Převraty na počkání, revoluce do tří dnů... a změna?

14. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Existuje frapantní kontrast mezi importovanou, značně propracovanou "technologií" občanských nepokojů aplikovanou během "Arabského jara", a skutečně dosaženými výsledky. Jako příklad může posloužit Egypt, kde po svržení Mubaraka vládnoucí junta zakázala stávky a shromáždění a podrobuje svobodné ženy ponižujícím kontrolám panenství. Připočtěme k tomu navíc fakt, že příznivci Muslimského bratrstva ve městech i na venkově velmi pravděpodobně rozhodnou podzimní volby, a máme tu ukázku toho, jak facebooková a masmediální hora porodila politickou myš - politicky liberální a sociální požadavky demonstrujících si vynutily pouhý facelifting konzervativní "řízené demokracie".

Klaus a Payne se snaží zakrýt špínu české vlády

14. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Myslím, že Václav Klaus nebo jeho poradce Jiří Payne moc dobře vědí, proč tak ostře a nehorázně vystupují proti odborům. Potřebují, aby tento spor co nejvíce eskaloval a zakryl podstatu vládnutí, jak v poslední době vyplouvala napovrch díky tomu, že vládní strany vytahovaly jedna na druhou novou a novou špínu. Objevila se šance, že veřejné mínění, spojené základním společným zájmem boje proti korupci, konečně odmítne klausismus, pošle pravici s drtivou porážkou do opoziční sebereflexe a dá šanci nové levicové reprezentaci.

Česká republika nesmí být obětí soukromých zájmů

14. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Našel jsem v Lidovkách článek, kde se můžete dočíst: "Skutečnost, že k neoprávněným exekucím vůči nevinným dochází, přiznává i prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková. Vysvětluje to ale tak, že exekutoři často počítají s tím, že lidé si v rodině dokážou snadněji zjednat nápravu. "Každý by měl vědět, s kým žije. Aktiva umějí lidé sdílet bez problémů. Když ale mají sdílet i pasiva, tak se diví," řekla Tvrdková."

Zvykli jsme si, že různí ministři a poslanci běžně říkají neuvěřitelné nehoráznosti, ale tohle ..., píše Karel Černý.

■ ■ ■

14. 6. 2011 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


Kardinála Duku
nacpali do vojenského specialu
odletěli s ním do země opia
aby tam
uprostřed zuřící svaté heroinové války
požehnal bojovníkům a jejich zbraním

Ve svaté heroinové válce

v zemi opia bojoval a padl za naši vlast voják
hrdina - řekl ministr všech bojovníků

Máme své hrdiny
máme i své Mašíny

Adolf Hitler byl věřící katolík

Co se ještě zakáže?

14. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Včera v Událostech prohlásil poradce prezidenta,že on by odbory zakázal.Co ještě se zakáže? ptá se Heřman Schottek.

Je mi tě opravdu líto, Václave

14. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Dnes jsem si přečetl poznámku v BL, že včera v Událostech prohlásil poradce prezidenta, že on by odbory zakázal.Co ještě se zakáže? ptá se Heřman Schottek.

Tak to je opravdový poradce se vším co k tomu patří, píše Petr Miller, první ministr práce a sociálních věcí po listopadu 1989.

A já se Tě ptám, Václave, prezidente, proč "něco takového" zaměstnáváš. Zřejmě jablko nepadá daleko od stromu, a tak s děsem sledují Tvé poslední výroky a je samozřejmé, že vděční vlezdoprdelkové, kterých máš kolem sebe jistě mnoho, se pak mohou přetrhnout. Ty máš být nestranný prezident, to je Tvoje úloha a ne svými výkřiky navádět k blbostem, kterých se pak kdejaký trouba chytá. Pro tohle jsme do toho v roce 1989 šli, tenkrát ještě společně??

Ten poradce, ten nestojí za zmínku, ale Tebe je mi opravdu líto.

Petr Miller, Tvůj bývalý kolega z federální vlády, která byla poslední skutečnou vládou.

Jelitózní postoj českých odborů

14. 6. 2011 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

Přemýšlel jsem teď ráno o strategii odborů, pořád mi připadají trošku jelitózní. Viděl jsem například tohle.

Moderátorka oblečená jak princezna z pouti. Někteří vrchnější odboráři kolem vypadají jakoby si na tiskovku odskočili z banketu na oslavu výroční zprávy nějaké akciovky.

Je to důležité jednání o výši důstojnosti reálných mezd v našem státě a připomíná občas vystoupení papouška kakadu se sborem veselých havranů.

Ono ostudné předběžné opatření pražského Městského soudu, už mělo viset na webových stránkách ČMKOS. Včetně krátkého životopisu a představení toho, kdo ho napsal a podepsal.

Místo taktické protiofenzívy sedí jak kachny na rybníku. Do čtvrtka by se mohl povést v ČR tak oblíbený nákup přeběhlíků, stákokazů a mrv všeho druhu včetně protidemonstrace najatých mladých pitomců.

Vždyť vládnoucí strany mají i firmy na dodávku veřejnosti na schůze městských zastupitelstev, prvomájové oslavy a dodávají své lidské zboží i na setkání nejvyšších politiků s lidem.

Podobně se to dělá v Severní Koreji, kam milovaný vůdce přijede, jásají davy s vlaječkami a pionýrky tančí ))))))))))))))

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Zkusme to ve čtvrtek!

14. 6. 2011 / Luděk Prokop

čas čtení 4 minuty

S naší veřejností, s naším národem, s občany našeho státu, asi nehne už vůbec nic. Vláda si u zdůrazňovaně nezávislého soudu objedná zákaz stávky a otřesně nezávislý soud stávku zakáže. Vydáním předběžného rozhodnutí. Hotovo. Odboráři termín stávky přeloží a prodlouží dobu jejího trvání. A občané, kteří v odborech nejsou? Asi nic.

Pane prezidente, pane předsedo vlády, pane ministře financí...

14. 6. 2011 / Vladimír Hejnic

čas čtení 3 minuty

...dospěl jsem k závěru, že současnou společenskou situaci jste zpolitizovali vy. Sleduji dost podrobně denní tisk nejrůznějšího druhu a nevšimnul jsem si výrazně politického vystoupení kteréhokoliv funkcionáře KSČM. Jejich komentáře na vyostřenou situaci jsou neobyčejně zdrženlivé. Není to dáno i blokádou ze strany "vašich sdělovacích prostředků"?

Proč nemám rád ekonomy

14. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Kladu si otázku, zda tato společnost respektive ekonomové se domnívají, že se budou neustále více a více nakupovat výrobky, aby se neustále mohly zvyšovat zisky. Např. osobně si zakoupím boty s koženým svrškem, o který se řádně a pravidelně starám, takže životnost boty předpokládaná i skutečná je pět až sedm roků. Nevidím důvod, proč bych měl dělat komusi radost, že si každý rok budu kupovat nové boty, píše Jan Vyčítal.

Ekonomie slastí a strastí

14. 6. 2011 / Václav Adam

čas čtení 10 minut

V poslední době, aby se člověk pomalu styděl za to, že je ekonom. Jsou to totiž ekonomové, kdo lidem říkají špatné zprávy, jak je třeba seškrtat to a to, zdanit to a to, jak je třeba tvrději pracovat, vzdávat se sociálních jistot a další uším nelahodící zvěsti. Přitom se mi zdá, že výše zmínění ekonomové zapomínají na samu podstatu ekonomie. Co vlastně znamená "ekonomické myšlení"?

Podle pětiny obyvatel ČR předčasné volby nejsou řešením politické krize

13. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Dle výsledků průzkumu agentury SANEP je 73,8% respondentů přesvědčeno, že stávající vládní koalice nejedná ve prospěch České republiky. 53% dotázaných se domnívá, že řešením jsou předčasné volby. 20,8% dotázaných, kteří jsou s vládou nespokojeni, si ovšem nemyslí, že by předčasné volby politickou situaci podstatně zlepšily. Jinak řečeno, za předpokladu reprezentativnosti vzorku to znamená, že každý pátý obyvatel České kotliny nevěří ve funkčnost politického systému.

Pakoši a taky saky paky

14. 6. 2011 / Oldřich Průša

čas čtení 5 minut

Motto: Nemůžete-li s někým vyjít, zkuste s ním vyběhnout.

Stávka, odboráři, předběžné opatření soudu jsou výrazy, které v posledních dnech najmě v právě uplynulém víkendu byly jednoznačně ve společnosti nejfrekventovanějšími.

Poučme se z tvrdosti Thatcherové a Reagana

14. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Je nanejvýš inspirativní poučit se i z tvrdosti představitelů jakými byli Margaret Tatcherová (sic) a Ronald Reagan. Tato země si zaslouží rozhodné zákroky, míní Jaroslav Cabal z "Konzervativní strany".

Vraždění a hrůzy, které způsobujeme po světě

13. 6. 2011

čas čtení 25 minut

Toto je příběh o vzestupu strojů a proč už nikdo nevěří, že je možné změnit svět k lepšímu. Jak jsme se rozhodli, že jsme sami stroje, hráli jsme videohry a pomohli jsme vyvolat v Africe světovou válku.

Toto je shrnutí třetí části seriálu BBC od Adama Curtise "Jak na nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti".

Druhá část seriálu je ZDE

První část seriálu je ZDE

Video třetí části seriálu je ZDE

Italové v referendech odmítli imunitu pro Berlusconiho, privatizaci vodovodů a jádro

14. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Navzdory výzvám k bojkotu čtyř referend se lidového hlasování zúčastnil ohromný počet Italů, kteří uštědřili premiéru Berlusconimu ponižující porážku. Přesvědčivá většina hlasujících odmítla legislativu týkající se obnovení výstavby jaderných elektráren, privatizaci vodovodů a trestněprávní imunitu pro ministry vlády.

Itálie hlasovala proti jaderné energii

13. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Protijaderné hnutí zaznamenalo v pondělí drtivé vítězství, když více než 90 procent italských voličů odmítlo v referendu plány premíéra Berlusconiho vrátit se k jaderné výrobě elektrické energie.

Britská vláda na ústupu ohledně "reformy" anglického zdravotnictví

14. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Londýnská vláda bude muset přiznat, že velká část jejího plánu privatizačních "reforem" zdravotnictví bude muset být přepracována. "Reformy" budou muset být zpomaleny a změnit bude nutno i míru pravomocí, kterou chce vláda dát obvodním lékařům. Požaduje to panel nezávislých odborníků.

Vážné otázky si zaslouží vážnou diskuzi

14. 6. 2011 / Vladimír Wagner

čas čtení 10 minut

Ve včerejších Britských listech vyšel další příspěvek Františka Pesuta k problematice jaderných elektráren.

Otázka likvidace jaderné elektrárny po ukončení její činnosti a finančního zajištění tohoto procesu je velice vážným tématem. Stejně tak i zajištění likvidace dosluhujících mořský větrných farem o rozloze desítek kilometrů čtverečných, rozlehlých polí fotovoltaických elektráren, mezikontinentálních ropovodů či plynovodů nebo následků uhelné těžby či těžby uranu. Je zde prostor pro seriozní diskuzi.

Stávka musí být vítězná, jinak bude poslední

14. 6. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 3 minuty

Základním cílem stávky bylo čelit ohrožení státu loupeživými "reformami". Vedlejším produktem mohla být slíbená demise předsedy vlády. Ostře politický problém z toho ale udělal ministr Kalousek, připojil se premiér Nečas a korunu přidal president Klaus, když jen mírně odlišnými slovy vyhlásili, že stávky se zneškodní zákonem. Takový zákon by do budoucna umožnil neomezenou zvůli vládců a ukončil by jednadvacetileté období, kdy možnost vyhlásit stávku, i politickou, byla pojistkou jakési demokracie. Teď tedy vyvstala nová a velmi vážná hrozba, kvůli které je nutné stávkovat, dokud to ještě jde. Vyhroceno je to tak, že už nelze povolit. Proberme si to podrobněji!

Zapatisté se vracejí

14. 6. 2011

čas čtení 9 minut

KD│ Tento národ je v zajetí eskalující drogové války, která v posledních pěti letech stála 40 000 obětí. Denní výčet ztrát se obvykle vyjadřuje v desítkách. Metody exterminace sahají od stětí a zohavení přes zadušení až po kulku do hlavy. Většina Mexičanů je extrémním násilím ochromena a doufá, že se úplně nezvrhne v potoky krve, napsal Michael McCaughan pro The Independent.

Když ne stávkou, tak jak? Aneb, když se kácí les, létají třísky!

14. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 12 minut

Stávka je politická, tvrdí vláda v čele s P. Nečasem, stávka je politická, tvrdí i Václav Klaus, případně někteří další. Rétorika, kterou se snaží prosadit nejen svůj názor, ale i neadekvátní, účelové a rozporuplné opatření vůči organizátorům stávky: soudní předběžné opatření. Věci nabírají na dramatičnosti.

Stávka: jde tu zrovna o to, oč tu doopravdy "běží"?

13. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Už ten můj nadpis vypadá nemálo divně. Podtitulek ale navíc naznačuje, jako kdyby tu spor byl víceméně mezi mocí výkonnou a organizovanou silou odborových organizací. Přitom (jak je teď zvykem "v této zemi" říkat) "karty byly rozdány" ve zcela nepředstavitelně -- pro stávající vládu -- pozitivním poměru pro případná hlasování v parlamentě již v parlamentních volbách. Současně nelze hned nevidět, že partneři stávající koalice si navzájem nevěří, ať už kvůli již zveřejněným, anebo nějak utlumeným možným "přešlapům" (když tu "jde" o nemálo citlivou korupci, ne-li o ni především pak "běží"!). Přitom odbory bývají tradičně považovány za prodlouženou ruku "levice". Jinými slovy (pokud ještě slova mají nějaký význam): občan asi má vnímat ten spor jako konflikt mezi -- "pravicovou" -- vládou a "levicovými" odbory.

Výroky týdne:

Vidíte, jak je to půl na půl

13. 6. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení < 1 minuta

"Já nesouhlasím s demolicí domu v památkové oblasti, já jsem ji jenom umožnil."

MUDr Jiří "Mackie" Besser PIG, ministr kultury, paroduje v sobotním Právu Vlastu Buriana.

"Už dávno přece neplatí setrvání u jedné profese, natož na jednom místě," RNDr. Petr Nečas PIG, předseda vlády, v sobotních Lidových novinách navrhuje, aby horníci, kováci a další pracovníci těžkých manuálních profesí přecházeli po šedesátce na vysokoškolské a manažerské posty, kde se dočkají důchodu v sedmdesáti letech.

"Průzkum ukázal, že 90% lidí tuto vládu nechce." Pondělní Lidové noviny.

"Vidíte, je to jako vždycky půl na půl", komentuje zprávu ing. Miroslav Kalousek PIG, ministr financí, tamtéž.

Pozn: titul PIG (zkratka Politik Inteligentní Gramotný) udělujeme členům vlády, která zvyšuje DPH na knihy

Aktivisté se střetli s účastníky tzv. bilderberského setkání v St. Moritz

13. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta


Ve švýcarském St. Moritzu se koná tajné jednání politiků a světových milionářů v rámci tzv. bilderberského setkání. Když se prominenti rozhodli vyjít na procházku, desítky aktivistů od nich požadovaly otevřenost a přístup na jednání. Došlo ke konfliktu, zaznamenanému na videu.

Syrská lesbická blogerka je hoax

13. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Mladá arabská lesbická blogerka v Damašku, kterou údajně minulý týden unesly syrské bezpečnostní orgány, je hoax.

Autorem blogu není Arabka z Damašku, ale Američan Tom MacMaster, žijící ve Skotsku. MacMaster je čtyřicetiletý aktivista, zajímající se o Blízký východ. Studuje na Edinburské univerzitě a zveřejnil nyní informaci, že blog syrské lesbičky vytvořil on.

Vašek se zbláznil

13. 6. 2011 / Petr Wagner

čas čtení < 1 minuta

Dostat se do médií extremními způsoby zkouší leckdo. Někdo vraždí, jiný podpaluje někdo plká. Náš pan prezident se držel posledního způsobu. Občas hodně za hranou. Viz otevírání tabákové továrny či zprovozňování největšího velkorypadla. Nicméně nejnovější výroky jsou opravdu u už za mezí příčetnosti a musím se přiklonit ke kolegům Stránskému a Hnízdilovi. Vyhazovat stávkující....

Vašek se zbláznil a je třeba ho léčit. Ne na Hradě, ale v Bohnicích!

Co bude následovat po definitivním odstavení jaderné elektrárny?

13. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

A k tomu:

- také likvidace JE je po definitivním odstavení JE je finančně obrovsky náročná mnoholetá záležitost. Až provozovatel vyčerpá možnosti současné levné výroby el. proudu, např.i zahraniční, a odejde. I definitivně odstavená JE, skladiště radioaktivních odpadů a další musí mít i nadále na mnoho let nemalý obsluhující personál. Co s mnoha desítkami tisíc tun radioktivních trosek a velikým množstvím radioktivního odpadu? (Nelze odvézt do sběrného dvora či složiště, zakopat km do země - spodní voda vynese na povrch, září dál, hrozí rozšíření radioaktivity). Ať už skončí životnost JE z jakéhokoliv důvodu, (normálně 30 let, bez havárie), na kom zůstane finanční zátěž po provozovateli? Jak jsou tyto a další výdaje zakalkulovány do dnešních zlatých výdělků provozovatele JE? Spíš se domnívám, že hledá cesty ke stavbě dalších JE, píše František Pesut.

Most, který někam vede

13. 6. 2011 / John Michael Greer

čas čtení 18 minut

To znamená, že fotovoltaické panely lze použít jako most. Na rozdíl od zemního plynu čerpaného právě teď zběsile ze země hydraulickým rozrušováním jde o most, který někam vede -- nebo přesněji řečeno, má potenciál stát se mostem, který někam vede, ačkoliv může být také využit méně produktivními způsoby.

KD│ Diskuse z minulého týdne věnovaná soumraku elektrické sítě ve věku po nadbytku se ukázala být ironickým způsobem včasná. Jakákoliv konverzace, kterou by případně mohla vyvolat, byla zcela utopena v záplavě proklamací, podle nichž v předvídatelné budoucnosti ten či onen zdroj energie udrží elektrickou síť v provozu.

Kdopak to tady mlží a šíří pomluvy?

13. 6. 2011 / Igor Pleskot

čas čtení 4 minuty

( Na okraj poznámky Lenky Zlámalové "Kdopak to tu stávkuje" v LN 11.6.2011 str.10)

V souvislosti s chystanou stávkou poletují z úst vládních činitelů, prezidenta i v mediích, na adresu odborů věty o vydírání, dělání rukojmí či štítu z veřejnosti, škodlivosti či nepřípustnosti stávky a jiné negativní výroky. Zabývat se článkem analytičky (!) LN vypadá pak jako hledání zástupného cíle např. místo pana prezidenta, koaličních ministrů, či premiéra. Její poznámka však shrnuje na malé ploše souhrn omylů, (opravdu omylů analytičky?), nepravd a pomluv o odborech -- a proto se k nim vyjadřuji. S její prvou větou souhlasím -- reakce veřejnosti na stávku bude velmi zajímavým indikátorem postojů veřejnosti. To uvidíme.

Madrid je nyní v Praze!

12. 6. 2011 / Petr Kužvart

čas čtení 14 minut

S datem pátek 10. června 2011 byla vydána soudkyní Městského soudu v Praze JUDr. Dagmar Stamidisovou a soudcem JUDr. Martinem Velehrachem dvě usnesení, a to pod č.j. 1 Nc 13/2011-41 (37C) usnesení o předběžném opatření proti ČMKOS, druhé pak pod č.j. 1 Nc 12/2011-40, a to proti Odborovému sdružení železničářů. V obou případech podalo návrh Ministerstvo financí a v obou případech se odborovým sdružením zakazuje organizovat a vyzývat k účasti na stávce vyhlášení na 13. června 2011 od 03.00 hod. Tato předběžná opatření zaniknou shodně o půlnoci téhož dne, nicméně soud ukládá MF, aby do měsíce podalo žaloby ve věci samé.

Vláda: Kdo nejde s námi, jde proti nám -- už zase

12. 6. 2011 / Oldřich Průša

čas čtení 5 minut

Motto: stávkovat či jinak protestovat proti současné vládě by si

měli slušní občané stanovit snad už jako pracovní povinnost.

Nečas a nevčas

Podle předběžného opatření Městského soudu v Praze daly odbory o stávce vědět nevčas. Nevčas se o něm dozvěděli odboroví předáci. Z vyjádření ministra Kalouska vyplynulo, že se o rozhodnutí soudu dozvěděl spolu s Nečasem v pátek večer. Před páteční půlnocí tiskový odbor vlády oznámil, že v sobotu v 14:00 hod. se sejde na mimořádném zasedání vláda a že jsou k jednání přizváni i zástupci odborů. Ti potvrdili, že jim pozvánka došla v pátek okolo 23:30 hod. Nečas s Kalouskem tak na odboráře ušili pěknou boudu (česky: chtěli z nich udělat blbce). Co mohli čekat jiného než, že takový krok k uklidnění situace neprospěje. Neprospělo. Naopak. Projevili totalitní manýry, až oči přecházejí.

Stařečky zřejmě připraví české soudy o střechu nad hlavou - bez jejich jakékoliv viny

10. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

V roce 2007 jsme koupili v Kutné Hoře byt od jisté Olgy Leitnerové. Na ni byla r.2005 uvalena exekuce pro dluh 4745Kč. Nic jsme o tom nevěděli. List vlastnictví, výpis z katastru nemovitostí vydaný Katastrálním úřadem v Kutné Hoře neobsahuje žádné závazky vůči třetím osobám,ve všech odpovídajících rubrikách je bez zápisu.

V říjnu minulého roku nám insolvenční úřad zrušil kupní smlouvu a náš byt dal do konkursní podstaty.pro dluh prodávající. Mně je osmdesát roků, manželce je sedmdesát pět. Ani jeden z nás nejsme zdraví,pro tuto událost jsme oba v péči psychologa.

Můžete-li pomozte, píše Radomír Pištělák (80).

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

37063