Novinky vydaly neuvěřitelně rasistický článek

16. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Novinky informovaly o fyzickém útoku tří násilníků na mladíka. Zprávu proměnily v drsně rasistický útok na romskou komunitu, hodnou někdejšího nacistického Árijského boje. (Možná bychom měli přetiskovat články z Árijského boje, aby si lidé uvědomili, jak je jejich protiromská nenávist podobná nenávisti nacistů vůči židům.) Autorem článku je Milan Vojtek z deníku Právo. Vzhledem k tomu, že jsem právě navštívil Schindlerovu továrnu v polském Krakově, kde je šokující výstava o nacistické brutalitě, zaměřené proti etnickým menšinám, které režim systematicky likvidoval, jsem na rasismus v deníku Právo a na Novinkách poněkud citlivý.

Židé byli v Polsku v třicátých letech Romy dnešní Evropy. Pro nacisty byli "špinaví", "zavšivení", byli "nositelé a šiřitelé chorob", byli "primitivní", "degenerovaní" a "úskoční". Jediným řešením bylo je zabít. Postoj mnohých Čechů k Romům, nyní pozoruhodně včetně médií! směřuje tamtéž. Slovo "Rom, romský" nahrazuji v článku Milana Vojtka slovem "židovský". Posuďte sami:

  • "Židům šlo jen o agresi, nevzali peníze ani mobil, říká matka zbitého hocha."

  • "Matce vadí, že policie neinformuje o události jako o židovském útoku."

  • "Trojlístek Židů [chlapce] údajně zastavil a chtěl po něm cigaretu."

  • "Vím, že se násilí ze strany Židů dělo, ale říkala jsem si, že nás to nemůže potkat. Teď už vím, že když potkám někoho s velkým nosem, budu se bát."

Jen běloch je podle IDnes člověk

17. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

"V neděli večer napadli v centru Břeclavi tři Romové patnáctiletého hocha. Brutálně zbitý chlapec přišel o ledvinu a leží na jednotce intenzivní péče," píše IDnes ZDE.

Všimněte si, že člověkem je pouze napadený "hoch". Útočníci nejsou lidi, to jsou "Romové".

VLNA RASISMU OD ČTENÁŘŮ JE OPRAVDU OSTUDNÁ

Někteří lidé skutečně CHTĚJÍ odsuzovat a nenávidět Romy jako rasové etnikum

17. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Hned v úterý ráno jsme dostali několik reakcí, v nichž čtenáři zdůrazňují, že oni CHTĚJÍ přenášet individuální vinu několika násilníků na celé romské etnikum, které nenávidí jako celek. V tom případě ovšem skutečně není rozdílu mezi nimi a německými nacisty, kteří obdobným způsobem odsuzovali - a velmi brzo pak i likvidovali - Židy, Romy a další menšiny.

Příslušníci určité kulturní skupiny nebo etnika jistě mají obecné určité charakteristické rysy, ale v žádném případě NELZE vytvářet na základě činů jednotlivců kolektivní vinu CELÉHO ETNIKA a to pak na základě této vykonstruované viny odsuzovat a nenávidět. Je to PŘESNĚ STEJNÝ MECHANISMUS, jaký používali němečtí nacisté.

Násilnicky či kriminálně se chovající příslušníci romské komunity v ČR se chovají jako typičtí příslušníci západoevropské underclass, tedy třídy nevzdělaných a deprivovaných jedinců - jací například loni v srpnu v anglických městech houfně podpalovali obchody a domy. Jejich chování není nic mimořádného. Individuální trestné činy je samozřejmě nutno trestat a je nutno zjišťovat a odstraňovat motivaci těchto trestných činů - jak se o tom snaží například i anglická konzervativní vláda.

Vyvolávat na základě jednoho trestného činu nenávist vůči celému etniku je naprosto nepřípustné. Kromě toho to nikam nevede, jen k vytváření koncentráků. Níže uvedený výběr emailů z úterního rána jen dokazuje, jak jsou lidé obětí logických zkratů. Protože byl útok kriminálníků intenzivní, znamená to, že za něj automaticky nese vinu celé romské etnikum? Až mně dá kriminálník do huby, začnu proto nenávidět všechny Romy? Když mě na ulici v Londýně přepadne mladý anglický primitiv, znamená to, že mám začít nenávidět všechny mladé Angličany?

Protiromský rasismus je nejposvátnější hodnotou českého národa

17. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Český rasismus je prostě realita, i když bývá Čechy popírán. Pozná ho každý, kdo se rozhodne ho kritizovat. Hydra rasismu se vzpříčí v průměrném českém člověku a začne vytvářet zcela zkratkovité a téměř hysterické závěry bez nejmenší schopnosti se zamyslet. Stalo se to teď Janu Čulíkovi, jak výmluvně ukazují reakce čtenářů na jeho protirasistický článek, a já to dobře znám z vlastní zkušenosti, když občas na Britské listy napíši něco protirasistického. Pokud bych posuzoval český národ podle ochoty čtenářů zuřivě reagovat na články v médiích, je protiromský rasismus nejposvátnější hodnotou českého národa.

A zároveň je hodnotou popíranou: lidé prý nejsou rasisté, když nenávidí Romy, jsou prý naopak objektivní a pravdiví (Hitler si taky myslel, že židé jsou objektivně ti nejhorší a že proto je nutné je zcela objektivně vyhladit, dokonce měl na zkoumání rasové čistoty celou "vědu").

Jestliže člověk dokáže reflektovat své rasistické předsudky, není ještě ztracen, ztracen je v okamžiku, kdy si myslí, že na jejich základě dělá objektivní soudy.

Protičeský rasismus ve Skotsku

17. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Z facebooku: "Jedna moje kamarádka bydlí v Glasgow na South Side a o patro níže žije dvojice mladých Čechů. Tuhle se ráno probudili a zjistili, že prostor na chodbě před jejich bytem pomalovali skotští rasisti. 268 lidí zatím sdílí tuto fotografii na facebooku a mnozí poukazují na to, že hákové kříže jsou nakresleny špatně. Jeden polský kamarád taky poznamenal: "Vzhledem k tomu, že pocházím z východní Evropy, jsem tak trochu zmaten. Nevím, proč tam psali hesla "Bílá síla". Víte, my ve východní Evropě máme dost bledou kůži..."

Publikujeme jako upozornění, že to, co dělají mnozí Češi Romům, se lehce může stát i jim...

Vyvoláváním nenávisti vůči Romům odvádějí média pozornost od skutečných problémů

17. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Článek o události v Břeclavi (útok Romů) na včerejších "Novinkách" je přesnou ukázkou kosti hozené veřejnosti, odvedení pozornosti jinam, od daleko závažnějších problémů. Démonizace "romského etnika" se stala téměř lidovou zábavou a je velmi mnoho lidí, kteří se na tom přihřejí svou "polívčičku". Bojím se, jaké události nás ještě čekají, když média zacházejí se svou štvavou kampaní takto daleko.

Mám romské přátele, kteří naprosto neodpovídají dnes vykreslovanému obrazu, jejich prostřednictvím mám tu možnost nahlédnout "pod pokličku" širšímu spektru romských rodin.

I díky tomuto vím, že jsou to "lidé jako my" a nic jiného.Přeji Vám ve Vaší snaze mnoho úspěchů a ještě jednou děkuji a doufám, že předválečná léta nebudeme opakovat, píše Michaela Neckářová.

Romové iniciují celostátní sbírku pro napadeného chlapce z Břeclavi

17. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Romové z Celostátní asociace Romů České republiky (CARČR) iniciovali setkání se starostou města Břeclav, policií a dalšími zainteresovanými, aby urychleně jednali o nastalé situaci po brutálním napadení patnáctiletého chlapce. Předseda CARČR Vladimír Galbavý po schůzce uvedl, že Romové iniciují celostátní sbírku na podporu zraněného patnáctiletého chlapce.

Podrobnosti ZDE

Strašidelné emaily

17. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ty naštvané e-maily jsou strašidelné, ale nedělám si o svých spoluobčanech iluze, píše Adam Kovář. Často se ohánějí tím, že "my" v Británii tomu nemůžeme rozumět. Možná by prospělo publikovat v této souvislosti text o britských ghettech. O West Endu a East Endu v Glasgow. O Raplochu ve Stirlingu. A k Raplochu přidat informaci o Sistemě Scotland (to je ta výuka dětí ke hře na hudební nástroje) -- ve smyslu, že se Skoti snaží problémy řešit jinak než odsuzováním celé skupiny obyvatel.

Rasistické logické zkraty

17. 4. 2012 / Jan Burian

čas čtení < 1 minuta

V dnešním článku o rasismu máte pravdu a čtenáři se skutečně dopouštějí logických zkratů. Ovšem pro řadu lidí je obrovské pokušení zevšeobecnit vinu na celé etnikum, pokud v jistých lokalitách páchají většinu trestných činů příslušníci romského etnika, píše Jan Burian.

Rasismus resp. v antropologii používaný pojem etnocentrismus (altruismus k vlastnímu a nepřátelství k cizím etnikům) se vyvíjí jako přirozená a v některých případech (zejm. obtížná možnost komunikace mezi etniky) efektivní strategie úspěšného přežití etnika. Posiluje se se zejména v době ohrožení (krize). Není zatím jisté, jestli je zakotven i geneticky, každopádně má své kulturní kořeny.

Dánsko požaduje vysvětlení od Izraele

Izraelský voják fyzicky napadl dánského aktivistu

17. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta



Dánsko vyžaduje vysvětlení od izraelské vlády po zveřejnění videozáznamu, na němž vysoký důstojník izraelské armády udeřil do obličeje puškou M16 dánského aktivistu. Jeho fyzický útok ostře kritizovali izraelský premiér, prezident a šéf armádních štábů.

Na videu udeří plukovník Shalom Eisner, velitel teritoriální brigády v údolí Jordánu Andrease Iase. Důvod k útoku není na videu zaznamenán. Videoklip odvysílala izraelská televize a je umístěn na YouTube. Izraelský důstojník byl suspendován a případ se vyšetřuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Soud s Vítem Bártou

17. 4. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

Jak se dalo předpokládat, soud skončil tak, že se vlk nažral, Bárta zůstal skoro celý a soudce Jan Šott si vcelku šikovně splnil politickou poptávku. Heureka! Korupce byla odsouzena a Škárka půjde do tepláků. V médiích se dokonce objevilo, že se soudce nenechal vyvést z míry Klausovým znepokojením.

Celá záležitost má dvě základní roviny, právní a politickou.

Mimořádný proces

17. 4. 2012 / Ivan Jordák

čas čtení 6 minut

Dnes ráno, v úterý 17. dubna, jsem si přečetl v BL tři články, týkající se procesu s dvěma poslanci VV, kdy svědkem takřka korunním proti nim byla poslankyně rovněž VV. Byl to článek Jiřího Jírovce "Soud s Vítem Bártou", Luďka Prokopa "Chci se zastat Víta Bárty, částečně i Věcí veřejných" a článek Borise Cveka "Odporná banda Věcí veřejných". Články jsem dočetl plný rozpaků. S řadou v nich uváděných věcí nemohu souhlasit, považuji je za zavádějící, a níže se pokusím sdělit proč,píše Ivan Jordák.

Chci sloužit své vlasti jako ministr školství

17. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Vážené předsednictvo Věcí veřejných, vážená vládo České republiky,

Zpravodajství posledních dní mne donutilo probrat se z letargie, zmobilizovat síly a začít pracovat pro dobro své milované vlasti. Rozhodl jsem se, že nabídnu své schopnosti a pracovní odhodlání celé společnosti. A protože se nebojím náročných úkolů, hlásím se do první linie: Chci dělat ministra školství! Na první pohled šílenost, vždyť Věci veřejné marně hledají dobrovolníka. Ale já se nebojím. Bohužel nemám přímý kontakt na předsednictvo strany, proto tak činím tímto způsobem, píše Martin Čechura.

Pro funkci ministra školství se cítím naprosto kompetentní. Mám plnou kvalifikaci pro všechny typy školských zařízení, neb jsem absolventem mateřské, základní, střední i vysoké školy. Přestože se přímá zkušenost s rezortem nevyžaduje, považuji to za svůj nezpochybnitelný klad. Naopak sebekriticky přiznávám, že na ministerstvo obrany si zatím netroufám, i když jsem také držitelem modré knížky.

Fenomén Jiřiny Švorcové, nebo promyšlená taktika odborů?

17. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

Vždy mne fascinoval jev, který si dovolím nazvat fenomén Jiřiny Švorcové. Případ člověka, který zůstane věrný svému ideálu navzdory tomu, že ideál se naprosto zdiskreditoval a drtivá většina jeho dosavadních upřímných i prospěchářských stoupenců se k němu nehlásí.

Situace ve chvíli, kdy zbývá pár dnů do (patrně) velké demonstrace proti vládě a režimu (který si rozhodně spíše zaslouží přívlastek "korupční" než "demokratický"), jeví řadu znaků podobných s rokem 1989. Znechucení obyvatel ČR zřejmě přesáhlo kritickou mez a lidé, kteří dříve považovali jméno Paroubek za satanovu přezdívku, se dnes křižují při vyslovení slova "vláda", píše Radek Svítil.

Pozor, změna: daňové ráje jsou nyní dostupné všem

17. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Seznam.cz a dalších dvanáct tisíc bohatých českých firem odešlo do daňových rájů a lidé si mohou o to víc utáhnout opasky. A nebo odejít taky. "Server LaBasta.com zve osoby samostatně výdělečně činné tvůrčích profesí na super jízdu. Vítají vás Kajmanské ostrovy, ráj bez daní a bez povinností vůči státu," komentuje provozovatel serveru LaBasta situaci, která může teoreticky brzy nastat. Hodlá totiž umožnit odchod do takzvané šedé zóny desítkám tisíc umělců, uměleckých řemeslníků a dalších živnostníků, pokud parlament a vláda nepřijmou opatření, která by vedla k urychlené nápravě. Absurdní situace, kdy desetitisíce firem odcházejí do daňových rájů a vláda svými opatřeními šlape na krk těm, kteří zůstávají, je podle něj neúnosná.

Před blížícími se Olympijskými hrami v Londýně hrozí totalitní ostuda

17. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Angličané nemají ponětí ani vzdělání ohledně toho, jak se choval a co napáchal totalitní komunismus a fašismus v evropských zemích. Je deprimující, že se v posledních letech podvědomě přibližují totalitní praxi. Někteří Angličané byli šokováni, když jsem poukázal na to, že rozhodnutí předběžně uvěznit na čtyřiadvacet hodin před poslední královskou svatbou republikány bylo úplně stejné jako to, co dělala komunistická tajná policie v Československu - měl-li přijet na státní návštěvu západní politik, předběžně uvěznila na čtyřiadvacet hodin disidenty. Policista na jedné londýnské policejní stanici prostě nevěřil...

Nyní hrozí ostuda během letních Olympijských her v Londýně. Už delší dobu je známo, že se angličtí bezpečáci chovají jako někdejší sovětská KGB, která zabraňovala turistům vyfotografovat si nádraží v nějakém malém ruském městě... :)

Kde najít ministra školství

17. 4. 2012 / Jan Kadubec

čas čtení 4 minuty

S těma ministry školství jsou neustále nějaké problémy. Vládnoucí strany vždycky tvrdí, že jejich ministr školství je ten úplně nejlepší od doby zavedení povinné školní docházky a opozice zase tvrdí opak. Takže chudinka ministr je zároveň ten nejlepší i ten nejhorší. Typická postmoderní situace.

Už několik dnů nemáme ministra školství, což znamená, že všichni učitelé a vůbec celé školství se ocitlo v jakémsi vzduchoprázdnu, neboť není nikým řízeno, a může tudíž dojít k anarchii, zmatkům a chaosu. V současné době mají Veverky za úkol najít někoho, kdo by byl tím nejlepším ministrem školství.

Ono to v podstatě stačí najít nějakého paňácu s vázankou či s motýlkem u krku či nějakou dámu s hlubokým výstřihem, jedinou podmínkou je, aby uměli číst, i když nikoliv nutnou.

Neototalitou proti postdemokracii?

17. 4. 2012 / Michal Petřík

čas čtení 4 minuty

Západní kapitalismus (opět) zahnívá: byrokracie a přeregulovanost vytlačují demokracii, politicky naplánovaná eurozóna selhala. Bohužel, sami přicházíme (opět) s něčím ještě horším: proti jejich postdemokracii stavíme naši vlastní neototalitu. V posledních letech jsme totiž ponechali bez povšimnutí, že u nás přestávají fungovat ústavní mechanismy garantující demokratický charakter české politiky. A ty nám Brusel nijak nepředepisuje.

Souhlas rodičů s očkováním

16. 4. 2012 / Wenzel Lischka

čas čtení 5 minut

Souhlas rodičů s očkováním je sice významným posunem ke zlepšení zdravotní situace naší občanské společnosti, ale v žádném případě není stavem ideálním, kdy souhlas k očkování dává sám očkovaný člověk.

Osobně jsem byl v životě očkován mnohokrát a to většinou proti své vůli - zejména v dětství. Proto jsem pořád nemocný. Nejlepší je zásadně očkovat mladé, zdravé a nevinné lidi, aby přežili ve zkažené společnosti přestárlých, vyžilých, nemocných a provinilých občanů.

Steve Keen: Hyman Minsky a nestabilita finančních trhů

17. 4. 2012

čas čtení 8 minut

KD│ Hyman Philip Minsky (23. září 1919 -- 24. října 1996) byl americký postkeynesiánský teoretický ekonom, který se věnoval především finančním krizím. Zhruba od 70. let patřil k menšině ekonomů, kteří stále preferovali jisté vládní zásahy a regulace ekonomiky. Podle Minskyho je kapitalistická ekonomika ze své podstaty nerovnovážná a nestabilní; dalo by se říci, že Minsky šel v něčem ještě za tento (původně) Marxův názor a tvrdil, že dlouhá období ekonomické stability vedou následně k o to větší nestabilitě; také proto byl odpůrcem hromadění dluhů. Ve své práci navazoval na řadu předchůdců, největší vliv na něj ovšem měli Joseph Schumpeter, Vasilij Leontěv a John Maynard Keynes. Mezi jeho žáky bývá někdy počítán Paul Krugman, to je však značně zjednodušený pohled na oba ekonomy.

Podle Minského dochází během vývoje ekonomiky k nárůstu křehkosti finančních trhů. Od nich jsou neodmyslitelné spekulativní investiční bubliny, které čas od času splasknou. V dobách prosperity, když cash flow korporací vzroste nad hranici toho co je třeba ke splácení dluhů, vzniká spekulační euforie, načež velmi rychle dluhy převýší příjmy dlužníků a vznikne finanční krize. V důsledku splasknutí bubliny banky a věřitelé snižují dostupnost úvěru, a to i pro zdravé firmy, takže ekonomika se začíná smršťovat. Minského teorii nestability finančních trhů vysvětluje profesor University of Western Sydney Steve Keen na konferenci INET v Berlíně. Britské listy přinášejí stručné shrnutí Keenovy prezentace.

■ ■ ■

16. 4. 2012 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


Na základě nezvratných důkazů boží existence
byla zrušena funkce zástupce Boha na Zemi
vypukl Ráj
a každému z mrtvýchvstalých mučedníků
nastaly velké problémy
kam se schovat
před dvaasedmdesáti nadrženými pannami

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Chci se zastat Víta Bárty, částečně i Věcí veřejných

17. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 5 minut

V předchozím režimu bylo poměrně zřetelné co za co, kdo a co smí, nesmí, může či nemůže. Kde a jaké jsou tomu vymezené hranice. V tom dnešním braiglu a chaosu není jasné naprosto nic. Kdo, kdy a komu za "téměř nic" z toho "téměř nic" dokáže vyrobit průser jak hrom. Ano, existují veřejně činné osoby jménem Kalousek a Vondra, kterým projde vždycky a všecko, aneb se vždy najde nějaký ten úslužně ambiciozní Nečas, třtina ve větru se klátící, na přikrytí slizkých a odporných záležitostí.

Čína a USA tajně hrají společné "válečné hry"

16. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Spojené státy a Čína se diskrétně podílejí na tajných "válečných hrách" uprostřed rostoucího hněvu ve Washingtonu nad rozsahem a drzostí kybernetických útoků proti západním vládám a podnikům, které organizuje a koordinuje Peking.

Činitelé amerického ministerstva zahraničí a pracovníci Pentagonu se loni podíleli na dvou vojenských cvičeních, jejichž cílem bylo zabránit náhlé vojenské eskalaci, k níž by mohlo dojít, kdyby získala jedna strana dojem, že je terčem útoku. Další takové cvičení se plánuje na květen.

Odporná banda Věcí veřejných

14. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Před rokem jsem napsal článek "Spolek charitativní pomoci pro zámožné", kde jsem vyslovil názor, že Bártovo i Škárkovo chování je trestným činem. O Bártovi jsem napsal přímo tato slova:

"Taky bych byl na Bártově místě rozrušen - ne však lidskou nevděčností, ale tím prostým faktem, že jeho charitativní činnosti se normálně říká korupce. Všichni ti, kdo na tom brífinku stáli kolem Bárty, musejí dobře vědět, že se tak stavějí za panem ministrem výslovně přiznanou korupci ústavního pořádku (že by byli lépe placeni než Škárka a Huml a Kočí?)."

ANALÝZA PROJEDNÁVÁNÍ STÍŽNOSTÍ NA RADU ČESKÉHO ROZHLASU A RADU ČESKÉ TELEVIZE

Protiprávnost pod záminkou práva na právo

14. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 44 minut

Volební výbor Sněmovny, který má v gesci bdění nad dodržováním mediálních zákonů, se začal ve čtvrtek zabývat třemi stížnostmi na porušení zákonů Radou Českého rozhlasu a Radou České televize, kterými jsem poslance "obtěžoval" v minulých měsících. Zákon totiž praví, že mediální rady jsou odpovědné ze své činnosti Parlamentu. Dopadlo to přesně tak, jak jsem očekával, ba hůř. Za patnáct let, co jsem v Poslanecké sněmovně akreditován jako novinář a za dvanáct let, po které se zabývám mediální legislativou, jsem nezažil tak diletantské projednávání, takovou aroganci a ignorování zákona samotnými poslanci, jako teď.

Sliby, chyby - podupaní jsou občané

16. 4. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 5 minut

Nemýlil jsem se v očekávání, že týden po svátcích, a zdá se, že ještě nějaký čas poté, se tisk a média budou vyžívat v bulvárním vzrušování občanů chrlením "úvah a analýz" kolem údajně politických činů některých bývalých veverčích členů vládní koalice a také jejich koaličních partnerů, kteří pseudostraně VV špínu rozmazávají po tvářích, ale pokorně se ke spolupráci s ní vracejí.

Kryl a Landa -- Básník a hulvát

15. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Zase jsem narazil na to, jak se písně Karla Kryla nějak spojují s Danielem Landou, což mne nesmírně popuzuje, neboť je to svědectví o naprostém pohrdání Krylovým univerzalistickým, humanistickým dílem, které je v přímém rozporu se vším, co představuje Daniel Landa.To že Radiožurnál často hraje Landovu píseň o nadějí v posmrtný život, kde budou čisté záchody a nebude "finančák", krásně ukazuje na to, jak Landa chápe křesťanství a jak si ho plete s neplacením daní. Pro mne je to, že se Kryla chopil zrovna Landa, srovnatelné s představou, že se básní a étosu Jana Zahradníčka chopí KSČM.

Co si od jedenadvacátého slibuje vláda?

16. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Sobota jedenadvacátého dubna se má stát symbolem odporu. Odporu proti asociální politice všech tří koaličních stran, odporu proti setrvávání ministrů podezřelých z korupce ve vládě, odporu proti vládě postavené na spolupráci se stranou, jež měla v době svého vstupu do vlády napojení na soukromou bezpečnostní agenturu a jejíž představitelé, V. Bárta a J. Škárka, byli nepravomocně odsouzeni k trestům za uplácení, respektive podvod.

Odpověď kamarádovi

16. 4. 2012 / Jitka Švecová

čas čtení 2 minuty

Rozesílám pozvánky na demonstrace a setkávám se vstřícnými,ale i s nedůvěřivými reakcemi. Lidé souhlasí s tím, že je politika špinavá, ale není jim jasná alternativa.

27609

Michaela Siváková: Líbí se mi Čercheňa i George Benson

16. 4. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 7 minut

Mezi romskou mládeží i pro-romskými aktivisty a pracovníky nevládek zaznamenává velkou sledovanost a oblibu nedávno založená stránka Nejkrásnější Romka na facebooku. Redakce Romano hangos by ráda vyšla vstříc i mladším čtenářům. Rozhodla se proto letos přinést vždy v každém čísle nejen sérii fotek, ale i životní příběh a názory jedné z těch, jejichž fotografie bývají na této stránce "lajkované", komentované a soutěží zde se snímky dalších slečen.

Otevřený dopis poslancům Horníkové (ODS), Markové (KSČM), Orgoníkové (ČSSD) a Štětinovi (VV) -- a nejen jim

16. 4. 2012 / Emil Ruml

čas čtení 5 minut

Paní poslankyně a pane poslanče!

Jako poslance zvolené do Parlamentu ČR za kraj královéhradecký, který je mimo jiné i zřizovatelem středních škol, jsem Vám, veden snahou naznačit jaké praktiky se ve školství prosazují a hlavně snahou o zlepšení školství, poslal na Vaše poslanecké parlamentní adresy v červnu roku 2010 mail s přílohami, který Vás měl na příkladu se situací seznámit, a jak jsem (naivně) doufal, i aktivovat k řešení problémů, které ve svém důsledku zásadním negativním způsobem ovlivní konkurenceschopnost naší republiky v časovém horizontu deseti a více let.

Iniciativa ProAlt vydala kritického průvodce reformami "Proti vládě škrtů"

16. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva iniciativy ProAlt

Iniciativa ProAlt připravila a vydala publikaci "Proti vládě škrtů: Kritický průvodce reformami". Informuje v ní veřejnost o hlavních rysech "reforem" v oblasti sociální, důchodové, zdravotní, vysokoškolské a daňové politiky. Kritice podrobujeme jak celkové neoliberální východisko současných reforem, tak jejich nejhorší rysy v případě konkrétních oblastí veřejných a sociálních politik.

27610

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Nenakupujte! Obchod!

16. 4. 2012 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Když někde parkujete vy, tak určitě nechcete, aby tam parkoval někdo jiný. Ale označkovat si vlastní místo tímhle způsobem moc nefunguje. Logo firmy nevypadá jako součást nápisu, takže kolemjdoucí si spojí dvě graficky i významově korespondující části textu v oranžových polích. A nestačí se divit. Nechoďte tu! Chodník!

POZVÁNKA:

Debata "Česká republika po reformách. Jak budeme žít ve zreformovaném světě?"

16. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Iniciativa ProAlt vás zve na debatu "Česká republika po reformách. Jak budeme žít ve zreformovaném světě?", která se koná ve středu 18. dubna od 19:00 do 22:00 na Novotného lávce 5, Praha (místnost č. 318).

Debatu pořádá iniciativa ProAlt v rámci Týdne protestů kampaně Stop vládě.

Vystoupí na ní Jiří Šteg a Jan Májíček.

ANALÝZA

Snížení valorizací důchodů nebude jen přechodným opatřením

16. 4. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 5 minut

Vláda urychleně předložila Poslanecké sněmovně novelu zákona o důchodovém pojištění (tisk č. 659), ve které navrhuje snížení valorizací důchodů. Tento návrh odhaluje její předchozí manipulace či lži. Vždy totiž bylo řečeno, že důchodová reforma se nedotkne stávajících důchodců a osob v předdůchodovém věku. Také bylo tvrzeno, že vláda zvyšuje DPH, aby mohla dofinancovat chybějící peníze na důchodovém účtu a nemusela důchody snižovat. Rovněž při snižování vyměřovacího základu pro výpočet nových důchodů bylo konstatováno, že se takto vzniklá ztráta dorovná valorizací. Všechna tato tvrzení vlády lze doložit. A všechna tato tvrzení vlády nejsou pravdivá.

Bisfenol A: Švédsko oznámilo zákaz v obalech potravin pro děti

16. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Bisfenol A je po desetiletí významnou průmyslovou chemikálií, které se ročně vyrábí milióny tun hlavně pro potřeby platiskářského průmyslu. Bisfenol A je látka toxická pro vodní organismy a schopná narušovat hormonální systém (tzv. endokrinní disruptor). Proto jsou intenzivně studovány rozmanité negativní účinky, které by mohl mít na lidské zdraví. Pravděpodobně může hrát roli při vzniku vážných onemocnění jako cukrovka 2. typu, rakovina prsu, varlat nebo prostaty. Největší obavy odborníků vzbuzuje působení bisfenolu A na zdraví novorozenců a malých děti.

Švédská vláda ohlásila 12. dubna, že přijala řadu opatření týkajících se bisfenolu A. Jedním z nich je zákaz použití v obalech potravin určených dětem do 3 let věku.

Podrobnosti naleznete ZDE.

Paušální navýšení paušálních odměn advokátů je neospravedlnitelné

16. 4. 2012

čas čtení 7 minut

Děkuji zástupci advokátního stavu za jeho promptní reakci, která ostatně musela zákonitě přijít. Souhlasím s ním, že v trestním řízení byla advokátům mimosmluvní odměna snížena o 10% a následně o 30%. Stejně tak byla snížena mimosmluvní odměna v občanském soudním řízení u ustanoveného opatrovníka (tedy už ale nikoliv u odměny advokáta, kterého si vezme účastník sám na plnou moc). Ovšem tady můj souhlas končí a rád bych poukázal na to, že argumenty oponenta spíše využívají komplikovanosti jednotlivých předpisů o odměnách advokátů, než že by nějak plausibilně ospravedlnily paušální navýšení paušálních odměn, odpovídá autor, jehož totožnost je redakci známa.

35384