Oliver Stone ve videu pro Americký svaz občanských svobod:

Nesmíte nečinně přihlížet likvidaci svobod ve Spojených státech

14. 7. 2013

čas čtení 1 minuta



Překlad:

Dovolte mi, abych vám položil velmi jednoduchou otázku. Vadí vám, že vás vláda špehuje? Před třiceti lety by bývalo skandálem jen položit takovouto otázku. Pokud jste zažili Watergate, pokud jste četli zprávy z církevních výborů, víte, jak nebezpečné to je, když je vláda nekontrolovatelná. Vláda zneužívá naší zapomnětlivosti. Neschválili jsme čtvrtý dodatek k americké ústavě proto, abychom ochraňovali ty, co před námi něco chtějí skrývat. Schválili jsme ten dodatek, který všeobecné soudní příkazy a neomezené špehování zakazuje. Protože víme velmi dobře, jak nebezpečná je nekontrolovatelná vláda. Otázkou není: Máte něco, co musíte skrývat? Otázkou je, zda my ovládáme vládu, anebo zda vláda ovládá nás.

Nezapomínejte, že tento boj je součástí toho, co nás jako národ definuje. Tento stát je produktem vzpoury, protože Británie vnucovala Američanům příliš silnou nadvládu. Osvobodili jsme se a vytvořili systém vlády, jehož cílem bylo ochraňovat svobodu. Historie našeho státu je neustálým bojem o to, abychom této hodnotě zůstali věrni.

A jednomu z těchto klíčových okamžiků tohoto boje čelíme právě teď. Nedávná prozrazení nám umožnila nahlédnout do gigantické špehovací mašinérie naší vlády. Je to mašinérie, která likviduje naši svobodu.

Pokud vás to znepokujuje, a znepokojovat by vás to mělo, musíte bezodkladně napsat svému poslanci v Kongresu. Požádejte ho, aby bylo sledování domácích komunikací amerických občanů zrušeno.

Nebudu nečinně přihlížet tomu, jak jsou naše svobody špehovacím programem NSA likvidovány. Ani vy byste tomu neměli nečinně přihlížet.

Zdroj: ZDE

Syrská armáda zahájila ofenzívu na předměstí Damašku

14. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Jednotky syrského prezidenta Bašára Asada vedou palbu z tanků a děl na předměstí Damašku, odkud vytlačují povstalce. Ti se tam uchytili před několika měsíci a vedli odtud minimetnou palbu na střed metropole.

Armáda v posledních třech měsících získala iniciativu a obsazuje území ztracená při předchozích bojích. Na damašských jižních předměstích Džobar a Kabún se bojuje, podle vládních zdrojů je 60% Kabúnu pod kontrolou vládních jednotek a pokračuje postup na zbylém území. Informaci nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů, nicméně ministerstvo informací zorganizovalo pro novináře návštěvu právě obsazených oblastí.

Jak se (ne)brání demokracie

13. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 21 minut

Úřednický kabinet Jiřího Rusnoka je sestaven a bude hledat podporu většiny poslanců. Má vyhlídky na úspěch, či je předem odsouzen k nezdaru? A jaké karty vytáhnou jednotliví aktéři, kteří tvoří naši parlamentní scénu?

Při kladení těchto otázek bychom neměli zapomínat na kontext, v němž padají. Tímto kontextem je rozsáhlé a stále pokračující policejní vyšetřování, jež se bezprostředně dotýká našich politických špiček. Toto vyšetřování je opakovaně ze strany Nečase, Kalouska, Blažka či Němcové napadáno a kritizováno jako neopodstatněné a především neoprávněné.

Podpořte finančně provoz Britských listů

Čtenost BL roste, finanční podpora od čtenářů klesá: To není udržitelné

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Statistiky čtenosti BL za období 1.-30.6. 2013 ve srovnání s obdobím 1.-30.6. 2012. Přírůstek čtenářů je označen zeleně:

Statistiky čtenosti BL za období 10. 7. 2012-10.7. 2013 ve srovnání s obdobím 10.7. 2011-10.7.2012. Přírůstek čtenářů je označen zeleně:



Milí čtenáři,

Jak vidíte z výše uvedených obrázků, čtenost Britských listů stoupá. Za měsíc je nyní navštíví 303 000 individuálních čtenářů, za rok přes tři miliony individuálních čtenářů. Je nám však tak trochu trapné muset připomínat, že provoz serveru nemůžeme vést zadarmo. Stojí to určité minimální částky. Například zaznamenává-li server Britských listů 34 milionů pageviews ročně, znamená to dost podstatné účty za elektřinu, nemluvě o tom, že prostě potřebujeme aspoň minimální provozní náklady. Čtenáři, kteří nás čtou ve stále větších počtech, by si měli uvědomit, že i když samozřejmě Britské listy neprovozujeme pro zisk, příspěvky na minimální provozní náklady potřebujeme.

Za Britskými listy nestojí žádný investor ani podnikatelský manipulátor. Jsou jedním z mála zpravodajských a analytických portálů, vycházejících v češtině, které nemají politickou agendu a nepodporují žádné podnikatelské či politické seskupení či stranu.

Pokud se finanční příspěvky Britským listům od čtenářů nezvýší, do takových dvou měsíců přestane být reálné server provozovat. Mnoha lidem v ČR by to jistě přišlo velmi vhod.

Pokud považujete za důležité, aby Britské listy dále fungovaly, prosím, přispějte finančně na náš účet. (Dluh, který dočasně vznikl provozními náklady Britských listů exekutorskému projektu, uhradil v červenci 2013 exekutorskému projektu šéfredaktor z vlastní kapsy.)

Účet Britských listů je v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Můžete též přispět z mobilního telefonu nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Neposílejte eura do pražské banky ze zahraničí, poplatek je astronomický. Děkujeme.

Jan Čulík

šéfredaktor

Trestuhodné selhání České televize

14. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tak takhle, milá Česká televize, opravdu ne, píše František Marčík. Považuji za trestuhodné, když v ČT pracují reportéři, kteří neznají naprosté základy novinářské etiky a práce. Redaktorka ČT Anna Chudobová (reportáž ze 17:00), která referuje o situaci na sídlišti Máj, totiž naprosto a doslova přejala rétoriku a slova demonstrujících. Když jako příslovečný papoušek zopakovala slova příchozích, zapomněla před nimi pokaždé přidat slovo "údajně" či "jak alespoň tvrdí XY". Takto se z nijak nedokazovaných a nijak nepodložených tvrzení stávají ústy redaktorky fakta. Opravdu nepochopím. Být šéfem zpravodajství, dávám jako povinný studijní materiál bedlivé sledování The Newsroom, BBC a Al-Jazeera. Poněvadž jinak z toho je akorát žumpálistika končící pogromem.

Český rozhlas: To se nám to žere suši za peníze koncesionářů....

12. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Symfonický orchestr Českého rozhlasu vyjel 18. června na měsíční zájezd do Japonska. Podle jednoho ze devíti tiskových výstupů z této akce okouzlil pod vedením svého šéfdirigenta Ondřeje Lenárda publikum v tokijské Suntory Hall, když hudl Smetanovu Vltavu z cyklu Má vlast a Dvořákovou 9. symfonii "Z Nového světa". To je v úplném pořádku. Státní a kulturní propagace je jeho úkolem, ne-li jediným důvodem azylu v ČRo. SOČR je profesionální těleso a v Japonsku nemůže nemít úspěch. Českým symfonikům lze jen vyjádřit úctu za odvedenou práci. Nicméně jako banda příživníků bez znalosti japonštiny i japonského kinderštube letěli na výlet do exotické země i "běloši" - pracovníci tiskového oddělení a předseda Rady Ratiborský.

Washington kritizoval Rusko, že "poskytlo Snowdenovi platformu pro propagandu"

13. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Bílý dům otevřeně kritizoval Rusko za to, že "poskytlo Edwardu Snowdenovi v pátek platformu pro propagandu" poté, co bylo americkému whistleblowerovi umožněno setkat se na letišti v Moskvě se zástupci humanitárních organizací. Několik hodin předtím, než měl Barack Obama promluvit o Snowdenovi telefonicky s Vladimirem Putinem, kritizovali otevřeně vysocí američtí činitelé Moskvu za to, že Snowdenovi umožnila setkat se za přítomnosti novinářů se zástupci mezinárodních lidskoprávních organizací.

Snowden: Americká vláda protizákonně blokuje mé právo na azyl

12. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Taťána Lokšinová z organizace Human Rights Watch sdělila novinářům, že jí kontaktovalo cestou na letiště Šeremetěvo americké velvyslanectví, které na ni naléhalo, aby sdělila Snowdenovi, že "Snowden není obráncem lidských práv, není whistleblower, porušil zákon a musí být pohnán k odpovědnosti". Lokšinová to sdělila Snowdenovi, který reagoval, že "chápe, že americké úřady na situaci pohlížejí tímto způsobem, avšak naprosto s tímto přístupem nesouhlasí."

Americký whistleblower Edward Snowden konstatoval, že američtí činitelé vedou kampaň, jejímž cílem je zabránit mu využít nabídek na politický azyl, které obdržel. Na moskevském letišti Šeremetěvo se setkal se zástupci mezinárodních lidskoprávních organizací. Oznámil, že požádá o dočasný azyl v Rusku, než mu bude zajištěna bezpečná cesta do Venezuely.

Snowden uvedl v prohlášení, že žádá o azyl v Rusku, protože nemůže cestovat do Latinské Ameriky, kde mu Venezuela poskytla azyl. Předchozí žádost o azyl v Rusku odmítl poté, co Moskva si dala podmínku, že může zůstat pouze potud, pokud Snowden přestane zveřejňovat americké informace.

Kreml v pátek tuto podmínku zopakoval: "Pan Snowden by hypoteticky vzato mohl zůstat v Rusku, pokud nejprve naprosto upustí od činnosti, která poškozuje naše americké partnery a americko-ruské vztahy a zadruhé, pokud o azyl sám požádá," řekl mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

"Chce tu zůstat, dokud nebude moci odletět do Jižní Ameriky," uvedla Taťána Lokšinová z organizace Human Rights Watch.

Ponaučení: Pokud nebudete chtít být přítěží pro státní kasu, stát vás za to potrestá

13. 7. 2013 / Petr Novák

čas čtení 1 minuta

PS. Petr Novák k níže uvedenému článku dodává:

Vzhledem k reakcím na můj článek (viz níže) si dovoluji doplnit jednu důležitou věc, kterou asi většina reagujících přehlédla. Mně a priori nevadí to, že stát vymáhá dluh na člověku za zdravotní pojištění. Je to každého věc, jestli platí zdravotní pojištění, i když nemá příjem. Tedy pokud na to má...

Mně vadí to, že člověku brání stát dluhy splatit tím, že mu nevydá živnostenský list, pokud má dluhy vůči státu nebo jeho úřadům. Vlastně toho dotyčného posouvá do oblasti šedé ekonomiky. Nemůže podnikat a nemá práci, bude tedy podnikat "na černo". Co jiného mu zbývá?

Na to mi odpovězte. Máte řešení? Já nechci soucit pro mého kamaráda, ale řešení.

A stát přichází minimálně o daně ze zisku. Možná malé, ale určitě není můj kamarád sám v podobné situaci.


Včera jsme měl zajímavý rozhovor s mým kamarádem, který ještě před rokem pracoval v bance, píše Petr Novák. Měl slušný plat a byl spokojen. Z banky odešel. Myslel si, že najde lepší práci. Nenašel. Je bez práce. Nebere podporu a není hlášen na úřadu práce. Díky tomu mu vznikl dluh na zdravotním pojištění. Nevadí, řekl si, a šel si zažádat o živnostenský list. Když není práce, tak budu podnikat. Ale to byl velký omyl. Úřednice mu řekla, že má dluh, a proto nedostane živnostenský list. Ponaučení? Berte sociální dávky. O jakoukoli výhodu od státu se perte. Nenechte státu ani ten chlup, protože pokud naopak nebudete chtít být přítěží pro státní kasu, tak vás za to stát potrestá.

Britští konzervativci vytvářejí "nepřátelské prostředí pro imigranty"

13. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalá liberálnědemokratická ministryně v britské vládě Sarah Teatherová ostře kritizovala plány britské vlády zabránit přistěhovalcům k získávání bytů, zdravotní péče a dalších základních služeb. Odhalila, že interní vládní pracovní skupina pro přistěhovalectví se původně jmenovala "Pracovní skupina pro nepřátelské prostředí", protože bylo jejím explicitním účelem učinit Británii nepřátelským prostředím pro přistěhovalce. Tato pracovní skupina byla vytvořena na "přímý příkaz premiéra Camerona".

Hovořila také o plánech vlády zavést "kauci", kterou by museli v Británii platit příchozí přistěhovalci. Teatherová také prozradila, že v novém zákoně, zavedeném před rokem, podle něhož si britští občané smějí do země přivézt manžela či manželku ze země mimo EU pouze, pokud vydělávají v Británii aspoň 18 600 liber ročně (46 500 Kč měsíčně), původně prosazovali konzervativci platovou hranici 40 000 liber ročně (100 000 Kč měsíčně) a snížili ji pouze na nátlak koaličních liberálních demokratů. I tak působí tento zákon potíže tisícům britských občanů s manželskými partnery pocházejícími mimo země Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Režisér Oliver Stone a historik Peter Kuznick varují ve Financial Times:

Obama buduje základy dystopické budoucnosti

12. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

(Napíše k tomu zase něco hlubokého Mirka Spáčilová? pozn. JČ)

Když se v předvolební kampani ucházel Barack Obama o prezidentskou funkci, ostře kritizoval politiku George W. Bushe a konstatoval, že se v jejím důsledku Spojené státy staly mezinárodním páriem - kvůli válce a pohrdání vůči lidským právům. Obama nyní realizuje - a to v daleko větší míře - některé myšlenky, na něž zaútočil. A nemyslí si to pouze levice. Ari Fleischer, bývalý tiskový mluvčí prezidenta Bushe, se vyjádřil: "Je to, jako kdyby byl George Bush ve funkci na čtvrté funkční období. Obama je pokrytec," píší v deníku Financial Times filmový režisér Oliver Stone a historik Peter Kuznick.

Chcete vzbuzovat důvěru, ale vzbuzujete vztek a opovržení

Vytřete Milošovi zrak, rozpusťte sněmovnu

12. 7. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Českým internetem koluje údajný přepis o návštěvě tandemu ODS Němcová - Kuba u Miloše Zemana v Lánech. Bez ohledu na to, je-li to přepis autentický, nebo ne, vyplývá z něj to, co je zcela evidentní i bez záznamů pochybného původu: Miloš Zeman jasně deklaroval, že tato vláda nemá potřebnou legitimitu a nepochybně udělá vše, co bude v jeho silách, aby reinstalaci předchozí vlády v jakékoliv kosmeticky upravené alternativě zabránil.

Nečas se definitivně odrovnal

12. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Myslím, že expremiér Nečas se definitivně odrovnal, když ve svém dnešním prohlášení tvrdí, že vrchní státní zástupce Ištvan je osobně zodpovědný za společenské a zdravotní důsledky vazby pro lidi, obviněné a zadržované v případu Nagyová. Jenže státní zástupce musí konat svou práci a soud rozhoduje o tom, zda jeho návrhy na vzetí do vazby toho či onoho jsou v souladu s tím, co je jeho práce. Jestliže soud souhlasil se vzetím do vazby, pak Ištvanův návrh na vzetí do vazby byl prostě správný.

K politické situaci v ČSSD

12. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Je třeba si přiznat, myslím si, že k činnosti v politice, má-li vést k realizaci nějakých cílů, patří nutně schopnost uchopit moc, byť samotné uchopení moci může výrazně snížit možnost prosazení původních politických cílů, zejména jsou-li ty cíle ušlechtilé. Samozřejmě samotné uchopení moci nestačí, neboť kormidlo se vzpírá vedení a má svou vůli, danou různými "spodními proudy", a kormidelník zřejmě musí hledat nějakou synergii různých proudů, aby mohl překonat proudy jiné.

101 milionů dostává potravinovou pomoc od americké vlády -- to je víc, než je je v privátním sektoru zaměstnanců na plný úvazek

12. 7. 2013 / Jan Mrskoš

čas čtení 1 minuta

Program SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), kde 46,7 milionů obyvatel Spojených států (22,5 milionu domácností) dostává měsíčně potravinovou kartu - obecně známou jako food stamps - je jedním z 15 programů federální vlády poskytující potravinovou pomoc celkem 101 milionů lidí.

Zeman: Koalice se 101 podpisy má určitě naději na pokus o sestavení vlády

12. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

"Má zcela určitě naději, protože já musím zvažovat oněch 101 podpisů. Budu pouze naléhat na to, aby to bylo 101 podpisů v okamžiku jmenování případného nového premiéra či premiérky. Ale stále věřím, že Rusnokova vláda dostane důvěru a že druhý pokus nebude zapotřebí."

Podrobnosti: ZDE

Úřad britského ministerského předsedy byl donucen distancovat se od pokusu ministerstva obrany anektovat kus Skotska

12. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Zuřivá kontroverze v britských politických kuloárech donutila úřad britského ministerského předsedy Camerona distancovat se od plánu britského ministerstva obrany anektovat jako suverénní anglické území skotskou námořní základnu ve Faslane, kde kotví britské ponorky s jadernými zbraněmi Trident, v případě, že by Skoti hlasovali v září 2014 pro nezávislost své země.

Úřad britského premiéra Camerona byl nucen spěšně vydat prohlášení, že není "ani uvěřitelné, ani rozumné" dát vojenské základně ve Faslane stejný status, jaký mají britské vojenské základny na Kypru. Londýnští vládní úředníci se totiž obávali, že by pokus prosadit tento návrh politicky obrovsky posílil Skotskou nacionální stranu v jejím úsilí o skotskou nezávislost.

Uprostřed zuřivé reakce politiků ze Skotské nacionální strany (SNP), která tento návrh přirovnala k anexi Kuvajtu, kterou provedl Saddám Husajn, mluvčí úřadu britského premiéra návrh veřejně odmítl.

Skotská nacionální strana obvinila ve středu večer londýnskou vládu z pokusu Skotsko vydírat. Angus MacNeil, poslanec za Skotskou nacionální stranu zastupující okrsek Na h-Eileanan an Iar, zdůraznil: "Měli bychom uspořádat debatu o nebezpečí a zlu imperialismu a o anektování území jiné země, ať už to udělal Saddam Husajn v Kuvajtu, anebo to chce udělat westminsterská vláda, která podle zpráv v deníku Guardian zastrašuje Skotsko v rámci 'projektu strach'." Svobodní lidé po celém světě to odsoudí a podpoří Skotsko ve jménu svobody."

Podrobnosti v angličině ZDE

Dvojí metr?

12. 7. 2013 / Petr Vařeka

čas čtení 1 minuta

Žádost pana Ratha, aby se mohl zúčastnit hlasování sněmovny o jejím rozpuštění byla soudem nižší instance zamítnuta, ač pan Rath nepozbyl poslaneckého mandátu, poněvadž dosud nebyl pravomocně ani nepravomocně odsouzen, a stale je jej nutné pokládat za nevinného. Vnucuje se pak samozřejmá otázka, proč tedy naopak pánovi Romanovi Pekárkovi, který navíc - na rozdil od Davida Rátha - již za korupci pravomocně odsouzen byl, toto hlasování - ve prospěch koaličních politiků - umožněno bylo.

Vzdálená seismická aktivita může vyvolat zemětřesení v oblastech, kde se těží energetické suroviny hydraulickým štěpením

12. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Silné zemětřesení vzdálené tisíce kilometrů může spustit vlnu následných menších zemětřesení schopných ničit budovy v blízkosti vrtů, v nichž probíhá tlakové čerpání odpadní vody do podřadných ložisek ropy či zemního plynu s cílem vytěsnit surovinu z horniny (těžba hydraulickým štěpením). Informoval o tom renomovaný odborný časopis Science v aktuálním vydání věnovaném geofyzice. Těžba hydraulickým štěpením je aktuálně považována za hlavní technologii umožňující odsunout ropný zlom - tedy okamžik, kdy lidstvo už nebude schopno udržet těžbu ani na konstantní úrovni a začne vznikat nedostatek hlavních energetických surovin na trhu.

Krajina není neměnný obraz

12. 7. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 8 minut

K článku Za nemalou část povodňových škod může lenost s hloupostí jsem dostal mnoho připomínek a názorů od čtenářů. Především starší čtenáři Britských listů se vyjadřovali souhlasně k tomu, že zásadní věcí je pravidelné čistění koryt řek a potoků a odkazovali na své zkušenosti. Také mi došel e-mail od vědeckého pracovníka s odkazem na Hagen-Poiseuillův zákon pro kapalinu proudící v trubici a jeho aplikaci na tok vody v řečišti, které si lze pro ten účel představit jako podélně rozpůlenou trubici. Nebudu opisovat vzorce a detaily. V podstatě jde o to, že kupř. při zvětšení světlosti koryta ze 4 metrů čtverečních na 9 metrů čtverečních se průtok nezvýší dvakrát, jak by tomu napovídal "zdravý rozum", nýbrž zhruba dvacetkrát.

Neoliberalismus nejen zabíjí, ale přitom i krade

11. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Britská soukromá bezpečnostní firma G4S, jejíž tři zaměstnanci v roce 2010 usmrtili v letadle deportovaného Angolana, se nyní stala v Británii terčem vyšetřování krádeže mnoha milionů liber. Britský ministr spravedlnosti povolal Serious Fraud Office, vládní Úřad pro vyšetřování vážných podvodů, aby zahájil vyšetřování firmy G4S za to, že si účtovala o desítky milionů liber více než je přijatelné za vládní zakázky za elektronické náramky pro pachatele trestných činů.

Firma státu účtovala za elektronické náramky pro osoby, které se odstěhovaly do zahraničí, pro osoby, které se vrátily do vězení, i pro osoby, které zemřely. Britský ministr spravedlnosti Chris Grayling rozhodl o vyšetřování firmy G4S poté, co firma ve středu odmítla spolupracovat s dobrovolným forenzním auditem svého účetnictví a zrušit svou žádost o smlouvu s vládou na novou generaci elektronických náramků v hodnotě 3 miliard liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nový způsob volby do Sněmovny PČR nás může zbavit problémů a krizí

12. 7. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 9 minut

Díl první, nový způsob politiky

Dříve uctívaná parlamentní demokracie v současné podobě stále častěji selhává. Podle Ústavy je tvořena volnou soutěží politických stran a autoři této definice si asi představovali, že strany budou soutěžit o to, jak nejlépe obstarávat věci společného zájmu. Ve skutečnosti mnohé strany soutěží jen o moc, která by jim umožnila nejlépe uspokojit zájmy těch, kteří jim za to platí penězi a výhodami. A voliči se dávají oklamat, daří se je ohlupovací kampaní přimět, aby si "svobodně" volili své škůdce. Tak vzniká Sněmovna, která schvaluje zákony objednané majiteli stran a škodící občanům a udržuje u moci vládu, která ty ničemnosti realizuje. Je to systém, do kterého se slušným a schopným lidem nechce vstupovat a tak volební strany, které se neprodávají, mají nejen málo peněz, ale i chytrých hlav. Právě teď, když brzo, nebo později, budou volby, měli bychom se pokusit zlepšit kvalitu Sněmovny, která z nich vzejde. Vylučme násilné řešení, a také sametové ponechání toho, co nefunguje, ani jedno z toho nevede k dobrým výsledkům. Hledejme nový způsob politiky.

Český západ spolu s partnery vydal metodiku komunitní práce

12. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Českého západu, o.s.

Občanské sdružení Český západ spolu s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze a organizací Cheiron T, o.p.s. z Tábora vydali na jaře letošního roku metodiku komunitní práce s názvem Mít život ve svých rukou. Metodika pojednává o oblastech a postupech práce komunitního pracovníka ve vyloučených lokalitách a je určena sociálním pracovníkům, kteří v těchto místech působí. Nyní je metodika dostupná všem zájemcům zdarma v elektronické podobě.

Špatný, horší, nejhorší. Ztráta důvěry, krize sociálního kapitálu a bloudění v kruhu

11. 7. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 13 minut

Snad nejtypičtějším znakem veřejné debaty v posledních týdnech (po demisi Petra Nečase) je zacyklenost či pohyb v kruhu, neschopnost vidět konkrétní řešení, neschopnost najít jediný záchytný bod, který by vedl k tomu, že by bylo možné uvažovat o možnosti změny. Zdá se, že jsme ve slepé uličce a nevíme, jak z ní ven. Jedni jsou špatní, ale přece jenom jsou lepší než jiní horší. Kdo je horší než ten druhý méně horší, se každým dnem mění a posouvá v souvislosti s tím, jaká témata média akcentují. Korupce jednoho je špatná, ale vlastně lepší než druhého. Horší je Zeman, lepší je Nečas, Fischer je právě teď nejhorší. Změna bude horší, i když dnešek je špatný.

Čeho je ale taková forma debaty vlastně projevem? Co se to s českou demokracii a vůbec společností vlastně děje?

Perly na Aktuálně.cz

11. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

To jsou ale zase perly, píše na Facebooku Veronika Sušová.Salminen. Rusnokova vláda nás prý povede na Východ (i přes naše členství v EU, OECD a NATO se u nás mluví o tom, že se dostaneme na Východ, tak proč tam vlastně jsme?), ministr Kohout, jasný exponent ruských zájmů s moskevskou diplomatickou akademii (jednou z nejlepších na světě a aspoň s nějakou na rozdíl od předchůdce gymnazisty), ministr Cieciala exponent těžkého průmyslu, co frčel před 40 lety a za tím vším Zeman, prý podle Američanů bezpečnostní riziko... Co má to "tahání do Ruska" znamenat, to se nedovíme. Asi to, že ze sebe uděláme zase blbce a necháme si ujít miliardové kšefty v jedné ze zemí BRIC, které mají potenciál růstu?! No, to Fini, kteří ve válce s Ruskem přišli o 25 tisíc lidí, jsou jiní kabrňáci, s Putinem vesele obchodují, vyváží kde co a nikdo tu nevypráví nesmysly o tom, že se Finsko vrátí pod vliv Moskvy a bude muset lavírovat jako za Kekkonena... zoufalství takové komentáře.

Plivání do větru

11. 7. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Co, k čertu, hledal na té galéře?

Molière (Plautus)

Všade pod nebeskou klenbou panuje dokonalý chaos. Situace je znamenitá.

Mao, řečený Velký kormidelník

Veškerá moc vychází z lidu a nikdy se už nevrací.

Gabriel Laub

V ústavní zahradě všechno kvete. Zvláště masožravé rostliny se mají k světu, obluzujíce zpitomělý hmyz tlachavostí barev a vůní. Blázni se radují, neb nastává čas mstivých her. Léto budiž pochváleno. Zvláštní oblibě se těší plivání do větru. Je to velmi stará disciplína, ale blázny nikdy neomrzí. Na první pohled to vypadá prostě -- jen si tak plivnout. Třeba někomu do tváře. Je však třeba pilně sledovat korouhvičky, aby slina nešla proti větru a nepřistála ve vlastním oku.

S korouhvičkami je, pravda, trochu problém. Už dávno nejsou, co bývaly. Změnily se. Z plechových kohoutů se stala (ne)závislá média. A točí se a točí. Jenomže všade pod nebeskou klenbou panuje blázinec, větry jsou nevypočitatelné a korouhvičky je mnohdy nestíhají.

Stát po státě: Kaskádové selhávání

11. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Izraelský historik Martin van Creveld ve studii Vzestup a úpadek státu (The Rise and Decline of the State) mapuje epochu centralizovaných, později národních států evropského Západu od počátků kolem roku 1300 přes dočasné rozšíření této instituce po celém světě v době postkoloniální až po dnešní zjevný rozklad. Hlavní teze tvrdí, že (národní) stát není totéž co vláda, takže je nesmysl hystericky tvrdit, že zánik státu právě probíhající přímo před našima očima znamená jakési bezvládí či snad dokonce "konec světa". Skutečnost je daleko prozaičtější: V procesu ne nepodobném někdejšímu převedení loajality z místních komunit na "národní společenství" tvořící mýtický podklad abstraktní instituce moderního státu bude tato loajalita opět převáděna jinam - částečně na struktury nadstátní, částečně na ty podstátní.

Britské veřejné mínění se mýlí téměř ve všem, zjistil průzkum

11. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Hetan Shah, ředitelka Královské statistické společnosti, konstatovala: "Naše data jsou opravdovým problémem pro politiky. Jak může vláda realizovat rozumnou politiku, když je veřejné mínění co se týče faktů o společnosti úplně mimo? Musí dojít k třem věcem: Zaprvé, politikové musejí začít mluvit o skutečném stavu věcí v zemi a ne jen šířit svou propagandu. Zadruhé, sdělovací prostředky se musejí snažit opravdu o důležitých faktech informovat, nikoliv jen zneužívat statistiky k senzacechtivé manipulaci. Zatřetí, statistická gramotnost se musí lépe vyučovat ve školách, aby lidé líp pochopili fakta."

Z nového znepokojujícího průzkumu vyplývá, že britské veřejné mínění je naprosto mimo, co se týče základních faktů o společnosti, včetně údajů o zločinnosti, podvádění při žádostech o sociální podporu i o přistěhovalectví. Je to velmi podobné jako mýty, které kolují v ČR o Romech...

Nový průzkum společnosti Ipsos Mori zaznamenal, že britská veřejnost se drastickým způsobem mýlí nejméně v deseti základních faktech o britské společnosti. Tak například:

  • Britští občané si myslí, že 24 procent veškerých sociálních dávek vyplácí stát na základě podvodných žádostí o podporu. Avšak podle oficiálních odhadů je vypláceno na základě podvodných dávek jen 0,7 procenta veškerých finančních prostředků. Veřejné mínění se v tomto případě mýlí 34násobně.

Navzdory záporné mediální kampani většina Američanů sympatizuje se Snowdenem

11. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Podle průzkumu organizace Quinnipiac se staví většina Američanů k Edwardu Snowdenovi a jeho prozrazení amerického oficiálního špehování světa pozitivně, a to navzdory jeho démonizaci v amerických médiích. "55 procent Američanů považuje Snowdena za whistleblowera, který prozradil informace o utajovaných amerických programech, které sbírají telefonní a internetová data. 34 procent |Američanů ho považuje za zrádce."

45 procent oproti 40 procentům Američanů zastává názor, že vláda zachází příliš daleko při omezování občanských svobod v rámci takzvaného boje proti terorismu. Je to dramatická změna ve srovnání s lednem 2010, kdy 63 procent Američanů zastávalo názor, že protiteroristická opatření nezacházejí dostatečně daleko.

48 milionů Američanů je dnes závislých na státní potravinové pomoci

11. 7. 2013

čas čtení 1 minuta



Každý šestý Američan dostává sociální podporu na nákup potravin pro svou domácnost formou bezplatné potravinové pomoci. Podporu financuje americká federální vláda. Na této podpoře závisí 48 milionů Američanů. Podle Faisala Islama, ekonomického redaktora britských Channel Four News, to dokazuje hlubinné změny, k nimž došlo v americké společnosti a dopad hospodářské krize od roku 2008.

Znamená to, že mnoho Američanů, kteří se vždycky považovali za tvrdě pracující střední vrstvy, nyní závisí na státní sociální pomoci.

Američtí občané nyní dostávají sociální podporu na potraviny formou plastické kartičky. Začátkem každého měsíce je karta nabita penězi - v průměru lidé dostávají 274 dolarů měsíčně. Používají kartu pak jako debetní kartu v obchodech, v supermarketech i na farmářských trzích.

Existují však důkazy, že mnoha lidem peníze nevystačí na celý měsíc.

V roce 2000 bylo na potravinové sociální pomoci od státu závislých jen 17 milionů Američanů. Do roku 2007 to stouplo na 26 milionů. Od začátku krize r. 2008 počet občanů závislých na státní potravinové pomoci začal rychle stoupat a na jaře roku 2013 dosáhl 47,7 milion; osob.

Program potravinové pomoci stojí 78 miliard dolarů ročně a minulý měsíc navrhli Republikáni, aby byl podroben škrtům ve výši 20 miliard dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Firma Microsoft poskytuje americké NSA přístup k zašifrovaným zprávám

11. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

  • Tajné dokumenty dokazují, do jak velké míry spolupracují americké digitální firmy se špehovacím programem Prism
  • Šifrovací program Outlook.com byl rozšifrován pro NSA už před jeho oficiálním uvedením na trh
  • Firma Skype poskytla povolení americkým úřadům, aby prostřednictvím programu Prism zaznamenávaly videorozhovory
  • Firmy tvrdí, že jsou podle zákona nuceny s americkou vládou spolupracovat

Firma Microsoft těsně spolupracuje s americkými výzvědnými službami a umožňuje tak odposlouchávání komunikací všech svých zákazníků. Microsoft dokonce umožňuje americké NSA odemykat své vlastní šifrovací programy. Vyplývá to z tajných dokumentů, získaných deníkem Guardian.

Světová informační válka a její oběti

11. 7. 2013

čas čtení 13 minut

tisková zpráva Pirátské strany

Přestože Edward Snowden dokázal upoutat pozornost k tématům úzce souvisejícím s politikou Pirátů (zejména v oblasti soukromí a svobody informací), není jediným člověkem, na kterého se snesl hněv informačních magnátů, kteří ovládají globální politickou scénu. Nejedná se o žádnou konspiraci, nýbrž o prostá fakta. Informační válka zuří v plném proudu a Pirátská strana připravila její shrnutí v podobě sepsání životních příběhů několika významných osobností, které se zlovůli mocných postavili a navzdory svému hrdinství musí zápasit s nálepkami jako "terorista", "velezrádce" a "zločinec".

Současný svět se nachází ve válečném stavu.

Barack Obama odměnil dárce své prezidentské kampani velvyslaneckými posty

11. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama odměnil největší finanční dárce své předvolební prezidentské kampani luxusními místy na amerických velvyslanectvích v zahraničí. List Guardian zjistil, že dárci zaplatili v průměru 1,8 milionu dolarů za příjemné místo na velvyslanectví. Nejde o novou praxi v americké politice, avšak kariérní diplomati jsou stále více znepokojeni, že toto uplácení se v poslední době šíří. Jeden bývalý velvyslanec to charakterizoval jako prodej veřejných funkcí.

V úterý byl jeden z největších Obamových finančních dárců, Matthew Barzun, jmenován velvyslancem v Británii. Luxusní rezidence amerického velvyslanectví v Londýně má zahradu, která je jen o něco menší než zahrada Buckinghamského paláce.

Thomas Pickering, který nedávno vedl vyšetřování útoků na americké velvyslanectví v Libyi a zastupoval Spojené státy v OSN, tvrdí, že tato praxe je simonií - prodávání veřejných funkcí: "Všichni tito lidé chtějí jet na místa, kde je příjemné žít. Důsledek je, že vzniká dojem, že Spojené státy zacházejí se zeměmi, do nichž posílají takovéto velvyslance, s menším respektem, než jaký si ty země zaslouží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko se vrací ke komunikaci na papíře

11. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

V důsledku amerického špehovacího skandálu, odhaleného americkým whistleblowerem Edwardem Snowdenem se Rusko rozhodlo vrátit se v nejdůležitější komunikaci k papíru.

Federální strážní služba (FSO), mocná organizace, jejímž cílem je ochraňovat nejvyšší činitele Ruska, si objednala dvacet psacích strojů typu Triumph Adler, uvedl deník Izvěstia. Každý z těchto psacích strojů bude mít unikátní "rukopis", takže bude možno dohledat, na kterém z dvaceti psacích strojů byl dokument napsán.

"Po skandálu s prozrazením tajných dokumentů serverem WikiLeaks a po odhaleních Edwarda Snowdena, po zprávách, že Britové odposlouchávali Dmitrije Medveděva během jeho návštěvy na summitu G20 v Londýně se bude od nynějška daleko častěji používat papírových dokumentů," uvedl zdroj ve FSO.

Dodnes se v Rusku o nejdůležitějších otázkách komunikuje v nejvyšších vládních kruzích, na ministerstvu obrany, při krizových situacích a v tajných službách jen na papíře, konstatuje list Izvěstia.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Oliver Stone pod palbou retardovaného českého tisku

10. 7. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Vystoupení amerického režiséra Olivera Stonea na filmovém festivalu v Karlových Varech způsobilo u některých českých novinářů poprask. Někteří čeští novináři neunesli tíhu pohledu na svět, se kterým se jejich binární chápání nedokáže ztotožnit. Stone přitom prezentoval názory, jež jsou v řadě západních akademických kruhů považovány za legitimní. Novinářská klaka se kupodivu příliš nezabývala Stoneovým inspirativním projektem Nevyřčené dějiny Spojených států, který je pozoruhodným dokumentem důvěryhodně zpochybňujícím historii, již píší pouze vítězové.

Tak si zavři vokno, krávo!

10. 7. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Pan František Štván se v článku Ministerskému vnitráckému triu jsem nerozuměl vymezuje proti názoru bývalých ministrů vnitra (Bublan, Pecina, John), kteří vidí řešení rasových nepokojů v tom, že se zvýší počet policistů a jejich platy. Jakkoliv je policistů objektivně málo, souhlasím s názorem, že jejich možnosti vynutit dodržování práva jsou dány bezzubou legislativou. Ta diskriminuje lidi, kteří se na rozdíl od některých svých spoluobčanů chovají odpovědně, slušně a s ohledem na své okolí.

28914

Ze zahraničního pohledu jsou Romové typickými Čechy

10. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Několikrát jsem v minulých letech pro státní skotské zdravotnictví tlumočil českým Romům u lékaře. Pokud je totiž v zemi cizinec, který potřebuje nějakou státní službu a nerozumí anglicky, státní služba si k tomu najímá oficiálního tlumočníka. Při všech těchto příležitostech jsem si uvědomil, jak neobyčejně česky (takovým tím normalizačním způsobem) čeští Romové vypadají v zahraničním kontextu. Není divu, vždyť to také jsou Češi. Zvlášť to bylo vidět, když maminka přišla k lékaři s jedním nebo dvěma dětmi: oblékání, od bot přes kalhoty a mikiny, až po vystupování.

Plná hrůza pravdy je vždycky horší než fikce

10. 7. 2013

čas čtení 6 minut

Propast roste, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. New York Times zveřejnil tento týden informaci od whistleblowera, blízkého washingtonskému soudu pro výzvědný dohled nad zahraničím, který je známý pod zkratkou FISA. Je to tajný soud, který byl ustaven r. 1978 za účelem dohledu nad federálním odposloucháváním telefonních rozhovorů. Tento tajný soud nyní poskytuje právní pravomoci výzvědným službám, aby shromažďovaly informace o milionech občanů, v USA i v zahraničí.

Nedávné odhalení jiného whistleblowera Edwarda Snowdena obvinila soud FISA, že porušuje čtvrtý dodatek americké ústavy. Čtvrtý dodatek americké ústavy opravňuje americké občany "mít jistotu ve svých osobách, domech, dokumentaci a majetku, že nebude docházet k nerozumnému prohledávání a konfiskaci". Klíčovým slovem je, jako vždycky, výraz "nerozumný".

Která vláda rozhodně (ne)má mandát...

10. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 13 minut

Než se kdokoli s horkou hlavou pustí do odsuzování Rusnokova kabinetu jako "partičky kamarádů Miloše Zemana" či jako nikým nevoleného spolku bez mandátu voličů, je na místě si položit několik prostých, nicméně zásadních otázek:

1) Čelíme enormní politické krizi, která nemá v dějinách České republiky obdoby?
2) Považujeme vyšetřování policie za ryze účelovou politickou kauzu s tím, že čelní politici mají být nedotknutelní a mají právo zpochybňovat práci policie a státních zastupitelství?
3) Pokud zde politická krize je, jaká má reálná východiska?
4) Je přípustné, aby obvinění politici a politici spjatí s nejrůznějšími podezřeními nadále zůstávali ve vysoké politice -- a dokonce nadále vládli s tím, že "mají mandát od voličů"?
5) Souhlasíme, aby premiér Nečas nebyl policii vydán za žádnou cenu (vždyť to není sprosťák Rath), a ani případní další ministři Nečasova kabinetu se nemuseli třást, že by mohli exhejtmana za Středočeský kraj následovat?

Zatočíme s korupcí aneb Nejsme jako oni

10. 7. 2013 / Kateřina Ryšavá

čas čtení 2 minuty

Ráda bych vás, milí čtenáři, upozornila na článek, který má jistou výpovědní hodnotu o poměrech v dnešní Číně. Poslední dobou slýcháme o potřebě navázat užší hospodářské vztahy s Čínou. Jen nedávno jsme se vymanili ze socialistického područí a nyní bychom měli činit kroky zpátky? Proč, prosím vás? Snad z oněch důvodů, že se před rokem 89 nikdo nemusel bát o práci, že lidé měli peníze na jídlo a nikdo nebydlel pod mostem, tedy si lidé kupř. mohli "dovolit" přivést na svět potomky? Neměli jsme přece svobodu. Jenže svobodný může být člověk přece pouze vnitřně, společnost ze své podstaty dělá vše pro to, aby lidi na svobodě omezila, každá společnost. Mít svobodu, tedy ji vlastnit, nejde. Žádnou svobodu jsme neměli a dnes logicky také nemáme, čímž ovšem nechci laskavého čtenáře nikterak zdržovat při čtení úryvku z článku o zpátečnické komunistické Číně, který byl důvodem sepsání mého drobného komentáře.

Obvinění z korupce v parametrech mocenské politiky:

Mocenský boj, nebo obětní beránek?

10. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Paní Ryšavá dává České republice za příklad Čínu, která právě odsoudila bývalého, velice nepopulárního ministra železniční výstavby Liou Č'-ťüna, k trestu smrti za korupci. Jean-Pierre Cabestan z hongkongské Baptistické univerzity, který je expertem na čínskou politiku, ovšem k tématu poznamenává, že je vlastně pozoruhodné, jak dlouho se Liouovi jeho korupční jednání dařilo - totiž od roku 1986 prakticky až do tragické železniční nehody ve Wen-čou v únoru 2011, při níž zahynulo 40 osob, a která upozornila na problematickou stránku dlouho vyzdvihovaného působení bývalého ministra. Liou tedy vesele korupčničil déle než čtvrt století, byl vnímán jako "efektivní" ministr a nadřízení nad ním do poslední chvíle drželi ochrannou ruku. "To ukazuje, jak slabý je v Číně právní stát a jak osobní vliv a konexe mohou převážit všechna legální pravidla", konstatuje Cabestan.

Britská demokracie v praxi

Z Londýna násilím deportovaného Angolana britští zřízenci v letadle udusili

10. 7. 2013

čas čtení 6 minut

Angolan Jimmy Mubenga, kterého v letadle při pokusu o deportaci udusili tři zaměstnanci soukromé deportační firmy G4S byl nezákonně zabit, rozhodla porota soudního vyšetřování.

Jimmy Mubenga, 46, zemřel v říjnu 2010 v letadle na londýnském letišti Heathrow, které mělo letět do Angoly. Na závěr osm týdnů trvajícího soudního vyšetřování rozhodla porota sedmi mužů a tří žen po sedmi dnech jednání, většinou devíti porotců ku jednomu, že byl Angolec nezákonně usmrcen.

Britská prokuratura Crown Prosecution Service uvedla, že bude v důsledku tohoto rozhodnutí zkoumat své původní rozhodnutí muže, kteří Angolana udusili, trestně nestíhat.

Vyšetřování vyslechlo svědectví, že Mubenga volal o pomoc, když ho tři zaměstnanci soukromé deportační firmy, Stuart Tribelnig, Terry Hughes a Colin Kaler v letadle fyzicky "usměrňovali" po dobu delší než půl hodinu. Několik cestující svědčilo, že křičel, že nemůže dýchat, a "Oni mě zabijí."

Národní galerie VIII.: Schrödingerův Fajt v superpozici

10. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 15 minut

Jiří Fajt se v propagandistickém medailonu České televize, přihlásil k výběrovému řízení z jara 2010. Být jím, nepřipomínám minulost už jen proto, že dva členové komise prohlásili veřejně to, co jsme už tehdy věděli - že hlasování bylo tehdy zmanipulováno... A navíc Jiří Fajt kdysi, přesně řečeno v letech 1998 až 2000, čelil a od roku 2010 znovu čelí silné kritice za svůj podíl na řízení Národní galerie v letech 1995-1998. V té době formálně řídil Národní galerii triumvirát, složený z generálního ředitele Martina Zlatohlávka (bývalý ředitel Grafické sbírky NG), ekonomického náměstka Františka Šulce a statutárního zástupce generálního ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Jak vyplývá z dochovaných dokumentů, měl Jiří Fajt v této trojici zásadní vliv a při jednáních překračoval beztak velmi široké meze, které mu Martin Zlatohlávek určil.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2013

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V červnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 164 osob bankovním příkazem celkovou částkou 29 120,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2013 částkou 2414,16 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2013 87 108,19 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 79 267,40 Kč. (Tento dluh, který vznikl exekutorskému projektu provozními náklady Britských listů, uhradil dne 12. července 2013 šéfredaktor BL Jan Čulík z vlastní kapsy.)

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

80584