Vysokoškolská reforma expres

8. 5. 2011 / Adam Votruba

čas čtení 5 minut

Celkem malou pozornost si vysloužil nedávno připravený záměr na změnu školských zákonů. Je to s podivem, neboť v míře ambicí si nezadá s jinými diskutovanými reformami.

Pokud se zaměříme např. jen na plánované změny ve vysokoškolském zákoně, zjistíme, že rychle připravovaná reforma má závažné nedostatky, pro něž si vysloužila kritiku ze strany univerzitních pedagogů. Není divu, jejím leitmotivem je totiž zjevná tendence omezit nezávislost vysokých škol.

Znovu lhaní v české politice, které nikoho nevzrušuje

7. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

A máme tu dalšího člověka, jako je Škárka a Kočí, tedy lidé, kteří jednou říkají veřejnosti v klíčové věci o svých postojích a skutcích jednu věc, a potom najednou její opak. Tentokrát je to šéf šumavského národního parku a bývalý československý premiér za ODS, totiž Jan Stráský. Stráský v pátek odvolal člověka, který rozhoduje o udělení výjimky ve věci použití pesticidů proti kůrovci v národním parku. V této věci Stráský nebyl nezaujatý, neboť on sám o tuto výjimku žádal a tvrdil, že neexistuje důvod výjimku neudělit.

V kauze Stráský nejde o to, jakým způsobem řešit či neřešit problém kůrovce na Šumavě

7. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V článku Borise Cveka o tom, že Jan Stráský lhal o svém rozhodnutí použít pesticidy v šumavském národním parku, nejde o způsob přístupu k problému kůrovce na Šumavě, ale o prokázané lhaní veřejného činitele - bez ohledu na to, o čem to bylo.

Článek se nestaví na žádnou stranu, co se týče řešení problému kůrovce na Šumavě.

Jan Čulík, šéfredaktor.

V Praze se konala protivládní demonstrace

7. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha, 7. 5. 2011

V sobotu 7. května 2011 uspořádala iniciativa ProAlt za podpory dalších organizací občanské společnosti druhou demonstraci proti připravovaným vládním reformám. Akce začala ve 14 hodin na náměstí Jana Palacha v Praze.

Demonstrace se zúčastnilo na 2 500 protestujících.

Protestní shromáždění zahájil svým projevem mluvčí iniciativy ProAlt Ondřej Lánský. Dále pak promluvili předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása, prorektor pro rozvoj Univerzity Karlovy v Praze Stanislav Štech a za Společenstvo Romů na Moravě promluvil Karel Holomek. Vystoupili také představitelky a představitelé dalších spolupořádajících sdružení, mezi které patří Akční spolek nezaměstnaných, Alternativa zdola, Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a j ejich přátel, Ekumenická akademie Praha, Hnutí za svobodné vzdělávání, Ne základnám, Protest proti ubírání peněz rodinám, Rada seniorů České republiky, Svaz pacientů. Projevy jednotlivých řečníků byly překládány do znakové řeči.

Zlata ubývá, generálové přibývají

8. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Řecký rozpočtový fičák vystřídal ještě vzdálenější portugalský. Evropští odborníci na finanční krachy začali nedávno spekulovat o eventuálním rozprodávání řeckých ostrovů, nyní pak o možnosti výprodeje portugalského zlata. Lisabon totiž vlastní 382 tun žlutého kovu.( ČNB ukrývá pouze 13,5 t.) ČR se v rámci EU zaváže k poskytnutí portugalské vládě garance ve výši převyšující 11 mld. Kč. (Portugalský zlatý poklad se odhaduje na 320 mld. Kč.)

Proč nechci nadstandard

6. 5. 2011 / Pavel Drs

čas čtení 3 minuty

Ministr Heger vemlouvavým hlasem vysvětluje občanům, že je nezbytné ve zdravotnictví zavést standard a nadstandard. Tvrdí přitom, že drtivá většina občanů bude nadále využívat standardních služeb a pouze hrstka nejbohatších si připlatí na hotelové služby či superdrahý materiál.

Protihlukové stěny mohou být pro cestující nebezpečné!

7. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Svazu cestujících ve veřejné dopravě

Profesionální jednotky hasičského záchranného sboru se včera u Plané nad Lužnicí v rámci cvičení pokusily proniknout přes protihlukovou stěnu na čtvrtém železničním koridoru. Betonová stěna lemující koleje se pro hasiče stala nepřekonatelnou překážkou. Ukázalo se tak, že pokud by se jednalo o skutečnou nehodu na železnici, pak by záchranná akce mohla skončit kvůli neprostupnosti protihlukové stěny fiaskem. Simulovaný zásah tak potvrdil, že protihlukové stěny mohou zásadním způsobem snížit bezpečnost dopravy na železnici.

Skotská nacionální strana vyhrála všeobecné volby ve Skotsku

6. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Skotská nacionální strana drtivě zvítězila ve všeobecných volbách ve Skotsku. Znamená to, že její šéf Alex Salmond bude moci uspořádat referendum o skotské nezávislosti.

Po celé řadě překvapivých vítězství nad Labouristickou stranou a po rozkladu voličské podpory pro liberální demokraty, kteří jsou v koaliční vládě s konzervativci v Londýně, získala Skotská nacionální strana více než 65 hlasů ve skotském parlamentě. Edinburský parlament má 129 křesel.

Šéf skotských nacionalistů Alex Salmond oznámil, že uspořádá do pěti let referendum o skotské nezávislosti. Bude také požadovat větší ekonomickou svobodu pro skotský parlament, právo určovat výši podnikatelských daní ve Skotsku a chce zvýšit právo skotské vlády půjčovat si peníze na 5 miliard liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pákistánská armáda varovala USA před dalšími nájezdy

6. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Pákistánská armáda ve čtvrtek prolomila dosavadní mlčení ohledně zabití Usámy bin Ládina. Uznala vlastní "nedostatky" v úsilí o nalezení lídra al-Kájdy, ale současně pohrozila, že přehodnotí spolupráci s Washingtonem, pokud by ještě někdy došlo k podobnému narušení pákistánské suverenity.

Dopis v deníku Guardian

Komunistické taktiky britské policie

7. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Rád bych zdůraznil, že taktika, kterou použila policie v Londýně během královské svatby (tj. když zadržela před svatbou celou řadu republikánských demonstrantů na dobu 24 hodin) je přesně tatáž taktika, jakou komunistická policie používala v sedmdesátých a osmdesátých letech v Československu proti lidskoprávním aktivistům a disidentům před každým kontroverzním politickým výročím (například výročím sovětské invaze ze srpna 1968) a vždycky před návštěvou západního politika. Disidenti byli zadržováni na 24 nebo 48 hodin. Poté, co západní politik odcestoval z Československa, byli propuštěni. Jinou technikou, kterou používala komunistická policie proti disidentům často, bylo to, že je vyvezla daleko na venkov uprostřed noci a vyhodila je tam z automobilu, aby se nedokázali vrátit do Prahy včas na plánovanou akci. Myslím si, že je důležité varovat lidi, že Británie začíná přejímat politiku bývalých komunistických zemí.

Jan Čulík

Česká studia, univerzita v Glasgow

Podrobnosti v angličtině ZDE

Les je územím nikoho?

6. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Úroveň ochrany lesů v ČR a péče o ně výborně demonstruje případ pytláků z Kroměřížska, kteří téměř dva roky nerušeně instalovali v lese kovovou past na selata divokých prasat. Do této pasti selata nalákali, a pak je zastřelili zakázaným a obzvláště zavrženíhodným způsobem: střelbou z malorážky. "Ulovili" takto nejméně deset selat prasete divokého. Během domovních prohlídek u těchto pytláků policie objevila nelegálně držené zbraně, vnitřnosti, kosti a kožešiny zabitých zvířat i klece, do nichž byla zvířata chytána. Působí to na mne dojmem, jako by les byl územím nikoho, kde se neprojde myslivec ani ochránce přírody ani turista, kde slušní lidé už nemají a ani nemohou trávit svůj čas, takže toto místo pak zůstává zcela uvolněné pro zločince, ať už pytláky nebo motorkáře.

Vzpomínka na květnové události 1945

6. 5. 2011 / Josef Liška

čas čtení 15 minut

Byl překrásný, květnový den dopoledne v roce 1945. Lesní pěšinou jsme se s tatínkem vraceli ze mlýna v Solopyskách s darovanou vzácností v plátěném pytlíku. Těch pár kilo mouky bylo tehdy za války ohromným přilepšením ke skromnému, omezenému přídělu potravin. Byli jsme doma tři kluci a o naší chuti k jídlu říkávala maminka: "Ti by snědli i hřebíky." Všichni rodiče se v té době museli hodně snažit, jak to jen šlo, aby svoje děti zabezpečili.

Brněnský 1. máj a zlovolná manipulace českých televizí

5. 5. 2011 / Milan Valach

čas čtení 5 minut

Brněnský první květen se stal mimořádnou událostí v dějinách této země. Po létech apatie se občané vzchopili k obraně základních morálních hodnot demokratické společnosti. Proti asi čtyřem stovkám neonacistů se postavil mnohonásobně větší počet těch, kteří se rozhodli jejich pochod zablokovat. Podle odhadů se počet blokujících pohyboval mezi jedním až dvěma tisíci účastníků! Na stránkách iniciativy Brno blokuje se objevily podpisy řady veřejně známých osobností, blokádu podporujících. Iniciativa jasně deklarovala své cíle, a to zabránit šíření strachu, nenávisti a násilí.

Český tisk se včera blamoval titulky "Smrt v přímém přenosu"

5. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Šéf CIA ve středu přiznal, že nebyl k dispozici přímý přenos americké razie do rezidence Usámy bin Ladina (český tisk se včera blamoval titulky na první straně "Smrt v přímém přenosu".)

Leon Panetta, šéf CIA informoval o tom, že na 25 minut došlo k přerušení přenosu z kamer umístěných na helmách amerických speciálních jednotek, které prováděly razii.

Bílý dům vydal fotografii, na níž to vypadá, jako že americký prezident a jeho poradci sledují razii přesně, jak probíhala. Ve skutečnosti vůbec nevěděli, co se v Usámově rezidenci děje.

Radio Jerevan ve Washingtonu

5. 5. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

"Ptám se proč naše vláda pořád vyvolává konspirační teorie? Proč nezveřejní ty fotografie?"

Ron Paul, republikánský prezidentský kandidát.

Ron Paul se trochu zaobaleně ptá, proč americká vláda lže. On to samozřejmě ví, ale i tak lze nabídnout několik odpovědí:

1.

Lež je součástí propagandy a Washington ji ze zvyku vkládá i tam, kde postrádá smysl; 2.

Washington již nepovažuje manipulaci s informacemi za lež; a 3.

Washington si je jist, že se ze lží vylže kritikou konspiračních teorií.

Konspirační teorie jsou nejen reakcí na slabiny oficiálních vysvětlení, ale především na neochotu moci uvolnit informace, které by původní nejasnosti rozptýlily.

Když ptáčka chytají, pěkně mu zpívají...

5. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

V BL se v poslední době objevilo několik příspěvků na téma motorismu. Dovoluji si přispět svou trochou do motoristického mlýna.

Reklama -- jaká to úžasná věc. Zvláště působivá je ta televizní. Již méně úžasný a stejně tak méně relevantní je jejich obsah. Mám-li být konkrétní pak, jsme-li u motorismu, uvedu několik příkladů reklamy na nové osobní automobily (nákladní automobily zřejmě reklamu nepotřebují, nejspíše se dobře prodávají samy i bez reklamy).

Podobnost čistě náhodná?

5. 5. 2011 / Jiří Pondělíček

čas čtení 2 minuty

1.Máj si mnozí z nás připomínají nejen jako svátek zamilovaných, který má, oproti importovanému Valentýnovi, u nás staletou tradici nebo jako připomínku monstrózních komunistických manifestací, ale zároveň jako příležitost připomenout nutnost důstojného postavení dělníků a vlastně všech zaměstnanců ve společnosti.

Jedna moje vzpomínka z 80. let se týká právě prvomájového průvodu, kde zasahující esenbáci odváděli občana, který nesl transparent s portrétem M. S. Gorbačova.

26715

Edy Balog: K boxu mě přivedl Bruce Lee a jeho křik

5. 5. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 4 minuty

Kick-boxer Edmund "Edy" Balog slouží u Městské policie v Karviné. Svoje umění využívá podle hesla "Pomáhat a chránit". Je rád, že může jít příkladem.

Patříte prý k maďarským Romům, kterých u nás, pokud vím, tolik nežije. Jak jste se dostal na Ostravsko?
Jmenuji se Edmund Balog, narodil jsem se v Košicích jako prvorozený syn Edmunda a Julie Balogových. Mám bratra a sestru. V Karviné bydlím 29 let, mám tady své zázemí, práci, rodinu a přátele. Ano, patřím k maďarským Romům. Na Karvinsko jsem se dostal díky tomu, že rodiče se tam přistěhovali za prací.

Český helsinský výbor vyzývá k bezodkladnému odvolání Ladislava Bátory z pozice poradce ministra školství

5. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Český helsinský výbor vyjadřuje vážné znepokojení nad tím, že ministr školství zamlčel informace o Ladislavu Bátorovi a tím de facto zakryl jeho dlouholeté aktivity na pravicově extremistické scéně, ačkoliv jsou veřejně dostupné.

Přestože ministr školství veřejnosti sdělil, že by nikdy nespolupracoval s lidmi s extremistickými názory, již měsíc je takový člověk jeho poradcem.

Ladislav Bátora je prokazatelně svázaný s českou ultrapravicí, otevřeně se hlásící k ideám netolerance, xenofobie, v minulosti úzce spolupracující s ultranacionalistickými a neofašistickými hnutími jako Národní strana nebo Vlastenecká fronta.

Americká Federální rezervní banka "způsobila Arabské jaro"

5. 5. 2011 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Druhá vlna tištění peněz, kterou provedla americká Federální rezervní banka (eufemisticky nazývané "kvantitativní uvolňování") podle listu Daily Telegraph způsobila revoluce v arabských zemích. V tom smyslu byla prý americká federální rezervní banka při vyvolávání revolucí v třetím světě "daleko úspěšnější než CIA".

Jak je to možné? Tištění peněz v Americe totiž vede k vzrůstu cen komodit na světových trzích, a tedy vede k růstu cen potravin. Kvantitativní uvolňování vyvolalo výrazný růst cen potravin v třetím světě a růst ceny chleba vede k revolucím. Jednoduché, že?

Otevřená zpráva pro ministra Kalouska. ( Předkládejte opatrně, aby nezkolaboval!)

4. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Vážený pane ministře Kalousku!

Protože mám plné pochopení pro Vaše starosti se zabezpečením dostatku financí v rámci státního rozpočtu a vědom si skutečností, jak nesnadno a s jakým nepochopením druhých (včetně s ostouzením Vaší osoby) se Vám tyto finance těžce zajišťují, dovoluji si Vám touto cestou předložit jeden (je jich více, ale o ostatních zas někdy jindy) racionální návrh, jak a kde získat potřebné peníze.

O smrti Usámy bin Ládina

4. 5. 2011 / Chris Hedges

čas čtení 7 minut

KD│ Vím, že kvůli oznámení, že Usáma bin Ládin byl údajně zabit, si Bob přeje, abych k tomu řekl pár slov... k al-Kájdě. Strávil jsem rok života zpravodajstvím o al-Kájdě pro New York Times. Byla to práce, za kterou jsem já a další investigativní reportéři získali Pulitzerovu cenu. A strávil jsem sedm let života na Středním Východě. Byl jsem vedoucím oddělení New York Times pro Střední Východ. Hovořím arabsky. A když kdosi vešel a oznámil Jean a mě tu novinu, zvedl se mi žaludek. Nejsem v žádném případě naivní, pokud jde o to, co je al-Kájda zač. Je to organizace, které se děsím. Důvěrně ji znám.

Usáma hrál 10 let pro Američany strašáka náhražkou za někdejší Sovětský svaz. Kdo se stane strašákem teď?

4. 5. 2011

čas čtení 8 minut

Neokonzervativci, "novináři specializující se na terorismus" a Usáma bin Ladin sám měli všichni dobré důvody proč zkonstruovat a šířit jednoduchý mýtus o blížící se apokalypse, píše v deníku Guardian Adam Curtis.

Děsivou věcí na Usámu bin Ládinovi je skutečnost, že pomohl usmrtit po celém světě tisíce nevinných lidí. Ale také byl pro Západ pozoruhodným způsobem obrovským darem. Zjednodušil svět. Když se rozpadl r. 1989 komunismus, velký příběh, který se stal přímou součástí mentality občanů západních zemí - příběh o tom, že probíhá globální válka proti vzdálenému zlu - najednou skončil. Porozumět světu najednou začalo být daleko složitější až do doby, kdy po globální hospodářské krizi r. 1998 a hysterickém divadlu týkajícím se aféry s Monikou Lewinskou se na scéně objevil bin Ládin jako spiklenec, který zorganizoval bombové útoky proti velvyslanectvím ve východní Africe.

Adam Curtis je slavný britský televizní dokumentarista. Jeho klasický seriál The Power of Nightmares (Síla nočních můr), v němž autor argumentuje, že hrozba islámského terorismu je fantazie, velmi podobná fantaziím amerického neokonzervatismu, se vysílal v roce 2004. Český překlad těchto filmů je ZDE

Bílý dům přiznal, že vylíčení toho, jak bin Ládin zemřel, bylo chybné

4. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Tvrzení, že šéf al-Kájdy zemřel když střílel z automatické zbraně na americká komanda bylo staženo a mluvčí amerického prezidenta přiznal, že byl bin Ládin neozbrojen. Dramatické líčení, že se bin Ládin údajně schovával za svou manželkou a používal jí jako "lidského štítu" a nutil ji, aby obětovala svůj život, bylo také falešné. Manželka je dosud naživu a spolu s několika bin Ládinovými dětmi byla zatčena.

O řízení motorových vozidel

4. 5. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Můj táta říkal, že řízení motorových vozidel je nakládání s nejnebezpečnější zbraní. Je jich totiž nejvíc a používají se běžně. Ne na střelnici či ve válce. Kdo řídí po Čechách asi ví o čem mluvím.

Bin Ládinova dcera potvrzuje smrt otce

4. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Pákistánská média ve středu informovala o tom, že dvanáctiletá dcera Usámy bin Ládina svědčí, že byla v sídle v Abottabádu přítomna zabití svého otce americkými jednotkami.

26714

Koutek reklamní tuposti 26 -- Typografické minimum

4. 5. 2011 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Jasně, je to drobnost, ale mrkněte se na okénko "Dny otevřených dveří" úplně dole na stránce automobily KIA. Všechno je tam přesně obráceně, než má. Mezi čísly 11. a 20. má být dlouhá pomlčka a nikoliv krátký rozdělovník. Kolem pomlčky nemají být mezery. Za tečkami u čísel 20. a 4. naopak být mezery mají. Ano, je to typografické hnidopišství, ale úplně stejně špatně to měla KIA i u svých televizních reklam. A můžete mi říct, jak mám věřit automobilce, která vyrobí televizní reklamu za statisíce, a nedá stovku korektorovi, aby ji přečetl? Je to automobilka, která se soustředí na detaily? Zachrání mi její bezpečnostní systém život, až narazím do stromu? (Za upozornění na reklamu děkuji Aleši Duroňovi).

"Rozpočtově zodpovědným" rodinám

4. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V tisku jsem se dočetl, že skupinka poslanců za TOP09 poslala do Sněmovny novelu zákona o místních poplatcích, která počítá se stoprocentním zvýšením poplatku za komunální odpad. Peníze nerostou na stromech a je třeba je v rodinném rozpočtu někde nalézt. Proto bych doporučil rodičům těch dětí, kterým bylo v minulém roce 18 a více let a volili TOP09, aby příslušnou částku strhli svým dětem z kapesného. Protože to byly právě tito mladí, kteří svou nezodpovědnou volbou protlačili TOP09 do parlamentu. Tehdy velmi toužili po tom zachovat se zodpovědně, ať tedy nyní nesou odpovědnost za své rozhodnutí, píše čtenář Karel Kameník.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

61188