61=0

10. 5. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Zdá se vám nemožné, aby se šedesát jedna rovnalo nule? Ne, není to nemožné. Matematický zápis, jako v mnoha jiných případech, je příliš plochý k tomu rozeznat z něj skutečnost. Lépe řečeno, ta matematická je vcelku nepodstatná. Za to ta široká, těžko exaktně uchopitelná, je hluboce významná.

Věřícím jste v ČR pouze jako člen registrované církve...

10. 5. 2011 / Lukáš Lhoťan

čas čtení 5 minut

Znám tři druhy lží. Velkou lež, malou lež a statistiku, řekl George Bernard Shaw. Jak ukazuje aktuální sčítání obyvatelstva v České republice, měl hořkou pravdu. Česká republika utratila nespíše stamiliony korun za zjištění statistických údajů, kterémohou být chybné a mohou se stát základem pro chybnou politiku státních orgánů a místních samospráv.

Jinak nemohu vyhodnotit skutečnost, na kterou jsem narazil v otázce náboženské příslušnosti.

Při vyplňováni sčítacího formuláře, jsem narazil na kolonku náboženská příslušnost. Podle manuálu mohl člověk vyplnit buďto jméno registrované církve, nebo bez vyznání, nebo věřící nehlásící se k žádné církvi. Inu a co se stane s těmi, kteří vyplní kolonku označením náboženství, ale ne církve? Například křesťan (křesťanství), muslim (islám)? Položil jsem si otázku a rozhodl jsem se zjistit podrobnosti.

26718

Koutek reklamní tuposti 27 -- Stopro mulťák

10. 5. 2011 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Chápu, že existuje multivitamínový džus. Chápu, že existují 100% džusy. Ale nedochází mi, co to je 100% multivitamín. Navíc s dužinou. Jakou má vitamín asi dužinu? Na jakém stromě roste? Opravdu v tom nápoji není nic jiného, než vitamíny? To musí být chutná věc!

O zdravotnictví v ČR:

Co a jak řeší nadstandard

10. 5. 2011

čas čtení 5 minut

Při čtení článků v Britských listech na téma zavedení nadstandardu ve zdravotnictví mám pocit, že dnes je ve zdravotnictví vše v pořádku. Lidé dostávají veškerou potřebnou péči, neumírají a netrpí kvůli tomu, že nemocnice z různých důvodů péči neposkytne, péče je poskytována ihned bez většího odkladu. Pokud je tomu tak, pak je zřejmé, že po zavedení nadstandardu musí zákonitě dojít k tomu, že péče poskytovaná platícím bude na úkor neplatících, píše Ondřej Palkovský.

ZDRAVOTNICTVÍ:

Otázky, které nemají lehké řešení

10. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Reaguji na článek pana Bati v Britských listech: "Proč ani já nechci standard a nadstandard, aneb po dálnici nebo po okresce?"

Jsem mladý neatestovaný lékař - preventista, internista.

Nechci se s Vámi přít, nejsem liberál a nemyslím si, že by ve zdravotnictví bylo na místě dát ruce trhu volné pole působnosti.

Ale:

nehledě na korupci a mrhání veřejnými prostředky v ČR - dnes již ŽÁDNÁ země na světě nemá dost prostředků, aby všem lidem zaplatila nejlepší možnou péči, zdůrazňuje Tomáš Petružela.

Existuje al Kájda jako globální organizace? Ne.

10. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

V době, kdy jsem začínal číst BL, tento server věnoval rozsáhlou pozornost dokumntárním filmů, Adama Curtise. BL psaly, že Curtis po dlouhé a podrobné rešeršní práci dospěl k názoru, že AL KÁJDA JE MÝTUS. BL doslova psaly konstatuje Michal Vimmer:

"Zdůrazňuji," říká Curtis, "že si nemyslím, že Al Kajda existuje způsobem, jímž je nám její existence předkládána k věření. Ano, samozřejmě dochází k strašlivým zvěrstvům a existuje militantní islámský fundamentalismus. Ale představa, že by existovala globální teroristická organizace, v jejímž čele stojí Usáma bin Ladin, to je mýtus."

ZDE

Nejbohatští studenti mají dostat přednostně místa na nejlepších britských univerzitách

10. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Mladí lidí z nejbohatších britských rodin mají dostat podle návrhů britské vlády možnost studovat na nejznámějších britských univerzitách, pokud zaplatí předem mnohonásobné školné. Studenti budou muset splnit požadavky ke studiu. Za studium humanitního oboru by zaplatili 12 000 liber (324 000 Kč) ročně, za studium technického oboru 18 000 liber (486 000 Kč) ročně a více než 28 000 liber (756 000 Kč) ročně za studium lékařství.

Zaplacení školného předem by jim zajistilo přednostní přijetí na prestižní školy, kde je normálně od vlády numerus clausus.

Činitelé konzervativního ministerstva školství argumentují, že zpřístupit studium na nejlepších univerzitách studentům, jejichž rodiče budou předem schopni za ně zaplatit vysoké finanční částky, podpoří sociální mobilitu, protože to uvolní další studijní místa studentům z chudších domácností.

Podrobnosti v angličtině ZDE

■ ■ ■

10. 5. 2011 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta

Part I.

Jednoho rána se probudil a zjistil, že se z něj stal mechanický pomeranč. Vykutálel se z postele a provedl nezbytné ranní úkony. Implantátor myšlenek a vzpomínek byl jako vždy poškozený a tak mu v hlavě vězela zaseklá vzpomínka na slona Péťu. Slon Péťa stál na betonovém vyvýšeném plácku, od návštěvníků ho dělil hluboký příkop a za zadní nohu byl připoután řetězem.

"Vidíš?" zavěštila si jeho matka "To je Péťa jako ty."

Slon Péťa se komíhal ze strany na stranu a natahoval chobot. Mechanický pomeranč se vykutálel na ulici, krátce, jen co mu jeho zvrásněná kůra dovolila, se usmál a zakutálel se pod kola prvního projíždějícího automobilu. Džus.

Part II.

Džus tekl všude proudem ulicemi. Doprava a infrastruktura zůstaly zcela ochromeny. Teď přišla ta pravá oranžová revoluce.

I katolická Brazílie uzákonila registrované partnerství osob téhož pohlaví

10. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V pátek prošla médii poněkud nepozorovaně (aspoň já si jí všiml až dnes) informace o tom, že už i v silně katolické Brazílii, jedné z nejvýznamnějších zemí tzv. třetího světa, došlo proti odporu římskokatolické církve k uzákonění registrovaného partnerství osob téhož pohlaví. Dlouho jsem měl tendenci obhajovat na evropské poměry až skandální zkostnatělost římské církve právě odkazem na to, že většina z asi jedné miliardy věřících, hlásících se k papeži, je v třetím světě, a tak je třeba respektovat jejich poněkud "opožděnou" společenskou a hodnotovou mentalitu.

Americký miliardář získal soudní příkaz umožňující mu stíhat osoby, které ho na internetu "pomluvily"

10. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Lord Bacon tvrdí, že výroky zveřejněné na Wikipedii a na dalších dvou serverech ho pomluvily - avšak asi se mu nepodaří donutit je zveřejnit jména "viníků".

Miliardář Lord Bacon, správce amerických hedgových fondů dostal svolení od Nejvyššího soudu v Londýně, aby donutil tři servery - včetně Wikipedie - zveřejnit totožnost internetových komentátorů, kteří ho údajně pomluvili.

Nepřítel, který nezmizí

10. 5. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

"Neonacismus vážně poškozuje duševní zdraví. Požádejte svého lékaře o pomoc při odvykání." Samolepky s tímto sloganem letos před prvomájovým pochodem ultrapravice zaplavily brněnské ulice. Do povědomí řady Brňanů se jejich sdělení hluboko zařízlo, protože k neonacismu sympatie nepociťují a s takovým doporučením lékařské pomoci si tudíž nevědí rady.

Moskva v Den vítězství předvedla jaderné svaly

9. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Asi 20 000 vojáků a nejpokročilejší ruské strategické rakety Topol-M byli k vidění na Rudém náměstí během letošní přehlídky ke Dni vítězství ve II. světové válce. Nadšení však poněkud oslabily pochybnosti o tom, zda je vůbec rozumné pořádat takovouto nákladnou ukázku síly, a zprávami, že islamisté údajně plánovali narušit oslavy teroristickými útoky.

Standard & Poor's znovu snížila rating Řecka

9. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ratingová agentura Standard & Poor's znovu snížila hodnocení řecké ekonomiky. Jako důvod uvedla riziko, že země bude muset vyjednávat o rozložení splátek dluhu do delšího časového horizontu.

Mediální divadelní představení Usáma, volby a příprava k odchodu z Afghánistánu

9. 5. 2011 / Vít Rossignol

čas čtení 10 minut

Sleduji stále se obměňující drama faktické popravy Usámy bin Ládina a musím se podivit, jak nízký předpoklad lidské inteligence mediální manipulátoři dnes mají; asi na základě toho, co jim prošlo do této doby. A prošlo toho hodně. Také jejich technika doznala rafinace ve vývoji, vlivem rozvoje medializace života, významu informací a jejich kontroly i změn u audience, kterou popisuje dobře jazykovědec George Lakoff z U.of Berkeley, při zkoumání vlivu podprahové kontextualizace a volby emoce obsahujících slov a metafor, přenášejících názor, i když nepřímo, až záludně. (Tak dokázal např.prez.poradce Karl Rove "dodat" hlasy religiózní většiny na americkém středu a středozápadě pro George Bushe hned dvakrát...).

Kovbojka po česku aneb Za alianci s Apači:

Je Geronimo opravdu mrtev?

9. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jeff Houser a Robert Geronimo Jr. =>

Karel Schwarzenberg je údajně velmi rozhněván výroky prezidentova poradce Petra Hájka o tom, že smrt bin Ládina je výmysl a samotný zakladatel al-Kájdy možná vůbec neexistoval. Takové vyjádření prý urazilo spojence, který požaduje omluvu. Vedle veledůležitých informací z českého rybníčku ovšem skoro zapadla zpráva, že po americké vládě naopak žádá omluvu kmen Apačů - a sice za to, že při výsadkové operaci v Pákistánu byl bin Ládin označen kódovým jménem "Geronimo" - což je jméno slavného apačského náčelníka.

S. K. Neumann o svatbě Williama a Kate

9. 5. 2011 / Julek Neumann

čas čtení 1 minuta

Na té okázalosti věru britské viděti je rozdíl mezi prohnilou monarchií Rakousko-Uherskou a panovnickým rodem osvíceným, který se snaží jíti s dobou moderní. Za toto úsilí je třeba britské královské rodině arci vzdáti hold, zejména přihlédneme-li k tragické historii oné rodiny. Neštěstí v rychlovoze a v tunelu pařížském je ovšem něco jiného než pilník. Třeba ovšem uvážiti, že uplynula drahná řádka let. Jinak řadí se mezi ony okázalé podívané, jaké čas od času i v císařském království tuzemském můžeme sledovat, ať už jsou to sňatky, křtiny, či -- což obzvláště rádi pozorujeme -- pohřby. Královská svatba anglická má ovšem i vážnou stránku: lidu byly předhozeny hry a ukázán krajíc chleba, to ovšem nikterak nezakryje pokračující tíseň hospodářskou, na kterou zvláštní ještě břímě uvalily sportovní hry Olympijské, jež příštího roku budou se konati a stojí již dnes daňové poplatníky první poslední. Nebudeme ale truditi mysl a půjdeme raději napsat pár skutečně moderních básní, hlavně aby se nerýmovaly -- s tím mívám velikánskou potíž.

Autor (narozen 1953), který je pravnukem fiktivního autora (1875--1947), tento text napsal jako odpověď na prosbu Tomáše Koloce.

Recept vládní koalice na zdravotnictví? Platit, platit, platit...

9. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva KDU-ČSL

Vládní koalice ODS, TOP 09 a VV prosadila ve sněmovně v 1. čtení novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která zavádí pacientům povinnost platit za veškeré zdravotnické výkony a materiály, které nejsou nejlevnější variantou. KDU-ČSL ale právě v tomto ustanovení spatřuje velké nebezpečí pro občany. "Záludnost tohoto ustanovení je v tom, že není stanoveno, co bude tzv. nejlevnější výkon a materiál. Stejně tak není jasné, kdo bude určovat, co ještě spadá do kategorie nejlevnějších výkonů, a co už ne," upozorňuje předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

S jasnou zprávou, že svoboda je poznaná nutnost, šli jsme dobou

9. 5. 2011 / Karel Hoff

čas čtení 6 minut

V poslední době se roztrhl pytel s memoárovou literaturou na téma, jak to bylo za "totáče", k čemuž se přidalo hlavní byro pro řízení dějin, tj. vládní televize a další média. Není v silách, financích, ba ani v chuti jednoho důchodce toto vše číst a sledovat, neboť mnohdy platí onen povzdech jedné francouzské šlechtičny, že je s podivem jaké nepravdy se píší o době, v níž žila, jaké to pak je o dobách dávno minulých. S tím si byra pro řízení dějin hlavu nelámou, jejich úkolem není objektivita, ale běh současnosti a služebnosti.

2500 slov z roku 2011:

Výzývám občany k aktivitě

9. 5. 2011

čas čtení 19 minut

V České republice po 22 letech od sametového převratu, od doby velkých nadějí, máme vládu a politický systém, který začíná mít málo společného s demokracií. V současné době vládne vláda, která není legitimní. Byla ještě před svým vznikem loňského roku podpořena největšími boháči v naší zemi (např. pan Bakala věnoval stranám nynější vládní koalice 28 milionů na volební kampaň), byl vynechán skutečný vítěz voleb z r. 2010, aby se pokusil sestavit vládu. U moci tuto vládu udržuje síť vlivných nejbohatších lidí v České republice a prezident, který ji, jak sám řekl, nestandardně pomohl už při jejím vzniku a pak při dvou krizích spojených vždy s korupcí (popř. připravovanou korupcí) v nejvyšších patrech české politiky, píše čtenář Pavel Kotál

Stáří kontra peníze

9. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Ačkoliv se toho kolem odchodu do důchodu napsalo, jak se dnes říká "hafo", stále není problém stanovení "oficiálního" limitu, tj. roku odchodu do důchodu vyřešen. Nad celým problém totiž, na úkor lidského bytí a žití, převažuje fenomén peněz. Je to sice z pohledu státu, který důchodce vyplácí důchodovými dávkami dost podstatné, ale nemělo by to být rozhodující.

Proč nechci nadstandard

6. 5. 2011 / Pavel Drs

čas čtení 3 minuty

Ministr Heger vemlouvavým hlasem vysvětluje občanům, že je nezbytné ve zdravotnictví zavést standard a nadstandard. Tvrdí přitom, že drtivá většina občanů bude nadále využívat standardních služeb a pouze hrstka nejbohatších si připlatí na hotelové služby či superdrahý materiál.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

32871