Informativní konec koalice, aneb Strakovka 90210

23. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"... a když se poslední na první zavěsí / pak z jeho prdele vlastní krev saje si..."
J.H.Krchovský

"Nedošlo k žádným závěrům ani dohodám!," sdělila podle předpokladů novinářům a veřejnosti Kateřina Klasnová ohledně nedělní párty předsedů u Nečase, která byla prezentována coby ukončení koaliční spolupráce k 27. dubnu. Podle Klasnové byla schůzka pouze "informativní". Přeloženo do obecné češtiny: VeVerky dobrovolně ze sněmovny neodejdou.

Praha proti Pražanům: dejvická radnice chystá odsun domorodců

23. 4. 2012 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

Radnice Prahy 6 chystá prodej 904 obecních bytů. Nabídne je současným nájemníkům, ovšem za cenu, kterou si mnozí nebudou moci dovolit zaplatit.

Tito lidé v bytech mohou zůstat jako nájemníci, ale od roku 2013 prudce stoupne činže, lze tedy očekávat velký exodus starousedlíků. Některé domy v Dejvicích byly zrekonstruovány za dotace od Evropské unie. Provedenými opravami obec zdůvodňuje zvýšení nájmů i ceny bytů. Opravdu chtěl Brusel podpořit vznik dalšího ghetta pro bohaté, jaká rostou například v Paříži nebo v Londýně? Nevzniklo za evropské peníze jenom další krmítko pro Kolibříky?

Kalousek tvrdí, že kapitalismus, jemuž on stojí v čele, nedokáže lidem zajistit slušnou životní úroveň. Proč by ten režim měli tedy lidi podporovat?

23. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

"Evropa se dostala na konec nějaké éry, kde vlády léta přifukovaly životní úroveň populace na úkor budoucnosti. Ta éra skončila, čelíme jiným výzvám a já se netajím tím, že ta opatření, která navrhujeme, snižují reálné příjmy v populaci," řekl Kalousek po sobotní velké občanské demonstraci svým charakteristicky primitivním jazykem.

Jeho výrok je sporný z mnoha ohledů. Zaprvé prostě není pravda, že "vlády léta přifukovaly životní úroveň populace na úkor budoucnosti". Přiměřená státní zadluženost je součástí normálního provozu kapitalistické ekonomiky. Zadlužeností vlády financují investice, které přinášejí zisk. Nepřiměřenými škrty vlády podvážou hospodářský rozvoj, jak se to už ukazuje v Řecku, v Irsku, ve Španělsku a v Portugalsku.

K vážné zadluženosti některých západních zemí (nikoliv Česka, ČR má jeden z nejmenších dluhů a škrty jsou zbytečné, vláda by měla naopak stimulovat rozvoj ekonomiky!) došlo teprve v posledních několika letech, v důsledku bankovní krize, způsobené nedostatečnou regulací finančního sektoru.

Kdyby měl Kalousek však pravdu, bylo by to závažné přiznání.

V ČR se lidi dnes v práci bojí i špitnout

23. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ve vašem článku je jeden omyl. Píšete, "protože se mnohdy v zaměstnání bojí stejně jako kdysi za komunismu". Za socialismu jsme se v zaměstnání nebáli, protože jsme o něj nemohli přijít. Pracoval jsem za socialismu i kapitalismu jako technik v chemičce. Probíhají tam tzv. "výrobní porady". Přál bych vám vidět rozdíl! Tenkrát bouřlivá diskuse a křik, dnes lidé se sklopenými hlavami, bojící se špitnout. Možná na ministerstvech atd. to bylo jinak, jenže to se 99% lidí netýká. Většina lidí zažila v zaměstnání daleko větší svobodu než dnes. Všichni spolužáci z VŠCHT mi to potvrzují, píše Jan Skalský.

Jen na nás...

23. 4. 2012 / Jaromír Habr

čas čtení 10 minut

Sobotní úspěch nás občanů na Václavském náměstí, organizovaný spolupracujícími odborovými organizacemi, občanskými iniciativami či hnutími, ale i dalšími subjekty, ponechám stranou, neboť jde o úspěch pouze dílčí a pouze v rámci první fáze, která bude završena vypsáním nových voleb, zatímco za skutečný úspěch bude možné považovat až úspěšné završení fáze druhé, tedy až dokážeme, a't už svojí přímou účastí či maximálním uplatněním aktivní kontrolní role, nahradit stávající vládnoucí asociály lidmi, kteří budou dělat politiku coby službu lidu, a to dlouhodobě. Lidmi, jejichž důvěra potažmo popularita nebude stát na skutečnosti, že po slepém je i jednooký mistrem, tedy že po současné garnituře je téměř jakákoli další lepší. Lidmi, jejichž důvěra neskončí spolu s procitnutím občanů z další kritiku a realismus postrádající nekritické euforie, nýbrž kteří si budou při vládnutí počínat obecně prospěšně a humánně, a to nikoli z obav před hněvem veřejnosti, nýbrž primárně z vnitřních pohnutek. Že takoví neexistují, tvrdí dle mého názoru pouze dvě skupiny lidí:

Robinzonáda Karolíny Peake

23. 4. 2012 / Jiří Šteg

čas čtení 3 minuty

Mutace surrealistického (z)jevu Věci veřejné do nového svěžího vánku, možná dvou (nebo tří?), je před dokončením. V nastaveném čase bude onen vzývaný klub, který zaručí bezpečnou většinu, ustaven a vláda získá na několik dalších dní nebo měsíců "klid na práci" neboli další destrukci společnosti. A že je ho po sobotní demonstraci potřeba. Petr Nečas a jeho ministři i po této demonstraci donekonečna omílají, že vláda si své programové prohlášení rozvracet nedá. A má v ruce prostředky, jak tomu zabránit. Tak, jak se na řádný demokratický stát sluší. Premiér, vědom si své historické odpovědnosti - možná k církevním restitucím - a jako bytostný demokrat rozhodně požaduje, aby původní slizoidní nebezpečná většina 118 hlasů byla nahrazena o 15 % bezpečnější většinou 102 hlasů. Iracionalitu tohoto argumentu lze vysvětlit pouze extenzí základních principů, na nichž je postavena činnost jeho vlády. Nelze ovšem ani vyloučit, že se za ním skrývá reálná snaha o redukci nákladů, které nejsou oficiálně zachyceny v žádné rozpočtové kapitole...

Sobotní pražská demonstrace byla školou demokracie

23. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Na blgu iDNES jsem se dočetl, že jsem se zúčastnil, spolu se stotisíci lidí, demonstrace lůzy, která přivede tuto zemi na cestu Řecka. Mladá autorka tam sice nesklidila moc velký aplaus, ale zaujala. Zpozorněl jsem, když jsem si přečetl informaci o autorovi. Je netolerantní fanynka Izraele, tradiční křesťanské morálky a volného trhu... . Ve strachu před lůzou a komunisty naznačila cestu země směrem do míst, za použití odkazu klasické přisprostlé české nadávky.

Tato mladá žena se však mýlí v tom, že mladí lidé, kterých bylo na sobotní demonstraci neuvěřitelně překvapivé množství, a ostatní účastníci, se chovali jako lůza, píše Vít Stanislav.

Vláda rozpočtové odpovědnosti, aneb od demokracie k totalitě?

23. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 2 minuty

Vláda se permanentně zmítá v koaličních třenicích doplňovaných vzájemným osočováním mezi koaličními partnery. Osočováním gradujícím k označení koaličního partnera za slizkou, odpornou věc. Dva ze tří koaličních partnerů bičují méně poslušného partnera nejen nadávkami, ale i vyhrocenými ultimáty a vyhrožováním přečasnými volbami. A to tak vehementně a vytrvale, až se zadaří rozbít stranu koaličního partnera, oddělit "plevy od plevele".

Karolina Peake v OVM: Korupce v přímém přenosu

23. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když jsem v neděli poslouchal Karolínu Peake, vicepremiérku pro boj s korupcí, v Otázkách V. Moravce, ptal jsem se sám sebe, v čem vlastně ta korupce spočívá. A došel jsem k závěru, že jde vlastně o to, že se sliby a rozhodnutí mají svůj vývoj, nedrží se pevně a zásadově, nýbrž se mění podle toho, kdo dá více. Václav Moravec připomněl Peake její slova z konce června 2010: "Pokud se mé svědomí bude rozcházet s názorem vedení, složím mandát a odejdu."

Když někdo vládne, vždycky je to proto, že se to někomu v zákulisí moc dobře hodí

Film o samotě a o zneužití jedné obsedantní osoby

22. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nemohu souhlasit s tvrzením Tomáše Koloce, že britský film Železná lady s Meryl Streepovou v hlavní roli je propaganda amerických republikánů. Ve filmu jde o něco úplně jiného. Je to studie zneužití jedné osobnosti. Je to studie odkopnutí a samoty.

27671

Vídeňská Opera zpřístupňuje svá představení kolemjdoucím zadarmo

23. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Byli jste v poslední době ve Vídni? Všimli jste si, že vídeňská Opera má na svém průčelí v Kärtner Strasse umístěnou obří obrazovku, kolem ní jsou reproduktory a každý večer "vysílá" do ulice kolemjdoucím zadarmo přímý přenos operního představení, které se právě hraje v budově? V ulici je umístěno asi deset řad sedaček, na něž mohou kolemjdoucí usednout a přímý přenos sledovat.

Možná je to proto, že Vídni vládne koalice sociálních demokratů se zelenými...

Přispívá to velmi k přátelské atmosféře města jako veřejného prostoru...

Poslední večeře vlády? Asi ne...

23. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Předsedové navrhnou svým stranám vypovězení koaliční smlouvy k pátku 27. 4. 2012," sdělil v neděli večer novinářům premiér Petr Nečas. Znamená to, jak napsala většina zpravodajských serverů, že koalice skončí v pátek? Nikoliv nutně. A znamená to, že končí Nečasova vláda? Tvrdit něco takového by bylo hodně předčasné. Záleží dosud na úspěšnosti nahaněčky Peake a na dalším premiérově postupu.

Ve Francii zaznamenali lepenovci obrovské zisky

22. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Šetření u východů z volebních místností (exit polls) ukazují, že socialistický uchazeč o funkci francouzského prezidenta Francois Hollande vede nad obhajujícím konzervativcem Nicolasem Sarkozym už po víkendovém prvním kole. Podle výzkumu dostal Hollande 28,51% hlasů, zatímco Sarkozy 27,09% hlasů. Třetí se umístila kandidátka ultrapravice Marine Le Penová s 20%, čtvrtý skončil kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon s 11,7% hlasů a centrista Francois Bayrou dostal 8,5%.

Slavný britský novinář se omluvil, že kritizoval záběry z Trnopolje

23. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

John Simpson, editor BBC pro zahraniční záležitosti, se omluvil, že svědčil proti novinářům, kteří byli neprávem obviněni z toho, že údajně zfalšovali svou reportáž o podmínkách v koncentračním táboře, který provozovali Srbové během bosenské války.

John Simpson napsal v neděli v týdeníku Observer, že lituje, že se podílel na obhajobě časopisu Living Marxism, který obvinil zpravodajský televizní tým televize ITN a novináře Eda Vulliamyho, že jejich reportáž byla vymyšlená a lživá. Televize ITN tehdy Living Marxism žalovala za pomluvu, za to že časopis vydal článek s titulem "Fotografie, která ošálila svět" od Thomase Deichmanna.

Kdy začaly dějiny?

23. 4. 2012 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Podle pořadu České televize Retro začaly dějiny města Mostu někdy kolem roku 1950, kdy sem byly přesunuty oddíly Československé lidové armády na výpomoc uhelným dolům.

V celém pořadu nepadne ani jednou slovo Němec, německý. To je opravdu obdivuhodný výkon při líčení dějin města, které mělo před válkou přes čtyřicet tisíc obyvatel, z nichž se převážná většina hlásila při tehdejším sčítání lidu, bytů a domů k německé národnosti.

Ve textu Wikipedie v češtině se slovo "německý" vyskytuje jedenkrát, ve větě: "Po válce byla většina původních, německy mluvících, obyvatel vysídlena."

ProAlt podporuje stupňování protestů

23. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva iniciativy ProAlt

Dne 21. dubna se na Václavském náměstí v Praze sešla stotisícová demonstrace požadující zrušení takzvaných reforem, demisi vlády a předčasné volby. Výzkumy veřejného mínění ukazují sedmdesátiprocentní podporu veřejnosti předčasným volbám a drtivý pokles preferencí pro strany současné vládní koalice. Dva dnes již bývalí koaliční poslanci jsou odsouzeni za korupci, několik ministrů vlády je z korupce důvodně podezíráno.

Despekt pro RESPEKT:

Švehla opět vzkazuje: "Držte hubu a krok"

22. 4. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 8 minut

"Izrael naopak potřebuje pochopení a podporu," píše ve svém textu v časopise Respekt (16/2012) pan Marek Švehla. Asi se budu muset omluvit, že jeho výzvu neuposlechnu a to ani v případě, jak píše, že se jedné o největšího spojence Západu na Blízkém Východě.

Důvod je prostý. Pokud můj spojenec nezastává stejná morální pravidla jako já, ale kloní se k těm, jenž uznávají moji nepřátelé, používá nemorální a neakceptovatelné praktiky minulého století, nemohu ho podporovat a to ani v případě, že se jedná o Žida.

BBC: Češi uspořádali v Praze obrovskou protivládní demonstraci

22. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Protivládní demonstranti v České republice uspořádali to, co charakterizují jako největší shromáždění od pádu komunismu r. 1989. Uvádějí, že Prahu naplnilo 120 000 lidí, kteří protestovali proti vládním škrtům a proti korupci. Policie účast odhadla na 90 000.

Podobne jako v roce 1989 zvonili lidé klíči - byl to signál pro středopravicovou koalici, aby zamkla a odešla.

Česká vláda je v poslední době otřesena konflikty a rezignacemi. Už není jasné, zda má koalice premiéra Petra Nečase většinu v parlamentě, informuje reportér BBC Rob Cameron v Praze.

Mezi demonstranty bylo mnoho důchodců a studentů. Shromáždili se na Václavském náměstí v Praze. Skandovali a pískali a nesli transparenty s nápisy "Zastavte ty zloděje! a "Dolů s vládou".

René Končilová, jedna z účastnic demonstrace, uvedla, že má potíže přežít ze svého invalidního důchodu ve výši 350 dolarů. Václav Klaus (současný prezident) nám řekl r. 1989, že musíme utáhnout opasky, a země propadla anorexii," uvedla

Vláda tvrdí, že k škrtům a k zvyšování daní neexistuje alternativa, pokud se má ČR vyhnout osudu zadluženého Řecka.

Zdroj v angličtině ZDE

27662

Fotografie Aleny Šustrové z pražské protivládní demonstrace 21. dubna 2012

21. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

FOTOGALERIE ze sobotní protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Snímky pořídila Alena Šustrová.

Podle policie se demonstrace zúčastnilo 80 - 90 000 osob a byla tak druhá největší po listopadu 1989 (hned za stotisícovou demonstrací během tzv. televizní krize)...  Podle odborářů se sešlo 100 - 150 000 lidí. Autorka fotografií osobně odhaduje počet účastníků na 160 000.

V Praze se konala největší protivládní demonstrace od r. 1989

21. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Nejméně 100 000 lidí se v Praze v sobotu na Václavském náměstí účastnilo protivládní demonstrace, kterou svolaly odbory. Odboráři sami odhadli účast na 120 000. Podle informací Štěpána Kotrby, který na místě fotografoval, má náměstí oficiálně kapacitu 160 000 lidí (při zalidnění 4 lidé na m2, 40 920 m2) a bylo plné až po Můstek. Odborářské číslo tudíž nebylo vůbec nadsazené... Další lidé byli ještě v přilehlých ulicích. Ministr financí Kalousek se vyjádřil, že demonstrace byla "politická". Premiér Nečas obvinil ČSSD z populismu. Několik stovek lidí po demonstraci protestovalo před Českou televizí, kterou obvinili ze zkresleného zpravodajství z demonstrace. Demonstrace se účastnil i olomoucký řidič Roman Smetana, který se nedostavil k výkonu trestu pro "poškození volebních letáků ODS", policie ho zadržela.

FOTOREPORTÁŽ Štěpána Kotrby ZDE

Česká vláda je proslulá svou hroší kůži a neuvěřitelnou arogancí - která je asi tak velká jako její primitivismus. Na rozdíl od západních vlád prosazuje ostře nepopulární rozhodnutí, přestože ví, že tato rozhodnutí drtivá většina veřejnosti nepodporuje a že občanská podpora této vlády je minimální. Normální vlády v demokratických zemích toto většinou nedělají, protože vědí, že prosazování kontroverzních opatření, které mají minimální podporu veřejnosti, se vládnoucím stranám dlouhodobě vymstí ve volbách. Zatímco v ulicích demonstruje více než sto tisíc občanů, Nečasova vláda v zákulisí čachruje ve snaze udržet se - ostře proti přání veřejnosti - u moci. Je zajímavé, jak dlouho jí tato drzost vydrží. Potíž je, že pánové Nečas, Kalousek ani Schwarzenberg se nevyznačují zrovna pronikavou inteligencí. Je otázka, jak dlouho to bude trvat, než této vládě docvakne, že opravdu skončila - a že jestli neodejde, může to znamenat dlouhodobou likvidaci všech stran, které se dnes podílejí na vládě, míní Jan Čulík.

Kdo všechno vystrčil tykadla?

21. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Jedenadvacátý duben 2012 se do historie zapíše jako den, kdy se po mnoha letech v ulicích Prahy objevilo více než sto tisíc demonstrujících. Sešli se lidé různého věku, různého vzdělání a z odlišných regionů republiky včetně Prahy. Velmi důležitým rysem celé demonstrace bylo, že se odehrávala důstojně a nenásilně. Žádné rozbité výlohy, žádná zapálená auta, žádná krev. To konec konců podtrhávaly děti od nejútlejšího věku, které někteří demonstranti přiváděli s sebou. Kdo by se bál, že demonstrace může být násilná, zdraví svých dětí by patrně neriskoval. Ale že sem přišli lidé, kteří již nehodlají snášet kroky asociální a nekompetentní vlády, dali občané jasně a zřetelně najevo.

DOKUMENT

Chceme demisi vlády

21. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

společné prohlášení z demonstrace

Před necelým rokem jsme zde na Václavském náměstí požadovali zastavení špatných reforem. Dnes jsme my všichni přišli vyjádřit nedůvěru této vládě.

Stačilo 11 měsíců dalšího vládnutí, aby koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné prokázala, že nazrál čas podat demisi.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Za všechno můžou komunisté, kteří nám vládnou!

22. 4. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Nic překvapujícího, když tato a jiná slova lez slyšet z úst např. paní Zdeny Mašínové, J. Wolfa nebo V. Hučína. Na každém šprochu, pravdy trochu, říká staré české přísloví. Tak je to i v tomto případě, když výše jmenovaní se unisono domnívají (či jsou o tom přesvědčeni), že na nepříznivém polistopadovém vývoji má hlavně vinu Václav Havel. V čem?

Odborářská válka proti médiím?

21. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vypadá to, jako by se předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil rozhodl jménem odborů vyhlásit válku médiím. Na sobotní demonstraci totiž obvinil Českou televizi, že lže o počtu účastníků akce, "říká, že je tady 40 tisíc lidí. Vyzývám někoho, pokud tu z ČT je, ať sem přijde, ať to natočí a ať už přestane lhát". Veškerá média přitom uváděla oficiální odhad počtu účastníků ze strany úřadů (80 - 90 000 lidí) a postupně narůstající odborářský odhad (100 - 150 000 lidí). Údaj o "více než 40 000" účastnících protestu se na ČT objevil pouze jako předběžný odhad. Na programu ČT 24 běžel přímý přenos z Václavského náměstí.

Nečas straší "politizací", levicí, dluhy a nezaměstnaností - jak se dalo čekat

21. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Premiér Petr Nečas vydal k dnešní protivládní demonstraci stručné prohlášení. Akci označil za "zpolitizovanou", zneužitou k předvolební kampani ČSSD a KSČM, jimiž samozřejmě neopomněl postrašit: "Jejich zájmy a prostředky jsou totožné: chaos, negace, konec nezbytných reforem, absence věrohodné alternativy. To bych považoval za velké nebezpečí pro naši ekonomiku v dnešní situaci, kdy se řada evropských zemí potýká s mnohem většími problémy a musí provádět mnohem bolestivější zásahy do životní úrovně obyvatel."

Sto tisíc lidí na Václavském náměstí. Co dál?

21. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Na protivládní demonstraci pořádané odbory a dvěma desítkami občanských iniciativ se sešlo přes sto tisíc lidí. Na akci zvaly odborářské plakáty požadující mj. zavedení registračních pokladen u vietnamských a čínských stánků; těžko říci, jak velkou část účastníků přivedl do ulic Prahy právě tento bod, ale můžeme předpokládat, že naprostá většina má jednoduše dost vlády Petra Nečase.

I Gándhího bychom ztloukli

20. 4. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 4 minuty

Španělská pravicová vláda si je vědoma, že řetězec úsporných opatření, který je už v plném běhu, bude mít dramatický dopad na postavení sociálně slabých vrstev obyvatelstva. Nezaměstnaných přibývá a je otázkou zda se míra nezaměstnaného práceschopného obyvatelstva zastaví na 25%.

Již dnes se uvádí, že v zemi je přes dva miliony obyvatel bez jakéhokoliv zdroje příjmu.

Moudrá vláda ví, že šetřit se za takové situace nemůže všude. Stranou škrtů zůstává katolická církev (jak by také lidovci mohli!) a policejní složky.

K současné vládní a politické krizi v ČR:

Pravda nevítězí, zbývá, když se všechno ostatní prošustruje

20. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Řekl bych, že většina lidí nespojovala zkompromitované funkcionáře neodčinitelně s ODS, ba kdyby v takové náladě a situaci nějaký stranický orgán sám přišel a odvolal nemilované hodnostáře, získala by vládní koalice novou autoritu téměř stejně primitivním způsobem jako v roce 1945. Naštěstí toto nikde na okresních sekretariátech nepochopili, naštěstí vzdorují a kladou odpor, takže lid je nucen důsledněji promýšlet, jak vyjít s vládnoucími politiky. Kdyby byly ve všech okresech udělali funkcionáři rychle slušný puč , toto demokratizační hnutí nebylo by se rozrostlo.

Upravená pasáž z vynikající Vaculíkovy reportáže z června 1968 Obrodný proces v Semilech. Je přece pravda, že kdyby dnešní vládnoucí koaliční strany udělaly ve svém vedení čistku, vyhodily dnešní korupčníky a uvolnily prostor mladé generaci politiků, popularita dnes vládnoucích stran by navzdory všemu vzrostla.

Učím v těchto dnech na vysokých školách v Praze, v Brně a v Českých Budějovicích o některých spisovatelích a jejich literárních dílech z šedesatých let. Tento týden jsem mimo jiné rozbíral Vaculíkovu Sekyru z roku 1966, román považovaný v šedesátých létech za klíčový, vzhledem k tomu, s jakou hloubkou rozbíral charakteristické rysy tehdejší společenské krize. Totéž platí i o Vaculíkově manifestu Dva tisíce slov.

Od šedesátých let dvacátého století uplynula drahná doba. Málokdo si ji pamatuje a mladší lidé vůbec nevědí, o co tehdy šlo. Stojí opravdu za to, myslím, vracet se k literárním a filmovým dílům z té doby, jimiž tehdejší tvůrčí umělci rozšiřovali prostor svobody. Jejich význam byl silně politický.

Ale, víte, jde o velmi zajímavou věc. V tehdejší době si lidé mysleli, že díla jako Vaculíkova Sekyra či Kunderův Žert jsou v první řadě polemikou se socialismem sovětského stylu, který byl neústrojně zaveden v Československu.

Od pádu komunismu uplynulo víc než dvacet let a vracíme-li se dnes k textům z tehdejší doby, s překvapením zjišťujeme, že mají daleko hlubší význam než jen jako protest proti tehdejším poměrům. Daleko více než kritikou politiky tehdejší vlády komunistické strany se totiž zdají analýzou hlubinné české mentality. Posuďte sami. V níže uvedených citacích jsem - jednou - nahradil slovo "socialismus" slovem "kapitalismus". Většinou jsem je nemusel vůbec měnit.

Strašení komunisty je směšné, dnes škodí ODS

20. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Docela mne rozhořčilo, jak se Radek John bojí nástupu levice a komunistů. Především tento nástup by byl dán svobodnými volbami a "véčkaři" přece vždy tvrdili, že názor by měl být pro politiky zásadní. Dobrá otázka na celou pravicovou vládu zní takto: proč chce lid podle posledních průzkumů veřejného mínění tak jednoznačně vládu levice? Protože pravice se přinejmenším od případu Drobil, kdy nad vládou začal vládnout prezident Klaus, definitivně znevěrohodnila.

Peake dokončuje podvodný projekt

20. 4. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

Byla to lákavá představa, že Nečasův kabinet padne. Nové volby jsou dnes nadějí, vyjádřenou už před staletími Janem Ámosem Komenským: "Věřímť i já Bohu, že po přejití vichřic hněvu vláda věcí tvých k tobě se opět navrátí, ó lide český."

Ono to ale brzo nebude. Souručenství koalice po nahrazení Věcí veřejných (VV) novou platformou Karolíny Peake, tedy starými poslanci nové "platformy", stojí na pevné vazbě každého poslance k jeho mandátu, jenž by rozpuštěním Sněmovny zanikl. A dvojnásob pevnou mají tuto vazbu poslanci VV. Toto volební období je posledním, kdy si mohou mandátu a jeho slastí ještě užít. Strana VV už skončila.

37111