BRITÁNIE:

Ministr financí "poškozuje zemi neodpovědným experimentem"

27. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Konzervativní britský ministr financí George Osborne se stal terčem obvinění, že poškozuje svými vládními škrty britskou ekonomiku, poté, co vyšlo najevo, že v druhém pololetí letošního roku vzrostla britská ekonomika jen o 0,2 procenta.

Britské ministerstvo financí si oddechlo, že ekonomika nezaznamenala propad do červených čísel a ministr financí Osborne zdůraznil, že zastavit program škrtů by znamenalo ohrozit hospodářskou stabilitu země.

Výňatek z nenapsaného politického románu, kapitola 146

27. 7. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Václav stál u zrcadla a díval se na sebe, když do pracovny vešli Petr s Ladislavem. Marně se pokoušel zvednout koutky úst nahoru.

"To je ale krásná růžová košile," řekl nadšeně Petr.

"O čem přemýšlíte, šéfe?" zeptal se Ladislav a vytáhl tužku s chilským státním znakem a čtverečkovaný poznámkový blok.

Proč je hrozící hladomor v Africkém rohu naprosto mediálně zastíněn teroristickým atentátem v Norsku?

27. 7. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Celé dny teď slýcháme zprávy týkající se tragické události v Norsku. Zatím je nyní v Africkém rohu kvůli klimatickým změnám, válce a neoliberální ekonomice a dalším faktorům až 12 milionů lidí akutně ohroženo hladomorem, přestože o této hrozbě opakovaně informují mezinárodní organizace a tamní pozorovatelé. Podle údajů OSN zemřely již desítky tisíc lidí a přinejmenším půl milionu dětí čelí smrti hladem, jak referuje UNICEF.

Brutalita a rasismus evropské kultury

27. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší sice v posledních článcích dává čin norského teroristy a fanatika do souvislosti s americkou ultrapravicí a tvrdí, že takové uvažování je Evropě cizí, ale na Facebooku si do profilu dal článek z časopisu The Nation, který přesvědčivě argumentuje, že pro Evropu je hlavní hrozbou rasismus - a rasismus je přece v Evropě doma po staletí.

Útoky v Norsku přitáhly pozornost k pravicovým extrémistům v USA

27. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Bombový útok a střelba, které v pátek v Norsku zabily 76 lidí, znovu upozornily na hrozbu pravicových teroristických útoků inspirovaných antiislámskou rétorikou v USA. Vyšetřovatelé zkoumají patnáctisetstránkový manifest, v němž Anders Behring Breivik volá po brutálních akcích směřujících k zastavení "probíhající islámské kolonizace Evropy". Analytici konstatují, že manifest byl inspirován rétorikou protiislámských skupin v USA, z nichž některé jsou v něm výslovně citovány.

Fundamentalisté pokroku, aneb Cestou do zaslíbené země vymýtit jinakost

27. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Vyjádření Chrise Hedgese k nedávným událostem v Norsku je pro mnohé možná překvapivě zahroceno nikoliv jen jedním, ale hned dvěma směry současně: Nebezpečný fundamentalismus pro autora nepředstavují pouze ti, kdo vzývají strnulé a předpotopní formy náboženské víry, ale rovněž tak "noví atheisté" - militantní odpůrci křesťanství, kteří by chtěli všechny funkce náboženství beze zbytku nahradit vědou a od ní odvozenými obecnými teoriemi, a natáhnout tak celé lidstvo na Prokrustovo lože vlastní představy "pokroku".

Anders Behring Breivik: Byl jsem překvapen, že mě okamžitě nezabili

27. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Norský masový vrah Anders Behring Breivik sdělil svému právníkovi, že byl překvapen, že ho nikdo nezabil předtím, než dorazil na ostrov Utøya, kde usmrtil 68 osob.

Breivik je velmi "chladný" člověk, který požil drogy, aby při střílení neusnul, uvedl právník Geir Lippestad. "Byl překvapen, že se mu to podle jeho názoru povedlo," řekl Lippestad. "Domníval se, že po bombovém atentátu ve městě bude usmrcen, že bude usmrcen po střelbě na ostrově a že bude usmrcen při procesu. Je přesvědčen, že ho někdo zabije."

Politický zločin opět na evropské scéně?

27. 7. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Vyšetřování sotva započalo a obhájce už má ve všem jasno. Advokát Geir Pippestad na tiskové konferenci prohlásil, že Anders Behring Breivik je šílený a podle všeho nepříčetný. "Vše ukazuje na to, že je nepříčetný", řekl obhájce novinářům. Nicméně se prý obhájce obává, že se jeho klient nebude chtít svým psychickým stavem u soudu bránit, nebude ochoten podstoupit psychologické testy a mu pak nezbude než se za této situace obhajoby vzdát.

O zločinných přátelích SSSR

27. 7. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Obludný čin norského fanatika je maskován politickou motivací. Potřebou ochránit naši civilizaci před zhoubou islamismu a marxismu. V kontextu české politické scény levicově zaměření publicisté nacházejí jisté souvislosti s právě přijímaným zákonem o protikomunistickém odboji. I u nás se zabíjení otevřeně schvaluje (Mašínové), pokud za zabíjením byl ideologický motiv. Třeba přesvědčení pachatelů, že jejich zločin-zabití je v zájmu pokroku, spravedlnosti a demokracie, a také očekávaná 3. světová válka bude vyvrcholením jejich ušlechtilých snah vybudovat spravedlivou kapitalistickou společnost. Že takto vypreparované ideologické kosti září svojí bělobou až nasvěcují naše politiky dokázal svým hlasováním pro zákon i bývalý člen KSČ a nyní místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Podle Jana Kellera tím "vyjádřil názor, že byly doby, kdy byl hoden zabití". (Právo, 25. 7.)

Úvahy o minulém a současném režimu

27. 7. 2011 / Jaroslav A. Polák

čas čtení 11 minut

Úvod

Kolik se toho jenom namluví o "totáči" a o tom, kterak lidi úpěli pod komunistickým jhem. Nu, myslím, že nastal čas, abych celou věc reflektoval a zamyslel se nad kvantitativními a kvalitativními aspektu lidského utrpení v době 80. let a v době současné. Nejprve však začnu jedním obecným postřehem:

A proč ne Bílá hora?

Je neuvěřitelné, že i dnes, 22 let po Sametové revoluci, což je více než polovina těch donekonečna obemílaných čtyřiceti let komunismu, se najdou lidé, kteří současný tristní stav České republiky vysvětlují jako dědictví 40 let totality. A -- jen na první pohled kuriózně -- to jsou obvykle neoliberálně smýšlející lidé, kteří hlásají ideu, že člověk je plně zodpovědný sám za sebe a nemá právo se kvůli svým potížím "vymlouvat" na společenské a jiné okolnosti. To už je opravdu na poslání někam. Případně můžeme dodat, že za všechno stejně může prohraná bitva na Bílé hoře... Pokud je kapitalismus tak strašně efektivní, mělo by mu 20 let stačit k tomu, aby to prokázal. Neprokázal to.

POZVÁNKA:

Běh za národní očistu aneb Bátorův pražský masakr motorovou pilou

28. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kdy: 28. července ˙ 11:00 - 14:00

Kde: Hradčanské náměstí (před bránou Pražského hradu)

Pořádá: Pro ProAlt - Iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ

Další informace: Happening má ukázat, jak zapadá do politiky ministra Dobeše a stávající vlády angažmá Ladislava Bátory na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

Při jmenování Bátory do funkce poradce ministra školství v dubnu tohoto roku se řešila jeho kontroverzní minulost, kandidatura za Národní stranu a přímé zastání prezidenta Klause. Prakticky se netematizovala otázka, co přesně tento člověk bude ve funkci dělat a jaký je jeho program....

Ladislav Bátora nemá žádné zásadní zkušenosti, na základě kterých by měl dělat poradce nebo dokonce vrchního personalistu na ministerstvu školství. Jediné, co má, je poměrně jasný názorový profil.

Peníze jsou až na prvním místě

26. 7. 2011 / Přemysl Janýr

čas čtení 23 minut

Přijel Brežněv a Husák svolal na Staroměstské náměstí manifestaci pracujících aby ukázal, jak už má zemi pod kontrolou. Od příštího měsíce se zdvojnásobují ceny, vyhlásil. Ať žije KSČ, začal skandovat dav a Brežněv uznale pokýval hlavou. Platy se snižují na polovinu, vyhlásil dál. Ať žije soudruh Husák, skandoval dav a Brežněv údivem zakroutil hlavou. A polibte nám všichni prdel, zakončil Husák projev. Skandování utichlo, v davu to začalo šumět. Teď jsi to přehnal, povídá mu Brežněv. Vzápětí se k nim prodral jeden z organizátorů. Soudruhu, lidé potřebují vědět, jestli se mají řadit do dvoustupů či trojstupů.

K oblíbeným diskusím, zda bylo hůře dříve či dnes budiž připomenuto, že za minulého režimu to byl jen vtip.

Glenn Beck přirovnal tábor norských sociálních demokratů k Hitlerjugend

26. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní americký komentátor Glenn Beck (dříve z Murdochovy ultrapravicové televize Fox News, kterou však musel kvůli svým výrokům opustit) přirovnal v rozhlase tábor mladých sociálních demokratů, ve kterém Anders Behring Breivik spáchal masakr, k nacistické mládežnické organizaci Hitlerjugend. Zdůvodnil to tím, že děti nemají být politicky ovlivňovány. Jak ale zjistil deník Telegraph, letní tábory pro děti pořádané Projektem 9/12, který Beck podporuje, zahrnují konzervativní nacionalistickou indoktrinaci, a letní školy pořádané hnutím Tea Party činí totéž počínaje dětmi od věku osmi let.

Poznámka pod čarou:

Breivikovi "marxisté"

26. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Když dojde na politické ideologie, bývá scestné spoléhat se na přirozený jazyk nebo třeba i slovníkové definice výrazů - je naopak třeba pozorně sledovat, jakým způsobem se zde významy slov oproti obvyklému použití jazyka posouvají.

Jak dlouho chceš ještě zneužívat naší trpělivosti, Nečasi?

26. 7. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 7 minut

Tak by ve starém Římě oslovili Nečasa v senátu, a protože je to řečnická otázka, odpověď by nečekali. Ale starověký Nečas by věděl, že je s ním konec. To by měl pochopit i novověký Nečas, protože to spolu se svými chlapci přehnal a výrazně přibývá těch, kterým došla trpělivost. Ne, že by nebylo již dlouho dost důvodů nechtít Nečasa. Sestavil vládu neschopných a bezohledných, která prosazuje zájmy úzké vrstvy nejbohatších občanů a majitelských skupin, pro které připravuje penězovody ve formě zákeřných "reforem". Ale teď se to Nečasovi trochu zadrhlo, když spolu se svým účetním dopřál bohatým větší výhody, než jaké se dají vysáváním chudých a méně bohatých utáhnout. A protože nedokázali nic jiného vymyslet, rozhodli se pokračovat stejným stylem a přitvrdit. Mělo by nás to utvrdit v tom, že generální stávka je nezbytná.

To, co vidíme běžně v kině, nemá hodnotu

26. 7. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

"Jsem opravdu šťastný, že jsem tady s vámi", pronesl česky bosenský filmař Emir Kusturica, když přebíral na Letní filmové škole v Uherském Hradišti cenu od pořadatelů. Podobně jako jeho učitel z FAMU, prof. Otakar Vávra. Jeho manželka režisérka Jitka Němcová dodala: "Když budete dělat dobré snímky, můžete se dožít stovky".

Smutné tropy Tristane Banonové

26. 7. 2011 / Josef Brož

čas čtení 8 minut

Aféra DSK. V očekávání, zda americký prokurátor Cyrus Vance jr. 1. srpna 2011 -- na kdy bylo odloženo další stání s francouzským finančníkem Dominiquem Straussem-Kahnem (DSK) --, vyřkne nad bývalým favoritem prezidentských voleb těžký ortel či jej konečně definitivně osvobodí, nabývá ve Francii na síle aféra, která zvolna dělá z té aféry americké pouhý filmový remake.

Krásná smrt

26. 7. 2011

čas čtení 4 minuty

Je možné zemřít krásně?

Vzhledem k tomu, že většina lidí se smrti bojí, snaží se ji ze svého uvažování vytěsnit, jak to jen jde. Přesto jsou situace, kdy se do její blízkosti dostanete aniž byste chtěli, nebo ji vyhledávali. Je však jisté, že čeká na každého z nás. Máte možnost zapomenout, že existuje, nebo se přiměřeně připravit.

Nemluvím teď o smrti, která se nám zdá nespravedlivá, přichází k lidem, kteří tu ještě mohli být a vykonat mnoho dobrého. Mluvím o smrti, která přichází, jako konec života, jako zákon jemuž se nevzepře nikdo. Můžeme ji očekávat smířeni a můžeme ji prožívat s lidmi, kteří jí jdou naproti, ať jsou si toho vědomi či nikoli. Když se podíváme do statistiky, zjistíme, že většina lidí umírá ve zdravotnických zařízeních, píše Milena Povolná.

Jak (ne)vzpomenout na "Habsburky"?

26. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Otto von Habsburg zemřel 4. července 2011. Narodil se 20. listopadu 1912. Dožil se skoro 99 let. Syn posledního rakousko-uherského císaře Karla byl ovšem roku 1916 najednou "korunním princem". Jeho otec se stal nečekaně následníkem trůnu -- a korunním princem -- dva a půl roku předtím, hned po možná úředně poněkud sice očekávaném, ale nešťastnou náhodou ne dostatečně odvráceném sarajevském atentátu, po němž -- s jistým počátečním váháním -- nakonec ještě v průběhu léta 1914 propukla 1. světová válka.

Žena zbila na pískovišti muslimku

26. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Brno, 25. července 2011 (MEDIAFAX) - Žena na mateřské dovolené zbila v brněnském Obilním parku třiatřicetiletou muslimku. V pondělí to řekla mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková s tím, že po předcházející hádce a sérii nadávek strhla útočnice napadené cizince z hlavy muslimský šátek a náušnice.

Rvačku odstartoval okamžik, v němž muslimka vyzvala jednu z žen, aby více hlídala své dítě, které hodilo do jejího kočárku s dítětem hrst písku.

Podrobnosti ZDE

O zadluženosti ČR a privatizaci důchodů

26. 7. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zahraniční ekonomové poukazují na to, že zadluženost České republiky patří k nejmenším v Evropě. Je tomu tak především proto, že v ČR nedošlo k bankovní krizi jako v mnoha západních zemích a česká vláda nemusela v nedávné dob sanovat české banky, které byly - po předchozích krizích a sanaci českou vládou - přísněji regulovány než v západní Evropě a nevytvořily nesmyslnou investiční kapitálovou bublinu, která na Západě hrozila krachem a vlády je pak musely zachraňovat. O tom, jak se chovaly západní banky, hovoří výmluvně tato scénka britských komiků Johna Birda a Johna Fortuna (s českými titulky).

Jak poukazuje na to například profesor Martin Myant, jeden z nejvýznamnějších západních odborníků na ekonomiky středovýchodní Evropy, ČR potřebuje státní investice pro budoucnost, nikoliv finanční škrty. Škrty, které prosazuje dnešní česká vláda, jsou ideologicky motivovány. Jak Myant zdůraznil znovu na letní škole Glasgow University před několika dny v Praze, český státní dluh je zcela zvládnutelný prostřednictvím strategických investic - země by měla zvolit obor, v němž může globálně prosperovat, a do jeho rozvoje napřít všechny investiční síly.

Myantův kolega Jan Drahokoupil promluvil na letní škole Glasgow University v Praze o sociálním zabezpečení ve středovýchodní Evropě a varoval před nadcházející privatizací důchodů v ČR. Upozornil, že soukromé důchody, které budou v ČR nyní nabízet firmy, v žádném případě nebudou schopny poskytnout takové důchody, aby se z nich dalo žít. Po schválení privatizace důchodů však nastane v ČR podle Drahokoupila obrovská reklamní kampaň a je pravděpodobné, že velké počty českých obyvatel se nechají soukromými firmami přesvědčit, aby k nim přešly. Budou pak následovat tragické situace, protože se ukáže, že soukromé důchody nebudou stačit.

Nešlechtíme si extremisty sami?

25. 7. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 6 minut

V den, kdy jsem se dozvěděl o hrůzném masakru v Norsku, se ve Svitavách konal vzpomínkový akt na skinheada Vlastimila Pechance, člověka, který byl před deseti lety odsouzen za vraždu Roma Oto Absolona, k níž došlo na místní diskotéce.

Vlastimil Pechanec, který se k činu nikdy nepřiznal, byl potrestán sedmnácti lety vězení. Jeho postoj jsem bez znalosti celé kauzy pokládal za obyčejnou zatvrzelost a nenapadlo mne v té době zdůvodnění rozsudku nijak zpochybňovat. Udělali to za mne jiní: např. na serveru Altermedia je umístěn materiál, který obsahuje i shrnutí výhrad ke způsobu vyšetřování celé kauzy.

Byl to blonďák!

25. 7. 2011 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Pátečního večera, kdy přicházely zprávy o vraždění z Osla, střihla si ČT24 svůj špičkový formát: nic nevíme, ale pojďme si o tom popovídat, soudruzi: Je to džihád!

Řeč je o vysílání po večerních zprávách: Ve studiu seděl jakýsi méně známý tlachal, který koordinoval vstupy a plky domácích expertů na zahraniční, bezpečnostní a světové události. Občas sice z piety k prehistorické disciplíně zvané "objektivita" zaznělo cosi ve smyslu - sice nemáme žádné důvody si myslet, že to spáchal mohemadán, ale to naše špičkové politology a žurnalisty nevyvede z míry. Když nevíme o čem, tak žvaníme o tom, čemu "rozumíme." A po zásluze dlužno říct, že celý ohňostroj blábolů o islámském terorismu, mstivém Kadáfím a karikaturách Proroka přece jen přinesl pár zásadních zjištění:

Proč lovit marxisty

25. 7. 2011 / Michal Rubáš

čas čtení 4 minuty

Politicky nekorektní přesvědčení, že existuje vývoj či pokrok uskutečňovaný eliminací evolučního odpadu, jež před několika dny uzrálo v mysli jednoho mladého norského konzervativce a jež sdílejí darwinisté, tržní fundamentalisté, rasisté a ostatní sociobiologové, je kulturně historicky výrazem sekularizované protestantské úzkosti, která se dříve artikulovala v kategoriích predestinace a povolanosti.

Přepisování dějin místo pokání

25. 7. 2011 / Miloš Pick

čas čtení 16 minut

Česká média k poválečné odplatě a vraždění Němců vedou již asi rok systematickou, ale podle mého názoru opět jednostrannou kampaň, která může hlubšímu porozumění spíš ublížit a alespoň opožděnou, tolik potřebnou, upřímnou sebereflexi spíš ohrozit. Chtěl bych proto těm, kteří chtějí dnes tyto tragické události hodnotit, připomenout některé okolnosti, které tomu předcházely nebo je provázely a se kterými jsem se zblízka setkal s obou stran.

Rozhovory mezi Obamou a republikány se rozložily

25. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

USA se octly na pokraji velké ekonomické krize poté, co se v pátek za dramatických okolností rozložilo vyjednávání mezi Obamou a republikánskými vedoucími představiteli v Kongresu.

Po celý pátek odmítal šéf Republikánů ve Sněmovně reprezentantů John Boehner odpovídat na telefonáty z Bílého domu. Večer konečně Obamovi zavolal a sdělil mu, že se Republikáni rozhovorů už dál nebudou účastnit.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2011

26. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

V červnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 211 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 564.45 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v srpnovém přehledu hospodaření, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 115 240.72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29045