NOVÝ SERIÁL ADAMA CURTISE

Jak na nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti

24. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Televize BBC začala v pondělí vysílat nový třídílný seriál vynikajícího britského dokumentaristy Adama Curtise, tvůrce seriálu The Power of Nightmares (Moc nočních můr).

Curtis dělá to, co v nejlepších dobách bylo vždy vynikající vizitkou BBC: vizuálními prostředky sděluje divákovi složité teoretické myšlenky.

Nynější trojdílná série filmů vysvětluje, jak se lidé stali otroky počítačů, které vytvořili. I když si to neuvědomujeme, dnes pohlížíme na svět výlučně očima počítačů.

Fukuyama: Jak vznikají demokracie?

24. 5. 2011

čas čtení 5 minut

Ve své nové knize The Origins of a Political Order (Původ politického pořádku) zkoumá Francis Fukuyama, jak vznikají liberální demokracie. S vlastnostmi, které my za "Západě" považujeme za samozřejmé - že můžeme volbami odstranit vládu, že více méně bude vládnout zákonnost, že korupce se bude trestat a že máme právo na politickou svobodu. Většina světa ale takovéto výsady nemá - a Fukuyama zkoumá, proč někde demokracie vznikne a jinde ne.

Cornell West a podvod jménem Obama

24. 5. 2011 / Chris Hedges

čas čtení 13 minut

Obama, který vzešel z kansaského prostředí, Obama s milujícími bílými prarodiči, Obama pocházející z Hawaie a Indonésie, když se setká s nezávislými černými lidmi, kteří mají za sebou historii otroctví, s Jimem Crowem, Jane Crowovou a tak dále, je velice bojácný. Má v sobě určitý nedostatek sounáležitosti, jakousi vykořeněnost. Je to pochopitelné. - Myslel jsem, že by Barack Obama mohl nabídnout určité východisko. Ale chybí mu páteř.

KD│ Pokud by vzestup Baracka Obamy k moci byl morálním dramatem, morální filosof Cornel West by v něm představoval hlas svědomí. Rahm Emanuel, cynický produkt chicagské politické mašinérie, by byl Satanem. V prvním obraze hry by Emanuel před Obamu předestřel moc, privilegia, slávu a peníze. West by Obamu varoval, že kvalita života je definována morální odpovědností, že jeho odkaz se bude odvíjet od ochoty čelit krutému útoku korporátního státu a finanční elity na chudé a pracující muže a ženy, a že spravedlnost nesmí být nikdy obětována na oltář moci.

Apokalypsa je stále bezprostředně nablízku

24. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Harold Camping sděluje, že se při předpovědi konce světa spletl o pět měsíců a k nanebevzetí věrných křesťanů dojde 21. října 2011.

Camping ve vysílání svého Family Radio přiznal, že se spletl a že to pro něho "je velmi těžké". Mnoho Campingových stoupenců má zřejmě tentýž pocit, zejména ti, kdo se vzdali svých zaměstnání anebo věnovali své peníze na reklamní kampaň, upozorňující, že konec světa se blíží - kampaň stála 100 milionů dolarů. Například Robert Fitzpatrick vydal na tuto kampaň své celoživotní úspory ve výši 140 000 dolarů a Jeff Hopkins dal na střechu svého auta billboard upozorňující, že se konec světa blíží a jezdil s ním v New Yorku ve snaze toto varování zviditelnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nejen apatie?

24. 5. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 7 minut

Boris Cvek se opřel do hlouposti a prohnilosti české veřejnosti. Čtenář Pavel Tučka to odmítl: český národ není hloupý, jenom apatický.

Analyzujeme-li pochybné stránky veřejného života v České republice, pak bychom samozřejmě neměli zapomínat na zásluhy našich politiků. Včetně těch z Občanského fóra, v tom má pan Tučka pravdu. Koneckonců první známý polistopadový tunel se proboural právě do Fondu Občanského fóra, na který se skládali lidé z celé republiky. Nikdo ze zodpovědných později neuznal za vhodné se jim za to aspoň omluvit.

Ceník pro nákup zdravotnických přístrojů - základní kámen korupce, aneb předražení jako norma!

24. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

"Audit, zadaný ministrem, přehlédl přístroj dražší o 100 %", píše v Aktuálně.cz (22.05.2011) Petr Holub a zmiňuje se nejen o zmíněném "pardonu" auditorské firmy KPMG, která ve své zprávě neuvedla předražený nákup přístroje CT v ceně za 24,5 milionu korun (pro srovnání: klatovská nemocnice pořídila tentýž přístroj za 12,5 milionu), ale i jiné případy nákupů zdravotnických přístrojů (rentgeny, CT a magnetické rezonance) předražené rovněž o několik milionů korun.

Generická preskripce je hloupost

24. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Souhlasím s Petrem Wagnerem, že generická preskripce je hloupost. Souhlasím ale také s komentářem profesorů Chonga a Sullivana z Johns Hopkins School of Medicine, kteří v časopise Nature (9. srpen 2007) tvrdí, že je příliš nákladné a pomalé vynalézat nové léky a uvádět je na trh. Kouzelná je tato věta ze zmíněného komentáře:

Korupce

24. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Myslím, že se velmi dobře ukazuje, kdo si vybral a proč si vybral policejního prezidenta Lessyho. Dva bývalí důstojníci protikorupční policie podali trestní oznámení proti svým nadřízeným, neboť ti podle nich záměrně bránili vyšetřování případu Bártových obálek s penězi, které tak velkomyslně půjčoval ústavním činitelů, aby jim pomohl v nouzi. Takový podnět by měl každého člověka přimět k údivu, vyjádřenému např. slovy ministra Kubiceho "je to nářez".

Policejní prezident však bez řádného prošetření věci stojí automaticky za postupem protikorupční policie, čili budeme-li brát případ "žalující důstojníci vs. protikorupční policie" jako otevřený, Lessy straní protikorupční policii. Kdyby měli žalující důstojníci pravdu. straní Lessy přímo Vítovi Bártovi. Vítejte v půjčkové demokracii!

Je to nářez, říká Kubice ke skandálu kolem vyšetřování bártových obálek

Uvařme českou vládu

24. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Pokud morálně souhlasíte s těmito požadavky:

  • Demise Nečasovy vlády
  • Nové parlamentní volby
  • Nová občanská ústava

pak zapněte ve středu 25.5. od 20:00 nějaký spotřebič s příkonem alespoň 1000W po dobu 10-15 minut. Tato forma protestu se projeví na vašem účtu za elektřinu částkou asi 1.50Kč. Opačný postup, tedy zhášení světel či jiný útlum odběru elektřiny by byl snadno manipulovatelný ze strany správce rozvodné sítě, např. spuštěním čerpadel přečerpávacích vodních elektráren.

Česká vláda se stává kůlem v plotě, ale stále jí to nedochází, stále je natvrdlá. Povařením by se mohla situace zlepšit.

Výsledek protestu můžete sledovat v přímém přenosu na webu ČEPS

http://www.vymenilijsmepolitiky.cz

Popel z islandské sopky přerušil letecký provoz nad Skotskem

24. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Hustý mrak popela z islandské sopky Grímsvötn (Odinovy vody) se v pondělí objevil nad Skotskem a přinutil jednu z leteckých společností, Loganair, zrušit prakticky veškeré lety, prezidenta Obamu zkrátit návštěvu Irska - a dopravce v celé Evropě přiměl k obavám z opakování dopravního výpadku, jaký se odehrál před rokem po výbuchu vulkánu Eyjafjallajökull.

"Fašizující" odboráři u Sv. Václava

24. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 4 minuty

Sobotní manifestace odborů na Václavském náměstí zůstává zdrojem poznání jednak pro samotné organizátory, ale i pro politiky, kteří mají v pracovní náplni práci s masami. Ostatně, novináři spatřili mezi manifestanty pány Jiřího Paroubka a Vojtěcha Filipa. A především nás informovali, že České pošty daly účastníkům 300 Kč. Což naštvalo mluvčí ČMKOS a odměny označila za provokaci. Je přece neslučitelné, aby demonstrant byl úplatný, na stejné úrovni jako volič za stovku v Krupce. Nu což, naši neúplatní novináři o tomto prohřešku informovali včas a podrobně zdejší lid. Příště si musí odboráři dát pozor.

Už se odpočítává?

24. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Magazín Daily Beast zveřejnil článek Philipa Shenona The Iran-9/11 Connection. Autor upozorňuje, že úřady na Manhattanu vyšetřují možné spojení mezi Teheránem a útoky z 11. září 2001, a to na základě svědectví tří bývalých íránských agentů. Jeden z vyšetřovatelů uvádí, že důkazy jsou údajně zcela přesvědčivé a ukazují, že se Írán zúčastnil příprav útoku a pomáhal atentátníkům. Vzhledem k souvislostem je tedy zřejmě třeba položit klíčovou otázku: Už se odpočítává?

Výsměch bigotním tupcům není urážka křesťanství

23. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Jenom malá noticka k článku Tomáše Koloce "Jsou pro redakci BL všichni křesťané hlupáci?" Nemohu s ním jako křesťan, jehož články (včetně výkladu Písma a křesťanských komentářů k Vánočním a Velikonočním svátkům) Britské listy publikují, souhlasit. Výsměch bigotním tupcům, ať se nazývají křesťané či ateisté či (chrámoví kněží, levité, farizeové, abrahámovi potomci...) jakkoli jinak, je křesťanskou ctností, nebo vlastně by Ježíš Kristus byl mnohem tvrdší: vyhnal by je z chrámu či s veškerou vážností přirovnal k obíleným hrobům... v tom ohledu je ironický úsměšek možná až moc nekřesťansky frivolní.

Restrukturalizace německé armády aneb operace srdce za pochodu

21. 5. 2011 / Kay Čejka

čas čtení 7 minut

Angela Merkelová nemá ráda změny ve svém kabinetě. Změny do vlády vnášejí neklid a jsou také určitým přiznáním selhání. Dokládají, že si kancléřka do svého týmu pozvala ministry, kteří nesplňují na ně kladené nároky.

Někdy ale můžou být personální změny i šťastnou volbou. To se potvrzuje, podíváme-li se na příklad ministerstva obrany. Zde se původnímu ministru, Karlu Theodorovi zu Guttenberg s jeho bouřlivým elánem, podařilo nastartovat iniciativu, na které ztroskotal nejeden jeho předchůdce.

Agresivní neonacisté v Berlině napadli protidemonstraci i policii

21. 5. 2011 / Kay Čejka

čas čtení 3 minuty

V sobotu 14.5. se v berlínské čtvrti Kreuzberg, známé pro své multikulturní složení jako bašta (i krajní) levice a pro své pravidelné prvomájové demonstrace, střetlo přibližně 120 neonacistů s asi čtyřmi stovkami levicových demonstrantů, kteří blokovali jejich pochod městem. Následná několikaminutová bitka mezi oběma tábory se dohlížejícím policistům (dle policejních údajů zasahovalo 600 mužů zákona) zcela vymkla z pod kontroly a vyžádala si několik zraněných, mezi nimi i 37 policistů. Zatčeno bylo celkem 46 osob, převážně pravicoví agresoři.

Komise pro jadernou bezpečnost zveřejnila výsledky testů německých jaderných elektráren

21. 5. 2011 / Kay Čejka

čas čtení 5 minut

Komise pro reaktorovou bezpečnost (RSK) zveřejnila konečnou zprávu ohledně bezpečnosti německých jaderných elektráren a došla k závěru, že ani jedna elektrárna v Německu není zcela bezpečná. Zprávu si u komise objednalo Ministerstvo životního prostředí v polovině března. Tato zpráva kupodivu utvrzuje ve svých postojích jak odpůrce, tak zastánce atomové energie.

I přesto, že ministr životního prostředí, Norbert Röttgen (CDU – křesťanští demokraté), poukazuje na několik bezpečnostních nedostatků některých reaktorů, je „Atomové fórum“ (lobbystický svaz podnikatelů a institucí, zasazující se za nevojenské využití jaderné energie) i nadále skálopevně přesvědčené o jejich bezpečnosti: „Nejsem překvapen, že RSK potvrdila vyšší zabezpečení německých reaktorů oproti těm havarovaným japonských“, řekl prezident svazu Ralf Güldner.

ČR zanedbává i cyklistickou dopravu

23. 5. 2011 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Nejen v dopravě železniční ČR spí. Zaspává, zaostává a ocitá se v izolaci také v dopravě cyklistické a v její návaznosti právě na železnici, jež je typem tzv. intermodality. Toto je pojem převzatý z nákladní dopravy a je příznačné, že na internetu najdete v češtině právě jen toto, úzce vymezené vysvětlení, přeprava osob jako by nebyla.

Pojem cyklistická doprava jsem srozumitelně vysvětlil ZDE

Nezaslouženě exkluzivní podmínky bankovního podnikání a podlézavé vlády

23. 5. 2011

čas čtení 10 minut

Podnikavost je pro ekonomiku jistě záslužná lidská vlastnost, nepřekračují-li její formy etické hranice dané přiměřenou tržní regulací. Tržní ekonomika je na podnikavosti životně závislá a nelze se proto divit, že volání po zlepšení podmínek podnikatelům je vnímáno jako logický a nikterak konfliktní požadavek. V praxi mají podnikatelé oproti zaměstnancům některé podstatné výhody, jež bývají obhajovány kompenzací podnikatelského rizika. To se však dotýká i zaměstnanců všech soukromých podniků, což uvedený argument diskvalifikuje, píše Petr Ježek.

Po sedmdesáti letech...

22. 5. 2011 / Ladislav Brzobohatý

čas čtení 12 minut

Nejdříve dva poněkud rozsáhlejší citáty, píše Ladislav Brzobohatý:

Předpokladem obrody našeho světadílu je - budiž to znova a zcela zásadně zdůrazněno - demokratické přebudování společnosti a hlavně jejího hospodářského řádu. Je to základní otázka jak celé společnosti, tak veškeré evropské vzdělanosti. Rozhodující tu arci bude vůle a zájem veliké většiny společnosti, jež se musí teprve vytvořit solidaritou všech pracujících lidí, kterou dosavadní držitelé hospodářské moci dovedli tříštit.

Připomínky k ekonomice

23. 5. 2011

čas čtení 7 minut

Vážená paní Hradecká,

díky za Váš podnětný článek zveřejněný v BL. Napadly mě k němu dvě poznámky, které jsou, zdá se mi, zcela zásadního charakteru, píše František Marčík:

1. V článku vůbec neuvažujete povahu fiat money a s tím spjatý systém minimálních povinných rezerv, přesněji systém částečných rezerv či též frakční rezervní bankovnictví, a proces, kdy banky vytvářejí peníze prakticky z ničeho (fiat = staniž se; nekrytých, nepodložených penězích, platidlu, které je zároveň státem vnucené) zvaný multiplikovaná expanze depozit, tedy a kdy si propůjčené peníze neodečítají ze svého reálného majetku. (V tomto ohledu se nabízí obvyklé úvahy stran zlatého standardu či jiného způsobu krytí peněz, jež jsou v oběhu.)

Jak dál v ČSSD?

23. 5. 2011 / Petr Pokorný

čas čtení 4 minuty

Je pár týdnů po sjezdu ČSSD, na kterém se měla řešit otázka dalšího směřování této strany a volba nového předsedy. Vzhledem k velmi složité situaci v této zemi, její pokračující devastaci, rozbujelé korupci a pokračujícímu okrádání poctivých občanů, byl tento sjezd politické strany, která má již ve svém názvu pojem "sociální" jistě velmi sledovaným. Souvisí to také se stále pokračujícími neshodami ve vládní koalici, kde se strana Věcí veřejných stále více stává otloukáním a poskokem zbývajících dvou korupcí tak prolezlých stran.

Politické zásahy ohrožují občanský zákoník

23. 5. 2011 / Stanislav Křeček

čas čtení 7 minut

Návrh nového občanského zákoníku, který v minulých dnech Ministerstvo spravedlnosti představilo, se stal jedním z nejdiskutovanějších témat v našich sdělovacích prostředcích -- mimo obvyklé a pravidelné rubriky, jako je rubrika "Co je nového ve vládní krizi" apod. Právem! Nový občanský zákoník představuje největší legislativní změnu v platném právu za posledních mnoho desítek let a obávám se, že si to ani velká část zákonodárců, natož pak veřejnost, dosud neuvědomuje.

Fabulace po neúspěšném a zpackaném vyšetřování, aneb

Presumpce neviny v ČR neplatí

23. 5. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 6 minut

Psycholog Slavomil Hubálek se na iDnes 21. 5. 2011 vrací k tragickému případu Aničky. Je přesvědčen, že Otakar T. se k vraždě devítileté Aničky "nepřímo přiznal". Podle Slavomila Hubálka se nabízejí dva motivy, které mohl Otakar T. mít. Prvním motivem je neplánované zabití -- Otakar T. chtěl dívce vzít klíče a vykrást dům, když se ale k ní přiblížil, sexuálně ho vzrušila, takže ji zneužil a pak zabil. Podle druhé Hubálkovy verze šlo o předem naplánovanou vraždu dívky, kterou Otakar T. vnímal jako atraktivní erotický objekt. V obou případech poukazuje psycholog Hubálek na roli závisti Otakara T. a iracionální odplaty za neúspěšný a zpackaný životní příběh.

Podobné úvahy jsou ve své podstatě konstruováním viny, o které příslušelo rozhodnout soudu.

Ploty Botanické zahrady

23. 5. 2011 / Pavel Sekerka

čas čtení 23 minut

O dění v Botanické zahradě Hlavního města Prahy bylo v Britských listech uveřejněno již několik článků. Jednalo se o dvě události -- perzonální audit a snahu sloučit Botanickou zahradu se ZOO. Snad trochu staromilsky jsem se snažil hájit odborné funkce, které by botanická zahrada měla plnit a které jsou (ale nejenom v Tróji) omezovány na úkor komerčních aktivit zaměřených na zvyšování návštěvnosti (viz: Botanická zahrada má za úkol pěstovat ohrožený plevel, Co je botanická zahrada?). Možná proto se na mne obrátili někteří zástupci občanů bojujících proti novému oplocení botanické zahrady, které spojuje její dosud roztříštěné areály. Tento čin vyvola značný rozruch, tisková zpráva se objevila i na Britských listech. Byly sbírány petice, které mimo jiné podepisovaly malé děti na základní škole včetně vyučujících, byl vyvíjen značný mediální tlak a uskutečnilo se několik demonstrací http://protiplotu.wordpress.com/ ).

Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem II

23. 5. 2011 / Zdeněk Jemelík

čas čtení 6 minut

V článku "Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem", uveřejněném 22. dubna 2011 na Britských listech jsem uvedl čtenáře do problematiky procesu proti Johnu Bokovi, jehož hlavní líčení bylo tehdy nařízeno na 26. dubna 2011 do velké přízemní jednací síně justičního paláce v Praze 10, Na Míčánkách.

Jednání skutečně proběhlo podle plánu. Johna Boka k němu doprovázeli přátelé a sympatizanti.

(Autor je členem spolku Šalamoun, jehož předsedou je žalovaný John Bok)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

30357