Jaká je profesní kvalifikace uprchlíků v Rakousku?

12. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Při analýze profesní kvalifikace žadatelů o azyl v Rakousku zjistil rakouský Úřad zaměstnanosti (AMS), že mnoho uprchlíků se Sýrie a z Íránu má lepší kvalifikaci než nezaměstnaní Rakušané.

Úřad AMS provedl v období of srpna do poloviny prosince 2015 testy kompetencí u vzorku asi 900 uprchlíků. V úterý prezentoval výsledky na veřejnosti šéf úřadu AMS Johannes Kopf a rakouský ministr sociálních věcí Rudolf Hundstorfer. Zjistilo se, že zejména Syřané a Íránci jsou vesměs univerzitně vzdělaní, anebo mají alespoň středoškolské vzdělání.

Mein Kampf se vrací do Německa a svět je zase posedlý nenávistí

12. 1. 2016

čas čtení 8 minut

Pokud můžeme soudit podle prvního týdne, rok 2016 bude ještě bouřlivějším rokem než rok 2015. Existuje nějaká protilátka proti barbarství a hospodářskému úpadku?

Uprostřed toho všeho není nebezpečím nějaký další demagog, který bude šermovat Mein Kampfem. Tisíce malých Mein Kampfů píší každodenně na sociální sítě lidé, kteří mají pocit, že jsou obětmi a že jsou zrazeni, a dospěli k názoru, že jejich problémy se vyřeší tím, když někdo jiný bude usmrcen, vyhladověn, vyhnán z jejich země nebo mučen. Čím déle to bude pokračovat, čím více nenávisti se bude šířit na sociálních sítích, čím více iracionality budou vyvolávat demagogové, tím obtížnější bude, aby tato etapa historie skončila zmírněním napětí a znovuvytvořením multilaterálního pořádku.

Nejlepší naděje, máme-li se vyhnout chaosu, spočívá v posílení institucí, jejichž zanedbávání leží u kořenů dnešní situace: OSN, Mezinárodního soudního dvora, Ženevských konvencí a demokracie v jednotlivých zemích, která je ochromována svévolnou mocí a dědičnými elitami. A musíme také posílit principy, jako je soukromí, zákonnost, uměřenost a přiměřenost.

Jak to píšu, uvědomuju si, jak chabé jsou tyto síly, když je postavíme proti emocionální moci pomsty, nenávisti, rasismu a veřeného oslavování ignorance a iracionality. Ale jsou tím jediným, co máme.

Zatímco byla pozornost světa soustředěno na syrské město Madaja, jehož obyvatelé trpěli hromadným hladomorem, stoupenci Asadova režimu začali pro ně zveřejňovat na Facebooku fotografie chutného jídla, aby urazili hladovějící lidi. Když povstala mlčenlivě na shromáždění stoupenců Donalda Trumpa muslimka s nápisem na tričku "Přicházím v míru", vyhnali ji odtamtud a Trumpovi stoupenci jí řvali do tváře nadávky.

Mezitím skupiny zjevně mužů ze zahraničí v Kolíně nad Rýnem uskutečnily to, co vypadá jako připravené sexuální útoky na ženy, což vyvolalo novou hysterii rasismu, těžko nyní už skrývaného za německou ústavní realitou.

V Maďarsku požadoval prezident Viktor Orbán, aby Evropa nechala další vlny uprchlíků na pospas v Řecku a postavila žiletkové ploty na hranicích Řecka s Makedonií a Bulharskem. Turecko, mezitím, hned poté, co dostalo 3 miliardy euro od evropských daňových poplatníků, začalo vojensky útočit na vlastní kurdskou menšinu. A Isis chladnokrevně popravila pět lidí, píše komentátor Channel Four News Paul Mason.

Rozhovor Britských listů 39:

Směřuje ČR k oligarchizaci médií?

8. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



V roce 1989 si mnoho lidí naivně představovalo, jak svobodná kritická média budou neohroženě sledovat činnost politiků a podnikatelů a hájit občana a veřejný zájem. O více než čtvrt století pozdějí má Česká republika sdělovací prostředky, které drtivou většinou jen prosazují podnikatelské a politické zájmy svých majitelů. Proč se to tak zkazilo? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Tomášem Trampotou z Mediálního institutu FSV UK. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. ledna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Polsko obviňuje Brusel a Německo "z nacismu"

12. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Vztahy mezi ultrapravicovou polskou vládou a Evropskou unií se dále zhoršily poté, co polský časopis Wprost vyšel s obálkou "fotografie" znázorňující pět čelných politiků z EU - včetně německé kancléřky Angely Merkelové - v nacistických uniformách. Titulek oznamuje: "Znovu chtějí dohlížet na Polsko". Kromě Merkelové je na obrázku prezident Evropské komise, Jean-Claude Juncker, předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, komisař EU Günther Oettinger, and Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér. Naklánějí se nad mapu, což připomíná válečné fotografie Adolfa Hitlera a jeho generálů.

Prošlé optimismy konzumujte jen na vlastní riziko

Kolínské útoky: Proč žurnalistika nemůže hrát betla s politiky

12. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut


Záviš Kalandra v článku "Happy end v různém vydání" (1937) kontrastoval soudobou filmovou kulturu happy endů s atmosférou v obleženém Madridu. Oba jím zkoumané přístupy ke světu ovšem podřizovaly zkušenostní data účelově zkonstruovaným narativům: První primitivní představě, že štěstí nakonec "samo" přijde a Jeník dostane Mařenku; druhý iluzi, že nedostatek zbraní, neschopnost při jejich opatřování a katastrofální zásahy "spřátelené" mocnosti do vedení války lze kompenzovat vírou v revoluci a poddůstojnickými ctnostmi. Oba přístupy instalovaly vlastní cenzury, avšak Kalandra si všímal jen prvního.

Pokrytectví Ivana Langera

12. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

K blokaci hlavní facebookové stránky IVČRN (organizace má na Facebooku mnoho dalších stránek) napsal Ivan Langer (že to napsal česky, Zuckerbergovi to tedy asi určené nebude):

Policie zatkla v Lipsku více než 200 ultrapravicových extremistů

12. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Německá policie zatkla více než 200 ultrapravicových extremistů poté, co během xenofobní demonstrace v Lipsku páchali násilí, rozbíjeli výkladní skříně a podpalovali automobily a popelnice a také zapálili přízemí jedné budovy. Policie už znala řadu těchto extremistů jako fotbalové chuligány. Ti vyvolali chaos v lipské čtvrti, o níž se ví, že je levicová, zatímco tisíce stoupenců protimuslimského hnutí Pegida uspořádalo protiuprchlickou demonstraci jinde ve městě. Celkem bylo ve čtvrti Connewitz na východě města zatčeno 211 lidí.

Levicoví radikálové zase zvandalizovali autobus, který si najali chuligáni. Celkem bylo spácháno 57 trestných činů, uvedla policie.

S příchodem uprchlíků do Německa zaznamenalo Německo velký nárůst zločinnosti, kterou páchá extremní pravice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak je to s muslimy v Německu?

12. 1. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Konečně se máme o co opřít, tohle jsou objektivní informace. Ovšem dokážou to vůbec naši "odpůrci isámu" dočíst do konce? A dokážou si dokonce udělat pro sebe nějaké závěry, když ty v článku nejsou polopaticky uvedeny?

Já bych se rád podělil o své zkušenosti z Bavorska, kam často jezdím a kde jsem několik měsíců pracoval. Rád se toulám po Norimberku a po dalších městech na mé trase. Prošel a projel jsem si Erlangen, Bamberk, Schweinfurt i Würzburg. Koupím si třeba celodenní jízdenku a jezdím pár hodin po městě.

Přítomnost "nestředoevropsky" vyhlížejících lidí je nápadná, hlavně v tramvaji si člověk chtě nechtě lidi prohlíží. Pak třeba na nádražích je to stejné, podobně v obchodních domech. Různorodé publikum i obsluhující personál.

Je integrace muslimů v Německu úspěšná?

11. 1. 2016 / Marek Pavka

čas čtení 14 minut


Jak vypadá integrace muslimů v Německu? Jak silná je jejich náboženská víra? Kolik jich žije v přistěhovaleckých čtvrtích a kolik jich tam chce žít? Kolik se jich stýká a kolik nestýká s Němci? Jak jsou zapojení do německé občanské společnosti? Kolik jich je nezaměstnaných? Kolik jich z náboženských důvodů odmítá sexuální výchovu či smíšenou výuku plavání? Jak jsou spjati s místem bydliště a s Německem? Kolik jich je ochotno přijmout sňatek svého dítěte s osobou jiné víry?

Brání pravice prosazení EET jen proto, že se bojí, že to bude fungovat?

11. 1. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V neděli v Otázkách V. Moravce jsme měli zase možnost být svědky překřikování šéfa strany, která tu budovala kapitalismus, s velkým kapitalistou, kterého zdejší poměry vypěstovaly. Velký kapitalista vyhrál poslední sněmovní volby i se všemi gigantickými konflikty zájmů a jako klíčový člen současné vlády má stále velmi vysokou popularitu.

Buď zticha a prožívej

11. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut


Islamofobie je předsudečná, často panická obava z muslimů. Jakýchkoliv muslimů. Odkudkoliv. Zastánce sekty docenta Konvičky předpokládá, že stamiliony muslimů jsou v zásadě stejné, jako mravenci v mraveništi; že se v tom, co je důležité, od sebe navzájem nijak neliší.

Potíž je, že islamofobii nelze a není možno čelit na stejně falešných zobecněních postavenou islamofilií.

Uprchlíci v Německu se děsí odvety. Ministr spravedlnosti varuje před pogromem proti cizincům

12. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

140 uprchlíků, kteří žijí v kolínském Hotelu Mado žijí nyní v atmosféře absolutního strachu. Bojí se vůbec vyjít na ulici. V neděli večer ovládl oblast kolem kolínské katedrály lynčující dav. Dva Pákistánci byli zmláceni a zraněni byli také tři muži z Guineje a dva Syřané. Útokům zabránilo až množství policistů, kteří přijeli autobusy.

Heiko Mass, německý ministr spravedlnosti, varoval před potenciálním pogromem proti cizincům. "Není absolutně žádné ospravedlnění pro agitaci proti všem cizincům," řekl. Střechová organizace muslimů v Německu, Ústřední rada pro muslimy, uvedla, že byla nucena vypnout všechny své telefonní linky, protože je od 31. prosince zahlcována vlnou vulgárních a rasistických telefonátů a emailů.

K nepravomocnému odsouzení Petra Kramného – Co takhle presumpce neviny, milí novináři?

8. 1. 2016 / Václav Pravda

čas čtení 5 minut

I.

Jelikož mi nedbalé, amorální ba i protiprávní jednání médií, které je s to záporně ovlivnit naši veřejnost, vadí daleko více než obdobné jednání jedinců, kteří mluví pouze jeden k druhému, rozhodl jsem se reagovat na několik zpravodajských článků ze dne 7. 1. 2016.

Jedná se o články týkající se nepravomocného odsouzení Petra Kramného, který měl údajně připravit o život svou manželku a dceru.

Švédská policie byla obviněna, že v roce 2014 "utajila" obtěžování žen imigranty na hudebním festivalu

12. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Švédský premiér Stefan Löfven odsoudil "dvojí zradu" žen poté, co se vyskytla obvinění, že policie utajila několik případů obtěžování žen imigranty na hudebním festivalu ve Stockholmu v roce 2014. Mezitím vyšlo najevo, že ženy byly na Silvestra 2015 obtěžovány cizinci ve švédském městě Malmö.

Podle interních policejních zpráv, které nyní získal deník Dagens Nyheter, obtěžovaly skupiny uprchlíků v létě roku 2014 ženy na největším evropském hudebním festivalu We are Stockholm. "Jsou to takzvaní uprchličtí mladíci, konkrétně z Afghánistánu. Několik členů gangu bylo zatčeno za sexuální obtěžování," praví se v jednom policejním memorandu.

Sporný mediální zákon: EU zvyšuje tlak na Varšavu

4. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropská komise zvyšuje tlak na Polsko. Bruselský úřad chce postavit Varšavu pod dohled, aby mohla být vyšetřena možná nebezpečí pro právní stát v této členské zemi. „Sleduji vývoj v Polsku s obavami“, řekla evropská komisařka pro justici Věra Jourová SZ. „Budeme o situaci diskutovat na zasedání komise 13. ledna a uděláme si první vyhodnocení.“

Tento postup je podle Jourové součástí mechanismu právního státu, vytvořeného v roce 2014 a má „odvrátit vznikající systémově podmíněné nebezpečí pro právní stát“. Tak zvaný mechanismus právního státu předpokládá třístupňové řízení. V první fázi analyzuje a vyhodnocuje komise situaci v Polsku. Pokud dojde k závěru, že „existuje systémově podmíněné nebezpečí pro právní stát“, zahájí s Polskem „zesílený dialog“. Předá pak „stanovisko k situaci právního státu“, v němž uvede své pochybnosti. Vláda ve Varšavě bude mít pak možnost na toto odpovědět.

Další podrobnosti v němčině: ZDE

Přeložil František Řezáč

Facebook has taken down a page operated by a major Czech anti-muslim and anti-refugee group

11. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Facebook has taken down the main page of the Czech anti-muslim and anti-refugee group "We do not want islam in the Czech Republic" (IVČRN), which has had 163 000 likes. Martin Konvička, the leader of the xenophobic group said that he was "disillusioned". The blocking of the page has been widely reported in the Czech media, which has given Konvička and his organisation an aura of martyrs and large amount of free publicity.

The Facebook page of Konvička organisation was banned once before, in 2014. After it had been reinstated, the number of its followers sharply grew. "While the banned Facebook page had 163 000 supporters, I expect that by the end of 2016, it will have 300 000 supporters," said Konvička.

His organisation has quickly set up a number of additional anti-muslim pages in Czech, which are not being blocked by Facebook. Konvička's personal anti-muslim Facebook profile is also in full operation.

Martin Konvička has recently been charged by Czech police for hate speech which he has published on his Facebook profile. He called for gas chambers to be set up for muslims and threatened that he and his followers will "grind muslims down into bone meal".

Source in Czech HERE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Czech racists protest against a multicultural fairytale on Czech TV

11. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Czech anti-islamists have organised a wave of protests on the social media against a multicultural version of the fairytale about the Snow White, which has been broadcast for children by Czech public service television. In the animated fairytale, narrated by popular Czech actor Miroslav Donutil, the Snow White falls in love with a black man and they have "light brown" children. The video of the fairy tale accompanied by vulgar comments has gone viral on the Czech-language anti-islamic websites on Facebook.

An email from Jan Král, an official from the the Immigration Communication Group within the Czech government, leaked by Czech neo-Nazi hackers who have hacked the Czech Prime Minister´s personal email account, informs the PM that proposals have been made to Czech television to broadcast a series of fairy tales for children which would show refugees in a positive light. This email has also been met with howls of protests from Czech anti-refugee activists.

Czech TV provoked a wave of criticism from xenophobes last September when it broadcast a children´s programme which showed the refugees as nice people who "are running away from a horror planet and need help".

Source in Czech HERE

Dva Pákistánce a Syřana zranily pravicové gangy v Kolíně nad Rýnem

11. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Útočníci se dohodli na Facebooku, že půjdou "lovit" cizince do města

Po silvestrovských útocích na ženy na náměstí u nádraží v Kolíně nad Rýnem se nyní podle kolínských novin Express dohodli na Facebooku členové ultrapravicových gangů jít "lovit cizince" do centra města. Dva Pákistánci a Syřan jimi byli zraněni.

Kolínská policie uvedla, že skupina asi dvaceti lidí zaútočila v neděli večer na šest Pákistánců a dva z nich zranila. Při jiném incidentu o několik minut později zaútočila skupina pěti lidí na jednoho Syřana a také ho zranila.

Protiislámské hnutí Pegida, jehož stoupenci odpalovali rachejtle a házeli lahvemi na policii, a byli proto rozehnáni, připravuje demonstraci, která se má konat v pondělí večer v Lipsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech neo-Nazis have hacked the Prime Minister's email account and are trying to blackmail him

11. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

The extreme right-wing Czech website "White Media", which is located in the United States, i.e. outside the Czech jurisdiction, has published a number of emails which the Czech neo-Nazis have obtained by hacking into a personal email account held by the Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka on one of the Czech public email servers (an equivalent to gmail).

The "White Media" website has threatened the Czech Prime Minister that if any member of their group is arrested, they will publish the full content of Sobotka's mailbox and will declare "a total war on the government": "If any one of us is arrested or if you have our website closed down, the complete content of Sobotka's mailbox and of the mailboxes held by the other members of his gang will be published. Our hackers would then declare a total war on you. You cannot stop our national revolution and if you try to persecute the nationalists, radical revenge will follow," say the neo-Nazis in a statement.

The Czech government says that no classified material has ever been sent via the Prime Minister's personal email account, adding that the "White Media" hackers have "grossly distorted" the content of the Prime Minister's emails before publishing them.

The Czech authorities have asked the United States several times to close down the "White Media" server, but unsuccessfully. At the moment, they are trying to obtain access passwords to the "White Media" server hoping that this would give them information about the identity of the people who run it. The Czech authorities have complained to the US authorities that the website is xenophobic and extremist, but apparently the existence of such a server is protected under free speech legislation in the United States. The Czech authorities are now planning to complain to the US saying that the "White Media" server is a threat to cyber security.

The Czech Social Democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka is one of the few Czech politicians who has made relatively reasonable public comments in relation to the European refugee crisis. For instance, he has publicly criticised the alarmist and factually incorrect statements about the refugees which are being repeatedly made by the Czech President Miloš Zeman, thus provoking anger of Czech extreme right wing activists.

Source in Czech HERE HERE

Německý ministr spravedlnosti: "Silvestrovské útoky musely být organizovány"

11. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

"Jestliže taková horda lidí se shromáždí k páchání trestných činů, to se zdá být nějakým způsobem plánováno," řekl Heiko Maas, německý ministr spravedlnosti, bulvárnímu deníku Bild. "Nikdo mi nedokáže říct, že to nebylo zkoordinováno nebo připraveno."

"Všechny vazby musejí být pečlivě prověřeny," řekl Maas. "Existuje podezření, že bylo vybráno určité datum, během něhož se očekávaly davy. To by dalo věci nový rozměr."

Někteří syrští uprchlíci uvedli, že by uvítali přísnější kontroly příchozích. "Nyní přichází už tolik lidí z jiných zemí, kteří si kupují falešné dokumenty, falešné pasy a předstírají, že jsou ze Sýrie. Zneužívají Německa a činí to obtížnějším pro nás, kteří opravdu potřebujeme bezpečí," řekla jedna Syřanka, která nedávno dorazila do Německa.

Do Německa stále přicházejí velké počty uprchlíků navzdory zimnímu počasí a žádná evropská země nereagovala pozitivně na apely z Německa, aby udělala pro uprchlíky víc. Západoevropské země se vstřícnou politikou vůči uprchlíkům jako Švédsko varují, že situaci přestávají zvládat a mnozí představitelé zemí v bývalém východním bloku říkají ještě drsnější věci. Český prezident Miloš Zeman v prosinci charakterizoval příchod uprchlíků do Evropy jako "řízenou invazi", připomíná list Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Aktivisté budou žalovat Británii za prodej zbraní Saúdské Arábii, které zabíjejí civilisty

11. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Právníci jednající pro Kampaň proti obchodu se zbraněmi (CAAT) zintenzivnili právní kroky proti britskému ministerstvu podnikání, inovací a kvalifikací, které schvaluje vývozní licence. Obvinili jej, že porušilo svou právní povinnost bránit porušování mezinárodního humanitárního práva.

V devatenáctistránkovém dopise CAAT varuje britskou vládu, že její odmítnutí suspendovat současné vývozní licence na export zbraní do Saúdské Arábie, které mohou být používány ve válce v Jemenu, je protizákonné. Dopis cituje "Společný postoj Rady EU vůči prodeji zbraní", podle něhož je Británie povinna zrušit vývozní licence, pokud existuje "jasné riziko", že zbraně mohou být použity pro porušování mezinárodního humanitárního práva.

Právníci CAAT dali britské vládě 14 dnů k tomu, aby licence na vývoz zbraní do Saúdské Arábie suspendovala. Pokud to neučiní, zahájí právní kroky proti britské vládě, která by pak musela u britského Nejvyššího soudu vysvětlovat, jaké kroky učinila, aby bylo zajištěno, že britské zbraně nejsou používány v Jemenu proti civilistům.

"Britské zbraně jsou hlavním nástrojem v bombardovací kampani, která usmrtila tisíce lidí, zničila životně důležitou infrastrukturu a vyvolala napětí v regionu," konstatoval Andrew Smith z CAAT. "Británie se na tomto ničení podílí tím, že dál podporuje saúdské letecké údery a poskytuje Saúdské Arábii výzbroj, navzdory silným důkazům, že jsou páchány válečné zločiny."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Syrské město Madája je symptomatickým obrazem uprchlické krize

11. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Znepokojující události v Kolíně nad Rýnem - jak se zdá - odkryly latentní rasismus, který už plně zachvacuje do iracionality hluboko zabředlou českou společnost. Nesrovnatelně horší tragédii hladovějících obyvatel syrského města Madája, jež se nachází v kleštích především syrských vojsk a Hizballáhu na jedné straně, ale i protivládních rebelů včetně džihádistů z Fronty an-Nusrá a Ahrar al-Šam operujících v samotném městě na straně druhé, jak na základě poznatků z arabských médií informuje Juan Cole, se však tolik pozornosti nevěnuje. Proč vlastně?

Držitelka Nobelovy ceny míru, která bude dál provozovat koncentrační tábory

11. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Myanmarská (barmská) politička Daw Aung San Suu Kyi, skutečná hrdinka moderní doby, jak ji nazývá komentátor listy New York Times Nicholas Kristof, přivedla do své země demokracie. V listopadových demokratických volbách totiž její strana zvítězila. Jako vítěz voleb dědí Daw Aung San Suu Kyi také nejhorší etnické očišťování, o jakém svět kdy slyšel, likvidaci muslimské komunity Rohingya, žijící v Myanmaru.

Z nedávné studie Yaleské univerzity vyplynulo, se se útlak více než milionu příslušníků národa Rohingya zřejmě rovná genocide, v každém případě jsou to, podle tajné zprávy OSN vypracované pro Radu bezpečnosti, "podle mezinárodního práva zločiny proti lidskosti".

V České televizi je určitě stále na čem pracovat

Asie? Hic sunt leones...

11. 1. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

V pořadu Newsroom ČT24, kde se ČT snaží zabývat se médii a popisovat českou i světovou mediální krajinu, se naposledy rozebírala situace médií veřejné služby v Polsku, kde nacionalistická vláda otevřeně potírá transparentnost a snaží se vytvořit si z médií veřejného charakteru vlastní propagandistickou síť. Určitě dobré téma. Na konci reportáže se ČT pokusila shrnout, jaké mediální modely jsou běžné ve světě. Upozornila na jedinečnost BBC ve Velké Británii, na PBS v USA a pak následovala informace o tom, že "v Asii jsou buď jen média soukromá, nebo státní". Tak třeba v Japonsku, které je v Asii, existuje veřejnoprávní Nippon Hōsō Kyōkai, jež je financována na podobném základě jako ČT, v Koreji zase KBS, jejíž financování sice částečně spravuje vláda, ale je řízena nezávisle. PTS je nezávislou vysílací organizací na Tchai-wanu. Je škoda, když tak flagrantní nepřesnost a podivuhodná generalizace ukoptí vcelku dobrou snahu poskytnout divákovi ČT vhled do médií. Stejně jako trvalá ignorace některých médií a naopak legitimizace směšných figur typu pana Šafra. Určitě by bylo fajn, kdyby ČT zveřejňovala pravidelně analýzu českých mediálních zdrojů, kterým dává ve svém vysílá prostor. V ČRo už něco takového interně mají...

Co dělali uprchlíci při vánočních záplavách v Anglii

9. 1. 2016

čas čtení 2 minuty



Když povodně zasáhly Rochdale, čtvrť v Manchesteru, místní lidé se dali dohromady a začali pomáhat majitelům zničených bytů a podniků. Jedním z těch místních lidí byl Yasser al-Jassem, pětatřicetiletý syrský uprchlík, píše buzzfeed.com.

O demonstracích v Kolíně: "Jsem plná smutku za Německo"

10. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

"Samozřejmě, že je jednodušší říkat: 'Musejí vypadnout', než přemýšlet o řešení. Bůh jim dal mozek - jenže lidi nemůžete přimět myslet, když nechtějí."



"Hej, rasisto. Ty jsi tak odporný. Svět by mohl být tak krásný - BEZ TEBE!"

Shrnul to nápis na květináči s primulemi na schodech kolínské katedrály: "Ženu ani květinou neuhodíš", píše z Kolína nad Rýnem Emma Graham-Harrison. Shrnujeme:

V sobotu se v centru Kolína konaly tři rozdílné demonstrace. První byla demonstrace žen s tamburínami a transparenty s nápisy od otevřeně zuřivých, až po černý humor: "Pepřový sprej v Kolíně je vyprodaný, jak se máme cítit bezpečně?" Chtějí větší respekt pro ženy po celé německé společnosti, nikoliv jen tresty pro pachatele silvestrovských útoků. "Opravdu zuřím, oni mají dost policistů na ochranu bank a politiků, ale obyčejné ženy v ulicích? To nemají," stěžovala si Cornelia Quarta, žena v domácnosti, která začala na demonstraci žen a jako mnoho dalších se pak přidala k rostoucí antifašistické demonstraci na druhé straně nádraží pod transparenty s nápisy "Uprchlíci, vítejte".

Atmosféra v Evropě je teď hnusná

10. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Po Kolíně populisté jásají a centristická a levicová politika je v chaosu. Nová nacionalistická vláda v Polsku reagovala na kolínskou katastrofu škodolibě. Ta je důvodem, hlučně vyhlásili v Polsku, proč se Polsko nepodrobí německému naléhání, aby přijalo více uprchlíků. Vlády v Maďarsku, na Slovensku a v České republice s tím souhlasí. Strach z imigrantů už v podstatě zlikvidoval schengenskou zónu volného pohybu i elitní liberální konsensus, že nacionalismus a rasismus byly vždy v minulosti v Evropě zdrojem katastrof. Všude se stavějí ploty, i v myslích lidí. Nálada na evropském kontinentu je dnes hnusná. A hned tak se nezlepší.

Německo teď nemluví o ničem jiném než o kolínských útocích. "Kolín" se stal vyjádření veškerého strachu, všech předsudků a přiznejme si to - reálných problémů spojených s masovou imigrací. Německá nádraží bývala symbolem Willkommenskultur, vstřícného postoje vůči uprchlíkům, když davy přátelsky vítaly uprchlíky ze Sýrie i od jinud. Nyní se jedno nádraží stalo symbolem pro to, co někteří nazývají islámskou "kulturou znásilňování", píše v týdeníku Observer Alan Posener.

Two Czech antisemites have been charged for saying that "the Jewish question has not been solved yet"

10. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Adam Bartoš, chair of the Czech extreme right wing organisation National Democracy and his colleague Ladislav Zemánek have been charged for a grossly anti-semitic statement. In April 2015, Bartoš and Zemánek visited the grave of a Czech girl Anežka Hrůzová, who was murdered in 1899. At the time a Jewish man, Leopold Hilsner, was falsely accused and sentenced for her "ritual Jewish murder". The case gave rise to a wave of shrill anti-semitism. Tomáš G. Masaryk, the future Czechoslovak president, stood up in defence of Hilsner.

Bartoš and Zemánek placed a picture of Hrůzová on her grave with a statment in which they said "Her death brought the Czech nation together and showed that it is urgent to tackle the Jewish question. To this day, the Jewish question has not yet been solved satisfactorily."

The term "the solution of the Jewish question" is a Nazi euphemism for the holocaust and the mass murder of Jews during the Second World War.

Source in Czech HERE

Channel Four News: Demonstraci Pegidy spláchla vodní děla

10. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Pokud establishment začal chápat význam kolínských útoků jen pomalu, teď už jim to došlo. Politikové, policie, média, kteří byli původně přistiženi, že zaspali, teď energicky dohánějí, co zanedbali. A v sobotu pro to protimuslimská organizace Pegida poskytla vizuální kontext. Avšak to, co se nyní děje v Německu, je daleko rozsáhlejší než dosavadní protesty od známých firem. Předtím na schodech kolínské katedrály požadovaly ženské organizace také, aby se začalo jednat.

"Zuříme jako ženy proti sexuálnímu násilí, které se tu odehrálo na Silvestra, ale zuříme ještě víc, že rasisté toho zneužívají pro svou propagandu."

Skutečné drama se v sobotu odehrávalo za zavřenými dveřmi. Jednání mezi Angelou Merkelovou a její stranou v sobotu dopoledne. Slyšeli jsme pak od německé kancléřky nezvykle tvrdá slova na adresu uprchlíků.

Muslimku s nápisem "Přicházím v míru" vyvedli z volebního shromáždění Donalda Trumpa

10. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Muslimku s nápisem "Salam, přicházím v míru" vyvedli v pátek z republikánského předvolebního shromáždění Donalda Trumpa v Jižní Karolíně poté, co povstala v mlčenlivém protestu.

Rose Hamid, šestapadesátiletá letuška, seděla na předvolebním shromáždění, když Trump začal tvrdit, že syrští uprchlíci, kteří prchají před občanskou válkou, jsou příslušníci Islámského státu. Hamidová, která na sobě měla hidžáb, nic neřekla, ale Trumpovi stoupenci poukázali na ni a na Martyho Rosenblutha, muže, který seděl vedle ní a který také povstal. Oba měli na sobě žluté hvězdy, jaké museli nosit židé za holocaustu.

Vyhazováci obě osoby ze shromáždění vyvedli, zatímco Trumpovi stoupenci křičeli: "Vypadněte!" Jeden z nich řval: "Máte bombu! Máte bombu!"

Hamidová uvedla, že někteří lidé jí podali ruku a omluvili se jí.

"Proti nám je neuvěřitelná nenávist," řekl Trump poté, co muslimku vyvedli. "Je to jejich nenávist, není to naše nenávist."

"Usoudila jsem, že většina Trumpových stoupenců se asi v životě s žádným muslimem nesetkala, tak jsem si řekla, že jim poskytnu příležitost, aby potkali muslimku," řekla Hamidová. "Neplánovala jsem, že bych tam něco řekla. Lidi nemají vůbec šanci vidět jiné muslimy než ty teroristy v televizi," dodala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O pokrytectví a rasismu:

ČR: "Své ženy si znásilníme sami"

9. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Kdyby lidé byli znepokojeni všemi útoky proti ženám, nejen útoky od imigrantů, pak bychom zaznamenali pokrok, konstatuje Andrew Stroehlein, mediální šéf lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu. Platí to výmluvně i pro Českou republiku, kde je každoročně znásilněno 7500 - 20 000 žen, ale nikdo to neřeší. Je to donebevolající pokrytectví, poznamenává Jan Čulík.

Angličanka: Co se dělo, když jsem si vzala do bytu syrského uprchlíka

9. 1. 2016

čas čtení 8 minut

"Budeš si muset nechat udělat zámek na dveře od ložnice i od koupelny," řekl mi otec. "Muži jsou velmi skotačiví, když jsou dlouho bez manželky."

Řekla jsem rodičům, že u mě bude bydlet syrský uprchlík, který čeká, než za ním do Británie přijede manželka s jejich nemluvnětem, píše reportérka deníku Guardian Helen Pidd.

Poprvé jsem se sešla na obědě s Yasserem v srpnu. Poslouchala jsem ohromeně, když mi vyprávěl, lámanou angličtinou, o své 37 dní dlouhé odysseji přes moře a zemi. Přeplul přes Středozemní moře uprostřed noci v nafukovacím člunu, i když neumí plavat. Šel pěšky z Řecka do Makedonie a cestoval celou Evropou, než se dostal do uprchlického tábora Džungle v Calais. Šest nocí se pokoušel naskočit na kamion a pak se mu podařilo skrýt se na korbě náklaďáku. Po 17 hodinách úkrytu mezi krabicemi hraček zabušil na dveře. Řidič náklaďáku zuřil: býval by dostal pokutu 2000 liber, kdyby britští pohraničníci uprchlíka objevili. Yasser utekl. Nebyl si ani jist, že je v Anglii, než uviděl na silnici automobil, který jel vlevo. Došel pěšky k nejbližší benzínové stanici a požádal je, aby zavolali policii. Jeho nový život započal.

"Křesťanská civlizace přežije jen ve východní Evropě. Západ levicová inteligence zničila"

9. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicový britský nacionalista Nick Griffin chce emigrovat do východní Evropy

Šéf britské ultrapravicové British National Party (BNP) se vyjádřil v rozhovoru s londýnským komerčním rozhlasem, že západní demokracie končí a válka donutí lidi, aby se přestěhovali do "Maďarska, do Polska, do Ruska". Griffin uvedl, že nebude jiná možnost než přestěhovat se na východ, protože Západ padne a lidé z Británie budou nuceni utíkat jako uprchlíci. Jedině na východě přežije křesťanská civilizace, protože levicová inteligence Západ zničila."

Moderátor nad tím vyjádřil překvapení, vzhledem k tomu, že v minulosti byl Griffin proti jakékoliv imigraci. Na to Griffin reagoval, že nikdy nebyl proti imigraci lidí do Británie, "pokud jsou to křesťané a Evropané".

British National Party byla v pátek odstraněna z britského oficiálního rejstříku politických stran, protože do dané lhůty nevyplnila požadované údaje pro potvrzení registrace a nezaplatila administrativní poplatek 25 liber. Vedení strany uvedlo, že jde o administrativní chybu, kterou napraví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bylo cílem kolínských útoků destabilizovat Německo a jeho vstřícnou politiku vůči uprchlíkům?

8. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Abdessadbour Ben Hamed stál s náručí plnou jednotlivých bílých růží, ke každé z nichž byl připevněn lístek s nápisem, u hlavního nádraží v Kolíně nad Rýnem a nabízel vycházejícím ženám každé jednu květinu.

Některé odmítavě mávaly rukama a rychle šly dál. Jiné s oceněním přikývly a vzaly si růži, jiné se zastavily a přečetly si vzkaz

"Silvestrovské události se nestaly naším jménem, stálo v něm. Ale také silně odsuzujeme to, že je jich zneužíváno pro cíle extremní pravice."

Abdessadbour Ben Hamed, osmadvacetiletý student chemie, který přišel do Německa před deseti lety, říká, že ho šokovalo, co se stalo o silvestrovské noci na místě, kde nyní stojí on a členové organizací Tuniská mládež a Německo-tuniská asociace.

Množství útoků bylo tak rozsáhlé, že se šíří přesvědčení, že byly zkoordinovány.

Íránská uprchlice: "Útoky v Kolíně nad Rýnem byly koordinovány"

8. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Pětatřicetiletá Lieli Shabani sdělila deníku Guardian, že viděla tři arabsky mluvící muže, kteří "jasně dávali instrukce a mnoho mužů řídili".

Shabaniová konstatovala, že pozorovala události ze schodů katedrály poté, co se vydala do centra Kolína, aby tam zažila svůj první německý Nový rok, osm měsíců poté, co přišla do Německa jako žadatelka o politický azyl z Íránu. Byla šokována, jak nonšalantně se německá policie chovala. "Zdálo se, že tomu prostě nechávají volný průběh. Dívala jsem se, jak muži odpalovali horizontálně do davu velké rachejtle a policisté prostě jen stáli na kraji náměsti s rukama v bocích."

Shabaniová popsala "koordinační taktiku" mužů. "Sledovala jsem po určitou dobu, jak pokyny vydávali tři elegantně oblečení muži. V jednu chvíli k nim přistoupila skupina tří nebo čtyř mužů, dostali od nich instrukce a odešli zpět do davu. Pak přišla další skupina čtyř nebo pěti mužů, gestikulovali různými směry a byli zase posláni zpět do davu.

Muži občas udělali pauzu a dělali selfies na svých mobilech. Měli na sobě "elegantní sportovní oděv", "takový, jaký nosí rappeři, elegantní tenisky, baseballové čepice".

"Zdálo se mi, že jasně ty události řídí," řekla Shabaniová a charakterizovala události večera jako "chaotické". Shabaniová, učitelka v mateřské školce, si způsobila pěticentimetrovou ránu na pravé ruce, když musela zasáhnout, aby odpálená rachejtle neexplodovala v kočárku jejího tříletého dítěte. "Viděla jsem, jak přilítá, a na poslední chvíli jsem to rukou zastavila," řekla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čapkovy Povídky z jedné a druhé kapsy vycházejí poprvé v arabštině

8. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha 8. ledna 2016

V lednu tohoto roku vydalo nakladatelství Al Mutawassit se sídlem v Miláně
překlad výběru povídek Karla Čapka. Jedná se vůbec o první vydání výběru
Povídek z jedné a druhé kapsy v arabštině. Povídky přeložil z češtiny do
arabštiny palestinský překladatel Burhan Kalak, úvod napsal profesor Luboš
Kropáček z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Kniha vychází k výročí
Čapkova narození, 9. ledna 1890.
 

Nebezpečí: Ve střední Evropě vznikla protidemokratická aliance vůči EU

Maďarský premiér oznámil, že bude jakékoliv sankce EU proti Polsku blokovat

8. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil v pátek, že Maďarsko bude vetovat jakékoliv možné sankce EU proti Polsku za to, že drasticky omezilo svobodu médií.

"Evropská unie by neměla uvažovat o žádných sankcích proti Polsku, protože to by vyžadovalo jednomyslné rozhodnutí a Maďarsko žádné sankce proti Polsku nikdy podporovat nebude," řekl Orbán v rozhlase.

Orbán se ve středu setkal s Jaroslawem Kaczyńským, šéfem vládnoucí polské ultrakonzervativní strany Právo a spravedlnost. Účelem schůzky bylo posílit vznikající euroskeptickou kolonu ve střední Evropě.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2015

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 74 066,31  Kč. Příjem z reklamy byl 15 893,00 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2015 161 059,72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24734