ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

V moři nedaleko italského pobřeží se převrátila loď s uprchlíky

6. 4. 2011

  • Více než 150 uprchlíků ze severní Afriky zřejmě zahynulo poté, co se nedaleko Lampedusy převrátila asi 70 km od italského pobřeží převrátila v mořské bouři ve čtyři hodiny ráno jejich loď. Zachráněno bylo 48 osob.
  • Jednotky podporující legálně zvoleného prezidenta Pobřeží slonoviny Ouattary útočí na palác bývalého prezidenta Gbagba, který odmítá odstoupit. Některé jednotky Gbagbu stále podporují. Těžké boje v městě Abidžan vážně poškodily ekonomiku země; Abidžan dosud byl v Africe významným finančnickým centrem.
  • Britský deník Guardian získal prestižní ocenění "Deník roku 2011" za to, jak informoval koncem minulého roku o případu Wikileaks.
  • Vzbouřenecká správa v Libyii odmítla tvrzení britského právníka, který zastupuje příbuzné obětí leteckého atentátu z Lockerbie, že se za atentát omluvila a nabídla odškodnění. Šéf vzbouřenecké libyjské armády obvinil NATO, že "odsoudilo lidi k smrti" poté, co silně omezilo počet leteckých úderů. Ve vzbouřeneckých oblastech podle něho roste hněv a sílí zuřivost, že Západ vzbouřence opustil.
  • Japonská energetická společnost, která vlastní elektrárnu ve Fukušimě, oznámila, že se podařilo zastavit únik radioaktivity. Firma Tepco uvedla, že se prostřednictvím chemikálií podařilo zpevnit půdu pod reaktorem, takže radioaktivita dále neuniká.
  • Soudní proces s italským premiérem Berlusconim, který byl zahájen v Miláně, byl odročen na 31. května. Berlusconi je obviněn, že platil za pohlavní styk s nezletilou prostitutkou.

Příspěvek na péči v sociální reformě způsobí chaos a komercionalizaci sociálních služeb

6. 4. 2011 / Jiří Hrebenar

Pan ministr práce a sociálních věcí Drábek plánuje na zdravotně postižené jednu past za druhou. Ve jménu šetření na těch nejslabších a nemohoucích hodlá změnit princip výplaty příspěvku na péči. Tento příspěvek dostávají handicapovaní spoluobčané na zakoupení takové péče, kterou nezvládají sami. Mohou si tak například zakoupit dovoz obědů, pomoc při vykonávání osobní hygieny, pomoc při úklidu, osobní asistenci a podobně.

Škárka, loajalita za peníze a novinářská etika

6. 4. 2011

Od nedělního večera české prostředí rozděluje nová aféra nejmenší koaliční strany Věci veřejné. Místopředseda VV Jaroslav Škárka v rozhovoru pro časopis Respekt řekl, že dostával peníze za loajalitu. Přes rozhořčení a slova o korupci se ovšem zapomíná na neméně důležitou skutečnost, a tou je novinářská etika, napsala čtenářka Klára Zelenková.

Jak EU a Česká republika "podporují" demokracii a lidská práva na Blízkém Východě

6. 4. 2011 / Karel Dolejší

Evropská unie před třinácti lety přijala dokument nazvaný EU Code of Conduct on Arms Exports. Podle druhého kritéria by nemělo docházet k exportu zbraní z členských států do zemí, v nichž jsou porušována lidská práva, nebo kde by mohly být zbraně použity k vnitřní represi. Podle třetího kritéria by nemělo dojít k exportu zbraní do destinací, kde probíhá ozbrojený konflikt a hrozí riziko jeho eskalace nebo prodlužování. Podle čtvrtého kritéria by neměla být dodávána výzbroj konečnému uživateli, který by ji mohl použít k hrozbě silou nebo vynucování teritoriálních požadavků. A podle šestého kritéria by měl být zohledněn postoj adresáta k mezinárodnímu společenství. Tyto ozdobné baňky na stromečku EU ovšem září hezky, jenže balíčky, které se pod nimi nacházejí, produkuje evropský vojensko-policejně-průmyslový komplex, takže mají k navenek proklamovaným hodnotám vztah často velice problematický. Ve čtvrtek 7. dubna 2011 navštíví Českou republiku izraelský premiér Benjamin Netanjahu a bude zde jednat o vojenskotechnické spolupráci mezi oběma zeměmi. O tom, jaké jsou širší souvislosti této návštěvy, byla řeč v panelové diskusi "Mír na Blízkém Východě, okupace a role EU", kterou v úterý 5. dubna na Novotného lávce uspořádala iniciativa Ne naším jménem!

POZNÁMKA NA OKRAJ:

K diskusi o změně kapitalismu, neboli O darwinistickém marasmu

6. 4. 2011 / Uwe Ladwig

Olga Weidenthalerová už ani nechce číst BL, protože Havel sám je pro ni jedním z hlavních strůjců marasmu České republiky, Jan Čulík píše ohledně filmu Odcházení o tom, že Váš bývalý prezident prý dnes vlastně vidí sebe sama jako naivního nepraktického hlupáka, Boris Cvek píše v souvislosti s politikou o svém darwinistickém názoru ZDE a Michael Kroh si myslí, že 'považuji za poněkud naivní tu představu, že alternativy vůči současným společenským poměrům najdeme v diskusi" ZDE - a já věřím, že to všechno nějak souvisí, ale asi úplně jinak...

Normalizovaný Monbiot aneb Náruč establishmentu otevřená

6. 4. 2011 / Karel Dolejší

So let's get going, there's no other choice. God willing, we will prevail, in peace and freedom from fear, and in true health, through the purity and essence of our natural... fluids. God bless you all.
General Jack D. Ripper

Ještě vůbec nebylo jasné, jak vypadají následky fukušimské havárie - i ve chvíli, kdy jsou z objektu do oceánu čerpány tuny vysoce radioaktivní vody, je na definitivní závěry ještě příliš brzy - když komentátor Guardianu George Monbiot šokoval svět svou vskutku náboženskou konverzí. V textu nazvaném příznačně Why Fukushima made me stop worrying and love nuclear power (Proč Fukušima způsobila, že jsem si přestal dělat starosti a začal mít rád nukleární energii - narážka na proslulý protiválečný film Stanleyho Kubricka je zřejmá a napovídá, do které postavy se nyní Monbiot podvědomě stylizuje) oznámil světu, že se právě stal příznivcem jaderné energetiky. Konzultant Paul Mobbs probírá jeden po druhém Monbiotovy argumenty a ukazuje, že žádný z nich nesnese konfrontaci s fakty, takže autor patrně uvedl všechno možné, jen ne skutečný důvod svého obrácení. Zde je shrnutí rozsáhlého Mobbsova textu.

Strasti kolem E 10 aneb jak se v Německu zavádí zelené palivo

6. 4. 2011 / Kay Čejka

Na německých čerpacích stanicích se od ledna tohoto roku nabízí nový druh paliva jménem E 10. Jedná se o klasický benzín s desetiprocentní příměsí ethanolu, který se v Německu získává převážně z cukrové řepy, obilí a zčásti i z dřevěných odpadků.

Ethanol se do benzínu přidával již dříve, ale pouze v pětiprocentním poměru (E 5), tak proč se o tom vůbec zmiňovat? Důvod je prostý: nynější desetiprocentní příměs není vhodná pro všechny typy benzínových motorů.

Psaní pro pana ministra dopravy a rozumné lidi

6. 4. 2011 / Jan Sláma

Teplý víkend vylákal řadu automobilistů k cestě na chatu, či chalupu nebo k návštěvě kulturních památek, jak nám radí v rozhlase, aby měly na provoz. Mnozí vyjeli radostně, aby po pár kilometrech pokračovali za skřípění zubů a s trnutím u páteře po každé díře a výmolu, kterým se nestihli vyhnout. Místo pozorování krajiny jeli se zraky upřenými na vozovku a promýšleli, kudy nejlépe ve zdraví projet. Též jsem si projel svých 400 km na jih po silnicích 1. a 2. třídy. Vesměs hrůza, silničáře nevidět. Zato spoustu motorkářů a cyklistů, o automobilistech nemluvě. Zejména cyklistů je mi líto, protože okraje silnic jsou v tom nejhorším stavu.

Pane ministře Drábku, nejsme lovnou zvěří a nenecháme se zahnat do rohu

5. 4. 2011 / Jiří Hrebenar

Vážený pane ministře práce a sociálních věcí, svou reakcí na můj otevřený dopis ze dne 28.3.2011 jste mě ani v nejmenším nepřekvapil. Nečekal jsem od Vás žádnou jinou odpověď. Nevím, proč tvrdíte nepravdu, mám důkaz o tom, že jsem Vám můj otevřený dopis zaslal. Vaše paní sekretářka mi potvrdila převzetí této zprávy a zároveň mi napsala, že můj otevřený dopis předá do Vašich rukou.

Kolaps globalizace

5. 4. 2011 / Chris Hedges

A bude to od nás vyžadovat, abychom přijali status sociálních a politických páriů, zejména když se k moci setrvale dere šílená část našeho politického establishmentu. - Umírající civilizace často dávají přednost naději před pravdou - třeba i naději absurdní.

KD│ Povstání na Středním Východě, nepokoje, které rozdělují státy jako Pobřeží slonoviny, kypící nespokojenost v Řecku, Irsku a Británii a odborářské spory ve státech jako Wisconsin a Ohio jsou předzvěstí kolapsu globalizace. Jsou předzvěstí světa, v němž se vitálně důležité zdroje, včetně potravin a vody, práce a bezpečnosti, stávají vzácnějšími a nesnadněji dostupnými. Jsou předzvěstí rostoucí bídy milionů lidí, kteří jsou lapeni v pasti selhávajících států, trpí eskalujícím násilím a degradující chudobou. Jsou předzvěstí stále drakoničtějších kontrol a síly - podívejte, co dělají s vojínem Bradleyem Manningem - používaných k ochraně korporátní elity, která připravuje náš zánik.

Člověka v tísni a kauza Bradley Manning:

Člověk v tísni otevřeně přiznává dvojí metr ohledně přístupu k lidským právům

5. 4. 2011 / Daniel Veselý

Kauzu Bradleyho Manninga netřeba čtenářům Britských listů sáhodlouze představovat. Manning je americký voják, který s největší pravděpodobností předal organizaci WikiLeaks k publikaci utajované dokumenty americké armády, byl obviněn a nyní je držen v izolaci v podmínkách, které jeho právník přirovnal k mučení. Manning bude nejspíše odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání desítek let. Politická organizace Člověk v tísni, která selektivně přistupuje k porušování lidských práv, ústy ZDE šéfa lidskoprávní sekce Marka Svobody tuto selektivitu nyní oficiálně potvrdila.

K Heydrichovu synovi: Žákovo prase a Čulíkova omluva

5. 4. 2011 / Oldřich Průša

Osoby a obsazení:
Domácí:
panenskobřežanský starosta Holík
Hosté: Heydrich.ml.
Okolní: zvl. média

Plně souhlasím s šéfredaktorem J. Čulíkem, že děti nenesou odpovědnost za činy svých rodičů. Jsem si jist, že když dojde k zapomínání, není rozhořčený výkřik nepatřičný. To ví každý Žák. Jsem si jist více, že nemá být zapomínána minulost a historické souvislosti. To ví každý Čulík. Nikdo nemůže být obviňován za to, jaké měl rodiče...

Jsem si jist ještě více, že za svá konání nesou odpovědnost zástupci občanů, ať jsou zvoleni kdekoliv a kýmkoliv. To už asi ví i dolnobřežanský starosta Holík. Jsem si jist nejvíce, že důvěru pamatovavších si Čechů průběh války starosta prohospodařil. To vědí ti, co si pamatují, i my, co jsme četli.

Duben 2011: Rozklad vlády Václava Klause

5. 4. 2011 / Boris Cvek

Včera jsem v rádiu slyšel podle mne velmi skandální vyjádření ministra vnitra Johna k případu údajného uplácení poslance Škárky ministrem dopravy Bártou.

Podle Johna orgány činné v trestním řízení musejí věc prošetřit a ukázat, že o žádné uplácení nešlo. (!!)

Tím ovšem ministr vnitra předjímá výsledek vyšetřování a dává vlastně policii najevo - jako její šéf a zároveň jako angažovaná osoba podávající trestní oznámení - jak má celá věc dopadnout.

7 x Japonsko: něco od roku 1995 tutlalo u svých atomových elektráren?

5. 4. 2011 / Miloš Dokulil

Nelze teď přímo odkázat na elektronický zdroj časopisu na webu, který shora avizovanou informaci podal, protože na webu nyní zveřejňuje vždy jen pár řádků, aby nalákal zá-jemce na zpoplatněnou informaci. "New Scientist" v čísle z 26. března 2011 na 11. straně uvádí sloupek o japonském ututlávání poruch na atomových elektrárnách a dalších zařízeních s touto činností spojených. Od roku 1995 se během 12 a půl roku mělo udát 7 případů (jednou mnohočetných), kdy něco na některých zařízeních japonských atomových elektráren nebylo v pořádku. Autory textu v citovaném časopisu jsou P. Aldhous a Z. Iovinová. Předávám tresť jejich informace (místní názvy udávám v 1. pádě, v závorkách):

Společnost, ať socialistická či kapitalistická, nesmí být založena na vládním vydírání

5. 4. 2011 / Vladimír Hejnic

Úvaha nad odpovědí ministra Drábka Jiřímu Hrebenarovi a článkem Borise Cveka "Diskuse o dnešním kapitalismu".

Nevěřím na třetí cestu vývoje lidské společnosti a stejně jako odpůrci socialismu, kteří odmítají v reformovatelnost socialismu a hroutí se při vyslovení slova komunismus, já odmítám možnost reformy, nebo polidštění kapitalismu (ale při vyslovení výrazu kapitalismus neumírám).

Prezident není váš kamarád

4. 4. 2011 / Michal Rubáš

Podle reakcí části drobných a středních podnikatelů na poslední uveřejněnou prezidentovu milost, z nichž některé dorazily nějakým omylem i na mou adresu, se nabízí možnost shrnout celou tuto podivnou kauzu závažným konstatováním, že výdělečně činní solitéři spatřují v osobě stávající hlavy státu ochránce, který jejich záslužně lopotným a příkladně pracovitým životům poskytuje kýžené porozumění a podporu.

Drábkova sociální reforma je protiústavní a odporuje mezinárodním normám

4. 4. 2011 / Jiří Hrebenar

Sociální reforma pocházející z dílny pana ministra práce a sociálních věcí je protiústavní a odporuje mezinárodním úmluvám, které Česká republika přijala. Snad poprvé v historii člen české vlády takřka do krve brání něco, co je zcela proti základním zákonům tohoto státu. Ministerský úmysl byl jenom ušetřit finance státu, a to i za cenu poškození základních práv a svobod občanů tohoto státu.

REAKCE MINISTRA DRÁBKA:

Místo jednoho štvavého článku denně by bylo záhodno hledat konstruktivní řešení

4. 4. 2011 / Jaromír Drábek

Pane Hrebenare,

reaguji na Váš otevřený dopis zveřejněný dne 28. 3. 2011, přestože jste se neobtěžoval mi jej doručit, a dozvěděl jsem se o něm prostřednictvím zdravotně postižených spoluobčanů. Vzhledem k rozsáhlosti Vašeho otevřeného dopisu budu na jednotlivé položené otázky reagovat stručně. Dovolíte-li, nechám stranou Vaše ironické poznámky a invektivy, ať už je obracíte proti komukoli. Svědčí vždy o autorovi, nikoli o adresátovi, a věcné debatě nepomáhají.

RECENZE POLEMIZUJÍCÍ S RECENZÍ

Hra jako zrcadlo světa aneb o Havlovi a jeho odchodu (pardon, odcházení)

4. 4. 2011 / Štěpán Kotrba

Odvaha k omluvě či sebereflexi, které mluví Jan Čulík v recenzi Havlovy hry Odcházení i v odpovědi čtenářce Olze Weidenthalerové, vyžaduje poněkud jinou formu, než sebeinterpretační zpracování svého vlastního textu, notabene s vlastní manželkou v jedné z rolí. Z celé Havlovy hry, Havlem napsané a Havlem zrežírované, přece křičí jedno jediné poselství: "Já takový přece nebyl !". A jen v malém, za starými hadry minulosti zaházeném koutku autorovy duše bobtná pochybnost: "A nebo jo???" Jak jinak si vysvětlit nutkavou potřebu autoinscenace, než jako autorovu nejistotu z cizí dramaturgovy či režijní interpretace, že by se text hry mohl stát (možná posmrtnou) Žalobou? Jen proto se autor tak zoufale snažil interpretovat svůj vlastní text. Protože chtěl doříci to, co text sám říci nemohl. Chtěl o něco více zašifrovat Přiznání, které učinil před Bohem, ale ne před lidmi.

Oni, my a zánik Západu ve dvanácti obrazech

4. 4. 2011

Kysučan, L.: Oni a my. Dvanáct neodbytných otázek mezi antikou a postmodernou. Ediční centrum Lipka, Brno 2010. 249 s. ISBN 978-80-904807-0-4.

KD│ Ambicí moderny bývalo vyslovit nové. My, kdo jsme o možnost udělat zkušenost byli již dávno připraveni všudypřítomnými mentory, se i tam, kde dorazíme až téměř k zakázanému území, obhajujeme prostředky vypůjčenými z arsenálu precedentního práva. Benjaminovské vyhmátnutí vzájemné konstelace dvou epoch mělo sloužit rozbití ideologicky nadekretované kontinuity dějin; za našich časů se ovšem srovnává proto, abychom se ujistili, že se svět koneckonců zase jenom opakuje. Pružina je stlačena, ale lze na ní pak beze všeho v klidu usnout. Vyrábíme konstelace do matrace.

Ve Finsku poklesla od 70. let úmrtnost na silnicích trojnásobně!

4. 4. 2011 / Bohumil Kartous

Jak upozorňují čtenáři, v 60. letech bylo možné získat řidičské oprávnění přímo na střední škole. Pan Brzobohatý například píše: "V r.1962 jsem maturoval na průmyslovce, kde každý (kdo chtěl) si za režijní poplatek 600 Kčs mohl udělat řidičák na motorku a auto. Škola vlastnila pro tento účel dvě (poněkud obstarožní) auta a výuku prováděli prakticky permanentně (po vyučování) učitelé školy (s příslušnou kvalifikací). Takže většina absolventů končila studium nejen s maturitním vysvědčením, ale také s řidičským průkazem." Podobnou zkušenost uvádí i pan Zbožínek, který maturoval v 80. letech na gymnáziu.

Kaddáfí zahajuje diplomatickou ofenzívu

4. 4. 2011

Režim Muammara Kaddáfího vyslal bývalého premiéra a úřadujícího ministra zahraničí Abdula Latifa al-Obejdího do Athén, aby prostřednictvím řeckého premiéra Papandrea usiloval o vyřešení konfliktu. Ale Řecko je jen první zastávkou.

Kritik izraelské ofenzívy v Gaze soudce Goldstone čelí židovskému hněvu a zpytuje svědomí

4. 4. 2011 / Daniel Veselý

Jihoafrický soudce Richard Goldstone kriticky reflektuje svůj postoj vůči izraelské ofenzivě v pásmu Gazy na přelomu let 2008/09. Goldstone se nyní kriticky staví vůči Hamasu a jeho neochotě spolupracovat s OSN ohledně vyšetřování jím spáchaných zločinů v Pásmu, zatímco Izrael podle něho tehdy na civilisty neútočil záměrně a vzal si ze závěrů kritické analýzy konfliktu v Gaze ponaučení.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní