Otevřený dopis do MFD:

K případu manželů Čápových

29. 2. 2012 / Radek Mikula

čas čtení 8 minut

Važený pane Viktoro, chci Vám poděkovat za pozornost, kterou věnujete případu manželů Čápových zjevně protiprávně stíhaných za smyšlené napadení policisty. Dovolím si k Vašemu včerejšímu materiálu v MfD pár kritických poznámek s nadějí, že Vám budou užitečné. Volím formu otevřeného dopisu, protože společenský dosah problému, který řeší, ji vyžaduje.

Předně ale musím konstatovat, že je vůbec s podivem, že je co kritizovat. Čeští novináři se podobné problematice věnují velmi neradi a tak je skoro nemožné nalézt články, které se zabývají protiprávním jednáním policistů a zvlášť jeho krytím ze strany justičních orgánů, o kriminalizaci objektů policejního násilí jako ve zmíněném případě nemluvě.

Bouřlivé jaro v Orwellstánu?

29. 2. 2012 / Jaroslav Bašta

čas čtení 3 minuty

Poslední týden přinesl několik informací, které trochu nabouraly mou skepsi ohledně dalšího politického vývoje u nás. Až doposud jsem si v souladu s autorem knihy 1984 myslel, že Velký bratr má situaci u nás pod kontrolou, protože média fungují tak, jak od nich očekává. Proto vláda, která zadlužuje zemi tempem, jež nemá v Evropě obdoby, se hrdě nazývá Vládou rozpočtové zodpovědnosti, ve svém programu má na prvém místě boj proti korupci, ač kvůli podezření z ní musela odejít už polovina jejích členů. Politicky se označuje za konzervativní, vyznávající hodnoty euroatlantické civilizace, nicméně nás systematicky odsunuje z Evropy na (jí tak proklínaný)politický Východ, takže se den po dni stále více přibližujeme k Ukrajině a Rusku a vzdalujeme našim sousedům na severovýchodě a východě, o západu a jihu nemluvě.

Při osvobození fotografa ze Sunday Times zahynulo 13 lidí

29. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Paul Conroy, fotograf britského týdeníku Sunday Times, který byl zraněn na noze během útoku proti obleženému syrskému městu Homs, byl propašován ze Sýrie dramatickým a nebezpečným způsobem, při němž přišlo o život třináct aktivistů.

Vyšlo to najevo v den, kdy OSN uvedlo, že během jedenáctiměsíčních útoků syrské armády proti prodemokratickým aktivistům "zahynulo více než 7500 osob".

Tunisko nabídlo prezidentu Assadovi azyl, pokud by odstoupil z funkce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nepřijatelní prezidentští kandidáti

29. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Níže podepsané občanské iniciativy považují některé kandidáty navržené do 1.kola prezidentských voleb za zcela nepřijatelné, jmenovitě paní Miroslavu Němcovou, Janu Bobošíkovou a pány Přemysla Sobotku, Jana Fischera, Jana Švejnara a Karla Schwarzenberga. Aktivisté občanských iniciativ se zavazují podpořit kandidáty, kteří jsou schopni důstojně reprezentovat Českou republiku a důsledně hájit zájmy všech občanů. Tito kandidáti by se měli otevřeně přihlásit k hodnotám, jakými jsou solidarita a sociální spravedlnost. Nesmí být napojeni na žádné finanční skupiny. Musí být zcela morálně bezúhonní a bez jakýchkoliv vazeb na korupční skandály. Musí nekompromisně podporovat principy právního státu i dodržování Charty OSN a Všeobecné deklarace lidských práv.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Látka z chilského pralesa umožní boj proti rezistentním kmenům bakterií

29. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Agresivní infekce v nemocnicích představují celosvětově narůstající problém. Rozvoj bakteriální rezistence vůči antibiotikům je alarmující. Dánský vědec Jes Gitz Holler ovšem ve spolupráci s indiány z kmene Mapučů nalezl v chilském deštném pralese rostlinu obsahující látku, jež výrazně posiluje účinky tradičních antibiotik a umožňuje překonat obranné mechanismy bakterií.

Thorium namísto uranu?

29. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Zajímavým tématem se zabýval v úterý ekologický pořad rozhlasu BBC, Costing the Earth, který informoval, že je možno budovat jaderné elektrárny, které by spalovaly thorium, nikoliv uran. Použivaly by tekuté, nikoliv pevné palivo, reaktor by bylo možno vypnout a nemohl by se přehřát, to znamená, že by nikdy nemohlo dojít ke katastrofě jako ve Fukušimě a odpadl by problém se skladováním vyhořelého paliva. Ovšem z thoria by se nedaly vyrábět jaderné zbraně. Právě z tohoto důvodu se prý po druhé světové válce Američané rozhodli budovat jaderné reaktory pro uran, nikoliv pro thorium. Ekologové reaktory na thorium podporují. Thoria je na světě čtyřikrát více než uranu. Mohl by se stát levným a v podstatě neomezeným zdrojem bezpečné energie.

Ve Francii i v Británii se nyní intenzivně pracuje na výzkumu jaderné energie za pomoci reaktorů používajících thorium, o reaktory na thorium má zájem také Indie a Čína, avšak očekává se, že současná jaderná průmyslová lobby bude tvrdě vystupovat proti jakýkoliv změnám. Podle aktivistů je to pošetilé, protože by z přechodu na thoriové reaktory měly prospěch nejen společnost, ale i energetický průmysl. Britská vláda si v současnosti vyžádala v této věci od jaderného průmyslu analýzu, v níž jaderný průmysl thoriové reaktory ostře odmítl. Analýza má být nyní podrobena nezávislému zkoumání.

Půlhodinový pořad na toto téma je v angličtině ZDE

Realita okolo thoriových reaktorů

29. 2. 2012 / Vladimír Wagner

čas čtení 11 minut

K problematice thoriových reaktorů nám operativně poslal Vladimír Wagner níže zveřejněný článek. Informativně v něm shrnuje technickou problematiku thoriových reaktorů v podstatě týmž způsobem, jakým to učinil v úterý zmíněný pořad rozhlasu BBC. Jediným rozdílem je snad jen odstavec o údajných rizicích thoriových reaktorů, kde Vladimír Wagner považuje tekuté palivo za značné riziko, kdežto odborníci v pořadu BBC naopak argumentovali, že tekuté palivo je možné daleko operativněji zvládat než palivo pevné. Za výhodu tekutého paliva byla v pořadu BBC označena i skutečnost, že samo tekuté palivo je v thoriových reaktorem přenášečem tepla, zatímco v klasických jaderných reaktorech je teplo přenášeno vodou pod vysokým tlakem, což je podle pořadu BBC vážný bezpečnostní problém. Za výhodu byla v pořadu BBC označena i skutečnost, že při zahřívání se thoriové palivo roztahuje, takže čím je směs teplejší, tím je paliva v reaktoru méně, což je prý bezpečnostní záruka.

Pořad rozhlasu BBC i Vladimír Wagner se shodují v tom, že thoriová technologie potřebuje další výzkum a že bezpečnostní zkoušky thoriových reaktorů mohou trvat řadu let. Rozhlas BBC upozorňuje na bojkot thoriové technologie ze stran jaderného průmyslu. Francie má aktivní výzkum thoriových reaktorů založených na solném roztoku, Británie vyvíjí jinou technologii. (Redakce BL)

V středečních Britských listech se objevily dva příspěvky týkající se thoriových reaktorů ZDE ZDE. Komentář Britských listů, který je zde obsažen, docela dobře ukazuje zkušenost, že ten, kdo problematiku nezná a nerozumí ji, vymýšlí konspirační teorie. Protože mám poměrně slušné znalosti jaderné fyziky a dokonce se na studiu některých aspektů možného využití thoria v budoucích jaderně-energetických systémech se svými studenty podílím, pokusím se některé aspekty problému s diskutovanými typy reaktorů objasnit.

O korupci v londýnské policii

29. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Text pod tímto kresleným komentářem obsahuje slova policisty, který vidí pranici před nočním klubem: "Musíte změnit titulní stranu! Chci říct: potřebuju posily."

V minulých dnech vyšlo najevo, že Murdochův deník The Sun poskytoval úplatky policii, aby mu dávala informace.

Studentů je příliš mnoho, jsou pasivní

29. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Těžko dokáži přistoupit na úvahy pana Pavláska o tom, že akademici selhávají, pokud jsou v NERVu nebo dělají poradce premiérovi současné vlády, nebo že vůbec existuje něco jako "my akademici". Akademická půda by měla být charakteristická názorovou diverzitou, měly by ji tvořit samostatné a vyhraněné osobnosti s promyšleným a vyhraněným názorem, nikoli nějaké stádo, opakující táž slova, tytéž názory a tytéž zájmy. Láska ke vzdělání nemůže být láskou k jedné straně barikády a nemůže být stranictvím. Jedním z hlavních poslání univerzit je ukázat studentovi svět z mnoha různých úhlů pohledu a učit ho chápat argumenty i kulturní a historické kořeny pozic, s nimiž nesouhlasí. Taková osvěta nemůže spočívat v kádrování.

POZVÁNKA:

Přednáška Martina Potůčka

29. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Zveme Vás na přednášku prof. Potůčka věnovanou sociálním službám, která se koná 5. března v 17:00 hodin v Městské knihovně Praha.

POZVÁNKA:

Zádušní mše za Karla Kryla

29. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

V basilice sv. Markéty v Břevnovském klášteře v Praze 6 se v sobotu 3. března v 18 hodin koná zádušní mše k 18. výročí úmrtí Karla Kryla. Celebruje převor Prokop Siostrzonek, po mši následuje minikoncert z Krylova díla. Poté si Karlovi přátelé a příznivci zavzpomínají a zazpívají jeho písně v restauraci U Kláštera na Bělohorské třídě (u tramvajové zastávky Břevnovský klášter). Všichni jste srdečně vítáni, píše Martin Štumpf.

ČMKOS podpoří Evropský akční den

29. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

ČMKOS, ve svém prohlášení 27. 2. 2012 k nejnovějším záměrům vlády ČR zmrazit sociální výdaje státního rozpočtu vyjádřila nesouhlas s nesoudnou politikou vlády a upozornila na bezvýchodnou cestu - proškrtávání se k prosperitě.

Jednou z nekoncepčních reforem je i reforma vysokých škol. ČMKOS již dříve tuto reformu označila za neuváženou a varovala před ohrožením úrovně vzdělanosti v ČR. I z toho důvodu ČMKOS podporuje iniciativu Za svobodné vysoké školy a její zástupci se aktivně zúčastní protestní akce studentů vysokých škol a akademiků, 29. února 2012 v Praze na náměstí Jana Palacha.

Zkreslující pořad České televize

28. 2. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 18 minut

Dne 23. 2. se ČT 24 prezentovala od 20:00 diskusním pořadem Planeta Země 2012. Moderování se ujal Václav Moravec. Zvolený tematický blok sliboval mnohé. Mělo se diskutovat zejména o současné krizi, postihující především Evropu a USA, a to z různých úhlů pohledu a v širokém kontextu. Projekt byl velmi ambiciózní a od pohledu zajímavých témat se vyrojila celá řada, namátkou: Kam směřují lidé na planetě Zemi? Čeho má být konec a čeho začátek? Právo a spravedlnost.

Problémem však bylo, že výběr diskutujících byl pestrým pouze na první pohled.

Osekáme, zmrazíme, omezíme, snížíme, srazíme, zvážíme, nebudeme valorizovat, ...

28. 2. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

Co ještě? Jak se mezi lidmi říká, ještě chybí zdanit nebo zpoplatnit vzduch, který dýcháme. Notabene značně znečištěný!

Chtělo by se říci, že si páni politici, především vláda uvědomují, že dost již bylo bezuzdného rozkrádání, či kulantně řečeno, aby to nevyznívalo tak realisticky drsně, špatného hospodaření se státními prostředky. To ovšem neznamená, že by si páni politici sypali popel na hlavu.

Kdo (za)platí dluhy Řecka?

28. 2. 2012 / Jan Hošek

čas čtení 6 minut

Kdo zaplatí dluhy Řeků? Tak na tuto otázku patrně v současnosti neumí nikdo odpovědět. Zatím se stále častěji objevují zprávy, že soukromé banky odepisují řecký dluh. To znamená, že buď peníze investované do řeckých vládních dluhopisů rovnou odepíšou (škrtnou), nebo na ně vytvoří rezervu (a případně je odepíšou v budoucnosti). O příslušnou částku se jim sníží zisk (v horším případě se dostanou rovnou do ztráty). Řízený bankrot Řecka umožní věřitelským bankám odepisovat ztráty postupně a tedy s menším rizikem kolapsu celého bankovního sektoru. Z tohoto pohledu je zřejmé, že zatím platí řecké dluhy soukromé banky, potažmo jejich akcionáři (ztrátou dividend) a klienti (neboť banky zdraží své služby).

Mario Draghi: Evropský sociální model je mrtev

28. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

V okamžiku, kdy se Evropská centrální banka chystá vystavit bankám nový šek v hodnotě 500 miliard eur, její prezident otevřeně prohlásil, že předlužené země mohou krizi překonat pouze a jedině tvrdou politikou úsporných opatření. "Evropský sociální model je mrtev!"

Polovičatý "Týden neklidu na VŠ"

28. 2. 2012 / Miroslav Polreich

čas čtení 8 minut

Ochrana ohrožených akademických svobod měla být smyslem protestů studentů ale i učitelů na našich vysokých školách. Podíváme-li se do požadavků, pro které je mohutná akce vedena, tak jsou velmi opatrnické a navíc tak trochu mimo podstatu akademické svobody jak je ji již po staletí a doufám i nadále třeba rozumět.

Dovolím si proto nejenom se vyjádřit k zásadám těchto svobod, ale i ilustrovat na příkladech jak jsou jednoznačně porušovány a to ve své podstatě přímo samotnou akademickou komunitou. V tom je jádro věci a zde leží i hlavní nedostatečnost našeho školského systému. Jde o vnímání společenského prostředí (chcete-li politického) a jejího omezujícího vlivu na samotný prostor tradiční akademické svobody.

Proč se účastním neklidného týdne na univerzitách

28. 2. 2012 / Michal Pavlásek

čas čtení 9 minut

Zeptal jsem se dnes na přednášce studentů, zda se potkáme na akcích Týdne neklidu v Brně pořádaných Iniciativou za svobodné vysoké školy. "Týdne čeho?" bylo mi odpovědí. Ach jo, zas ten roj očí nevinně - a s o to větší nutkavostí - sledující ručičku hodin, která již začala přesluhovat. Že by ono příslovečné mladí a neklidní jaksi neplatilo?

Vítej, Týdne neklidu

Po prvním dnu vyplněném koncerty, přednáškami či diskuzemi během akce Noc universit se ošívám dvojí formou neklidu, kterou ve mne vyvolaly události kolem snahy transformovat vysoké školy na korporace. V čem vidím smysl účasti na neklidném týdnu na českých univerzitách?

"Nový globální hráč", nebo "německý zadní dvorek"?

28. 2. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Článek Rudolfa Převrátila argumentuje, že probíhající evropské procesy typu faktického obětování Řecka na oltáři pravicové ekonomické ortodoxie směřují k utvoření "velkého evropského hráče" schopného ovlivňovat globální procesy.

Nedávno zveřejněná analýza společnosti Stratfor však konstatuje, že v důsledku současné evropské krize se tato generace již nedočká evropské globální protiváhy USA. Podle zmíněného výkladu byla v pozadí integračních tendencí po 2. světové válce, které mimo jiné měly Německo a Francii hospodářsky propojit natolik, aby se války ve stylu 19. a 20. století staly anachronismem, myšlenka, že v jistém okamžiku dojde k překonání nacionalismu a vznikne evropská nadnárodní politická jednotka. S finanční krizí v roce 2008 nicméně vyšla najevo fundamentální nestabilita evropského integračního experimentu. Ten byl vybudován kolem úspěšné německé exportní ekonomiky, jenže periferie zůstala hospodářsky příliš slabá, než aby sama krizi zvládla. Jinak řečeno, zvolený model integrace nebyl navržen tak, aby přestál ekonomicky nepříznivé časy. Protože ve stávajících podmínkách neexistuje kolektivní strategie výhodná pro všechny zúčastněné, následuje logicky hra every man for himself - každý sám za sebe, ve které silní hráči pochopitelně prosadí mnohem více než slabí. A s touto staronovou hrou přichází na scénu renesance nacionalismu, jenž další politickou integraci EU postupně zablokuje.

Wikileaks zveřejnily prvních 200 z 5 milionů emailů společnosti Stratfor

28. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Emaily získala hackerským útokem na americkou analyticko-výzvědnou soukromou firmu Stratfor v prosinci 2011 skupina Anonymous. Předala je serveru Wikileaks, který zaangažoval 25 mediálních partnerů k analýze tohoto materiálu.

Firma Stratfor se charakterizuje jako "poskytovatel strategických informací o globálních podnikatelských, ekonomických, bezpečnostních a geopolitických záležitostech". Uvádí, že má 300 000 subskribentů.

Pozor na filozofické pojetí přírody

28. 2. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 6 minut

Josef Šmajs se snaží "hledat etiologii, diagnózu i terapii kulturou poškozovaného ekosystému Země" a odmítnout tradiční antropocentrickou ontologii. Cíl je to chvályhodný. Měli bychom ale dávat pozor, abychom přírodě (není-li řečeno jinak, budu zde mít na mysli přírodu živou) nepřisuzovali atributy lidských bohů. Jinak otevíráme služební vchod pro to, co vyhazujeme hlavními dveřmi. Je člověk vrcholem přírody ? V několika málo ohledech ano, v ostatních nikoli. Budeme-li se dívat na evoluci jako na strom, jehož větve se košatí a mizí v rovině času, pak takovýto strom žádný vrchol ani nemá.

27404

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Knihkupectví, které čůrá, směje se, pláče, spí, hýbe se a pije z láhve

28. 2. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Na to, že v  českých knihkupectvích můžeme co do potištěného papíru najít skoro všechno, už jsme si zvykli. Knihkupectví Levné knihy však i za toho stavu překvapilo -- podobným způsobem jako Jára Cimarman, když oznámil tah na G12, čímž se ocitl zcela mimo šachovnici... (Tuto reklamu můžete vidět mimo jiné ve vozech pražské hromadné dopravy.) Další reklamu Levných knih jsme v BL recenzovali ZDE

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

33379