V Praze se konala největší protivládní demonstrace od r. 1989

21. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Nejméně 100 000 lidí se v Praze v sobotu na Václavském náměstí účastnilo protivládní demonstrace, kterou svolaly odbory. Odboráři sami odhadli účast na 120 000. Podle informací Štěpána Kotrby, který na místě fotografoval, má náměstí oficiálně kapacitu 160 000 lidí (při zalidnění 4 lidé na m2, 40 920 m2) a bylo plné až po Můstek. Odborářské číslo tudíž nebylo vůbec nadsazené... Další lidé byli ještě v přilehlých ulicích. Ministr financí Kalousek se vyjádřil, že demonstrace byla "politická". Premiér Nečas obvinil ČSSD z populismu. Několik stovek lidí po demonstraci protestovalo před Českou televizí, kterou obvinili ze zkresleného zpravodajství z demonstrace. Demonstrace se účastnil i olomoucký řidič Roman Smetana, který se nedostavil k výkonu trestu pro "poškození volebních letáků ODS", policie ho zadržela.

FOTOREPORTÁŽ Štěpána Kotrby ZDE

Česká vláda je proslulá svou hroší kůži a neuvěřitelnou arogancí - která je asi tak velká jako její primitivismus. Na rozdíl od západních vlád prosazuje ostře nepopulární rozhodnutí, přestože ví, že tato rozhodnutí drtivá většina veřejnosti nepodporuje a že občanská podpora této vlády je minimální. Normální vlády v demokratických zemích toto většinou nedělají, protože vědí, že prosazování kontroverzních opatření, které mají minimální podporu veřejnosti, se vládnoucím stranám dlouhodobě vymstí ve volbách. Zatímco v ulicích demonstruje více než sto tisíc občanů, Nečasova vláda v zákulisí čachruje ve snaze udržet se - ostře proti přání veřejnosti - u moci. Je zajímavé, jak dlouho jí tato drzost vydrží. Potíž je, že pánové Nečas, Kalousek ani Schwarzenberg se nevyznačují zrovna pronikavou inteligencí. Je otázka, jak dlouho to bude trvat, než této vládě docvakne, že opravdu skončila - a že jestli neodejde, může to znamenat dlouhodobou likvidaci všech stran, které se dnes podílejí na vládě, míní Jan Čulík.

BBC: Češi uspořádali v Praze obrovskou protivládní demonstraci

22. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Protivládní demonstranti v České republice uspořádali to, co charakterizují jako největší shromáždění od pádu komunismu r. 1989. Uvádějí, že Prahu naplnilo 120 000 lidí, kteří protestovali proti vládním škrtům a proti korupci. Policie účast odhadla na 90 000.

Podobne jako v roce 1989 zvonili lidé klíči - byl to signál pro středopravicovou koalici, aby zamkla a odešla.

Česká vláda je v poslední době otřesena konflikty a rezignacemi. Už není jasné, zda má koalice premiéra Petra Nečase většinu v parlamentě, informuje reportér BBC Rob Cameron v Praze.

Mezi demonstranty bylo mnoho důchodců a studentů. Shromáždili se na Václavském náměstí v Praze. Skandovali a pískali a nesli transparenty s nápisy "Zastavte ty zloděje! a "Dolů s vládou".

René Končilová, jedna z účastnic demonstrace, uvedla, že má potíže přežít ze svého invalidního důchodu ve výši 350 dolarů. Václav Klaus (současný prezident) nám řekl r. 1989, že musíme utáhnout opasky, a země propadla anorexii," uvedla

Vláda tvrdí, že k škrtům a k zvyšování daní neexistuje alternativa, pokud se má ČR vyhnout osudu zadluženého Řecka.

Zdroj v angličtině ZDE

27662

Fotografie Aleny Šustrové z pražské protivládní demonstrace 21. dubna 2012

21. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

FOTOGALERIE ze sobotní protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Snímky pořídila Alena Šustrová.

Podle policie se demonstrace zúčastnilo 80 - 90 000 osob a byla tak druhá největší po listopadu 1989 (hned za stotisícovou demonstrací během tzv. televizní krize)...  Podle odborářů se sešlo 100 - 150 000 lidí. Autorka fotografií osobně odhaduje počet účastníků na 160 000.

Ve Francii zaznamenali lepenovci obrovské zisky

22. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Šetření u východů z volebních místností (exit polls) ukazují, že socialistický uchazeč o funkci francouzského prezidenta Francois Hollande vede nad obhajujícím konzervativcem Nicolasem Sarkozym už po víkendovém prvním kole. Podle výzkumu dostal Hollande 28,51% hlasů, zatímco Sarkozy 27,09% hlasů. Třetí se umístila kandidátka ultrapravice Marine Le Penová s 20%, čtvrtý skončil kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon s 11,7% hlasů a centrista Francois Bayrou dostal 8,5%.

Nežebrat, jednat

21. 4. 2012 / Milan Daniel

čas čtení < 1 minuta

Nedělám si iluze: poptávka je veliká a cena za poslanecký hlas stoupá. Vláda tak podle všech indicií vytrvá -- je to jen otázka nabídky.

Sto tisíc lidí na Václavském náměstí. Co dál?

21. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Na protivládní demonstraci pořádané odbory a dvěma desítkami občanských iniciativ se sešlo přes sto tisíc lidí. Na akci zvaly odborářské plakáty požadující mj. zavedení registračních pokladen u vietnamských a čínských stánků; těžko říci, jak velkou část účastníků přivedl do ulic Prahy právě tento bod, ale můžeme předpokládat, že naprostá většina má jednoduše dost vlády Petra Nečase.

Nečas straší "politizací", levicí, dluhy a nezaměstnaností - jak se dalo čekat

21. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Premiér Petr Nečas vydal k dnešní protivládní demonstraci stručné prohlášení. Akci označil za "zpolitizovanou", zneužitou k předvolební kampani ČSSD a KSČM, jimiž samozřejmě neopomněl postrašit: "Jejich zájmy a prostředky jsou totožné: chaos, negace, konec nezbytných reforem, absence věrohodné alternativy. To bych považoval za velké nebezpečí pro naši ekonomiku v dnešní situaci, kdy se řada evropských zemí potýká s mnohem většími problémy a musí provádět mnohem bolestivější zásahy do životní úrovně obyvatel."

Roman Smetana se v Praze sám přihlásil policii

21. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Během dnešní protivládní demonstrace na Václavském náměstí se policii sám dobrovolně přihlásil bývalý řidič olomouckého autobusu Roman Smetana, po němž úřady poté, co odmítl nastoupit do vězení, několik týdnů neúspěšně pátraly.

Podrobnosti ZDE

Odborářská válka proti médiím?

21. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vypadá to, jako by se předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil rozhodl jménem odborů vyhlásit válku médiím. Na sobotní demonstraci totiž obvinil Českou televizi, že lže o počtu účastníků akce, "říká, že je tady 40 tisíc lidí. Vyzývám někoho, pokud tu z ČT je, ať sem přijde, ať to natočí a ať už přestane lhát". Veškerá média přitom uváděla oficiální odhad počtu účastníků ze strany úřadů (80 - 90 000 lidí) a postupně narůstající odborářský odhad (100 - 150 000 lidí). Údaj o "více než 40 000" účastnících protestu se na ČT objevil pouze jako předběžný odhad. Na programu ČT 24 běžel přímý přenos z Václavského náměstí.

Kdo všechno vystrčil tykadla?

21. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Jedenadvacátý duben 2012 se do historie zapíše jako den, kdy se po mnoha letech v ulicích Prahy objevilo více než sto tisíc demonstrujících. Sešli se lidé různého věku, různého vzdělání a z odlišných regionů republiky včetně Prahy. Velmi důležitým rysem celé demonstrace bylo, že se odehrávala důstojně a nenásilně. Žádné rozbité výlohy, žádná zapálená auta, žádná krev. To konec konců podtrhávaly děti od nejútlejšího věku, které někteří demonstranti přiváděli s sebou. Kdo by se bál, že demonstrace může být násilná, zdraví svých dětí by patrně neriskoval. Ale že sem přišli lidé, kteří již nehodlají snášet kroky asociální a nekompetentní vlády, dali občané jasně a zřetelně najevo.

Peake dokončuje podvodný projekt

20. 4. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

Byla to lákavá představa, že Nečasův kabinet padne. Nové volby jsou dnes nadějí, vyjádřenou už před staletími Janem Ámosem Komenským: "Věřímť i já Bohu, že po přejití vichřic hněvu vláda věcí tvých k tobě se opět navrátí, ó lide český."

Ono to ale brzo nebude. Souručenství koalice po nahrazení Věcí veřejných (VV) novou platformou Karolíny Peake, tedy starými poslanci nové "platformy", stojí na pevné vazbě každého poslance k jeho mandátu, jenž by rozpuštěním Sněmovny zanikl. A dvojnásob pevnou mají tuto vazbu poslanci VV. Toto volební období je posledním, kdy si mohou mandátu a jeho slastí ještě užít. Strana VV už skončila.

K současné vládní a politické krizi v ČR:

Pravda nevítězí, zbývá, když se všechno ostatní prošustruje

20. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Řekl bych, že většina lidí nespojovala zkompromitované funkcionáře neodčinitelně s ODS, ba kdyby v takové náladě a situaci nějaký stranický orgán sám přišel a odvolal nemilované hodnostáře, získala by vládní koalice novou autoritu téměř stejně primitivním způsobem jako v roce 1945. Naštěstí toto nikde na okresních sekretariátech nepochopili, naštěstí vzdorují a kladou odpor, takže lid je nucen důsledněji promýšlet, jak vyjít s vládnoucími politiky. Kdyby byly ve všech okresech udělali funkcionáři rychle slušný puč , toto demokratizační hnutí nebylo by se rozrostlo.

Upravená pasáž z vynikající Vaculíkovy reportáže z června 1968 Obrodný proces v Semilech. Je přece pravda, že kdyby dnešní vládnoucí koaliční strany udělaly ve svém vedení čistku, vyhodily dnešní korupčníky a uvolnily prostor mladé generaci politiků, popularita dnes vládnoucích stran by navzdory všemu vzrostla.

Učím v těchto dnech na vysokých školách v Praze, v Brně a v Českých Budějovicích o některých spisovatelích a jejich literárních dílech z šedesatých let. Tento týden jsem mimo jiné rozbíral Vaculíkovu Sekyru z roku 1966, román považovaný v šedesátých létech za klíčový, vzhledem k tomu, s jakou hloubkou rozbíral charakteristické rysy tehdejší společenské krize. Totéž platí i o Vaculíkově manifestu Dva tisíce slov.

Od šedesátých let dvacátého století uplynula drahná doba. Málokdo si ji pamatuje a mladší lidé vůbec nevědí, o co tehdy šlo. Stojí opravdu za to, myslím, vracet se k literárním a filmovým dílům z té doby, jimiž tehdejší tvůrčí umělci rozšiřovali prostor svobody. Jejich význam byl silně politický.

Ale, víte, jde o velmi zajímavou věc. V tehdejší době si lidé mysleli, že díla jako Vaculíkova Sekyra či Kunderův Žert jsou v první řadě polemikou se socialismem sovětského stylu, který byl neústrojně zaveden v Československu.

Od pádu komunismu uplynulo víc než dvacet let a vracíme-li se dnes k textům z tehdejší doby, s překvapením zjišťujeme, že mají daleko hlubší význam než jen jako protest proti tehdejším poměrům. Daleko více než kritikou politiky tehdejší vlády komunistické strany se totiž zdají analýzou hlubinné české mentality. Posuďte sami. V níže uvedených citacích jsem - jednou - nahradil slovo "socialismus" slovem "kapitalismus". Většinou jsem je nemusel vůbec měnit.

Strašení komunisty je směšné, dnes škodí ODS

20. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Docela mne rozhořčilo, jak se Radek John bojí nástupu levice a komunistů. Především tento nástup by byl dán svobodnými volbami a "véčkaři" přece vždy tvrdili, že názor by měl být pro politiky zásadní. Dobrá otázka na celou pravicovou vládu zní takto: proč chce lid podle posledních průzkumů veřejného mínění tak jednoznačně vládu levice? Protože pravice se přinejmenším od případu Drobil, kdy nad vládou začal vládnout prezident Klaus, definitivně znevěrohodnila.

I Gándhího bychom ztloukli

20. 4. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 4 minuty

Španělská pravicová vláda si je vědoma, že řetězec úsporných opatření, který je už v plném běhu, bude mít dramatický dopad na postavení sociálně slabých vrstev obyvatelstva. Nezaměstnaných přibývá a je otázkou zda se míra nezaměstnaného práceschopného obyvatelstva zastaví na 25%.

Již dnes se uvádí, že v zemi je přes dva miliony obyvatel bez jakéhokoliv zdroje příjmu.

Moudrá vláda ví, že šetřit se za takové situace nemůže všude. Stranou škrtů zůstává katolická církev (jak by také lidovci mohli!) a policejní složky.

Aktuální události v Bahrajnu

20. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Rád bych Vás upozornil na aktuální události v Bahrajnu, kde se v neděli koná finální závod F1 spojený s očekávanými masivními demostracemi proti režimu vládnoucí rodiny, píše z Bahrajnu Martin Sviták. Zároveň ve vězení pravděpodobně umírá při své dnes 72 denní hladovce prominentní obhájce lidských práv Abdulhadi Al-Khawaja. Pohledem na světové zpravodajské agentury právě závod F1, který je akci korunního prince a která by ráda ukázala Bahrajn jako zemi, která zažehnala nepokoje z loňského roku a je sjednocená, upírá pozornost na Bahrajn z celého světa a zdá s,e že efekt povolení závodu (který byl loni v době potlačování nepokojů zrušen) bude pravděpodobně opačný - ukáže na masivní nespokojenost občanů s režimem, porušování lidských práv a mlčení spojeneckých mocností USA a Velké Británie.

Podrobnosti v angličtině v deníku Guardian ZDE

Šéf Hizballáhu podporuje v Palestině vznik státu, kde by společně žili muslimové, židé a křesťané

20. 4. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Šéf WikiLeaks Julian Assange moderuje na zpravodajské stanici Russian Television (RT) vlastní pořad s názvem The World Tomorrow ZDE, kam by si rád zval zajímavé osobnosti. Je trochu škoda, že se Assange "upsal" jednostranně zaměřené a prokremelské stanici, ačkoliv otevřeně prohlásil, že by ve dvanáctidílné relaci rád hovořil i s členy ruské opoziční scény. Nicméně prvním jeho hostem byl šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Monitor Jana Paula:

Smrt na rozvážku jako pizza

20. 4. 2012 / Jan Paul

čas čtení 1 minuta

V Nizozemsku je eutanazie legální už deset let, počátkem března začala v této zemi poskytovat služby organizace pod názvem Klinika konce života. Šest lékařů v doprovodu se zdravotními sestrami bude na objednávku rozvážet smrt až do domu za pacienty, kteří projeví přání odejít ze života a jimž odmítl poskytnout eutanazii ošetřující lékař. "Mobilní klinika začne objíždět ty, kteří si myslí, že splňují kritéria pro eutanazii," sdělila mluvčí Nizozemské společnosti pro dobrovolný odchod ze života (NVVE) Walburg de Jongová.

Spáchat sebevraždu není jednoduché a mnoho lidí se zničí jen částečně

20. 4. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Jan Paul komentuje službu dostupnou v Holandsku. V tomto případě jde o aktivní euthanasii prováděnou profesionálem na vyžádání konkrétního - dotčeného člověka. Problematika euthanásie je skutečně velmi složitá a její jednotlivé formy jsou velmi rozdílné.

Nicméně pojďme na to trochu z druhé strany. V naší republice je ročně více než 4 000 pokusů o sebevraždu. Většina jsou psychiatrické záležitosti. Nicméně jistý podíl bilančních rozhodnutí zde je. Mimo jiné i pro nemoc, ale i jiné důvody.

Bude to znít cynicky, ale i ukončení života není triviální věc z hlediska provedení.

Sdílím, tedy křísím pospolitost?

20. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 15 minut

Můžeme si z rejstříku nějaké cizí kultury vybrat jednu izolovanou praktiku a jen tak ji přesadit do kontextu naší komodifikované individualistické kultury? To jistě můžeme; celkem spolehlivě tak ale docílíme zcela odlišných důsledků než naše vzory.

Elektromobilita není všelék, ale uleví

20. 4. 2012

čas čtení 18 minut

Kdo chce, může si dnes v České republice koupit elektromobil. Dokonce si může vybrat z poměrně pestré nabídky. A kdyby mu náhodou nestačila, stačí se poohlédnout v jiných členských státech Evropské unie. Ještě před třemi roky bylo něco takového nepředstavitelné nejen u nás, ale i za hranicemi. Elektromobilita se v posledních letech začala překotně rozvíjet. Přestože problém nadměrně náročné osobní dopravy v dnešním světě řeší jen částečně, může být vítanou úlevou zejména pro znečištěním trpící městské aglomerace, píše Jan Horčík.

Rasismus a fanatismus jsou projevy nespokojených a ztracených lidí

19. 4. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 2 minuty

Šílencům -- a jejich blábolům -- by média, ani jejich společnost, neměla dávat takový prostor. Jak se například, i právě "aktuálně", děje v Německu (nyní "teror" "zprava", zcela v tradici "teroru" "zleva" před půl stoletím). Nebo, ještě "aktuálněji", v Norsku. Je zarážející, spojovat ty či ony šílence s nějakou ideologií, ať si to ti pomýlenci dávají na trička, na bundy, na hlavy, do hlav, na papír, na web nebo do tetování. Ještě horší je stylizovat pomatence, šílence do představitelů toho či onoho a dělat z toho předmět veřejných diskuzí.

Jde to i jinak, nazvat věci pravým jménem a pomatence, šílence ponechat pomatencem, šílencem. Před časem jeden takový pomatenec střílel v kantonálním parlamentu švýcarského Zugu. Stalo se krátce poté, kdy jiní šílenci jinde spektakulárně zavraždili tři tisíce lidí.

Církev a její majetek

20. 4. 2012 / Martin Čechura

čas čtení 3 minuty

K článku Jiřího Bati Je to úlitba Dukova nebo novinářů bych rád připojil několik poznámek a stručné vysvětlení pojmů.

Věta "Církev nikdy žádný majetek nevlastnila. Vlastnily jej farnosti, nadace, kláštery" je svým způsobem správná. Je třeba si totiž uvědomit, že termín "Církev" je tak trochu virtuální realita. Můžeme si to přiblížit na příkladu termínu "Stát". Existence státu je nepochybná, jeho vnitřní význam je obecně srozumitelný. Pokud však chceme hovořit o státním majetku, zjistíme, že nikde žádný stát jako majitel nefiguruje. Majetek vlastní obce, kraje, ministerstva, státní úřady a podobně, prostě právnické osoby s vlastní právní subjektivitou. Podobně je tomu i v případě církve.

27614

Laura Lucie Vedeyová: Víc trestat rasismus i krádeže

20. 4. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

Bydlí v Praze, do Čech přišli její předkové z Maďarska a Slovenska. Už od základní školy měla Laura Lucie Vedeyová kamarády tak půl na půl, Romy i Čechy. A oba světy ji provázely i v dalších letech. S dětstvím i školou si přece jen spojuje pár nepříjemných situací: "Ono vždycky se najde nějaký hlupák, kterému nesedíte jen proto, že vypadáte trošku jinak. Proto bylo někdy těžké najít si české přátele". Brzy se vše ale usadilo: "Ve třídě jsme byli celkem tři Romové a nemůžu říct, že bysme zažili nějaké výraznější konflikty mezi Čechy a Romy".

Jak to dopadne v naší podivné vládě?

20. 4. 2012 / Michal Horák

čas čtení 1 minuta

Vypadá to na to, že premiér Nečas nebude plakat nad hrobem VV a nechce-li aby v Česku vládla s naprostou většinou v parlamentu vláda ČSSD s podporou KSČ, bude muset jednat jinak, než se prezentoval na své tiskové konferenci z Kramářovy vily ze dne 18.04.2012.

Iniciativa Nenávist není řešení ohlásila v Břeclavi shromáždění, blokuje tím možné trasy antiromských pochodů

20. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Iniciativa Nenávist není řešení ohlásila ve dnech 22.4. -- 22.6. 2012 vlastní shromáždění v částech Břeclavi, kde žijí místní Romové. Reaguje tak na situaci a zvyšující se etnické napětí ve městě, kde hrozí možné zneužití situace neonacistickými skupinami k pořádání protiromských pochodů a vyvolávání nepokojů, podobně jako v druhé polovině roku 2011 na Šluknovsku.

POZVÁNKA:

Když vláda ztratí legitimitu. O oprávněnosti protestů v liberální demokracii

20. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Srdečně Vás zveme na veřejnou diskusi o úloze protestů a demonstrací v polistopadové české společnosti pod názvem Když vláda ztratí legitimitu. O oprávněnosti protestů v liberální demokracii. Bude se konat ve čtvrtek 26. dubna 2012 od 18:00 ve velkém sále Goethe Institutu (Masarykovo nábřeží 32, Praha 1; 2. patro); spolupořadatelem akce je Friedrich-Ebert-Stiftung e.V., zastoupení v České republice.

Účast v panelu přislíbili Ondřej Císař, pracovník Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a šéfredaktor Sociologického časopisu; Nicolas Maslowski, odborný asistent oboru Historická sociologie Fakulty humanitniích studií Univerzity Karlovy; Lukáš Matoška, mluvčí pražské pobočky Iniciativy za svobodné vysoké školy a člen Socialistické solidarity a Linda Sokačová, členka iniciativy ProAlt a zástupkyně Ekumenické akademie Praha. Diskusi moderuje Vít Klepárník.

POZVÁNKA:

Profesor Zelený: Proměny kapitalismu svobodného trhu, aneb krize nebo transformace?

20. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Iniciativa ProAlt pořádá další z přednášek cyklu "Jiné pohledy na současnost". Hostem bude profesor Fordham University New York Milan Zelený. Profesor Zelený je autorem řady vědeckých prací a nejvíce citovaným akademikem českého původu. Působil řadu let jako poradce vlád mnoha zemí světa. Je zastáncem znalostní ekonomiky, národohospodářské demokracie a principu etiky v podnikání. Přednáška se koná v malém sále Městské knihovny Praha v úterý, 24. dubna od 17:00 hodin. Všechny srdečně zveme.

POZVÁNKA:

Skleněné dny na Vltavě

20. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Na poslední dubnový týden připravuje Český rozhlas 3 -- Vltava unikátní projekt s názvem SKLENĚNÉ DNY. Od 23. do 29. 4. 2012 odvysíláme na třicet pořadů o skle a sklářství, oboru s nesmírnou tradicí, jehož technické a technologické základy jsou světovým kulturním dědictvím a který představuje velmi specifický fenomén právě v Česku. Sklo, fáze jeho zrodu a jeho podoby (včetně těch uměleckých) budeme reflektovat ve všech žánrech naší stanice.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Rakouští katolíci si prosadili homosexuála do farní rady

19. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodná událost se nedávno stala v rakouské římskokatolické církvi (dnes o tom byla reporzáž dokonce i v Radiožurnálu). Farníci v městě Stutzenhofen si zvolili do farní rady mladého homosexuála Floriana Stangla, který se ke své sexuální orientaci otevřeně hlásí a dokonce ji naplňuje v registrovaném partnerství (dodejme, že podle římskokatolické církve je homosexuální sex oficiálně zakázaný, hluboce hříšný a zkažený, byť mnoho kněží této církve znásilňuje děti, včetně chlapců, bez jakéhokoli trestu a za krytí ze strany Vatikánu.

Index bídy: Nízké sociální postavení škodí zdraví. Biologové právě začínají chápat proč

19. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

Kdysi představoval stereotyp modernity nadměrně vystresovaný manažer hulákající do telefonu příkazy, rušící schůzky, zůstávající v kanceláři přesčas a umírající na infarkt. To bylo ještě předtím, než se v 60. letech začalo s Whitehallskými studiemi, sérií výzkumů mezi britskými úředníky. Tyto studie zjistily, že pravda vypadá přesně naopak. Ti kdo stojí na špici klovacího pořádku ve skutečnosti vedou nejméně vystresovaný a nejzdravější život. Zástava srdce a předčasná smrt z jakéhokoliv důvodu je výsadou příručích.

Normalizace v nás

19. 4. 2012 / Štefan Švec

čas čtení 21 minut

Mýtus je důležitější než historie. Podle mýtů volíme ve volbách, učíme děti životu, podle mýtů státy válčí a volí postupy proti nezvladatelným krizím. Jedním z velkých mýtů, které naše doba předá budoucnosti, je zploštělý výklad normalizace.

Tichá pohoda

19. 4. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Nepřítel v nás samých zanechal v severní kótě ekonomický dekubit! Boláky na zemi nepřinášejí pouze války, ale i ekonomická potřeba lidské zvrhlosti vysát zemi do poslední kapky! Dnešní čas plyne v sytosti a bezohlednosti.

Zámek Jezeří se vypíná, nad hnědouhelným lomem; a dobyvatelé uhle sní svůj desperátský táhlý sen, jak zprznit krajinu bez ohledu na mínění obyvatelstva; postoj domorodých obyvatel jest všeobecně známý i díky televizním dokumentům ze života prostého lidu. Meistersingři současnosti jsou mrzutí, nevlídní, nevrlí, svéhlaví, prostě rozmrzelí, protože kolo pokroku se nestočí dostatečně rychle v zájmu nadělání majlantu i za cenu devastace.

Jestli národ protestuje proti systému, projevuje tím loajalitu této zemi

19. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Tento projev jsem měl připraven přednést na Václ. nám. 21.4.2012 za iniciativu Gorila ČR spolu s organizátorkou protestů na Slovensku Lucií Gallovou. Byla by to podpora i z ciziny, jelikož já jsem osobně 3x letos promluvil na demonstracích v Bratislavě ze solidarity ke Slovákům. Odbory mně však vystoupení zamítly z důvodu časového prostoru, ale při tom jsme na jejich stránkách www.stopvladejako spolubjovníci, píše Libor Holík, starosta Panenských Břežan.

Zde je ten projev:

Je to úlitba Dukova nebo novinářů?

19. 4. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Mohlo by se zdát, že titulek "Arcibiskup Duka šokoval: Církev nikdy nic nevlastnila" by mohlo mnohé problémy, související s plánovanou a schválenou restitucí a majetkovým vyrovnáním s církvemi, více objasnit a výrazně posunout dopředu ve prospěch s tímto krokem nesouhlasících. Jenže pozornému čtenáři neujde, že sice bylo něco vyřčeno, ale faktický obsah to postrádá. V čem je tedy problém?

Arcibiskup Duka se vyjádřil, cituji: "Církev nikdy žádný majetek nevlastnila. Vlastnily jej farnosti, nadace, kláštery. Pokud se mluví o vyrovnání či restituci, nelze o ní hovořit jako o navracení majetku církvím," uvedl Duka na Žofíně s tím, že kritici církevních restitucí by si měli uvědomit, že nežijeme v rodovém nebo kmenovém společenství, ale ve 21. století.

Jak Británie v minulosti páchala zvěrstva

19. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Britské ministerstvo zahraničních věcí zveřejnilo ve středu první část "ztracených" dokumentů z koloniální éry, o nichž se usuzovalo, že byly zničeny. Dokumenty byly tajně odeslány do Británie poté, co bývalé britské kolonie získaly samostatnost. Ukazují, jak Británie vládla zemím, jako je Keňa, Kypr a dnešní Malajsko.

Dokumenty, které nebyly tehdy zničeny, britská vláda 50 let utajovala ve zvláštních archivu a porušovala tím zákon, podle něhož musejí být zveřejněny.

Z dokumentů mj. vyplývá, jak britské úřady brutálně v padesátých letech likvidovaly keňskou opozici a že britští ministři věděli, že Britové mučí a vraždí keňské povstalce. Dokumenty obsahují i informace o případě muže, který byl "usmažen zaživa" i dokumenty, podle nichž Británie násilně vystěhovala obyvatelstvo ostrova Diego Garcia v Indickém oceánu, kde si pak vybudovala vojenskou základnu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pokud to není rasismus, je to idiocie, aneb Z varování před nacisty se těžko někdo poučí

19. 4. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Problémem článků o rasismu je to, že ti, kdo rasisti nejsou, si ho možná přečtou, ti, kdo rasisty jsou ho buď číst nebudou, anebo nebudou ani chtít pochopit, o co jde. Pokusím se to přece jen vysvětlit...

Ten bílý, blonďatý a křesťanský Nor Anders Breivik je všem znám z dnešních novin jako vrah 77 osob.Kdybyste na základě této skutečnosti usoudili, že všichni blonďatí lidé, všichni křesťané či všichni Norové jsou vrazi, možná byste nebyli rasista, ale spíš jen blbec. Kdybyste dospěli k názoru, že všichni běloši jsou vrazi, byli byste nejen blbec, ale i rasista. A totéž platí, pokud byste si z nějakého důvodu mysleli, že všichni Romové jsou kriminálníci.

No, nejsem moc přesvědčen, že to pomůže proti rasismu, ale co vy na to?

"ETA žádá královskou rodinu, aby složila zbraně"

19. 4. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 3 minuty

Věta z titulku je zatím nejlepším vtipem, jaký si vyžádalo nešťastné zranění španělského krále Juana Carlose při nedokonaném výletu na lov slonů. Na velikonoční pondělí odvezli do nemocnice králova vnuka Froilána, protože se zranil výstřelem z brokovnice. O týden později přivezli do madridské nemocnice samotného krále Juana Carlose. Král se vydal na další z oblíbených eskapád. Tentokrát do Botswany, aby skolil slona. Žádná ze zpráv neuvádí, zda k úrazu a zlomenině kyčelního krčku došlo před výstřelem na slona či po něm.

Libyjský disident žaluje bývalého britského ministra zahraničí za únos

19. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Právníci, zastupující bývalého libyjského disidenta Abdela Hakima Belhaje potvrdili, že podali žalobu na Jacka Strawa, bývalého labourstického ministra zahraničí. Belhaj byl s vědomím a za spolupráce britské rozvědky MI5 unesen do Kaddáfího Libye, kde byl mučen a vězněn.

Straw je obžalován, že věděl o Belhajově mučení a nezabránil mu a ze zneužití veřejné funkce. Belhaj Strawa osobně žaluje o odškodné.

Mezinárodní měnový fond zoufale shání další peníze

19. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéfka MMF Christine Lagardová se snaží zoufale získat finanční prostředky pro Mezinárodní měnový fond uprostřed obav, že kdyby došlo k dalšímu kolu globální finanční krize, MMF nebude mít dostatek peněz.

Lagardová se snaží přesvědčit západní společnosti, aby přislíbily další peníze a vybudovaly silnější ochranný val proti krizi. MMF usiluje o získání více než 400 miliard dolarů.

Spojené státy odmítají MMF poskytnout jakékoliv další peníze, a tak MMF snížil svůj cíl na získání finančních rezerv z původního plánu 600 miliard dolarů na 400 miliard.

Avšak sílící tlak na náklady půjček Itálie a Španělska vyvolává pravděpodobnost, že třetí a čtvrtá největší ekonomika eurozóny budou potřebovat finanční záchranný balíček. Proto shání Lagardová další finanční prostředky pro MMF od rozvinutých i rozvojových ekonomik.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nečas jako Pinocchio

18. 4. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Drobil neodsouzen, Vondra neodsouzen, Bárta nepravomocně odsouzen, VV rozštěpeny, ale vláda jede dál. Za "reformy", proti "korupci", za vlast a národ a koryta.

Je opravdu těžké v té mediální frašce o krizích vlády o tom kdo s kým a proti komu se vyznat. Ale jdna věc jasná je. Totální manažerská neschopnost lidí, kteří mají vést tento stát. Pan premiér se dává do holportu s lidmi kteří zradí kdykoliv kohokoliv. Snaží se bojovat s někým o dvě váhové kategorie výš a tváří se, že se nic neděje. Ale děje. Nám. Občanům této republiky!

Na náhrobek Věcí veřejných

18. 4. 2012 / Michal Horák

čas čtení 1 minuta

Píše se datum 17.04.2012 a bylo by dobré si ho zapamatovat do příštích voleb. Ambiciozní politička nám předvedla, jak si lze kopnout do kolegy a spolustraníka, který díky své schopnosti na zelené trávě postavil politickou stranu a dovedl jí do parlamentu. Je lhostejné, zda posléze byl nebo nebyl souzen.

ODS má méně hlasů než komunisté

18. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Původně jsem chtěl napsat článek "Věci veřejné a jejich potomstvo" a zabývat se dále rozkladem této strany, ale pak jsem si řekl, že do mrtvoly se prostě nemá kopat.

Odchod Karolíny Peake z Věcí veřejných by měl smysl pro veřejnost v okamžiku, kdy by vedl k pádu vlády, což je zřejmě pravý opak toho, co sleduje Peake, která se zdá oproti Bártovi, Johnovi a Josefu Dobešovi velice provládní a konformní.

Z čeho je mi smutno?

18. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Musím říci, že mi je již dlouhou dobu smutno z médií i diskusí lidí na internetových portálech, i když u nich lze jejich naštvanost a bezmoc do jisté míry pochopit. Z čeho že mi je tak smutno? Především z paušalizace a generalizace, z toho, že na základě něčeho, co je v médiích vypíchnuto, se strhne štvanice.

Soros: S eurem je konec, některé chyby jsou neodstranitelné

18. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podle finančníka George Sorose má projekt společné evropské měny neočekávané nežádoucí důsledky, z nich část je neodstranitelná. Kvůli nim některé země evropské periferie skončily v postavení zemí Třetího světa. Probíhající evropská krize je velice komplexní, má celou řadu rozměrů, avšak nejdůležitější je fakt, že celý systém se nachází ve velmi nerovnovážném stavu. Je velmi vzdálen plnění Maastrichtských kritérií, ale i rovnováze racionálních očekávání. Kognitivní disonance spojená s krizí vytváří politickou dynamiku, která zničí nejen samotné euro, ale také Schengenskou dohodu, společný trh a samotnou unii. Pokud Německo nepochopí, že musí buď přistoupit na nějakou formu společného evropského rozpočtu, nebo projekt evropského sjednocení opustit, bude se situace pouze dále zhoršovat.

Vláda a Vandas jsou jenom dvě strany téže mince

18. 4. 2012 / Leopold Kyslinger

čas čtení 3 minuty

Někteří čtenáři zdůrazňují, že oni CHTĚJÍ přenášet individuální vinu několika násilníků na celé romské etnikum, které nenávidí jako celek. V tom případě ovšem skutečně není rozdílu mezi nimi a německými nacisty, kteří obdobným způsobem odsuzovali - a velmi brzo pak i likvidovali - Židy, Romy a další menšiny - podivuje se Jan Čulík. Nic nového pod sluncem.

Jedy nejen v potravinách

18. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Nedávno se mi dostala do rukou pozoruhodná kniha "Doba jedová" od paní profesorky A. Strunecké a pana profesora J. Patočky.

Nosným tématem knihy jsou škodlivé látky v potravinách a nápojích (fluoridy, hliník, aspartam, glutamát, cholesterol, melamin, nikotin a "éčka") a v životním prostředí (dioxiny, bisfenoly, rtuť). Záběr knihy je ale mnohem širší -- autoři věnují samostatné kapitoly vitamínům, rizikům očkování, kosmetice, domácnosti a hormonům, píše čtenář Jiří Bátěk.

Rána pod pás z Buenos Aires

18. 4. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 4 minuty

Argentinská prezidentka Cristina Fernández de Kirchner vyhlásila v pondělí 16. dubna t.r. vyvlastnění většinového podílu španělské společnosti Repsol v argentinské YPF (Yacimientos Petrolíferos Fiscales). Vstup Repsolu do YPF se odehrál v letech 1998- 1999. Za 57% akcií YPF Repsol zaplatil částku odpovídající 13 miliardám eur. Šlo tehdy o největší operaci španělské společnosti v zahraničí.

Stanovisko IQ Roma servisu, o. s. k událostem v Břeclavi

18. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva IQ Roma servisu, o. s.

Ve vztahu k událostem v Břeclavi ze dne 16. 4., kdy došlo k násilnému napadení Petra, chceme za pracovníky břeclavské pobočky IQ Roma servis, o. s. i celou organizaci vyjádřit jednak účast se zoufalstvím a rozhořčením matky syna, který se stal obětí násilného napadení, jednak soucit s chlapcem, který utrpěl velmi vážné zranění. Věříme, že se policii viníky podaří vypátrat, aby mohli být spravedlivě souzeni.

O romské sbírce pro zraněného chlapce v Břeclavi

18. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V naváznosti na události v Břeclavi (romský útok), musím zaregovat na článek o romské iniciaci sbírky na podporu napadeného chlapce. Je mi líto "Romů", s jak dojemnou neobratností zareagovali a jsou v podstatě ochotni vzít na sebe stigma kolektivní viny, které je jim dnes již téměř denodenně ze strany médií a veřejnosti předhazováno. Myslím, že tento příklad je přesně ukázkou toho jak těžce se Romové orientují v našem společenském klimatu. Bylo by jim třeba podpory a pomoci i k lepšímu porozumění jejich vlastního postavení, píše Michaela Neckářová.

76789