Klaus odmítl udělit milost tykadlovému řidiči autobusu

29. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Žádosti o milost pro někdejšího řidiče olomoucké MHD Romana Smetanu zůstaly nevyslyšeny. Prezident Václav Klaus se rozhodl, že ji Smetanovi neudělí. On ani jeho blízcí totiž nejsou podle Hradu v tíživé sociální situaci.

Zdroj: IDNES

V demokracii je naprostá nehoráznost odsuzovat občana za politický akt, jímž pomalovávání předvolebních plakátů nesporně je. NIKDO by si v zavedenější západní demokracii nic takového neriskl. Je ohromující, že Klaus si tyto skutečnosti neuvědomuje, že totiž trestní stíhání Romana Smetany je útokem na demokracii a Klausovo odmítnutí udělit mu milost je potvrzením tohoto útoku na demokracii, poznamenává Jan Čulík a dodává: Úřední šiml se mezitím rozběhl a Romanu Smetanovi hrozí tři roky vězení za to, že nenastoupil svůj původní, absurdní vězeňský trest.

Christine Lagarde neplatí daně

29. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Christine Lagarde, šéfka Mezinárodního měnového fondu, která vyvolala mezinárodní rozhořčení, když v pátek řekla v rozhovoru s deníkem Guardian, že by Řekové měli platit daně, sama žádné daně neplatí.

Jako činitelka mezinárodní instituce má Lagardová plat 467 940 dolarů ročně, k čemuž dostává ještě příplatek 82 760 dolarů. Její plat je tak vyšší než plat amerického prezidenta Obamy, který však platí daně.

Jak se dělá kádrová politika na hnojárně - seniorské intermezzo

29. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 8 minut

Abychom získali ve světě postavení, předstíráme, že už je máme.

Francois Duc de la Rochefoucauld

Abyste neupadli v zapomnění, jakmile zemřete, buď napište něco, co bude stát za přečtení, nebo dělejte věci, o kterých bude stát za to napsat.

Benjamin Franklin

Česká zemědělská univerzita je ctihodnou veřejnou vysokou školou. Pouze trpí tím, čím téměř všechny vysoké školy, nejen ty veřejné. Někteří pedagogové v pokročilém věku ještě nepřišli na to, že důchod a dobrovolný odchod bez skandálu je lepším zakončením jejich kariéry než ostuda. A tak jejich odchod musí být vynucený vnějšími okolnostmi a provázejí ho komické, až burleskní situace.

Prvním, kdo musel ze školy odejít po odhalení skandálu PEF ČZU v Britských listech před třemi týdny, je doteď nepostradatelný Prof. ing. Ivan Vrana DrSc. . Profesor přes radary, který své doktorandy zavíral do karceru na hnojárně, podal v pondělí demisi na funkci šéfa katedry informačního inženýrství provozně ekonomické fakulty.

Kam Evropu přivede iracionalita elit i obyvatel?

29. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

To, že léky na evropskou dluhovou krizi ordinované via Brusel z Berlína nefungují, je všeobecně známý fakt. Země, které se dostaly do potíží se po léčebné kúře předepsané německými doktory, se zmítají ve stále horších problémech. Co však ani ne tak překvapí jako šokuje jsou výsledky právě zveřejněného průzkumu Pew Research Centre, podle nichž Evropané kvůli krizi odmítají další integraci, ale chtějí si podržet euro.

Rekordní pokles maloobchodního prodeje ve Španělsku

29. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Maloobchodní prodej ve Španělsku v dubnu meziročně prudce poklesl, o 9,8% - a jde o největší pokles od roku 2003, kdy začaly být tyto údaje zaznamenávány. Vyplývá to z údajů zveřejněných Národním statistickým institutem.

Evropské firmy zvažují odchod z čínského trhu

29. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Více než pětina firem ze zemí EU působících v Číně uvažuje o odchodu ze země. Výzkum provedený Obchodní komorou EU v Číně zjistil, že řada firem se k místnímu podnikatelskému prostředí staví kriticky.

Starej lotr středočeskej? Neboli Kdopak by se Ratha bál...

28. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Myslím že komentátoři, kteří se ohrazují proti spojování české politické scény s mafií, dělají velkou chybu. Snahy kontrastovat nepsaný kodex mafie s údajnou absencí pravidel mezi českými politiky bychom měli považovat za autorskou nadsázku. Také čeští politici přece rozhodně mají nepsaná pravidla, podle kterých jsou za největší vyvrhele považováni Michálkové - a hrdinou je morální gigant Drobil, který držel basu. Pokud pravidla vypadají jinak než si člověk nezasvěcený do logiky událostí přeje, ještě to neznamená, že neexistují. A jestliže se rozhodnete odlišná pravidla nevidět, prostě je neuvidíte. Možná pak také budete mít problém pochopit, proč vlastně dohrál David Rath.

Vina a nevina v případu břeclavské lži

28. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Asi největší šok minulého týdne pro mne bylo oznámení, že údajný brutální útok Romů na patnáctiletého chlapce se nestal, protože chlapec se zranil při "akrobatickém" předvádění se před vrstevníky a bál se prý matce přiznat pravdu. Je to zvláštní a napadlo mne v souvislosti s tím mnoho myšlenek.

Čeští vyznavači Heydricha

28. 5. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

Je tomu už víc než měsíc, co se v českých médiích objevila zpráva o tom, že tři Romové v Břeclavi surově napadli patnáctiletého Petra, kterému posléze lékaři museli odejmout poškozenou ledvinu. Den poté, co se případ objevil v médiích, nestačili administrátoři-hlídači politické korektnosti mazat nenávistné komentáře pod články v internetových médiích a sociální sítě začaly houstnout úvahami o "nepřizpůsobivých spoluobčanech". V kolotu událostí i osobnostem jinak uvážlivým ušly dvě "nelogičnosti" břeclavského útoku. Ad a -- událost neproběhla jako tradičně v sociálně krizovém regionu Sudet, ale v relativně poklidném Slovácku. Ad b -- útočníci postrádali osobní motiv -- který měli i pachatelé nedávných "sudetských případů" v severních Čechách...

Jako štvaná zvěř

28. 5. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Televize i tisk se mohly přetrhnout, aby vylíčily, jaký je to zloduch. Jeho kauzu považují za velmi závažnou a jeho jednání za krajně nebezpečné. Světla kamer se do něho zabodávají -- už jim neuteče. Rázem je všem na očích. Pohrdají jím, nenávidí ho. Má zničený život, tato medializace se s ním potáhne na každém kroku. O jeho verzi, natož o jeho práva se nikdo nezajímá. Je to zkrátka lump a další informace není zapotřebí znát. Hlavní je, že lidé mají senzaci a média svůj terč.

Kterak radní stranu solil, až jí zasolil

28. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V neděli policejní zásah ukončil měsíční táboření hnutí Okupujte na pražském Klárově. Již několik dnů bylo přitom zřejmé - zejména z veřejných vyjádření radního Prahy 1 Ivana Solila (ČSSD) - že se úřady ani nepokoušejí vést s protestujícími dialog a nalézt kompromisní řešení, které by umožnilo v legitimním protestu nějakým způsobem pokračovat. Hledaly se prostě jen cesty, jak se protestujících zbavit. Solil avízoval, že se tak stane ještě před koncem měsíce, a v neděli na jeho slova také došlo. Na místě zůstal pouze petiční stánek.

27697

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Souložíme s Rexona, tou smradlavá vodička

28. 5. 2012 / Štefan Švec

čas čtení 2 minuty

V každém druhém marketingovém oddělení sedí idiot, který si v příručce přečetl, že značka je nedotknutelná, a tak odmítá přirozeně skloňovat názvy výrobků. Proto si teď v pražském metru můžeme přečíst pozvánku k soutěži "s Rexona". Je divné, že stejnému marketérovi nepřijde divné skloňovat Facebook ("použij kód XXX na Facebooku a vyhraj"), který je značkou mnohem cennější. Je to důkaz, že hloupost je málokdy systematická.

Čeští umělci za okupace -- mezi heydrichiádou a kolaborací

28. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Ve dnech 30. a 31. května pořádá Obec spisovatelů ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze konferenci Čeští umělci za okupace -- mezi heydrichiádou a kolaborací. Akce je zasvěcena památce spisovatele Vladislava Vančury, který byl při masových represáliích po atentátu popraven 1. 6. 1942.

Ústřední téma konference představuje reflexi osobních dilemat a jednání lidí pera -- literátů, novinářů, scénáristů, během nacistické okupace. Ve středu 30. května od 9. hodin bude v hlavní budově MKP na Mariánském náměstí probíhat blok věnovaný literatuře a historickým aspektům. Čtvrtek 31. května bude zasvěcen kinematografii a odkazu Lidic. Celé pásmo přednášek bude doprovázeno filmovými dokumenty, závěrečný večer završí promítání hraného snímku Lidice a beseda o něm.

Mezi přednášejícími vystoupí Václav Vlk st., Stanislav Motl, Miroslav Sígl, František Aubrecht, Martin Sekera, Petr Koura a další. Oba konferenční dny poskytnou zajímavou a jistě také objevnou příležitost k uchopení mnoha momentů té doby pro každého zájemce. Akce je otevřena celé veřejnosti, vstup je volný, stačí přijít - a také předložit svoje názory, zeptat se na nejasnosti, setkat s člověkem, jehož stanovisko nebo příspěvek vás zaujaly.

Odkaz na podrobný program zde: ZDE

Nálet NATO usmrtil afghánskou rodinu

27. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Při sobotním náletu koaličních sil NATO vedených Američany zahynulo v provincii Paktía ve východním Afghánistánu osm členů rodiny, z toho šest dětí. Informovaly o tom místní úřady. Při nedávných událostech tohoto typu v Lógaru, Kapise, Badžhísu a Hílmandu zemřelo osmnáct civilistů.

SÝRIE

Jednotky Bašára Asada usmrtily nejméně 90 civilistů, z toho 13 dětí

26. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Sýrie: Jednotky syrského prezidenta Bašára Asada usmrtily nejméně 90 civilistů, z toho 13 dětí, konstatovali syrští aktivistů. Syrské jednotky útočily tanky, dělostřeleckou palbou a těžkými kulomety na oblast Houla, jejíž součástí je několik měst a vesnic v provincii Homs. Informace o masakru přinesla Syrská observatoř pro lidská práva, která má sídlo v Británii, a místní aktivisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Egyptské volby: Mubarakovec a islamista

27. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Podle zatím neoficiálních výsledků prvního kola egyptských prezidentských voleb se v druhém kole ve dnech 16.-17. června patrně utkají bývalý Mubarakův premiér a velitel vojenského letectva Ahmed Šafik a člen Muslimského bratrstva Mohamed Mursí. Oficiální výsledky budou k dispozici nejpozději v úterý.

Šestibodový "prorůstový" plán Merkelové: Napodobujte Německo!

26. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Po vítězství Francoise Hollandeho ve francouzských prezidentských volbách se německá kancléřka na evropské scéně dostala do defenzívy. Čelit tomu má šestibodový plán, který podle představ Berlína dokáže sladit požadavky na fiskální střídmost s ekonomickým růstem. Jednoduše shrnout jej lze do věty: Chovejte se jako Německo!

Může Facebook zničit americkou ekonomiku?

25. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Existují čtyři hlavní důvody, proč řadoví investoři potlačují myšlenku na možnost, že Facebook zkrachuje. Za prvé, investoři nenávidí nutnost připustit si, že jednali iracionálně a na základě špatných informací, takže se drží fikce, že jsou racionální. Za druhé, optimismus je nejhorší noční můrou investora, ale Američané se dosud chovají optimisticky, bez ohledu na počet pravděpodobnosti. Za třetí, Wall Street miluje investory, kteří jsou iracionální, neinformovaní a optimističtí; lze jimi snadno manipulovat. Za čtvrté, američtí investoři jsou ze své povahy důvěřivci, kteří si přejí spolehnout se, že jim Wall Street říká pravdu, i když tomu ve většině případů je přesně naopak.

Selhání facebookové generace v Arabském jaru

25. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

V seznamu potenciálně zvolitelných kandidátů probíhajicích egyptských prezidentských voleb chybí opravdový liberál - to znamená kandidát bez poskvrny z autoritářské minulosti a neprosazující v nějaké formě islamistickou agendu, napsal Francis Fukuyama.

26747