Oznámení korupce bude protizákonné

1. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Ekologického právního servisu

Vláda včera schválila věcný záměr zákona o úřednících a zaměstnancích veřejné správy, ve kterém znemožňuje legální cestou nahlásit korupci. Úředník, který bude chtít nahlásit korupční jednání, však bude muset porušit zákon.

Neonacismus není extremismus?

1. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Vážená redakce Britských listů,

Nevím pořádně, jak začít. Článek, ve kterém je video ze serveru youtube, kde můžeme vidět mladého bezvlasého muže, gestikulací někoho nápadně připomínajícího, ve mně vzbudil mnoho emocí, píše Richard Halama.

S Romy jsem nikdy problém neměl. Já nerad generalizuji, ale většina populace v ČR je dle mého silně rasistická. Z lidí, které znám, si vybavuji jen pár, kteří by nedělili lidi na nás a Romy - a to se nepohybuji v žádném specifickém prostředí, ve kterém by se takovéto názory daly očekávat (ačkoliv studuji v Opavě, kde k mému úžasu na každém domě vidím nasprejovaný nápis Neonacismus není extremismus).

Myslím, že to, co jsme viděli na onom videu, začíná většinou "nevinnými" vtípky, pokračuje to čtením novinek.cz a podobných žurnalistických skvostů, a končí vzýváním po lopatách a plynových komorách.

Mám vztek, že je v dnešní době ještě něco takového možné, není mi jasné, proč ostatní média o těchto událostech neinformují.

Mám obavy, že se situace kolem Romů u nás už delší dobu zvrhává tam, kde rozhodně nemá. Na základní škole jsem měl spolužačku - Romku. Uměla skvěle zpívat a vyhrála několik soutěží v našem městě. Na jedné soutěži se stalo to, že ji pořadatel doporučil (nemyslel to zle, nicméně...), aby si vybrala nějakou romskou píseň.

Soutěž tehdy vyhrála, ale týden na to nebyla ve škole, protože si do vany rozpustila bílé temperové barvy a měla vážné kožní problémy.

Teď se přiznám k tomu, proč Vám píši. Po zhlédnutí videa z Rumburku jsem se rozhodl jej sdílet na Facebooku. S tím, že do titulku připíšu svůj názor. Nakonec jsem zbaběle kliknul na zrušit, protože internetové hádky na podobná témata nevedou k ničemu jinému, než ke zvýšené hladině stresových hormonů. Když lidé nechtějí pochopit, nemají ani šanci pochopit.

Proto píši Vám, abych poděkoval za to, že jako jedni z mála (v mém případě jediní, o kterých vím) dokážete informovat o situaci objektivně.

Kaddáfí: Ať Libye hoří. Nikdy se nevzdáme

1. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Plukovník Muammar Kaddáfí zdůraznil v audionahrávce, kterou odvysílala spřízněná televizní stanice, že bude dál pokračovat v boji proti svým nepřátelům. Pravil, že jsou rozhádáni, a zapřísahal se, že povede dlouhý boj. Nahrávku odvysílala původně televize al-Rai v Sýrii. Kaddáfí říká: "Lidé bojují proti kolonialismu. Musí dojít k obrovským obětem pro věc svobody. Se zrádci bude skoncováno, NATO se nyní rozloží a loajalita zrádců se rozloží. Libyjský lid neklesne na kolena, nemůže se vzdát, nejsme ženy, nemůžeme se vzdát, nejsme otroci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

NATO zůstane ve válečném stavu

1. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Severoatlantické společenství zůstane ve válečném stavu, dokud nebudou poraženy poslední pozůstatky Kaddáfího režimu, zdůraznili evropští diplomaté.

Ve čtvrtek se v Paříži koná summit Přátelů Libye. Jeho účelem je prohlásit Národní prozatímní radu jako novou prozatímní libyjskou vládu. Úsilí mezinárodního společenství se má změnit z války na pomoc při rekonstrukci země.

Britská vláda vyhodí i zaměstnance letectva, kteří se podíleli na bombardování Libye

1. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Přibližně 500 zaměstnanců RAF, Britského královského letectva, dostane ve čtvrtek oficiální oznámení, že budou nuceně propuštěni. Britské ministerstvo obrany totiž ve čtvrtek zveřejní první část svého kontroverzního programu propouštění zaměstnanců britské armády.

Tvrdě postižen bude také historický regiment Gurkhů, brigády pěšáků nepálského původu. Bude jim sděleno, že většina z nich bude nuceně propuštěna.

"Nový a nezvyklý druh" britských bezdomovců

1. 9. 2011

čas čtení 2 minuty



Reportáž televize Channel Four o nových bezdomovcích v Británii

Jak dopadají na veřejnost vládní škrty, roste v Británii počet bezdomovců. Channel Four News vysílaly ve středu delší, otřesnou reportáž o tom, jak vzniká nový, středostavovský typ bezdomovce.

Představa, že by se bezdomovcem mohl stát bývalý vojenský námořník, člen posádky britské vojenské ponorky, je tak absurdní, že je téměř směšná, konstatovala reportérka Channel Four News.

VÍCE NEŽ 20 LET PO PÁDU KOMUNISMU:

Dobeš: Povinná maturita z cizího jazyka by byla katastrofa

1. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kdybychom [maturitu] nechali s povinnou zkouškou z jazyka, tak fakticky rušíme zhruba 90 procent učebních oborů s maturitou a technických škol. To by byla katastrofa. Ty školy na to nejsou vůbec připraveny.

Zdroj: ZDE

Britský ministr chce do školy přivést vojáky

1. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Michael Gove, britský konzervativní ministr školství, zruší předpis zakazující učitelům používat proti dětem fyzického násilí. Chce také rekrutovat do škol jako učitele bývalé vojáky, zejména na první stupeň, aby poskytl školákům "mužské vzory autority". Řekl to ve čtvrtek v projevu v Londýně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Problém nepřizpůsobivých

1. 9. 2011 / Jakub Wolf

čas čtení 5 minut

V poslední době se stále častěji setkáváme s problémem nepřizpůsobivých. Podobně jako v osmdesátých letech. Problémy lidí jako byl Havel, Vaculík a další nepřizpůsobiví, se koncem oné dekády začaly objevovat stále častěji. Co si tak vzpomínám, byl jsem příliš mlád, ale myslím, že největším problémem nepřizpůsobivých bylo tehdy a je i dnes to, že je jich zkrátka mnohem méně než přizpůsobivých.

27166

Tanečnice Šarlota Filová: Já lidi podle etnického původu neškatulkuju

1. 9. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 22 minut

Vyrostla na malé vesničce kousek od Brna. Ale tato Romka z "malé vesnice" je jako ryba ve vodě na řadě "velkých akcí" v Brně. Šestadvacetiletou Šarlotu Filovou znají příznivci multi-kulti uměleckých žánrů z pódia jako moderátorku a tanečnici. Podle svých slov žije v klidné, šťastné a veselé domácnosti s přítelem a kocourem v Brně. Od malička zbožňuje tanec, hudbu, knihy, kočky a nově se věnuje počítačům a kolu. Nás toho ale zajímalo víc...

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Rumburská demonstrace: "Cikáni do plynu! Černý svině! Upálíme vás!"

30. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva Romea.cz


Pozn. JČ: Řvát "Cikáni do plynu" a "Upálíme vás" je trestný čin. Na výše uvedeném videozáznamu je jasně vidět, kdo tyto a další trestné činy páchá. Předpokládáme, že Policie ČR zahájila vyšetřování těchto trestných činů a vzala pachatele do vazby. Z nedávných násilností v anglických městech je zjevné, že je nesmírně jednoduché identifikovat pachatele podle videozáznamů. Česká média jistě sledují a kontrolují, že se to stalo, a tyto trestné činy budou podle zákona potrestány.

Není to, v čem žijeme, už fašismus?

1. 9. 2011 / Petr Koudelka

čas čtení 6 minut

Začnu od problému, který je prý neřešitelný, a postupně radikalizuje celou společnost. Romská otázka přerůstá naší době přes hlavu. Ještě nedávno, před dvaceti a pár lety, to vypadalo jinak. Slušně a perspektivně. Jak je to možné? Dnes půjdeme na Romy s vidlemi. Lidé, neblázněte! Romové ani cikáni nejsou naši nepřátelé. Nepřítel je někdo jiný. Ten, kdo brání, aby se cokoliv v této společnosti dalo vyřešit.

Před pár dny demonstrovali knihkupci proti zvyšování daní. Úplně pominuli, že se zdražuje i chleba. Lidé, neblázněte! Demonstrovat za levné knihy nemá smysl. Váš protivník je jinde.

Není přeběhlík jako přeběhlík

1. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s přijímáním poslance Humla (VV) do klubu sociálních demokratů bylo zajímavé sledovat výroky "potrefených". Nemám na mysli nikoho jiného než představitele ODS. Vždyť to byli oni, kdo musel snášet výtky ze strany ČSSD (jejíž dva poslanci -Melčák, Pohanka - změnili politickou mapu těsně po volbách), že staví novou vládu pomocí přeběhlíků. (Dodnes zůstaly nevysvětleny skutečné důvody odchodů poslanců ČSSD do tábora pravicového Topolánka).

Nápad zvaný univerzitní školné vysoké školy již zničil morálně, v budoucnu je nejspíš zničí úplně. V čím je to zájmu?

1. 9. 2011 / Jakub Wolf

čas čtení 7 minut

Jde mi o krátkou reakci na článek Jana Čulíka, založený na zkušenostech z Británie a na další ze zpráv o školném. Má reakce se zakládá na prosté spekulaci nad otázkou, v čím zájmu je školné (zvláště v navrhované podobě), a doplnění této spekulace ilustrací ze zkušenosti učiněné na naší místní univerzitě.

Hrozba školného -- podepište otevřený dopis

1. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Nesehnutých

Pěkný den,

záměrně 1. září si vás dovolujeme upozornit, že Ministerstvo školství chystá reformy. Patří k nim zavedení školného na vysokých školách, které bude mít, kromě jiných dopadů také větší negativní dopad na ženy. Ženy, které budou platit stejně vysoké školné jako muži, následně na výplatních páskách objeví až o třetinu nižší mzdu. Pokud se rozhodnou mít v děti , jejich schopnost školné splácet bude velmi omezená, nebudou-li patřit k majetným. Případne vám to fér?

Kam se, s prominutím, hrabou Zikmund a Hanzelka, o Holubovi nemluvě!

1. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Kauza lékaře Jaroslava Bartáka má neobyčejné pozadí. Kromě vlastní podstaty jeho kausy, tj. údajného sexuálního a fyzického napadání svých asistentek, ze kterého jej pražská policie před několika dny obvinila ze sedmi trestných činů a následně na něj uvalila vazbu, uniká pozornosti jeho cestovatelská vášeň. Ale vezmeme to po pořádku.

Chytrému napověz, hloupého (vyčůraného) ...!

31. 8. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Není žádným tajemstvím, že se naši politici, zvláště ti ve vládě, rádi odvolávají na příklady našich sousedů, pohříchu ne vždy k dobru občanů. V tom zvláště vyniká ministr MPSV Drábek, který se neustále ohání poznatky a zkušenostmi tu z Norska, tu z Německa, Holandska, Francie apod., ve snaze je aplikovat na poměry české společnosti. Málokdy si při tom uvědomuje řadu faktorů, které se diametrálně liší od životních podmínek, práce a především mezd občanů těchto zemí a občanů našich. To proto, že tyto příklady jsou pro, v obecném pohledu nejen Drábkovi, ale mnohdy i jiným ministrům či politikům, vodou na mlýn při jejich fantasmagorickém sestavování úsporných opatření, jak jim velí koaliční smlouva. Jejich motto jsou totiž peníze, ne občan.To na jedné straně.

Ministerstvo dopravy mi rozkouskovalo stáří

1. 9. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 11 minut

Mám to štěstí, že jsem se před dvěma roky dožil osmdesátky. Známí mi blahopřáli a vyslovovali přání, abych se v dobrém zdraví dožil plné stovky. Ministerstvo dopravy provincie Ontário mi neblahopřálo, ale k 80. i 82. narozeninám mi přece napsalo. Připomenulo mi, že podle zákona musím nyní jako každý řidič starší 80 roků podstoupit každý druhý rok zkoušku zraku i zkoušku z dopravních předpisů (musím správně odpovědět na 32 otázek ze 40) a vyslechnout 2-hodinovou přednášku o tom, jak se bude v budoucnu zhoršovat moje schopnost řídit auto. Nechť se objednám na zkoušku a když ji složím, bude mi za 30 dolarů vydán nový řidičský průkaz na další dva roky.

27165

Hurikán Irene v Princetonu

1. 9. 2011 / Filip Mahďák

čas čtení 4 minuty

< Dýchající očištěný les ráno po hurikánu

...evakuace od pobřeží, lidé si pomáhají, přátelé odešli k přátelům, nastal čas vyměnit slova, co jinak by zemřela nevyřčena v dennodenní rutině večerní televizní samoty, setkání, rozhovor, společné mlčení, večeře, čekání, stmívání, přichází první deště. Mraky se ženou proti směru hodinových ručiček. Propadáme se do noci. Hurikán přichází. Chvíli jen tak prší a pak najednou spadne nebe plné vody, vlna deště šplouchne přes balkón. Pak zase jen tak prší a najednou to rve kamsi a zpátky vítr. Pak znovu bác a prostě spadne voda. Temná noc vybíhám před dům a vykřikuji proti letícím sloupům deště klenoucím se do tmy k nebi.

Útrpné právo až napřesrok

31. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) požaduje obnovení povinné vojenské služby. Podle něj by to přispělo k vlastenecké výchově obyvatelstva. Muži by měli sloužit povinně, zatímco ženy dobrovolně. "Mladí muži se tam naučí základním dovednostem, protože koukáním na akční filmy to nevytrhnou. Hlavně se poučí, že chtějí-li něčeho dosáhnout, musí umět poslouchat. Taky by se v nich posílil vztah k vlasti... Základní princip zdravého národovství a vlastenectví u nás mizí," prohlásil Čunek.

Sněmovnu si rozvracet nedáme

31. 8. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 6 minut

Tak se nám levice zase pěkně vyznamenala. Sotva se trojkoalice se dohodla na kompromisu, aby se kníže nažral a Bátora zůstal celý, stála před zlovolným pokusem levice narušit průběh 21. schůze Sněmovny.

Pokud jde o Bátoru, i samotný Blesk považoval za vhodné informovat svoji čtenářskou obec. Najdeme tam hned dva články. První s titulkem Dobeš Bátoru vyhodil a pak mu na ministerstvu dal lepší flek a druhý nazvaný Bátoru na ministerstvu drží páčička z Hradu, připustil Dobeš.

WIKILEAKS:

Češi doručili seznam toho, co potřebují pro informování veřejnosti o protiraketové obraně

31. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

12. července 2007

Shrnutí: Vládní koordinátor pro komunikaci o programu protiraketové obrany Tomáš Klvaňa doručil 11. července na americké velvyslanectví v Praze seznam žádoucích opatření pro veřejnou diplomatickou činnost ve věci navrhované balistické protiraketové obrany. Tento seznam je výsledkem Klvaňových konzultací ve Washingtonu ve dnech 25.-29. června a zahrnuje doporučení, aby do České republiky cestovali vysocí američtí činitelé a aby čeští činitelé a tisk navštívili atol Kwajelein a další instalace protiraketové obrany. Klvaňa požádal, aby velvyslanectví předalo seznam do Washingtonu.

Klvaňovy konzultace ve Washingtonu a přiložený "seznam žádoucích opatření" naznačují, že naši čeští partneři začínají věnovat žádoucí pozornost strukturovanému, dlouhodobému veřejnému diplomatickému úsilí. I když Klvaňa zatím ještě nevypracoval systematický plán veřejné diplomacie, v reakci na poradenství z americké strany rychle identifikoval akce, které budou potřebovat podporu z Washingtonu. Česká vláda i velvyslanectví souhlasí, že vzdělávání nezávislých odborníků a představitelů opozice je důležité, má-li být překonán místní odpor proti raketové obraně. Dalším pozitivním vývojem je česká nabídka financovat podstatnou část výdajů na cesty. Velvyslanectví doporučuje, abychom podpořili český plán na veřejnou diplomacii. Konec shrnutí a komentáře.

Následuje text českého návrhu na program aktivit pro oslovování veřejnosti.

Kompletní text včetně programu amerických návštěv ZDE

Wikileaks zveřejnily přes sto tisíc depeší

31. 8. 2011

čas čtení 7 minut

Během minulého týdne zveřejnil server Wikileaks 133 887 amerických diplomatických depeší z celého světa - více než polovinu veškerého materiálu Cablegate (251 287 depeší). Reakcí na zveřejnění byl intenzivní útok Denial of Service (DOS) během prvních 36 hodin. WikiLeaks musely po řadu hodin spoléhat na záložní servery. Za pomoci stoupenců byly Wikileaks schopny zprovoznit další servery a odrazit útok.

Poprvé jsou nyní zveřejněny diplomatické depeše ze všech zemí, v nichž mají Spojené státy diplomatické zastoupení. Do současnosti bylo mnoho zemí vyloučeno ze zpravodajství, částečně v důsledku zeměpisné zaujatosti mediálních partnerů serveru Wikileaks a částečně v důsledku omezených zdrojů Wikileaks, které umožňují vytváření partnerské vztahy s novými médii (nyní je jich více než 90).

"Milé vlády, pokud nechcete, aby se odhalovala vaše špína, nechovejte se jak prasata"

31. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Server Wikileaks se stal obětí zjevného kybernetického útoku poté, co rychle zveřejnil desetitisíce dalších depeší amerického ministerstva zahraničí. K útokům došlo poté, co současní i bývalí činitelé americké vlády konstatovali, že nově zveřejněné depeše - a znepokojení nad údajně nedostatečnou ochranou zdrojů vytvořilo pro Obamovu vládu další problémy. Američtí činitelé uvedli, že zveřejnění více než 125 000 důvěrných dokumentů serverem Wikileaks dále ohrozilo informátory a ohrozilo i cíle americké zahraniční politiky. Činitelé se odmítli vyjádřit k tomu, zda jsou informace pravdivé, ale poukázali na to, že rychlost a metoda zveřejnění dokumentů vytvořily nové komplikace.

Server Wikileaks odmítl kritiku. "Milé vlády, pokud nechcete, aby se odhalovala vaše špína, nechovejte se jak prasata. Je to prosté," zněla zpráva, kterou Wikileaks zveřejnily na twitteru.

P.J. Crowley, bývalý náměstek ministryně zahraničí pro veřejné záležitosti, který letos odstoupil poté, co kritizoval, jak americká armáda zachází s Bradleym Manningem, vojínem podezřívaným z prozrazení dokumentů, vytvořil předtím tým pro zvládnutí této krize. Vysvětlil, že činitelé prostudovali všechny prozrazené dokumenty a varovali co největší množství zdrojů, zejména v autoritářských zemích, že jejich totožnost může být zveřejněna. S několika však nebylo možno se spojit, někteří mohli být přehlédnuti a jiné nebylo možno kontaktovat, protože by se tím na ně upozornilo. Crowley však přiznal, že "každá slušná zpravodajská služba i v autoritářských zemích pravděpodobně už má k dispozici všechny prozrazené, i nevydané, necenzurované depeše amerického ministerstva zahraničí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vědci vytvoří umělou sopku, která má ochladit zemskou atmosféru

1. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Vědci připravují projekt, v jehož rámci bude 20 kilometrů nad zemským povrchem umístěn na Zemi ukotvený balón velikosti velkého fotbalového stadionu. Se zemí bude spojen hadicí, která bude do stratosféry pumpovat stovky tun miniaturních chemických částeček za minutu. Účelem bude, aby tyto částečky odrážely sluneční světlo a ochladila se tak planeta. První kroky k technickým zkouškám tohoto projektu, ve zmenšeném měřítku, budou podniknuty příští měsíc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stát bere Romům práci

31. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Lidé horlí proti Romům, nepřizpůsobivým, bezdomovcům, ale to, že celá společnost je jako nějaké ovoce vysávána miliardovými zločinci v bílých límečcích a kravatách, to nechává být bez povšimnutí.

Pan starosta Nového Boru Jaromír Dvořák podle mého názoru trefil hřebíček na hlavičku, když tvrdí, že sociálně vyloučení občané (a zdaleka mezi nimi nejsou jenom Romové) potřebují pro integraci do většinové společnosti práci - a stát jim ji bere. S jakým překvapením jsem pak ale zaznamenal stranickou příslušnost pana starosty, totiž TOP09! Copak současná vláda, v níž TOP09 hraje "nejpravicovější" politiku bezmyšlenkovitých škrtů, není zodpovědná právě za tlačení chudých do ještě větší chudoby, za to, že sociálně vyloučeným lidem "stát bere práci", jak říká sám pan starosta?

Samohýl versus Janečka

1. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

I tak by mohl znít nadpis. Ladislav Samohýl je známý zlínský podnikatel, dlouholetý prodejce osobních automobilů. Majitel muzea historických vozidel -- aut a motocyklů. Jeho společnost vlastní i budovu č. 91 v areálu bývalého Svitu.

Martin Janečka je bývalý náměstek primátorky Zlína, který celá léta byl spjatý s revitalizací svitovského areálu, podnikatel, ale i funkcionář ČSSD. A co mají společného?

Libyjskou revoluci zostudilo rasistické vraždění

31. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

"Pro černochy je to teď v Libyi špatné," informoval ve své reportáži v Channel Four News v neděli Alex Thomson. V deníku Independent psal Kim Segupta o třiceti mrtvolách, rozkládajících se v ulicích Triplolisu. Většina z nich, údajně žoldáků pro Kaddáfího, byli černoši. Byli usmrceni v provizorní nemocnici. Někteří byli na nosítkách, někteří v sanitce. "Libyjský lid nemá rád lidi s černou kůží," vysvětlil v souvislosti se zatýkáním černochů jeden libyjský bojovník.

Podkladem těchto rasistických postojů jsou nepodložené zprávy, které se rozšířily začátkem povstání, že proti povstalcům bojují afričtí žoldáci. Donatella Rivera z organizace Amnesty International a jiní zkoumali tato tvrzení a nenašli pro to žádné důkazy. Ani Peter Bouckaert z organizace Human Rights Watch nebyl schopen identifikovat jediného černošského žoldáka mezi desítkami zatčených mužů, kteří byli falešně novináři obviněni ze žoldáctví.

Projekt protiraketové obrany pro ČR

Američané byli nad protiraketové protesty v ČR zřejmě povzneseni

31. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Doporučujeme vyhledávací server http://www.cablegatesearch.net/. Najdete tam pozoruhodné informace o tom, co Američané považovali za důležité například v kontroverzní otázce americké raketové obrany. V depeších na Wikileaks kromě obecné zmínky o "odporu české veřejnosti vůči protiraketové obraně" nenajdete jedinou zmínku o osobnostech protiraketových protestů. Není jediná depeše, která by obsahovala jména "Májíček" či "Neoral", ani jednou se depeše nezmiňují, zdá se, ani o hnutí "Ne základnám". Slova "Brdy" a "Trokavec" se vyskytují jen v jediné krátké informaci o tom, že se česká vláda rozhodla umístit americkou základnu do Brd. Depeše se, zdá se, omezují čistě na jednání s vládními přestaviteli. Najdete řadu nejrůznějších informací, zadáte-li si Klvaňa, Topolánek, Schwarzenberg... Dejte nám vědět, co najdete, na nejrůznější témata... (JČ)

OTEVŘENÝ DOPIS SAMOSPRÁVĚ MĚSTA HRADEC KRÁLOVÉ

Proč jste nesmyslně zrušili školku?

31. 8. 2011

čas čtení 11 minut

Vážení představitelé samosprávy,

tak jak se nepovedl Ulrichův pomník, tak se zdá, že se nepovedlo uvést ducha Ulrichova odkazu do praxe. Dokumentuje to například kauza přístavby a nástavby mateřské školy Kyjovská č. 550. Na počátku bylo neuvážené zrušení mateřské školy Kyjovská, a to i přes protesty občanů. Vzápětí byla mateřská škola pronajata soukromému subjektu, který ji provozoval jeden školní rok, odešel a jeho dluhy uhradilo město (viz níže uvedené odkazy).

Pak byly budova a pozemek darovány KC Sion, který hodlá budovu mateřské školy stavebními úpravami rozšířit na základní školu pro 60 žáků. Domníváme se, že budování další základní školy, ač soukromé, je zbytečné, poněvadž ve městě je prokazatelně volná kapacita míst v základních školách a provozování školy něco stojí a již nyní město dotuje provozní náklady Sionu.

Z pohledu obyvatel Kyjovské jde navíc o zásadní zásah do pohody bydlení, poněvadž se denně pod okny bydlících bude pohybovat 60 dětí, a všichni vědí, jakou hladinu hluku takový počet dětí vytvoří. A jelikož máme za to, že se k občanům přistupuje různě, je třeba položit několik otázek:

Ještě k nespravedlivé polemice

31. 8. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 7 minut

Reakce na článek "Nespravedlivá polemika v Britských listech"

Miloslav Štěrba vyjádřil ve svém článku víru v samozřejmost toho, že vinu je vždy nutné posuzovat individuálně. Že odsuzování celých společenských skupin je nepřijatelné, respektive cimrmanovské. A že schvalovat zabíjení je nepřijatelné. Tak jsem tuto logiku domyslel do souvislostí, o nichž jsem předpokládal, že je většina čtenářů bude považovat za absurdní.

Amnesty International:

Sýrie je zemí hrůzy

31. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Většina z 88 vězňů, kteří byli zatčeni od počátku povstání, byla ve vězení umučena.

Nejméně 88 osob, včetně 10 dětí, zemřelo v Sýrii od začátku prodemokratického povstání ve vězení. Podle Amnesty International jde o "systematickou perzekuci v obrovském měřítku".

Většina obětí byla umučena. Měly zranění způsobená bitím, pálením a ranami tupými předměty, bičováním, elektrickými šoky, řeznými ranami a zohavením genitálií.

Amnesty International zdokumentovala jména, data a místa zatčení obětí. Nezávislí forenzní patologové v někteerých případech zkoumáním videozáběrů mrtvol určili pravděpodobné příčiny smrti.

V Německu je místopředsedou vlády etnický Vietnamec

30. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Čeština neumí rozlišovat pojmy "Čech, český" ve smyslu jazykovém, národnostním a občanském, tedy státním. A proto mají někteří Češi dojem, že je to jejich stát, stát Čechů, když se tak jmenuje. Tam, kde je takové rozlišení přece jenom nutné, uchyluje se řeč ke kostrbatému označení státu jako "Česká republika". Kopíruje to poměrně přesně bývalé označení "Koruna česká", kde Čechy byly pouze její částí. Kdo řekne Čechy, pomíjí tím Moravu a Slezsko. Kdo řekne Čech, nemůže mít ma mysli Moravany a Slezany. Takže: Romové (stejně jako Moravané a Slezané) nejsou Češi etnickým původem, všichni jsou ale občany České republiky, píše Artur Zdráhal z Vídně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29376