Tvoje krása nemá cenu: Vynikající rakouský film na nejaktuálnější témata dne

1. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

V karlovarské soutěži se dnes ve velkém sále hotelu Thermal ve dvacet hodin promítá vynikající debut rakousko-tureckého režiséra Hüseyina Tabaka, Tvoje krása nemá cenu.... Je to příběh kurdsko-tureckých přistěhovalců v dnešní Vídni, který se především soustřeďuje na osudy asi dvanáctiletého Veysela, syna - snílka v přistěhovalecké rodině, který, stejně jako všichni její příslušníci, jsou ve zdánlivě liberálním rakouském prostředí vystavování obrovským, nesnesitelným tlakům. Hlavně proto, že příslušníci většinové rakouské společnosti prostě nejsou vůbec schopni pochopit, že může existovat i lidskost založená na jiné kultuře, než je ta jejich jediná, dokonalá, rakouská. Prostě představa, že by mohlo existovat jiné vnímání světa prostřednictvím jiné kultury, jejíž příslušníci ji zažívají stejně tak hluboce, intenzivně a autenticky jako Rakušané svoji, je pro rakouskou většinovou společnost nepochopitelná.

Toto je výjimečný film, který by měl vidět každý. Bohužel, dá se očekávat, jako u většiny filmů předváděných v Karlových Varech, že se do distribuce v Česku vůbec nedostanou. Je to opravdová škoda, protože paralela mezi tím, co tureckým přistěhovalcům dělají v "liberálním" Rakousku a tím, co se děje v Česku Romům, je absolutní.

Truth is Stranger than Fiction - Two Documentaries

1. 7. 2012 / Ema Čulík

čas čtení 3 minuty

So it's the Age of Communication... The Internet is so entwined in our lives, we can know just what's going on on the other side of the world in a matter of minutes. Apparently it wasn't always this way, mysterious things happened, bizarre coincidences arose, people were thrown apart by distance and separated by oceans and continents..

I have just seen two documentary films whose stories couldn't have taken place today. What with facebook, twitter, myspace, google maps, we can so easily trace where our friends, our colleagues and our work is now, where it might go, and where it has been previously.

Kalousek telefonoval na policii

29. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Neuvěřitelné se stalo skutkem. Ministr financí Kalousek volal policejnímu vyšetřovateli v případu Parkanová! A pak ho prý překvapilo, když to tento vyšetřovatel zaprotokoloval a oznámil státnímu zastupitelství.

V Birminghamu se pokusil upálit muž před úřadem sociální podpory

29. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

48 letý muž se ve čtvrtek před job centre, úřadem sociální podpory v anglickém Birminghamu polil benzínem a podpálil se na protest proti zrušení jeho sociální podpory. Úřad byl evakuován a na místo dorazivší policie muže rychle uhasila. Je v nemocnici s popálenýma nohama.

Muž byl v úřadu pro sociální podporu znám mezi zaměstnanci jako zranitelný a se zdravotními problémy, avšak nedávno ho úřad podle nových předpisů shledal schopným práce. Vzhledem k tomu, že byl jeho případ převeden z jednoho systému sociální podpory do jiného, došlo ke zdržení při vyplácení jeho podpory.

Z ARCHIVU BRITSKÝCH LISTŮ

Vladimír Dlouhý chce být českým prezidentem

31. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

V letech 1994 - 1995 se Vladimír Dlouhý po dobu několika měsíců schovával za svého tiskového mluvčího Kamila Čermáka a vyhýbal se rozhlasovému rozhovoru o privatizaci Škodovky. Třicetiminutový sběrný pořad Jana Čulíka zaznamenávající neuvěřitelné výmluvy Kamila Čermáka a zaměstnanců ministerstva průmyslu a obchodu, jejichž prostřednictvím se po dobu několika měsíců vyhýbali žádosti o rozhovor s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Dlouhým o privatizaci automobilky Škoda, vysílalo někdejší Radio Alfa v dubnu 1995 a na přání posluchačů ho opakovalo v květnu téhož roku. Poslechněte si, je to neuvěřitelné chování.

Jak může mít takovýto člověk vůbec drzost ucházet se o prezidentský úřad? .

Britské listy samozřejmě rády natočí a zveřejní prezidentský rozhovor i s Vladimírem Dlouhým. Zejména by se ho rády zeptaly na to, zda považuje výše zdokumentované chování svých ministerských úředníků za normální a zda bude reformovat prezidentskou kancelář v témže duchu.

Jan Čulík: "Sebrané vytáčky Kamila Čermáka" ZDE

Zemřel Jicchak Šamir

1. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Bývalý izraelský premiér Jicchak Šamir, který proslul svou urputnou neústupností vůči myšlence vytvoření palestinského státu, zemřel ve věku 96 let. Byl izraelským premiérem v letech 1983-83 a 1986-1992. Narodil se r. 1915 v Polsku a r. 1935 se přestěhoval do Palestiny poté, co jeho matku a sestry usmrtili nacisti.

Stal se členem Lehi, židovského hnutí zaměřeného proti britské správě Palestiny a převzal po smrti jejího předsedy vedení. Britské úřady ho dvakrát zajaly, ale uprchl ze dvou koncentračních táborů a pokaždé se znovu podílel na akcích odporu.

Po založení Izraele r. 1948 se Šamir stal členem výzvědné služby Mossad. Během svého druhého funkčního období jako izraelský premiér nařídil vojenskou akci proti prvnímu palestinskému povstání proti izraelské okupaci r. 1986. Podpořil vytvoření Velkého Izraele. Navzdory své ideologii se neochotně účastnil izraelského vyjedávání s arabskými sousedy Izraele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čtyři slunce: Bohdan Sláma natočil nepokrytě náboženský film

30. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Na první pohled překvapením, ale ve skutečnosti zřejmě docela logickým vyústěním jeho dosavadní práce je nejnovější film režiséra Bohdana Slámy Čtyři slunce. Jeho dosavadní filmy argumentovaly, spíše formou jakýchsi debatních filmových prohlášení, že by se člověk měl vzdát modly konzumerismu, technologie a peněz, které ho ničí, a věnovat se navzdory všemu pěstování toho jediného, co má v životě smysl: lásky, autentických mezilidských vztahů, vlastní kultury a národního dědictví, které je konzumeristickou globalizací ohroženo.

Tabu: A film that everyone likes, and me too

30. 6. 2012 / Ema Čulík

čas čtení 2 minuty

At Edinburgh International Film Festival everyone was talking about a film called Tabu, Portugese director Miguel Gomes's Berlin-winning picture. Try as I might I couldn't get to it in Edinburgh, and then it was the first film I saw here in Karlovy Vary. It was a lovely start to the week for me.

Tabu: Film, který se líbí všem, a mně taky

30. 6. 2012 / Ema Čulík

čas čtení 3 minuty

Na Edinburském mezinárodním festivalu hovořili všichni o filmu Tabu, který natočil portugalský režisér Miguel Gomes. Film vyhrál festival v Berlíně. V Edinburku se mi ho nepodařilo zhlédnout a byl to první film, který jsem uviděla tady v Karlových Varech. Byl to pro mě velmi příjemný začátek karlovarského týdne.

Signál: Zábavná česká komedie s hlubším vyzněním a některými nepromyšlenými motivy

30. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Překvapivě zralou a relativně dobře napsanou komedii s vážnějším podtextem předvedl na festivalu v Karlových Varech pětadvacetiletý Tomáš Řehořek, jehož předchozí filmy (Piko, Czech Made Man) byly bez nadsázky strašné. Signál sice nejde za soubor stereotypů, které české společnosti neúnavně a opakovaně servíruje český film, a je vytvořen přesně podle televizního receptu na "zábavu" (přesně tak jako české televizní seriály nejprve nastolí pár problémů, ale film pak končí všeobecným sbratřením), obsahuje množství pracně konstruovaných gagů, ale aspoň se film do určité míry pokouší tyto stereotypy vážně reflektovat. Příběh tak není úplně povrchní, divák se během dvouhodinového filmu nenudí a narativ prochází určitým vývojem.

Filmový festival Karlovy Vary

Dnešní brutální a nemilosrdný svět

29. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Uprostřed každoroční bombastické reklamy na nafukované celebritální pozlátko (viz česká média v pátek večer) nesmíme zapomínat, že karlovarský filmový festival není ani o večírcích ani o celebritách, ale především o velmi dobré dramaturgii: přináší do českého prostředí často to nejzajímavější, co se vyskytlo na světových filmových festivalech. Často ve Varech vévodí jihokorejské a ruské filmy. Možná to bude tak i letos; v každém případě už v první den festivalu, v pátek, bylo možno zhlédnout pozoruhodný jihokorejský film. Kontrastem k němu byl podle mého názoru poněkud nudný slovenský dokument "Až do města Aš" Ivety Grófové. Ten sledoval příběh mladé slovenské Romky, která odjela od svého slovenského milence v Bardějově za mechanickou prací šičky v továrně a za životem v ubytovně až v západočeském městě Aši. Vzdáleně formanovské rysy pokleslé lidské aktivity, minimalistického přežívání v prostředí prostých, obyčejných lidí, mě nedokázalo v první půlhodině zaujmout, asi jsem už viděl příliš mnoho homolkovských filmů, a tak jsem odešel, takže pokud se po mém odchodu film najednou radikálně zlepšil a stal se průkopnicky stimulativním a zajímavým, to opravdu nevím.

Dohoda o záchraně bank v eurozóně zatím zachránila Španělsko a Itálii

29. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Itálie a Španělsko ohromilo Německo tím, že tyto státy zablokovaly jednání na summitu EU, dokud nedostanou mírnější podmínky záchranného balíčku. Konalo se čtrnáct hodin iritovaných rozhovorů.

Politikové nakonec souhlasili, že poskytnou finance krachujícím bankám přímo, odstraní překážky pro soukromé věřitele a rychle zavedou nový inspekční režim pro banky.

160 000 signatářů požaduje propuštění britského studenta, který má být deportován do USA za "pirátství"

29. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Desetitisíce osob reagovaly na apel zakladatele Wikipedie, který požaduje, aby lidí protestovali proti plánované deportaci britského studenta k soudu do USA za to, že údajně porušoval na internetu autorská práva.

Petice za podporu anglického studenta Richarda O'Dwyera (24), kterou zorganizoval zakladatel Wikipedie Jimmuy Wales, nashromáždila za pět dní 160 000 podpisů.

O'Dwyer čelí deseti letům ve vězení v USA za údajné porušování autorských práv tím, že provozoval server TVShack.net, který odkazoval odkazy na místa, kde veřejnost mohla sledovat na internetu televizní pořady a filmy.

"Je to šokující, že má být Richard O'Dwyer deportován do Ameriky za něco, co ani není v Británii trestným činem," řekl Wales.

Britské ministerstvo vnitra O'Dwyerovu deportaci do USA schválilo.

Podrobnosti v ZDE

Asad zřejmě zůstane u moci přinejmenším dva roky

29. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský prezident Bašár al-Asad může vydržet víc, než si jeho oponenti myslí - a s tichým souhlasem Západu obávajícího se o bezpečnost nových produktovodů vedoucích přes syrské území. Podle zdroje podrobně seznámeného s jednáním o možném předání moci Američané, Rusové a Evropané připravují návrh dohody, která by Asadovi dovolila zůstat u moci přinejmenším další dva roky - výměnou za politické koncese pro Írán a Saúdskou Arábii v Libanonu a Iráku, napsal Robert Fisk.

Komu (ne)věřit

29. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Gabriel Chevalier ve svém románu Zvonokosy výstižně popisuje, co je pro politika důležité. Především vytrvat. Lidé zapomenou, co bylo včera, a když je dotyčný ve funkci dostatečně dlouho a všechny skandály ustojí, ještě mu zatleskají. "Demokracie se nesmí státi stojatou vodou, a to nikdy. Bývalé vládní soustavy zahynuly právě pro svou nečinnost, pro svou liknavost a pro hanebnou shovívavost ke korupčníkům.

Občané, my se tohoto omylu nedopustíme. Budeme silní. Půjdeme vstříc své budoucnosti s pevným srdcem, s metodami plnými ušlechtilosti, spravedlnosti a odvahy, s metodami prodchnutými ideálem, který chce lidstvo přivádět k důstojnosti a k bratrství čím dále tím dokonalejšímu."

Causa Jiří Pospíšil

Politický nekrolog hrobaře právního státu

29. 6. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 19 minut

Při sledování sdělovacích prostředků referujících o odvolání Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti nevycházím z údivu. Rozpor mezi realitou (známými fakty) a popisem událostí, resp. komentáři prezentovaný českých médii, byl tak obrovský naposledy v době schylujícího se amerického napadení Iráku. Naprosto nejsem schopen pochopit, proč média oslavují jako hrdinného bojovníka za spravedlnost nejhoršího hrobaře právního státu od vzniku ČR.

Jednání v Bruselu se protáhla do rána, jsou první výsledky

29. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Noční jednání na eurosummitu v Bruselu se protáhla do brzkých ranních hodin. Jednání o konkrétní podobě prohlubování evropské integrace byla odložena až na říjen, dohodnuty byly jen nejzákladnější principy. Namísto toho se politici primárně zabývali otázkou, jak snížit nebezpečně vysoké náklady Itálie a Španělska na vypůjčování dalších peněz nutných ke krytí schodků. Obě země totiž pohrozily, že nepodepíšou tzv. růstový pakt, dokud nedojde k vyřešení jejich problémů.

Putin dostal USA tam, kde je chtěl mít

29. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Summit G-20 byl minulý týden od roku 2009 první příležitostí, při níž se prezident Barack Obama viděl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Popis jejich dlouhého chladného setkání v kuloárech konference spolu s fotografiemi nelibého setkání tváří v tvář byl umístěn na první stránku New York Times. Ve skutečnosti ten příběh patřil do černé kroniky: Obamův pokus o "restart" vztahů s Ruskem je mrtev. Zabil ho syrský prezident Bašár Asad.

Francouzská vláda bude šetřit a propouštět

29. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nová francouzská socialistická vláda bude restrukturalizovat státní rozpočet a omezovat byrokracii. Cílem je do roku 2013 ušetřit 7% provozních nákladů a zrušit 2,5% pracovních míst ve státním sektoru.

Egypt: Ministrem obrany zůstane Tantáví

29. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Šéf egyptské vojenské junty polní maršál Husejn Mohamed Tantáví zůstane i po inauguraci nového prezidenta na pozici ministra obrany. Současně si šestasedmdesátiletý důstojník nadále podrží i funkci v čele Nejvyšší rady ozbrojených sil. V rozhovoru pro soukromou televizi CBC to řekl generálmajor Mohamed Asar.

Americký Nejvyšší soud schválil Obamovu reformu zdravotnictví

28. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký Nejvyšší soud rozhodl, že Obamova reforma zdravotnictví není protiústavní. Soud schválil rozhodnutí, že američtí občané budou mít povinnost zakoupit si zdravotní pojištění, anebo čelit pokutě.

Stát Florida a dvanáct dalších amerických států, k nimž se později připojilo dalších třináct států, žalovaly Obamovu reformu zdravotnictví jako protiústavní. Soud rozhodl, že povinnost zakoupit si zdravotní pojištění je totéž jako povinnost platit daně, která je také podle ústavy platná pro všechny občany. Obama potřebuje, ab si všichni Američané platili zdravotní pojištění, aby systém mohl řádně fungovat a mít dostatečné množství financí pro každého nemocného.

Pokud však republikánský kandidát Mitt Romney vyhraje volby, může Obamův zákon o reformě zdravotnictví zrušit. Republikáni mají nyní v tomto smyslu velkou kauzu.

Téměř 50 milionů Američanů (16 procent obyvatelstva) nemá zdravotní pojištění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Asad vyloučil vnější řešení syrské krize

29. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru pro íránskou televizi ve čtvrtek vyloučil, že by mohlo dojít v k vyřešení krize v jeho zemi na základě mezinárodních iniciativ. Řekl, že jeho vláda má povinnost "eliminovat teroristy", aby chránila lid.

Turecko vyslalo k syrské hranici vojenské konvoje

29. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Turecké jednotky s vojenskými vozidly byly ve čtvrtek rozmístěny kolem hranice se Sýrií. Tento krok byl podniknut v reakci na sestřelení tureckého letounu minulý pátek. Po něm turecký premiér Erdogan varoval, že jeho jednotky budou střílet na jednotky syrské, pokud se přiblíží k hranici.

Banka Barclays pokutována v USA a v Británii částkou 290 milionů liber

28. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Banku Barclays pokutovaly britské a americké úřady celkovou částkou 290 milionů liber na snahu manipulovat úrokové míry ve svůj prospěch na úkor zákazníků tak, aby na tom banka vydělala. Šéf banky Bob Diamond, který dostal od roku 2006 od banky celkový plat ve výši téměř 100 milionů liber, je pod sílícím tlakem, aby odstoupil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kalousek s Nečasem hrajou va banque

28. 6. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

Poslankyni Vlastu Parkanovou chtějí policie a státní zástupci obvinit a trestně ji stíhat. Jako ministryně obrany v roce 2008 měla porušit povinnost při správě cizího majetku, a tím i zneužít či porušit pravomoc veřejného činitele, třeba i nedbalostí.

Nákup letadel Casa, o nějž jde, poškodil podle policie stát o 658 milionů korun. Některé okolnosti věci, Parkanové polehčující, se veřejně probírají v médiích. Policie a zastupitelství se takové diskuse účastnit ani nemohou. Není vyrovnaná, lidé jsou klamáni.

... a pak přicházím já, celý v bílém...

28. 6. 2012 / Milan Neubert

čas čtení 2 minuty

Ve středu ráno odvolal premiér Nečas nejoblíbenějšího ministra své vlády -- Jiřího Pospíšila. Tato událost asi skoro všechny překvapila, stejně tak i rychlost, s jakou se odehrála, i těžko akceptovatelné důvody, jimiž se věc voličům následně vysvětlila. Právě ty podivné důvody (Pospíšil prý chtěl pro svůj resort nezodpovědně další peníze a manažersky tak selhal) vedly laickou i politologicky odbornou veřejnost k úvahám, co za tím ve skutečnosti vězí, protože účelovost tohoto kroku byla zjevná.

Velmi rychle se dostala na stůl hypotéza, že jádrem pudla je buď zákulisní dění v ODS, nebo (něčí) obavy z otevírání dalších kauz, třeba za pomoci jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Církevní restituce. Útok na svobodu a demokracii

28. 6. 2012 / Milan Valach

čas čtení 20 minut

Současná vláda proslula arogancí a bezohledností. S drzostí sobě vlastní se poslanci vládní koalice vysmívají občanům. Lež je jejich základní pracovní nástroj a krádež běžná norma každodenního života.

Ale takto se nedají vyhrát příští volby. A přitom jde o víc, než jen o vítězství ve volbách a o to které strany budou sestavovat příští vládu. Jde o nastolení bezohledného kořistnického kapitalismu, v němž budou chudí platit bohatým snad i za právo dýchat vzduch a v němž budou nuceni pracovat pro zisk kapitalistických firem až na hranici svých fyzických možností. Lidský výrobní faktor musí být využit s maximální efektivitou, aby přinesl co největší zisk.

ProAlt k odvolání ministra Jiřího Pospíšila

28. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Iniciativa ProAlt se připojuje ke kritice náhlého odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, která zaznívá ze strany řady organizací občanské společnosti i dalších aktérů. Premiér Petr Nečas toto odvolání zdůvodnil zástupnými argumenty. Pospíšilovo odvolání nepochybně souvisí mimo jiné se snahou zamezit vyšetřování a stíhání případů rozkrádání veřejného majetku, pro které byl v poslední době vytvořen jistý, byť omezený, prostor. "Zároveň je alarmující, že se požadavek na zvýšení veřejnými výdajů (v tomto případě v resortu spravedlnosti) může vydávat za principiální důvod pro odvolání ministra," říká Tereza Stöckelová..

Jiný výňatek z nenapsaného politického románu, kapitola 217:

Tajná láska

28. 6. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

Ona ještě blaženě ležela v posteli, on stál nahý před zrcadlem. S nelibostí si ohmatával tukové záhyby na břiše a okolo pasu.

"Nejsem v podstatě ošklivý?" zeptal se Petr. "Nejenže tloustnu a každou chvíli mám třesavku, ale tak jsem tak divně bledý..."

"Ale vůbec ne," zvolala Karolinka z postele. "Pro mě jsi krásný. Lord Byron byl také interesantně bledý..."

Spiegel: Žádný evropský růstový pakt neexistuje. Jen přejmenování již existujících iniciativ

28. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Na dnes zahájeném dvoudenním summitu EU má být projednán mimo jiné tzv. evropský růstový pakt - v reakci na požadavky a volební sliby francouzského prezidenta Francoise Hollandeho. List Spiegel však informoval o nezávislé analýze projektu, která ukazuje, že nic takového jako nový růstový pakt ve skutečnosti neexistuje. Celý balík opatření o objemu 130 miliard eur totiž vznikl pouhým přejmenováním již existujících iniciativ v rámci strukturálních fondů, Evropské investiční banky a projektových dluhopisů. Smyslem "růstového paktu" tedy není stimulovat evropskou ekonomiku, ale umožnit Hollandemu, aby si před voliči zachoval tvář.

Monitor Jana Paula:

Když se dojmologie stane názorem, aneb když účel světí prostředky

28. 6. 2012 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

Pan Valach nás chtěl záměrně předlouhým textem přesvědčit o tom, že církevní restituce jsou útokem na svobodu a demokracii". Vůbec si to nemyslím, a něco tak zbaběle povrchního, demagogického a manipulativního jsem už dlouho nečetl, už jen název článku a názvy kapitol mluví samy za sebe.

Autor textu stále účelově žije ve středověku, naprosto vyřadil věřícího moderního člověka obohaceného zkušeností s protestantstvím, který sám nalézá cestu k Bohu, který ví, že katolická církev už nemá moc proměňovat Kristovo tělo v oplatku, a nemá žádnou moc nad tím, aby určovala život člověka a jeho orientaci.

Je to snůška nesmyslů, propagační text na podporu demonstrace proti církevním restitucím.

Britský ministr financí označen po svém nejnovějším obratu o 180 stupňů za zbabělce

28. 6. 2012

čas čtení 9 minut

Britský ministr financí George Osborne a premiér David Cameron provedli ve své politice už asi šestý náhlý obrat o 180 stupňů, když neočekávaně zrušili plánované zvýšení daní na prodej benzínu a nafty. Osborna označila opozice za zbabělce, protože nešel toto rozhodnutí sám obhajovat do studia, a vyslal za sebe mladou náměstkyni Chloe Smithovou, kterou v rozhovoru moderátor BBC Jeremy Paxman roztrhal na cucky. Paxman rozhovor uvedl těmito slovy:

"Mistrovský, slitovný a taktní ministr financí pocítil bolest britského lidu a rozhodl se zrušit svůj plán zvýšit letos v létě daň z benzínu a nafty. Buď k tomuto skutečně došlo, alebo jsme svědky rozpočtového diletantismu číslo šest. Minulý týden bylo uvalení nových daní na benzín a ropu nezbytné, dneska je to zbytečné. Jeden vládní činitel uvedl, že nezavedení této daně bude stát 1,5 miliardu liber, dneska tvrdí ministerstvo financí, že to bude stát jen asi půl miliardy liber. Buď si vláda z politických důvodů zahrává s národním hospodářstvím, anebo je ekonomika v tak děsivě chaotickém stavu, že to ospravedlňuje takovouto panikářskou reakci."

Na videu na YouTube je rozhovor od minuty 6.20, překlad je ZDE

Ne základnám po thajsku

28. 6. 2012 / Jan Mrskoš

čas čtení 2 minuty

Že by se "české jaro" rozšířilo do Thajska? Ne tak docela. Tento týden nepadlo rozhodnutí thajské vlády, jestli letiště U-Tapao bude propůjčeno NASA pro výzkumné lety v srpnu a v září, zkoumající počasí v přilehlé oblasti. Thajské vládě bylo dáno ultimatum, jestli tento týden nerozhodne, NASA se bude ucházet u sousedních zemí a Thajsko tedy přijde o mohutné investice s projektem spojené.

Silný nátlak vlády USA vyvolal u mnohých poslanců jisté pobouření, kladoucí na váhu otázku státní suverenity.

Demonstrace na podporu nezávislosti české justice

28. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek proběhne v Brně demonstrace na podporu nezávislosti české justice. Ta je vyvolána nečekaným, nestandardním a podezřelým odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Demonstrace proběhne dne 28. 6. 2012. Začátek v 17:30 na ulici Česká.

Demonstraci iniciovalo sdružení Studentské jaro (Jaro) (facebook.com/studentskejaro, www.studentskejaro.cz) a vzešlo z požadavků studentů, kteří členy Jara oslovovali s tím, že je nutné se zaktivizovat a dát jasně najevo, že tento vývoj nemůžeme akceptovat. Po několika hodinách od zveřejnění účast potvrdilo přibližně 150 osob. Očekáváme, i přes spontánnost a rychlost přípravy dosáhne 200 osob. Veškeré podrobnosti budou zveřejňovány na stránce události na Facebooku.

Studentské jaro je zakládajícím členem platformy Vraťte nám stát! Studentské jaro vzniklo ze senátní části organizátorů studentských protestů proti Dobešovým reformám. Cílem Jara je motivovat studenty i občany, aby získali odvahu a odhodlání se aktivně zasazovat o lepší budoucnost.

Alarmující novinka

27. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Bleskové odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila, za jehož působení se podařilo zbavit státní zastupitelství Vesecké a Rampuly a rozhýbat jeho normální fungování, je v souvislosti s bezprecedentním útokem ministra financí Kalouska na policii velice alarmující novinkou.

Veřejnost právem čeká, že po Rampulovi nastoupí na post šéfa vrchního státního zastupitelství v Praze někdo, kdo nebude pokračovat v "zametání" politicky citlivých případů "pod koberec".

Když si člověk přečte jednu klíčovou větu z Wikipedie o jmenování státních zástupců, může mu být hned jasné, co za bleskovým odvoláním ministra asi tak je:

Jedno odvolání a neodvolaní plukovníci

27. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Na den památky obětí komunismu a na svátek Ladislavů, tedy i poradce presidenta Klause, pana Jakla, dostal ministr Pospíšil podivný dárek. Byl premiérem Nečasem a presidentem Klausem odvolán.

Ne, že by v minulosti mezi Nečasem a Pospíšilem nebyly spory. "Státní zástupci mají bojovat se zločinci, ne mezi sebou," vyjádřil se Nečas v únoru ke sporu Rampuly a Zemana. Pospíšilovi bylo vytýkáno, že soud předtím zrušil odvolání pana Rampuly a neuznal důvody, jež Pospíšil uvedl, za dostačující.

Když vše nasvědčovalo, že v tuhých mrazech bude ministrovi spravedlnosti pořádně horko, situaci ještě ustál. Je odvolán paradoxně poté, kdy se pan Rampula má definitivně poroučet.

Loupež podle zákona

27. 6. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Kalouskovu obranu / útok ve věci Vlasty Parkanové je nutno posuzovat komplexně. Argumentem, kterým chce partajní kolega sněmovní pěvkyně smést "uměle vyrobenou" kauzu se stolu, je ustanovení § 18 zákona o veřejných zakázkách, který byl parlamentem přijat v roce 2006. Předmětný odstavec zbavuje zadavatele povinnosti "zadávat podle tohoto zákona veřejné zakázky, jestliže jde o veřejné zakázky, jejichž předmětem je výroba vojenského materiálu nebo obchod s ním, a tento postup je nezbytný k ochraně podstatných bezpečnostních zájmů České republiky".

Izraelská hořčice

27. 6. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 12 minut

Tohle je pravdivý příběh. Již jsem jej jednou vyprávěl, a budu jej vyprávět ještě jednou. Jeden z mých přátel ve Varšavě, který je poloviční Žid, poradil dobře známému polskému žurnalistovi, aby navštívil Izrael a viděl jej na vlastní oči. Když se ten žurnalista vrátil, zavolal mému příteli a bez dechu mu hlásil: "Víš, co jsem objevil? V Izraeli jsou také Židi."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

73418