Bohatí Evropané: Zdaňte nás víc!

30. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Skupina německých bohatých argumentuje, že nová pětiprocentní daň z bohatství by státu za dva roky přinesla 100 miliard euro

Nejprve se vyjádřil americký miliardář Warren Buffett, že "ho s kamarády Kongres, přející miliardářům, už dlouho chová v bavlnce". Pak podepsala Liliane Bettencourtová, nejbohatší žena ve Francii, která tam byla loni v centru daňového skandálu, s dalšími 15 miliardáři dopis, žádající, aby miliardáři mimořádně přispěli ministerstvu fianncí a pomohli Francii dostat se z finanční krize.

Přihlásil se i Ital, ředitel firmy Ferari zdůraznil, že protože je bohatý, je jedině správné, aby víc platil.

Bátora povýší

30. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Dobeš slíbil Schwarzenbergovi, že Bátora povýší. Na Schwarzenberga to udělalo takový pozitivní dojem, že TOP09 ruší bojkot zasedání vlády a její ministři se ho ve středu zúčastní. Dojemný konec boje proti úředníkovi dosazenému Hradem a zosobňujícímu podle TOP09 fašizaci státní správy. Velmi to připomíná veletoč ODS a TOP09 z jara tohoto roku, kdy měl být původně ministr Dobeš, zaměstnávající Bátoru, vyhozen z vlády, ale prezident to odmítl). Schwarzenberg tehdy zdůvodnil ustoupení Hradu tím, že by neústupnost vedla k předčasným volbám a ztrátě koryt pro pravici. Zdá se, že stejně uvažoval i nyí, jen se nechal ponížit mnohonásobně více.

Dobeš ustoupil a odvolá Bátoru

Rumburská demonstrace: "Cikáni do plynu! Černý svině! Upálíme vás!"

30. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva Romea.cz


Pozn. JČ: Řvát "Cikáni do plynu" a "Upálíme vás" je trestný čin. Na výše uvedeném videozáznamu je jasně vidět, kdo tyto a další trestné činy páchá. Předpokládáme, že Policie ČR zahájila vyšetřování těchto trestných činů a vzala pachatele do vazby. Z nedávných násilností v anglických městech je zjevné, že je nesmírně jednoduché identifikovat pachatele podle videozáznamů. Česká média jistě sledují a kontrolují, že se to stalo, a tyto trestné činy budou podle zákona potrestány.

V Německu je místopředsedou vlády etnický Vietnamec

30. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Čeština neumí rozlišovat pojmy "Čech, český" ve smyslu jazykovém, národnostním a občanském, tedy státním. A proto mají někteří Češi dojem, že je to jejich stát, stát Čechů, když se tak jmenuje. Tam, kde je takové rozlišení přece jenom nutné, uchyluje se řeč ke kostrbatému označení státu jako "Česká republika". Kopíruje to poměrně přesně bývalé označení "Koruna česká", kde Čechy byly pouze její částí. Kdo řekne Čechy, pomíjí tím Moravu a Slezsko. Kdo řekne Čech, nemůže mít ma mysli Moravany a Slezany. Takže: Romové (stejně jako Moravané a Slezané) nejsou Češi etnickým původem, všichni jsou ale občany České republiky, píše Artur Zdráhal z Vídně.

Etnický Čech?

30. 8. 2011 / Martin Profant

čas čtení 4 minuty

Začala tady na Britských listech strašit taková divná pojmová mátoha: Etnický Čech. Co je to vlastně za potvoru? Ano, býval tu koncept etnického češství, politicky ho působivě vyjádřily radikální frakce Frankfurtského sněmu v roce 1848: velká ústavní a demokratická Německá republika a v ní v rámci německého národa etnika, například Češi. Etnografické zvláštnosti etnik budou plně respektovány a hájeny. Revoluční koncept a neprosadil se, možná ke škodě celé střední Evropy. Místo toho se v politickém životě i společenské imaginaci u nás usadil "český národ v Čechách a v Moravě". Národ se definoval jazykem, dějinami a vzdělávací soustavou, protože se nemohl definovat podle Kanta vazbou na stát a jeho ústavu, která "činí z davu lid/národ (Volk)", a protože se nechtěl a ani nemohl definovat podle náboženské linie (jako Irové).

Protestujeme proti omezování železniční dopravy

30. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Systém objednávané železniční dopravy si během posledních let našel celou řadu nových cestujících. Jen mezi roky 2006 a 2008 došlo k nárůstu počtu přepravených osob v dálkové dopravě o 29%. Pokračující trend potvrdily letos i České dráhy na základě růstu tržeb z osobní přepravy, kdy lidé více používají vlaky pro cestování na delší vzdálenosti. Nejenže se tak neustále prokazatelně zvyšuje každodenní využívání železniční dopravy, ale celý systém také přímo přispívá k odlehčení silniční sítě, která by jinak byla daleko více přetížená, píše Svaz cestujících ve veřejné dopravě.

Je zcela zřejmé, že MD ČR vykonalo během několika posledních let na tvorbě tohoto systému mnoho dobré práce, a proto plánované redukci v tak velkém rozsahu, hraničící s destrukcí tohoto funkčního systému, skutečně nerozumíme.

Celý text: ZDE

Odhalil "hurikán Irene" nebezpečnou americkou hysterii?

30. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Po dobu osmačtyřiceti hodin vyvolávali nepřetržitě v Americe rozhlasoví a televizní moderátoři před příchodem "hurikánu Irene" bezprecedentní paniku. Než "hurikán" dorazil, v supermarketech byly zcela vyprodány potraviny, mléko, voda, baterie a toaletní papír. Bezpochyby ty všechny nákupy skončí v popelnici, jakmile se obloha vyjasní, píše v deníku Guardian Priyamvada Gopal z menšího města v Massachussetts.

Zlovolné zápecnictví amerických médií potvrzuje pocit výjimečnosti, který je dnes v Americe základním politickým postojem. Pár dní před desátým výročím 11. září byla opět Amerika bezprecedentně v obležení a chystala se bojovat s neporazitelnou vůlí.

PRŮBĚŽNÉ ZPRAVODAJSTVÍ

Amerika, Afrika, Rusko a svět

30. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

  • Americký prezident Barack Obama v pondělí přijal do funkce předsedy Hospodářské rady Bílého domu Alana Bennetta Kruegera, profesora ekonomie a veřejných záležitostí Princeton University, výzkumu v Národním úřadu pro ekonomický výzkum a dozorčí rady CERGE-EI.
  • Alžírsko pošle Kaddáfího rodinu do jiné země. Přijalo ji jen "z humanitárních důvodů".
  • V řeckém městě Soluni zatkli a obvinil obchodníka se zbraněmi z Uzbekistánu Vladimira Gavrilova pro podezření, že dodal 10 000 kalašnikovů kolumbijským rebelům z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). (Pozn.: Hezká historie propletenosti vztahů ... V roce 2006 byl shledán vinným z poskytnutí zbraní z Jordánska partyzánům FARC bývalý šéf zpravodajské služby peruánské vlády Alberta Fujimoriho Vladimir Iljič Montesinos Torres a byl odsouzen k 20 letům vězení. Montesinos přitom měl silné vazby na CIA, která mu vyplatila 10 M USD, ale neváhal a zprostředkoval i nákup tří nových stíhaček MiG-29 z Ruska.)
  • Jižní a centrální části ostrova Sachalin, včetně města Južno-Sachalinsk, zůstaly bez elektřiny kvůli nehodě v místní elektrárně. Bez elektřiny na ostrově zůstalo několik set tisíc lidí.
  • Strauss-Kahn se rozloučil se zaměstnanci MMF... V pondělí navštívil bývalé pracoviště - sídlo Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve Washingtonu, aby se rozloučil s pracovníky fondu, a také se setkal s novou šéfkou organizace - Christine Lagardeovou.
  • V Namibii byli ve městě Swakopmund na pobřeží Atlantského oceánu zadrženi čtyři muži pro podezření z krádeže radioaktivní uranové rudy z dolů v Trekkope, kde ji těží francouzská společnost Areva.
  • Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh a opozice se dohodli, že se v zemi budou konat volby. Nejpozději do tří měsíců. Do voleb zemi povede Mansour Hadi Abduraba. Jemenská armáda uvedla, že na jihu země zabila 26 a zranila 38 bojovníků "Al-Kajdy". V důsledku střetů s ozbrojenci bylo zabito 10 příslušníků armády, 30 zraněno.
  • Členové americké vlády se během několik měsíců minimálně třikrát tajně setkali s vyslancem vůdce Talibanu Mohammedem Omarem. Jednání mezi Američany a Tayabem Aga se konala na konci roku 2010 - začátkem roku 2011 v Kataru a Německu. Karzáího vláda jednání USA s Talibanem sabotovala . Karzáí nemá zájem o navázání přímých dvoustranných setkání Spojených států s Talibanem, protože by byl vyšachován z procesu vyjednávání.
  • Vláda Japonska, v čele s premiérem Naoto Kan v úterý 30. srpna odstoupila. Novou hlavou vlády Japonska se stal Yosihiko Noda. Při hlasování, které se uskutečnilo v japonském parlamentu v úterý 30. srpna, podpořila jeho kandidaturu koalice 308 z 475 poslanců, kteří se zúčastnili voleb. Yosihiko Noda je šestým ministerským předsedou Japonska za posledních pět let.
  • Kurdští bojovníci pokračují v útocích vojenské a civilní cíle v Turecku. V kraji Shemdinli v turecké provincii Hakkari vybuchlo vojenské auto. Výbuch zabil tři a zranil tři vojáky.
  • Turecká vláda se rozhodla pro návrat majetku zabaveného menšinovým náboženským komunitám - zejména kyperským Turkům, křesťanům - Arménům a Židům, zabavené v roce 1936. V případě, že zabavený majetek byl prodán, vláda slibuje, že vrátí peníze.. Částečná konfiskace majetku náboženských společenství začala v roce 1936, kdy byl ne-muslimské organizace povinny poskytnout seznam svého majetku. V roce 1974 byl vydán zákon, zakazující těmto organizacím nákup nových nemovitostí. Rozhodnutí Erdoganovy vlády k návratu zkonfiskovaného majetku může být pod tlakem Evropské unie. Přístupová jednání s Tureckem jsou blokována od roku 2005.
  • Ve Vladivostoku sekonalo slavnostní rozloučení Šesté flotily Pacifického loďstva pod vedením velké protiponorkové lodě "Admirál Pantelejev",určené k boji s piráty v oblasti Afrického rohu a k plnění úkolů zajištění bezpečnosti plavby ruských obchodních lodí.
  • "Gazprom Neft" ztratil právo, které získal v roce 2009, na rozvoj ropného pole Azar v Íránu. Rezervy Azar Anaran tvoří 2 miliardy barelů (asi 270 milionů tun). Pozn.: Otzákou zůstává, zda tato vypovězená koncese má něco společného se žalobou u Mezinárodního soudu, kterou podal Irán na Rusko za nedodání systému PRO S-300, za kterou u Ruska orodoval strachy zelený Izrael. A druhou otázkou zůstává, zda Izrael Rusku tento výpadek kompenzuje... Kompenzace v Gruzii se nezdá dostatečná.

Připravil Štěpán Kotrba

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Ai Weiwei ostře kritizoval útlak v Číně

30. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Světoznámý umělec obvinil čínskou státní správu, že lidem upírá základní práva. Charakterizoval Peking jako "město násilí".

Ai Weiwei, čínský umělec, kterého čínské úřady letos téměř čtvrt roku věznily, zaútočil na útlak v ČÍně v článku, který vychází z jeho vlastních vězeňských zkušeností.

Kaddáfího manželka a tři děti uprchly do Alžírska

29. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Alžírské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že Kaddáfího manželka Safia, dcera Aisha, synové Mohammed a Hannibal přicestovali do Alžírska. Vstoupili na alžírské území v 8.45 ráno v pondělí. Uvedla to státní tisková kancelář APS. Alžírsko odmítá uznat novou vládnoucí garnituru v Libyi. Jeho vládci sledují se znepokojení pád autokratických režimů v severní Africe za poslední půlrok. Alžírské úřady před několika měsíci potlačily pokus o povstání, podobný jako v Tunisku. Libyjští vzbouřenci konstatovali, že považují rozhodnutí Alžírska poskytnout Kaddáfího rodině přístřeší za agresi. Požadují, aby Alžírsko příslušníky Kaddáfího rodiny vydalo do Libye. Není známo, kde se vyskytuje Muammar Kaddáfí. Podle nepotvrzených zpráv byl jeden z jeho Kaddáfího synů usmrcen při přestřelce nedaleko Bani Walid.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Romští manželé hledají práci

27. 8. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

K probíhající debatě o romské menšině v České republice přináším jeden příběh zakončený prosbou.

Znám dva manžele, kteří žijí v nejmenovaném východočeském městě poblíž Hradce Králové. On je osmapadesátiletý Rom, jí je třicet osm a je Romka jen po jednom z rodičů (tato drobnost v České republice vůbec není marginální, neboť takový člověk má výhodu, že na něm jeho původ tzv. není vidět). Oba jsou křesťané, docházejí do jednoho místního protestantského sboru a jsou co do dodržování desatera (a také co do pracovitosti) jedni z jeho nejlepších členů (vím to, protože tam příležitostně také docházím). Pro účely svého církevního sboru založili rodinou hudební skupinu, která hraje a zpívá na bohoslužbách.

Romy nezaměstnáváme

29. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Na článek Tomáše Koloce, v němž dva Romové, kteří celý život tvrdě pracovali a nyní žijí v nezáviděníhodných sociálních podmínkách, hledají zaměstnání, přišly dvě reakce. Obě záporné.

Hurikán, svátky, Mitchum a několik dalších poznámek

29. 8. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 4 minuty

1.

Pojem brainwashing asi zná každý, zpopulárněl v roce 1951, když jej autor Edward Hunter použil v názvu své knihy Brainwashing in Red China, kde popisoval Maovy metody při přebírání moci.

Nejznámější využití této techniky "vymývání mozku" bylo za korejské války, kdy čínští experti obraceli naruby mysli válečných zajatců. Četl jsem o tom zajímavé věci. Nejsnáze se mozky vymývaly a naruby obracely nábožensky založeným Američanům, skoro vůbec to nešlo se skeptickými Brity. Je zřejmě jednodušší nahradit jedno dogma druhým, než přesvědčit někoho s vlastním názorem.

Hurikán, nadlidi, Belgie a Romové

29. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Tři poznámky ke Koenigsmarkovým poznámkám při pondělí.

  • "Hurikán" v New Yorku. Jsou Američani nadlidi? Napadlo vás při sdělování až hysterického zpravodajství o tom, že kdesi za oceánem, (tedy: v New Yorku! trochu zapršelo a trochu zafoukal vítr, že si snad televizní reportéři opravdu myslí, že jsou Američani nadlidi? Hurikán Irene zahájil svou cestu v karibské oblasti - a velmi tvrdě tam postihl tamější ostrovy. Viděli jste na svých televizních obrazovkách JEDINOU MINUTU zpravodajství o tom, co se dělo tam? Anebo věděli jste, že v přesně tutéž dobu ničí jihovýchodní Asii silný tajfun? Jistě, velké části Ameriky byly zaplaveny a postiženy, ale co jinde? Posledlost reportérů chodníky v New Yorku mi připomněla epizodu z Hřebejkova filmu Musíme si pomáhat, v němž německý nacista vážně vysvětluje českému občanu Čížkovi, že jeden německý život má hodnotu života dvaceti Slovanů a stovky židů.
  • "Přechodové dny mezi svátkem a víkendem v západních zemích. Ale v zemích, jako je Belgie -- mají tam spoustu katolických svátků -- existují tzv. "přechodové dny" - tzn. když je svátek ve čtvrtek a v pátek by se mělo pracovat, pátek se automaticky stává také volným dnem. V Británii zase, padne-li například vánoční svátek na sobotu či na neděli, občan má náhradní volný den v pondělí, protože přece o volný den přijít nemůže, jen proto, že padl na víkend.)
  • Mají Romové odpovědnost za kriminální činy, které spáchali jiní Romové? Vůbec ne. Jak to přesvědčivě vysvětlil Josef Bánom. A očekávat, že "by si to měli vyřídit mezi sebou", je vytváření nepřípustné kolektivní viny. Myslím, že ani Alex Koenigsmark ani já se nebudeme cítit osobně odpovědní, když bílý skinhead okrade nějakou babičku a nepůjdeme mu dát osobně do huby. Ani Alex Koenigsmark ani já se necítíme osobně odpovědni za hrubý, neuvěřitelný protiromský rasismus, který v těchto dnech projevují někteří běloši v Čechách.

Peníze na integrační aktivity pro Romy jsou pro úřady jen výhodný byznys

30. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Prohlášení občanské části Rady vlády pro záležitosti romské menšiny

Události posledních dní na Severu Čech nenechávají občany chladnými a to napříč celou republikou. Příčinou byla obyčejná rvačka mladíků, které se běžně odehrají po celém Česku několik stovek denně, ovšem za přispění médií a krajně pravicových uskupení přerůstá v rasový konflikt. Násilí páchané na určité skupině obyvatel tolerovat nelze, ale právě proto máme zřízené policejní složky k zajištění bezpečnosti občanů. Ovšem jestliže tyto složky PČR nejsou schopné plnit svojí základní funkci, je třeba poukazovat na neschopnost Ministerstva vnitra ČR.

Pro Bátoru - za svobodu a právo

29. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Iniciativa "Pro Bátoru -- za svobodu a právo" (www.probatoru.cz) pořádá 1. září 2011 od 17:00 hodin krátké představení divadelní skupiny Sluníčko, protestující proti útokům na předsedu Akce D.O.S.T. pana Ladislava Bátoru, aby kultivovaným, ale jasným způsobem reagovala na nehoráznou mediální a politickou kampaň, jež dnes míří nejen na Ladislava Bátoru, ale na celou Akci D.O.S.T. a konzervativní hodnoty, jež zastává. Happening se koná před kostelem Panny Marie Vítězné v Karmelitské ulici v Praze.

Akce je zároveň připomínkou úspěšné manifestace, konané na stejném místě 1. září 2010, protestující proti zavádění povinné sexuální výchovy a jiných sociálně inženýrských programů do základních škol. Sběr podpisů, vyjadřujících souhlas s prohlášením iniciativy, započal v neděli 28. srpna.

Michal Semín

mluvčí iniciativy

Když "vlastenci" zpívají českou hymnu, mrazí mě v zádech

29. 8. 2011 / Josef Banom

čas čtení 3 minuty


Deutschland, Deutschland über alles, zpívali němečtí vojáci svou hymnu, když 1.září 1939 napadli Polsko. Byli to vlastenci. Nebáli se položit své životy pro svou vlast. Co na tom, že přitom padli i jiní. Nebyli přece Němci...

Historie nás učí, že nejhorší násilné činy jsou ty, které se násilnicí snaží omluvit vyšším principem. V případě muslimských a křesťanských extremistů je jím náboženství. V případě rasistů a neonacistů je to vlastenectví. Rasisté využívají jinak chvályhodné vlastnosti, jakou je láska k vlasti k tomu, aby zahráli na známou xenofobní notu a vyvolali v lidech strach před těmi, které považují za nepřítele. V případě Čechů jsou těmi nepříteli nepřizpůsobiví Romové. A nyní se zdá, že nejen ti nepřizpůsobiví.

Pryč s ošklivými kojeňáky, aneb nebudeš Elizabeth, budeš Sára

29. 8. 2011 / Anna Čurdová

čas čtení 12 minut

Když se řekne baby boom, asi si někteří z nás vybaví americký film o hodně úspěšné a zaneprázdněné podnikatelce (bývalá partnerka Woodyho Allena Diane Keaton), která "zdědí" po tragicky zemřelém bratranci Andrewovi malé, sotva roční děvčátko -- Elizabeth. Nevím proč, ale vždy, když se začne hovořit o baby boomu, vybaví se mi tento film (USA, 1987, režie Charles Shyer). A vždy, když se začne hovořit o "podpoře tradičních rodin" a likvidacích dětských domovů, kojeneckých ústavů a všech zařízení, kde se o děti starají profesionální sestry a vychovatelky, se mi pak vybaví jedna ze stěžejních scén filmu - hlavní hrdinka se po sérii průšvihů rozhodne dát dítě k adopci. Cestou k sociální úřednici malé Elizabeth vysvětluje, jak ji nová rodina bude mít ráda a vše bude prima. Scénář romantické komedie ale chce a potřebuje jinou zápletku.

ČR v závěsu na USA

30. 8. 2011 / Petr Wagner

čas čtení < 1 minuta

Rezolucí OSN č. 181 bylo deklarováno rozdělení území historické Palestiny na dva státy. Izraelský a Arabský. Izraelský i 14.5. 1948 vznikl. Nyní se arabská populace chystá vyhlásit svůj samostatný stát. Po mnoha letech. Česká republika v závěsu Spojených států se chystá toto nepodpořit a hlasovat proti. Proti duchu rezoluce OSN. To vše za dramaticky se měnící situace v této oblasti. To vše při naší "velikosti" a "váze".

Půjde o sázku na špatného koně a ta se malým nikdy neodpouští. Pan ministr zahraničí, takto lesník a hospodský, by si měl zopakovat zeměpis. Třeba by objevil i země jako je Čína, Brazílie, Rusko.... Kopírovat zahraniční politiku vyčerpaného státu - ekonomicky i intelektuálně, moc smyslu nedává. Rozhodně ne pro nás.

Michele Bachmannová: Hurikán a zemětřesení poslal Americe Pánbůh jako varování, aby byly zavedeny vládní škrty

30. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kandidátka na funkci amerického prezidenta, republikánka Michele Bachmannová se vyjádřila, že nedávným zemětřesením a hurikánem Irene vyslal Pánbůh americkým politikům ve Washingtonu znamení. Když hovořila o finančních škrtech a aktivismu hnutí tea party, zdůraznila:

"Nevím, co všechno Bůh musí udělat, aby si ho politikové všimli. Měli jsme zemětřesení, měli jsme hurikán. Bůh řekl: "Začínáte mě poslouchat?" Naslouchejte americkému lidu, protože americký lid nyní vyloženě řve. Ví, že vláda je morbidně obtloustlá, morbidně se přežírá a my musíme ty výdaje omezit."

Tisková mluvčí Bachmannové pak prohlásila, že Bachmannová to říkala "žertem", aby své posluchače přesvědčila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rasismus v ČR "je logický"

30. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

A vy se divíte pane Čulíku, že takové rasistické reakce tady jsou? ptá se Jan Lánik. Vždyť vládní média tu rasistickou náladu pod taktovkou mocipánů mocně podporují. Vyvolávání nenávisti vůči starším spoluobčanům, Romům, sociálně slabým, handicapovaným aj. má jeden důležitý cíl: najít pro masu lidí skupiny obyvatel, do kterých se bude kopat a svalovat na ně všechny problémy a mezitím mocní této země budou devastovat a okrádat tuto krajinu vesele dál.

Panika z dospělých lidí na amerických dětských hřištích i jinde, kde jsou děti

29. 8. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Město New York to bere s dětskou bezpečností opravdu vážně. V červnu dala tamní policie pokutu dvěma ženám za to, že jedly koblihy na lavičce jednoho z dětských hřišť. Ne snad proto, že by dávaly dětem špatný příklad tím, že se živily tučným jídlem, i když další pár žen na blízké lavičce živící se koblihy dostal pokutu také. Ty čtyři ženy, které si koupily koblihy v donut shopu přes silnici od hřiště, se provinily proti stejnému městskému nařízení jako sedm mužů loni v zimě, kteří na lavičkách hráli šach.

Konečně laciná válka

28. 8. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 15 minut

Začnu oklikou. Kdysi jsem stál před problémem, jak dosáhnout povýšení lidí ve své pracovní skupině. Potíž byla v tom, že to šlo "nahoru" přes čtyři manažérské úrovně, z nichž ani jedna neměla ponětí o tom, co vlastně děláme. Po několika částečných nezdarech jsem pochopil, že oni to ani nechtějí. Na každé úrovni šlo jen o to, aby znění návrhu odsahovalo formulace, jimž budou o patro výš rozumět -- a srozumitelnost že zajistí slova zvaná "buzzwords". To jsou slova či spojení, která dávno ztratila svůj původní význam, ale je těžké proti nim něco namítat, nemá-li člověk vypadat jako blbec.

Extrémně pravicový proizraelský cirkus přivandroval do Jeruzaléma

29. 8. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 6 minut

Do Svatého města přijel člověk, jehož pravicová americká stanice Fox News propustila ze svých služeb, jelikož i pro její vysílání byl příliš extrémistický a přes 400 inzerentů začalo stahovat své reklamy. Prezidenta Obamu nazval rasistou, oběti z norského ostrova Utoya přirovnal k hitlerjugend a stanové izraelské hnutí pro změnu označil za komunisty spolupracující islamistickými organizacemi. Přesto má na svých facebookových stránkách přes dva miliony fanoušků. Nekriticky milující a podporující Izrael, americký komentátor, Glenn Beck. Společně s ním přišli podpořit radikální myšlenky například i jeruzalémský starosta Nir Barkat či americký herec Jon Voight.

Ve jménu demokracie -- jak kdo, jak kde

29. 8. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Aktuálně.cz (26.08.2011) zveřejnili zprávu, že japonský premiér Naoto Kan oznámil svou rezignaci na post předsedy vládní Demokratické strany Japonska (DPJ),a že současně rezignuje rovněž na funkci předsedy vlády. Důvod: Popularita čtyřiašedesátiletého Kana klesla na rekordní minimum. Řeč čísel je v tomto případě tou korouhvičkou, která ukazuje směr dalšího možného (ne)působení tohoto politika v jeho vrcholných funkcích. Znamená to, že čísla jsou silně mínusová a politik-demokrat je si vědom své politické odpovědnosti a současně nepsané demokratické zásady a jak mu ukládá jeho politická a demokratická čest, ze své funkce a úřadu dobrovolně odchází. Nic nového pod sluncem, takové odchody či rezignace jsou ve světě běžné. Na rozdíl od nás.

Jak dopadne jednání v OSN o suverenitě Palestiny?

29. 8. 2011 / Josef Liška

čas čtení 3 minuty

Tento týden se opět sešla Rada bezpečnosti OSN, aby její zástupci diskutovali o žádosti vrcholných představitelů palestinského lidu. V situaci, kdy na Blízkém východě opět dochází k eskalaci násilí a vzrůstá napětí, vznikl nový reálný návrh na palestinskou nezávislost. Tento mírový návrh Palestinců získává podporu na celém světě. Jejich země by měla být 194. státem ve Společenství národů.

TRIPOLIS:

Britský televizní tým zachránil devět mužů před popravou

28. 8. 2011

čas čtení 3 minuty



Po celém Tripolisu vychází najevo svědectví, že vojáci Kaddáfího režimu v posledních dnech před jeho kolapsem popravovali zajaté osoby. Na jednom místě bylo nalezeno více než 50 spálených mrtvol.

Jenže zpravodajský tým televize Channel Four News zjistil, že vražit neváhají ani stoupenci nového režimu. Viz svědectví níže, které je také zaznamenáno v přiložené videoreportáži.

Sotva jsme prošli bránou do vojenské základny Khamis v jižní části Tripolisu, když začalo peklo, píše reportér Alex Thomson z Channel Four News podle reportáže, odvysílané ve zpravodajství v neděli večer.

Najednou se objevili vzbouřenečtí vojáci. Strkali před sebou a bili devět černošských mužů. Zjevně byli přesvědčeni, že to jsou "Kaddáfího žoldáci". Nebyli schopni to nijak dokázat. Tvrdili, že jim zkonfiskovali zbraně, ale neměli je.

Muži byli zjevně v hrůze.

"Prosím vás," žádali nás, "prosíme, neodcházejte. Nenechávejte nás tady. Oni nás zabijí."

Situace v boji s rakovinou není tak bezútěšná

27. 8. 2011 / Vladimír Wagner

čas čtení 11 minut

V pátečních Britských listech napsal Boris Cvek příspěvek s velmi bezútěšným obrazem boje s rakovinou. Myslím, že jeho popis dané problematiky je velmi zúžený a značně nerealistický. Jedná se o velmi závažný problém, se kterým se v životě setkává téměř každý z nás ať už u sebe, ve své rodině nebo u známých. A opravdu si zaslouží seriozní diskuzi. Nejsem sice odborníkem v medicínských oborech. Mnohem fundovaněji by o problémech s léčením rakoviny mohl napsat například můj jmenovec Petr Wagner. Protože se však velmi intenzivně využívají v diagnostice rakoviny i v boji proti ní jaderné metody, dovolil bych si přece jen na příspěvek Borise Cveka reagovat.

Soud poskytl pankrácké pláni v Praze ochranu před výškovými komerčními paláci

27. 8. 2011 / Petr Kužvart

čas čtení 8 minut

V průběhu srpna 2011 byly doručeny a staly se pravomocnými dva důležité rozsudky Městského soudu v Praze jako soudu správního (sp.zn. 10 Ca 62/2009 ze 12.5. 2011 a sp.zn. 10 Ca 61/2009 ze 30.5. 2011). Byla zrušena územní rozhodnutí na záměry "EPOQUE Pankrác - hotel" (v mluvě prostonárodní přezdívaný "prostřílená plechovka") a "EPOQUE Pankrác - bytový dům" (lidem přezdívaný "véčko" nebo také "Fau für Viktoria"), obojí při ulici Milevské. Jde jednak o zásadní posun ve snahách o komerční výstavbu stále dalších výškových objektů na chráněném horizontu při pohledu z Pražské památkové rezervace (což soustavně kritizovala česká památkářská veřejnost i UNESCO), ale při obou příležitostech soud vyložil některé stěžejní právní otázky podstatně širšího významu a dopadu.

Autor působí jako právník, především v ekologických kauzách a v kauzách zaměřených proti developerům a investorům. Jeho -- informované -- svědectví je postojem jedné strany, zaangažované v tomto konfliktu. (Red.)

Americká recese

26. 8. 2011 / Štěpán Steiger

čas čtení 6 minut

Recese je podle dostupných, i ekonomických "mírnější krátkodobý pokles ekonomické aktivity". (Termín "mírnější" je přitom věcí výkladu.) Co znamená taková "recese" v životě prostého občana, o tom se můžeme přesvědčit ve Spojených státech, údajně nejbohatší zemi světa a jediné supervelmoci. Předem pro jasnost musíme konstatovat, že krize -- což je "pokles ekonomické aktivity, který trvá nejméně dvě po sobě jdoucí čtvrtletí" (definice slovníků) -- byla ve Spojených státech prohlášena za skončenou v létě 2009.

Sčítání obyvatel se v USA provádí každých deset let. Z loňského vyplynulo, že v letech 2005 -- 2009 poklesla průměrná hodnota majetku americké domácnosti o 28% - což představuje v dolarech částku 27.000. Přitom nejméně 20% domácností -- v absolutních číslech 62 miliony -- nemá majetek žádný. Podle téhož zdroje žilo v roce 2009 43,6 milionu Američanů v chudobě To je 14,3 všeho obyvatelstva. Od roku 2008 tnto počet stoupl o 4 miliony. Ovšem Národní akademie věd (National Academy of Science), která na rozdíl od Úřadu pro sčítání lidu (Census Bureau) má ve svých měřítcích také proměnné životních nákladů, dospívá k číslu 17,3%, tj. 52,765.000.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29508