Frans Timmermans: "Střední Evropa nemá žádné zkušenosti s diverzitou"

24. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Středoevropské země nemají žádnou zkušenost s diverzitou společnosti, a proto podléhají strachu z muslimských uprchlíků, varoval v rozhlase BBC ve čtvrtek náměstek předsedy Evropské komise Frans Timmermans. Dodal, že pokud nebude nalezeno udržitelné řešení, "dojde k vzniku vlny extremní pravice po celém evropském kontinentě".

"Měli bychom vědět více o středoevropské historii," zdůraznil Timmermans. "Musíme si uvědomit, že byli po dlouhé generace izolováni, byli tak dlouho utlačováni Moskvou, že nemají žádnou zkušenost s diverzitou a ve společnosti to vyvolává strach."

Timmermans dodal, že tohoto strachu využívají politikové jako maďarský premiér Viktor Orbán.

Timmermans zdůraznil v rozhlase BBC, že se střední Evropa bude muset demografickým změnám přizpůsobit.

"Všechny společnosti, kdekoliv na světě, budou v budoucnosti kulturně rozrůzněné. To je budoucnost světa," řekl Timmermans. "Takže si na to středoevropské společnosti budou muset zvyknout. Potřebují politické představitele, kteří budou mít odvahu tohle veřejnosti vysvětlit, namísto toho, aby vyvolávali strach jako to dělá už dva měsíce pan Orbán.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vysoký úřad OSN pro uprchlíky vyjadřuje zděšení nad neschopností a nečinností EU

24. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

UNHCR vítá rozhodnutí EU poskytnout další finanční zdroje i rozhodnutí ratifikovat plán na zavedení povinných uprchlických kvót, avšak zdůrazňuje, že je zapotřebí udělat daleko více:

"Vysoký úřad OSN pro uprchlíky je zklamán, že kromě relokace uprchlíků nebyla navržena žádná další opatření na vytvoření legálních způsobů, jimiž by se uprchlíci mohli dostávat do bezpečí v Evropě. UNHCR důrazně naléhá, aby Evropský unie rychle a podstatnou měrou vytvořila nové právní možnosti pro uprchlíky, aby vstoupili do Evropské unie, včetně posílené integrace uprchlíků do přijímaných zemí a otevření hranic z humanitárních důvod, dále včetně sjednocování rodin, soukromého sponzorování uprchlíků a humanitárních a studentských víz.

Mezinárodní společenství jako celek musí přijmout onen druh mimořádné reakce, jaký se používá v jiných humanitárních krizích. Bez takových možností nebudou mít uprchlíci žádné alternativy a boj proti mezinárodním pašerákům nemůže být efektivní...

Chce-li Evropská unie posílit ochranu svých externích hranic, UNHCR trvá na tom, že správa hranic musí být v souladu s národním, evropským i mezinárodním právem a musí zaručovat právo žádat o azyl."

António Guterres, vysoký komisař OSN pro uprchlíky, dodal:

"Je zapotřebí udělat daleko víc. Plán na rozmisťování uprchlíků po Evropě může fungovat jen potud, pokud na vstupních bodech do Evropy vznikne robustní infrastruktura na příjem, pomoc, registraci a hodnocení lidí. Tato infrastruktura musí mít kapacitu zvládnout nynější průměr 5000 příchozích denně. Tato infrastruktura musí také nabídnout osobám, které mají právo na mezinárodní ochranu, důvěryhodnou alternativu k nynějším chaotickým cestám od jedné hranice ke druhé, kde jsou uprchlíci na pospas kriminálním pašerákům."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropský summit o uprchlících nedosáhl ničeho

24. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Evropští šéfové vlád se ve středu večer sešli v Bruselu ve snaze ukončit dlouhé měsíce vzájemného obviňování ohledně uprchlické krize, avšak nebyli schopni se dohodnout o společné politice. Bylo zjevné, že jsou neschopni zvládnout a zorganizovat tento mimořádný stav.

Vrcholná schůzka v Bruselu nerozhodla o ničem kromě toho, že bude poskytovat peníze humanitárním organizacím a tranzitním zemím, do nichž přišly miliony syrských uprchlíků, a zintenzivní do listopadu proces identifikace uprchlíků a braní otisků prstů v Itálii a v Řecku.

Apely, aby evropské armády začaly kontrolovat hranice Řecka nebyly vyslyšeny. Polský předseda summitu vyjádřil nepřímou kritiku německé kancléřky Angely Merkelové i Evropské komise a varoval, že se uprchlická krize může ještě hodně zhoršit. Tusk tvrdil, že je nutno "změnit naši politiku otevřených dveří".

Merkelová požaduje další důrazné kroky k řešení uprchlícké krize

24. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

- Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić zdůrazňuje, že Chorvatsko zvládá uprchlickou krizi, protože z tábora v Opatovaci více lidí odjíždí, než tam přijíždí. Přes noc přišlo asi 4000 osob, ale počty lidí čekajících na registraci se rychle snižují. Ostojić pochválil chorvtské charitativní organizace a církevní skupiny, že pomáhají uprchlíkům. "Občané jsou naši největší spojenci", dodal. Od doby, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici se Srbskem, přišlo do Chorvatska asi 50 000 uprchlíků.

- Německá kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že plán na rozdělení 120 000 uprchlíků je jen začátek a že je nutno udělat daleko víc. Zdůraznila v parlamentě: "Jsem hluboce přesvědčena, že nestačí pouze selektivní relokace tohoto druhu, ale musí vzniknout daleko trvalejší proces férového rozdělování uprchlíků mezi členské státy. Učinili jsme první krok, ale jsme ještě daleko od toho, kde bychom mělio být." Merkelová také kritizovala Maďarsko poukazem na to, že "minimální standarty ubytování a péče pro uprchlíky nejsou vždycky na hranicích EU dodržovány". Ve výrocích, které směřovala do východní Evropy, Merkelová zdůraznila, že potenciální prospěch z přílivu uprchlíků je daleko větší než jakékoliv možné nebezpečí. "Výhody jsou daleko větší než rizika, musíme je prostě jen uznat a využít jich."

- Ve čvrtek ráno byl usmrcen v Calais u Eurotunelu mladý muž, který se pokoušel dostat do Británie. Přejel ho nákladní vlak.

- Chorvatsko zakázalo srbským občanům vstup do země poté, co Srbsko zakázalo přístup do své země kamionům z Chorvatska. Bělehrad se tím mstí Chorvatsku za to, že zavedlo pohraniční opatření a naléhalo, aby Srbsko neposílalo imigranty jen do Chorvatska, ale také do Maďarska a do Rumunska. "Je mi to líto. Plánovali jsme hranici dnes otevřít, avšak nyní na tohle musíme reagovat," řekl chorvatský premiér Zoran Milanović. "Nedojde k žádné válce ani násilí, všechno bude v klidu, ale tohle není od Srbska normální chování," řekl Milanović v televizi z Bruselu, kde se účastnil summitu šéfů EU.

- Maďarsko vyjadřuje frustraci, že EU nechce vojensky hájit své externí hranice. Stěžoval si na to ve čtvrtek ráno v rozhlase BBC mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács.

- Viceprezident Evropské komise Frans Timmermans varoval, že neschopnost zvládnout imigrační krizi povede k vzrůstu ultrapravicového extremismu.

- Do Maďarska ve středu přišel rekordní počet 10 046 uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Novinky opět nekriticky šíří maďarskou propagandu

24. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Tvrdí, že maďarská policie zadržela mezi uprchlíky "islámského fundamentalistu". ZDE. Jakékoliv informace maďarských úřadů by seriozní média měla brát s velkou rezervou a ověřovat je z nezávislých zdrojů, případně upozorňovat, že maďarské informace nelze z nezávislých zdrojů ověřit. (JČ)

29327

Taky to cítíte? To je odér českého selského rozumu...

Vzácný okamžik národního sjednocení

24. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina. Tak zní slogan z filmu Limonádový Joe, famózní grotesky o českém národním charakteru. V roce 2015 jakoby se vše odehrávalo naživo. Legie společensky uznaných padouchů se slavně vracejí na mediální pódia a většina národa je opět přijme za své, protože i oni přece mají na předloktí "kakaovou skvrnu velikosti mexického dolaru".

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Proč se Chorvatsko chová k uprchlíkům vstřícně

23. 9. 2015 / Mirna Šolić

čas čtení 4 minuty

Od doby, kdy 15. září začalo Maďarsko blokovat přístup uprchlíků na své území ze Srbska, přišlo jich do Chorvatska přibližně 44 000. Chorvatsko bezprostředně na příchod uprchlíků reagovalo prohlášení, že nebude stavět žádné ploty a nebude používat žádný ostnatý drát, protože "v jednadvacátém století není ostnatý drát řešením, ale hrozbou", píše Mirna Šolić, odbornice na chorvatskou a českou problematiku na universitě v Glasgow, na serveru The Conversation. ZDE

Navzdory tvrzením tisku, že Chorvatsko uzavřelo své hranice, tvrdí chorvatská vláda, že hranice země zůstávají otevřeny. A i když politikové vyjádřili obavy, zda si země s tolika uprchlíky poradí, v zemi dál vládne silné rozhodnutí pomáhat. Je to do určité míry překvapivé, protože Chorvatsko má pověst jako relativně uzavřená a xenofobní země.

Human Rights Watch:

Chcete-li zastavit proud syrských uprchlíků, zastavte barelové bomby

24. 9. 2015

čas čtení 6 minut



Syrští žadatelé o azyl jsou největší součástí nejnovější vlny uprchlíků přicházejících do Evropy. Německo se zachovalo neuvěřitelně velkomyslně a poskytuje jim útočiště. Avšak před každodenními zvěrstvy v Sýrii uprchly čtyři miliony lidí a další se k odchodu chystají. Musíme se ptát, jak odstranit situaci, která je vede k útěku, píše výkonný ředitel organizace Human Rights Watch Kenneth Roth.

Koalice západních a regionálních armád bojuje proti samozvanému Islámskému státu a Rada bezpečnosti OSN uvalila sankce na Frontu Nusra, spojenou s al Kajdou. Avšak neexistuje soustředěnější úsilí, jehož cílem by bylo zastavit zvěrstva páchané vládou prezidenta Bašara al Asada.

Robert Fico má být suspendován ze Strany evropských socialistů

24. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Gianni Pitella, předseda sociálnědemokratické strany v Evropském parlamentu, navrhl, aby strana SMER slovenského premiéra Roberta Fica byla suspendována ze Strany evropských socialistů v Evropském parlamentu.

Pitella na schůzi předáků sociálnědemokratických stran konstatoval:

"Názory pana Roberta Fica, že "masová migrace muslimských imigrantů, kteří by začali stavět mešity, nebude tolerována", anebo jeho výroky o "omezení svobody muslimů v Evropě", anebo že "Slovensko bylo vybudováno pro Slováky, ne pro menšiny" ztrapnily celou rodinu pokrokových politiků.

"Trvalá neochota přijmout odpovědnost a prokázat solidaritu během nynější uprchlické krize je v rozporu s našimi hodnotami a s naším politickým přesvědčením. Nemůžete se pouze označovat za pokrokáře. Musíte to prokazovat svými slovy a činy. Proto navrhuji aby prezident Strany evropských socialistů, pan Stanišev, zahájil proceduru s cílem suspendovat stranu SMER a zároveň vyzvat pana Fica, aby před Stranou evropských socialistů objasnil své postoje."

Podrobnosti v angličtině ZDE

James Risen: Podle Obamy se válka proti terorismu stala normálním stavem. Nikdy nebyla svoboda tisku v USA tolik ohrožena, jako nyní

"Jejich obchodním modelem je válka"

24. 9. 2015

čas čtení 9 minut

Americký novinář James Risen popisuje ve své knize obrovský průmysl, který žije z boje proti terorismu a nemá žádný zájem v tom, byl tento boj ukončen. Rozhovor s ním přinesl německý časopis Spiegel. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Rozhovor Britských listů 23:

Jak mě vyhodili z Mladé fronty Dnes

18. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE




Rozhovor Jana Čulíka s publicistou Danielem Veselým o zvídavosti v novinářské práci a jaké potíže to přináší žurnalistovi v České republice. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. září 2015.

<i>Přidejte si stránku Britských listů mezi oblíbené</i>

Podpořte Britské listy na Facebooku

27. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Vážení čtenáři, Britské listy mají nově založenou stránku na Facebooku. Rádi bychom tímto způsobem podpořili šíření článků. Podpořit tento úmysl můžete jednoduchým způsobem i vy.

ZDE, případně v pravém horním rohu najdete odkaz na stránku v podobě loga Facebooku. Máte-li na této sociální síti vlastní profil, můžete si stránku přidat mezi oblíbené a sdílet příspěvky, které budeme na stránce publikovat. 

V okamžiku, kdy je velká část společnosti pod setrvalým tlakem xenofobních dogmat, stvrzovaných překvapivě velkou částí společenských elit a některými médii, může vaše podpora prospět nejen Britským listům, ale i společenské atmosféře. Děkujeme.

Dnešek v ČR jako pomnichovská druhá republika

24. 9. 2015 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den! Při četbě Ratajovy knihy o druhé, pomnichovské republice jsem shledal hodně podobného s dneškem. To Národní sjednocení je případné označení, píše František Řezáč.

Sleduju denně zpravodajství bavorské televize BR a deník Süddeutsche Zeitung. Není kupodivu tak dramatické, jako v ČT či MFD.

Münchner Runde vysloven názor, že Maďarsko nepatří do EU, nejen kvůli uprchlíkům, ale i Orbánově vnitřní politice. Za autoritativní korporativní stát! To to dopadá...

Je tu velká možnost, že se dočerpá...

24. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Komentář na norských aftenposten.no, který se věnuje východní, především slovenské nesolidaritě a úsměvným, hystericky na Slovensku řešeným 802 uprchlíkům (pro srovnání stejně lidnaté Norsko letos přijme 20 000 azylantů) končí konstatováním, že Slovensko do roku 2020 vyčerpá z různých rozvojových evropských solidárních programů 381 miliard převedeno na české....."Slovakia kommer frem til 2020 til å få 127 milliarder kroner fra EUs forskjellige utviklingsfond."

Když uvážíme, že se na to takto dívají i země, které jsou jak známo ne tak úplně ochotny potleskávat Bruselu, situace začíná být opravdu dramatická a eskaluje. A tady nejde o Brusel, ale o Evropu a její elementární jednotu v této zatěžkávací zkoušce. Rumunsko už obrátilo. Máme tu tedy pouze tři země, které se necítí v jednotné a propojené Evropě dobře. Orbánovsko-jobbikovské Maďarsko, Česko a Slovensko. Nechci strašit, ale je tu velká možnost, že se "dočerpá", přátelé, píše na Facebooku Lukáš Kraus.

Czech Home Secretary Chovanec could not negotiate in Brussels because he does not know any languages

24. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

By objecting to the compulsory refugee quotas the Czech Republic did not gain anything. The official Czech position does not make any sense. What is more, the Czech Republic did not propose any alternative solution. This was because Czech Home secretary Milan Chovanec could not negotiate. He is unable to communicate in any of the four official EU languages. While in Brussels, participating in the meeting of the EU Home Secretaries on Tuesday, "he sat alone at a table because he could not participate in the debate," said Eric Tabery, editor-in-chief of the Czech political weekly Respekt.

The language skills of Czech politicians are often problematic. The Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka experienced problems recently when he tried to deliver a speech to the recent Congress of the European Social Democrats. The speech had apparently not been written by Sobotka himself and he found himself unable to read it out properly.

Source in Czech HERE

Přečetli jsme

Ministr Chovanec nemohl vyjednávat, neovládá jazyky

24. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Česká pozice proti kvótám nedává žádný smysl, protože Česká republika není schopná nabídnout žádnou alternativu. Česko při vyjednávání ničeho nedosáhlo, částečně proto, že kupříkladu ministr vnitra Milan Chovanec neovládá žádný ze čtyř oficiálních vyjednávacích jazyků EU. "Seděl u stolu sám, protože se nemohl jednání zúčastnit," říká Erik Tabery, šéfredaktor týdeníku Respekt.

Jazykové dovednosti českých politiků jsou často zpochybňovány. Premiér Bohuslav Sobotka byl před časem veřejně ostouzen za projev, který přednesl na kongresu evropských sociálních demokratů. Je patrné, že projekt si sám nenapsal a četl ho s velmi silnou "východní" výslovností, často dokonce chybně.

Human Rights Watch:

Svět by neměl oslavovat turkmenského diktátora

24. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Valného shromáždění OSN se příští týden bude účastnit i prezident Turkmenistánu Gurbanguly Berdamuchamedov, který vládne jedné z nejrepresivnějších, uzavřených a izolovaných zemí světa. Turkmenistán má obrovské zásoby zemního plynu, avšak vláda tam netoleruje žádný disent. Neexistují tam svobodná média ani nezávislé organizace. Vláda násilně odstraňuje ze střech satelitní talíře, aby lidé neměli přístup k nezávislým informacím.

Papež František v „Alenčině zemi za zrcadlem“

24. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Právě ukončená návštěva hlavy římskokatolické církve na Kubě proběhla bez větších kontroverzí, jak by se však na nominálně komunistickou zemi dalo čekat. Ne tak ve Spojených státech, kde se papež František setkal se smrští nenávistných a hloupých odsudků, a to především ze strany amerických konzervativců, nebo, chcete-li, amerických republikánů a s nimi spřízněně ideologické kabaly.  Tyto reakce jsou poněkud zarážející, když si uvědomíme, že některé z Františkových stanovisek, například jeho negativní názor na potraty či antikoncepci, tito jedinci bez reptání sdílejí.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Czech Civic Democratic Party:

"By forcing through the refugee quotas, the EU has reneged on the principle of protecting human rights"

24. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

The Czech right-of-centre Civic Democratic Party (ODS), which is currently in opposition, has decided to launch a new "No quotas" initiative, www.nekvotam.cz, says Petr Fiala, the chair of the party in a press release. It is the aim of this initiative "to apply pressure on the Czech government to use all legislative and political means, including a complaint to the European Court, in order to have the enforcement of the compulsory refugee quotas anulled."

"The immigration quotas are nonsensical and they will not solve the immigration crisis," says Fiala. "They will just transfer the problems of some countries into some other EU countries. The citizens of the Czech Republic have been repeatedly assured that the migration crisis does not concern them and that nothing was happening. But things have been happening."

"The Czech government did not even expect that the EU would be voting to approve the quotas and that this country would lose."

"Such an attitude is irresponsible. The European Union did not hesitate to use threats and pressure in order tu push through the migration quotas. Using force in an area which intrinsically concerns the security and sovereignty of our country is unacceptable. The EU decision on the refugee quotas is in conflict with the rules on the basis of which we joined the EU. By forcing through the refugee quotas, the European Union has reneged on the principles of protecting human and civic rights. It has increased the current level of distrust that people harbour towards the EU."

Postoje papeže Františka v Americe jsou stvrzením našeho společného lidství

24. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Katolická církev v USA, kterou tento týden navštěvuje papež František, vede už dlouhá desetiletí vnitřní občanskou válku. Liberálové a konzervativci se navzájem nenávidí kvůli otázkám o sexu, moci a o penězích. Katolická hierarchie je odporně polarizována a každé jmenování církevního hodnostáře je bedlivě zkoumáno ohledně toho, která strana z toho bude mít výhodu. Ale jedna věc sjednocuje obě křídla: jsou obě přesvědčena, že rozumějí daleko lépe než papež, co je to být správným katolíkem, a že Amerika představuje budoucnost. Tato návštěva je zajímavá nikoliv proto, že papež nesouhlasí s prvním z těchto postojů - od toho je papež - ale také, že odmítá představu, že Amerika představuje budoucnost lidstva, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Bodláky Václava Duška

V4 rovná se dvě a dvě jsou tři...

24. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Čtyři koně ve dvoře, žádný s nimi neoře! Náš kladrubák, slovenský potomek Shagya, maďarský kisbérský polokrevník připraveni v zápřahu ke krasojízdě do evropského kolbiště - jenže polský tarpan se na poslední chvilku nedostavil a do trojky nebyli koně připraveni. Slovinský lipicán nepřihlášen, litevský tažný kůň vzdal dlouhou cestu.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Jako open source by spolkl veškerou komerci...

Co by se dělo, kdyby byl Facebook všech?

24. 9. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Facebook patří určité skupině lidí, kteří na jeho existenci vydělávají. Šmytec, dost, není třeba říkat víc. Je naprosto v pořádku, když je člověk odměněn finančně za to, že něco hodnotného udělá. Hen ten oný Zuckeberg něco hodnotného udělal a stalo se to fenoménem. Zakousněme k vodce briošek a přejme mu dlouhý a plodný život. Jak by ovšem Facebook vypadal, kdyby byl odevzdán do řízení všech lidí? Byla by to pěkná podívaná, proto se na ní pojďme také podívat.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Proč je důležité kritické myšlení?

24. 9. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 6 minut

Poslední dobou je mediální prostor doslova zahlcený emotivními komentáři k přetrvávající migrační krizi. Ti, kteří nesouhlasí s přijímáním dalších a dalších uprchlíků do zemí Evropské unie, v nich bývají označováni za rasisty, xenofoby či nacisty, o těch, kteří zastávají názor opačný, se zase mluví jako o vlastizrádcích či kolaborantech. Autoři těchto komentářů jako by postrádali to, čemu se říká kritické myšlení.

Bodláky Václava Duška

Ideální stát

24. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Evropská politická špička pomrkává po ideálním státu v EU a blíží se den, kdy se bytosti ocitnou v ráji. Stát nebude mít odporné hranice, prohnilou policii, soudy, prokurátory, celníky - bude otevřen všem bez rozdílu rasy a náboženského vyznání, či politického smýšlení. Prezident fešák, slušný přehled filozofa, tatíček občanů. Ministři odborníci s nepolitickými ambicemi. Zdravotnictví zdarma. Školství jakbysmet. Průměrný měsíční plat v ideálním státu - sto tisíc měsíčně bez daní. Rodiny s nárokem na chalupu, chatu, byt, vilu, dvě auta, čtyři televize, pět počítačů, sedm mobilních bezdotykových telefonů, ustájení dvou koní s celoročním krmivem, rybník, studnu, lány polí, lesů, pstruží a račí potoky; nároky podle potřeb i chuti. Dovolená čtyřikrát ročně. Léto fjordy s průvodcem, podzim teplé moře, destinace dle vlastního výběru. Zima horská střediska v Evropě. Jaro v lokalitách kvetoucích luk. Plná penze zaručena. Státní pravidla daná zákonem: o každého bude postaráno, nebudou budovy pro seniory, budou žít v rodině; dětské domovy vyloučeny ze společnosti, o děti se postará stát, umístěny budou do vlídných rodin určených k výchově. Sebeobětování - přirozená každodenní záležitost. Vojenství zrušeno, barbarské doby minuly, již nikdy: dejte nám zbraně, dali jsme si na ně! Ideální stát nebude mít problémy s emigranty, běženci a opuštěnci, láska k bližnímu přirozená bez postranních úmyslů. Pomáhat potřebným, radost. Bezdomovectví vyloučeno, pravidelná alkoholická setkání přímo u výrobce, vonné trávy v přebytku. Zdravá výživa zaručena. Demokracie bez hranic.

Czech President Zeman: The refugees are well-fed and have iPhones, they are probably jihadists

24. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"90 per cent of the refugees are young, well-fed men without families, women or children and with iPhones in their pockets. They mostly complain that their money and their technology has been confiscated. That is why there may be jihadists among them," said Czech President Miloš Zeman on Thursday in the Czech town of Vyšní Lhoty where the Czech Republic illegally imprisons hundreds of refugees.

Zeman did not visit the refugee detention centre. He only spoke to the inhabitants of the Czech town. He said: "I did not come here to meet the refugees. I only meet the citizens of the Czech Republic and I meet foreign guests only when I have invited them, which has not happened in this case. If the mayor of this town was the head of the European Union, it would be much better than the current situation. Because what kind of unit is the EU since it is unable to protect its own borders. If the EU cannot do this, we should do it ourselves."

Source in Czech HERE

TRAPAS:

Východoevropské země si zničily svou mezinárodní pověst kvůli absolutně mizivým počtům uprchlíků, které mají přijmout

23. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

- Evropská unie zveřejnila počty uprchlíků, které budou muset přijmout jednotlivé země. Jsou minimální:

Česká republika: 1591

Maďarsko: 1294

Rumunsko: 2475

Slovensko: 802

- Chorvatsko uvedlo, že převeze další 4000 uprchlíků na maďarskou hranici, poté, co oznámilo, že počet nových příchozích do Chorvatska se od doby, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici se Srbskem minulý týden, zvýšil na 44 000. Maďarsko uprchlíky přijímá a odváží je do Rakouska.

- Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić přislíbil tisícům uprchlíků, čekajícím u tábora v Opatovaci, že budou všichni odvezeni do Maďarska:

- Silniční doprava mezi Srbskem a Chorvatskem je narušena poté, co řidiči kamionů zablokovali pohraniční přechod v Batrovci, když se Chorvatsko rozhodlo pustit omezený počet kamionů přes hranici.

- Chorvatsko tvrdí, že je počty uprchlíků zahlceno a že by je Srbsko mělo posílat také do Maďarska a do Rumunska. Srbsko dalo Chorvatsku ultimátum do středy, aby zrušilo blokádu kamionů, jinak bude čelit politické, právní a hospodářské pomstě. Srbský premiér Aleksandar Vučić hovoři telefonicky s chorvatským premiérem Zoranem Milanovićem o možném společném řešení. Pokud nebude dosaženo dohody do středy do půlnoci, Srbsko zavede proti Chorvatsku řadu opatření. Zdroj v angličtině ZDE

Karpatská unie

23. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tak se nám po včerejšku od Evropské unie odštěpuje zvláštní společenství států jakési Karpatské unie. Sobotka, Fico, Orbán, Babiš, levice, pravice, Agrofert… a největším z těch států je ten, o němž prakticky nic nevíme: Rumunsko. Takové sdružení postkomunistických tygrů. Poláci, Rakušani, Němci už nejsou tolik našimi sousedy, na našich hranicích se znovu formuje jakási opona, i když ne železná. A k moři budeme jezdit do Rumunska. Mallorka, Dubrovník, Kréta, to patří na Západ.

Mimořádný zástupce OSN pro uprchlíky

OSN: Uprchlíci mají legální právo na to mít svou žádost o azyl posouzenu

23. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Moderátorka: Peter Sutherland je mimořádný zástupce OSN pro uprchlíky. Je bývalým ředitelem firem BP a Goldman Sachs a byl evropským komisařem. A vy jste právě navštívil Calais?

Peter Sutherland: Ano, byl jsem včera v Calais. Strávil jsem v podstatě den v tom táboře. Jediné, co mohu říct, je to, že je to tam strašlivé. Nehygienické a nezdravé. A samo o sobě je to obžalobou, stejně jako některé další tábory jinde, obžalobou našeho celého evropského systému. Nechápu, jak je možné, že ty relativně malé počty lidí, kteří tam jsou, jsou jich možná 4000, není možné přijmout.

Moderátorka: To je ten argument, že když přijmete tyto lidi, přijde jich ještě víc.

Peter Sutherland: Ten argument jsem slyšel a dělá se mi z něho špatně, upřímně řečeno. Skutečností je, že lidé trpí, a trpí velmi vážně, a je naprosto nevhodné argumentovat, že nemůžeme pomoci trpícím, protože jiní, kteří také trpí, by mohli taky začít hledat obdobnou pomoc.

Jak mě na "necivilizovaném Slovensku napadli gangsteři, protože si mysleli, že jsem uprchlík"

23. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Jmenuji se Sean Yuen a jsem turista-cyklista z Hongkongu. Od července 2014 už jezdím po Evropě na kole déle než rok. Minulý týden jsem přijel na Slovensko a v noci z 12. září na mě zaútočila skupina slovenských gangsterů, když jsem tábořil ve volné přírodě. Chci sdílet svůj příběh, protože je nutné dát lidem na Slovensku vědět, jak se chovat slušně vůči cizincům. Zde je můj podrobný příběh:

Dne 12. září, poté, co jsem za ten den ujel na kole asi 120 km, jsem dost pozdě večer dorazil do slovenského města Trnava. Vždycky hledám tiché místo daleko od města, kde se utábořím, a na mapě jsem našel Družbu, na okraji je tam velký prostor zeleně. Ano, je to lesopark a je velmi blízko obytné oblasti. Postavil jsem stan, uvařil jsem, a snědl jsem svou chutnou večeři ořechů, fazolí a pohanky.

Podvádění automobilky Volkswagen způsobilo 1 milion tun škodlivých emisí ročně navíc

23. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Podvody automobilky Volkswagen ohledně emisí škodlivých zplodin u 11 milionů automobilů zřejmě způsobily 1 milion tun emisí ročně navíc. Je to přibližně stejný objem emisí, jaký v Británii vypouštějí do ovzduší všechny elektrárny, všechna vozidla, průmysl a zemědělství. Poškození životního prostředí firmou Volkswagen je daleko horší v Evropě než v USA. Zdraví škodlivé jsou emise NOx. V Británii způsobily smrt 23 000 lidí.

Od roku 2003 varují britští vědci, že něco není v pořádku. Navzdory údajně "vzorně čistým" automobilům se totiž znečištění životního prostředí nesnižovalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Channel Four News: Uprchlické kvóty. Příliš málo a příliš pozdě

23. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Moderátor Matt Frei: Evropská unie konečně schválila plán rozdělit asi 120 000 uprchlíků po evropském kontinentu, navzdory vehementní opozici od čtyř východoevropských států. Česká republika, která hlasovala proti kvótám, varovala, že bude plán nerealizovatelný, a prohlásila, že "zdravý rozum dnes prohrál". Náš reportér Jonathan Miller doprovázel dnes jednu skupinu lidí, kteří přešli do Rakouska.

Jonathan Miller, Právě, než jsme začali vysílat, jsem se tu díval, jak tady v Hegyeshalomu na hranici mezi Rakouskem a Maďarskem přijel vlak a z něho vystoupilo asi 1500 lidí. Bylo to neuvěřitelné, kolik lidí bylo v tom vlaku. Přijel z chorvatské hranice a trvalo mu to pravděpodobně asi šest hodin. Všichni tito lidé už odešli po silnici asi kilometr do Rakouska, kde je přijme rakouská policie a armáda. Rakouské úřady odsud nikdo vůbec neinformoval, že tam přijde vlna uprchlíků. Takže je to pro ně naprosté překvapení. Přišli z Chorvatska, předtím ze Srbska a předtím kdoví odkud. My jsme ale dnes zahájili svou cestu v Chorvatsku na chorvatsko-srbské hranici. Projeli jsme Maďarskem až sem a tohle je naše reportáž.

Rusko a Írán se dohodly, že Asada padnout nenechají

23. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

V Moskvě se uskutečnilo jednání zvláštního zástupce ruského prezidenta pro Blízký východ a africké země a náměstka ministra zahraničí Michaila Bogdanova s náměstkem íránského ministra zahraničí Hosejnem Abdollachjanem. Oba politici se dohodli, že široký syrský dialog má proběhnout "bez vnějšího diktátu" a v podmínkách ctění syrské suverenity. Nový tón Moskvy vyvolává nové obtíže pro USA a nutí Bílý dům změnit strategii.

Rusko má v Sýrii silné bojové uskupení

23. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ruské letectvo rozmístilo v Sýrii silné ozbrojené uskupení, které zahrnuje 12 bombardérů Su-24 a 12 bitevníků Su-25. Ukazují to satelitní snímky společnosti Airbus Defence & Space. Letouny Su-25 dorazily do Latakíje 20. září a Su-24 21. září.

The Economist: Východní Evropa nemá ráda uprchlíky, ale potřebuje je naléhavěji než jiné země

23. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

18 procent zaměstnavatelů v ČR a 28 procent zaměstnavatelů na Slovensku má potíže nalézt zaměstnance, jaké potřebují. Na Slovensku by se sektor IT, který taam zaměstnává 50 000 lidí, mohl přes noc rozšířit o 10 000 osob, kdyby tito odborníci byli k dispozici.

Mnoho východoevropských zemí nedokáže realizovat svůj podstatný ekonomický potenciál. V srpnu oznámila firma Jaguar Land Rover plány otevřít svou první evropskou automobilku nedaleko města Nitra na Slovensku, která bude do roku 2018 stát 1,4 miliardy euro. Hlavní prospěch z toho by mohli mít místní subdodavatelé, avšak průzkum zjistil, že 80 procent z nich nemá potřebné kvalifikované zaměstnance. Polsko má jen 5 zdravotních sester na 1000 obyvatel - Německo jich má 13. A jsou většinou staršího věku. V Maďarsku je 40 procent lékařů starších 60 let. Syřané jsou velmi dobře vzdělaní. Mnozí z nich vystudovali v Rusku a mluví plynně rusky. Během několika minut našel u budapešťského nádraží Keleti reportér týdeníku Economist syrského právníka, strojního inženýra, zemědělského inženýra a učitele fyziky. Všichni hovořili dobře anglicky.

Polsko a Maďarsko má velký nedostatek manuálních pracovníků pro zemědělství a stavební průmysl.

Obyvatelstvo východoevropských zemí stárne, a tak se počet pracovních sil v nich bude dále zmenšovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Londýnská škola vyslýchala čtrnáctiletého žáka o Isis poté, co se v hodině francouzštiny účastnil diskuse o ekologii

23. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Rodiče čtrnáctiletého žáka v jedné škole v severním Londýně podali na školu žalobu poté, co jejich syn byl podroben výslechu po francouzské diskusi o ekologickém aktivismu.

Podle deníku Guardian incident ukazuje, jak školy a učitelé podléhají tlaku britské vlády, která je nutí k "bdělosti a ostražitosti" vůči žákům, kteří by údajně mohli propadnout propagandě Islámského státu.

Czech Deputy PM Babiš: "Only Hungary, Slovakia and the Czech Republic will remain normal and free"

23. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"It looks as though only Hungary, Slovakia and the Czech Republic will remain normal and free within a few years, if they maintain their unity," says Andrej Babiš, the Czech Deputy Prime Minister, Finance Minister and one of the most powerful oligarchs in the Czech Republic and in Slovakia, on Twitter in response to the fact that the EU has voted to accept the refugee quotas.

Czech MP Tomio Okamura: The EU approval of refugee quotas is a new Nazi occupation

23. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

"The decision of the European Union to approve compulsory quotas for immigrants for their redistribution is a fundamental infringement of the sovereignty and independence of the Czech Republic. It is an act comparable with March 1939 [when Nazi Germany occupied Czechoslovakia] and August 1968 [when the Warsaw Pact armies put an end to the 1968 Prague Spring]," says the Czech MP Tomio Okamura and continues: "After this violent attack against the rights of this country, the democratic rights and freedoms of our citizens will be assaulted. Attempts will be made to make it impossible to hold referendums as manifestations of the will of the citizens. It is obvious that a deliberate destruction of the Czech state is under way."

"The Czech political elites have betrayed their own citizens and have sold out our statehood. The immigration crisis has been created by the policy of the European Union and the United States. The aim of this policy is to liquidate nation states, islamisation and the creation of a European superstate. Our movement "Freedom and direct democracy" will wage an uncompromising political struggle against these plans."

"In line with the Petitions Law of the Czech Republic we hereby open a petition demanding a referendum for the Czech Republic to leave the European Union."

"Dear citizens, we request that you sign this petition. It is in the interest of our country, our Czech country, our homeland."

The petition is HERE. Overnight, it has been signed by 17 000 Czech citizens, adds Okamura on Wednesday morning.

Tomio Okamura is a Czech Member of Parliament, whose party Dawn of Direct Democracy obtained 6,88 per cent of the popular vote in the Czech general election in 2013 and holds 14 of the 200 seats in the Czech Parliament. His grouping has now allied itself with two other extremist, anti-immigration organisations, with Martin Konvička's "Anti-islamic Bloc" and with another extreme right wing organisation, Strana Svobodných (The Party of the Free) for the forthcoming regional and Senate elections in the Czech Republic.

Paradoxically for an anti-immigration activist, Tomio Okamura is of Japanese origin.

The Czech government will not sue the EU for imposing the refugee quotas

23. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

"It would not be sensible for the Czech Republic to sue the European Union for imposing the compulsory refugee quotas because the EU would return it to us with interest," said the Czech Finance Secretary and Deputy PM Andrej Babiš. "We receive many billion Czech crowns from the EU annually," he added. "We will fulfill our obligations which follow from the current EU agreement, no one should doubt this," said the Czech foreign minister Lubomír Zaorálek. "Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka is preparing a balanced statement which will react to the decision made by the European Commission. We will not escalate the situation and will not sue anyone," said the Czech Education Secretary Kateřina Valachová. The Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka added: "Even though I do not like the imposition of the refugee quotas, I do not agree with them and we voted against them, Europe must not disintegrate due to the problems of the immigration crisis. Hence I do not want to increase tension by suing anyone. There are certain limits. There will be other battles about a realistic approach to the refugee crisis and we need our partners in Europe to listen to us," said Sobotka.

Previously, the Pavel Bělohrádek, the Chair of the Czech Christian Democratic Party, threatened that if compulsory refugee quotas are imposed on the Czech Republic against its will, it may lodge an official complaint to the European Court for Human Rights.

"It is an incorrect decision. The refugee quotas will not work," said the Czech Prime Minister Sobotka on Tuesday, adding that the purpose of the introduction of the refugee quotas was to fool the public in those countries which accept most immigrants, namely Germany and Sweden.

Source in Czech HERE

Polish Foreign Secretary: Poland will accept only those refugees who will be willing to become Poles

23. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

"Poland will only accept such refugees who will be willing to merge with Polish society," said Polish Foreign Minister Grzegorz Schetyna on Wednesday. Poland did not vote against the compulsory refugee quotas in Brussels on Tuesday, which was strongly criticised by the Polish opposition.

"We will make sure that we only accept those people who will want to assimilate, who will want to live in Poland and will want to become Polish," said Schetyna. "Each country will be making detailed decisions about every surname, about every individiual. We will of course use our intelligence services and all the power the state has at its disposal."

Schetyna, however, refused the proposal that catholic Poland should only accept Christians. "It is impossible to choose people by faith because Death does not distinguish them by faith either."

"What the Polish government has done [in Brussels] is shocking,: said Beata Szydło, the Prime Minister in waiting for the Law and Justice opposition party. "The decision of the Polish government, adopted during the meeting of the EU Home Secretaries on Tuesday, is scandalous. It jeopardises Poland's security and goes against the views of the Poles. What Poland has done to its Visegrad partners is also scandalous," said Szydło.

The right-wing Law and Justice Party is widely expected to win the forthcoming Polish general election.

Source in Czech HERE

Není to hezký pohled: Kde berou mnozí Češi tu drzost uprchlíky pořád kádrovat?

22. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Zákon hovoří jasně: státy i jednotliví občané mají povinnost poskytnout útočiště a ochranu osobám prchajícím před válkou a pronásledováním. Jako by tomu někteří Češi záměrně nechtěli rozumět.

Kde berou tu nevěřitelnou drzost, aroganci a rasismus, lidi, kteří prchají před násilím, sprostě kádrovat (přitom o nich nic nevědí a většinou jsou daleko méně vzdělaní než uprchlíci)?

A kde se v lidových vrstvách v České republice, podporovaných nemorálními a nelidskými politiky, bere onen postoj, kdy namísto normální lidské reakce, totiž nabídnout pomoc, mnohý Čech spekuluje, co za to a zda to bude pro něho výhodně?

Evropské vlády prosadily rozdělení 120 000 uprchlíků většinovým hlasováním

22. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

ČR, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko hlasovaly proti rozhodnutí přijmout povinné kvóty

Evropské vlády prosadily většinovým hlasováním rozdělení 120 000 uprchlíků prostřednictvím povinných uprchlických kvót. Středovýchodní Evropa bude muset přijmout jen asi 15 000 uprchlíků, Německo a Francie dvojnásobek toho počtu. Polsko na rozdíl od ostatních východoevropských zemí hlasovalo pro přijetí uprchlíků.

Počet uprchlíků, který má být přijat, je nesmírně malý ve srovnání s tisíci uprchlíky, kteří nyní vstupují do EU. Úřad OSN pro uprchlíky varuje, že dohodnuté kvóty nebudou stačit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Human Rights Watch:

Je ostudné, že čtyři země se postavily proti skromnému plánu na zavedení uprchlických kvót

22. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Rozhodnutí velké většiny zemí Evropské unie schválit rozmístění 120 000 žadatelů o azyl, nemyslitelné ještě před několika měsíci, je důležitý krok správným směrem," konstatovala Judith Sutherland, mimořádná ředitelka organizace Human Rights Watch pro Evropu a střední Asii.

"Zároveň je ostudné, že se čtyři země postavily proti tomuto skromnému plánu. Je to jen zlomek lidí v nouzi, vzhledem k tomu, kolik žadatelů o azyl dorazilo dosud letos do Itálie a do Řecka, avšak pokud budeme svědky rychlé realizace tohoto plánu způsobem, který bude respektovat práva žadatelů o azyl, tento plán by mohl ulehčit nejistotu a zmírnit obtížnou situaci, v níž se dnes nachází tolik lidí."

Tomáš Zdechovský se ztrapňoval v britském rozhlase

22. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Stanice BBC Radio Four vysílala dnes v poledne v pořadu The World at One krátký rozhovor s Tomášem Zdechovským, europoslancem za KDU-ČSL. Říkal pitomosti, něco v tom smyslu, že ČR nechce povinné kvóty, protože za komunismu bylo všechno povinné. Ale hlavně bylo posluchači nesmírně trapně vzhledem k tomu, že Zdechovský lámal angličtinu. Mluvil s přízvukem buranského východňára, pletl si v angličtině členy (dával určité členy před názvy zemí, "The Italy") a celkově to působilo nejhorším možným dojmem, že jsem se za tohoto reprezentanta České republiky opravdu styděl. (Hlasatelka ještě ke všemu jeho jméno zkomolila, takže bylo sotva poznatelné.) Hned po Zdechovském následoval dlouhý rozhovor s Peterem Sutherlandem, mimořádným zástupcem generálního tajemníka OSN pro migraci, který přirozeně mluvil distinguovaným jazykem anglického lorda a výmluvně hájil základní principy humanity, na něž jak se zdá mnozí Češi zapomněli. Překlad rozhovoru s Peterem Sutherlandem přineseme později. (jč)

Srbsko vyhlásilo ultimátum Chorvatsku: Hranice musíte otevřít do 14 hodin

22. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

- Chorvatsko zablokovalo hranici se Srbskem

- Srbský premiér Aleksandar Vučić požadoval akci EU proti Chorvatsku, pokud Chorvatsko neotevře do 14 hodin hranice. Konstatoval: "Očekáváme, že EU bude do 14 hodin reagovat, a Srbsko pak bude reagovat klidně, bez porušování předpisů, ale ukáže, že Chorvatsko nemůže zneužívat Srbska a ponižovat ho a ničit srbské hospodářství bez následků." Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić obvinil Srbsko, že posílá uprchlíky do Chorvatska namísto do Maďarska organizovaným způsobem. a dodal, že Chorvatsko je připraveno zcela uzavřít pohraniční přechod Bajakovo-Batrovci.

- Organizace OSN pro uprchlíky varuje, že plán EU na rozmístění 120 000 uprchlíků už není dostatečný. Představuje totiž jen 20 dní průměrného příchodu uprchlíků. UNHCR požadovalo rozmístění 200 000 uprchlíků v EU a očekává, že návrh EU bude v budoucnosti rozšířen.

- Maďarsko vyslalo na hranici vojenská vozidla

- Mezi chorvatskou policií a žadateli o azyl došlo v úterý dopoledne k potyčkám u vesnice Opatovać, kde Chorvatsko postavilo nové přijímací středisko pro 4000 lidí. Problémy začaly, když k branám tábora přišlo více lidí, než úřady dokázaly zvládnout.

- Labouristický euro MP Claude Moraes, předseda parlamentního výboru, který prosadil uprchlické parlamenty v Evropském parlamentu minulý týden, uvedl v úterý ráno v rozhlase BBC, že povinné kvóty by měly být prosazeny většinovým hlasováním. Dodal, že země, které nechtějí přijmout povinné uprchlické kvóty, musejí být pokutovány. Dnešní jednání ministrů vnitra EU "by mělo vydat signál k ukončení paralýzy". Dodal, že je "šokující", že ministř EU se dosud v této věci nedohodli. Varoval, že plán rozdělit si mezi sebou 120 000 uprchlíků je už zastaralý, protože do Evropy přijíždí daleko větší počty migrantů. "Musíme zahájit relokační proces, protože, pokud nedostanete lidi z těch oblastí, jako je maďarsko-srbská hranice, z Chorvatska, jedinou reakcí je panika a pak vznikají samozřejmě humanitární problémy."

- Česká republika se opět dostala do mezinárodních zpráv vedle Maďarska, když Chovanec napsal do Bruselu, že povinné kvóty jsou "ilegální" a že vezme věc k Evropskému soudu.

- Generální tajemník OSN Pan Ki Moon vyjádřil silné znepokojení nad stále častější kriminalizací a vězněním uprchlíků a žadatelů o azyl. Pan Ki Moon apeloval na všechny evropské politiky, aby projevili státnickou rozhodnost a slitování.

- Maďarský premiér Viktor Orbán hájil svůj vzdorný postoj. Tvrdil, že hranice Evropy jsou ohroženy imigrací. "Maďarsko je ohroženo a s tím i celá Evropa."

- Více než 100 britských rabínů požaduje, aby britský premiér David Cameron přijal v následujícím půl roce nejméně 10 000 uprchlíků. Připomněli Cameronovi osobnosti, které za druhé světové války vítali židy prchající před nacisty.

- Rakouská policie uvedla, že v pondělí přišlo do pohraničního města Nickelsdorfu téměř 10 000 migrantů. Byli přesunuti do ubytoven.

- Německý vicekancléř Sigmar Gabriel navštívil uprchlíky v jordánském táboře Zaatari:

Podrobnosti v angličtině ZDE

Měla by Británie bombardovat Sýrii?

22. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Británie jako permanentní člen Rady bezpečnosti OSN má nejen právo, ale i povinnost dbát na dodržování mezinárodního práva, silou, pokud je to nutné. Měli bychom však vznášet otázky, píše Paul Mason.

Prvním úkolem je porozumět tomu, co se děje. V Sýrii se demokratické povstání stalo občanskou válkou, přisvojili si ji islamisté, na válku se pak vykašlal Západ a posléze se stala nástrojem vyjednávání ve větším konfliktu s Putinovým Ruskem. Ano, Spojené státy se před rokem 2007 pokoušely Sýrii destabilizovat, jak dokazují depeše zveřejněné serverem Wikileaks, avšak vůči syrskému jaru r. 2011 projevovaly stejně málo nadšení jako vůči celému Arabskému jaru.

OSN požaduje, aby EU pohrozila státům, které nechtějí přijmout uprchlické kvóty, vyloučením z EU

22. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Odborníci na uprchlickou problematiku z čelných mezinárodních organizací apelují v úterý dopoledne na evropské politiky, aby přestali stavět překážky do cesty uprchlíkům a namísto toho vypracovali koordinovanou reakci, v jejímž rámci by uprchlíkům nabídli řádnou ochranu.

Amnesty International i Úřad OSN pro uprchlíky zdůrazňují, že jednání politiků z EU tento týden mají kritický význam.

Ředitel organizace Amnesty International pro Evropy John Dalhuisen varoval, že v důsledku dosavadní chaotické reakce Evropy je ohrožena humanita. Zdůraznil:

"Selhání není alternativou. Vedoucí politikové EU musejí uzavřít dohodu o organizované a lidské reakce na příchod uprchlíků a žadatelů o azyl do Evropy. Některá řešení jsou na stole, chybí politická vůle a státnická rozhodnost to prosadit. Vedoucí politikové z EU musejí prokázat státnickou rozhodnost a postavit se ke krizi čelem: ne stavět další bariéry a hašteřit se ohledně kvót.

Vzhledem k tomu, že neexistuje dohodnutá společná reakce jsme svědky toho, jak tisíce uprchlíků a žadatelů o azyl jsou strkány sem a tam, aniž by jim byla poskytnuta pomoc pro jejich základní potřeby. To není management migrace - to je rozklad humanity."

Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky zdůraznilo totéž. Peter Sutherland, mimořádný zástupce generálního tajemníka OSN pro migraci, požaduje, aby EU pohrozila těm státům, které nechtějí přijmout uprchlické kvóty, vyloučením z EU.

Zdroj: ZDE

Former Czech President Václav Klaus: The immigrants will never accept European values

21. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Former Czech President Václav Klaus writes in the German newspaper Die Welt that immigrants will never accept European norms of behaviour and that by inviting them, the German President Joachim Gauck and the German Chancellor Angela Merkel are destabilising Europe.

"The social sciences teach us that the internal cohesion of the community is essential to the smooth and productive functioning and the necessary stability of any society," says Klaus and continues: "Today's debate on immigration ignores these elementary facts. The multiculturalist ideologues believe that it is possible to ´replenish´ the countries of Europe with immigrants without any problems. It is a deliberate purpose of such a "welcoming policy" to destroy the cohesion of the existing European societies and to create a new multiculturalist Europe. But it is a myth to believe that mass immigration will have a positive impact for Europe.: Germany's experience with immigrants to date confirms this. Each person acquires his basic patterns of behavior in his youth and it will not be possible to re-educate the immigrants to make them accept European values.

The current immigration wave has been caused by irresponsible German politicians, such as Merkel and Gauck, who have extended a welcoming hand to the immigrants and created a false hope for them that it will be possible for them to live in Europe.

The implicit racism of this article is remarkable.

Source in German HERE

Skandál automobilky Volkswagen, která podváděla s emisemi, může zdiskreditovat i další firmy

22. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

To tvrdí jeden z činitelů, kteří v Americe skandál firmy Volkswagen odhalili. Automobilka Volkswagen přišla až o dvacet procent své hodnoty, o 15 miliard euro, uprostřed obav, že testy emisí vyráběných vozů jsou zřejmě falšovány po celém automobilovém průmyslu. Volkswagen bude v USA zřejmě pokutován až částkou 18 miliard dolarů, jeho ředitelé budou trestně stíháni a firma čelí také četným žalobám od zákazníků a akcionářů.

Americký úřad na ochranu životního prostředí uvedl v pátek, že Volkswagen instaloval ve svých vozidlech na naftu protizákonný software, který zfalšoval testy emisí tak, že mimo testovací režim automobily produkovaly až čtyřicetkrát více emisí než během testů. Americká vláda nařídila firmě Volkswagen stáhnout 482 000 vozidel VW a Audi, vyrobených od roku 2009.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Šokující střet zájmů v českém parlamentě

21. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

článek "Šokující střet zájmů v českém parlamentě" reaguje dle mého názoru na hoax, resp. šikovnou PR od TOP 09, upozorňuje Michal Škop.

Smlouvy '"veřejnost" (obce, městské podniky, apod.) - Agrofert' se zveřejňovat budou stejně jako u jakékoliv jiné firmy (např. 'obec XY - Metrostav', 'obec XY - živnostník XY', 'obec XY - ČEZ')

Neprošel návrh, který ukládal firmám s velkými dotacemi (přes 20 mil. ročně) zveřejňovat všechny smlouvy, takže např. smlouvy 'Agrofert Metrostav' (obě firmy jsou velkými příjemci dotací, Agrofert dokonce v ČR největší) se nebudou muset zveřejňovat.

ČEZ si vyloboval výjimku, takže smlouvy typu 'ČEZ - Agrofert' nebo 'ČEZ - živnostník XY' se zveřejňovat nebudou muset (ale 'ČEZ - obec XY' ano).

Už jsem se chtěl radovat, že v Česku konečně budeme mít povinné zveřejňování smluv, ve kterých jde o veřejné peníze. Pak jsem se dozvěděl, že poslanci z této povinnosti vyjmuli ČEZ, což jsem považoval za prohru obhajoby veřejného zájmu proti vlivu této firmy na veřejné peníze a na politiku. Za naprosto šokující ale považuji zjištění, že osvobozen od zveřejňování smluv o veřejných penězích má být i Agrofert, podnikatelský gigant, který patří ministru financí Babišovi. Neměl by Agrofert jít příkladem?

Kvůli kvótám hrozí rozkol v EU: Politikové se hašteří o moc

22. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

ČR, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Litva odmítají úsilí Bruselu vytvořit společnou politikou pro rozdělení pouhých 66 000 migrantů a označují ji za protizákonnou

Vzhledem k tomu, že se očekává, že do Německa letos přijde celý milion lidí, a že Frontex, pohraniční úřad EU, informuje, že se dalších 500 000 lidí připravuje odejít z Turecka do EU, počty, o nichž se členské země EU chystají v Bruselu hašteřit, jsou směšné.

Středo a východoevropští politikové se vzdorně postavili proti pokusům Bruselu a Berlína zavést uprchlické kvóty před dvěma dny vrcholných schůzek, kdy jak se zdá, se Bruselu zjevně nepodaří omezit proud uprchlíků směřujících do Evropy.

Poloslepý syrský fotograf v uprchlickém táboře v Libanonu:

Nevím, co s námi bude

21. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Tohle místo pro mě bude vždycky cizí a podivné. I když touto cestou chodím každý den. Jmenuju se Hany Almoleja. A je mi jednadvacet let. Moje rodina a já jsme utekli před válkou v Sýrii. Moji bratranci byli usmrceni. Náš dům byl zničen. Teď nás všech osm bydlí v tomto stanu.

Tady je náš obývák, tady děláme všechno. Jak vidíte, moji bratři si píší úkoly do školy.

Ahoj maminko, jak se máš?

Vařím vám pro všechny oběd.

Maminko, ty si pořád stěžuješ na tuhle kuchyň.

Je to všechno, co dnes máme.

Po čem se ti nejvíc stýská? Co ti chybí ze Sýrie?

Stýská se mi po naší kuchyni v našem domě.

To vždycky říkáš.

Ašraf, můj nejmladší bratr, se narodil v tom roce, když začala válka. Na Sýrii si vůbec nepamatuje. Vůbec ji nezná. Je to dítě tohoto uprchlického tábora.

Fotografuju uprchlický tábor už sedm měsíců. Svým objektivem chci ukázat celou válku. Jak tady žijeme.

Všichni lidé v tomto táboře jsou z Homsu. To je v Sýrii mé rodné město.

Žijeme tady pokojně v míru. Zatímco zuří válka a my jsme teď uprchlíci.

My jsme si to nevybrali.

Od té doby, co jsem byl dítětem, uvědomil jsem si, že nevidím tak, jak vidí jiní lidé. Mám oční nemoc. Vidím jen, co je velmi blízko. Právnicky vzato jsem slepý. Objektiv fotoaparátu se stal mýma očima. Tak vidím svět.

Mně se nejvíc stýská po prostých věcech. Jak se rodina scházela. Stýská se mi po domě, který postavil můj otec. Po hlasech ptáků před mým oknem. Po svých přátelích.

Nevím, co s námi bude.

Očekává se od nás, že projevíme své sdílené lidství

21. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Elhadj As Sy: Mezinárodní federace Červeného kříže: Jsou to hrdí otcové a matky, kteří se starají o své rodiny. Jsou mezi nimi lékaři, inženýři a učitelé. Oni se umějí o sebe postarat. Tady jsou, v důsledku všech těch okolností, které známe, a všech těch faktorů, které je vyhánějí z jejich domovů. Které v této situaci nemají jiné řešení. A je naší povinností jako jednotlivců i jako humanitárních organizací i jako prostí občané tohoto světa učinit, co se od nás očekává. Projevit svou sdílenou lidskost.



Moderátor: Jak se v úterý mají setkat k jednání znovu evropští ministři vnitra, úsilí evropského kontinentu vytvořit koherentní reakci na uprchlickou a imigrační krizi je v naprostém chaosu. V pondělí schválil maďarský parlament pravomoc pro armádu používat proti uprchlíkům neletální síly! Chorvatská vláda kritizovala Řecko, že vůbec dovolilo tolika imigrantům vstoupit do Evropy. Celá řada zemí stále důrazně odmítá zavedení kvót. Náš reportér Jonathan Miller byl dnes na chorvatsko-maďarské hranici.

Jonathan Miller: Tady jsme, přímo na chorvatsko-maďarské hranici. Tady probíhá ten velký uprchlický běžící pás. Více než 25 000 lidí prošlo nyní tímto a dalšími podobnými přechody jen za posledních několik dní. A tisíce dalších následují za nimi.

Human Rights Watch:

Makedonská policie týrá uprchlíky

21. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Úřady v Makedonii mají jasnou povinnost podle národního i mezinárodního práva ochraňovat migranty a žadatele o azyl před špatným zacházením. Mají povinnost zajistit, aby nebyli svévolně vězněni za ponižujících podmínek a musí vyšetřovat případy týrání a pachatele trestně stíhat. Děti a jejich rodiny nesmějí být vězněni čistě z imigračních důvodů.

Makedonská policie slovně i fyzicky napadala migranty a žadatele o azyl na hranicích i ve vazebních střediscích, konstatuje organizace Human Rights Watch ve své zprávě, zveřejněné v pondělí 21. září. Makedonie je klíčovou tranzitní zemí na migrační trase přes západní Balkán do Evropské unie. Tisíce žadatelů o azyl a migrantů - mnoho z nich ze Sýrie, Afghánistánu a Somálska - vstupuje na její území každým dnem.

Merkelová varuje, že evropští politikové musejí v uprchlické krizi jednat společně

21. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Zatímco se Maďarsko, Chorvatsko a Slovinsko vzdalo pokusů bránit tisícům uprchlíků přecházet přes jejich území směrem k Rakousku, německá kancléřka Angela Merkelová apelovala na evropské politiky, aby přijali společnou odpovědnost.

"Německo je ochotné pomoci. Ale toto není úkol jen pro Německo, ale pro celou Evropu," řekla Merkelová shromáždění odborářů. "Evropa musí jednat společně a přijmout svou odpovědnost. Německo tento úkol nemůže vyřešit samo."

Merkelová také poukázala, že Německo nemůže poskytovat útočiště lidem, kteří se tam stěhují z ekonomických důvodů. "Jsme velká země. Jsme silná země, ale předstírat, že my sami dokážeme vyřešit veškeré sociální problémy světa by nebylo realistické," zdůraznila.

"Pokud členské země EU nevyřeší tuto krizi, Evropská unie se rozpadne," varoval vysoký činitel EU. Evropská unie podle něho poskytne zemím sousedícím se Sýrii miliardy euro, aby uprchlíci neodcházeli do Evropy. Má také posílit ostrahu externím hranic EU, což se však vzhledem k členitosti řeckých ostrovů zdá zcela nerealistické.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nejnovější stručné informace o pohybu lidí Evropou

21. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

- Další tisíce lidí jsou na cestě Evropou - fotografie ZDE

- Maďarská vláda nechala otisknout v pondělním vydání libanonského deníku An-Nahar celostránkový inzerát, varující uprchlíky, že kdo vstoupí na území Maďarska, bude uvězněn.

- Financial Times uvádí, že připravovaný systém povinných uprchlických kvót EU je téměř dokončen. List má k dispozici nejnovější verzi tohoto dokumentu, z něhož byla odstraněna formule určující, kolik uprchlíků má který stát přijmout podle počtu obyvatel, bohatství, už přijatého počtu uprchlíků a míry nezaměstnanosti.

- Chorvatské úřady otevřely stanový tábor pro 4000 uprchlík v Opatovaći, asi 10 km od provizorního tábora v Tovarniku, který zápolí se silným deštěm. V Opatovaći jsou uprchlíci registrováni a je jim poskytována lékařská pomoc.

- Devět vlaků odvezlo uprchlíky z Tovarniku do Maďarska. Celkem vstoupilo zatím do Chorvatska 29 000 lidí.

V Česku se už nemluví o faktech

21. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rozumím tomu, že má někdo jiný názor. Nerozumím ale, že má jiná fakta. A nejvíc nerozumím tomu, že některá základní fakta neví nikdo, a každý si může vymýšlet svá. Strach, hnus, chtíč a ostatní druhy vzrušení zajistí klikanost mnohem spíš než zbytečná pravda. Média nehodlají zjišťovat, jak se opravdu mají Řekové, nebo zda do Evropy prchají rodiny nebo válečníci. Doložená skutečnost by zrušila konflikt, drama, motor debaty. Informační společnost skončila. Surfujeme společností emocí, převlékajících se za názory a dokládaných fakty tím přesvědčivějšími, čím víc jsou vycucaná z prstu.

Štefan Švec, Potěmkinovy debaty ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

29359