Normalizace v nás

19. 4. 2012 / Štefan Švec

čas čtení 21 minut

Mýtus je důležitější než historie. Podle mýtů volíme ve volbách, učíme děti životu, podle mýtů státy válčí a volí postupy proti nezvladatelným krizím. Jedním z velkých mýtů, které naše doba předá budoucnosti, je zploštělý výklad normalizace.

Index bídy: Nízké sociální postavení škodí zdraví. Biologové právě začínají chápat proč

19. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

Kdysi představoval stereotyp modernity nadměrně vystresovaný manažer hulákající do telefonu příkazy, rušící schůzky, zůstávající v kanceláři přesčas a umírající na infarkt. To bylo ještě předtím, než se v 60. letech začalo s Whitehallskými studiemi, sérií výzkumů mezi britskými úředníky. Tyto studie zjistily, že pravda vypadá přesně naopak. Ti kdo stojí na špici klovacího pořádku ve skutečnosti vedou nejméně vystresovaný a nejzdravější život. Zástava srdce a předčasná smrt z jakéhokoliv důvodu je výsadou příručích.

Mezinárodní měnový fond zoufale shání další peníze

19. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéfka MMF Christine Lagardová se snaží zoufale získat finanční prostředky pro Mezinárodní měnový fond uprostřed obav, že kdyby došlo k dalšímu kolu globální finanční krize, MMF nebude mít dostatek peněz.

Lagardová se snaží přesvědčit západní společnosti, aby přislíbily další peníze a vybudovaly silnější ochranný val proti krizi. MMF usiluje o získání více než 400 miliard dolarů.

Spojené státy odmítají MMF poskytnout jakékoliv další peníze, a tak MMF snížil svůj cíl na získání finančních rezerv z původního plánu 600 miliard dolarů na 400 miliard.

Avšak sílící tlak na náklady půjček Itálie a Španělska vyvolává pravděpodobnost, že třetí a čtvrtá největší ekonomika eurozóny budou potřebovat finanční záchranný balíček. Proto shání Lagardová další finanční prostředky pro MMF od rozvinutých i rozvojových ekonomik.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rakouští katolíci si prosadili homosexuála do farní rady

19. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodná událost se nedávno stala v rakouské římskokatolické církvi (dnes o tom byla reporzáž dokonce i v Radiožurnálu). Farníci v městě Stutzenhofen si zvolili do farní rady mladého homosexuála Floriana Stangla, který se ke své sexuální orientaci otevřeně hlásí a dokonce ji naplňuje v registrovaném partnerství (dodejme, že podle římskokatolické církve je homosexuální sex oficiálně zakázaný, hluboce hříšný a zkažený, byť mnoho kněží této církve znásilňuje děti, včetně chlapců, bez jakéhokoli trestu a za krytí ze strany Vatikánu.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pokud to není rasismus, je to idiocie, aneb Z varování před nacisty se těžko někdo poučí

19. 4. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Problémem článků o rasismu je to, že ti, kdo rasisti nejsou, si ho možná přečtou, ti, kdo rasisty jsou ho buď číst nebudou, anebo nebudou ani chtít pochopit, o co jde. Pokusím se to přece jen vysvětlit...

Ten bílý, blonďatý a křesťanský Nor Anders Breivik je všem znám z dnešních novin jako vrah 77 osob.Kdybyste na základě této skutečnosti usoudili, že všichni blonďatí lidé, všichni křesťané či všichni Norové jsou vrazi, možná byste nebyli rasista, ale spíš jen blbec. Kdybyste dospěli k názoru, že všichni běloši jsou vrazi, byli byste nejen blbec, ale i rasista. A totéž platí, pokud byste si z nějakého důvodu mysleli, že všichni Romové jsou kriminálníci.

No, nejsem moc přesvědčen, že to pomůže proti rasismu, ale co vy na to?

Rasismus a fanatismus jsou projevy nespokojených a ztracených lidí

19. 4. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 2 minuty

Šílencům -- a jejich blábolům -- by média, ani jejich společnost, neměla dávat takový prostor. Jak se například, i právě "aktuálně", děje v Německu (nyní "teror" "zprava", zcela v tradici "teroru" "zleva" před půl stoletím). Nebo, ještě "aktuálněji", v Norsku. Je zarážející, spojovat ty či ony šílence s nějakou ideologií, ať si to ti pomýlenci dávají na trička, na bundy, na hlavy, do hlav, na papír, na web nebo do tetování. Ještě horší je stylizovat pomatence, šílence do představitelů toho či onoho a dělat z toho předmět veřejných diskuzí.

Jde to i jinak, nazvat věci pravým jménem a pomatence, šílence ponechat pomatencem, šílencem. Před časem jeden takový pomatenec střílel v kantonálním parlamentu švýcarského Zugu. Stalo se krátce poté, kdy jiní šílenci jinde spektakulárně zavraždili tři tisíce lidí.

Tichá pohoda

19. 4. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Nepřítel v nás samých zanechal v severní kótě ekonomický dekubit! Boláky na zemi nepřinášejí pouze války, ale i ekonomická potřeba lidské zvrhlosti vysát zemi do poslední kapky! Dnešní čas plyne v sytosti a bezohlednosti.

Zámek Jezeří se vypíná, nad hnědouhelným lomem; a dobyvatelé uhle sní svůj desperátský táhlý sen, jak zprznit krajinu bez ohledu na mínění obyvatelstva; postoj domorodých obyvatel jest všeobecně známý i díky televizním dokumentům ze života prostého lidu. Meistersingři současnosti jsou mrzutí, nevlídní, nevrlí, svéhlaví, prostě rozmrzelí, protože kolo pokroku se nestočí dostatečně rychle v zájmu nadělání majlantu i za cenu devastace.

Stanovisko IQ Roma servisu, o. s. k událostem v Břeclavi

18. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva IQ Roma servisu, o. s.

Ve vztahu k událostem v Břeclavi ze dne 16. 4., kdy došlo k násilnému napadení Petra, chceme za pracovníky břeclavské pobočky IQ Roma servis, o. s. i celou organizaci vyjádřit jednak účast se zoufalstvím a rozhořčením matky syna, který se stal obětí násilného napadení, jednak soucit s chlapcem, který utrpěl velmi vážné zranění. Věříme, že se policii viníky podaří vypátrat, aby mohli být spravedlivě souzeni.

Libyjský disident žaluje bývalého britského ministra zahraničí za únos

19. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Právníci, zastupující bývalého libyjského disidenta Abdela Hakima Belhaje potvrdili, že podali žalobu na Jacka Strawa, bývalého labourstického ministra zahraničí. Belhaj byl s vědomím a za spolupráce britské rozvědky MI5 unesen do Kaddáfího Libye, kde byl mučen a vězněn.

Straw je obžalován, že věděl o Belhajově mučení a nezabránil mu a ze zneužití veřejné funkce. Belhaj Strawa osobně žaluje o odškodné.

Jak Británie v minulosti páchala zvěrstva

19. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Britské ministerstvo zahraničních věcí zveřejnilo ve středu první část "ztracených" dokumentů z koloniální éry, o nichž se usuzovalo, že byly zničeny. Dokumenty byly tajně odeslány do Británie poté, co bývalé britské kolonie získaly samostatnost. Ukazují, jak Británie vládla zemím, jako je Keňa, Kypr a dnešní Malajsko.

Dokumenty, které nebyly tehdy zničeny, britská vláda 50 let utajovala ve zvláštních archivu a porušovala tím zákon, podle něhož musejí být zveřejněny.

Z dokumentů mj. vyplývá, jak britské úřady brutálně v padesátých letech likvidovaly keňskou opozici a že britští ministři věděli, že Britové mučí a vraždí keňské povstalce. Dokumenty obsahují i informace o případě muže, který byl "usmažen zaživa" i dokumenty, podle nichž Británie násilně vystěhovala obyvatelstvo ostrova Diego Garcia v Indickém oceánu, kde si pak vybudovala vojenskou základnu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jestli národ protestuje proti systému, projevuje tím loajalitu této zemi

19. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Tento projev jsem měl připraven přednést na Václ. nám. 21.4.2012 za iniciativu Gorila ČR spolu s organizátorkou protestů na Slovensku Lucií Gallovou. Byla by to podpora i z ciziny, jelikož já jsem osobně 3x letos promluvil na demonstracích v Bratislavě ze solidarity ke Slovákům. Odbory mně však vystoupení zamítly z důvodu časového prostoru, ale při tom jsme na jejich stránkách www.stopvladejako spolubjovníci, píše Libor Holík, starosta Panenských Břežan.

Zde je ten projev:

"ETA žádá královskou rodinu, aby složila zbraně"

19. 4. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 3 minuty

Věta z titulku je zatím nejlepším vtipem, jaký si vyžádalo nešťastné zranění španělského krále Juana Carlose při nedokonaném výletu na lov slonů. Na velikonoční pondělí odvezli do nemocnice králova vnuka Froilána, protože se zranil výstřelem z brokovnice. O týden později přivezli do madridské nemocnice samotného krále Juana Carlose. Král se vydal na další z oblíbených eskapád. Tentokrát do Botswany, aby skolil slona. Žádná ze zpráv neuvádí, zda k úrazu a zlomenině kyčelního krčku došlo před výstřelem na slona či po něm.

Je to úlitba Dukova nebo novinářů?

19. 4. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Mohlo by se zdát, že titulek "Arcibiskup Duka šokoval: Církev nikdy nic nevlastnila" by mohlo mnohé problémy, související s plánovanou a schválenou restitucí a majetkovým vyrovnáním s církvemi, více objasnit a výrazně posunout dopředu ve prospěch s tímto krokem nesouhlasících. Jenže pozornému čtenáři neujde, že sice bylo něco vyřčeno, ale faktický obsah to postrádá. V čem je tedy problém?

Arcibiskup Duka se vyjádřil, cituji: "Církev nikdy žádný majetek nevlastnila. Vlastnily jej farnosti, nadace, kláštery. Pokud se mluví o vyrovnání či restituci, nelze o ní hovořit jako o navracení majetku církvím," uvedl Duka na Žofíně s tím, že kritici církevních restitucí by si měli uvědomit, že nežijeme v rodovém nebo kmenovém společenství, ale ve 21. století.

ODS má méně hlasů než komunisté

18. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Původně jsem chtěl napsat článek "Věci veřejné a jejich potomstvo" a zabývat se dále rozkladem této strany, ale pak jsem si řekl, že do mrtvoly se prostě nemá kopat.

Odchod Karolíny Peake z Věcí veřejných by měl smysl pro veřejnost v okamžiku, kdy by vedl k pádu vlády, což je zřejmě pravý opak toho, co sleduje Peake, která se zdá oproti Bártovi, Johnovi a Josefu Dobešovi velice provládní a konformní.

Nečas jako Pinocchio

18. 4. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Drobil neodsouzen, Vondra neodsouzen, Bárta nepravomocně odsouzen, VV rozštěpeny, ale vláda jede dál. Za "reformy", proti "korupci", za vlast a národ a koryta.

Je opravdu těžké v té mediální frašce o krizích vlády o tom kdo s kým a proti komu se vyznat. Ale jdna věc jasná je. Totální manažerská neschopnost lidí, kteří mají vést tento stát. Pan premiér se dává do holportu s lidmi kteří zradí kdykoliv kohokoliv. Snaží se bojovat s někým o dvě váhové kategorie výš a tváří se, že se nic neděje. Ale děje. Nám. Občanům této republiky!

Itálie snížila růstový výhled na rok 2012

18. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Italská vláda původně předpokládala v letošním roce pokles ekonomiky o 0,4%, avšak právě tuto prognózu snížila na pokles o 1,2%. Připouští rovněž, že se jí nepodaří napřesrok dosáhnout vyrovnaného rozpočtu.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

O romské sbírce pro zraněného chlapce v Břeclavi

18. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V naváznosti na události v Břeclavi (romský útok), musím zaregovat na článek o romské iniciaci sbírky na podporu napadeného chlapce. Je mi líto "Romů", s jak dojemnou neobratností zareagovali a jsou v podstatě ochotni vzít na sebe stigma kolektivní viny, které je jim dnes již téměř denodenně ze strany médií a veřejnosti předhazováno. Myslím, že tento příklad je přesně ukázkou toho jak těžce se Romové orientují v našem společenském klimatu. Bylo by jim třeba podpory a pomoci i k lepšímu porozumění jejich vlastního postavení, píše Michaela Neckářová.

POZVÁNKA:

Jak vznikne masové protestní hnutí aneb Situace v Orbánistánu a lidový odpor

18. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spojenectví práce a solidarity a Společnost pro evropský dialog zvou na veřejnou debatu s delegací maďarských sociálních a ekologických hnutí v rámci Týdne neklidu.

Debata proběhne 18. dubna 2012 od 16:30 hodin v Nové radnici, Praha 1, Mariánské nám. 2, 1. patro, místnost 136.

- politická, sociální a ekonomická situace v Maďarsku
- antidemokratická ústava a zákony (mediální, zákoník práce)
- sociální degradace (zadlužování domácností, nezaměstnanost, chudoba)
- protiromské akce, antisemitismus, xenofobie, Maďarská garda
- ekologická situace, hlavní problémy dneška
- spolupráce pokrokových sil, občanské iniciativy, chystané protestní akce

Mátyás Benyik, předseda ATTAC, koordinátor Maďarského sociálního fóra
Gábor Scheiring, poslanec za stranu Politika může být jiná, socioekonom
Áron Tanos, předseda sekce mládeže hnutí Solidarita
Vera Zalka, feministka, Nadace pro podporu Maďarského sociálního fóra

Tlumočení do/z češtiny zajištěno.

Romney snížil Obamův náskok na 4%

18. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Náskok prezidenta Baracka Obamy ve voličských preferencích se snižuje. Zatímco před měsícem vedl před Mittem Romneyem o celých 11%, v současnosti, kdy Romney vyšel vítězně z obtížných republikánských primárek, se jeho vedení snížilo na 4%. Zjistil to čerstvý telefonický průzkum agentury Reuters.

Soros: S eurem je konec, některé chyby jsou neodstranitelné

18. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podle finančníka George Sorose má projekt společné evropské měny neočekávané nežádoucí důsledky, z nich část je neodstranitelná. Kvůli nim některé země evropské periferie skončily v postavení zemí Třetího světa. Probíhající evropská krize je velice komplexní, má celou řadu rozměrů, avšak nejdůležitější je fakt, že celý systém se nachází ve velmi nerovnovážném stavu. Je velmi vzdálen plnění Maastrichtských kritérií, ale i rovnováze racionálních očekávání. Kognitivní disonance spojená s krizí vytváří politickou dynamiku, která zničí nejen samotné euro, ale také Schengenskou dohodu, společný trh a samotnou unii. Pokud Německo nepochopí, že musí buď přistoupit na nějakou formu společného evropského rozpočtu, nebo projekt evropského sjednocení opustit, bude se situace pouze dále zhoršovat.

Jedy nejen v potravinách

18. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Nedávno se mi dostala do rukou pozoruhodná kniha "Doba jedová" od paní profesorky A. Strunecké a pana profesora J. Patočky.

Nosným tématem knihy jsou škodlivé látky v potravinách a nápojích (fluoridy, hliník, aspartam, glutamát, cholesterol, melamin, nikotin a "éčka") a v životním prostředí (dioxiny, bisfenoly, rtuť). Záběr knihy je ale mnohem širší -- autoři věnují samostatné kapitoly vitamínům, rizikům očkování, kosmetice, domácnosti a hormonům, píše čtenář Jiří Bátěk.

Bývalý zpravodajec: Sarkozy je zodpovědný za chaos v Libyi a Mali

18. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Bývalý ředitel informační služby francouzského ministerstva vnitra Direction de la surveillance du territoire (DST) Yves Bonnet obvinil prezidenta Sarkozyho, že nese zodpovědnost za současný chaos v Libyi a Mali. Zdůraznil také, že situaci na africkém pobřeží zhoršil nedostatek důvěry mezi Alžírskem a Francií.

Rána pod pás z Buenos Aires

18. 4. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 4 minuty

Argentinská prezidentka Cristina Fernández de Kirchner vyhlásila v pondělí 16. dubna t.r. vyvlastnění většinového podílu španělské společnosti Repsol v argentinské YPF (Yacimientos Petrolíferos Fiscales). Vstup Repsolu do YPF se odehrál v letech 1998- 1999. Za 57% akcií YPF Repsol zaplatil částku odpovídající 13 miliardám eur. Šlo tehdy o největší operaci španělské společnosti v zahraničí.

Z čeho je mi smutno?

18. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Musím říci, že mi je již dlouhou dobu smutno z médií i diskusí lidí na internetových portálech, i když u nich lze jejich naštvanost a bezmoc do jisté míry pochopit. Z čeho že mi je tak smutno? Především z paušalizace a generalizace, z toho, že na základě něčeho, co je v médiích vypíchnuto, se strhne štvanice.

Na náhrobek Věcí veřejných

18. 4. 2012 / Michal Horák

čas čtení 1 minuta

Píše se datum 17.04.2012 a bylo by dobré si ho zapamatovat do příštích voleb. Ambiciozní politička nám předvedla, jak si lze kopnout do kolegy a spolustraníka, který díky své schopnosti na zelené trávě postavil politickou stranu a dovedl jí do parlamentu. Je lhostejné, zda posléze byl nebo nebyl souzen.

Vláda a Vandas jsou jenom dvě strany téže mince

18. 4. 2012 / Leopold Kyslinger

čas čtení 3 minuty

Někteří čtenáři zdůrazňují, že oni CHTĚJÍ přenášet individuální vinu několika násilníků na celé romské etnikum, které nenávidí jako celek. V tom případě ovšem skutečně není rozdílu mezi nimi a německými nacisty, kteří obdobným způsobem odsuzovali - a velmi brzo pak i likvidovali - Židy, Romy a další menšiny - podivuje se Jan Čulík. Nic nového pod sluncem.

Protiromský rasismus je nejposvátnější hodnotou českého národa

17. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Český rasismus je prostě realita, i když bývá Čechy popírán. Pozná ho každý, kdo se rozhodne ho kritizovat. Hydra rasismu se vzpříčí v průměrném českém člověku a začne vytvářet zcela zkratkovité a téměř hysterické závěry bez nejmenší schopnosti se zamyslet. Stalo se to teď Janu Čulíkovi, jak výmluvně ukazují reakce čtenářů na jeho protirasistický článek, a já to dobře znám z vlastní zkušenosti, když občas na Britské listy napíši něco protirasistického. Pokud bych posuzoval český národ podle ochoty čtenářů zuřivě reagovat na články v médiích, je protiromský rasismus nejposvátnější hodnotou českého národa.

A zároveň je hodnotou popíranou: lidé prý nejsou rasisté, když nenávidí Romy, jsou prý naopak objektivní a pravdiví (Hitler si taky myslel, že židé jsou objektivně ti nejhorší a že proto je nutné je zcela objektivně vyhladit, dokonce měl na zkoumání rasové čistoty celou "vědu").

Jestliže člověk dokáže reflektovat své rasistické předsudky, není ještě ztracen, ztracen je v okamžiku, kdy si myslí, že na jejich základě dělá objektivní soudy.

Protičeský rasismus ve Skotsku

17. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Z facebooku: "Jedna moje kamarádka bydlí v Glasgow na South Side a o patro níže žije dvojice mladých Čechů. Tuhle se ráno probudili a zjistili, že prostor na chodbě před jejich bytem pomalovali skotští rasisti. 268 lidí zatím sdílí tuto fotografii na facebooku a mnozí poukazují na to, že hákové kříže jsou nakresleny špatně. Jeden polský kamarád taky poznamenal: "Vzhledem k tomu, že pocházím z východní Evropy, jsem tak trochu zmaten. Nevím, proč tam psali hesla "Bílá síla". Víte, my ve východní Evropě máme dost bledou kůži..."

Publikujeme jako upozornění, že to, co dělají mnozí Češi Romům, se lehce může stát i jim...

VLNA RASISMU OD ČTENÁŘŮ JE OPRAVDU OSTUDNÁ

Někteří lidé skutečně CHTĚJÍ odsuzovat a nenávidět Romy jako rasové etnikum

17. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Hned v úterý ráno jsme dostali několik reakcí, v nichž čtenáři zdůrazňují, že oni CHTĚJÍ přenášet individuální vinu několika násilníků na celé romské etnikum, které nenávidí jako celek. V tom případě ovšem skutečně není rozdílu mezi nimi a německými nacisty, kteří obdobným způsobem odsuzovali - a velmi brzo pak i likvidovali - Židy, Romy a další menšiny.

Příslušníci určité kulturní skupiny nebo etnika jistě mají obecné určité charakteristické rysy, ale v žádném případě NELZE vytvářet na základě činů jednotlivců kolektivní vinu CELÉHO ETNIKA a to pak na základě této vykonstruované viny odsuzovat a nenávidět. Je to PŘESNĚ STEJNÝ MECHANISMUS, jaký používali němečtí nacisté.

Násilnicky či kriminálně se chovající příslušníci romské komunity v ČR se chovají jako typičtí příslušníci západoevropské underclass, tedy třídy nevzdělaných a deprivovaných jedinců - jací například loni v srpnu v anglických městech houfně podpalovali obchody a domy. Jejich chování není nic mimořádného. Individuální trestné činy je samozřejmě nutno trestat a je nutno zjišťovat a odstraňovat motivaci těchto trestných činů - jak se o tom snaží například i anglická konzervativní vláda.

Vyvolávat na základě jednoho trestného činu nenávist vůči celému etniku je naprosto nepřípustné. Kromě toho to nikam nevede, jen k vytváření koncentráků. Níže uvedený výběr emailů z úterního rána jen dokazuje, jak jsou lidé obětí logických zkratů. Protože byl útok kriminálníků intenzivní, znamená to, že za něj automaticky nese vinu celé romské etnikum? Až mně dá kriminálník do huby, začnu proto nenávidět všechny Romy? Když mě na ulici v Londýně přepadne mladý anglický primitiv, znamená to, že mám začít nenávidět všechny mladé Angličany?

Novinky vydaly neuvěřitelně rasistický článek

16. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Novinky informovaly o fyzickém útoku tří násilníků na mladíka. Zprávu proměnily v drsně rasistický útok na romskou komunitu, hodnou někdejšího nacistického Árijského boje. (Možná bychom měli přetiskovat články z Árijského boje, aby si lidé uvědomili, jak je jejich protiromská nenávist podobná nenávisti nacistů vůči židům.) Autorem článku je Milan Vojtek z deníku Právo. Vzhledem k tomu, že jsem právě navštívil Schindlerovu továrnu v polském Krakově, kde je šokující výstava o nacistické brutalitě, zaměřené proti etnickým menšinám, které režim systematicky likvidoval, jsem na rasismus v deníku Právo a na Novinkách poněkud citlivý.

Židé byli v Polsku v třicátých letech Romy dnešní Evropy. Pro nacisty byli "špinaví", "zavšivení", byli "nositelé a šiřitelé chorob", byli "primitivní", "degenerovaní" a "úskoční". Jediným řešením bylo je zabít. Postoj mnohých Čechů k Romům, nyní pozoruhodně včetně médií! směřuje tamtéž. Slovo "Rom, romský" nahrazuji v článku Milana Vojtka slovem "židovský". Posuďte sami:

  • "Židům šlo jen o agresi, nevzali peníze ani mobil, říká matka zbitého hocha."

  • "Matce vadí, že policie neinformuje o události jako o židovském útoku."

  • "Trojlístek Židů [chlapce] údajně zastavil a chtěl po něm cigaretu."

  • "Vím, že se násilí ze strany Židů dělo, ale říkala jsem si, že nás to nemůže potkat. Teď už vím, že když potkám někoho s velkým nosem, budu se bát."

Pozor, změna: daňové ráje jsou nyní dostupné všem

17. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Seznam.cz a dalších dvanáct tisíc bohatých českých firem odešlo do daňových rájů a lidé si mohou o to víc utáhnout opasky. A nebo odejít taky. "Server LaBasta.com zve osoby samostatně výdělečně činné tvůrčích profesí na super jízdu. Vítají vás Kajmanské ostrovy, ráj bez daní a bez povinností vůči státu," komentuje provozovatel serveru LaBasta situaci, která může teoreticky brzy nastat. Hodlá totiž umožnit odchod do takzvané šedé zóny desítkám tisíc umělců, uměleckých řemeslníků a dalších živnostníků, pokud parlament a vláda nepřijmou opatření, která by vedla k urychlené nápravě. Absurdní situace, kdy desetitisíce firem odcházejí do daňových rájů a vláda svými opatřeními šlape na krk těm, kteří zůstávají, je podle něj neúnosná.

36024