Daily Mail: Nový film o Batmanovi i nová shakespearovská inscenace v Londýně varují, že se Západ vrací k temné éře třicátých let

21. 7. 2012

čas čtení 8 minut

Pozoruhodné je, že i konzervativní britský deník Daily Mail nyní varuje před hospodářskou a politickou apokalypsou. Zdají se o to aktuálnější argumenty, že Česká republika nemá pro současnost žádnou nosnou zahraniční politiku jak se zachránit, a nemá v západním světě mezi občany vlivné spojence, kteří by její kultuře rozuměli a byli by ochotni v případné vzniklé krizi pomoci, argumentuje Jan Čulík.

V ohnisku z jednoho největších finančních center je burza v obležení, píše v sobotním vydání deníku Daily Mail Dominic Sandbrook. Maskovaní muži zasahují s útočnými zbraněmi a bankéři utíkají. Politikové bezmocně lomí rukama a z policie se stali bezmocní rukojmí. Davy běží ulicemi a plení domovy bohaté menšiny. Jsou inspirovány antikapitalistickými hesly brutálního demagoga, a tak dav ničí a vypaluje nemovitosti a doslova strhává z bohatých občanů jejich drahé oblečení.

Před spěšně vytvořenými lidovými soudy čelí finanční elita spravedlnosti pouliční chátry. Davy řvou nenávistí a závistí a soudy odsuzují obžalované k trestům smrti na běžícím pásu.

ČTENÍ NA VÍKEND

Začněte prosím s těmi bezpečnostními sbory už něco dělat, ať nepropadáme hlouběji

20. 7. 2012

čas čtení 205 minut

přepis záznamu 8. a 9. schůze Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny dne 12.7.2012 a 13.7.2012, pořízený Bc. Veronikou Lukášovou a Ing. Radkem Ležatkou z oddělení komunikace ministerstva financí a "z pověření pana ministra" Kalouska rozeslaný Miroslavou Hradilovou, pracovnicí politické kanceláře TOP 09 a Starostové, 18. 7. 2012 v 08:54 poslancům tohoto klubu.

ŠOK│ Poslanci výboru se dotazují ministra Kalouska, policejního prezidenta Lessyho i ministra vnitra Kubiceho, komentují výroky ministra financí na adresu policie, rozpočet ministerstva vnitra, policejně odborářskou akci Upír. Britské listy neručí za kvalitu a úplnost přepisu, neb jde o jednozdrojovou informaci, stenozáznam ani zápis nebyl oficiálně zveřejněn. Britské listy nekomentují zdroj ani způsob, jakým se k nim záznam dostal, nicméně konstatují, že o něj nežádaly. Nicméně domnívají se, že čtenář si může udělat poměrně autentickou představu o možnostech a kvalitě práce poslaneckého výboru pro bezpečnost, stejně jako o úrovni odpovědí obou ministrů.

Kim Jong un odebral vládu nad hospodářstvím armádě

20. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vrchní velitel severokorejské armádh Ri Yong-ho byl tento týden neočekávaně propuštěn. Jeho odchod má odstranit opozici proti hospodářských reformám země, které prý chce podle vzoru Číny zavést šéf státu Kim Jong un.

Ri Yong-ho byl konzervativním stoupencem hospodářské politiky Kim Jong ila. Tvrdá ruka armády, která vládla nad hospodářstvím, způsobila v devadesátých letech v Severní Koreji vážný hladomor, z něhož se země dosud nezotavila.

Dejme tomu, že si na Hrad, a do Lán, zvolíme demokrata

20. 7. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 2 minuty

Dejme tomu, že si na Hrad, a do Lán, zvolíme občana demokrata, občanku demokratku. Dejme tomu, že si předtím pořádně v řadě veřejných diskuzí probereme co ten úřad pro nás znamená, může znamenat. V diskuzích na které může, ale nemusí, přijít kdo chce.

Dejme tomu, že se tak ten náš demokrat, ta naše demokratka, jako první takový, jako první taková v tomto úřadu, s námi domluví na tom že se ten Hrad, jako první Hrad Česko-Moravsko-Moravskoslezský, otevře všem lidem. A sice jako první Dům demokracie a lidských práv na území ČR. Dále že se domluvíme na tom, že se Lány stanou Lidovým domem s Lidovým parkem, prvními takovými na území ČR, otevřenými všem lidem.

Premiér lhal

20. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Myslím, že od začátku bylo jasné, že hlavní důvod pro bleskové odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila bylo to, že vyjde vstříc nejvyššímu státnímu zástupci Zemanovi ve věci jmenování vrchního státního zástupce v Praze. Zemanovým kandidátem byla Lenka Bradáčová a Pospíšil byl odvolán těsně před tím, než ji stihl jmenovat. Jediný způsob, jakým mohl premiér dokázat, že mu jde opravdu o finanční disciplínu a nikoli o zabránění jmenování někoho, kdo bude se Zemanem spolupracovat (a kdo tedy s největší pravděpodobností půjde tvrdě po vyšetření klíčových případů rozkrádání veřejných peněz ze strany politiků), bylo okamžité (!) jmenování Bradáčové ze strany nového ministra Blažka. A ten to odmítá. Premiér tedy lhal.

Ministr spravedlnosti Blažek odmítá jmenovat Bradáčovou. Zeman protestuje ZDE

Blažek v Nečasových šatech

20. 7. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Po dvou rozhovorech ministra spravedlnosti Blažka s ústeckou žalobkyní Bradáčovou a nejvyšším státním zástupcem Zemanem je přinejmenším pozice ODS k situaci na státních zastupitelstvích mnohem jasnější. Žalobkyně měla na výběr: buď se ohnout a projít, nebo se neohnout. Kdyby Bradáčová během zmíněných rozhovorů projevila nějakou "flexibilitu" či "vstřícnost", byla by už zřejmě ve funkci vrchní státní zástupkyně v Praze. Takhle advokátministr Blažek přišel s obezličkou ve formě výběrového řízení, která nemá v zákoně žádnou oporu. Od toho, aby ctily zákon, však obezličky nejsou.

Sýrie:

Prezident Assad jmenoval nového ministra obrany

20. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský prezident Bawar al Assad vystoupil v Damašku na veřejnosti a jmenoval nového ministra zahraničí poté, co jeho režim ve středu ohromilo usmrcení tří jeho vysokých činitelů, jeho švagra a šéfa bezpečnosti Assefa Šawkata, ministra obrany a jednoho dalšího vysokého činitele. Vzbouřenci také ovládli pohraniční přechody mezi Sýrií a Tureckem a Íránem a diplomacie dospěla do slepé uličky. Ovládnutí pohraničních přechodů je dalším dramatickým oslabením Assadovy vlády a zřejmě to bude mít klíčový význam pro dodávky zbraní vzbouřencům v obklíčených oblastech.

27814

Zpráva o návštěvě Caltechu

21. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 11 minut

Zpráva o návštěvě Caltechu v rámci projektu OPVK CZ.1.07/2.3.00/20.0062, který je řešen na Katedře buněčné biologie a genetiky Univerzity Palackého pod vedením prof. Z. Dvořáka. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Kalifornský technologický institut (California Institute of Technology, Caltech) je vedle MIT (Massachussets Institute of Technology) nejlepší vysokou školou technického zaměření v USA. Mluvit však o "technickém" zaměření v českém smyslu by bylo ošidné, protože na Caltechu můžete studovat i historii, angličtinu nebo filozofii přírodních věd (pro anglosaské pojetí přírodních a technických věd je blízkost filozofii a humanitním vědám typické).

O hodných a zlých teroristech

20. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Někdy je sebevražedný bombový útok špatný - například ten v Bulharsku, který zabil izraelské turisty - a někdy je to podle amerického ministerstva zahraničí dobrá věc, nebo aspoň ne tak špatná, když jde o útok ve stylu al-Kajdy proti představitelům syrské vlády.

Mezinárodní měnový fond láme nad eurem hůl

20. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Poslední zpráva Mezinárodního měnového fondu konstatuje, že krize eurozóny dosáhla nového zlomového bodu. Navzdory významným politickým krokům zůstávají finanční trhy v regionu v akutním stresu a to "vyvolává otázky ohledně životaschopnosti samotné měnové unie".

Lídr syrské opozice: "OSN se přežila"

20. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Systém OSN je zastaralý, některá pravidla neodrážejí současné potřeby, prohlásil šéf Syrské národní rady Abdel Baset Sajda v reakci na čtvrteční hlasování v Radě bezpečnosti OSN.

Anketa romského časopisu Kereka

20. 7. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

1. Pomáháte druhým lidem? O jakou pomoc se jedná? V jaké situaci byste pomoc někomu odmítli?
V první půlce 90. let jsem občas přispíval při různých sbírkách, nedokázal jsem odmítnout hudebníky, žebráky, studenty a nejrůznější aktivisty, kteří chtěli peníze na ulici. Mnozí asi nějak podle mého obličeje poznali, že jako měkota jim dám, a tak často obcházeli moje známé a shlukovali se kolem mě.

Třídní válka - otevřeně

19. 7. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Že současná česká vláda vede třídní boj, to není žádná novinka. Všechna její opatření, která jako celek představují politiku vědomého ožebračování a ochuzování "nižších" tříd obyvatel, jsou od počátku vedena tímto směrem s cílem obohatit bohaté (zejména nejbohatší) -- i když s hesly, jež mají omámit ty, proti nimž jsou zaměřena a jež mají přesvědčit, že např. zvyšováním daní, snižováním důchodů, asociálními kroky proti sociálně nejslabším a vůbec škrty ve všech oborech jsou "ochraňováni" naši vnuci proti dobám "ještě horším". Až dosud této (pseudo)argumentaci mnoho spoluobčanů důvěřivě naslouchalo, mnozí dokonce jí věřili. Teď ovšem spadla maska, za níž se vládní záměry jakžtakž skrývaly.

Ministr Drábek přemýšlí, uvažuje nebo mu už "hrabe"?

19. 7. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Jen těžko se chápe obyčejnému člověku myšlenkový postup a uvažování v hlavě ministra Drábka při zjištění jeho dalšího skandálního nápadu, resp. návrhu na zvýšení platů politiků a soudců. Jakkoliv se bráním invektivě, nemohu než vyjádřit souhlas s nadpisem článku z BLESK.cz: "Drábek se zbláznil?Všichni šetří, on přidá ministrům, poslancům a soudcům!"

Inteligence a potence

19. 7. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Přečetl jsem si na keramické destičce: Někteří lidé jsou už tak inteligentní, že se na nic nehodí. Pravda, pro doktory u nás není kam šlápnout, kam vkročí nohy neopatrné, už drtí doktora vykuka. Naštěstí pod koly aut u nás končí cizinky, vlastní vinou. A není doktor jako doktor, vážení; přičteme-li vzdělané magistry a mistry bakaláře, máme zde doma, v ráji na zemi, potentní generaci k závisti v těžce zkoušené EU i za mořem.

Lavrov: Západ si bere pozorovatele OSN jako rukojmí

19. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Západní vlády se pokoušejí vydírat Rusko, když hrozí, že pokud nepodpoří rezoluci Rady bezpečnosti OSN zahrnující sankce proti Sýrii, neobnoví mandát pozorovatelů OSN, který vyprší 20. července. Řekl to ve středu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

"Islamisté chtějí moc jen pro sebe"

19. 7. 2012

čas čtení 5 minut

Ačkoliv se občanská válka v Sýrii stává stále krvavější, síla a vliv opozice rostou. Ale Randa Kasisová, členka opoziční Syrské národní rady, varuje, že islamističtí bojovníci vyzbrojovaní státy Perského zálivu zasévají mezi opozicí rozkol, který válku prodlouží.

Sebevražední atentátníci, dělostřelecké přepady a masakry: Situace v Sýrii se každým dnem zhoršuje. Ačkoliv první zprávy o čtvrtečním útoku ve vesnici Tremseh hovořily o útoku na civilisty, pozorovatelé OSN v sobotu po návštěvě lokality prohlásili, že útok byl patrně zaměřen na konkrétní domy dezertérů a opozičních představitelů. Politické řešení konfliktu není na dohled. Zatímco Asad se drží u moci zuby nehty, opozice je hluboce rozdělena.

Randa Kasisová, předsedkyně sekulární opoziční skupiny, předkládá v rozhovoru pro list Spiegel neradostný obrázek syrské budoucnosti. Ačkoliv odpor proti režimu narůstá, Asad ukázal, že je ochoten použít k potlačení nesouhlasu jakýchkoliv prostředků. A jak říká Kasisová, islamisté mezi povstalci opozici rozdělují a očerňují sekulární odpůrce Asada.

Je v Česku korupce "normální"?

18. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 9 minut

Ministr financí Kalousek v nedávné době několikrát veřejně (v médiích, v Poslanecké sněmovně parlamentu) zaútočil na práci policie v případu nákupu vojenských letounů CASA. Je to případ jeho stranické kolegyně, případ dotýkající se strany TOP09, kterou založil, případ otevírající třináctou komnatu nakládání s penězi českých daňových poplatníků, totiž celý systém vojenských zakázek. Kalousek byl u zrodu současného systému zadávání vojenských zakázek a v médiích i ve zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu, týkající se nákupu letounů CASA, se objevilo již mnoho podezření na gigantické plýtvání penězi daňových poplatníků v souvislosti s tímto systémem zadávání vojenských zakázek. Současný ministr zahraničí a předseda strany TOP 09 zcela otevřeně tvrdí, že vojenské zakázky bývají využívány k financování politických stran.

Báječný život pod psa! Díky Vám, pane ministře Drábku (vládu nevyjímaje)

18. 7. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Tak jsem se na vlastní oči a uši přesvědčil, jak se asi mají mnozí nezaměstnaní. Předesílám, že mi jich je nejen líto, ale že s nimi silně soucítím. Oč jde hned vysvětlím.

Především bych chtěl upozornit, že si tímto stanoviskem nehodlám stěžovat, protože jednak by to bylo k ničemu, ale také proto, že mi není ještě tak zle, aby by nemohlo být hůře. Ale k věci, ke které pouze konstatuji následující.

Ako nehladovať cez krízu

18. 7. 2012 / Juraj Mesík

čas čtení 13 minut

Po nedávnom rozhovore o kríze a jej dôsledkoch pre náš život uverejnenom v týždenníku Život a na portáli Britské listy sa na mňa obrátilo viacero čitateľov s otázkou, ako majú robiť zásoby potravín. Asi lepšie ako odpovedať každému zvlášť je napísať na túto tému článok, o čo sa týmto pokúšam.

V prvom rade musím jasne povedať, že nie je mojim záujmom nikoho presviedčať, aby veril môjmu odhadu ďalšieho vývoja a aby konal tak, ako si ja myslím, že je rozumné konať. Každý má vlastnú hlavu a schopnosť analyzovať dáta a každý z nás nesie vlastný diel zodpovednosti za seba, svojich blízkych a komunitu. Moje slová sú určené pre tých, ktorí zvažovaním o dostupných faktoch sami dospeli k záveru, že riziká ďalšieho vývoja sú tak vysoké, že postupy na ktoré sme si ako jednotlivci a spoločnosť zvykli za uplynulé polstoročie už nie sú primerané a dostatočné.

Proti smradu větráky

18. 7. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

O co jde, je většině českých mediálních konzumentů zjevné: obvinění Parkanové správně vztáhl Kalousek na sebe a usoudil, že nejlepší obrana je útok. Provedl jej kobercovým náletem, jehož hlavním cílem se stala policie. Státní zastupitelství si vzal na starost Nečas: bleskově odvolal Pospíšila. Nahradil jej člověkem, k němuž sice nemá důvěru, který však má předpoklady vykonávat úřad tak, aby byli Nečasovi protektoři spokojeni. Účel světí i personální politiku a v nouzi Blažek dobrej.

Syrské varování T. E. Lawrence

18. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jeden z "osvoboditelů" Sýrie od osmanské nadvlády, poručík T. E. Lawrence, si kdysi zapsal slova, která mohou sloužit jako varování před zbrklými rozhodnutími Západu, všímá si Franz-Stefan Gady.

Vzbouřenci usmrtili čelné představitele syrského režimu

18. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Povstání v Sýrii vstoupilo do nové, dramatické fáze. Vzbouřenci bojující proti režimu Bašara al Asada usmrtili bombovým atentátem v Damašku syrského ministra obrany i hlavního organizátora vojenských akcí zaměřených na potlačení vzbouřenců.

Syrská televize potvrdila, že byl usmrcen Asef Šawkat, Assadův švagr, náměstek velitele ozbrojených sil a nejbližší Assadův poradce, dále ministr obrany Daud Rajha, který byl nejvýznamnějším křesťanským státním činitelem v zemi. Několik dalších vládních činitelů, včetně ministra vnitra Mohammeda Šaara, bylo zraněno.

Výbuchy se také ozývaly z ústředí 4. armádní divize v Damašku, elitní jednotky, jíž velí Assadův bratr Maher.

Kubánský biodiesel: Z nejedlé suroviny rostoucí i na marginální půdě

18. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Nová kubánská továrna na biodiesel je první v zemi a zpracovává semena dávivce černého (Jatropha curcas) na zdroj "zelené" energie. Semena jsou bohatá na olej, ale pro lidi jedovatá, a lze je pěstovat i na velmi chudé a suché půdě. José Sotolongo z Centra pro aplikovanou technologii udržitlného rozvoje označuje spuštění továrny za "paradigmatický zlom" v produkci biopaliv, která jsou dosud produkována ze standardních zemědělských plodin a poptávka po nich vyvolává růst cen potravin.

Příběhy politické lůzy

17. 7. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut

Elita se má od lůzy odlišovat tím, že představuje společenský vzor se vším všudy, to ji přece činí elitou. Pokud ale elita demonstruje znaky, s nimiž se identifikuje lůza, což je na nejvyšší úrovni obecnosti podléhání animální touze po moci a ještě větší touze ji uspokojit, pak nelze mluvit o elitě.

Česká média zažívají radostný rok. Vedle obvyklých prázdninových dravých šelem v Beskydech, dopravní situace v Chorvatsku a kontrol hygieniků na prázdninových táborech mohou mediální konzumenti spásat stránky popsané o vazebně stíhaném Davidu Rathovi a o rytíři politické galantnosti Miroslavu Kalouskovi, který zcela nezištně, čistě z dlouholetého přátelství a z hluboce zakořeněného odporu vůči nespravedlnosti bojoval a bojuje za Vlastu Parkanovou, shodou okolností někdejší ministryni obrany. Detaily obou případů, které vytvářejí téměř kompletní mediální obsah, jsou jen okamžitým obrazem doby, mediální realitou, jejíž vazba na skutečné události je vlastně velmi volná. Na pozadí ale prosakuje cosi podstatného a signifikantního pro dobu jako takovou: politika jako doména jedinečného druhu, zvláštní mutace mezi elitou a lůzou.

Jak se finanční krize může stát krizí zásobování

17. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Zpráva 'Trade-Off: Financial System Supply-Chain Cross-Contagion: a study in global systemic collapse argumentuje, že úzká provázanost mezi globálním bankovnictvím, měnovou krizí a krizí solvence způsobuje riziko ekonomické "nákazy" v oblasti výměny zboží a služeb - a to i za předpokladu, že se jedná o sektor či oblast, kde jsou všechny strany transakce solventní a peněžní a bankovní zprostředkování nevykazuje problémy. A možná "nákaza" mezi finančním systémem a obchodní a výrobní sítí (reálnou ekonomikou) navíc zpětně posiluje finanční krizi.

Přímá volba prezidenta je jenom šidítko

17. 7. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Poté, co budou na prezidentský úřad kandidovat také Vladimír Dlouhý, Ladislav Jakl a Pepek Vyskoč z Putimi, nabyl tanec kandidátů už vysloveně groteskního charakteru. Média dělají sice všechno pro to, aby si voliči nevšimli, že přímá volba prezidenta je v této formě jen komické šidítko, jež má odlákat jejich pozornost od jiných věcí (asi od těch stále víc na světlo vycházejících malverzací či sociálních nespravedlností, ale možná jen od prohlédnutí podstaty dělby moci) - ale chápeme je, zaplní tím stránky, někdy i první, asi jako dopisem 'nevinného Ďurička` Davidu Rathovi. Tato přímá volba je akt v duchu "vlk se nažere a koza nám zůstane celá". Volové si zavolí a my si to dál budeme dělat jako vždycky.

MMF: Globální ekonomiku čekají napřesrok problémy. Nejhorší zřejmě USA

17. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní měnový fond zveřejnil aktualizaci své dubnové prognózy vývoje světové ekonomiky. Situace v roce 2013 přinejmenším nevypadá lépe než letos, přičemž hlavní rizika jsou politického charakteru. Starosti působí EU, avšak ještě horší může být kombinace automatických škrtů a vypršení daňových prázdnin v USA. V takovém případě by americká ekonomika mohla zaznamenat ztrátu až kolem 4% HDP, což je dost na to, aby to poškodilo celou globální ekonomiku.

Útok na svobodu a demokracii?

17. 7. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 6 minut

K odmítání církevních restitucí je důvodů dost. Pravidlo o povinnosti vrátit ukradené je sice správné, v takovém rozsahu a po takové době se ale v praxi prosazuje těžko. Je otázka, proč by měly být uspokojovány zrovna nároky církví a ne jiných kolektivních potenciálních restituentů. Lpění na majetku bez ohledu na okolnosti je u následovníků Ježíše Krista poněkud zvláštní, a to i když uvážíme, že církve coby společenské organizace mají přece jen širší zodpovědnost než někdejší bezdomovec s dvanácti učedníky. A tak dále ...

Ale všechno má své meze. Vnímat restituce církevního majetku v České republice jako útok na svobodu a demokracii hraničí s paranoiou. Milan Valach to ovšem vysvětluje : kapitalisté si kupují církev. A na oplátku očekávají, že Čechy naučí poslušnosti.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

67210