Stiglitz: Škrty vedou Evropu k "sebevraždě"

28. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

"Neexistuje žádný úspěšný úsporný program v některé z větších zemí," řekl novinářům ve Vídni nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz. "Evropský přístup je určitě nejméně nadějný. Myslím, že Evropa směřuje k sebevraždě."

Po celé Evropě sílí protestní hnutí proti vládním škrtům

28. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

Jak sílí hospodářské problémy, etablované politické strany se ocitají pod tlakem od levicových a pravicových hnutí, míní deník Guardian.

Od protivládních radikálů angažujících se v nadcházejících volbách v Řecku až k protikorupčním aktivistům v Praze, od berlínských Pírátů až k francouzským populistům, kteří zaznamenali výrazné úspěchy ve francouzských prezidentských volbách, v Evropě je na vzestupu nová vlna protiestablishmentových stran, které ohrožují politické elity.

Umělec komentování

28. 4. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Pro "hlavního komentátora" Mladé fronty Dnes Martina Komárka je ministerský předseda (termín, jenž vyšel z módy, známe už jenom ?premiéra) Petr Nečas "umělec přežívání" (MfDnes 28. tm.). Šéfkomentátor se elegantně zhostil úkolu "dokázat", že opozice nemá proti jeho vládě argumenty. (Škoda jen, že neupřesnil, v kterém chrámu si katolík Nečas důvěru - podle jeho slov - "vymodlil" - dala by se tam příště uspořádat pouť, možná dokonce pod patronací kardinála Duky.)

MfDnes přirozeně s opozicí proti pravici souhlasit nemůže a Martin Komárek je dost výmluvný na to, aby vládu podpořil. Nicméně se mi námitky proti jeho argumentům zdají dost závažné na to, abych je zde uvedl.

Mentorování odborů aneb obnova monopolu na politiku?

28. 4. 2012 / Vlasta Hábová

čas čtení 4 minuty

(Reakce na komentář Jiřího Pehe: Protesty a parlamentní demokracie. Právo, 28.4.2012.)

Zdá se, že kultivovanost dubnového vystoupení stotisícového davu rozhněvaných demonstrantů v Praze začíná ohrožovat soudnost i těch intelektuálů, jejichž úvahy a rozbory jsme dosud považovali za pozoru hodné a akceptovatelné. Umělecký dojem z hřejivého lidského porozumění lidových mas v odporu proti barbarské privatizaci veřejného prostoru a ekonomického omezování demokratických poměrů ve společnosti vyvolal zřejmě obavy nejen mezi naší novodobou zbohatlickou "elitou".

27677

Protestní tábor v Praze na Klárově

28. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Na Klárově v Praze probíhá od 28.4. dlouhodobě nenásilná protestní akce nestranického hnutí""Skutečná demokracie teď" (SDT). Podle vzoru španělských Indignados a amerického hnutí Occupy Wall Street vznikl protestní tábor, kde jsou všichni srdečně zváni. Jde o svobodnou a legální akci zaměřenou na kritiku současné politiky a diskutování o alternativách k současnému politicko- ekonomickému systému.

http://www.skutecnademokracie.cz/

Strauss-Kahn: Mé zatčení v New Yorku zosnovali mí političtí nepřátelé

28. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn obvinil své politické nepřátele spojené s Nicolasem Sarkozym a jeho vládnoucí politickou stranou, že zlikvidovali jeho kandidaturu na francouzského prezidenta tím, že zorganizovali loňský skandál v newyorském hotelu, kde měl Strauss-Kahn znásilnit pokojskou.

Strauss-Kahn si nemyslí, že incident s Nafissatou Diallo byl naaranžovaný, ale zastává názor, že eskalace událostí po loňském 14. květnu a vznik trestního vyšetřování bylo "utvářeno lidmi s politickou agendou". Straus-Kahn tvrdí, že ho měla francouzská rozvědka pod dohledem týdny předtím, než byl v New Yorku zatčen. Obviňuje operativce francouzské rozvědky, že odposlouchávali jeho telefonní rozhovory a přiměli Diallovou, aby ho udala newyorské policii, čímž vznikl mezinárodní skandál.

Strauss-Kahnovo obvinění přichází v kritickou chvíli před druhým kolem francouzských prezidentských voleb, o nichž se očekávalo, že je Strauss-Kahn vyhraje. Druhé kolo francouzských prezidentských voleb se bude konat 6. května a podle průzkumů veřejného mínění má socialista François Hollande zvítězit nad současným prezidentem Sarkozym.

Zdroj ZDE

Klaus "utekl z Rýmařova"

28. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta



UŽ HO NA SEVERNÍ MORAVĚ KONEČNĚ NEUVIDÍME, STRACH MU TO NEDÁ!! píše čtenář, který se podpsal jako Robert Jesenin: Je to fakt smutné, že regionální média o spontánní protivládní akci v Rýmařově 26. 4. při návštěvě Klause v jejich městě na jejich centrálním náměstí vůbec nepíšou. Zřejmě se zbabělí novináři bojí o své zaměstnání. Objektivita jim je zkrátka cizí!

Zpravodajství stálo za starou bačkoru - Klause jen vychválili a všude prý bylo "vřelé přijetí". TO ROZHODNĚ NENÍ A NEBYLO PRAVDA. Krátká "impotentní" beseda s prezidentem Klausem v tomto chudém a malém městě se pořadatelům díky davu nespokojených spoluobčanů zcela vymkla z rukou. Klaus odpovídat evidentně po reakci lidí nechtěl, bál se lidí a jejich otázek, hlavně pak rychle odešel z pódia a odjel z města.

Nečasova vláda získala "důvěru" ve sněmovně

27. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Premiér Nečas získal "důvěru" od 105 poslanců z ODS, TOP 09, od poslanců Karolíny Peakové a od tří poslanců z Věcí veřejných. Vládu podpořili i silně důvěryhodní poslanci Pavel Bém a Michal Doktor.

Zavadilův dopis poslancům

27. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Vážené paní poslankyně!

Vážení páni poslanci!

Povinností odborů je vystupovat proti každé vládě, která svými kroky dopouští vážné zhoršení ekonomické a sociální situace zaměstnanců a jejich rodin.

Demokracie není o tom jít jednou za čtyři roky k volbám. Politici jsou zaměstnanci voličů a měli by po celé své volební období naslouchat názorům, zájmům a potřebám občanů, zejména jejich reakcím na dopady vládních rozhodnutí.

Grilování orgánů, odpovědných veřejnosti, díl 3.

Rada ČT zveřejnila rozpočet ČT. Pozdě, ale přece. Jásejme...

27. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 12 minut

pokračování projednávání stížnosti Štěpána Kotrby na Radu České televize za porušení zákona o České televizi, zveřejněné v článku "Protiprávnost pod záminkou práva na právo" a "Rada ČT: Děláme vám milost, když vůbec něco zveřejníme"

Nečekané se stalo realitou. Rada ČT na svém 8. zasedání 25. 4. 2012 schválila v bodě 5 usnesení č. 109/8/12, které je sice formulačně právně vadné, neboť nepostihuje de iure povinnost Rady uloženou jí dle § 7 odst. 4 zákona o České televizi, ve svém důsledku ale de facto znamená naplnění povinnosti Rady. Dle tohoto paragrafu je Rada povinna zveřejnit do tří dnů od projednání způsobem umožňujícím dálkový přístup všechny schválené dokumenty, jejichž schvalování je v kompetenci Rady dle § 8 téhož zákona. Tedy například Rozpočet České televize na příslušný kalendářní rok. De facto tuto povinnost Rada splnila dnes, v pátek 27. 4. 2012, ačkoliv ji měla splnit do 14. 1. 2012, protože dokument schválila 11. 1. 2012 usnesením č. 12/1/12. Rada tedy porušila povinnost, uloženou jí výslovně zákonem.

DOKUMENT

ÚOOÚ: Návrh ACTA je nejasný a nevyvážený

27. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

Vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů k obchodní dohodě proti padělatelství mezi EU a jejími členskými státy a některými dalšími státy (ACTA).

Úřad pro ochranu osobních údajů považuje návrh ustanovení dohody týkajících se zpracování informací (tedy i osobních údajů) za nejasný a z hlediska zásad ochrany osobních údajů za nevyvážený, a to z následujících důvodů.

Cloud trend, šťastný Nový svět

27. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 13 minut

psáno pro odborný časopis o bezpečnosti "Security magazín"

SOPA, PIPA, ACTA a i jinými prostředky vedený boj nadnárodních korporací proti globálnímu, ničím neregulovanému a technologicky neutrálnímu prostředí Sítě, klackovskému chování jejich postpubertálních uživatelů a za zachování kontroly nad sdíleným obsahem v rukou politických orgánů národních států pomocí různých "patriot act" a "antipirate" zákonů postavil další rozvoj cloudových služeb před fatální otázku: bude ve střednědobém horizontu internet ještě INTER-netem? Bude ještě platit legislativní bezvládí globální komunikační infrastruktury? Lze se při tvorbě informačního systému globálně působící firmy spolehnout na status quo a smířit se s riziky?

Zpověď lůzy

27. 4. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 3 minuty

Jsem učitelem na základní škole a odborným asistentem na vysoké škole, píše Václav Meškan. Přirozeně levicově zaměřený, mám-li se držet historicky vžitých termínů. Ani chudý, ani bohatý, na finanční situaci jsem nikdy nežehral. Nejsem fanouškem současné plytké kultury, nečtu bulvár, nesleduji telenovely. O politiku jsem se nikdy příliš nezajímal. Tedy až do doby celkem nedávné, kdy jsem už dále nedokázal být lhostejný k prohlubující se morální krizi naší společnosti. Nečinnost by byla nezodpovědností k budoucnosti své a budoucnosti dalších generací.

Podivná generace, podivný národ, podivná vláda, parlament, senát, soudy, právníci, lékaři, podivná současná společnost a její potomci v 21. století v Zemích koruny české

27. 4. 2012 / Jiří Dvořák

čas čtení 4 minuty

Když mi došlo, že historie se opravdu opakuje, jen čas, okolnosti i děje jsou rozdílné, nabyl jsem toho přesvědčení, že stejně jako já to musí časem vnímat český národ, který prošel stejnou cestu poznání, jako jsem prošel já sám, ve stejném období a za stejných okolností.

Hlasovat o důvěře a nevědět komu?

27. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 1 minuta

Člověk se nestačí divit, jaké s námi ta pakáž hraje bago, skloňujíc slovo "odpovědnost" se zrůdnou lehkostí. Nevím kolik členů ODS přeběhlo do strany VV, aby později tuto stranu totálně rozložili, a když se dílo zdařilo, po novém zběhnutí založili s Karolinou platformovou odnož mateřské ODS.

Jeden z nich, nadmíru sebevědomý Martin Vacek, se veřejně, se suvérenní hloupostí v hyde parku ČT1 doznává, že přijal peníze. Pravda, rozhodnutí soudu o tom, že bezúročná půjčka je úplatkem, zatím pravomocné není. Nicméně, soudní rozhodnutí tu je. A když už se pan premiér po nepravomocném soudním rozhodnutí tolik štítil Víta Bárty a spolupráce s ním, měl by se stejně tak štítit i Martina Vacka. A když už ne po soudu s Vítem Bártou, tak určitě po sebevědomém vystoupení Martina Vacka v ČT1.

Starý člověk o eutanázii

27. 4. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 10 minut

V poslední době se v Britských listech objevily dvě zprávy o eutanázii. V té první se pod titulkem "Smrt na rozvážku jako pizza" dává smrt člověka údajně na úroveň kusu žvance. Mobilní klinika v Holandsku totiž smí navštívit kandidáta na odchod z tohoto světa v jeho bytě, jestliže odmítl ošetřující lékař pacienta na jeho žádost uspat navěky. Toto je prý výsměchem ceně života schovaným za humánní hesla. Reakcí na tento silně vzrušený článek je příspěvek nazvaný "O divné morálce zdánlivých moralistů, neboli O životě, smrti a vraždě". Eutanázie opravdu vyvolává silné emoce, zejména u lidí, kterých se přímo ani netýká.

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Avon si dělá nárok na část jazyka. Nekupujte jeho kosmetiku

27. 4. 2012 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Kosmetická společnost Avon se soudí o to, aby u nás směla výhradně sama používat značku a slogan "Krásnější zítřek". (Viz ZDE.)

Další korporace se tu snaží zprivatizovat kus jazyka, který až do téhle chvíle patřil každému. Avon "krásnější zítřek" nevymyslel, jeho vlastní vklad ke vzniku sousloví i každého ze slov zvlášť je nulový. Zabrat ten slogan je jako obehnat si plotem metr dálnice, kterou zaplatili všichni. Jde o snahu zabrat něco, na co nemá jakákoliv firma žádné právo. Jazyk není Klondike, aby k němu každý přišel a vykolíkoval si kus, kde ještě zrovna nikdo nestojí. Nejde jen o dvě slova, ale o celý přístup k řeči. O to, co uděláme s jazykem, který jsme dostali od předků darem a měli bychom ho zase dát darem potomkům.

Nekupujte nic od lidí, kteří vám chtějí sebrat kus jazyka. Za krásnější zítřek bez Avonu.

Tisková zpráva iniciativy Skutečná demokracie teď (SDT) k protestnímu kempu od 28.dubna

27. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Iniciativa Skutečná demokracie teď svolává na sobotu 28. dubna od 11 hodin protestní shromáždění na Václavské náměstí v Praze pod heslem "Společně za změnu! Chceme skutečnou demokracii!" Shromáždění lidé se následně vydají na pražský Klárov, kde aktivisté iniciativy zatím postaví základní infrastrukturu protestního kempu.

Co se to děje, že se nic neděje? II.

27. 4. 2012

čas čtení 8 minut

A. Pane Prokope, děkuji za vaši reakci na výzvu k páteční demonstraci. Ta má podpořit všechny poslance k odvaze, aby vyslovili vládě v pátečním jednání sněmovny nedůvěru. Netýká se tedy jen odborové centrály, ale všech statečných a poctivých lidí této země, napsal Jan Ponert.

Svědectví

27. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Vážení už 2x jste otiskli článek jistého Jana Ponerta. Já tohoto člověka sice neznám osobně, znám jej jen z demonstrace 21.4 a pak z toho co jsem si o něm našel na internetu, píše Michal Kment. Co se stalo 21.4 na demonstraci? Jak jistě víte, byla to demonstrace odborů a občanských iniciativ, nicméně iniciativa pana Ponerta mezi nimi nebyla.

Tak pan Ponert si zamluvil to samé náměstí od 10 do 12, půl hodinu před zahájením akce odborů byl upozorněn že má svou akci jen do dvanácti a pokud i po té 12. hodině bude vystupovat se svou aparaturou a narušovat chod demonstrace, bude PČR odtažen.

Pan Ponert veřejně slíbil, že svou akci ve 12 hod. ukončí, nicméně nestalo se tak, ve chvíli, kdy začala odborářská demonstrace, začal se svou aparaturou narušovat odborářské audio systémy, tudíž byl odbory i PČR vyzván aby zanechal své činnosti, jinak bude odtažen.

Demonstrace

26. 4. 2012 / Václav Jumr

čas čtení 10 minut

Demonstrace na Václavském náměstí v sobotu 21. dubna byla projevem radikalizující se nespokojenosti a naděje na novou podobu politiky. Měla pozitivní i negativní ohlas. Byla a byla obestřena spoustou lží a mediálním mlžením. Moc dostala strach.

Grilování orgánů, odpovědných veřejnosti, díl 2.

Rada ČT: Děláme vám milost, když vůbec něco zveřejníme

26. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 16 minut

pokračování projednávání stížnosti Štěpána Kotrby na Radu České televize za porušení zákona o České televizi, zveřejněné v článku "Protiprávnost pod záminkou práva na právo"

Strávil jsem středeční odpoledne účastí na 8. zasedání Rady České televize. Měla rozhodovat o odpovědi Poslanecké sněmovně na mou stížnost na nezveřejnění Rozpočtu České televize na rok 2012. Očekával jsem, že Rada najde odvahu, aby přiznala, že porušila zákon, neboť jí schválený dokument není zveřejněn dodnes.

Předseda Rady ČT tu odvahu našel - v emailu, kterým mi po jednání Volebního výboru Poslanecké sněmovny poděkoval za stížnost a objasnil v něm, k čemu vlastně došlo. Svou původní odvahu už ale bohužel nenašel na zasedání Rady. Přes zjevný rozpor se zněním dokumentu, který Rada zveřejnila, a znění zákona, Rada se k pochybení nepřiznala. Křiváctví a výmluvy, arogance vůči občanům a právní diletantismus se ve výrocích radních projevily naplno. Radní jsou elita, která si myslí, že občan, dožadující se striktního dodržování zákona volenými zástupci, placenými z jeho poplatků, je obtěžující hmyz.

ANALÝZA

"Skutečnosti chráněné zvláštními právními předpisy"

25. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 38 minut

pokračování projednávání stížnosti Štěpána Kotrby na Radu České televize za porušení zákona o České televizi, zvěřejněné v článku "Protiprávnost pod záminkou práva na právo" a "Rada ČT: Děláme vám milost, když vůbec něco zveřejníme"

Kolize mezi veřejným zájmem a právem veřejnosti na informace na jedné straně a zájmem státu, obchodní společnosti, ČT a osob na ochraně údajů na straně druhé.

Co všechno se musí dít, aby pasivní konzument se svou rolí konečně spokojen byl

26. 4. 2012 / Michal Kesudis

čas čtení 3 minuty

Britské listy otiskly tento týden zvláštní dialog mezi pány Ponertem a Prokopem. Tento dialog není až tak zajímavý, jako spíš symptomatický. Bolestně symptomatický.

Jako první, pan Ponert, zpitý pod obraz prvními nesmělými příznaky vítězství, touží pronásledovat nepřítele, dosud jen pomalu a takticky ustupujícího, bít jej mečem do zad, než se odváží obrátit a postavit k novému odporu na nových pozicích. Doufá, že ten ústup, změní se v úprk. A nemyslí, nepřemýšlí, neptá se ani neříká, jak a čím zaplnit mocenské vakuum, které po dočista potřeném nepříteli zbude.

Co dál?

26. 4. 2012 / Jan Polívka

čas čtení 6 minut

Nepochybuji, že se současné vládní koalici-nekoalici podaří získat dostatečný počet poslaneckých hlasů, aby si i nadále uchovala svoji neotřesitelnou pozici. Nic na tom nezmění ani tlak občanských iniciativ, spolupracujících s odborovými organizacemi, ani názor voličů: on totiž byl "obejit" už při samotném povolebním dovádění, jehož výsledkem je tato neprůstřelná koalice. Připadá mi nadbytečným po několikáté opakovat, že premiérem se stal předseda partaje, která dostala ve volbách největší výprask. Že "ti nejlepší" z nevolitelných lidovců se obratně ocitli na knížecí soupisce a dostali tak příležitost dál uplatňovat svoji politickou kulturu a genialitu. Že podivné uskupení, zaštítěné pověstí populárního investigativce (finančně zajištěné absolventem policejní akademie, jinak úspěšným podnikatelem ve špiclování), považované naivními občany za novou sílu, odhodlanou bojovat za čest v politice i ekonomice, se ochotně připojí k těm prvním dvěma partám zásadových politiků, jejichž cílem je vyvést zemi z nebezpečí Řeckého osudu a připravit tak vlastnímu lidu spokojený a šťastný život v radostném kapitalistickém blahobytu. Inu, máme takovou vládu, kterou jsme si nevolili! Ale co naplat, máme ji, ať se nám to líbí, či nelíbí. A jen tak lehce se jí nezbavíme.

Máme tedy dost času přemýšlet o tom, co bude dál.

Guardian: Česká vláda po protestech proti škrtům čelí hlasování o důvěře

26. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Koalice Petra Nečase je další evropskou vládou, která bojuje o přežití uprostřed škrtů a zvyšování daní, píše Ian Traynor z Vídně.

Pravicová koalice v Praze čelí hlasování o důvěře, které se bude v parlamentu konat v pátek. Bude to nejnovější test o přežití, jakým čelí vlády po celé Evropě, které se zoufale snaží ve věku škrtů zůstat u moci.

Korupce a pravda

26. 4. 2012 / Petr Frish

čas čtení 5 minut

Jestli Vám ten titulek připomíná knihu "Vojna a mír", tak jsme na stejné vlnové délce a můžeme zkusit komunikovat.

Opravdu se pokusím o diskuzi zásadních otázek z filosofického nadhledu. Ale slibuji, že to bude kratší - verse pro twitter . Tedy tweet o tom jak poznáváme pravdu. Poznáváme, ale nikdy ji nepoznáme. Tedy, ne úplně. Je to proces. Jmenuje se život.

Západoafrické státy vyšlou jednotky do Mali

27. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ministr obrany Pobřeží slonoviny Paul Koffi Koffi včera večer oznámil, že západoafrický regionální blok ECOWAS vyšle do Mali, kde v březnu došlo k vojenskému převratu, nejméně 3 000 vojáků.

Právě vychází první rádce FSC přírodě blízkého hospodaření pro vlastníky a správce lesů

27. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva FSC ČR

První český manuál, jak hospodařit v lese přírodě blízkým způsobem a dle pravidel FSC (Forest Stewardship Council), právě vydalo občanské sdružení FSC ČR. Rádce obsahuje teoretické informace a praktické příklady, stejně jako modelovou ekonomickou studii srovnání "klasického" holosečného hospodaření a hospodaření dle zásad Českého standardu FSC.

Proč se bojíme obsahové přestavby vzdělání

27. 4. 2012 / Josef Šmajs

čas čtení 30 minut

Rakouský filosof Konrad Paul Liessmann ve své úspěšné knize Teorie nevzdělanosti. Omyly společnosti vědění. (Praha: Academia 2009) poukázal na úpadek evropské vzdělanosti a neudržitelný stav nynějšího způsobu řízení vysokých škol a vědeckých institucí. Obsahové stránce vzdělání se nevěnoval patrně proto, že jde o ošidné a nevděčné téma.

Chcete-li číst odporné a slizké články, čtěte MF DNES

27. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Víte co ještě nechápu? Že tyto noviny vám nabídnou ke čtení ve všech pražských restauracích a kavárnách, kde se nabízí tisk ke čtení, avšak deník Právo chybí ve většině z nich. MF DNES dnes plní funkci Rudého práva za minulého režimu. To jak dnes kvílí novináři typu Steigerwalda či Pečínky potvrzuje to, že ta sobotní demonstrace měla smysl. Nejsem odborově organizovaný, nejsem zástupcem žádné z občanských iniciativ, které se spolupodílejí na organizaci protestů a na té demonstraci jsem byl. Byly tam tisíce lidí, kteří přišli sami za sebe. Je potřeba zdůrazňovat, že to byla především občanská demonstrace a možná byla jedním z posledních varování současnému kabinetu před tím, než bouchne kotel. Často je zesměšňovaný Milouš Jakeš se svým legendárním projevem, ale současní vládní kašpaři jej trumfnou, napsal Vojtěch Červenka.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Žádost o prošetření jednání zaměstnanců Exekutorského úřadu

26. 4. 2012

čas čtení 6 minut

Dnes (úterý 24.4.) k nám domů v dopoledních hodinách dorazili dva muži z Exekutorského úřadu Praha (...) píše Lucie Groverová.

Stalo se tak ve chvíli, kdy naše tři děti ve věku 7, 5 a 3 roky seděly na zápraží naší chalupy a vypravovaly se na společnou procházku, kterou jsme jim s mužem slíbili. Náš nejstarší dvanáctiletý syn se ve svém pokoji věnoval školním záležitostem - českému jazyku - a nejmenšího ročního syna jsem držela na ruce. Oknem jsem zahlédla dva muže, kteří kráčeli po naší zahradě směrem k dveřím chalupy, a tudíž k dětem. Vyšla jsem z domu a požádala slušně muže, aby se vrátili k vyznačeným hranicím našeho pozemku. Chtěla jsem nejmladšího synka předat manželovi, který byl zatím v domě a jít zjistit co si neznámá návštěva přeje. Muži však na moji žádost nereagovali. Opakovaně jsem je žádala, abychom se přesunuli z prostoru ve kterém jsou děti, kterým jsem ani neměla možnost vysvětlit, co se děje. Nemohla jsem zrušit naši domluvenou procházku, nemohla jsem předat nejmenší dítě manželovi... Zaměstnanec exekutorského úřadu mi okamžitě začal vyhrožovat zavoláním policie. To vše před zraky našich malých dětí.

(Britské listy požádaly Exekutorskou komoru České republiky o vyjádření k tomuto případu. Toto vyjádření je níže.)

Vyjádření Exekutorské komory

Exekuce v případu p. Groverové byla provedena korektně

26. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

EK ČR--Komentář k případu p. Groverové (25.04.2012)

Chápeme, že výkon rozhodnutí bývá pro dlužníky leckdy emotivně vypjatou situací. Průběh exekuce mnohdy nezvládají a bývají verbálně i fyzicky agresivní. O to více je však třeba apelovat na jejich racionální přístup a odpovědnost k závazkům.

K problémům s exekutory

26. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Mám zcela opačné zkušenosti s exekutory, než jako dosud všichni ti, kteří prezentují jejich aroganci a hrubé chování, píše čtenář, jehož totožnost je redakci známa. V roce 2004 jsem jako oprávněný uzavřel s exekučním úřadem smlouvu o provedení exekuce k vymožení pohledávky ve výši 160.000,- Kč plus příslušenství. Exekutorovi jsem byl nucen zaplatit zálohu na jeho náklady ve výši 6.000,- Kč. Do roku 2007 exekutor vymohl na povinné pro sebe 10.269,70 Kč pro mého právního zástupece 21.000,- Kč a pro mne 10.000,- Kč. Od té doby nic. Na mé písemné žádosti o sdělení, jakou činnost vyvíjí k vymožení mé pohledávky, exekutor neodpovídá.

Vypovědět smlouvu o exekuci mohu, ale s rizikem, že mi exekutor naúčtuje veškeré své výdaje, místo povinné. Jiného exekutora si dle zákona si vzít nemohu.

Pro úplnost, soudní exekutor je členem vrcholného orgánu exekuční komory.

Povinná je OSVČ, a čile podniká.

Teď babo raď.

Nepřeji si, aby mé jméno bylo uveřejněno, tvrzení výše uvedená mohu prokázat.

Zavadil s Kalouskem u piva...

26. 4. 2012 / Jaromír Habr

čas čtení 6 minut

V reakci na posezení odborového předáka Jaroslava Zavadila s ministrem financí Miroslavem Kalouskem u piva mezi čtyřma očima jsem od přítele dostal tuto odpověď:

"Že Zavadil zašel s Kalouskem na pivo mi nevadí - jejich spor chápu jako zásadní spor o politiku, o levicové / pravicové vidění světa."

Myslím, že jde o chápání velmi zjednodušené, které navíc v důsledcích může být velmi nebezpečné.

Jde možná do tuhého, Mladá fronta totiž už píše o ztroskotancích a samozvancích...

26. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Odbory by se měly přiznat: my nechceme demokracii, volby, mandáty, parlamenty, koaliční a opoziční útvary, bojující podle zákona a ústavy, my chceme pouliční demokracii podle nás, protože máme pravdu a zastupujeme většinu národa.

Kdyby se jednotlivci chovali jak odbory, skončili by ve vězení. Odbory mají výjimku. Mohou vše. Místo odbory říkejme politická strana, která má výjimku.

Odbory to vše smí. Nevím proč.

Zdroj: ZDE

Kalouskův smích, čili Vzdejte se, nebo se vám nic nestane

26. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"...hrozí se dnes, a zítra sotva hlesne..."
Viktor Dyk

Na sobotní odborářské demonstraci se hrozilo generální stávkou, pokud vláda okamžitě neodstoupí. Krátce po akci už ovšem šéf odborů Zavadil přátelsky zaskočil na pivo s veřejným nepřítelem č. 1, ministrem financí Miroslavem Kalouskem - snad aby všichni účastníci ihned pochopili, že to s konfrontováním držitelů moci nebude zas tak horké. A dnes vešlo ve známost, že namísto avízovaného stupňování protestů proběhne v polovině května stávka v dopravě. Je tedy už nad slunce jasnější, že protesty proti nejméně oblíbené vládě v dějinách České republiky se víceméně ponesou ve znamení hesla: Vzdejte se, nebo se vám nic nestane!

Nečas zapřahá vůz před koně aneb dějiny přeběhlictví

26. 4. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 12 minut

Sněmovna včera přerušila čerstvě započatou 38. schůzi pléna Sněmovny. Schůze má pokračovat ve středu 2. května. Mezi tím se má Sněmovna v pátek sejít k mimořádné schůzi na níž má jednat o žádosti vlády na vyslovení důvěry. S žádostí o vyslovení důvěry před Sněmovnu předstoupí nejen nezrekonstruovaná, ale dokonce neúplná vláda.

Pro Karolínu Peake opravdu není omluva

26. 4. 2012 / Josef Mrázek

čas čtení 1 minuta

Závěr, ke kterému došel Štěpán Steiger, je pravdivý, pro Karolínu Peake neexistuje omluva, jen ty důvody bych si dovolil doplnit. Navštívil jsem ji v červnu 2011, protože jsem usuzoval, že to není káčátko, ale klíčová postava Věcí veřejných a mohla by svým spolustraníkům tlumočit mou radu. Poukázal jsem na rozpor mezi volebními sliby VV a zákony pro občany škodlivými, které strana VV umožňuje prosazovat. Řekl jsem, že k zachování naděje na jakous takous budoucnost VV je nutné ty špatné zákony nepodporovat.

Karolína ale nejevila známky lítosti, že zklamala většinu svých voličů a osvědčila velkou stálost - zachovala se, jako kdyby se nic nezměnilo od doby, kdy ještě působila v ODS. Pochopil jsem, že strana VV je umělá konstrukce a při jejím sestavování se možná ani nehledělo na to, zda marketingovými experty vybraný program má ve straně vůbec nějaké stoupence. Přesto tam asi dva, nebo tři, mohou být.

Nic se neděje, ale bude se dít

26. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 3 minuty

Dovoluji si reagovat na příspěvek Jana Ponerta. Nikoli proto, že s ním nesouhlasím. Naopak, souhlasím s ním plně.

A to i vzdor tomu, že jsem obeznámen s jistou dávkou těžkopádnosti centrály ČMKOS, jako takové. Těžkopádnost plynoucí z její velikosti a početnosti jednotlivých svazů je umocňována především nadměrným lpěním na vyhraněné samostatnosti těchto svazů. Z toho pak pramení i problém. Problém bezprostřední, okamžité akceschopnosti celé centrály.

Psi doštěkali, co karavana?

25. 4. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Václavské náměstí se vrátilo k normálnímu provozu, autobusy, které přivezly demonstranty, dávno dorazily na místa odkud vyjely, lidé se vrátili do práce, do svých domovů a hospod. Bude vše jako předtím? Bude české veřejnosti stačit, že odpustila páru a nadchla se z toho, v jakém že množství se v sobotu v Praze sešla?

Dá pánbůh, že ne.

Je Karolína Peake (jenom) ošklivé káčátko?

25. 4. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Současná vláda má podporu asi 16% občanů -- jinými slovy, naprostá většina obyvatel je s ní nespokojena. Což je neutrální termín průzkumů. Jsem přesvědčen, že jsem jedním z desetitisíců rozhořčených nespokojenců -- mohl bych jistě mluvit také o naštvaných. Tyto sémantické rozdíly by nemusely být důležité -- Václav Žák v komentáři v Právu 24. tm. píše s neutrální zdvořilostí o "nechuti" vůči vládě. Jenže jeho komentář je obranou Karolíny Peake, proto se mi jeho termín zdá příliš laskavý -- a nelogický.

Národ stále podporuje ODS

25. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Je pozoruhodné, že navzdory neuvěřitelné nekompetenci a všem korupčním skandálům velká část českých voličů zřejmě stále věrně podporuje ODS a další takzvaně "pravicové" strany. Vyplývá to z průzkumu CVVM, on němž informují Novinky. ODS by získala 19,5 procenta, TOP 09 11 procent a KDU-ČSL 6 procent.

Co se to děje, že se nic neděje?

25. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Sobotní demonstrace na Václavském náměstí byla ohromným vítězstvím sjednoceného odporu proti nesmyslným opatřením vlády. Ale co dál? Co bude dál? Copak si žádná z iniciativ, které ji zorganizovaly neuvědomuje jaká moc se jim tím dostala do rukou v rámci celé společnosti? Jak mohou po svém sobotním úspěchu nechat nyní toto své první velké vítězství rozplynout, píše Jan Ponert.

Vláda je v kritické situaci a reálně jí hrozí zánik. Od pondělního rána je jasné, že požádá v pátek o vyslovení důvěry. Požádá o ni tedy 5 dní po ohromném úspěchu všech protivládních iniciativ. To je výsměch. A mezi všemi těmito iniciativami je ticho po pěšině. Nikdo nevyzývá k demonstraci, která by měla podpořit všechny poslance, kteří zvažují vyslovit vládě nedůvěru. Někdo by to ale udělat měl.

Skutečnost: Stále nevíme, kdo spáchal břeclavský útok

25. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, vyšetřovatelé právě prověřují verzi, podle níž měl být nedávno přepadený patnáctiletý břeclavský chlapec obětí "neromských" kádrů z řad organizovaného zločinu. Tato skutečnost jen podtrhuje široce ignorovaný fakt, že vlna protiromské hysterie spuštěná brutálním trestným činem se neopírá o identifikaci, zadržení, obvinění a usvědčení pachatelů, ale pouze o povšechné údaje svědků, z nichž může vyplynout maximálně podezření vůči konkrétním příslušníkům etnické menšiny.

Proč národ podporuje ODS

25. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych se krátce vyjádřit ke článečku "Národ stále podporuje ODS". Vzpomínám si, jak mi hrozně vadilo, když se lidé postavili na stranu V. Klause v roce 1998 a jak tak mnoho lidí přehlíželo skandál ODS s neprůhledným financováním. Pak přišla opoziční smlouva a ODS prohrála volby 2002. Nicméně ta porážka nebyla drtivá, Klaus byl povýšen na prezidenta a do čela ČSSD se dostali Gross a Paroubek.

72031