Americké ministerstvo obrany nevylučuje vojenský útok proti Íránu

2. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký ministr obrany Leon Panetta varoval ve středu během návštěvy Izraele, že Írán musím vyjednat přijatelné limity týkající se jeho jaderného programu, nebo Spojené státy podniknou vojenské akce s cílem zabránit mu, aby získal jadernou bombu.

Panetta řekl v Izraeli v záběru, v němž stál před izraelským protiraketovým systémem, že "všechny alternativy", včetně vojenské, "jsou na stole". Izraelský ministr Ehud Barak, který stál Panettovi po boku, konstatoval, že považuje za "velmi malou" pravděpodobnost, že by sankce kdy donutily Írán vzdát se svého jaderného programu.

Panetta jednal ve středu v Izraeli s premiérem Binyaminem Netanyahuem a ministrem obrany Ehudem Barakem "o to, jaké hrozbě čelíme" v souvislosti s íránským jaderným programem a o sdílení informací.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O čem jsou dnešní Spojené státy?

2. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 16 minut

Po desetidenním pobytu v Kalifornii, v Los Angeles a v okolí se chci pokusit shrnout kulturní rozdíly mezi Spojenými státy a Británii, respektive Evropou tak, jak jsem je povrchně zaznamenal během této krátké cesty.

Stručně řečeno, připadá mi, že Spojené státy jsou jakýmsi mladším, primitivním, nevzdělaným, ale silným a agresivním a často inovativním bratrem Británie a Evropy.

Fotogalerie z Los Angeles ZDE ZDE ZDE ZDE

Amerika: předražené zdravotnictví a zneužívání protiteroristických opatření ke komerčnímu prospěchu firem

2. 8. 2012

čas čtení 6 minut

Přečetl jsem si váš článek z vaší cesty do LA, píše Jaromír Born. Vaše postřehy jsou velice na místě - bohužel. Domnívám se, že existuje mnoho 'Amerik', takže budou určitě kulturní rozdíly mezi životem na pobřežích, na Středozápadě, či v Oregonu, nebo v Mississippi. Já žijí v Kansas City již 16 let, vítr mne sem zavál po desetiletém pobytu v Montrealu.

Během těchto šestnácti let se zde k dobrému změnilo mnoho, pokud se týká kultury a stravování a zdravějšího životního stylu. Leč tohle všechno se netýká většiny zdejších lidí. Pro většinu lidí je důležité spíše si zajít v neděli ráno do kostela, než si jít zasportovat.

Amerika: Buzerace a propaganda

2. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve svém článku "O čem jsou dnešní Spojené státy?" jste to popsal naprosto přesně, píše Petr Zajíček.

V Británii pobývám už sedmým rokem, v USA jsem strávil dva a půl měsíce, tak situaci mohu porovnat.

Do USA jsem letěl v únoru 2002. Buzerace na letištích, dvojnásobné zouvání bot, ale na území USA najednou kamarád (vlastnící v ČR zbrojní průkaz) zjistil, že provezl v kapse bundy tři náboje do pistole.

Ačkoliv od teroristických útoků uplynulo 5 měsíců, většina amerických zpravodajských stanic vysílala se stálým nápisem WAR ON TERROR. Byla to taková propaganda, že mi to připomínalo zpravodajství z dob KSČ. V americké televizi co 12 minut, to reklama. Systém záměrně produkuje sebevědomé hlupáky, citově otupělé. Proto tolik vražd a stříleček i v komediích, proto tolik pořadů pro mladé typu "winner or loser", kde vítězí dravější.

V USA mi chyběla starší historie, ty staré hrady a zříceniny. V tomhle ČR spolu s několika státy (Švýcarsko, Slovensko) vyniká.

Na okraj jednoho průzkumu veřejného mínění

2. 8. 2012 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Řítíme se příliš rychle, abychom vnímali jednotlivosti, abychom si položili prostou otázku: Kam?

Nedávno publikovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění výsledky svého průzkumu prestiže povolání, na které sama veřejnost reagovala poměrně vlažně. Ani já bych to příliš nerozmazával, kdybych se cestou do smíchovské vily Portheimka na vernisáž současných malířů nepotkal s básníkem, který shodou okolností zasedá v Radě Obce spisovatelů a na můj dotaz, co obec momentálně podniká, odpověděl lakonicky --nic. Smutně se usmál a dodal, že by snad bylo nejlepší ji rozpustit. Je bez prostředků a naděje, že by k nějakým přišla, je nepatrná. Donátoři dnes raději přispějí na okresní fotbalový turnaj v Dolní Mrduši.

Debatní klub

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík

2. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



  • Jsou západní média svobodná, nebo pracují pro establishment?
  • Lidská práva -- střední a nižší třída versus bohatí a vlivní.
  • ČR a Izrael - je na místě paralela mezi současným státem Izrael a První republikou?
  • Politická idea a představa její realizace.

Na pozvání režiséra Alexandra Vojty debatoval v minulých dnech o aktuálních politických otázkách Jan Čulík v Debatním klubu s Romanem Jochem, poradcem premiéra Nečase.

K aktuálním politickým otázkám v minulých dnech také diskutovali v Debatním klubu Jan Čulík a Eric Best, vydavatel časopisu Fleet Sheet, na tato témata:

  • Kde končí kritika establishmentu a začíná aktivismus?
  • Role médií v aktuálních kauzách a smysl veřejnoprávních médií - jejich budoucnost.
  • Je Česká republika důležitá z mezinárodního hlediska?

DISKUSE JAN ČULÍK - ERIC BEST

Obama schválil tajnou podporu syrských povstalců

2. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Prezident Barack Obama podepsal nařízení o tajné americké podpoře povstalců usilujících o svržení syrského prezidenta Bašára al-Asada a jeho vlády. Agentuře Reuters to sdělil informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován.

Politika "kreativní destrukce"

2. 8. 2012

čas čtení 6 minut

KD│ Je dnes opravdu těžké najít ve Spojených státech někoho, kdo byl navrhoval promyšlenou, pragmatickou a ideologicky nezaslepenou zahraniční politiku pro éru, v níž americký vliv ve světě začal pomalu, ale nezadržitelně klesat. V zásadě existují tři hlavní ideové tábory a ani jeden z nich nenabízí do budoucna nic nadějného.

Austrálie nechce americkou základnu

2. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Austrálie dnes odmítla myšlenku amerického thinktanku, že by se v rámci změny strategických priorit mohla stát základnou pro útočné uskupení amerického válečného námořnictva soustředěné kolem letadlové lodě na jaderný pohon.

Skandál jménem LIBOR: proč je vlastně skandální?

2. 8. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Počínaje letošním čtvrtým červencem čteme v předních světových novinách a prohlášeních vydávaných zákonodárci, centrálními bankami a justičními kapacitami o "skandálu" týkajícím se něčeho jménem LIBOR. Pokud se člověk nezabývá bankovnictvím, s největší pravděpodobností se s tímto slovem setkal poprvé v životě. Najednou nám bylo řečeno, že přední banky ve Velké Británii, Spojených státech, Švýcarsku, Německu, Francii a pravděpodobně v řadě dalších zemí se v souvislosti s LIBORem údajně dopouštěly "podvodného" jednání.

Co nám (ne)stačí ke spokojenosti...

2. 8. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Lenka Bradáčová bude nejvyšší státní zástupkyní v Praze. Máme se radovat? Máme čekat nekompromisní fungování právního systému v režii "padni komu padni"? A je vůbec možné, aby se kvalita právního státu odvíjela od jednoho jména?

Cenzura na internetu v důsledku příliš velkého vlivu korporací

Twitter zrušil konto britského novináře, protože kritizoval v článku americkou televizi

2. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Twitter zrušil konto britského novináře z deníku Independent poté, co kritizoval, že americká televize NBC odložila vysílání z Olympijských her o šest hodin, aby ho mohla vysílat v hlavním vysílacím čase a vydělat na reklamách. Vyvolalo to obrovskou vlnu protestů. Firma Twitter má vazby na televizi NBC.

Korespondent listu Independent v Los Angeles Guy Adams napsal ostře kritický článek o americké televizi NBC. Zdůraznil, že rozhodnutí americké televize odložit vysílání Olympijských her o šest hodin "vyvolalo posměch od televizních kritiků a zuřivost od americké veřejnosti".

Původně Twitter tvrdil, že Adamsovi zrušil konto, protože Adams zveřejnil email ředitele televize NBC a vyzval čtenáře, aby si mu stěžovali. Jenže šlo o veřejný email formátu, který byl běžně znám.

Po obrovské vlně kritiky Adamsovi Twitter konto obnovil, ale jak píše Adams v Independentu, nikdo nevysvětlil, proč mu bylo konto zrušeno a proč mu zase bylo obnoveno.

Dan Gillmor argumentuje v deníku Guardian, že je zřejmé, že veřejnost musí přestat spoléhat na digitální platformy, vytvořené a ovládané korporacemi či vládami a je nutno vytvořit struktury, které budou řídit jejich uživatelé.

Podrobnosti v angličtině ZDE. ZDE.

Deník Guardian třetím nejčtenějším globálním listem

2. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Podle tiskové zprávy deníku Guardian je nyní deník třetím nejčtenějším globálním listem. V červnu 2012 měl 30,5 milionu individuálních čtenářů. Začátkem roku 2012 se nejčtenějším globálním listem stal britský polobulvární deník Daily Mail, na druhém místě byl list New York Times. V Británii má Guardian 5,8 milionu individuálních čtenářů týdně.

Deník Guardian, nedělník Observer a jejich digitální verze vydává firma Guardian News & Media, kterou vlastní Guardian Media Group. Ta má jediného akcionáře, The Scott Trust Ltd, který byl založen r. 1936 s cílem zajistit, aby novinářská práce Guardianu byla nezávislá na komerčních tlacích či na tlacích případného soukromého vlastníka.

V sočasnosti má Guardian v digitální formě i americkou mutaci www.guardiannews.com, která se automaticky otevře čtenářům s americkými IP adresami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Průzkum koruptivnosti novinářů provedený PR agenturou

1. 8. 2012

čas čtení 43 minut

tisková zpráva PR agentury Donath Business & Media. Redakce Britských listů neprověřovala objektivitu ani nekomentuje metodiku (zejména výběr respondentů - novinářů z adresáře PR agentury :-)) průzkumu DBM ve spolupráci s MRThink. Nicméně zjištění a závěry vyznívají podle editora BL a jeho zkušeností realisticky. Ano, takový a možná ještě daleko horší je svět českých médií a české žurnalistiky... │ŠOK

Novináři se při své práci nejčastěji setkávají s tlakem ze strany vedení redakce z ekonomických důvodů. Podle tří čtvrtin respondentů ovlivňuje negativně kvalitu českých médií, zhruba stejnou měrou také nízká odborná a etická úroveň novinářů. Redakce mají nastavená interní pravidla, jak přistupovat k „motivačním“ nabídkám firem či PR agentur. I přesto se pouze 42 % novinářů vyslovilo zásadně negativně k přijímání darů. Vyplývá to ze závěrečné zprávy z rozsáhlého průzkumu, kterou dnes zveřejnila agentura (DBM). Na elektronické dotazování v období od 4. do 17. června 2012 odpovědělo 566 z 2577 oslovených aktivních novinářů z tištěných celostátních a regionálních médií, rozhlasu, televize a internetových zpravodajských periodik v ČR. Nepřekvapil pouze počet respondentů, ale zejména otevřenost jejich odpovědí.

„Cílem průzkumu bylo zmapovat aktuální názory českých novinářů na mediální prostředí v ČR včetně vnějších vlivů ze strany inzerentů, politiků i PR agentur,“ uvedl Michal Donath, ředitel DBM.

Moc Nečasovy vlády

1. 8. 2012 / Milan Valach

čas čtení 14 minut

Vláda a poslanci vládní koalice ovládají tuto zemi. Co se rozhodnou uskutečnit, to se stane, i když s tím nesouhlasí většina občanů. Tak například se současnou podobou zákona o tzv. církevních restitucích nesouhlasí drtivá většina občanů a samotná vláda má důvěru jen 16% občanů, poslanecká sněmovna ještě méně. Zastupitelská demokracie tedy funguje paradoxně. Ač to má být demokracie, občané ji ve velké míře jako demokracii nevnímají a třebaže je pojmenována jako zastupitelská, občané svým zastupitelům ve své většině nedůvěřují a necítí se být jimi zastupováni.

Zemřel Gore Vidal - diagnostik amerického úpadku

1. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Elegantní a jízlivý autor, který věnoval svou práci tomu, co považoval za konec americké civilizace, zemřel v úterý ve svém domě v Los Angeles, kam se přestěhoval v roce 2003 po dlouholetém pobytu v italském Ravellu. Bylo mu osmdesát šest let.

Zpráva State Departmentu odsuzuje porušování práv islamistů v EU a postsovětském prostoru

1. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Americké ministerstvo zahraničí (State Department) vydalo dokument o situaci v oblasti dodržování svobody svědomí ve světě za rok 2011. Vedle tradiční kritiky Ruska, Číny a některých jiných států se mezi ty kdo porušují náboženskou svobodu zařadily i Francie a Belgie, a to kvůli zákonům zakazujícím nošení burky, hidžábu, nikábu a dalších tradičních oděvních doplňků z islámského prostředí zakrývajících tvář ženy.

Nový americký zákon o utajování informací ohrožuje demokracii

1. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Každodenně ve Washingtonu dochází k tomu, že vládní představitelé - v Pentagonu, State Departmentu, v Bílém domě, Kongresu nebo CIA - hovoří s novináři o informacích, které jsou pavažovány za citlivé. Tito představitelé nejsou jmenováni, nicméně informace jsou poskytovány proto, aby reportéři věci mohli porozumět a často se také dostanou na veřejnost. Tito představitelé se snaží pomoci americkému lidu vyznat se ve složitých politických záležitostech a jejich počínání je silným přetrvávajícím rysem naší demokracie. Nyní ale v důsledku nedávných úniků bezpečnostních informací senátní výbor pro zpravodajské služby hlasoval v poměru 14:1 pro novelu zákona 2013, která zakáže každému kromě ředitele, jeho náměstka nebo PR představitele úřadu takové informace poskytovat médiím. Ti nahoře mohou mluvit i nadále, jenže každý kdy by mohl mít protichůdný názor musí mlčet.

Španělsko hlásí rekordní odliv kapitálu

1. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Únik kapitálu ze Španělska se v květnu meziročně zčtyřnásobil a dosáhl hodnoty 41,3 miliard eur. Jde o známku mizející důvěry v bankovní sektor. Za prvních pět měsíců podle centrální banky odteklo ze země rekordních 163 miliard eur.

Irsko ztrácí důvěru k římskokatolické církvi - a není samo

1. 8. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 12 minut

Ještě před několika lety bylo naprosto nemyslitelné, aby se stalo to, k čemu došlo nedávno: Irský místopředseda vlády požádal římskokatolického kardinála, primase Veškerého Irska, aby se vzdal své funkce a odstoupil. Donedávna představovala církev nejmocnější sílu v Irsku - ona vlastně říkala "Stát? To jsme my", jak napsal Brian Bethune v kanadském týdeníku Macleans

Nový občanský zákoník:

Moderní kodex, nebo mrtvá vzpomínka na minulost?

1. 8. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

Od 1. ledna 2014 by měl nabýt účinnosti nový občanský zákoník. Jde o kodex vymykající se jakémukoli stručnému hodnocení. Z dosavadní úpravy soukromého práva nezůstane doslova kámen na kameni. Někteří jásají nad údajně geniálním dílem, jiní jsou opatrnější a část odborné veřejnosti vyjadřuje své nemalé obavy. Jako kodex soukromého práva jde o dílo zajisté monumentální. Skvěle by se s ním dalo kupříkladu demonstrovat pojetí soukromého práva, jak se vyvinulo od počátku 19. století, kdy vznikaly první civilní kodexy, dejme tomu do přelomu 19. a 20. století. Je to totiž dílo spíš historické, než norma, která by odrážela aktuální život a jeho potřeby.

Tvrdý rasismus v České republice povede ke katastrofě

31. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V reakci na kritiku rasistického článku v olomoucké IDnes přišlo, jak se dalo čekat, jako obvykle několik odmítavých čtenářských reakcí, potvrzujících tvrdý rasismus jejich autorů. Snad nejpozoruhodnější je tato rasistická reakce Pavly Cholevové:

Vážený pane Čulíku,

článek není rasistický. Popisoval střet dvou etnik, dvou neslučitelných kultur, narušení klidného soužití Čechů neukázněnými Romy, jejichž normy chování porušují zákony Čechů. Romové prostě jsou hluční, tvrdě si vynucují, co chtějí, a nerespektují zákony. Většina z nich. Většina natolik velká, že to ne-romové vnímají jako normální romské chování.

Romové sami sebe vnímají jako ne-čechy. Pokud šlo o střet Čechů s ne-čechy, Romů s ne-romy, jak jinak chcete ten střet definovat?

Hlavní a jediný významný rozlišovací znak znesvářených skupin byla národnost. Že ta jedna jsou Češi, není nutno v Česku uvádět. Pak zbývá určit tu druhou. A to prostě byli Romové.

Nebo že bychom se báli říct, že král je nahý?

Z reakce je vidět jak dlouhou cestu mají před sebou mnozí Češi, než se dokáží vcítit do situace jiných lidí a vnímat je jako lidské bytosti, nikoliv jako JINAKOST, která je ZOSOBNĚNÍM ZLA. To je naprostá cesta do pekla a budou-li někteří Češi a některá česká média v tomto pokračovat, dočkáme se, že chudnoucí etnika, české i romské, se budou nakonec opravdu střílet na ulicích tak, jako Srbové bosenské muslimy a obráceně.

Kriminální chování jedinců samozřejmě nelze tolerovat a úřady ho musejí efektivně vyšetřovat a trestat, zároveň ovšem zjišťovat, co je jeho motivací a tu motivaci odstraňovat. Připisovat však kriminální chování celému etniku (židům? Ukrajincům? Němcům? Rusům?) při představě, že jedině "my Češi jsme dokonalí a všichni se musejí přizpůsobit nám", protože jedině my Češi jsme ideál, který všichni musejí následovat - takové chování povede ke katastrofě, protože přirozeně si příslušníci všech ostatních etnik budou o sobě myslet totéž. Kriminální jedinci, kteří rebelují proti české společnosti, usoudili podobně jako Petra Cholevová, že oni jsou ti nejlepší a nějaké hodnoty a zákony většinové společnosti je naprosto nezajímají. Petra Cholevová tedy v nich kritizuje přesně totéž, jak se chová i ona.

Před několika týdny zaplnila česká méda zemi vlnou rasismu, když nekriticky opakovala lež mladíka z Břeclavi, že ho údajně zmlátili a vážně zranili Romové. V důsledku hysterie, která zavládla celou zemí, byl jinde v Česku kuší usmrcen nevinný muž. Člověk by si myslel, že se česká média trochu poučila a přestanou šířit rasismus. Bohužel nikoliv - rozdělování společnosti na "nás" a etnickou jinakostí definované "zločince" povede dříve nebo později skutečně ke katastrofě. Rozumní lidi by si to měli uvědomit a zastavit to, dokud je čas.

Blyštivé hry a mizející chléb

31. 7. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Hlas lidu hlas boží, říká se. Tuhle jsem v jednom pražském supermarketu v centru města stál ve frontě u pokladny, když za mnou jeden dobře živený pán kolem padesátky ohodnotil přísným zrakem plné košíky asi stovky lidí. "Já když to tady vidím, tak ať se jdou všichni, kdo říkaj, jak máme málo, vys..." Jeho manželka jen souhlasně pokývala hlavou a věnovala se malé vnučce.

Skutečně odborná analýza situace. Mě osobně by spíše znepokojoval fakt, že v obchodech stále méně často potkávám lidi, kteří si kupovali pravidelně tři čtyři položky. Ale strádající nemáme na očích, vnímáme jenom blahobyt, takže ať vláda pokračuje ve svých tvrdě asociálních reformách.

Robert Fisk: Syrská válka lží a pokrytectví

31. 7. 2012

čas čtení 6 minut

Skutečným terčem Západu není Assadův brutální režim, ale jeho spojenec, Írán, a jeho jaderné zbraně, argumentuje ze Středního Východu komentátor deníku Independent Robert Fisk.

Vedla se kdy na Blízkém východě tak pokrytecká válka? Válka motivovaná takovým zbabělstvím a takovou sprostou morálkou, takovou falešnou rétorikou a takovým veřejným ponížením? Nemám na mysli fyzické oběti syrské tragédie. Mám na mysli absolutní prolhanost našich vlastních vládců a našeho vlastního veřejného mínění - západního jako východního - v reakci na masakrování, je to zlovolná komedie hodná swiftovské satiry, ani ne tak Tolstého či Shakespeara.

Skočte si na oční

31. 7. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Řeknu vám rovnou, pan prezident Masaryk se musí v hrobě obracet, když vidí špitál nesoucí jeho jméno, tam nedaleko Labe, ve městě architektonických zázraků, kde hloh i tráva stále kvete, i když chemické fabriky vytrvale hnízdí v krajském městě Aussig!

U chřtánu špitálu odeberete lístek na parkování -- parkujte, budete-li mít kde! A prachy kapou, kapou -- komu? Malé nemravnosti se meze nekladou, že? Jo, chceš-li být ošetřen, bloude, musíš pustit chlup! Harpyje se s nikým nepářou.

Otřesná zkušenost zahraničních studentů na kolejích Univerzity Karlovy

31. 7. 2012 / Josef Švéda

čas čtení 2 minuty

Náhodou jsem natrefil na děsivou zkušenost jedné španělské studentky s Univerzitou Karlovou (zejména kolejemi). Rozhovor je publikován na univerzitním webu Úkáčko, je z června tohoto roku. Studentka poukazuje i na možné finanční machinace s kolejným, píše Josef Švéda:

"Koleje mi připadají hrozné, do konce ledna jsem ještě bydlela v Hostivaři a připadá mi to tam nelidské. Ve Španělsku by zařízení podobného typu zavřeli. Měli jsme na pokojích štěnice a další hmyz, který způsobuje štípance a objevuje se hlavně v noci, aby nasál krev. Některé pokoje dokonce musely být evakuovány a uzavřeny. Žebráci tam volně chodili, kradli jídlo ze společné ledničky.

Personál recepce je nepříjemný, chovají se hrubě ke studentům, nereaguje na stížnosti a navíc nemluví vůbec anglicky. Jak je možné, že na koleji, která je určená zahraničním studentům, neovládá personál alespoň základy angličtiny? Práce jako výměna elektrického osvětlení nebo oken probíhaly v době zkoušek, bez ohledu na to, že je to doba, kdy se studenti musejí více soustředit na učení.

Všechno tohle je velmi špatné, ale nejhorší na tom je, že výše kolejného se značně lišila u každého studenta, rozdíl se pohyboval až okolo 700 Kč. Nechápeme proč, když jsme přijeli ze stejné univerzity na stejně dlouhou dobu a k tomu bylo ještě nutné sdílet pokoj s dalším studentem?

Několikrát jsme se snažili dopátrat, proč tomu tak je, ale místo odpovědi se k nám otočili zády a nikdo se našimi dotazy nezabýval. Z toho usuzujeme, že někdo určitě musí profitovat ze studentských peněz. Navíc je velmi podezřelé, že jsme měli možnost platit vše pouze v hotovosti, bez možnosti platby bankovním převodem. Při vrácení zálohy za ubytování vrátili každému studentovi odlišnou částku, taky nikdo neví proč. Uvažujeme, že podáme stížnost a zveřejníme tak, co se na koleji odehrává."

Zdroj ZDE

Tady je ještě související článek, který vyšel po tom rozhovoru: Zahraniční studenti prý štěnice na kolej zavlekli sami, a proto je vedení kolejí sestěhovává do jednoho místa! To je tedy řešení... konstatuje Josef Švéda.

A tady je ještě jeden starší článek s podobnou zkušeností od studentky z Irska.

Probíhající olympiáda potvrzuje, že omezení tržní konkurence neznamená konec soutěžení

31. 7. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 6 minut

Oblíbenou mantrou neoliberálů je tvrzení o nezrušitelnosti přirozené soutěživosti člověka, jímž obhajují prospěšnost volné tržní konkurence pro rozvoj lidské společnosti. Člověk je od přírody soutěživý a tudíž nemá smysl tuto jeho přirozenost nijak potlačovat. Naopak tato soutěživost žene společnost kupředu. Z toho vyplývá i údajná škodlivost zásahů do spontánního střetu soutěžících subjektů. Negativní dopady ekonomické konkurence jsou z tohoto pohledu jen nezbytnou daní za celkový společenský pokrok.

Probíhající olympiáda je ovšem důkazem, že přirozená lidská soutěživost se může projevit i jinak než jen na trhu. Omezení tržní konkurence v tehdejším Československu nijak nebránilo Emilovi Zátopkovi v jeho dodnes nepřekonaném atletickém hattricku na olympiádě v Helsinkách, úspěchům fotbalistů, hokejistů či dalších sportovců. Dokonce kdysi v pravěku olympijských her, v antickém Řecku, byl po dobu olympiády pozastaven základní nástroj tehdejší ekonomické konkurence -- válka. A nejeden příklad ze sportu ukazuje, že přílišná aplikace tržních pravidel dokonce škodí. Mnozí jistě sledují závody Formule 1 či cyklistické tour a s nelibostí berou na vědomí nadměrné taktizování a podřízenost "domestiků" lídrům stájí.

Sýrie: Západ se sám vehnal do slepé uličky. Nemá řešení

31. 7. 2012

čas čtení 4 minuty

KD│ Stručně řečeno, poté co selhal pokus docílit rychlého pádu režimu v Damašku metodou "šoku a děsu" - a vzhledem k tomu, že po sestřelení tureckého letadla popularita ozbrojené intervence všude silně poklesla - nemá už Západ v ruce takřka žádné karty, jimiž by mohl pokračovat ve hře na "demokratizaci Sýrie".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

28968