnění opatření proti globálnímu oteplování, aby mohly dál těžit uhlí a používat uhelné elektrárny. Skupina V4 také zabránila Davidu Cameronovi získat právo zakázat migraci z EU do Británie.

Praha a Bratislava se však nyní distancují od Varšavy a Budapešti, které požadují změnu smluv EU a brání přijetí Chorvatska do skupiny V4, což by posílilo ultrapravici z Polska a z Maďarska. "Nechceme, aby bylo skupiny V4 zneužito pro nějakou šílenou kulturní revoluci," řekl jeden středoevropský diplomat. "Skupina V4 je nyní toxická značka," vyjádřil se jeden český činitel. "Jediné, co můžeme dělat, je vysílat zprávy na Západ a snažit se omezit vzniklé škody."

Rtuťovitá povaha dělnických stran od Trumpa až po Corbyna

6. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jestliže se už i určitá část elit britské Konzervativní strany rozhodla stát se stranou „dělnickou“, tedy v jejich smyslu „protiimigrační“, vyvstává otázka, jaké jsou vlastně zájmy dělníků. Hájí je Jeremy Corbyn, hájí je Nigel Farage, hájí je Marine Le Penová a Donald Trump… ale existují vůbec jako jednotná síla? Nejsou dnes vlastně podobnou iluzí jako „rolníci“, kterých se dovolávali ještě komunisté za železnou oponou („dělnicko-rolnická“, ve skutečnosti kolaborantská, vláda v Maďarsku v roce 1956 nebo Biľakův, Indrův atd. pokus o ni v ČSSSR v srpnu 1968) ?

Morální selhání mívá různé důvody

Srovnávat Havla, Klause a Zemana nedává smysl

6. 10. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Stejně jako je nutné velmi pozorně a skepticky přijímat jakoukoliv ikonizaci postav ve veřejném prostoru, stejně tak je nutné vidět za morálním selháním veřejně exponovaných lidí jejich motivy, pohnutky či vnější příčiny. Srovnávat Havla, Klause a Zemana nedává příliš smysl. Modlit se k jejich obrázkům je krajně blbé vždy, jen je třeba vnímat rozdíl mezi slabostí a naivitou na jedné straně a prostitucí politických bastardů přichylujících se zcela pragmaticky k větší kopce hnoje na straně druhé.

K osmdesátinám Václava Havla:

Je opravdu nutné proměnit všechno v ČR v ideologický stereotyp a mediální kýč?

5. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut



Článek původně vyšel 15.12. 2015

Facebook všechno zveličuje a přináší to v přehnaných černobílých konturách, ve výrocích často prozrazujících až patologickou frustraci. Přesto si myslím, že je alarmující přehnaná adorace někdejšího českého prezidenta Václava Havla, která se projevila v pátek 18. prosince, v den čtvrtého výročí jeho smrti, protože znovu dokazuje, stejně jako tolik skutečností v dnešní České republice, že lidi jaksi vůbec nejsou schopni vnímat realitu pragmaticky a kriticky a dělají jen emocionální, kmenová, ideologická gesta.

To, že se od své přímé volby před dvěma lety nynější prezident Miloš Zeman vyprofiloval v ultrapravicového populistu a že Havel byl zjevně lepším prezidentem než ješitný a omezený Klaus i stejně ješitný a neskrupulózně ve společnosti šířící prokazatelné nesmysly Zeman, není přece důvodem, aby lidé, jimž se dnešní prezident nelíbí, udělali z Václava Havla absurdně zveličený mýtus dobra a dokonalosti. Mytologické divadlo, které se kolem Václava Havla provozuje, myslím hrubě uráží jeho památku, protože ač byl Havel také manipulátor a inscenátor politických divadelních představení, takhle daleko by ve své sebeadoraci nezašel, považoval by to jistě za ponižující.

Nicola Sturgeon: Projev Theresy Mayové je ostudný

6. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

"Projev Theresy Mayové přichází v době, kdy konzervativci signalizují, že se připravují zaměřit se proti zahraničním zaměstnancům nejostudnějším projevem reakční pravicové politiky, pokud paměť sahá.

Je to šokující, regresivní a hluboce znepokojující vývoj, v jehož důsledku bude mnoho lidí ve Skotsku - i po celé Británii a jinde - s obavami uvažovat nad tím, jakou zemí konzervativci chtějí, abychom se stali.

Paní premiérka tvrdila, že se snaží v politice zaujmout centristický postoj - odporná realita politické strategie, kterou plánuje její strana, by nemohla být odlišnější.

Vize Theresy Mayové pro brexitovou Británii je nesmírně odpuzující - je to vize země, kde jsou lidé posuzováni nikoliv podle svých schopností či podle toho, jak přispívají k obecnému dobru, ale podle svého rodiště či podle svého pasu.

To je vize, na níž se skotská vláda v žádném případě nebude účastnit a již nikdy nepřijmeme. My máme vizi inkluzivní, snášenlivé a spravedlivé společnosti a uděláme všechno, co bude v našich silách, abychom Skotsko utvářeli tímto způsobem."

V důsledku masových protestů polská vláda zrušila návrh extremistického protipotratového zákona

6. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta



Kontroverzní návrh zákona zakázat v Polsku potraty byl odmítnut poté, co se vysocí politikové z vládnoucí strany Právo a spravedlnost od něho distancovali. Parlamentní výbor pro spravedlnost a lidská práva po masových protestech doporučil poslancům, aby návrh zákona odmítli.

Poslanci strany Právo a spravedlnost se protestů zalekli, a přestože zákon výboru před méně než čtrnácti dny předložili, nyní ho odmítli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stane se z Velké Británie daňový ráj?

Jak zahájit ekonomickou válku v Evropě

6. 10. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Britská premiérka oznámila, že brexit samotný započne na konci března příštího roku. Je pravděpodobně velmi optimistická, pokud se domnívá, že do té doby je britská vláda schopná vytvořit plán odchodu, který zajistí zemi další prosperitu a zároveň dobré vztahy s Evropou. Britští politici totiž houževnatě demonstrují, že žádný konkrétní plán nemají a navzájem si protiřečí. Tedy jeden plán tu údajně je. Pokud se naplní, bude to stačit k vyvolání ekonomické války v Evropě, ze které pravděpodobně žádný vítěz nevzejde. Rozhodně to nebude Velká Británie...

Fenomén newspeaku, kauza Klaus a přehršel souvislostí

6. 10. 2016 / Jaroslav Polák

čas čtení 9 minut

Rád bych se se čtenáři Britských listů podělil o dva poznatky. Týkají se - mimo jiné - politických názorů některých našich elit. Před dávnou dobou jsem četl Orwellovu knihu 1984 a v této souvislosti jsem si již dávno povšiml fenoménu novořeči (newspeaku). Myslel jsem si, asi spolu s velkou částí čtenářů, že tento fenomén zanikne s nastolením demokratických poměrů, izolován jen na totalitní režimy. Jenže fenomén nezanikl. Budu se nyní s omluvou věnovat jen jedné osobě, kterážto ale sama  vlastní vinou přitahuje pozornost. Jedná se o Václava Klause.

Čtyřicet milionů Rusů nacvičuje jadernou válku

6. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Čtyřicet milionů občanů Ruské federace se právě podílí na manévrech připravujících zemi na jaderný konflikt se Západem ZDE. Vojenská televize Zvězda minulý týden varovala, že "schizofrenici z Ameriky brousí jaderné zbraně namířené na Moskvu". Úřady ovšem oznámily, že vybudovaly protijaderné kryty pro všech 12 milionů obyvatel hlavního města.

Britská premiérka se ostudným zemanovským způsobem začala podbízet populismu

6. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Nevolená britská konzervativní premiérka Theresa Mayová signalizovala ve své závěrečné řeči na konec výročního sjezdu Konzervativní strany, že se rozhodla považovat - pouze konzultativní! a nepříliš výrazný verdikt britských občanů, kteří hlasovali pro odchod Británie z EU poměrem 48 procent ku 52 procentům hlasů, za mandát k rozchodu s konzervatismem svého předchůdce Davida Camerona. V bojovném projevu, který však neobsahoval žádný konkrétní politický program, se zapřísáhla, že bude jednat jménem britských dělnických voličů a že razantně zastaví imigraci do Británie z Evropské unie i odjinud.

Hlasování pro brexit bylo signálem od lidu, který "už není ochoten být dál ignorovat," řekla. "V červnu lidé hlasovali za změnu. A změna přijde."

Kdyby nebylo Václava Havla, museli bychom si jej vymyslet

6. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Oslava nedožitých 80. narozenin Václava Havla by za ideálních podmínek mohla představovat vhodnou příležitost, jak bez zbytečných příkras a zkreslení zhodnotit osobnost bývalého prezidenta. Podle očekávání se tak nestalo. Vedle křečovitého kultu Václava Havla, jejž pěstují veřejnoprávní sdělovací prostředky či periodika z Bakalovy mediální stáje, sílí i jakýsi antikult, který se vyznačuje stejnou úporností a iracionalitou. Jde pochopitelně o spojité nádoby a zároveň pozoruhodný sociologický jev.

Havlovský patos v digitálu

6. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Americký velvyslanec v ČR: "Láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí". Připomínáme si Václava Havla v den, kdy by se dožil 80 let.

Slovenský prezident: Naděje není přesvědčení, že se něco v dobré obrátí, nýbrž jistota, že něco má smysl bez ohledu na to, jak to dopadne.

Rusko pozastavilo dodržování dalších smluv s USA

5. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta


Po pozastavení smlouvy s USA o využití plutonia dnes Moskva oznámila, že pozastavuje platnost další mezinárodní smlouvy. Ta upravovala podmínky pro spolupráci s USA v oblasti jaderného a energetického výzkumu.

Kromě toho se na vládním webu objevila zpráva, že byla zrušena dohoda mezi státní firmou Rosatom a americkým ministerstvem energetiky o studiích proveditelnosti konverze ruských výzkumných reaktorů. Ty dnes používají vysoce obohacený uran a zvažovala se jejich přestavba na zařízení s nízko obohaceným jaderným palivem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Přestaňte s idolatrií havlů, zemanů a klausů

5. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Nic ve zlém, vážně. - Ale kdy už hodláte - někteří zde, celý den tu ksichtobible přetéká nostalgickými příspěvky - přestat s idolatrií Václava Havla a třeba pracovat sami na sobě, aby měli lidé dnes, v této době, důvody si někoho vážit? Kdy pomůžete jiným, aby měli důvod sami sebe si vážit? Místo aby se zhlíželi v havlech, klausech a zemanech, zcela dětsky a neproduktivně? - Kulty osobnosti nepotřebujete, nechcete, nepěstujte je. Dalších čtyřicet let na poušti, píše Karel Dolejší na Facebooku.

Amnesty International: Bohaté země se vyhýbají zodpovědnosti za uprchlickou krizi

5. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Lidskoprávní organizace Amnesty International prohlásila, že chudší země dělají pro uprchlíky mnohem víc, než by odpovídalo jejich spravedlivému podílu. Amnesty pranýřovala u bohatých zemí "zaujetí sebou samými".

Lži, vyvolávání strachu a pohádky: to je naše demokracie

5. 10. 2016

čas čtení 4 minuty

Co když demokracie nefunguje? Co když nikdy nefungovala a nikdy fungovat nebude? Co když je vláda lidu pro lidi   jen pohádka? Co když je to jen mýtus pro lháře a šarlatány? ptá se George Monbiot.

Demokracie pro realisty, kniha, kterou letost vydali profesoři Christopher Achen a Larry Bartels, argumentuje, že "lidová teorie demokracie", že totiž prý občané činí koherentní a čitelná politická rozhodnutí, na jejichž základě pak jednají vlády - nemá vůbec žádnou vazbu na to, jak to ve skutečnosti funguje.

Voliči, argumentují tito autoři, nikdy nedokáží splnit tato očekávání. Většina voličů je příliš zaměstnána v práci a v rodině a svými vlastními problémy. A když máme volný čas, většinou ho nevěnujeme studiu konkurujících argumentů o fiskálních dopadech kvantitativního uvolňování.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
45254