Petr Lessy: Provolání policejního prezidenta k policistům

15. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s událostmi v uplynulých dnech považuje policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy za nutné vyjádřit a objasnit svůj postoj i svým kolegům policistům.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

při svém nástupu do funkce jsem deklaroval, že policie bude apolitická. Již při stanovení tohoto cíle jsem si uvědomoval, že jeho dosažení a prosazení bude nelehké a události posledních dnů to potvrzují. Předsevzal jsem si, že učiním vše, abyste byli uchráněni tlaku a možných vlivů z politického prostředí. Je mojí povinností se policie i jednotlivých policistů zastat a tak to také činím. Jsem si vědom dopadů, které tyto kroky mohou pro mě mít, ale konám je s vědomím, že tak plním své předsevzetí.

ANALÝZA - ČTENÍ NA VÍKEND

EXKLUZIVNĚ "Co bylo ukradeno, musí být vráceno" aneb právní rozbor k problematice restitucí církevního majetku

13. 7. 2012 / Karol Hrádela

čas čtení 155 minut

ŠOK│ Advokát JUDr. Karol Hrádela se v minulých měsících velmi obsáhle zabýval církevními restitucemi. Napsal o nich rozsáhlou analýzu. Částečně byl text citován při projednávání církevních restitucí v Parlamentu. O zveřejnění komplexního textu doktora Hrádelu Britské listy požádaly. Svolení dostaly. K dotazu, co považuje za nejzajímavější bod probíhající diskuse o církevních restitucích v Parlamentu, dnes Hrádela exkluzivně Britským listům sdělil:

Nejzajímavější je, že se tvrdí, že nebyla vyplácena náhrada za údajně zestátněný církevní majetek, přičemž nikdo se nezabývá prověřením tohoto tvrzení z důvodové zprávy. Očekával bych, že budou vyvráceny názory, že náhrady byly poskytnuty alespoň v některých případech, tak, že se dozvíme, že a kdy a kým byly prověřeny náhradové knihy, archivní dokumenty Národního pozemkového fondu při Ministerstvu zemědělství a fondu pozemkových reforem a majetkové podstaty pozemkových reforem. Studujeme-li totiž archivní dokumenty jak církevní, tak i vládní, jsou o tomto tvrzení více než vážné pochybnosti. Konec konců o tom, že náhrady byly vyplácené, psal i profesor Pavlíček...
Druhým postřehem je snaha prosazovatelů církevních restitucí se vyhnout odborným diskusím a jejich neochotě odpovědět na konkrétní otázky, jak se stalo i na Žofínském fóru k církevním restitucím.
Účelovost tvrzení o charakteru církevního majetku a tom, komu patřil a jak se s ním mohlo nakládat, a změny v názorech na charakter majetku, popírání, že o církevním majetku jako účelovém majetku do značné míry rozhodoval stát.

Církevní majetek vynesl státu 220 miliard Kč

14. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podle modelových propočtů Národohospodářského ústavu vynesl státu církevní majetek za šedesát let 220 miliard korun. A za tu dobu dal stát církvi sedmdesát miliard. Čistý zisk pro státní kasu za čtyřicet let totality a dvacet let demokracie tedy činí -- 150 miliard korun. Pokud tedy během dalších třiceti let vrátíme církvi majetek v hmotné i finanční podobě za 135 miliard, rozhodně nejde o přemrštěný dar, jak í tvrdí komunisté. A bohužel i někteří sociální demokraté, míní Ivo Mareš.

27694

JUDr. Michael Marčák 5. 11. 1947 - 12. 7. 2012

14. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Vzácný člověk a a (dovolím se říci) přítel, bývalý kriminalista a prokurátor, vynikající právník a vynikající karikaturista, dlouholetý autor internetového deníku Britské listy, JUDr. Michael Marčák ukončil ve čtvrtek 12. 7. 2012 svůj život po dlouhé těžké nemoci ve věku 65 let. Učinil tak jako chlap, kterým byl. Odešel za ženou, kterou měl rád a před bezmocností, kterou se nenaučil mít rád.

Úcta a vzpomínka patří těm, kteří se nikdy nezlomili a do posledního okamžiku žili a chtěli žít. Kteří žili pro ty druhé. Jen ti jsou hrdinové. Vzpomínejte a smějte se. Protože Míša by to tak chtěl. │ŠOK

GALERIE POLITICKY NEKOREKTNÍHO HUMORU MICHAELA MARČÁKA ZDE

Už jsem to nestihl ....

15. 7. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 1 minuta

Jedním z největších zážitků mé výroční cesty do Prahy byla vernisáž výstavy Michaela Marčáka. Znal jsem Michaela jen z drobné korespondence, která vznikla z mého obdivu k jeho karikaturám. Na výstavě se naskytla možnost osobního seznámení.

Přišel jsem za ním, když skončily úvodní řeči. Vyměnili jsme několik slov a já se zeptal, jak se daří jeho ženě. V posledním dopisu mi totiž napsal:

"Vážený příteli, mne není třeba ani litovat ani obdivovat. Celý život jsem se o někoho staral, takže to mám 'v krvi', a pokud jde o mou milovanou ženu, měl jsem a mám ji pořád strašně rád. Její nemoc nepostihuje mozek, ale svaly, takže je mi stále tak příjemnou družkou v životě jako před těmi 25 roky. Je to vztah, který lze jen závidět."

Nemohl jsem vědět, že se její čas navršil. Odpověděl skoro nezúčastněně: "Moje žena mi umřela v náručí 14. května." Pak se mezi nás vklínila televizní kamera a reportérka a nebyl čas na víc než na několik zdvořilostí při jeho odchodu.

Chystal jsem se mu napsat po příjezdu do Kanady, ale teď již je pozdě. Jisté je, že Bl ztratily část své tváře.

Sýrie je hromosvodem mezinárodního napětí - jako Španělsko 30. let

14. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

Od začátku povstání proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi v březnu 2011 bylo zabito asi 16 000 lidí. Posledními oběťmi je 200 zabitých ve vesnici Tremseh v severní provincii Hama. Ve čtvrtek byla vesnice obklíčena a poté bombardována dělostřelectvem a raketami z bitevních vrtulníků. Všichni přeživší byli jednotlivě popraveni alávitskými milicemi rekrutujícími se z místních vesnic. Čtyřicet obětí bylo nalezeno mrtvých v řece.

Osud pravice v Česku

13. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nejsem pravicový volič, většinou jsem volil ČSSD, volil jsem také Zelené, ale v roce 2010 jsem volil proti Paroubkovi ODS. Naletěl jsem tehdy Nečasovi a možnosti reformy a obnovy ODS. A nepočítal jsem, že TOP09 bude mít tak výrazný úspěch, aby mohla představovat rozumnou (např. proevropskou, od komunální korupce oddělenou, protiklausovskou) alternativu k ODS.

New York projevuje náhlý zájem o maďarskou literaturu

14. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

V New Yorku se nedávno konalo čtení z díla maďarského romanopisce László Krasznahorkaie. Jeho první román Sátántangó, napsaný v osmdesátých letech, právě vyšel v pěkném vydání v nakladatelství New Directions. Krasznahorkai píše o zoufalství a o metafyzické stázi, částečně připomíná Kafku, částečně Becketta, zároveň je v jeho románu spousta komedie. Ve filmovém světě ho oslavují za jeho spolupráci s režisérem Bélou Tarrem, jehož dílo (včetně sedmihodinové adaptace románu Sátántantó se často označuje za "nekompromisní"), píše Hari Kunzru v deníku Guardian.

Na čtení v New Yorku bylo narváno. Lidé seděli i na zemi a na schodech. Publikum bylo drtivou většinou mladé, tu a tam byl nějaký postarší maďarský emigrant. Když přišel Arazsnahorkai, přivítal ho dlouhý potlesk.

Sýrie použila vrtulníků a tanků při "masakru" v Tremseh, potvrzuje OSN

14. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéf monitorovací mise OSN v Sýrii konstatuje, že vrtulníky a tanky byly použity při útocích na město uprostřed země před masakrem, při němž podle odhadů ve čtvrtek zahynulo více než 140 osob.

Generál Robert Mood, který řídí monitory OSN v Sýrii od dubna, uvedl, že jeho jednotky jsou připraveny vstoupit do města Tremseh, pokud tam bude dodržováno příměří. Dodal, že monitorovací jednotky rozmístěné v této oblasti osobně potvrdily, že v Tremseh byly ve čtvrtek použity těžké zbraně.

V pátek pozorovatelé z OSN uvedli, že nebyli schopni spojit se s místním vojenským velitelem odpovědným za Tremseh a byl jim odepřen přístup do oblasti. Dodali, že syrské letectvo "dál útočí ve velkém měřítku na obydlené městské oblasti" a že pozorovatelé zaznamenali více než 100 výbuchů "při pokračující vojenské operaci".

Obyvatelé tohoto malého města s asi 6000 obyvateli uvedlim že po mnoha hodinách ostřelování na ně zaútočili ozbrojenci z oblastí mimo město. Syrské úřady z násilí obviňují "teroristy".

Podrobnosti v angličtiněZDE

Kam jít

13. 7. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 6 minut

Současný stav české společnosti připomíná dezorientovanou bárku, křižující moře sem a tam za současného dohadování, kam se má vlastně plout. Medián mezd žen činí 16 000 Kč hrubého, sociální struktura zahrnuje půl milionu nezaměstnaných a více než 2 miliony poměrně chudých důchodců. Prosázíme 120 miliard korun. Internetové servery největších českých deníků typu Idnes nebo Novinky klesly na úroveň bulváru. Normou jsou reality show, kde často zoufalí lidé předvádějí ostatním své neštěstí či patologické chování. Normou je dobře se rozvést, nikoli dobře žít spolu. Normou je měnit zaměstnání, ne být loajální. Normou je být sám, ne být s ostatními. Normou je odsoudit neúspěšné či oponenty. Přesto, že většina odpovědných připouští systémové selhání státních maturit, u odvolání uspělo jen mizivé procento studentů. Politici se vybíjejí v zoufalých sporech. A tak dále. Opravdu to nemá smysl všechno vyjmenovávat.

Jak proti korupčnímu systému

13. 7. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 23 minut

"Nebezpečí korupce není tolik v nemravnosti jednotlivců, jako v nemravnosti systému."
Ivan Štampach

Po listopadu 1989 se v naší zemi postupně rozvinul korupční systém. Dneska už je jedno, zda od počátku vědomě a úmyslně, nebo pouze bezděky, coby vedlejší produkt privatizačního fundamentalismu v provedení některých tržních fanatiků.

Český klérus jako světový hráč

13. 7. 2012 / Miroslav Polreich

čas čtení 4 minuty

Všichni známe a uznáváme (i když je převládající vztah k církvím v naší společnosti mírně řečeno vlažný) určitý význam církví, pokud ho plní, v oblasti sociální a snad i při podpoře a hledání vzájemného porozumění. Potud v pořádku, ale církevní hodnostáři si uvědomují i jinou svoji politickou sílu. V přeneseném smyslu sílu „Stalinových divizí“. A tak se stalo, že právě český klérus dokonce v přímém protikladu se stanoviskem Vatikánu podpořil agresivní válku v Iráku. Podívejme se na celou věc trochu blíže.

ODS uchránila ČEZ před NKÚ

13. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Ekologického právního servisu

Vládní koalice po půlročním jednání vyřešila spor o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Pravomoci NKÚ zřejmě budou rozšířeny i na obchodní společnosti ovládané státem, kraji a obcemi, čemuž se dlouho bránila ODS. ODS ovšem vyjednala výjimku: NKÚ nebude smět do společností kótovaných na burze, tedy do ČEZu. Změna ústavy dnes pravděpodobně bude schválena ve třetím čtení.

Hororové vize Juraje Mesíka: Už kupuje trvanlivé potraviny

13. 7. 2012

čas čtení 22 minut

Juraj Mesík (50) pracoval pracoval ve třetím sektoru i ve Světové bance. Patří k lidem, kteří umějí jiným pořádně zvednout tlak, protože věci pojmenovává na rovinu.

Na podzim 2011 časopis Život přinesl rozhovor s Mesíkem, po němž mnozí čtenáři nadávali, co že je to za blázna. Naznačoval, že velká krize může přijít do roka nebo dvou a on osobně se domníval, že tu bude i dříve. Lidé nevěřili. Ale vážná krize přišla skutečně dříve a Evropa je v takovém stavu, že se před řeckými volbami všichni třásli, aby Evropa nepadla.

V jakém stavu je dnes Evropa?
Vyvíjí se tak, jak jsme spolu hovořili na podzim. Směřuje k velké hospodářské krizi, finanční krizi se všemi důsledky, jako je nárůst nezaměstnanosti, velké výpadky v příjmech státního rozpočtu, osekávání sociálních programů, zdravotnictví.

Monitor Jana Paula:

Proč taková nenávist?

13. 7. 2012 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

Nevím co se děje, nevím proč Britské listy publikují tak nenávistné články proti církvím, především proti katolické, články jednostranně zaměřené bez pochopení smyslu, proč tato instituce existuje, nevím proč publikují nezdvořilé vyjadřování Štěpána Kotrby, že třeba rada České televize je tak blbá. Kde zůstala střízlivost a umírněnost? Otázka restitucí přece není o tom nic jim nedat a nic jim nevěřit, to je primitivní, hloupé, a nesmírně povrchní nepochopení podstaty víry, pod toto se podepisují Britské listy? Kde je vyváženost?

Moc bezmocných

13. 7. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Nemohu nereagovat na článek Jana Paula "Proč taková nenávist", v němž kritizuje údajné zaujetí Britských listů proti církvím.

Celým článkem pana Paula se nese slovo "nepochopení". Pan Paul nechápe, kde se bere nenávist proti církvím. Pan Paul směšuje víru a církev a píše o "nepochopení podstaty víry". Co je ale horší, pan Paul nespatřuje nic škodlivého na tom, jak se o demonstrujících pan kardinál Duka vyjadřuje a nenachází v jeho projevu slovo "lůza" či "ochlokracie". V takovém případě je vhodné dát na toto místo odkaz, kde lze projev pana Duky najít: ZDE

Kardinál prokazatelně označil demonstrující za lůzu

13. 7. 2012

čas čtení 4 minuty

Dovolte, prosím, polemizovat s některými myšlenkami textu Jana Paula Proč taková nenávist. Ač čtu Britské listy podle možností pravidelně, nenávist ke katolíkům v textech nenalézám. Ostře formulovaná stanoviska k diskusi patří, ostré či vyhraněné stanovisko je často méně zákeřné a méně nenávistné, než uhlazená mluva diplomatických formulací, napsal Jindřich Jedlička.

Otrávení Arafata

13. 7. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 10 minut

Pro mne to nebylo žádné překvapení. Od prvního dne jsem byl přesvědčen, že to byl Ariel Šaron, kdo otrávil Arafata. Dokonce jsem o tom několikrát psal. Byl to prostý logický závěr.

Za prvé, pečlivé lékařské vyšetření ve francouzské vojenské nemocnici nenašlo žádnou příčinu jeho náhlého kolapsu a smrti. Nebyly nalezeny žádné stopy jakékoliv život ohrožující choroby. Pověsti, které šířila izraelská propagandistická mašinérie o tom, že Arafat měl AIDS, byly očividné lži.

K "zavraždění" Jásira Arafata

13. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Mám přípodotek ke článku Uriho Avneryho o údajném otrávení Jásira Arafata. Polonium ma poločas rozpadu asi 138 dní. Pokud byly nalezeny jeho stopy na oděvu osm let po Arafatoveě smrti, znamená to jedině, že byly podstrčeny poměrně nedávno. Navíc by těžko zůstala nezasažena Arafatova vdova, jež měla svršky přechovávat. V případe A. Litviněnka byly nalezeny stopy polonia v kavárně, v taxíku, kterým cestoval ap. Já osobně považuji reportáž Al-Džazíry za naprosto nevěrohodnou,píše Jaromir Straka.

Může být v Sýrii uplatněn "libyjský" model intervence?

13. 7. 2012

čas čtení 4 minuty

KD│ V čerstvém vydání časopisu Parameters, tiskového orgánu U.S. Army War College, nalezneme článek Eriky D. Borghardové a Constantina Pischeddy nazvaný Allies and Airpower in Libya. Text ovšem není jen prostým ohlédnutím za libyjským tažením, ba ani jeho podrobnou analýzou; cíle jsou dalekosáhlejší, a sice prozkoumání možné aplikability "libyjského modelu" v příštích intervencích - mezi nimi autoři výslovně zmiňují Sýrii a Írán.

Agentura Moody's snížila rating italských dluhopisů

13. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Moody's Investors Service dnes snížila rating italských dluhopisů z A3 na Baa2, s negativním výhledem. Podle firmy je pravděpodobné, že země bude muset čelit dalšímu prudkému nárůstu nákladů na vypůjčování peněz, nebo dokonce úplně ztratí přístup na finanční trhy. Také krátkodobý výhled se zhoršuje kvůli slabému růstu a vyšší nezaměstnanosti. 

Podrobnosti v angličtině:  ZDE

27749

Patrik Kroščen: Až budu dospělý, chci být policistou

13. 7. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Když sledujeme nejrůznější chvaty a výkopy Patrika Kroščena, vše ve stylu kung-fu, musíme říct -- jó, ten umí. Pozoruhodné je, že Patriku Kroščenovi je teprve devět let. Chodí do druhé třídy základní školy na Nábřeží v Havířově, kde od loňska bydlí. Do Havířova se přistěhoval spolu s rodiči z Bohumína, kde se také narodil. Patrikův třiatřicetiletý otec, který s rozhovorem vydatně pomáhal, se jmenuje také Patrik a pracuje jako strojník/technik. Patrikova dvaatřicetiletá matka Kateřina se vyučila švadlenou a prodavačkou, momentálně je v domácnosti. Oba pochází z dělnických rodin, vyrůstali jako děti v bohumínských sídlištích.

Patriku, když zrovna netrénuješ, co vlastně děláš?
No, když je hezké počasí, rád hraju s kamarády fotbal a hokej. Jinak se rád dívám na seriál Avatar Aang nebo si zahraju hry na playstationu, případně na počítači.

O mystifikaci v českém politickém životě

12. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dokumentární film Richarda Komárka Národ mystifikace, o podvodnících v české podnikatelské, veřejné i politické sféře, se vysílal na ČT 2 ve středu 11. července ve 20 hodin. Nad fenoménem podvádění v české veřejné sféře se ve filmu zamýšlí celá řada českých politických komentátorů, mj. i Jiří Pehe a Jan Čulík. Videozáznam pořadu je ZDE

Jak myslet

12. 7. 2012

čas čtení 9 minut

KD│ Kultury, které přetrvávají, vyčleňují chráněný prostor pro ty, kdo zpochybňují a napadají národní mýty. Umělci, spisovatelé, básníci, aktivisté, novináři, filosofové, tanečníci, hudebníci, herci, režiséři a odpadlíci musejí být tolerováni, pokud má být kultura schopna vycouvat z katastrofy, napsal Chris Hedges.

Jsou ekonomové podlidi?

12. 7. 2012 / Štefan Švec

čas čtení 4 minuty

Je-li Tomáš Sedláček hvězdou mezi ekonomy, členem NERVu a hlavním makroekonomickým stratégem ČSOB, musí se intelektuální úroveň ostatních ekonomů pohybovat někde mezi Ivetou Bartošovou a planktonem.

Problémem Ekonomie dobra a zla, která se ani po třech letech neztrácí z žebříčku bestsellerů, není její autor. Tomáš Sedláček je přesně tím, čím má ve svém věku být. Jeho životní postoje jsou sympatické. Zdá se, že je to chytrý mladý muž s rašícími výhonky budoucí moudrosti. Problémem knihy, kterou napsal, je její úspěch.

ANALÝZA PROJEKTU GENERÁLNÍHO ŘEDITELE, PŘEDLOŽENÉHO RADĚ ČT

ČT3: A co děti, budou si mít kde hrát?

12. 7. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 55 minut

Rada ČT se chová jako slepá, hluchá a blbá. Proces projednávání dětského kanálu, který začal na posledním zasedání Rady 11. 7. 2012, odporuje logice i dikci zákona o ČT. Generální ředitel ČT Dvořák se chová jako diletant, rozhazující cizí peníze a Rada tento postup nerozporuje. Tím se radní stávají servilně přitakávajícími spoluviníky. Jediný z nich, který má rozum v hlavě a dal si práci s přečtením zákona, je docent Mezulánik z mediální katedry UJAK. Jeden z patnácti – není to trochu málo???

Britské listy exkluzivně disponují Dvořákovým projektem ČT3. Podle projektu má kanál pro děti vysílat 24 hodin. Je ten člověk normální?

Co je genocida?

12. 7. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

K 17. výročí masakru v Srebrebnici, který připadá na 11. července, byla odvysílána naprosto konvenční reportáž, jako tomu už bývá železným pravidlem ZDE. Podle autorů jde o " příběh události, která jako jediná v poválečných dějinách Evropy smí nést pojmenování "genocida"." Je genocida zabíjení v boji ZDE, systematické popravy mužů nad 15 let a skutečnost, že 23 000 žen a dětí bylo smrti ušetřeno a odvezeno do bezpečí? A jak to, že byl počet zabitých v Srebrenici uveden ještě dřív, než mohl být znám ZDE? Nevím... V tom případě by kupříkladu americký útok na iráckou Fallúdžu v roce 2004 genocidou mohl být, protože děti a ženy zde byly zabíjeny bez rozdílu ZDE. Nicméně o událostech ve Fallúdži coby posvěcené genocidě v podstatě nikdo nehovoří.

Je důležité zdůraznit, že ani omylem nejde o popírání tragických událostí v Srebrenici, jak by se někteří horlivci mohli domnívat. Běží zde o kritiku účelového nálepkování termínu "genocida" na zločiny těch druhých, zatímco bagatelizujeme, či dokonce ignorujeme zločiny naše.

Deklarace Occupy Praha - Klárov

12. 7. 2012

čas čtení 8 minut

Níže publikovaný text je výstupem pracovní skupiny "Deklarace", jež je jednou z pracovních skupin tohoto hnutí Occupy v ČR. Jedná se o dokument představený na veřejném sněmu v Praze - Na Klárově dne 1.7. 2012. Celý text je pak určen k další diskuzi, proto bychom jej rádi rozšířili mezi občany, aby se i oni mohli ke znění deklarace vyjádřit, a to buď na našich stránkách nebo přímo na jednom z veřejných sněmů v parku v Praze Na Klárově. Chtěli bychom tak přispět k rozproudění celospolečenské dikuze nad dosavadním fungováním našeho státu a jeho dalším směřování.

S přátelským pozdravem

Luboš Rypka, Pavel Nazarský a další členové pracovní skupiny "Deklarace" hnutí Occupy Praha

Chyby v překladech z Avneryho

11. 7. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení < 1 minuta

Jako vždy je text Uri Avneryho mimořádně zajímavý, když ne kvůli obsahu samému, pak především jako důkaz existence izraelské demokracie. Avnery totiž samozřejmě v Izraeli není sám, kdo kritizuje vládu a její kroky a vyzrazuje zajímavé detaily ze zákulisí, jehož byl před mnoha léty (je mu přes osmdesát let) svědkem a nahlížejícím novinářem.

Mám jen poznámku k přechodníkům v překladu, které jsou všechny ženské, překladatel asi vycházel z anglického textu a gerundia ho zmátla. To se bohužel děje v české žurnalistice stále častěji. Velice by mě zajímalo, kteří palestinští žurnalisté stojí také na disidentských pozicích a kritizují svůj establishment jako Avnery a s ním spříznění autoři v Izraeli. Daniel Veselý nebo Václav Jumr je jistě znají a mohli by nás s jejich texty seznámit.

Kandidát na prezidenta Zeman rozčílil Duku a Graubnera

11. 7. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení < 1 minuta

Na Velehradě, kam byl expremiér pozván na koncert Dnů lidí dobré vůle 2012, požadoval od představitelů katolické církve k restitucím církevního majetku všeobecné referendum. Tím vzbudil v představitelích kléru silnou nelibost. Veškerá přítomná média jeho výroky o referendu zamlčela.

Vznikla "tichá" aliance proti americkému dolaru?

11. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

KD│ Něco se děje. Čína jen za prvních pět měsíců letošního roku dovezla z Hongkongu 315 tun zlata, neboli takřka 50% svých dosavadních rezerv. Co do absolutního velikosti zlatých rezerv se tak dostala před Švýcarsko (1 040,1 tuny; ČLR nyní 1 054,1 tuny) na šesté místo ve světě.

Kalouskovy noční můry a jiné nevolnosti

11. 7. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Vlasta Parkanová, kolem které se dnes točí český mediální svět, je sice hlavní osobou kauzy CASA, ale hlavní roli v ní hraje ministr financí Miroslav Kalousek. Je snad namístě, aby se pan Kalousek takto čílil, když se kauza týká někoho úplně jiného?

Olympijské hry v Londýně jsou symbolem války a nezřízené korporátní moci

11. 7. 2012

čas čtení 4 minuty

Rozsah a viditelnost vojenských a bezpečnostních operací v Londýně, včetně pravomocí úřadů potlačovat protesty a dokonce odstraňovat kritické plakáty ze soukromých bytů, jsou naprosto přehnané.

Oblast kolem londýnského stadionu pro olympijské hry, které začnou přibližně za čtrnáct dní, začíná vypadat jako vojenská okupační zóna. Olympijské hry jsou ohniskem největší britské bezpečnostní mobilizace od konce druhé světové války, píše v deníku Guardian Seamus Milne.

Chlouba lidu

11. 7. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Budou-li se dávat na Hradě zase metály, mám návrh. Za péči o ceny a lidi v této pohádkové Nečasové zemi uprostřed Evropy, odměnil bych naše milé energetické štětičky. Dokáží vysvětlit i mrtvému, že stále musí platit více za plyn a za elektřinu; plynu není nikdy dost; známý zastrčil šlauch do pusy, přelepil leukoplastí a Sbohem živote v zemi, kde dnes znamená předevčírem! Přátelé, život není určen slabým povahám, to si laskavě zapište za uši.

Americké speciální jednotky tajně operují v destabilizovaném Mali

11. 7. 2012

čas čtení 4 minuty

Mali v důsledku změny režimu v sousední Libyi upadlo do chaosu, když tuarežští povstalci na severu vybavení materiálem "prosakujícím" z bývalých Kaddáfího skladů využili křehkosti centrální moci po březnovém puči a zahájili ofenzívu. Krátce po puči proti demokratické vládě také USA oficiálně přerušily veškerou vojenskou spolupráci. Jenže pak 20. dubna nad ránem spadl vůz Toyota Land Cruiser z mostu do řeky Niger. Z vody byla vytažena mrtvá těla tří amerických commandos a tří marockých prostitutek, uvedl oficiální armádní list Stars and Stripes.

Rusko vyslalo k syrským břehům válečná plavidla

11. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko které usiluje o roli nejvýznamnějšího mezinárodního zprostředkovatele v syrské krizi v úterý oznámilo, že vyslalo do Středozemního moře flotilu válečných plavidel, z nichž některá vplují do doku v syrském Tarsu. Uskupení zahrnuje několik vyloďovacích plavidel s námořní pěchotou na palubě.

EU "prosazuje protipirátskou dohodu zadními vrátky"

11. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Evropská unie je obviňována, že se snaží prosadit zadními vrátky kontroverzní dohodu, která by donutila poskytovatele internetových služeb předat vládám osobní údaje všech osob, podezřívaných z porušování autorských práv na internetu.

Z prozrazených dokumentů vyplývá, že nejkontroverznější části dohody ACTA, kterou v minulých dnech drtivou většinou odmítl Evropský parlament, jsou také součástí obchodní dohody mezi EU a Kanadou, nazvané CETA. A jednání o této dohodě je v konečné etapě.

Experti varují, že stoupenci této dohody - mezi nimiž je i Evropská komise - se snaží přimět europoslance, aby schválili nejkontroverznější ustanovení, která jsou součástí kanadsko-evropské smlouvy s tím, že je pak nebudou moci odmítnout v rámci smlouvy ACTA, až je schválí v této dohodě s Kanadou.

"Evropský parlament promluvil velmi hlasitě. Zahrnout tatáž odmítnutá ustanovení do daleko větší obchodní dohody bude daleko obtížnější odmítnout. Jestliže bude dohoda CETA schválena, Evropská komise pak bude europoslancům argumentovat, že už nemohou odmítnout dohodu ACTA," varuje profesor práva Michael Geist z University of Ottawa, který tyto dokumenty objevil.

Podrobnosti ZDE

Nouriel Roubini: Krize roku 2013 bude horší než v roce 2008

10. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Caroline Connan z Bloomberg Television hovoří v Aix-en-Provence s ekonomem Nourielem Roubinim o "chamtivých" bankéřích, nevyřešené evropské krizi a rizicích, která čekají globální ekonomiku v roce 2013.

Roubini se nedomnívá, že by takové věci jako jednotlivé skandály bank mohly na stávajícím kasínovém kapitalismu něco změnit. Upozorňuje, že banky v roce 2008 "příliš veliké, než aby padly" jsou dnes ještě větší a na jejich praktikách se nic podstatného nezměnilo. Na samoregulaci finančního sektoru nevěří.

Poslední summit EU podle Roubiniho opět nic nevyřešil a protože v jádrové oblasti EU existuje silný odpor proti společným dluhopisům (i jakýmkoliv měkčím formám mutualizace dluhu), hrozí další krize nikoli v řádu měsíců, ale týdnů.

Napřesrok už toho evropští politici budou moci reálně ovlivnit dosti málo, eurozóně hrozí kolaps; USA patrně upadnou do další recese. Zbrzdění růstu čínské ekonomiky se stále více vzdaluje ideální představě "měkkého přistání" a další rozvíjející se země také zažívají ostré zpomalování. Kromě toho v důsledku selhání rozhovorů o íránském jaderném programu hrozí po amerických prezidentských volbách (ať už dopadnou jakkoliv) velká válka, která by však velmi rychle zdvojnásobila ceny ropy a způsobila další fatální zbrzdění globální ekonomiky. Tu může potkat mnohem horší krize než v roce 2008, protože možnosti protikrizových opatření jsou už kvůli akumulaci ohromných dluhů insolventních vlád prakticky vyčerpány.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

71363