Psi doštěkali, co karavana?

25. 4. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Václavské náměstí se vrátilo k normálnímu provozu, autobusy, které přivezly demonstranty, dávno dorazily na místa odkud vyjely, lidé se vrátili do práce, do svých domovů a hospod. Bude vše jako předtím? Bude české veřejnosti stačit, že odpustila páru a nadchla se z toho, v jakém že množství se v sobotu v Praze sešla?

Dá pánbůh, že ne.

Národ stále podporuje ODS

25. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Je pozoruhodné, že navzdory neuvěřitelné nekompetenci a všem korupčním skandálům velká část českých voličů zřejmě stále věrně podporuje ODS a další takzvaně "pravicové" strany. Vyplývá to z průzkumu CVVM, on němž informují Novinky. ODS by získala 19,5 procenta, TOP 09 11 procent a KDU-ČSL 6 procent.

Proč národ podporuje ODS

25. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych se krátce vyjádřit ke článečku "Národ stále podporuje ODS". Vzpomínám si, jak mi hrozně vadilo, když se lidé postavili na stranu V. Klause v roce 1998 a jak tak mnoho lidí přehlíželo skandál ODS s neprůhledným financováním. Pak přišla opoziční smlouva a ODS prohrála volby 2002. Nicméně ta porážka nebyla drtivá, Klaus byl povýšen na prezidenta a do čela ČSSD se dostali Gross a Paroubek.

Co se to děje, že se nic neděje?

25. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Sobotní demonstrace na Václavském náměstí byla ohromným vítězstvím sjednoceného odporu proti nesmyslným opatřením vlády. Ale co dál? Co bude dál? Copak si žádná z iniciativ, které ji zorganizovaly neuvědomuje jaká moc se jim tím dostala do rukou v rámci celé společnosti? Jak mohou po svém sobotním úspěchu nechat nyní toto své první velké vítězství rozplynout, píše Jan Ponert.

Vláda je v kritické situaci a reálně jí hrozí zánik. Od pondělního rána je jasné, že požádá v pátek o vyslovení důvěry. Požádá o ni tedy 5 dní po ohromném úspěchu všech protivládních iniciativ. To je výsměch. A mezi všemi těmito iniciativami je ticho po pěšině. Nikdo nevyzývá k demonstraci, která by měla podpořit všechny poslance, kteří zvažují vyslovit vládě nedůvěru. Někdo by to ale udělat měl.

Je Karolína Peake (jenom) ošklivé káčátko?

25. 4. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Současná vláda má podporu asi 16% občanů -- jinými slovy, naprostá většina obyvatel je s ní nespokojena. Což je neutrální termín průzkumů. Jsem přesvědčen, že jsem jedním z desetitisíců rozhořčených nespokojenců -- mohl bych jistě mluvit také o naštvaných. Tyto sémantické rozdíly by nemusely být důležité -- Václav Žák v komentáři v Právu 24. tm. píše s neutrální zdvořilostí o "nechuti" vůči vládě. Jenže jeho komentář je obranou Karolíny Peake, proto se mi jeho termín zdá příliš laskavý -- a nelogický.

Rada pro výzkum, vývoj a inovace ignoruje otázky mladých vědců týkající se její budoucnosti

25. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

PRAHA, 25. 4. 2012 - V listopadu 2011 byla jmenována nová Rada pro výzkum, vývoj a inovace, jejíž složení vzbudilo značné kontroverze. Na počátku roku 2012 zaslala iniciativa Fórum Věda žije! všem sedmnácti nově jmenovaným členům a členkám RVVI čtyři otázky týkající se představ o jejich osobním působení i dalšího fungování RVVI (viz rámeček). Přes opakovanou urgenci na otázky reagovalo pouze sedm oslovených; fakticky na ně však odpověděli pouze čtyři.

S něčím si můžeme být naprosto jisti

25. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 3 minuty

Troufám s jistotou předvídat to, že vláda v pátek důvěru potřebné většiny poslanců získá. Důvody pro vyjádření důvěry potřebné většiny poslanců nehledejme v důvěře jako takové. Důvod existuje jeden jediný. Udržet se u sněmovního žlabu.

Z počínání koalice předchozí je jisté, že daná slova, počínajíc slovem nynějšího premiéra a končíc slovy ministra financí, mají hodnotu nuly. Od příštího počínání budoucí koalice a slov jejich představitelů i členů, lze s jistotou očekávat totéž.

Skutečnost: Stále nevíme, kdo spáchal břeclavský útok

25. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, vyšetřovatelé právě prověřují verzi, podle níž měl být nedávno přepadený patnáctiletý břeclavský chlapec obětí "neromských" kádrů z řad organizovaného zločinu. Tato skutečnost jen podtrhuje široce ignorovaný fakt, že vlna protiromské hysterie spuštěná brutálním trestným činem se neopírá o identifikaci, zadržení, obvinění a usvědčení pachatelů, ale pouze o povšechné údaje svědků, z nichž může vyplynout maximálně podezření vůči konkrétním příslušníkům etnické menšiny.

Britský ministr kultury předával informace Murdochovi

24. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

středa poledne: V souvislosti se skandálem, kdy ministr kultury Jeremy Hunt prozrazoval důvěrné informace Murdochově firmě News International v případě, kdy měl rozhodovat jako nestranný soudce o tom, zda dovolit zvýšení kapitálového podílu News International v televizi BSkyB nad 50 procent, odstoupil zatím nikoliv ministr, ale jeho poradce Adam Smith. Novináři poukazují na to, že Adam Smith byl opatrný poradce a dělal jen to, co mu nařídil ministr. Ministr zase prý dělal jen to, co si přál premiér David Cameron.

Informace z úterý:

Labouristická opoziční strana požaduje, aby odstoupil britský konzervativní ministr kultury Jeremy Hunt. Vyšlo totiž najevo, že soukromě předával informace televizní mediálnímu koncernu Ruperta Murdocha News Corporation v době, kdy měl nestranně rozhodovat o tom, zda Murdochově firmě dovolit, aby získala většinový podíl v satelitní televizi BSkyB. Hunt poskytoval důvěrné informace o stavu žádosti Jamesi Murdochovi a také o názorech na tuto žádost, převládajících ve státní regulační radě pro média Ofcom.

Jeremy Hunt však odmítá odstoupit a tvrdí, že zachoval všechny propriety. Při vyšetřování News Corporation u Levesonova šetření bylo zveřejněno 163 výňatků z emailů Jeremy Hunta Jamesu Murdochovi. Britský premiér David Cameron se vyjádřil, že má v Jeremyho Hunta plnou důvěru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Krize státu je i krizí vědy

25. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Základní výzkum soupeří o vládní fondy nejen s pilotovanými kosmickými lety a různými programy vědy aplikované, ale také s řadou dalších věcí, které musí vláda zajišťovat. Nevynakládáme dost na vzdělání, tak aby se povolání učitele stalo atraktivní kariérou pro nejlepší absolventy. Naše osobní vlaky a internetové služby vypadají ve srovnání s tím co je v Evropě a Východní Asii stále bídněji. Nemáme dost patentových inspektorů, aby zpracovali nové patentové žádosti bez nekonečných odkladů. Přeplněnost a nedostatek personálu v některých našich věznicích znamenají kruté a nezvyklé tresty. Máme nedostatek soudců, takže občanskoprávní žaloby se táhnou léta, napsal pro New York Review of Books fyzik Steven Weinberg.

Anketa Romano hangos:

Co pro vás znamená Den Romů?

25. 4. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 12 minut

V Česku teprve nedávno zavedený romský svátek -- 8. duben -- si připomínají vesměs členové romských souborů, jejich rodiny a příbuzní, nezřídka na akcích převažují Neromové, kteří s Romy pracují. Místem většiny oslav bývá převážně Praha a Brno. Ani na 28. října Češi nijak zvlášť spontánně nevyvěšují vlaky v oknech a nejásají na náměstích, každoroční rituál v podzimní mlze obnáší většinou pár oficiálně položených věnců a škrobených projevů. Přesto člověka při Dni Romů napadne mnoho otázek:

Jaký má skutečný význam, proč si ho dosud připomíná tak málo Romů, do jaké míry jde o svátek zažitý, umělý, jak ho lépe propagovat nebo jaký mu dát přitažlivější obsah? Zeptali jsme se proto i vás:

Co pro vás znamená Den Romů?

Veřejnost proti korupci vyzývá senátory, aby nesouhlasili se jmenováním Zdeňka Koudelky ústavním soudcem

25. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Veřejnost proti korupci (VPK) prohlašuje se vší odpovědností, že Zdeněk Koudelka je nevhodným a nepřijatelným kandidátem na ústavního soudce a jeho případná volba vážně podlomí nezávislost a nestrannost této významné instituce, která je garantem ústavního a demokratického právního řádu naší země.

POZVÁNKA:

Přednáška Milana Petráka Skupinová iracionalita versus ochrana životního prostředí

25. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Přednášející je spisovatel a autor knihy Skrytá autorita: Iracionalita a dav v člověku (Dybbuk, 2011).

Sobota 5. května 2012, 16 až 18 hodin, NESEHNUTí Brno, tř. Kpt. Jaroše 18, 1. patro

Osnova přednášky:

  • teorie vzniku skupinové iracionality
  • meziskupinová spolupráce a ochrana životního prostředí
  • příčiny popírání globálního oteplování
  • měření skupinové iracionality pomocí analýzy textu

Ti, kdo nemohou jinak

24. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 13 minut

Sobotní demonstrace proběhla, a to za značné účasti občanů a ve velmi kultivovaném duchu. Byl to zajímavý kontrast, na jedné straně trapné vládní divadlo se spoustou vulgarit a nechutností, s odposlechy, vzájemnými urážkami a nevýslovným pohrdáním těch, jejichž zájmy má vláda hájit, na druhé straně slušný, důstojný a přitom sebejistý dav. Když pak v nedělních Otázkách Václava Moravce vystupovala Karolina Peake, jenom svým chováním podtrhla všechny důvody, jež by měly vést k vypsání nových voleb v co nejbližším možném termínu. Aroganci, nekompetentnost, podezření z korupce.

Nejmasovější protest od roku 1989 zřejmě naše vládní představitele nezajímá. Dál omílají svou písničku, že hájí zájmy svých voličů, kteří je pověřili úkolem, za jehož splnění nesou odpovědnost.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Co bylo rozkradeno, musí být ušetřeno

24. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Článek Petra Holuba v Aktuálně.cz velmi hezky shrnuje a ukazuje, že Nečasova vláda nejdříve nechá 100 miliard Kč uniknout ze státního rozpočtu do soukromých firem, a pak to ždímá ze střední třídy a důchodců, a žene tak občany do bídy. Vláda, která dnes již stojí jenom díky podivným přeběhlíkům z Věcí veřejných, má ještě tu drzost nazývat takovou politiku "rozpočtově zodpovědnou". Je to naopak krytí naprosté rozpočtové nezodpovědnosti a okrádání obyvatel v těžkých časech hospodářské a ekonomické krize.

Francouzští socialisté pomohou Evropě

24. 4. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

První kolo francouzských prezidentských voleb potvrdilo jen to, co se ve Francii ví už několik týdnů, ne-li měsíců: prezidentem Francie bude François Hollande. Druhé kolo se bude konat pod heslem -- všichni proti Sarkozymu. Podle sondáží veřejného mínění dostane tak o deset procent méně než Hollande.

Ve Francii bývají tyto průzkumy věrohodné, i když se v neděli večer pár procent voličů při odchodu z volebních místností stydělo říct, koho volili. První odhady uváděly tříprocentní převahu Hollanda nad Sarkozym, pak to bylo jen 1,5 procenta. Slovenských rozměrů tento stud ve Francii nenabyl. Při posledních slovenských volbách se mnozí lidé pod pravicovým tlakem tak báli přiznat, že volili Ficův Směr, že odhady od uren mu dávaly o deset procent méně, než pak byla skutečnost.

Všeobecná úvaha o štěstí

24. 4. 2012

čas čtení 6 minut

KD│ Jakožto ten kdo pravidelně hraje poker bych rád měl za to, že dobře chápu, proč je štěstí pro naše životy tak důležité. NENÍ to proto, že by svět byl zcela nahodilý a neměli bychom vliv na to, jaké výsledky nás čekají - ve skutečnosti právě fakt, že jsme přijali smysluplná rozhodnutí tváří v tvář nejistotě, vede ke štěstí. Dovolte, abych se pokusil objasnit, co touto analogií s pokerovou hrou myslím, napsal Ashvin Pandurangi.

Komu vlastně plní "své" sliby?

24. 4. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Když poslouchám některé přední politiky, především ministry nebo předsedu vlády, jak se dušují, že dělají pro lidi, notabene všechno dobře, naplňují litery programového prohlášení a hlavně, že plní sví sliby dané voličům, tak mnou cloumá vztek nad jejich drzostí, arogancí a neomylností.

V nedělních (22.4.2012) OVM se tím opět velmi vehementně oháněl ministr Drábek. Nutno dodat, že to není ani poprvé a věřím, pokud bude vláda fungovat (kéž by ne), že se to bude opakovat stále dokola: plníme programové prohlášení, plníme sliby, které jsme dali svým voličům.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O divné morálce zdánlivých moralistů, neboli O životě, smrti a vraždě

24. 4. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Existují témata, která nejsou jednoduchá. Patří k nim druhý nejdůležitější základ lidského života, nad nímž se většina lidí raději ani moc nezamýšlí. Smrt k nám ale patří stejně jako narození. Je neodvratitelná a můžeme se pokoušet život si na nějaký čas prodloužit, nebo případně I zkrátit. Na to jsem si vzpomněl, když jsem četl v BL větu Jana Paula, "Nikdo nemá právo vzít druhému jeho život, a to ani tehdy ne, když život člověka směřuje ke svému konci."

Prohlášení Spojenectví práce a solidarity děkuje veřejnosti

24. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Spojenectví práce a solidarity (SPaS) sdružující na společné platformě občanské a politické organizace, iniciativy, ale i jednotlivce, vyslovuje své poděkování všem, kdo připravovali demonstraci na Václavském náměstí 21. dubna 2012, a vyjadřuje svou úctu každému, kdo se vlastní akce zúčastnil.

Kalousek tvrdí, že kapitalismus, jemuž on stojí v čele, nedokáže lidem zajistit slušnou životní úroveň. Proč by ten režim měli tedy lidi podporovat?

23. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

"Evropa se dostala na konec nějaké éry, kde vlády léta přifukovaly životní úroveň populace na úkor budoucnosti. Ta éra skončila, čelíme jiným výzvám a já se netajím tím, že ta opatření, která navrhujeme, snižují reálné příjmy v populaci," řekl Kalousek po sobotní velké občanské demonstraci svým charakteristicky primitivním jazykem.

Jeho výrok je sporný z mnoha ohledů. Zaprvé prostě není pravda, že "vlády léta přifukovaly životní úroveň populace na úkor budoucnosti". Přiměřená státní zadluženost je součástí normálního provozu kapitalistické ekonomiky. Zadlužeností vlády financují investice, které přinášejí zisk. Nepřiměřenými škrty vlády podvážou hospodářský rozvoj, jak se to už ukazuje v Řecku, v Irsku, ve Španělsku a v Portugalsku.

K vážné zadluženosti některých západních zemí (nikoliv Česka, ČR má jeden z nejmenších dluhů a škrty jsou zbytečné, vláda by měla naopak stimulovat rozvoj ekonomiky!) došlo teprve v posledních několika letech, v důsledku bankovní krize, způsobené nedostatečnou regulací finančního sektoru.

Kdyby měl Kalousek však pravdu, bylo by to závažné přiznání.

Karolina Peake v OVM: Korupce v přímém přenosu

23. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když jsem v neděli poslouchal Karolínu Peake, vicepremiérku pro boj s korupcí, v Otázkách V. Moravce, ptal jsem se sám sebe, v čem vlastně ta korupce spočívá. A došel jsem k závěru, že jde vlastně o to, že se sliby a rozhodnutí mají svůj vývoj, nedrží se pevně a zásadově, nýbrž se mění podle toho, kdo dá více. Václav Moravec připomněl Peake její slova z konce června 2010: "Pokud se mé svědomí bude rozcházet s názorem vedení, složím mandát a odejdu."

Robinzonáda Karolíny Peake

23. 4. 2012 / Jiří Šteg

čas čtení 3 minuty

Mutace surrealistického (z)jevu Věci veřejné do nového svěžího vánku, možná dvou (nebo tří?), je před dokončením. V nastaveném čase bude onen vzývaný klub, který zaručí bezpečnou většinu, ustaven a vláda získá na několik dalších dní nebo měsíců "klid na práci" neboli další destrukci společnosti. A že je ho po sobotní demonstraci potřeba. Petr Nečas a jeho ministři i po této demonstraci donekonečna omílají, že vláda si své programové prohlášení rozvracet nedá. A má v ruce prostředky, jak tomu zabránit. Tak, jak se na řádný demokratický stát sluší. Premiér, vědom si své historické odpovědnosti - možná k církevním restitucím - a jako bytostný demokrat rozhodně požaduje, aby původní slizoidní nebezpečná většina 118 hlasů byla nahrazena o 15 % bezpečnější většinou 102 hlasů. Iracionalitu tohoto argumentu lze vysvětlit pouze extenzí základních principů, na nichž je postavena činnost jeho vlády. Nelze ovšem ani vyloučit, že se za ním skrývá reálná snaha o redukci nákladů, které nejsou oficiálně zachyceny v žádné rozpočtové kapitole...

V ČR se lidi dnes v práci bojí i špitnout

23. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ve vašem článku je jeden omyl. Píšete, "protože se mnohdy v zaměstnání bojí stejně jako kdysi za komunismu". Za socialismu jsme se v zaměstnání nebáli, protože jsme o něj nemohli přijít. Pracoval jsem za socialismu i kapitalismu jako technik v chemičce. Probíhají tam tzv. "výrobní porady". Přál bych vám vidět rozdíl! Tenkrát bouřlivá diskuse a křik, dnes lidé se sklopenými hlavami, bojící se špitnout. Možná na ministerstvech atd. to bylo jinak, jenže to se 99% lidí netýká. Většina lidí zažila v zaměstnání daleko větší svobodu než dnes. Všichni spolužáci z VŠCHT mi to potvrzují, píše Jan Skalský.

Sobotní pražská demonstrace byla školou demokracie

23. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Na blgu iDNES jsem se dočetl, že jsem se zúčastnil, spolu se stotisíci lidí, demonstrace lůzy, která přivede tuto zemi na cestu Řecka. Mladá autorka tam sice nesklidila moc velký aplaus, ale zaujala. Zpozorněl jsem, když jsem si přečetl informaci o autorovi. Je netolerantní fanynka Izraele, tradiční křesťanské morálky a volného trhu... . Ve strachu před lůzou a komunisty naznačila cestu země směrem do míst, za použití odkazu klasické přisprostlé české nadávky.

Tato mladá žena se však mýlí v tom, že mladí lidé, kterých bylo na sobotní demonstraci neuvěřitelně překvapivé množství, a ostatní účastníci, se chovali jako lůza, píše Vít Stanislav.

Praha proti Pražanům: dejvická radnice chystá odsun domorodců

23. 4. 2012 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

Radnice Prahy 6 chystá prodej 904 obecních bytů. Nabídne je současným nájemníkům, ovšem za cenu, kterou si mnozí nebudou moci dovolit zaplatit.

Tito lidé v bytech mohou zůstat jako nájemníci, ale od roku 2013 prudce stoupne činže, lze tedy očekávat velký exodus starousedlíků. Některé domy v Dejvicích byly zrekonstruovány za dotace od Evropské unie. Provedenými opravami obec zdůvodňuje zvýšení nájmů i ceny bytů. Opravdu chtěl Brusel podpořit vznik dalšího ghetta pro bohaté, jaká rostou například v Paříži nebo v Londýně? Nevzniklo za evropské peníze jenom další krmítko pro Kolibříky?

Informativní konec koalice, aneb Strakovka 90210

23. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"... a když se poslední na první zavěsí / pak z jeho prdele vlastní krev saje si..."
J.H.Krchovský

"Nedošlo k žádným závěrům ani dohodám!," sdělila podle předpokladů novinářům a veřejnosti Kateřina Klasnová ohledně nedělní párty předsedů u Nečase, která byla prezentována coby ukončení koaliční spolupráce k 27. dubnu. Podle Klasnové byla schůzka pouze "informativní". Přeloženo do obecné češtiny: VeVerky dobrovolně ze sněmovny neodejdou.

V Evropě zavládla krize legitimity

23. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Při volbách ve Francii v neděli, v královském paláci v Haagu v ponděí a na Václavském náměstí v Praze v sobotu hrozilo, že demokratické protesty proti škrtům, zaváděnými vládami, překročí kritickou míru a svrhnou tři evropské vlády, napsal v pondělí deník Guardian.

Mark Rutte, středopravicový holandský premiér, hodil v pondělí ručník do ringu a po sedmi týdnech neúspěšného dohadování se ohledně drsných vládních škrtů, požadovaných od Evropské unie podle pravidel, které on sám pomáhal zformulovat, rezignoval na svou funkci.

Po nejrozsáhlejších lidových protestech, které se konaly v Praze od sametové revoluce klopýtala pravicová vláda Petra Nečase nad propastí, a to nejen kvůli škrtům, ale také kvůli korupci.

Jen na nás...

23. 4. 2012 / Jaromír Habr

čas čtení 10 minut

Sobotní úspěch nás občanů na Václavském náměstí, organizovaný spolupracujícími odborovými organizacemi, občanskými iniciativami či hnutími, ale i dalšími subjekty, ponechám stranou, neboť jde o úspěch pouze dílčí a pouze v rámci první fáze, která bude završena vypsáním nových voleb, zatímco za skutečný úspěch bude možné považovat až úspěšné završení fáze druhé, tedy až dokážeme, a't už svojí přímou účastí či maximálním uplatněním aktivní kontrolní role, nahradit stávající vládnoucí asociály lidmi, kteří budou dělat politiku coby službu lidu, a to dlouhodobě. Lidmi, jejichž důvěra potažmo popularita nebude stát na skutečnosti, že po slepém je i jednooký mistrem, tedy že po současné garnituře je téměř jakákoli další lepší. Lidmi, jejichž důvěra neskončí spolu s procitnutím občanů z další kritiku a realismus postrádající nekritické euforie, nýbrž kteří si budou při vládnutí počínat obecně prospěšně a humánně, a to nikoli z obav před hněvem veřejnosti, nýbrž primárně z vnitřních pohnutek. Že takoví neexistují, tvrdí dle mého názoru pouze dvě skupiny lidí:

Vláda rozpočtové odpovědnosti, aneb od demokracie k totalitě?

23. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 2 minuty

Vláda se permanentně zmítá v koaličních třenicích doplňovaných vzájemným osočováním mezi koaličními partnery. Osočováním gradujícím k označení koaličního partnera za slizkou, odpornou věc. Dva ze tří koaličních partnerů bičují méně poslušného partnera nejen nadávkami, ale i vyhrocenými ultimáty a vyhrožováním přečasnými volbami. A to tak vehementně a vytrvale, až se zadaří rozbít stranu koaličního partnera, oddělit "plevy od plevele".

37608