O odposleších a o střetu zájmů

27. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

Dobrý den,

v příloze si Vám dovoluji zaslat soubor otázek, které adresoval předseda Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS řediteli Jiřímu Langovi ve věci údajných úniků informací z BIS do ABL. Společně s otázkami zasílám dopis pro premiéra Petra Nečase, který se týká střetu zájmu poslance VV Davida Kádnera.

S pozdravem

Antonín Seidel

asistent poslance Richarda Dolejše

předsedy Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS

Obejde se politika bez lobbistů?

28. 3. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 5 minut

Pan Roman Janoušek, jinak také Mazánek, Kolibřík, Lord Voldemort etc., čelný představitel -- řečeno s Miroslavem Kalouskem -- vekslácké mafie, která ovládla (zprivatizovala) významnou pražskou organizaci ODS, nebude na minulý týden vzpomínat v dobrém. Na jeho počátku se plně provalily jeho nekalé praktiky a kontakty s tehdejším primátorem Bémem a na jeho konci dokázal ve stavu naprosté opilosti vyrobit z banální autonehody horor, který jen shodou šťastných okolností neskončil smrtí nevinné osoby. Semlelo se to tak rychle a nečekaně, že člověk by snad podlehl nutkání věřit na pověstné Boží mlýny, které melou sice pomalu, ale jistě.

Politické strany jsou tu proto, aby zakryly okrádání občanů

27. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Můj kamarád, podnikatel, mi při obědě řekl, jaké získal poučení z dnešního dění v našem státě. Myslím, že je to velice výstižný postřeh, a proto bych se o něj rád podělil se čtenáři Britských listů. Dal si do souvislosti Romana Smetanu a Romana Janouška. Roman Smetana byl normálním zaměstnancem, který platil daně, s nimiž zacházejí naši veřejní činitelé.

Vydělával si své peníze poctivou prací a měl pocit, že ho politické strany podvádějí, a proto politikům různých politických stran přimaloval na předvolebních plakátech tykadla. Celkem mírumilovná forma občanského protestu.

Všichni jsme Cikáni

27. 3. 2012 / Oskar Krejčí

čas čtení 15 minut

Na počátku dnešních problémů bylo slovo. Hned po sametové revoluci jsme v tehdejším Česko-Slovensku začali říkat Cikánům Romové. Všichni věděli, že je to jazykově nekorektní -- v češtině i ve slovenštině slovo "Cikán" označuje širší etnikum-národ, jehož podskupinu-větev tvoří Romové. Zdůvodnění této změny bylo dvojjediné: označení požadoval londýnský sjezd Romů v roce 1971; slovo "cikán" bylo mnohými vnímáno pejorativně, jako synonymum slova "kriminálník". Nebylo tomu tak pro Johana Strausse, pro Karla Hynka Máchu, pro autory filmu Cikáni jdou do nebe. Ale mnohdy, mnohde a u mnohých tomu tak vskutku bylo a je.

BBC vyhodí ze zaměstnání 140 novinářů

27. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Rozhlasové a televizní okruhy BBC Radio 4, BBC 2 a BBC News Channel, které se věnují zpravodajství a analytické publicistice, budou muset v důsledku vládních škrtů vyhodit na dlažbu 140 novinářů a podstatně omezit své pořady. Omezeny budou pořadu rozhlasu BBC "Taking a Stand" a "File on Four", vynikající týdenní čtyřicetiminutová analýza jednoho aktuálního současného tématu bude omezena jen na dva pořady ročně. Obdobně zřejmě dopadne i hospodářský program In Business a právnický program Law in Action. Vyhozeni budou i reportéři z běžného zpravodajství, kteří pracují pro klíčové denní pořady Today a The World at One.

Odborový svaz National Union of Broadcasters uvedl, že škrty ohrožují postavení BBC jako čelného vysílatele. Podle šéfky NUJ Michelle Stanistreetové dochází ke škrtům v důsledku "špinavé tajné dohody šéfa BBC Marka Thompsona s vládou".

Podrobnosti v angličtině ZDE

OTEVŘENÝ DOPIS POSLANCŮM:

Zrušte návrh zákona o narovnání státu s církvemi

27. 3. 2012 / Lenka Procházková, Mojmír Grygar, Václav Dvořák

čas čtení 3 minuty

Vážené poslankyně a poslanci vládní koalice,

obracíme se na vás jako na zástupce, kteří byli zvoleni do sněmovny, aby vykonávali legislativní práci ku prospěchu občanů a v zájmu České republiky.

Nechceme, aby výsledky vaší práce poškodily širokou občanskou veřejnost, aby okleštily zásady demokratického humanismu a dostaly se do rozporu s požadavkem historické spravedlnosti. Nemůžeme se proto beze slov dívat na to, jak v posledních měsících se někteří z vás pokoušejí zrušit odkaz zakladatele našeho státu T.G.Masaryka tím, že hodláte schválit zákon, který má převést rozsáhlé státní majetky do soukromého vlastnictví římskokatolické církve a dalších šestnácti církví a náboženských společností. Náprava případných křivd, způsobených církvím v nedávné minulosti, se nemůže změnit v dar katolické církvi za staletá příkoří, která způsobovala českému národu a státu.

Mají něco i na prezidenta?

27. 3. 2012 / Petr Andreas

čas čtení 2 minuty

V Otázkách Václava Moravce 25. března naznačoval novinář Erik Best, že výzvědná síť ABL nebo BIS mohly pořídit daleko více tajných nahrávek, než můžeme tušit a než bylo zveřejněno. Vyvozuje to z toho, že určitá jména se v dosud známých odposleších objevují pouze selektivně. V této souvislosti je nápadné, že mnoho českých politiků se o zveřejnění nahrávek vyjadřuje jako o únicích a kritizují nikoli zachycené skutečnosti, nýbrž samotný fakt pořízení či zveřejnění nahrávky. Doveďme tyto úvahy -- ve spekulativní rovině -- dále.

Naposledy (v pondělí 26. března) se o nebezpečí zveřejnění nahrávek vyjádřil prezident Klaus. Od parlamentních voleb 2010 je na jeho chování zarážející, že drží ochranou ruku nad Bártou a VV, v nichž předtím viděl nebezpečí, a vyjadřuje se tak, jako by v budoucnu mohly být zveřejněny materiály o něm samotném.

Podle Klause je demokracie formální

27. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tom, že Václav Klaus prohlásil, že odposlechy ničí demokracii, to je zcela v souladu s jeho dlouhodobými hodnotovými postoji, z nichž plyne, že "demokracie" je pouze formální možnost občanů někoho si zvolit, kdo je tak jako tak okrade.

Proto Klaus miluje Rusko a nenávidí EU, proto kritizuje soudnictví a proto vystoupil proti statečnému úředníkovi Michálkovi, který čelil korupci.

Klaus: Krást se může, ale přicházet se na to nesmí

27. 3. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Svoboda a demokracie vyžadují morálku. Bez tohoto spojení nedává smysl. Je rozdíl mezi vzbouřenými otroky a svobodnými lidmi. Tedy měl by být. Je rozdíl mezi svobodnými lidmi žijícími na určitém území a korzáry beroucími vše co jim přijde do ruky bez sebemenšího ohledu na ostatní. A je vcelku jedno jestli v ruce drží meč nebo mobil nebo Porsche.

DOKUMENT

Raúl Castro: Úzké vztahy mezi Svatým stolcem a Kubou byly budovány nepřetržitě sedmdesát šest let na základě vzájemné úcty a shody ve věcech důležitých pro lidstvo"

27. 3. 2012

čas čtení 6 minut

Projev kubánského prezidenta Raúla Castra při vítání papeže Benedikta XVI. po jeho příjezdu na Kubu

Svatosti, Kuba Vás vítá s láskou a úctou a je poctěna Vaší přítomností. Naleznete zde solidární a vzdělané lidi, kteří se zavázali dosáhnout plné spravedlnosti a vykonali velké oběti. Martí nás naučil uctívat plnou důstojnost člověka a jeho heslem o bratrství se řídíme dodnes - "se všemi a pro dobro všech."

Odposlechy ničí demokracii? A jakou?

27. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Na pana prezidenta opravdu bezezbytku platí heslo "Co slovo, to perla." Vzpomínám to v souvislosti s výrokem, že odposlechy ohrožují demokracii. Ne, odposlechy, pokud jsou používány v záměru, v jakém mají být, opravdu demokracii neohrožují. Ohrožují ji ti, kteří na těch nahrávkách na demokracii přímo plivou, pohrdají jí a dělají si z ní lehkou děvu jen k tomu, aby se dostali ke svým korytům. Útočí na ni agenti BIS, a pokud vyjde najevo, že informace o situaci v Praze tato organizace věděla, měla by okamžitě projít očistou od lidí, kteří tyto informace zadržovali, píše student Filip Zachariaš a pokračuje:

27596

Krnovské lesy opět ničí motorkáři

26. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Otevřený dopis paní starostce města Krnov

Vážená paní starostko,

začalo jaro a krnovské lesy jsou znovu terorizovány nelegálně motoristy, od motorkářů přes čtyřkolkáře po automobilisty. Do našeho ježnického lesa je omezen vjezd závorami se značkami zákazu vjezdu motorových vozidel. Tyto závory jsou ale často ležérně otevřené, protože lidem, kteří je odemkli a mají legální přístup do lesa, bylo zjevně zatěžko zastavit po vjezdu do lesa, vystoupit z auta a závoru znovu zamknout. Jak by se taky mohlo jinak stát, že jsem dnes v ježnickém lese kousek od závory vyfotil dvě obludné čtyřkolky (kolem 14:40), jejichž fotky zasílám? Motorová vozidla, pokud nemají výjimku, nesmějí do českých lesů vůbec vjet, jinak porušují zákon:

Kam se staršími lidmi

27. 3. 2012 / Jan Sláma

čas čtení 14 minut

Rád poslouchám v rádiu pořad "Jak to vidí". Vystupují tam zajímaví lidé. Vesměs ti, kteří něčeho dosáhli v nějakém oboru lidské činnosti. Jsou li tázáni na něco ze svého oboru, je zajímavé je poslouchat. Horší to už bývá, když jsou tázáni na problémy, které hýbou současností. Tu jsou slyšet soudy velmi různorodé. Některé mi připadají jakoby je trousil ředitel zemské poloosy, jiné zase tak naivní, že je vidět odtrženost mluvčích od reality. Když se pak přejde na problémy globálního charakteru, většinou se všichni zaseknou a nevědí kudy kam. Vesměs jsou názoru, že to tak dál nejde, že se musí něco stát,ale co to nikdo neví, nebo se bojí to říci nahlas. U některých jsou myšlenky podloženy ekonomikou a výrobou a u jiných spíše morálkou a duchovnem. Ovšem závěr roven nule nebo jen velká skepse.

Šlo skutečně o selhání jednotlivce?

27. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

K tiskovému vyjádření exekutorské komory, které operuje selháním jednotlivce bych rád upozornil na fakt, že p. Višvader byl před šesti lety odsouzen za podvod, zároveň podnikal v různých firmách. V řadě z nich přitom v klidu léta figuroval i v době, kdy byl už exekutorem, což nikomu z ministerstva spravedlnosti a Exekutorské komory až donedávna nevadilo, dokud nezmizel i s balíkem peněz. Činnost exekutora je přitom ze zákona neslučitelná s jinou podnikatelskou výdělečnou činností. Mluvit tedy o selhání jednotlivce je minimálně podivné, píše David Michal.

Zdroj ZDE

Hierarchie zpupnosti

27. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Jinými slovy hodnotová stupnice panovačnosti, povýšenosti a arogance. Tak častá v historii a bohužel i v současnosti, nejen u vládnoucích mocných. Již dlouhou dobu se s touto lidskou vlastností střetáváme téměř denně. Ve většině případů je spojena s omezeností těch lidí, kteří povyšují své materiální bohatství na právo ovládat své spoluobčany. Jejich životním krédem je moc peněz, které získali velmi často podivnými machinacemi. A jejich počet lavinovitě narůstá, píše Vít Stanislav.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

■ ■ ■

27. 3. 2012 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta

Ve 13. komnatě ministra Kalouska
tiše čeká fackovací panák
Kalousek totiž nejde pro facku daleko
středověk neumřel
středověk trvá
středověk v přímém přenosu
Jé, už jsem tam?
Už mě vidíte?
A můžu pozdravit rodinu?
Ahoj mámo! Ahoj děti!

Podle jakých gravitačních zákonů padají vlády?

26. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

19. října 2010 vyšel v rámci protestů proti Sarkozyho reformě penzí do ulic Paříže milion osob. To je vzhledem k poměru počtů obyvatel obou zemí zhruba totéž, jako by do ulic Prahy vyrazilo 160 000 lidí.

V celostátním měřítku vyšlo do francouzských ulic na podzim před dvěma roky sedm miliónů osob. To je vzhledem k poměru počtů obyvatel obou zemí zhruba totéž, jako by do ulic České republiky vyrazil více jak milion lidí.

Nejenže Sarkozyho vláda nepadla; návrh důchodové reformy byl schválen a Francouzi se odebrali domů.

Tento příběh neznamená, že nemá cenu demonstrovat. Pouze upozorňuje na fakt, že vlády padají podle poněkud složitějších zákonů než v přímé úměře k počtu lidí, kteří proti nim zrovna protestují...

Ve Francii nemají demonstrace tak velkou váhu

27. 3. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

protože Francouzi houfně a neustále demonstrují proti všemu. Kdyby však opakovaně demonstroval v ČR proti vládě na Václavském náměstí milion lidí, velmi bych se divil, kdyby vláda nepadla.

Vzhledem k tomu, že to nikdy Češi nevyzkouší, můžeme o tom jen teoretizovat.

Čeští lékaři proti desítkám zahraničních výzkumů

27. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva České ženské lobby

Česká lékařská komora vydala 8. března stanovisko, podle kterého je "Plánovaný porod mimo zdravotnické zařízení je postupem v rozporu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy, tedy postupem "non lege artis". Členka České lékařské komory MUDr. Jana Tomasová Studýnková, PhD. Oponuje: "Stanovisko ČLK je zcela v rozporu se závěry všech mně známých zahraničních vědeckých studií týkajících se srovnání porodu mimo zdravotnické zařízení a porodu ve zdravotnickém zařízení. Je v rozporu i s doporučením Světové zdravotnické organizace vypracovaném v souladu se závěry výše zmíněných zahraničních studií a žádné české studie týkající se této problematiky nejsou dostupné." Ve stejný den upozornila Mezinárodní konfederace porodních asistentek (ICM) a Mezinárodní federace gynekologů a porodníků (FIGO) na kritickou situaci ohledně legislativního rámce práce porodních asistentek v některých evropských zemích. Vyzvala EU k zastavení kriminalizace práce porodních asistentek, která je spojena především s asistencí u porodu mimo zdravotnické zařízení.

Odpověď čtenáři ze Slovenska

27. 3. 2012 / Petr Fiala

čas čtení 7 minut

"Peniaze podľa mňa nie sú technickým vynálezom ale dlhoročnou snahou o stanovenie "jednotky na meranie spoločenskej práce" vloženej do spoločenskej produkcie. Fakt, že dnes meriame s nimi "od buka do buka" neznamená, že nepríde chvíľa keď nadobudnú charakter aký dnes majú liter, meter, volt, ampér a podobne a teda, že sa nestanú trvalou mernou jednotkou. Aj lakťom, stopou či krokom sa meralo "od buka do buka" a dnes si nevieme predstaviť budúcnosť ľudstva bez jednotky na meranie dĺžok či iných jednoznačne stanovených merných jednotiek." napsal mi čtenář A.S.

Má pravdu, i když jenom částečně:

Peníze samozřejmě jsou "jednotky na meranie spoločenskej práce", mají ovšem i další aspekty a funkce:

Sedím za Romana Smetanu

26. 3. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Stáhněte si tyto nálepky a použijte jich

Zatímco David Hons alias Roman Týc v sobotu opustil pankráckou věznici, v níž měsíc seděl proto, že vyměnil skla na semaforech z nudných za veselejší, jiný Roman, Roman Smetana by si měl nejpozději dnes do 14-ti hodin jít sednout do olomoucké vazební věznice. Jak jsme již referovali, vyzývá ho k tomu tamní Okresní soud.

Mladá fronta dokazuje, že se investice do holešovských hulvátů vyplatí

26. 3. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 5 minut

Takzvaná holešovská výzva vyvolala značnou vlnu reakcí, což samozřejmě není překvapivé, leč stává se zajímavým podnětem pro studium těchto reakcí. V zásadě jsou předem očekávatelné, podle toho, zač jsou autoři komentářů placeni.

Pozoruhodně perfidní komentář se nazýval nějak podobně jako "Šup do Vltavy aneb holešovská výzva je horší než každá vláda". Napsal to Karel Steigerwald, MfD, 20.3.2012. Je to text, který by mohl být uváděn v učebnicích žurnalistiky jako příklad, jak se výtečně zkomolí realita a smíchá koza s motejlem, až vznikne přesvědčivý, zdánlivě spravedlivý, pseudobjektivní a zcela nenápadně nápadný propagační text.

Fandím ženě, která měla odvahu postavit se proti Janouškovi

26. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce zmínili Erik Best a František Bublan možnost, že únik nahrávek telefonátů Janouška a Béma může být varováním ze strany Víta Bárty a ABL, že pokud Bárta bude odsouzen, dojde k dalším únikům, které mohou kompromitovat dosud vlivné politiky (jako je třeba Petra Bendla).

Líbilo se mi, že oba měli odvahu nenechat se unést na laciné vlně odporu k Janouškovi, ale hovořili o fungování české politiky jako takovém.

Dokonce padla úvaha i o tom, že obrat prezidenta Klause k Věcem veřejným, které původně prý neměl rád, může být dána vydíracím potenciálem firmy ABL.

Měli bychom tu pak jakousi "demokracii", v níž téměř všichni slouží nekalým ekonomickým zájmům, vzájemně se vydírají a vycházejí z toho, že policie a justice se dají přes tyhle páky ovlivňovat.

Transformace ústavní péče jako nástroj k čerpání eurodotací?

24. 3. 2012 / Jiří Hrebenar

čas čtení 6 minut

Co se skrývá za celým plánem transformace ústavů sociální péče? Tento tříletý projekt, který má skončit v roce 2013 má za úkol přeměnit ústavní péči na nový způsob takzvané komunitní péče. Zdravotně postižení lidé se vezmou z ústavů a přesměrují se do sociálních bydlení. To je ve zkratce celý ten průběh transformace sociální péče. Tak nějak se v celém projektu pozapomnělo na to, že ti zdravotně postižení nebudou moci v tomto komunitním bydlení žít. Jednak se neobejdou bez asistence, jednak se nebudou moci dopravit k sociálním službám, které jim byly doposud poskytovány a jednak budou mít zpřetrhány všechny sociální vazby, které lidé v ústavní péči vybudovali.

POZVÁNKA:

Čím může ČR přispět Evropě? Vize a re-vize domácí levice

23. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Thinktank CESTA Vás zve na druhou letošní veřejnou diskusi o českém postoji vůči integraci Evropy, "Čím může ČR přispět Evropě? Vize a re-vize domácí levice". Bude se konat ve čtvrtek 29. března 2012 od 17:00 ve velkém sále Goethe Institutu (Masarykovo nábřeží 32, Praha 1). Účast v panelu přislíbili Radka Druláková, odborná pracovnice Střediska mezinárodních studií Jana Masaryka VŠE; Jan Hamáček, poslanec České strany sociálně demokratické a místopředseda zahraničního výboru PS PČR; Petr Kratochvíl, výzkumný pracovník a zástupce ředitele Ústavu mezinárodních vztahů a Jakub Patočka, novinář a šéfredaktor Deníku Referendum. Diskusi moderuje Jiří Pehe.

Pušky jsme vyprodali - zeptejte se zase za měsíc

23. 3. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 9 minut

Podle skupiny Ammo.net je americký prezident Barrack Obama nejlepším prodavačem střelných zbraní v USA. Když vyhrál volby v r. 2008, stoupnul prodej střelných zbraní soukromíkům tak prudce, že došlo v obchodech k jejich nedostatku. Nyní dochází k druhému náporu na obchody, z nichž lidé odnášejí všechno, co má hlaveň - a k tomu bedny "ammo" čili střeliva. 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

35242