Jimmy Carter: "Nikdy jsme neshodili jedinou bombu. Nevystřelili jsme jediný výstřel. Nikdy jsme nešli do války."

11. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Týdeník Observer otiskl v neděli rozsáhlý portrét bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera (86), založený na rozhovoru s ním. Je tomu třicet let, co odešel z prezidentského úřadu. Původně byl farmářem, pěstujícím burské oříšky. Žije dodnes ve svém rodném městě Plains, ve státě Georgia, a je plný energie. Carter byl výjimkou na americké politické scéně: Ačkoliv je levičák, je to baptista. Nábožensky založený Demokrat, který dává etické principy nade všechno.

Bojíme se, nejsme zvířata, říkají Romové z ubytovny

11. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Kolem deváté hodiny večer už v příhraničním městě panuje klid. V ulicích však stále dohlížejí skupinky těžkooděnců. Nechybí ani u ubytovny Sport, kam měl zhruba pětisethlavý dav v podvečer namířeno.

Teď s jeho obyvateli u vchodu rozmlouvá evangelický farář Mikuláš Vymětal, který se na severu účastnil akcí iniciativy Násilí není řešení.

Lidé mu popisují obavy z posledních dní. "Bojíme se. Není spravedlivé, že se musíme schovávat. Ani do krámu nemůžeme. Děti mají strach, jsou zvyklé běhat venku. My za to nemůžeme, že jsme tmaví. Jaký jsme se narodili, takoví jsme. Nejsme zvířata," líčí kazateli žena středního věku a ostatní souhlasně přikyvují.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Článek v MFD shrnuje, co člověk v těchto dnech slyší v ČR všude: Vláda a politikové lidi neposlouchají, dělají si, co chtějí. Frustrace obyvatelstva se ale přece nesmí zvrhnout v rasismus proti menšině... Četní místní občané svědčí, že místní Romové jsou do většinového obyvatelstva zcela integrováni. Problémy ve šluknovském výběžku jsou uměle vytvářeny vnějšími faktory, přesně řečeno vládní politikou a neskrupulózními podnikateli a svážením nové chudiny do oblasti. Byli jsme informováni jedním občanem z Varnsdorfu, že jeden místní podnikatel účtuje Romům za ubytování 9000 Kč na osobu a měsíc...

Jak na to poukázal jeden politik, tak, jak se chovají někteří asociální Romové, se budou zanedlouho chovat i "běloši", až je stát přivede na mizinu. Co budete dělat, až vám seberou možnost zaměstnání i sociální dávky? Budete stále považovat stát za svůj? Jak se budete živit? Nebudete krást?

Rasistické násilnosti v severních Čechách

10. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

V sobotu se v severních Čechách konaly tři rasistické demonstrace. Největší, ve Varnsdorfu, rozehnala policie a použila proti němu vodní dělo a koně. Dav se snažil dostat k romské ubytovně. Demonstranti po policistech házeli kamením, lahvemi a dělbuchy. Rasistické protesty organizovala Dělnická strana sociální spravedlnosti Tomáše Vandase. Zneužívala strachu lidí z asociálního chování a kriminality do oblasti podnikateli svážených příslušníků chudinské romské menšiny. Proti podnikatelům, kteří sociální napětí vyvolávají, místní občané nedemonstrovali.

Zdroj ZDE

Izrael čelí nejhorší krizi ve vztazích s Egyptem za posledních třicet let

10. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Izrael čelí nejhorší krizi ve svých vztazích s Egyptem za posledních třicet let. Byl donucen nouzově odvézt letadlem diplomaty a jejich rodinné příslušníky do bezpečí, protože na izraelské velvyslanectví v Káhiře zaútočil hněvivý dav.

Obléhání izraelského velvyslanectví skončilo útěkem 86 Izraelců poté, co po rozhovorech izraelského premiéra Binjamina Netenyahua s americkým prezidentem Obamou Bílý dům zasáhl.

Egyptští demonstranti obsadili izraelské velvyslanectví

10. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Protestující Egypťané vnikli do budovy izraelského velvyslanectví v Káhiře a obsadili její prostory. Bezpečnostní složky použily slzný plyn, zatímco demonstranti vrhali na policejní vozidla kameny a Molovovy koktejly. Izraelský velvyslanec Jicchak Levanon s rodinou i personálem velvyslanectví odletěl ze země.

Americká knihkupectví budou otevřena až do půlnoci. Bude se prodávat Murakamiho bestseler

10. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Do amerických knihkupectví přichází anglický překlad kultovní trilogie japonského autora Harukiho Murakamiho 1Q84. Trilogie má tisíc stran. Její vydání připomíná vydání knih o Harrym Potterovi, neboť americká knihkupectví očekávají tak obrovskou poptávku, že plánují mít otevřeno až do půlnoci.

V Japonsku se Murakamiho knihy prodalo za dva měsíce milion výtisků. Anglosasové čekali dva roky na dokončení překladu knihy do angličtiny. Murakami se specializuje na rozhraní mezi reálným a fantazijním světem. Jde o příběhm Aomama, nájemného vraha, a Tenga, spisovatele, jejichž životy se prolínají ve stále fantasknějším světě. Čtenáři silně oceňují, jak dokáže Murakami mísit každodenní zážitky s fantastičnem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Skupina G7 nabídla jen málo pro uklidnění světových trhů

10. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Skupina ministrů financí sedmi nejsilnějších ekonomik světa v pátek podnikla pokus o koordinovanou odpověď na zpomalení globální ekonomiky, avšak nabídla jen málo konkrétních opatření a navzájem se neshoduje ohledně důrazu kladeného na dluhovou krizi v EU.

ČMKOS:

Schválená novela zákoníku práce -- vládní pobídka pro vyhazování mladých lidí

10. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Novela zákoníku práce přes dílčí opatření, která zlepší právní regulaci v oblasti pracovněprávních vztahů, celkově snižuje úroveň ochrany a jistot zaměstnanců a omezuje jejich odborová práva. Proklamovaná vyšší flexibilita je zaměněna za snižování pracovněprávní ochrany zaměstnance. Výjimkou je nová úprava kont pracovní doby. Jde o nové ustanovení, které bylo do novely zařazeno na návrh odborů a zaměstnavatelů. Novela zákoníku práce přináší velký prostor pro tzv. prekérní formy pracovních vztahů, které nezajišťují zaměstnanci stejnou ochranu, a nastavuje podmínky a právní nástroje, jež povedou k tomu, že pracovní poměr na dobu neurčitou s plným úvazkem, který je základním předpokladem pro rozvoj osobního, zejména rodinného života, bude pro stále větší počet zaměstnanců nedosažitelný. Zejména staví na roveň pracovní poměr dohodám o pracovní činnosti a o provedení práce, které chrání zaměstnance zcela nedostatečně.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Německá FDP požaduje referendum o fondu EFSF

9. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Koaliční strana FDP oznámila, že bude usilovat o referendum o evropském "záchranném" fondu EFSF. To znamená další vážnou komplikaci finanční pomoci Řecku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Výzva vládě k činnosti

Vláda neplní Program koncepce romské integrace

10. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Situace ve Šluknovském výběžku je alarmující. Vyhrocené vztahy mezi Romy a majoritou vedou ke ztrátě sociálního smíru a nutí odpovědné orgány k přijímání rychlých, represivních opatření. Uvědomujeme si, že zaručení pocitu bezpečí pro všechny je v této chvíli prvořadým úkolem veřejné správy. Nesmíme ale zapomínat, že podstata problému tkví v dlouhodobém neuplatňování systémových řešení odstraňujících příčiny sociálního vyloučení. Pokud vláda ČR nebude tyto problémy řešit systémově, vyskytne se podobná situace jako na Šluknovsku i na jiných místech ČR.

Ruská armáda od roku 2014 zavede novou generaci tanků

10. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ruská armáda plánuje rozsáhlé přezbrojení svých obrněných jednotek hlavním bojovým tankem (MBT) nové generace, a to v letech 2014-2020, oznámilo dnes ministerstvo obrany. Podle plánu by nové tanky měly tvořit až 70% výzbroje ruských tankových jednotek, sdělil mluvčí ministerstva podplukovník Sergej Vlasov.

Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.

8. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Aktuální zpravodajství ze světa dostupné nejen na sociální síti Facebook, ale i na webu. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, o kterých se v Česku ale mnoho nedovíte. Připravuje Štěpán Kotrba

Od pondělí, kdy se rozběhla zpravodajská stránka Jiné zprávy, jste si do včerejší půlnoci zobrazili 58.479 příspěvků. Čtenářů měla stránka za den 3160. Nejvíce vás zajímala cesta pákistánského prezidenta Asifa Alí Zardárího do Pekingu a fakt, že Rusko bude udržovat kontakt s Prozatímní národní radou Libye.

Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Nejvíce zajímá "jiné" zahraniční zpravodajství muže (76%) ve věku 25-34 let (39%). Tato cílová skupina je prakticky shodná s posluchači Radiožurnálu. Stránka si našla čtenáře i v Maďarsku, Japonsku a Švédsku.

webová stránka JINÉ ZPRÁVY ZDE

RSS 2.0 kanál k odběru zpráv ZDE

Michael Moore: Byl jsem nejnenáviděnějším člověkem v USA

Guardian těsně před 11. zářím zveřejnil část nové knihy Michaela Moora Here Comes Trouble: Stories From My Life

9. 9. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Britský deník Guardian zveřejnil na svých stránkách úryvek z nové knihy Michaela Moora. Známý americký dokumentarista, který se proslavil snímky Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11 a řadou dalších filmů, v nichž otevřeně kritizuje zejména konsekvence republikánské politiky, zde popisuje své zážitky způsobené někdy až neuvěřitelnými reakcemi některých společenských kruhů na jeho filmy. Z ukázky je patrné, že Moore vidí sám sebe jako skutečného hybatele amerických dějin. Je-li ovšem pravda, jak tvrdí ve své knize, že jednu dobu ho doprovázelo devět tělesných strážců s výcvikem elitních vojáků námořnictva, nelze to asi považovat za přehnané.

Moore vcelku barvitě, jazykem typickým i pro jeho filmy, popisuje vysokou míru sdílené nenávisti proti jeho osobě. Je skutečně těžko uvěřitelné, že vyslovení názoru prostřednictvím filmu dokáže u části společnosti -- postrádající sebekritický odstup -- způsobit tak vysokou míru agresivity. Není-li kniha více literární fikcí -- a Moore veřejně prohlásil, že fikci rád nemá -- pak to může být zajímavé svědectví o tom, jak je nebezpečné poukazovat na zjevná fakta, jsou-li v rozporu s nějakou mocnou ideologií. Zvlášť, dělá-li to provokativní, poutavou formou.

EU versus nacionalističtí běsi

9. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když jsem sledoval video, kde šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet poměrně podrážděně hájí (po 49, minutě) euro na dotaz novináře s německým přízvukem, uvědomil jsem si, jak moc se změnila Evropa za posledních pár let, když dnes spolu Francouz a Němec mluví anglicky. Krize eurozóny je spojená s rizikem krize Evropy jako takového nadnárodního uskupení, v němž Francouz s Němcem mluví globálním jazykem, s rizikem návratu od univerzální evropské civilizace k nacionálním běsům minulosti.

Ovidius a kachny, aneb V jazyce to přece není...

9. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ač si to vesměs odmítáme připustit, i po několika staletích "osvěcování" žijeme v zásadě v zajetí mytologie. A tato "bílá mytologie", jak ji pojmenoval Jacques Derrida, není v principu o nic méně zaslepující vůči faktům než historky nějakého křováckého kmene - a možná dokonce více, protože Křováci zajisté musejí být dobrými pozorovateli svého drsného životního prostředí. Vezměme třeba proslulou pasáž z Ovidiových Proměn, v níž se zdůrazňuje naprosto výjimečné postavení člověka právě vzešlého z rukou stvořitele: ...člověku dal on vztyčenou tvář / a k nebi mu kázal hledět /a zrak svůj vzpřímený / k hvězdám do výše vzpínat...

Rozšíří se arabské povstání do subsaharské Afriky?

9. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

"Moc diktátorů spočívá na dobrovolné poslušnosti lidí, kterým vládnou, a pokud lidé dokážou vyvinout techniky, jak jim souhlas upřít, režim se rozpadne," prohlásil kdysi Gene Sharp, autor knihy From Dictatorship to Democracy (Od diktatury k demokracii).

"Vědecký bulvár" na Novinkách

9. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Na Novinkách.cz se zase po čase objevil článek o nadějné léčbě rakoviny. Nyní má jít o zázračnou vakcínu kubánské produkce, která prý udělá z rakoviny plic chronické onemocnění bez fatálních následků. Překvapilo mne, že jsem o tak ohromném úspěchu zatím nikde jinde nečetl, a tak jsem začal hledat vědecké články, kde jsou o tomto způsobu léčby relevantní informace. Celé nadšení se evidentně opírá o článek, zveřejněný v roce 2008 ve vysoce prestižním časopise Journal of Clinical Oncology (Vinageras et al. "Phase II Randomized Controlled Trial of an Epidermal Growth Factor Vaccine in Advanced Non--Small-Cell Lung Cancer").

Větší účast pacientů při léčbě i vymahatelnější práva slibuje balík zákonů, který odsouhlasili poslanci. Skutečně?

9. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Poslanecká sněmovna, přesněji řečeno koaliční část PS, schválila tři z balíku připravovaných zákonů "Velké zdravotnické reformy" Mám-li být trochu jízlivý, pak slibovaný balík zákonů, který má přinést řadu výhod pacientům, není nic jiného, než snaha opít občany rohlíkem.

Traktér U Vopičky

9. 9. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 5 minut

Jen krátce úvodem:
Jak jsem předeslal knížce Nesmrtelná duše aneb Facka má padnout rychle (Akropolis 2009), fejetony z hospody U Vopičky, které tu a tam píšu už téměř deset let, měly původně jiné postavičky. Nejprve se štamgasti jmenovali Mindrák, Ksindl a Dolejzal, což se někdejšímu nakladateli mé první knihy fejetonů (Jak se stal Rockefeller miliardářem aneb Neštěstí mohou být různá, Academia 2003) nějak nelíbilo a přiměl mě nahradit je jmény Slinta, Cinta, Brepta a Švindl, což se zase nějak nelíbilo mně. Proto jsem ta jména posléze ve fejetonech nahradil průhlednými variantami jmen českých kritiků, kteří bývají vzdělaní, tolerantní a nad věcí a zejména mají smysl pro sebeironii a humor. Tolik úvodem k sérii.

1.

ZLATÉ ČASY

Hostinec U Vopičky je nenápadné místo, skryté za rohem ve vedlejší uličce na Malé Straně, dosud nepříliš navštěvované cizinci. Proto se v něm schází ponejvíce stálá společnost. Tvoří ji Hamánek, který pěstuje nutrie a jejich masem se většinou živí a zlé jazyky tvrdí, že jím i páchne, dále nezaměstnaný básník Šušma, prodavač ušanek z Karlovy ulice Penížek, který své chlebodárce upřímně nenávidí a raději by umrzl, než by si narazil na lysou hlavu své zboží; také zlý trafikant Olek Krákora, který by chtěl být prezidentem, ale nemůže, jelikož byl kdysi komunistou; pravidelným návštěvníkem je též Blahoslav Brejžek, který uvádí jako své zaměstnání "zástupce vedoucího mobilní hygienické jednotky", což, jak říká lidově Hamánek, znamená "závozník u hovnocucu". Tento Blahoslav Brejžek se kdysi, chtěje se pochlubit, na pohlednici z Thajska v rychlosti podepsal Bl.Brejžek a do té doby mu přívětiví štamgasti říkají jedině Blbrejžek. Pivnici navštěvuje také invalidní důchodce Zlomeček, jenž občas tragicky podniká; často přichází někdejší zaměstnanec OPBH Churaň, který podvodně privatizoval dva malostranské domy, z nichž vyhnal nájemníky a zřídil v nich penzión a restauraci, jež je ovšem i na něj samotného moc drahá. Jestliže ho chtějí štamgasti potěšit, nazývají ho Čuraněm anebo něžně Pátá Bé. Oblíbeným hostem je ing. Babička, jenž ač inženýr, zpívá na Karlově mostě s harmonikou a snaží se každému vnutit svá CD. V hostinci zpívat nesmí. Tu a tam přichází i penzionovaný novinář Strmoles a také šlapka Kačka, řečená Hroch, jedna z mála hostů, které jejich práce baví. Hostinskému se říká Vopička podle hospody, ale jmenuje se Novák.

27171

Koutek reklamní tuposti 34 -- Když vám zhubne mozek

9. 9. 2011 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Server Úschovna.cz, přes který si občas posíláme obrázky do těchto koutků, musí logicky vydělávat na reklamě. Bannery, jako je tento zelený, by ale snad neměl na oči lidem pustit nikdo. Mohli bychom uspořádat soutěž, kdo najde víc kopanců v tak krátkém textu. Za nás na rozjezd aspoň pár otázek:

  • Proč se střídá tykání a vykání?

66% Američanů se domnívá, že vliv USA po 11. září klesl

9. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Většina občanů USA je toho názoru, že jejich země v minulé dekádě věnovala příliš mnoho vojáků a peněz na reakci na útoky z 11. září. Výsledkem je podle nich pokles síly americké ekonomiky a úpadek amerického vlivu ve světě. Tvrdí to společný výzkum University of Maryland a Program on International Public Attitudes.

Plesl, novinář oligarchie

8. 9. 2011 / Ivo Bubeník

čas čtení 5 minut

Tak jsem se zas jednou díval na Hyde Park. Na odpovědi a argumenty prý nejlepšího českého novináře a komentátora J.Plesla z deníku HN. Musím konstatovat, že mne nezklamal svou servilitou k vládě, která svými reformními triky bezostyšně nahrává bohatým. Ne že bych s ním v něčem nesouhlasil. A ač v něj diváci vkládali asi velké naděje jak to vládě natře, jak vše objektivně a nestranně vysvětlí, nic z toho se nestalo. Zásadně ovšem konstatoval, že by se vláda měla přestat hádat.

Jestliže však novinář Plesl na dotaz diváka souhlasil, že 80% veřejnosti opovrhuje vládou, a později na další dotaz sdělí, že je příznivcem dnešních reforem, nejde mi to dohromady. Kdo se tedy mýlí? 6-7 milionů obyvatel nebo novinář Plesl, nebo vláda? Troufnu si řici, že to je naprosto stejná situace jako za vlády KSČ. Lid sice slyšel a viděl všechny nestoudnosti, vláda a její novináři psali a mleli své chvalozpěvy.

Reformy jsou podle Plesla nevyhnutelné. Plesl tvrdí, že prý nejsou peníze, musí se šetřit. Musíme omezit spotřebu, osekat výdaje. Přitom Česká republika je jednou z nejméně zadlužených zemí v Evropě.

ČÍNA:

Kde jsou miliony chybějících žen?

8. 9. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 12 minut

Paní Mara Hvistendahlová je v Pekingu dopisovatelkou časopisu Science a dřívější profesorkou žurnalistiky na Fudanské univerzitě v Šanghaji. Je autorkou knihy Unnatural Selection (Nepřirozený výběr), v níž ukazuje, že asijská praxe, která dává přednost při porodech jednomu pohlaví zatímco druhé potlačuje přerušením těhotenství, způsobuje poruchy v číselném poměru mužů a žen na celém světě. Následující text je vzat z její diskuse s panem Brianem Bethunem, reportérem kanadského týdeníku Maclean's.

Jak (ne)přicházet o iluze

8. 9. 2011 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

To, že je tisk jako médium prodejný, jsme mohli zjistit nejpozději pár let po tzv. sametové revoluci. Veškeré noviny od místních po centrální byly postupně prodány nebo různým způsobem zašantročeny majitelům novinových koncernů, kteří k tomu vždycky našli ochotné domácí pomahače, často z řad bývalého režimního establišmentu. Za prachy všechno! bylo jejich heslem dávno před revolucí.

Víte, která jsou nejlepší léta?

8. 9. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Ta určitě ošidná otázka by mě zrovna teď nutně nenapadla. Mladším a mladým by nemuselo okamžitě moc říkat ani jméno "Jane Fonda", nemálo populární dcery přinejmenším stejně slavného filmového herce Henryho Fondy. Samozřejmě stěží člověku unikne, když očima zrovna teď, na sklonku léta, zakopne o to jméno hned ve dvou renomovaných týdenících, jak v NEWSWEEKu, tak v TIME. A ovšem, jen ti nemálo dnes již staří si ještě připomenou nejen mladou výraznou herečku, ale také to, s jakým nasazením působila jako mírová aktivistka v časech, kdy naplno zuřila válka ve Vietnamu. Takže už je venku přinejmenším to, že Jane Fonda dnes jistě nebude zrovna mladice. Takže pokud by odpovídal na shora zadanou otázku někdo takový, jako je "Fondová", šlo by jistě o zkušenost celoživotní, ne-li také důvěryhodně bilancující.

I čísla mohou (někdy, kéž by!) mluvit (7)

Také se (žel, v horším směru) srovnal teď krok mezi EU a USA

8. 9. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Pokud máme z čeho žít, anebo dokonce pokud máme výnosné zaměstnání, je nám zřejmě hej (i bez toho následného "počkej"). Samozřejmě teď neuvažujeme třeba o zhoršování těch příjmů či úspor případnou inflací. Případná míra nezaměstnanosti je dvousečnou "zbraní": Především tím, že ubývá plátců daní. Následně tím, že úměrně přibývá těch, kterým musí stát ze svých zmenšených příjmů poskytnout aspoň trochu přijatelnou podporu v nezaměstnanosti. Zároveň takto klesá poptávka na trhu, což podvazuje nejen výrobu potravin a jejich odbyt.

Znechucen

8. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Současná doba je už taková, že jsem zcela znechucen, protože už devět měsíců se snažím získat nějaké zaměstnání. Skoro denně rozesílám životopis a jezdím na výběrová řízení apod. a stále nic.... Zato mám zajímavé zkušenosti ZDE, píše Jiří Řeháček.

Nemocná pojišťovna! A co potom opravdoví pacienti?

8. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Nemohu se zbavit dojmu, že stále více skutečností potvrzuje fakt, že to s českým zdravotnictvím obecně,jde od deseti k pěti. Jakkoliv se tvrdí, že konkurence je zdravá, v případě zařízení, které mají co do činění se zdravím, je to poněkud problematické.

Spolkový ústavní soud omezil další sanace zadlužených zemí, zakázal fiskální unii

8. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Německý ústavní soud se rozhodl vyhnout "soumraku bohů" a přijal šalamounské rozhodnutí. Schválil kroky ve prospěch hospodářsky slabých členských zemí měnové unie, které už spolková vláda podnikla, ale do budoucna takové kroky významně omezil a zakázal kroky směřující k evropské fiskální unii. Jinak řečeno, tento nález znamená konec eurobondů.

Když začalo povstání, britská divize americké zbrojovky pracovala pro Kaddáfího

8. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Britská divize americké zbrojovky General Dynamics modernizovala komunikační vybavení nejobávanější Kaddáfího jednotky právě v době, kdy na východě země vypuklo povstání. Smlouva se týkala nového rádiového vybavení pro tanky, dělostřelectvo a obrněné transportéry brigády Chamis, což byla elitní jednotka pod velením nejmladšího Kaddáfího syna.

Volební pochod skřetů

7. 9. 2011 / Chris Hedges

čas čtení 10 minut

Jediné zboží, které skřetí stát nabízí, je strach. - Všechny sentimentální výzvy adresované Obamově administrativě, aby použila peníze z fiskálního stimulu na veřejné investice jako jsou školy, knihovny, silnice, kliniky, veřejná doprava a oprava přehrad, a k tvorbě pracovních míst, jsou asi stejně účinné jako upřímné výzvy Stalinovi v éře Sovětského svazu. - Postarají se o to, abychom se navzájem sežrali.

KD│ Byl zahájen volební pochod skřetů. Vylezli z kanálů PR firem, organizací pro výzkum veřejného mínění, komerčních médií, dvou korporátních politických stran a z úřadu obsazovaného volbou, aby plnili éter stupiditami a absurditami, dokud nenastane stupidita poslední - prezidentské volby v roce 2012.

Republikán Romney: Pracovní místa vytvořím daňovými škrty, sankcemi proti Číně, těžbou ropy a oslabením odborů

7. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney má v plánu vytvořit pracovní místa tím, že omezí regulace a sníží daně firmám, omezí federální výdaje, zavede sankce proti Číně za její kurzovní praktiky, bude těžit více fosilních zdrojů v USA a oslabí postavení odborů. Oznámil to v úterý na mítinku v Nevadě.

Stanovisko ProAltu k vládou plánovaným škrtům v železniční dopravě

7. 9. 2011

čas čtení 5 minut

Rozpočet připravovaný vládou na rok 2012 předpokládá kroky, které ohrožují systém veřejné železniční dopravy v zemi. Nejdříve ministr Kalousek oznámil, že odepře krajům 600 milionů Kč z balíku, z nějž kraje financují objednané regionální vlaky. Asociace krajů se bránila poukazem na memorandum z doby Fischerovy vlády, které mělo zajistit stabilitu regionální dopravy na příštích 10 let. Ministr Kalousek ovšem právní závaznost memoranda neuznává, a proto celá věc pravděpodobně skončí soudem.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

60387