K pozadí církevních restitucí

3. 9. 2012 / Aleš Franc

čas čtení 29 minut

V letech 1999 -- 2003 jsem byl jmenován poradcem Úzké rady Apoštolské církve v otázkách věrouky a následně v období 2003 -- 2007 pak zmocněncem biskupa v rámci ERC a na veřejnosti ve vztahu k ostatním církvím a církvi římskokatolické. Obdržel jsem tehdy plnou moc biskupa AC k tomu zastupovat jej v těchto záležitostech.

V té době byla AC trvale prakticky jedinou z členských církví sdružených v Ekumenické radě církví, která nesouhlasila s církevními restitucemi, podpořila odluku církví od státu a měla námitky proti ratifikaci Konkordátu (resp. mezistátní smlouvy mezi Apoštolským stolcem a ČR, kterou pro stručnost v dalším textu nazývám Konkordátem).

Vysloužila si za to často ostrakizaci.

Poslední varování, které bude papež ignorovat jen na vlastní nebezpečí

3. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Kardinál Martini, který právě zemřel, před smrtí ostře odsoudil současnou katolickou církev, píše v pondělí v redakčním komentáři deník Independent. Martini řekl, že katolická církev skomírá a že ztratila kontakt s lidmi. V celé řadě sociálních otázek je dnes katolická církev 200 let zpožděná za společenským vývojem, a proto do kostelů, postavených pro velké množství věřících, dnes chodí jen hrstky. Církev se nedokázala přizpůsobit novým zvyklostem rodinného života, a tak podle Martiniho riskuje, že úplně ztratí kontakt s příští generací. "Proč se nevzchopíme?" ptal se Martini. "My se snad bojíme?"

Politiky motivuje jejich vlastní zisk z rozkrádaných peněz

3. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ministr financí Kalousek včera v Otázkách V. Moravce tvrdil, že objektivní arbitr ve sporu mezi levicí a pravicí o tom, jakými kroky zajistit lepší budoucnost státu, je důvěra věřitelů, kteří jsou státu ochotni půjčit své peníze. Když věřitelé půjčují levně, tak věří, že se jim peníze vrátí, věří tedy v lepší budoucnost státu, kterému půjčují.

Myslím však, že současná situace ukazuje, že věřitelé v minulosti půjčovali různým státům značně lehkomyslně, např. Řecku, a že investice do států brali jako pouze jisté zhodnocení peněz bez rizika opravdového inovačního investování.

Jak to vypadalo v Československu v sedmdesátých a v osmdesátých letech

2. 9. 2012

čas čtení 13 minut

Posílám, co mne napadlo k vaší analýze seriálu Žena za pultem - a možná některé ty detaily jsou důvodem, proč někteří reagují tak zvláštně, proč nebyli osloveni, jak bych čekala. V každém případě Vám děkuji za zajímavý pohled a hodnocení z Vašeho odstupu. Přinutil jste mne k mému osobnímu zamyšlení nad věcmi, které jsem tehdy přehlédla. Leccos ze scén i následných živých debat v práci se mi živě vybavilo. Tak vidíte, co jste zavinil..., píše Hana Mudrová a zároveň poslala cenné věcné připomínky o životě v Československu v sedmdesátých a v osmdesátých letech:

Svět chce být klamán

3. 9. 2012 / Filip Mahďák

čas čtení 7 minut

Na prvním místě poděkování za vaši analýzu Ženy za pultem a odvahu s kterou jste vydržel všechny ty díly až do konce.

Klíčové je to, že všichni už zapomněli, jak byli ke konci otráveni z toho neustálého předstírání a pasování své činnosti do prázdných ideových forem revolučního socializmu.

Ono to sice šlo čím dále lehčeji, jelikož čím ty formy byly vyprázdněnější, tím více se toho tam i pak vlezlo.

Ale od určité pozice to chtělo mít fakt dobrý žaludek na faleš. Všichni věděli, že musejí něco předstírat.

Všem to křivilo páteř.

Každý měl v kapse dvacet vtipů na režim, aby si hned za rohem ulevil, ale málokdo se i po těch dvaceti letech chce zabývat tím, aby přišel na to vlastně, od čeho.

Likvidační politika státu

3. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Pane Čulíku, divíte se, proč lidé s nostalgií vzpomínají na komunisty? Jsem od 6. srpna nemocen s infekčním zánětem žil - růže. Má mzda činí 12 000 čistého za měsíc, no a má nemocenská za srpen bude 3600. Nevím, jak je to v Británii, Německu, ale vím, že pro mě a mou rodinu je toto likvidační politika státu. A také vím, že za komunistů by to nebylo, píše Michal Kmenta.

Husí riot po česku, aneb Přes kopírák, kontraproduktivně a trapně

2. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty



Protest proti církevním restitucím v katedrále svatého Víta v Praze. Podrobnosti ZDE

Tak se Češi konečně také dočkali. Skupina zakuklenců vešla do chrámu Svatého Víta, rozvinula transparent, falešně zakrákorala upravenou verzi svatováclavského chorálu, byla přerušena varhaníkem a po zabavení transparentu policistou odešla. Nezatýkalo se, nedošlo k žádným strkanicím, není známo, že by věc měla být trestně řešena. Církevní hierarchii postačí, aby vystoupení verbálně bagatelizovala - a získá na něm body. "Jsme opravdu dobří, u nás se totiž takhle trapně protestovat smí."

Zkouška demokracie?

2. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Karel Dolejší má pravdu, že případné proticírkevní protesty by měly brát v úvahu, že v České republice žijí lidé s náboženskou vírou, a že by je měly respektovat, protože bychom měli žít ve společenství, kde se nebudeme nenávidět. Má také pravdu, že protesty mají být promyšlené a mělo by se trochu uvažovat, jestli nebudou kontraproduktivní. Dolejší má také pravdu, že lze protest českých aktivistů ve svatovítské katedrále vidět jako trapný, nezdvořilý a nepůvodní.

"Švejkování" s Orwellem, čili common decency

3. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Jan Čulík v reakci na mou kritiku protestu ve svatovítské katedrále vedl úvahu trochu jiným směrem - k důrazu na sdělení, že bez intenzívních a opakovaných protestů nelze ze strany současné vlády očekávat žádné ústupky od jejích nepovedených a škodlivých nápadů. Ty sice, jak upozornil odborář Zavadil, "nesežere ani Bílý tesák", nicméně nominální držitelé moci se už dávno smířili s tím, že jejich propaganda nefunguje - a dělají si přesto dál zcela nepokrytě, co se jim zlíbí.

Pražská škola alternativ zahajuje zimní semestr 2012:

Privatizace bylo dost, začněme deprivatizovat!

3. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Ekumenické akademie Praha

Dnes, v pondělí 3. září 2012 v 18 hodin, zahajuje Pražská škola alternativ letošní druhý semestr. Jsme přesvědčeni, že privatizace veřejných služeb zachází příliš daleko a že je ve společnosti třeba podpořit opačný trend. Cílem tohoto semestru je zformulovat společné podněty a návrhy pro politickou diskusi. Zastřešujícím tématem zimního semestru Pražské školy alternativ bude Privatizace a deprivatizace veřejných služeb.

Bulharsko odmítlo euro

3. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nejchudší členská země EU a současně jedna z mála ekonomik bez fiskálních potíží na neurčito odložila plán přijetí jednotné evropské měny.

Výzva ústavním činitelům a jejich rodinným příslušníkům k převzetí majetkové odpovědnosti za případné škody vzniklé České republice v souvislosti s přijetím zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a její odůvodnění

Poslanci, zaručte se vlastním majetkem !

2. 9. 2012 / Karol Hrádela

čas čtení 12 minut

Otevřený dopis prosazovatelům církevních restitucí a navrženého majetkového vypořádání s církvemi

Na webové stránce TOP 09 byl zveřejněn rozhovor Miroslava Kalouska s názvem: Kalousek: Církevní restituce hranici února 1948 neprolomí. V tomto rozhovoru v reakci na dopis prezidenta nás místopředseda TOP 09 ubezpečil, že schválený zákon neprolomí hranici 25. února 1948. Můj názor jako advokáta je diametrálně odlišný. Již předpokládám spoustu soudních sporů, které zákon ke škodě mé vlasti přinese.

Odvážní chlapi

3. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Může se stát, že i dospělému člověku přijde, že nezná významy základních slov. A to se může jednat o člověka vysoce gramotného a inteligentního. Jenomže i takovýto člověk zjistí, že najednou zřejmě nechápe slova jako "odvaha", "slušnost", "boj s korupcí", "pomluva" -- a mnoho dalších.

Orientace v těchto časech není totiž vůbec jednoduchá. Na jedné straně je souzen jistý Roman Smetana, který je pověstný přimalováním tykadel na billboardy, které mu připadají hloupé a obtěžují a dráždí ho, nehledě na politickou značku -- a který uhradil pokutu (15 500 Kč), odmítl však nastoupit trest v podobě prospěšných prací. Skrýval se a dobrovolně se policii vydal na den velké protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze 21. dubna 2012. Zajímavý je též fakt, že ho soudila manželka exministra spravedlnosti, Ivana Langera, Markéta Langerová.

Občané, probuďte se, je to náš stát, jsou to naše peníze

3. 9. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 7 minut

Máme stát, který balancuje kdesi na pokraji demokracie, ba i na pokraji právního státu. Je to ale náš stát. Není to určitě stát nynější české vlády, která ho na onen okraj přivedla. A nejenže neplní sliby, které dala nám i politikům - opozičním i vládním - ona rozhazuje (abych neřekl, že k r a d e) i peníze, které svou libovůlí a porušováním, či likvidací platných zákonů nám, občanům, sebrala a dál bere. Namátkou jmenuji valorizaci důchodů, oklešťování a zpoplatňování zdravotní péče, zvyšování daní z příjmu fyzických osob, či DPH, s-karta proti nízkopříjmovým, či zdravotně postiženým a vlastně proti nám všem...

Smetana to slíznul u soudu. Aneb: Jak soud slíznul Smetanu!

3. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

"Každý občan má právo na svobodu projevu a prezentaci politických názorů, ale toto právo nesmí překročit hranici, kdy dochází k útoku na majetek, a nesmí pokračovat svou agresivitou dál (ohrožovat lidské zdraví či život)".

To je pravda, aneb "Proti gustu žádný dišputát", asi by řekl Švejk. Jenže na současné podmínky je to víc než úsměvné, vztáhneme-li tuto zákonem danou normu na případ řidiče MHD Smetany.

Případ Rath:

IDnes nerespektuje presumpci neviny

3. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Deník MF DNES dne 1.9.2012 zveřejnil podrobné údaje z vyšetřovacích spisů causy MUDr. Rath a dalších obviněných. Redaktoři Tomáš Syrovátka a Antonín Viktora se v článku chlubí, že měli možnost policejní protokoly a vyšetřovací spis "prostudovat", píše Richard Bébr

Objektivní údaje jsou v článku navíc zkresleny tendenční manipulací a poněkud špinavými triky pánů redaktorů. Nemravné zacházení s fakty ovšem není trestné a nelze je této tiskovině vytýkat. Snad jen nutno připomenout "žurnalistům", že podle § 2 odst. 1 a 2 Trestního řádu:

"(2) Dokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu není vina vyslovena, nelze na toho, proti němuž se vede trestní řízení, hledět, jako by byl vinen."

Toto ustanovení trestního řádu článek vůbec nerespektuje.

Jak je možné, že vyšetřovatelé opět umožňují cizím osobám nejen nahlížení, ale i (jak uvádí MF DNES) podrobné studium vyšetřovacích spisů?

Jak je možné, že znalosti, takto získané je možno publikovat v článcích, hanobících obviněné (dávno před začátkem soudního jednání)?

Zemřel kardinál Martini

3. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V pátek odpoledne umřel kardinál Martini (1927-2012), jezuita a bývalý milánský arcibiskup (1980-2002). Jeden z nejvýznamnějších duchovních v římskokatolické církvi na přelomu 20. a 21. století. Martini patřil k hlavním a nejvlivnějším zastáncům modernizace a liberalizace církve ve vysokém kléru v římské církvi. Zastával se používání kondomů, které je podle něj v mnohých případech menší zlo (tento postoj je dodnes v římské církvi vnímán jako příliš poplatný vnějšímu, modernímu světu), zastával se větší rovnosti žen a mužů v církvi a také práva na odmítnutí léčby v případě smrtelně a zároveň nevyléčitelně nemocných pacientů.

Ve svém posledním rozhovoru, který vyšel v Corriere della Sera posmrtně, označil římskokatolickou církev za zaostalou o 200 let (podle mého mínění byl ještě vůči této církvi příliš optimistický).

Na Martinim, kterého jsem vždy obdivoval a bral jako představitele toho lepšího, co dnes římský katolicismus může nabídnout, je tragické to, že se svými dnes už zcela samozřejmými, humanistickými postoji, které prosadila emancipační hnutí během posledního století, se dnes dostal v rámci kléru církve, jež si v době Druhého vatikánského koncilu hrála na otevření oken do světa, do izolace a na okraj. A to přesto, že v západní Evropě jeho postoje (nebo ještě liberálnější postoje) sdílí velká většina laiků, kteří ještě římskokatolické církvi zbyli.

Církev je zaostalá o 200 let, šokoval posmrtně italský kardinál ZDE

Carlo Maria Martini ZDE

Od Sýrie k Palestině: přesun těžiště?

3. 9. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Na co bychom se měli zaměřit, když analyzujeme geopolitiku Středního východu? V této věci je málo shody a přitom jde o klíčovou otázku. Izraelská vláda vytrvale a horlivě pracuje na tom, aby se ústředním bodem stal Írán. Většina pozorovatelů to považuje za snahu odvést pozornost od neochoty Izraele vést seriózní jednání s Palestinci.

Dokument Charty 2012 č. 3

Otevřený dopis představitelům české katolické církve

3. 9. 2012

čas čtení 4 minuty

V roce 1974 napsal ruský spisovatel Alexandr Složenicyn Dopis představitelům Sovětského svazu, jímž se pokusil apelovat na jejich soudnost a zdravý rozum. Mimo jiné v něm napsal: "Nedělám si naději, že se vám zachce zabývat se úvahami, které jste si neobjednali, přestože pocházejí z pera vašeho spoluobčana ... Jsem si dobře vědom, že mluvím k naprostým realistům a odpustím si vzdychání jako: ó, vezměme si aspoň něco z úspěchy neoplývajícího idealismu ... zrevidujme mravní základy naší vítězné diplomacie..."

Personální víry

3. 9. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Bylo nebylo, pro kádry nebylo kam šlápnout. Kádrová politika vyžaduje rychlost, dutohlavost, poslušnost, chorobnou loajalitu, adorování oplzlých vůdčích myšlenek! Stranické nedlážděné úvozy a nebezpečné ochozy vyzývají k obměně okoukaných jedinců; do dutuhlavých však nevidíš.

Právničce zastupující Assange bylo sděleno na londýnském letišti, že je na "tajném seznamu podezřelých osob"

2. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Australská právničce Jennifer Robinsonové, člence týmu právníků, kteří hájí Juliana Assange, bylo sděleno na londýnském letišti Heathrow pracovníky letecké společnosti Virgin před cestou do australské Sydney, že nemůže hned nastoupit do letadla, protože je na tajném seznamu podezřelých osob a musí počkat na zvláštní svolení k odletu. Prý "se zřejmě dopustila něčeho kontroverzního".

Robinsonová konstatuje, že jí to šokovalo. Nikdy nespáchala nic kontroverzního. Pouze zastupuje klienty po celém světě, jedním z nichž je i Julian Assange. Dodala, že podle australského práva nepotřebuje australský občan zvláštní povolení, když se vrací do vlastní země, a to bez ohledu na jakékoliv seznamy podezřelých osob.

Dozbrojit a přezbrojit, aneb Radostné vyhlídky boje za mír

1. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Robert Haddick v příspěvku pro Foreign Policy analyzuje vyhlídky letadlových lodí - dlouho hlavního nástroje a symbolu americké námořní moci - v podmínkách, kdy tato kategorie hladinového plavidla kvůli vývoji nových typů protilodních raket rychle zastarává. A ruský prezident Vladimir Putin přišel s plánem rozsáhlého zbrojení, které má podle jeho tvrzení překonat západní náskok ve zbraňové technologii, v některých případech dosahující už několika generací. Obě mocnosti se tím ocitají na významné křižovatce, i když každá z trochu jiných důvodů. A v obou případech může nakonec tento přelom vyústit spíše ve snížení než ve zvýšení mezinárodního vlivu.

O přirozenosti tykadel

1. 9. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Znáte tu Andersenovu pohádku o císařovi a jeho nových šatech? Nepochybuji o tom. Jistě ji v dětství vyprávěli i politikům a soudcům. Ti ale podle všeho na její pointu zapomněli.

Kdo nezapomněl, byl obyčejný muž z lidu, olomoucký šofér Roman Smetana. Tak dlouho na něj hleděli všelijak vyumělkovaní politici z předvolebních plakátů, až si jednoho dne uvědomil, co jim zjevně chybí a jak to lze napravit. Že je třeba doplnit ty photoshopem, mejkapy a křečovitými úsměvy znetvořené tváře něčím, co je vrátí na zem, takříkajíc blíže k masám. Tykadly.

Stanovisko ČHV

Rozsudek Nejvyššího soudu ve věci Romana Smetany je pro nás zklamáním

31. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Český helsinský výbor (ČHV) podal letos dne 23. dubna podnět, jímž vyzval ministra spravedlnosti, aby podal Nejvyššímu soudu (NS) stížnost pro porušení zákona v trestní věci proti tehdy již odsouzenému Romanu Smetanovi. ČHV v něm vysvětlil, proč podle jeho právního názoru okresní soud v Olomouci (samosoudkyně Markéta Langerová) porušil zákon ve Smetanův neprospěch.

Nazývejme věci pravými jmény

31. 8. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Reaguji na aktuální článek Tomáše Lindnera Diktátor nové generace publikovaný v Respektu. Redaktor Tomáš Lindner u příležitosti úmrtí "jednoho z nejdůležitějších afrických státníků" - etiopského premiéra Melese Zenawiho - napsal článek, v němž dle mého soudu hrubě zkresluje skutečnost, která je na hony vzdálená smířlivému tónu jeho textu o "osvíceném a všemocném vůdci".

Tekutý hněv ve spreji

31. 8. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Nejvyšší soud se ve věci stížnosti pro porušení zákona podané bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem ve prospěch Romana Smetany v podstatě ztotožnil s rozsudkem okresního soudu v Olomouci, jímž byl jmenovaný odsouzen v posledku k náhradnímu trestu ve výši sto dní nepodmíněného odnětí svobody.

28146

Anežka Miková: Spojme český rozum a cikánské srdce

31. 8. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 8 minut

Sedmadvacetileté Anežce Mikové by její dětství určitě záviděli všichni milovníci historie, památek a nádherné krajiny. I když se narodila ve Varnsdorfu, od 3 let bydlela s rodinou v krásném západočeském městě Loket s historickým jádrem a hradem. V necelých 15ti se ale s rodinou odstěhovala do středních Čech, do Berouna, kde žije dosud. "Před 7 lety jsem přivedla na svět dcerku Darinku, kterou vychovávám sama s pomocí rodičů. Život bývá někdy nelehký, ale nic nevzdávám a snažím se překážky překonat. K optimismu mi stačí, když se podívám na rozjasněnou tvářičku mojí Darinky," usmívá se.

Ještě k naivnímu sebeztotožňování se s televizními seriály

KAŽDÝ příběh je výrazem něčí snahy vás zmanipulovat

31. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Anglickou analýzu Ženy za pultem jsem přeložil pro Britské listy, protože jsem doufal, že si lidi povšimnou ještě dalších podrobností a vazeb, které mi třeba unikly, takže budou čtenářské reakce přínosné. Bohužel nebyly. Tím, jak seriál funguje, se nezabýval nikdo.

Jak vysvětlil francouzský teoretik Christian Metz, stejně jako jazyk, je film - nebo televizní seriál - systémem znaků. Jejich význam studuje semiotika. Divák pracuje na interpretaci těchto znaků a jejich podtextů. Protože je film produktem kultury, má silný konotativní obsah. Využívá všech ostatních umění k tomu, aby si vytvořil vlastní konotativní sílu.

Znaky nejsou využívány jen k popisu určitého předmětu, ale také k tomu, aby vyvolaly celou řadu konotací, spojovaných s tím znakem. Jak na to poukázal Roland Barthes, takto vznikají mýty. Barthes definuje mýty jako způsoby myšlení o věcech, které jsou strukturovány takovým způsobem, že vysílají čtenáři či divákovi určité jednotné signály. Mýty hrají konkrétní sociální role.

Odhalovat význam v mýtech znamená identifikovat znaky, jichž mýtus používá, a ukázat, jak jsou tyto znaky zneužity k vytvoření kódů a struktur, které sdělují určité informace a pomíjejí jiné. Je úkolem mýtu způsobovat, aby určité představy divákovy připadaly vždy přirozené a normální.

Mýtus podporuje jediný způsob myšlení a snaží se eliminovat všechny alternativní způsoby myšlení. Mýtus má vazbu na ideologii.

Ideologie je způsob vnímání skutečnosti a společnosti, který předpokládá, že určité myšlenky jsou samozřejmé a pravdivé.

Mýtus vždycky slouží ideologickým zájmům vlivných mocenských skupin ve společnosti a je zneužíván k podpoře jejich moci.

Žena za pultem: Reprezentativní vzorek oficiální filozofie gulášového socialismu sedmdesátých let

30. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 46 minut

Vrátit se o pětatřicet let zpět a posoudit, jaký hodnotový systém vnucoval veřejnosti tehdejší politický režim prostřednictvím zábavných televizních pořadů, může i o dnešní společnosti odhalit docela pozoruhodné skutečnosti, míní Jan Čulík. No, posuďte sami. (Přeloženo z angličtiny.)

K tomu: Jan Čulík, Místo nahoře: Jak Česká televize konstruuje obraz české skutečnosti ZDE

(Analýza je součástí mezinárodního srovnávacího projektu, který zkoumá, jaký hodnotový systém šířily a šíří do společnosti televize za komunismu a dnes v Polsku, v Maďarsku, v Rumunsku a v Československu/České republice)

Žena za pultem: Režimu se nepodařilo nahnat do SSM dělnickou mládež

30. 8. 2012 / Petr Štengl

čas čtení 2 minuty

Líbí se mi váš článek o Ženě za pultem. Mám k němu pár poznámek, píše Petr Štengl.

Ze své zkušenosti mohu říct, že i přes veškerou snahu náhončích se dost lidí zaměstnaných v dělnických profesích ke vstupu do SSM natožpak do KSČ donutit nenechalo. Neměli co ztratit, neměli jim co vzít. Jinak do KSČ vstupovali i někteří mí spolužáci na učňáku už ve svých sedmnácti letech. Dělali to kvůli tomu, aby po vyučení, maturitní nástavbě a krátké praxi mohli zastávat funkce vedoucích provozu.

POLEMICKÁ RECENZE RECENZE

Takoví jsme byli...

30. 8. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Jan Čulík ve své recenzi seriálu Žena za pultem pod poněkud mentorským názvem "Reprezentativní vzorek oficiální filozofie gulášového socialismu sedmdesátých let" dokázal, jak neempatický je pozorovatel - cizinec, byť mluvící stejným jazykem. Turista. Hodnotící kritéria jeho analýzy jsou z učebnicově "univerzálního" rodu "dokonalého člověka" - doktrinálního ideálu o dokonalé společnosti, která by se měla ukazovat na obrazovce. Genialita týmu Jaroslava Dietla (ano, týmu, protože Dietl netvořil vlastní, umělé autorské představy o světě, ale autorsky dotvořené sociologické sondy na základě řady výzkumů sémantických, antropologicko sociologických a sociálně psychologických) byla v tom, že scénárista Jaroslav Dietl i režisér Jaroslav Dudek doktrinálními ideály pohrdali, případně je karikovali - právě v typologii některých postav. Stejně jako dramaturgyně Libuše Pospíšilová či náměstkyně ředitele ČST Balášová, která seriál povolila. Dietl své členství v KSČ ukončil v roce 1973. A Švorcová byla Paní Herečka.

Tak jsme se měli vidět

31. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

"Polopravda je horší než lež."
Michail Sergejevič Gorbačov

"Mi danas nijesmo više što bijasmo ko djeca,
naivna, glupa, lirska, slijepa djeca;
mi danas znamo jedno, a to je to što znamo:
i logika da ima giljotinu."
Miroslav Krleźa

V roce 1952 vystoupil čerstvě rehabilitovaný Chorvat Miroslav Krleźa na konferenci spisovatelů s projevem, v němž jednou provždy v dějinách samostatné Jugoslávie odmítl importovanou doktrínu "socialistického realismu" a připnul literaturu své země nadlouho k evropským avantgardním proudům. Udělal to zcela právem: Jako zkušený spisovatel srovnávaný s postavami formátu Jamese Joyce svému řemeslu výborně rozuměl a jako přísně kritický myslitel navíc dokázal rozeznat, jak se to s tím "socrealismem" vlastně má: Že byl totiž asi natolik realistický, jako "vědecký komunismus" vědecký.

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?

30. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Mluvčí Občanského fóra a pozdější spoluzakladatel ODS, v tuto chvíli předseda politického uskupení ObčanéCZ Petr Havlík debatuje s doktorem práv, členem ČSSD Miroslavem Tejklem na témata:

Ekonomické aspekty krize. Geopolitické aspekty krize. Mravní a morální aspekty krize. Je opravdu určujícím "motorem krize" ekonomika, nebo ideologie, která prohlašovala chamtivost a sobectví za užitečné vlastnosti? Česká specifika (jsou-li jaká). Jak z krize?

Předchozí debaty:

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

33810