Turecký parlament schválil vojenské operace v Sýrii

4. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Turecký parlament dnes schválil vojenské operace v Sýrii - den po minometném útoku, který zřejmě omylem zasáhl dům v Turecku a usmrtil pět civilistů. Turecké dělostřelecké jednotky druhým dnem pokračují v palbě na desetikilometrové příhraniční pásmo v Sýrii.

Jak pravicoví podnikatelé systematicky podvracejí demokracii

3. 10. 2012

čas čtení 4 minuty

V sedmdesátých letech se v Británíi scházeli milionáři Sir James Goldsmith, John Aspinall, lord Lucan a další a tajně jednali o možnosti udělat v Británii vojenský puč. Během času se však ukázalo, že to není nutné, že vlády v západních zemích ovládají plutokraté přímo, a to daleko účinněji.

George Monbiot se snažil odhalit způsob, jímž se požadavky big byznysu a nejbohatších milionářů a miliardářů dostávají do vládní politiky. Uvědomil jsem si, píše komentátor, že naprosto zásadní roli v tom hrají takzvané "analytické instituty", které založili neoliberálové a které financuje právě big byznys. Jsou to většinou lidé, kteří řeční o volném trhu, ale jejichž konkrétní návrhy prosazují v zemi neomezenou moc korporací.

Shodou okolností právě odhalil zakladatel britského neoliberálního analytického ústavu Adam Smith Institute Madsen Pirie ve své knížce Think Tank: the story of the Adam Smith Institute zřejmě neúmyslně, kdo ve skutečnosti prosazuje svůj vliv v britské vládě.

Císařovy nové šaty

4. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jistě znáte tu pohádku o císařových nových šatech. Jenom ocituji z wikipedie podstatu toho příběhu.

"Marnivý císař starající se jen o svůj vzhled si najme dva tkalce, kteří jsou však ve skutečnosti podvodníci. Ti mu slibují nové šaty, které jsou neviditelné pro ty, kteří jsou nezpůsobilí k výkonu své funkce či jsou hloupí. Císař sám tyto neexistující šaty pochopitelně nevidí, ale předstírá, že tomu tak je, aby nevzbudil pochybnosti o vhodnosti své osoby na funkci císaře. Jeho ministři dělají to samé. Falešní tkalci dokončují práci a předstírají, že císaře oblékají do nových šatů. Císař jde v průvodu poddaných, když najednou dítě, které je příliš mladé, aby pochopilo výhody přetvářky, vykřikne, že císař na sobě nic nemá. To pak opakuje i celý zástup, císař se však rozhodne průvod dokončit."

Zdá se, že tuto pohádku se nám rozhodla přehrát v těchto dnech politická strana TOP09, jejíž místopředseda Drábek se včera rozhodl rezignovat na funkci ministra vlády z důvodu vážného podezření (soud rozhodl o uvalení vazby) na korupční jednání jeho nejbližšího spolupracovníka a prvního náměstka. Jiný místopředseda a faktický vůdce TOP09, Kalousek, zase nedávno tvrdě a naprosto bezprecedentně napadal práci policie, aby zabránil tomu, aby jeho stranická kolegyně byla vyšetřována v případu podezření na úniky veřejných peněz při vojenských zakázkách nezávislým soudem. A nyní čteme, že tato strana chce vést svou volební kampaň v "protikorupčním duchu". Chce se obléci nějakými neviditelnými šaty ze ctnosti, byť všichni vidí na vlastní oči, že je nahá. Někteří snad mohou z různých důvodů předstírat, že nějaké ty šaty existují -- přesně jako v Andersenově pohádce -- nicméně každý ví, ať už předstírá cokoli, že TOP09 je strana prokorupční.

TOP 09 chce i po Drábkově kauze vést kampaň v protikorupčním duchu ZDE

Doporučovat, aby občané vhazovali do uren neplatné volební lístky, je nesmysl

4. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Rád bych reagoval na článek Milana Valacha, který radí voličům vhazovat do volebních uren neplatné volební lístky, píše Milan Balada

Už když se tato hloupost začala šířit po internetu, myslel jsem si, že na takovou pitomost mohl přijít pouze Kalousek, který považuje všechny občany za hlupáky, které opije svými demagogickými jalovými řečmi.

Když jsem si však přečetl článek Milana Valacha, nutně jsem se ptal, jestli tento autor není Kalouskovým agentem. Není přece možné, aby mu nedošlo, že obyčejným občanům, kteří touží po změně vlády a žádnou jinou možnost než volby nemají, jeho nápad nic nepřináší.

Co asi bude občanům platné, že se ze sdělovacích prostředků oni (a snad i zahraničí) doví, kolik lidí vhodilo do uren neplatné hlasovací lístky, když ty platné způsobí, že současní mocipáni zůstanou u vesel a u svých koryt a budou ty nejchudší dál ždímat a dusit po celé příští čtyři roky tak jako doposud.

Opravdu nemám pro článek autora Valacha žádné jiné vysvětlení než to, že ví, že občané hledají rozumné názory spíš na stránkách Britských listů než v servilních českých médiích, a tak se snažil tu svou pitomost právě do Britských listů vpašovat, aby se někomu zavděčil. Ale rozhodně ne zbídačovaným běžným českým občanům.

Frustrující politický systém v České republice

4. 10. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 3 minuty

Dovolím si nesouhlasit s názorem pana Ladwiga Pojďme si vysvětlit demokratický systém politických stran v České republice.

V ní se vyskytují různé strany, s různou členskou základnou. Tyto strany nominují své zástupce do voleb. Vytvářejí takzvané kandidátní listiny svých stran. V rámci takto vytvářených kandidátních listin je občanovi - voliči dána svoboda "kroužkovat" a tak tzv. něco ovlivnit. Nicméně i o posledním kandidátovi na kandidátní listině rozhoduje tzv "strana".

Skutečná změna je zatím zřejmě nemožná

4. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Dovolte, abych se připojil krátce k diskusi mezi Petrem Wagnerem a Uwem Ladwigem. Podle mne v Česku žádná významná politická strana nezažila opravdový trest voličů a pád na dno. KDU-ČSL (ale i ODA nebo Unie Svobody) se rozložila jaksi zevnitř. TOP09 vypadá stále více jako projekt jednoho člověka, kterému mnozí naletěli, na jedno volební období za účelem privatizace státu. Kdyby strany aspoň v preferencích zažily někdy opravdu brutální pád (třeba ODS nebo ČSSD pod 10%), znamenalo by to, že se musí probudit a vnitřně obměnit. Věřil jsem z posledních sil v určitou možnost obměny ODS po nástupu Petra Nečase a hořce jsem se v tom zklamal.

Budou útočit americká bezpilotní letadla v severní Africe?

4. 10. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 5 minut

Jak jinak zbavit severní Afriku teroristů z organizace Al-Kajda než pomocí bezpilotních letadel? Hrozí nebezpečí, že tato organizace pronikne do Islámského Maghrebu, což je ozbrojené hnutí považované dosud za slabší součást Al-Kajdy. Možná slabší, ale už prý kontroluje přes tři čtvrtiny milionu kilometrů čtverečních v severním Mali. Začne se tedy asi s americkými útoky bezpilotními letadly dříve než později.

První americkou prezidentskou debatu vyhrál Romney

4. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Mitt Romney vystoupil energicky a agresivně ve středeční předvolební televizní debatě. Barack Obama byl defenzivní, působil unaveně a většinu zachovával klid. Romneyho volební podpora stále zaostává za Obamou, avšak Romneyho výkon ve středeční televizní debatě dal naději Republikánům, že se mu ve zbývajících čtyř týdnech situaci podaří změnit. Z výzkumu společnosti CNN vyplývá, že 67 procent diváků usoudilo, že v debatě zvítězil Romney, 25 procent, že v ní zvítězil Obama.

Podrobnosti v angličtině ZDE

České televizi: "Mlčení je také odpověď..."

4. 10. 2012 / Karol Hrádela

čas čtení 3 minuty

email České televizi ze dne 20. 7. 2012 a odpověď ČT ze dne 22. 7. 2012.

Diváckému centru České televize: Vážení, dne 17. dubna 2012 se uskutečnilo Žofínské fórum na téma "Církevní narovnání, krok k rozvoji územních celků?". Část Vámi pořízeného záznamu je k dispozici i na internetu. Na něm jsem písemně položil otázky zveřejněné i na mé stránce. Přestože jsem byl prvním přihlášeným, k odpovědi na mé dotazy nedošlo.

V Íránu protestovali majitelé obchodů proti hyperinflaci

4. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Stovky demonstrantů se v Teheránu ve středu střetly s pořádkovou policií. Demonstranti protestovali proti měnové krizi, která postihla rial, íránskou měnu. Během jediného týdne přišel rial vůči dolaru o třetinu své hodnoty. Policie použila proti demonstrantům obušky a slzný plyn.

Íránský Velký bazar - jádro teheránské ekonomiky - zahájil stávku na protest proti kolapsu hodnoty íránské měny. "Mahmúde [Ahmadinežáde], zrádče, odejdi z politiky," skandovali demonstranti a dodávali "Nech Sýrii na pokoji, mysli na nás."

Rial ztratil za posledního čtvrt roku 57 procent své hodnoty. Od konce loňského roku ztratil 75 procent své hodnoty. Pozorovatelé konstatují, že rebelie obchodníků může být na rozdíl od nedávné rebelie středostavovských prodemokratických intelektuálů pro íránský režim nebezpečnější. Právě vzbouřením na Velkém bazaru v Teheránu začala koncem sedmdesátých let revoluce proti šáchovi Páhlavímu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

VAROVÁNÍ:

Británie naprosto zvrzala privatizaci svých železnic

4. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Dvacet let po privatizaci je každoroční provoz britských železnic o 39 miliard Kč dražší, než když provozoval britské železnice stát. Nejnovější analýza odborníků dokazuje, že by stát tuto částku každoročně ušetřil, kdyby byly britské železnice znovu sjednoceny a znárodněny.

Nyní došlo k dalšímu spektakulárnímu projevu nekompetentnosti britské vlády. Musela zrušit rozhodnutí udělit koncesi na provoz na nejlukrativnější, západní železniční trase v Británii (z Londýna do Glasgow) firmě FirstGroup, protože se ukázalo, že rozhodnutí mělo celou řadu závažných procesních chyb. Christian Wolmar, odborník na britské železnice, k tomu napsal v deníku Times:

"Toto byla železniční katastrofa, která se musela stát. Proces udělování soukromých koncesí, vynález, který se hodí daleko víc pro KFC než na železnici, hrozil už dlouhou dobu explodovat.

Jak Pardubický kraj ničí železniční infrastrukturu

4. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Sabotáž jízdních řádů, zfušovaná data, netransparentnost a ignorace připomínek

Před krajskými volbami plní první stránky novin mediálně vděčné kauzy a na okraji zůstávají problémy, které hrozí způsobit nevratné škody. Před rokem naplno běžela příprava tzv. optimalizace veřejné dopravy v Pardubickém kraji, která ji po jejím spuštění v prosinci 2011 rozvrátila a mnoho cestujících vyhnala do aut. Kraj se chvástal, jak spolupracuje s obcemi a využívá jejich připomínek, obce si stěžovaly, že je kraj ignoruje a dělá si, co chce, občan si stěžoval, že ho ignorují obce i kraj. Jak dopadly tolik proklamované a v jiné větě opět zpochybňované úspory se už asi nedozvíme a sama představa o nárůstu cestujících byla iluzí. Kraj nebyl schopen poskytnout data o počtech cestujících na tratích, které opustil, a podle některých svých tvrzení snad tyto počty ani nezná, píše Pavel Prchal.

Kompletní článek ZDE

Brzo se provalí celá hrůza útoků bezpilotními letadly

4. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Podmínkou každé další etapy tzv. "války proti terorismu" bylo utajování. Protizákonná věznice v zálivu Guantánamo, tajná vězení CIA ve východní Evropě a tajné přeposílání vězňů plukovníku Kaddáfímu, to nebyla zrovna rozumná politika. Ale pokud se tato strategie utajovala, politikové měli možnost předstírat, že dělají něco proti terorismu," píše v deníku Times známý lidskoprávní právník Clive Stafford Smith.

Turecko zaútočilo na cíle v Sýrii

3. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podle zpráv turecké televize turecká armáda zaútočila s pomocí dělostřelectva na cíle v Sýrii, údajně v odvetu na minometné ostřelování vlastního území.

Ministr zahraničí Ahmet Davutoglu hovořil telefonicky s generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem a svolává krizové jednání Aliance.

Zdroj v angličtině: ZDE

"Za Evropu!" Tedy: "Za Spojené státy evropské!"

4. 10. 2012 / Emil Hruška

čas čtení 6 minut

První prezentace proběhla 1. října v Bruselu. Účel a obsah své útlé publikace nazvané "Za Evropu! Manifest" (Für Europa! Ein Manifest. Carl Hansen Verlag, München 2012) zde hlavně novinářům vyložili autoři Daniel Cohn-Bendit a Guy Verhofstadt. Takto oba europoslanci (Cohn-Bendit za francouzské Zelené, Verhofstadt coby belgický liberál) a zakladatelé tzv. Skupiny Spinelli (Spinelli Group), která vznikla v září 2010 a napříč politickým spektrem sdružuje europoslance zastávající myšlenku evropského federalismu (ve Skupině je jich údajně už na 100); nejen však europoslance, ale také vlivné bývalé či současné výrazně proevropsky orientované politiky. Dodejme ještě, že Altiero Spinelli (1907-1986) byl výrazným průkopníkem evropské integrace a zakladatelem Unie evropských federalistů; v jedné z jeho prací, vydané už v roce 1941, se poprvé objevil požadavek vytvoření evropského spolkového státu.

Soudruzi, blíží se volby!

4. 10. 2012 / Milan Valach

čas čtení 8 minut

Nač to před vámi tajit. Vždyť na vás záleží, jestli zvolíte a nebo stranu. Takto začíná jedna ze slavných povídek Šimka a Grossmanna. Tenkrát to byla parodie na faktický monopol moci v rukou KSČ. Ale není situace dnes až příliš podobná? Strany u moci se střídají, ale pro občany je to změna jen drobná. Co je tedy náš problém?

Začněme s tím, co všichni vidíme. Je to skutečnost, že současná vláda přijímá řadu rozhodnutí a zákonů, které jdou proti zájmům většiny lidí a které vyhovují jen nejbohatší menšině a velkým firmám. Jak to, že v demokracii mohou politikové rozhodovat proti zájmům většiny?

Kdo hledá práci, tak si ji najde! Aneb příběh o malém českém podnikateli.

4. 10. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Tento příběh se nedávno udál v malém městečku na východní Moravě. Nebudu jmenovat ani objekt, ani jméno, ba ani ono místo, protože bych tím jako by neviděl další, kteří (ne) jsou stejní jako podnikatel v tomto příběhu (případu).

Jedna paní středního věku (50), víc jak rok nezaměstnaná, zareagovala na inzerát v "Jobrapidu" (agentura pro zprostředkování práce a zaměstnání) s nabídkou práce jako pomocná síla v kuchyni a současně na úklid v restauraci, která v místě zaujímá přední pozici mezi ostatními podobnými subjekty. První pohovor ženy s potenciálním zaměstnavatelem byl poměrně krátký s tím, že aby mohla být přijata, musí si ji "vyzkoušet". Dohodli se tedy na dni, ve kterém paní přijde do práce, aby si ověřil její schopnosti coby "pomocné síly v kuchyni a uklízečky".

BRITÁNIE:

Vláda přiznala, že provedla konkurs na provozování železnice nekompetentně

3. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Nový britský ministr dopravy Patrick McLoughlin přiznal, že při soutěži o nejlukrativnější železniční trasu v Británii, západní šestisetkilometrovou trasu Londýn-Glasgow, kdy byla koncese odebrána dosavadnímu držiteli Virgin Trains a předána kontroverzní americké firmě First, došlo k závažným a rozsáhlým chybám. Výsledek konkurzu bude zrušen. Vlaky na trase Londýn-Glasgow bude dál zatím provozovat dosavadní držitel koncese. Daňoví poplatníci poskytnou účastníkům nepovedeného konkurzu odškodnění ve výši 40 milionů liber a soutěž o novou koncesi se bude konat znovu někdy v budoucnosti.

Dny palestinského filmu v Praze otevře světoznámý režisér Elia Suleiman

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V pražském kině Světozor se budou od 4.--7.10. poprvé konat Dny palestinského filmu. Festival zahájí snímek Čas, který zbývá od světoznámého režiséra Elii Suleimana, který bude rovněž osobně po projekci přítomen. Diváci tak budou mít jedinečnou příležitost popovídat si s touto mimořádnou filmovou osobností.

Buffalo Bill prezidentem?

3. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Roman Joch je člověk fascinovaný nejhoršími tradicemi britského imperialismu a mýty Divokého Západu. Obdivuje mentální výbavu kolonizátorů z dob, kdy se "domorodci" - cizí, nebo ti naši, to je jedno, jsme přece loajální pouze k vlastnímu stavu - ještě nedali elegantně vyřídit "chytrými bombami" a bezpilotními nálety. Proto je bylo třeba prostě střílet, a na tuhle špinavou práci jste museli mít lidi. Roman Joch fascinovaný politickým násilím k takovým lidem patřit chce. Myslím si, že těm, kdo oceňují jeho oportunní kritiku Václava Klause po víkendovém "atentátu", některé podstatné věci unikají.

Panu profesorovi s úctou

3. 10. 2012 / Pavel Kelly-Tychtl

čas čtení 6 minut

Na začátku tohoto týdne zemřel britský historik Eric Hobsbawm. Historik k jehož jménu se váze mnoho epitafů: "legendární", "slovutný", "autor monumentálního díla", "nepoučitelný marxista". Eric Hobsbawm, stejně jako jeho dílo, vyvolává obdiv, odvržení a všeobecnou kontroverzi. Hobsbawm je autor stejně provokativní jako inspirující.

Měl jsem možnost se Ericem Hobsbawmem krátce setkat, kdy jsem si v roce 1992 zapsal na New School for Social Research, kde jsem tehdy studoval, jeho seminář o "krátkém dvacátém století", jak později nazval svou slavnou knihu. Byl jsem tehdy mladík něco málo než dvacetiletý se zkušenosti života v Československu sedmdesátých a osmdesátých letech a krátkou dobou po "sametové revoluci". Devadesátá léta znamenala pro mou generaci, alespoň pro tu část, kterou jsem znal - tedy poněkud privilegovanou skupinu se vzděláním na jedné z, v rámci systému nejžádanějších vysokých škol v hlavním městě, příslib radikálně nových možností. Ocitl jsem se tak v roce 1992 v New Yorku s neskutečným pocitem, že jsem přistál na Marsu.

Časť z Vás za riekou Moravou úplne zošalela

3. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Chcem reagovať na článok, ktorý napísal pán Luděk Prokop. Ospravedlňujem sa za úprimnosť, ale mám pocit, že časť z Vás za riekou Moravou úplne zošalela,píše Ján Lakota.

Útočník použil pri streľbe na prezidenta štátu zbraň. Je úplne jedno akú. Keby prišiel na benzínovú pumpu, do banky, alebo by ju nebodaj namieril na policajta a ten ho zastrelí, policajt jednal v nutnej obrane. Tak isto aj nositeľ zbrojného preukazu "A". V prípade benzínovej pumpy resp. banky ide o ozbrojenú lúpež. Je úplne jedno akú pištoľ páchateľ v ruke drží. Aj keby bola vodná, striekacia, plynová, vzduchová.

Na prezidenta Čiech bol spáchaný pokus o vraždu resp. atentát. Je úplne jedno či sa volá Klaus alebo Maus. Je to prezident!!!

Ochranka prezidenta USA by z atentátnika spravila cedidlo, alebo by zhnil vo federálnej väznici. Pán Luděk Prokop je mierne povedané nevzdelaný v práve. Každý držteľ legálnej zbrane vie viac ako on.

Roman Joch je "člověk zvláštního ražení"

3. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Rád bych reagoval na článek Borise Cveka, Čin Romana Jocha,  ve kterém vyzvedává vyjádření, jež cituje:

"My občané republikánského smýšlení čekáme od našich státních představitelů odvahu, a to především odvahu pod palbou. Nikdo nemá povinnost stát se vrcholným politikem, ale když se jím stane, tak musí s kůží na trh a riskovat nepříjemné věci",

píše Pavel Krajtl.

Rusko vyzvalo NATO, aby se v syrské krizi drželo stranou

3. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Náměstek ruského ministra zahraničí Genadij Gatilov včera adresoval NATO a arabským zemím Perského zálivu jedno z nejexplicitnějších varování za celých osmnáct měsíců konfliktu v Sýrii.

"Při našich kontaktech s partnery v NATO a v regionu je vyzýváme, aby nevyhledávali záminky k provedení vojenského scénáře, nebo k uplatnění iniciativ jako humanitární koridory nebo nárazníkové zóny," řekl Gatilov agentuře Interfax.

Debata Ludvík Hovorka - Ondřej Dostál:

Zdravotnictví jako oběť chtivosti pojišťoven

2. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta



Kandidát do Senátu a odpůrce privatizace zdravotnictví Ludvík Hovorka v debatě s právníkem specializujícím se na oblast medicínského práva Ondřejem Dostálem. Témata debaty se vztahují k vzájemnému ovládání pojišťoven a zdravotnických zařízení. K privatizaci zdravotních pojišťoven. K odpovědnosti státu za zdravotní péči vyplývající z ústavy. K lobistickým projektům jako je například IZIP a střetu zájmů ve správních a dozorčních radách zdravotních pojišťoven a zdravotnických zřízení.

Předchozí debaty:

Jakub Kříž - Milan Valach debatují o církevních restitucích ZDE

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

Saakašvili přiznal porážku

3. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Gruzínský prezident Michail Saakašvili přiznal porážku v parlamentních volbách. Řekl, že novou vládu utvoří opoziční miliardář Bidzina Ivanišvili. V televizním projevu k národu v úterý Saakašvili uvedl, že jeho vládnoucí Sjednocené národní hnutí prohrálo volby a volby vyhrála Ivanišviliho koalice "Gruzínský sen". Požadoval, aby Gruzínci volební výsledky respektovali. "Jsme přesvědčeni, že jejich názory jsou extremně nesprávné. Ale demokracie funguje takovým způsobem, že gruzínský lid rozhoduje většinou," řekl.

Neschvalujme násilí proti prezidentovi

3. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

V Britských listech proběhlo několik článku o "chrastavském incidentu", kde protestující občan "simuloval" střelbu do prezidenta ze "vzduchové" pistole, píše Petr Spelina. Chápu, že mnozí autoři mají výhrady k současnému prezidentovi či vládě (a často právem) nicméně bych doporučoval velikou opatrnost při zjevném relativizování tohoto incidentu. To je stejně chybné jako když jiná "pravicovější" média relativizovala jiné formy násilných protestu (včetně házení předměty).

Střelba do kohokoliv (byť simulovaná) je zcela nepřípustná a nemyslím si že žádná země na světě by si měla dovolit tolerovat útok na hlavu státu.

Britské listy nevedou předvolební kampaň

3. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

V agitační tiskovině KSČM s názvem Středočeská volební třešnička byl zčásti přetištěn článek Radka Tůmy, který zveřejnily Britské listy. Autor v něm formou osobní výpovědi popisuje nedobré zkušenosti z druhé poloviny svého života a kontrastuje je s tou první, kdy se podle něj sice "musela držet hubu a krok", ale měl zajištěnou práci a nebál se prý přivést na svět děti. Na základě toho autor sděluje, že bude volit komunisty.

Pane ministře, v Entropě to bez medializace nejde!

3. 10. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 3 minuty

Ministr Jaromír Drábek v souvislosti se zadržením svého náměstka, podle serveru iDnes, kritizoval protikorupční policii mimo jiné takto: "Situace, kdy první náměstek ministra je z něčeho obviněn a ministr se to ani na žádost od policie nedozví dříve, než se to dozví veřejnost a média, je podle mě skandální," prohlásil prý Drábek.

Ano, situace provázející existenci této vlády jsou už nějakou dobu skandální.

Pracovat bez platu i po osmdesátce?

3. 10. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 8 minut

Občas lze vidět v českém tisku téměř pohrdání starými lidmi. Kdo se takto vyjadřuje, určitě nepřemýšlí a neuvědomuje si, že když bude zdravě žít, možná se také dožije stáří. Co mají dělat ti lidé, kteří už staří jsou? Někteří vědečtí pracovníci v Kanadě mají možnost věnovat se své práci i dlouho po odchodu do penze. Má to jeden háček: pracují, ale nedostávají plat. Proč to dělají? 

Bahrajn: Nepokoje po pohřbu opozičního aktivisty

3. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Demonstranti v Bahrajnu v úterý vrhali na policii lahve se zápalnou směsí a kamení, když se pokoušela rozehnat vodními děly pohřební průvod Alího Ahmeda Mušajmy. Tento třiadvacetiletý šíita odsouzený do vězení za účast na loňských protivládních nepokojích byl od srpna v nemocnici a zemřel na komplikace vyvolané srpkovitou anémií. Opozice obviňuje úřady, že jeho smrt zavinila, když mu neposkytla adekvátní lékařskou péči. K podobným nepokojům dochází v Bahrajnu, kde má základnu americká 5. flotila, takřka každý den.

28155

Důležité je ujasnit si, jestli chci nebo nechci!

Letně-podzimní reportáž z královéhradecké Charity

2. 10. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 8 minut

< Brankář bezdomovců chytil střelu krajských úředníků (v modrobílém).

Jedním z hlavních pojmů, které jsem si vštípil během svého studia na sociální škole byla "sociální fantazie" -- talent nacházet konkrétní neotřelé přístupy k sociální problematice. Už v zimě jsem psal, že v královéhradeckém charitním středisku sociálních služeb pro lidi bez domova, Domě Matky Terezy (DMT), kde jsem nyní zaměstnán, tento talent mají -- a přesvědčil jsem se o tom i v létě.

Hnědá na rozcestí

2. 10. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

V předvečer výročí mnichovské tragédie (pro demokratické Československo i celý svět) došlo k výtržnosti a naprostému (úmyslnému?) selhání prezidentské ochranky. Jakkoli je útok na hlavu státu vážnou záležitostí, a to bez ohledu na fakt, že prezident nebyl více méně poraněn, mnohem vážnějším jsou následné verbální útoky Václava Klause a jeho věrných na institut svobody slova.

"Jak si někteří pisálkové zahrávají s mou osobou, nejen s Václavem Klausem, ale s prezidentem republiky, je v civilizovaném státě nevídané," prohlásil Klaus pro MF Dnes.

Falešný a prázdný terč

2. 10. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Chrastavský "atentátník" rozdává rozhovory a "postřelený" prezident odevšad slyší, že si za atentát, co vlastně nebyl atentát, jakoby může sám. Střílet na politiky je U Nás přece už od Paroubkových dob normální. Loutky a maňásci jsou tu od toho !

Po učitelkách (učitelé nejsou) se dnes ve školních třídách běžně hází houbou, křídou, židlí, v těch moderněji vybavených vzdělávacích ústavech se střílí po pedagožkách lejzrem. Učitelky jsou přece placené za to chodit s kůží na trh.

Známe je: Občas nějaká svlíkne, dobře jim tak, nestydám !

Po Paroubkovi se házela plata vajec. Organizovalo se to na fejsbuku a byla to náramná prdel, všichni slušní občané fandili. Very kůl !

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 205 osob bankovním příkazem celkovou částkou 39 854.43 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 17 443.37 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.8. 2012 částku 115 704.00 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37497