Ladislav Bátora na setkání tvrdého jádra českých antisemitů

5. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Z videa pořízeného 17. prosince 2005 je zřejmé, že se současný zástupce ministra Dobeše Ladislav Bátora zúčastnil setkání Vlastenecké fronty, na němž proběhla přednáška neonacisty Petra Kalinovského. Kalinovský je bývalým tiskovým mluvčím Národního odporu a ohlašovatelem rozpuštěné protižidovské demonstrace Maiselovou ulicí v lednu 2003. Přednáška proběhla v prostorách v ulici Ve smečkách 25, Praha 1, jež patřily a patrně stále patří magistrátu. Prostory lze pronajmout.

Vládě se to vymklo z ruky

5. 9. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Stovky, spíše však tisíce diskusních příspěvků pod články o demonstracích ve Šluknovském výběžku, se mj. pozastavují nad tím, že policejní těžkooděnci zasahují "proti vlastním lidem". Míněna tím je občanská většina, která je konfrontována s rostoucí každodenní drobnou kriminalitou, jež se projevuje zejména krádežemi v domech, na zahrádkách, krádežemi barevných kovů, rušením nočního klidu a někdy i otevřeným výsměchem vůči "gádžům", kteří pracují, zatímco flákačům stačí vybírat si sociální dávky.

Sedí na Hradě ta správná osoba?

5. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera jsem v Otázkách V. Moravce s napětím očekával, jak ministr zahraničí Schwarzenberg "vybruslí" z Moravcova naléhání na to, aby zaujal postoj k prezidentovu proslovu na setkání s velvyslanci, kde prezident, slovy ministra samotného, zahraniční politiku ministerstva zahraničí "sepsul".

Marx se zmýlil v komunismu, ale kapitalismu rozuměl správně:

Kapitalismus zničil vlastní sociální základnu

5. 9. 2011

čas čtení 5 minut

Karl Marx se možná zmýlil ve věci komunismu, ale pokud jde kapitalismus, měl z velké části pravdu. Vedlejším produktem finanční krize je fakt, že stále více lidí dospívá k názoru, že se Marx nemýlil. Velký německý filosof, ekonom a revolucionář 19. století věřil, že kapitalismus je krajně nestabilní a je v něm zabudována tendence vytvářet stále větší hospodářské vzestupy a pády, a v dlouhodobém výhledu je odsouzen k tomu, aby sám sebe zničil.

Americké poště akutně hrozí bankrot

5. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

The United States Postal Service dlouho žila na pokraji finančního pádu, ale nikdy se ještě neocitla tak blízko jako dnes: Má tak málo peněz, že nebude schopna zaplatit v září 5,5 miliardy a bude muset na celou zimu ukončit provoz, pokud Kongres nepodnikne rozhodnou akci na její finanční stabilizaci.

Extremisté znovu demonstrovali "proti Romům"

5. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

V sobotu vyrazilo na pochod Varnsdorfem několik stovek lidí. Snažili se dostat k ubytovně, kterou obývají Romové. Podle Šlachty se sobotní akce zúčastnila asi stovka sympatizantů tvrdého jádra extrémně pravicové scény. "Začínají této situace využívat krajně pravicové subjekty," uvedl šéf ÚOOZ. Řekl, že začátek problémů na severu Čech "neměl s extremismem nic společného".

Varnsdorf zažil pochod nejen v sobotu, ale i v pátek, kdy v něm protestovalo asi 500 lidí proti nepřizpůsobivým. Na příští víkend plánuje svůj mítink krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Zdroj: ZDE

IDnes studuje Wikileaks

5. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

IDnes nastudovala celou řadu informací z amerických diplomatických depeší o ČR, zveřejněných serverem Wikileaks minulý týden:

Američané dvacet let sledovali "temné" obchody se zbraněmi v ČR¨ ZDE

Dalík si vyžádal úplatek ZDE

USA považovaly Vondru za nejvěrnějšího spojence ZDE

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O hledání nepřítele, neboli O problému s přizpůsobivými

5. 9. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

V Německu zase jednou stoupla ekonomická kriminalita a vzpominaje na článek Jakuba Wolfa o "problému nepřizpůsobivých" jsem si zase jednou uvědomil, že i v téhle zemi se více a častěji píše a mluví o problémech, které vyvolávají takzvaní "nepřizpůsobiví" lidé, než o tom, kdo ve velkém okrádá stát a tím i jeho obyvatele. U nás se to vztahuje podivným způsobem nejčastěji na lidi zde žijící, kteří jsou Turky nebo mají předky, jež imigrovali do Německa z Turecka. A ačkoli to vlastně není etnický, ale sociální problém na úrovni rodin, často se mluví o skupině "Turků" a zapomíná se, kolik se jich do zdejšího ekonomického systému integrovalo úspěšně. A protože podle mého jsou pro stát větším problémem "přizpůsobiví" než "nepřizpůsobiví", píšu tuhle poznámku.

5. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Aktuální zpravodajství ze světa dostupné nejen na sociální síti Facebook, ale i na webu. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, o kterých se v Česku ale mnoho nedovíte. Připravuje Štěpán Kotrba

webová stránka JINÉ ZPRÁVY ZDE

RSS 2.0 kanál k odběru zpráv ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Cizinci si stěžují na obtěžování libyjskými povstalci

5. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Ghanský učitel se ukrývá ve svém domě a je si jist, že na checkpointu by kvůli své barvě kůže byl zadržen. Ozbrojení povstalci několik dní zadržují devatenáct ukrajinských kuchařů a olejářů kvůli nepodloženým tvrzením, že jsou ve skutečnosti odstřelovači Muammara Kaddáfího.

USA vyzývají Palestince, aby stáhli žádost o uznání

5. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa zahájila poslední diplomatickou kampaň, která by měla zabránit konfrontaci kvůli plánu Palestinců na uznání jejich státu v Organizaci spojených národů. Možná je ale již pozdě, tvrdí vysoce postavení američtí úředníci a cizí diplomati.

Británie spolupracovala s Kaddáfím na odvozu vězňů do třetích zemí

4. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Ukázalo se, že britské rozvědky spolupracovaly s tajnými službami Muammara Kaddáfího při odvozu vězňů do třetích zemí. V jedné vládní budově v Tripolisu byly nalezeny dokumenty, z nichž vyplývá, že britské rozvědky a Kaddáfího tajné služby spolupracovaly při odvozu jedné osoby, podezřívané z terorismu, z Hongkongu do Tripolisu. Muž byl odvezen i s manželkou a s dětmi. Britové spolupracovali na odvozu navzdory riziku, že bude muž mučen. CIA se na plánování akce nepodílela, ale velmi se zajímala o spolupráci na této akci a nabídla finanční podporu.

Ještě několik slov ke skupině bratří Mašínů

5. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 12 minut

Díval a poslouchal jsem v TV na "vyprávění" bratří Mašínů, jejich kolegy Paumera, stejně jako jejich příbuzných apod. Je to vyprávění, které se poslouchá jako pohádka o Draku a udatném Jankovi, který coby představitel dobra zvítězil nad zlem. Vyprávění, které nepostrádá napínavé momenty v zápase o dobro, momenty, kterými zlo vyvolalo to protivenství, odvahu a sílu, hrdinné rozhodnutí se zlem bojovat. Všemi prostředky, nehledě nalevo ani napravo. Tvrdě vpřed, utínat hlavy Drakovi, který se nadále a nebezpečně roztahuje a ovládá své okolí. V pohádce to však obyčejně končí happyendem, což o "této" pohádce říci nelze.

Vážné varování rodičům: "Váš syn včera zkonzumoval k obědu skoro 1 800 kalorií!"

5. 9. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Americká televizní stanice "ABC News" nás informovala o tom, že se v USA zvýšil počet dětí, které mívají hlad a nikdy nevědí, kdy a odkud přijde jejich další jídlo. Letos je takových dětí už 25%. Přes tento problém hladových dětí v USA, kterému bychom před dvaceti roky vůbec nechtěli věřit, současně roste v USA počet obézních dětí. Vysvětluje se to tím, že k vývoji obezity přispívá levné nekvalitní jídlo. V americkém státu Texas začali tento problém řešit.

Kolektivní ústavy nedokážou plnohodnotně nahrazovat rodinu

5. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Letos v červnu jsem dokončila magisterské studium na TF JČU v Českých Budějovicích obor vychovatelství -- pedagogika volného času. Závěrečnou práci jsem věnovala tématu Problematika SOS vesniček se zvláštním zřetelem na psychologické otázky. Cílem diplomové práce bylo představit SOS dětské vesničky, vysvětlit systém náhradní rodinné péče, popsat psychickou deprivaci a psychologické problémy, které se vyskytují v náhradní rodinné péči. Zajímalo mě, jak se psychická deprivace projevuje v nových rodinách (rodinách v SOS vesničkách) a jaký má vliv na další život dítěte. Konkrétně jsem se zaměřila na SOS dětské vesničky, které jsou jednou z forem profesionální pěstounské péče, napsala Renata Tomešková.

"Náš" (?) pan prezident a jeho "dobrý den", alias faux pas!

5. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Nejlepší poučení lze spatřovat v příkladu. Za předpokladu, že ten příklad není opakem toho, co předkládá za ponaučení. Jako kdybychom poslouchali kázání lékaře, jak s "cigárem" v ústech a zvednutým prstem veřejně káže: "Nekuřte, kouření způsobuje rakovinu!" Obecně se tomu říká: "Káže vodu, sám pije víno"!

430 000 občanů protestovalo v Izraeli

4. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Statisíce Izraelců demonstrovalo v sobotu večer v ulicích izraelských měst. Byla to dosud největší demonstrace za sociální spravedlnost a nižší náklady na živobytí. Demonstranti požadovali jasnou reakci vlády proti stále více ožebračovaným středním vrstvám.

Podle policejních odhadů se demonstrací a shromáždění po celém Izraeli účastnilo asi 430 000 lidí. Největší demonstrace byla v Tel Avivu. Tam demonstrovalo 300 000 osob. V Jeruzalémě se konal bezprecedentní pochod 50 000 lidí a v Haifě 40 000 lidí. Demonstrace se konaly i v menších městech.

Klausovi s jídlem roste chuť

3. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím, že Václavu Klausovi s jídlem roste chuť. Bezmoc Nečase a Kalouska, kteří mu nedokázali vzdorovat v případě vypuzení VV z vlády ani v případě Bátora, dosáhla takového stupně, že prezident začal útočit přímo na ministra zahraničí a zahraniční politiku vlády. Prezidentovi nesmrdělo ani to, když sám sebe spojil s Bátorou a nazval útoky na Bátoru jako pokus o útoky na něj ze strany těch, kdo si netroufnou útočit přímo na prezidenta.

Jak napravit aspoň jedno lidské a právní selhání českých zákonodárců a soudců

3. 9. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 5 minut

Ve sněmovně jsou právě příjmány zákony, které budou škodit skoro všem občanům, i když bohatým mnohem méně, a nesouhlasí s nimi ani celá koalice. Její rozklad možná způsobuje podezření, že za tuto špatnost nebudou dost odměněni všichni její strůjci a tak někteří pózují před voliči a mluví i o předčasných volbách. Media se možným pozadím sporu nezabývají, jsou zvyklá být na straně vítěze, a nevědí, kdo to bude. Proto nastoupila zástupná témata, aféry, které nemají pro budoucí život občanů žádný význam, ale jako zastírací manévr se znamenitě hodí. Já tuto hru nehraju a tak bych rád navrhl něco užitečného, opravu odporné skvrny, která je hanbou naší právní praxe, jsou to exekuce.

Rasismus a sociální demokracie

3. 9. 2011

čas čtení 7 minut

V západní Evropě soupeří sociální demokraté právě o tyto voliče s populistickou radikální pravicí. Ve Francii se pro ně používá termín "left-lepenism" čili "levicoví lepenisté".

Demonstrace v Rumburku a Varnsdorfu mají oproti událostem v Krupce či Janově několik odlišných znaků vyplývajících z problémů, které jsou strukturální, ale rovněž takové, které jsou svým způsobem dílem náhody a vyplývají z aktuálního rozložení sil v poslanecké sněmovně a komunální politice. Podle mého soudu můžeme vypíchnout tři základní charakteristiky týkající se dění na severu Čech, píše čtenář Jakub Sedlák.

27169

Koutek reklamní tuposti 33 - Prodám "Jahůdku à la marmeláda" (Značka: z jablek)

3. 9. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Jsou králové, kteří z úředního nařízení zakazují používat sůl, a úředníci, z jejichž nařízení se marmeláda nesmí jmenovat marmeláda, ale ovocná směs. Český reklamní fiškus ale úředníka přečural, a výrobek pojmenoval "ovocná směs à la marmeláda". Tento myšlenkový úkon ho však natolik vyčerpal, že jablečno-jahodovou směs nazval "Jahůdka".

Stydím se za prezidenta

3. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Původně jsem chtěl napsat, že se stydím za svého nebo našeho prezidenta, ale můj prezident to už dávno není. A je to vůbec náš prezident? Podle ústavy ano. Byl zvolen našimi zástupci, složil slib a zatím neprovedl nic, co by se dalo vyložit jako velezrada, píše Pavel Kučera.

Maturita z cizího jazyka, ano, ale...

3. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 5 minut

Ministr školství Josef Dobeš (podle Václava Klause nejlepší ministr školství za posledních dvacet let) odmítl povinnou maturitu z cizího jazyka. Asi ví, o čem mluví. Jenže, i za minulého režimu jsme měli povinnou maturitní zkoušku z ruštiny. ( Informace pro mladé, a pro zapomětlivé.) Žáci se začali učit slovanský jazyk ve 4.třídě základní devítileté školy, čili 6 let jazykové průpravy, a pak 4 roky na střední škole, celkem 10 let. Protože se v oněch dobách vůbec nejednalo o výuku pro praktické používání, ve škole se žáci naučili číst a psát azbukou, a postupně zvládali jazykové dovednosti dle kvalit svých učitelů, svého zájmu o ruský jazyk.

Státní Big Brother slídí v údajích o zdraví lidí už řadu let, teď chce více dat

3. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s.

Stát se násilně vkrádá do našeho nejintimnějšího soukromí a shromažďuje osobní údaje pacientů. Národní zdravotní registry provozuje již řadu let. V roce 2009 za ně dokonce získal Big Brother Award v kategorii Dlouhodobý slídil. Nyní se chystá rozšířit počet registrů i množství shromažďovaných údajů, což konečně k tématu přitahuje mediální zájem.

Vládní mateníky kolem údajné důchodové reformy V., aneb Nutnost demokratizace zastupitelské demokracie

2. 9. 2011 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 21 minut

V sérii textů o tak zvané důchodové reformě jsem logicky dospěl k širším politickým souvislostem, ať už k některým aspektům pojímání demokracie v našem státě, či k širším historickým souvislostem sociální politiky, až konečně ke globálnímu hledisku zajišťování stáří. Všechny tyto kontexty se nyní pokusím v krátkosti shrnout.

"Hitler by věděl, co s Cikány dělat" - v televizi Prima

2. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, Britské listy čtu už několik let se zájmem, zejména v posledních dnech, kdy se množí zprávy ohledně konfliktů s "nepřizpůsobivými Romy". Chtěl bych redakci poděkovat za množství informací a alternativní pohled na události, které nabízí - v porovnání s jinými médii. Jeden příklad za vše. Před několika minutami jsem sledoval zpravodajství na tv Prima, kde byl velmi detailní záběr na mladou ženu, která měla na svém bílém tílku napsáno cosi ve smyslu, že Hitler by věděl co s cikány dělat. Na dotaz redaktora reagovala tím, že zcela souhlasí s tímto nápisem. Doufám, že se najde mnoho lidí, kteří podají na danou dámu (jejíž obličej byl bezesporu dobře vidět) patřičné trestní oznámení. Dost mě tedy šokovalo, že takovéto názory televize bez patřičného komentáře vůbec odvysílá..., píše Libor Hejl.

Reportáž je v televizi Prima ZDE a ten detail je v čase 14:36, píše Milan Urie a konstatuje: "Já jenom dodám, že se za tu mladou dámu hluboce stydím."

Monitor Jana Paula:

"Youcat", zbrusu nový katechismus katolické církve, a v něm stará nauka v současném jazyce

2. 9. 2011 / Jan Paul

čas čtení 6 minut

Aféra kolem pedofilních kněží, která před nedávnem zaplnila média, už sice utichla, ale pro popularitu naší největší církve to byla další citelná rána, z které se musí vzpamatovat. Potíž je, že k hysterii se přidávali lidé, kteří o křesťanském náboženství nevědí skoro nic, natož aby měli v ruce Bibli, nebo znali cokoliv z křesťanské nauky. Pro ně je křesťanské náboženství a víra totéž, co církev, aniž by chápali, že v církvi se projevují dva fenomény, lidský, reprezentující víru a Božský, reprezentující Stvoření, Zjevení a Vzkříšení, tedy duchovní prostor, v kterém se křesťané pohybují, a dle mého soudu nejen křesťané.

Mezinárodní doba temna aneb pochybná platnost rezoluce č. 1973

2. 9. 2011 / Petr Schnur

čas čtení 7 minut

Od prvního okamžiku poukazoval autor této úvahy na podivné okolnosti libyjské "revoluce" a vzniku rezoluce RB OSN č. 1973, na její mírně řečeno více než problematický text - o jejím evidentním zneužití ani nemluvě. Během naší osobní výměny názorů na libyjskou kauzu vyjádřil Miroslav Polreich pochybnost o její platnosti. Vzhledem k nesporné mezinárodně právní kompetenci kolegy Polreicha to znamenalo pouze jediné: uposlechnout jeho výzvy a 'číst'. Toto je výsledek pátrání a osobních konzultací v německém právním prostředí. Dík a uznání patří především M. Polreichovi za nadhled a inspiraci.

"Tudy nevede fronta třídního boje!", aneb o Boccacciovi, Benjaminovi a dalších marodérských lumpech

2. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

I.. Boccaciův román Dekameron vznikl v polovině 14. století a je pokládán za jeden ze základních kamenů evropské humanistické literatury. Deset mladých lidí - Pampinea, Fiammetta, Filomena, Emilia, Lauretta, Neifile, Elissa; Panfilo, Filostrato a Dioneo - v něm opouští Florencii stiženou pandemií černého moru, aby se uchýlili do venkovské vily a trávili zde čas nezadržitelné katastrofy vyprávěním poučných příběhů.

Bílý anděl venkovské progresivní civilizace

2. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Toť senátor Jiří Čunek. Zatímco v minulosti mohl být vnímán jako exotický Valach, vnímající citlivě dozrávající problémy nevyzrálé majority, poté, co navrhl obnovení povinné vojenské služby (PVS), se nyní velmi přiblížil názorům veskrze městským, reprezentovaným současným ministrem Alexendrem Vondrou. Ten rovněž v dobách ohrožení čili pokud bychom neumístili v Brdech americký radar, varoval před nutností zavést povinnou vojenskou službu. O něm však média nepsala, že reprezentuje "nejspodnější temné proudy ve společenském nevědomí", třebaže jsme si to všichni mysleli.

Ministerstvo mládeže, nebo kuratorium?

2. 9. 2011 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Před postranním vjezdem do budovy MŠMT z Maltézského náměstí se konala ve čtvrtek skromná, ale hezká demonstrace za úplné odstoupení mediální hvězdy prchajícího času těchto dní, Bátory. Nezaměňovat se stejnojmenným filmem.

Bátora koukala chvíli z okna ve třetím poschodí na oněch cca 400 demonstrantů a popíjela brčkem cosi z růžového kelímku podaného okenní kolegyní. Pak zavřeli.

Ropná firma Vittol, která financuje britské konzervativce, získala exkluzivní přístup k libyjské ropě

2. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Dohlédl na to podle konzervativního listu Daily Telegraph Alan Duncun, bývalý obchodník s ropou, který se stal náměstkem britského ministra obchodu. Má těsně podnikatelské vazby na firmu Vittol a v minulosti byl ředitelem jedné její pobočky.

Ian Duncan, generální ředitel firmy Vittom, dal před volbami v roce 2010 britským konzervativcům více než 200 000 liber (asi 5,4 milionu Kč).

Vitol je zřejmě jedinou firmou, která obchodovala se vzbouřenci během libyjského konfliktu. Firma Vitol nyní získala kontrakt na libyjskou ropu v hodnotě asi 1 miliardy dolarů.

V minulosti byla tato kontroverzní firma pokutována za porušování sankcí a za to, že vyplatila milion dolarů Arkanovi, srbskému válečnému magnátu, údajně za ropné kontrakty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

32947