BUDE TOUTO CESTOU NÁSLEDOVAT ČESKO?

Jak se americké vysoké školství dostalo komercionalizací do slepé uličky

28. 4. 2011

čas čtení 5 minut

Americký Project on Student Debt (Projekt o studentské zadluženosti) odhaduje, že každý průměrný student ukončil své studium ve Spojených státech r. 2009 s dluhem ve výši 24 000 dolarů. V srpnu 2010 překročily studentské půjčky v Americe zadluženost společnosti na úvěrových kartách a přiblížily se k celkové částce 1 bilionu dolarů.

Odtajněné dokumenty o vězních z Guantánamo rozbíjejí západní mytologii o globální hrozbě terorismu

28. 4. 2011

čas čtení 5 minut

Ze zveřejněných dokumentů o vězních z Guantánamo vyplývá, že Západ hrubě přeháněl vliv a schopnosti Bin Ladinovy al Kajdy.

Dokumentace o vězních zadržovaných v americkém táboře v Guantánamo, kterou prozradily tento týden Wikileaks, obsahuje malý, ale důležitý soubor informací, příliš historický a příliš technický, aby to zaujalo sdělovací prostředky, píše v deníku Guardian Jason Burke, odborník na teroristické sítě v třetím světě a al Kajdu.

BRITÁNIE:

Premiér Cameron vyvolal zuřivé reakce svým: "Uklidněte se, má milá"

28. 4. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Před několika dny jsem poukázal na několik šokujících výroků českého ministra zahraničí Schwarzenberga v jeho rozhovoru pro Novinky a vysvětlil jsem, že by se jich na veřejnosti žádný západní politik nedopustil.

Musím to nyní opravit: Podobně sexistické poznámky, jakou učinil Schwarzenberg ve svém rozhovoru ("Já nebudu nikdy nikomu vyčítat, když kvůli krásné blondýnce udělal nerozumný krok.") - vlastně o dost mírnější - se dopustil britský konzervativní premiér David Cameron ve středu v parlamentě, kdy reagoval na kritiku jedné labouristické poslankyně slovy "Uklidněte se, má milá".

Tato sexistická reakce se dostala na titulní stránky všech deníků a do veškerého televizního zpravodajství. Jeho výroky vyvolaly v Dolní sněmovně skutečnou bouři a předseda parlamentu musel zasedání přerušit, aby se mu sněmovnu podařilo uklidnit.

Labouristická strana požaduje, aby se premiér za tento výrok omluvil. Vyvolal obrovské rozhořčení v labouristickém stínovém kabinetu, který se vyjádřil, že Cameron se chová arogantně, když se octne pod tlakem.

Postižená labouristická poslankyně Angela Eaglová konstatovala, že se "na ní vytahovali už lepší lidi než pan premiér" a že by se měl spíš omluvit za stav britské ekonomiky, která "už půl roku je na bodu mrazu". Dodala v televizi BBC: "Nemyslím, že by se jakýkoliv moderní muž takovýmto způsobem mohl vyjadřovat." Dodala, že je na premiéru samotném, jestliže se rozhodl naštvat 51 procent britského obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

■ ■ ■

28. 4. 2011 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


V milostných básních
se toho hodně děje na jaře
jenže teď byl právě únor a mrzlo
a její okna do duše
disponovala výbornými izolačními vlastnostmi podpořenými specielními izolačními vložkami vloženými do jedné z rámových komor. Byla to okna, která přinášela významnou úsporu energie. Byla vybavena šestikomorovým profilem pro maximální zateplení, speciální izolační vložkou v rámu, která podporovala vynikající tepelně izolační vlastnosti systému, jejich součinitel prostupu tepla rámu i křídla s výztuhou byl Uf=0,9 W/m2K, s izolačními trojskly pak součinitel prostupu tepla celého prvku činil Uw=0,6W/m2K.

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Stovky lidí opustily syrskou vládnoucí stranu

28. 4. 2011

čas čtení 1 minuta

  • Stovky příslušníků vládnoucí syrské strany Ba'as prezidenta Bashara al-Assada rezignovalo na prostest proti stále krvavějším útokům syrských bezpečnostních jednotek proti protidemokratickým demonstrantům. V Sýrii nyní bylo vyvražděno už asi 500 osob. Rozhádaná Rada bezpečnosti OSN nebyla schopna schválit Evropany a Američany navrženou rezoluci, odsuzující násilí. Návrh odmítly Rusko, Libanon, Indie a další země.
  • Bahrajn odsoudil k smrti čtyři šiitské aktivisty, kteří během protivládních protestů minulý měsíc údajně usmrtili dva policisty.
  • Bývalý americký prezident Jimmy Carter obvinil USA a Jižní Koreu z porušování lidských práv tím, že odpírají Severní Koreji potravinovou pomoc. Vyjádřil se tak po třídenní soukromé návštěvě v Severní Koreji. Dodal, že Severní Korea je ochotna vést s Jižní Koreou rozhovory za jakýchkoliv podmínek. Jižní Korea požaduje před zahájením rozhovorů omluvu od Severní Koreje za dva vojenské útoky letos v březnu a loni v listopadu.

Zpěv nemusí být k smíchu, naopak, může vyděsit

28. 4. 2011 / Luděk Prokop

čas čtení 5 minut

Všechny ty vládní aféry, Drobilova kauza, provalení se informací o veletoku státních peněz do společnosti ProMoPro, podivuhodná pestrost prapodivného dění v koaliční straně VV, vnitrokoaliční projevy rozporů, střetů a nepřátelství, vyhrůžky, ultimáta, přiznání mystifikací, respektive záměrných lží, přiznání slibně nastartované Kalouskem, to vše nevyhnutelně muselo vyústit do procedury hlasování o nedůvěře vládě. Vládě krajně nedůvěryhodné, vládě krajně nevěrohodné.

To není loajalita, to je totální projev arogance, pohrdání a morální debakl

28. 4. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Nic nového pod sluncem, hlasování o nedůvěře vládě skončilo, jak se očekávalo. A to ze dvou důvodů. Jednak proto, že koalice měla zajištěný dostatečný počet zástupců (114, už bez 4 poslanců za VV) proti opozici, takže početní převaha sama o sobě dala tušit očekávaný výsledek ve prospěch koalice. Ten druhý důvod lze spatřovat více méně v morální rovině. To proto, že ačkoliv pro vyslovení nedůvěry vládě bylo důvodů více než dost, stočtrnáctihlavá masa koaličních zastupitelů snahu opozice nepodpořila. Je to překvapující? Z jiného, než početního důvodu bych řekl, že ano.

Nečas nechtěně potvrdil, že svrhnout jeho vládu je nutné

28. 4. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 5 minut

Premiér nám o velikonocích sdělil, že uvažuje o odvolání ministra Hegera, protože dost rychle neprosazuje "reformu" zdravotnictví, a stejného názoru prý jsou i další členové koalice. Je celkem jedno, že takové členy jsme nenašli, podstatné je, že nelze považovat za reformou zdravotnictví vládní návrhy zdravotnických zákonů, které neopravují, co je špatně, a ohrožují to, co je dobře, a nebyly projednány s nikým. Nečasovy řeči o odstranění Hegera z důvodu jeho váhání dělat to, co se nám jeví jako škodlivé, jsou připomenutím, že je třeba odstranit premiéra.

Zelení k rušení pražské školy

28. 4. 2011

čas čtení 3 minuty

'

Tisková zpráva zastupitelů SZ v Praze 4 k chystané likvidaci školy Sdružení.

Městská část Praha 4 se chystá uzavřít základní školu Sdružení. Její chystanou likvidaci včera oznámila školské komisi místostarostka Staňková. Komise přijala eufemistické usneseni, kde doporučuje radě "optimalizovat" školy se zvláštním zřetelem na školy Plamínkové a Sdružení. V praxi to znamená, že školy budou sloučeny a ZŠ Sdružení zlikvidována a budova následně pronajata soukromému zájemci. Škola Plamínkové se přitom profiluje jako "sportovní" škola a v minulosti se zde řešily problémy spojené se šikanou a doprovodnými negativními jevy.

O mravní zpustlosti a nadcházejících svátečních dnech

28. 4. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Když se vracím z ciziny do České republiky, už za hranicemi se snažím chytit českou rozhlasovou stanici, obvykle zpravodajskou, abych rychleji vplul zpátky do zdejších vod. Dlouho se mi to nedaří, neboť zatímco v zahraničí poznáte tamní vysílání podle jazyka a hudebních skladeb, u nás tomu tak není. Zejména veřejnoprávní Radiožurnál vyniká schopností vysílat neustále skladby anglo-americké kulturní biosféry.

Uctivá suplika ČSSD vládě

28. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

Podivnou petici přichystala ČSSD na 1. máje, viz http://protest.cssd.cz/petice-ke-stazeni/

Odbory se zkorumpovanou vládou odmítají jednat. Politologové předvídají, že se vláda "prostě rozsype", případně že "lidé vyjdou do ulic a bude zle".

A nejsilnější opoziční strana? Sepsala uctivou supliku, v níž radí vládě, jakou by měla tato vláda, která ztratila důvěru občanů i morální mandát vládnout, provozovat politiku! Skutečně adekvátní reakce na současnou situaci...

Barack Obama vydal svůj rodný list

27. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

Bílý dům vydal rodný list Baracka Obamy v reakci na pokračující kampaň tzv. "birthers", pravicových aktivistů v USA, kteří tvrdí, že se narodil v Keni, takže nemá právo být americkým prezidentem. Kampaň "birthers" nedávno posílil milionář Donald Trump, potenciální republikánský kandidát na přezidenta.

Obama se ve středu vyjádřil, že se zveřejněním svého rodného listu snaží ukončit nesmyslnou debatu o místě jeho narození. Komentátoři poukazují na to, že debata o místě Obamova narození je v podstatě rasistická. Mnozí z nich vyjadřují skepsi, že vydání Obamova rodného listu obvinění umlčí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Maďarsko zakáže kouření ve veřejných místnostech

27. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

Maďarský parlament schválil v úterý zákon o zákazu kouření ve veřejných místnostech. Hlasovalo pro něž 271 z 386 členů maďarského parlamentu. Zákaz kouření ve veřejných místnostech vejde v platnost od ledna 2012. Bude se týkat veškerých veřejných institucí, veřejné dopravy, zastávek a nádraží veřejné dopravy, hřiští a podchodů. Veřejné instituce nebudou smět zřizovat kuřárny, avšak lidé budou smět kouřit na zahrádkách restaurací.

V Polsku vešel obdobný zákon v platnost už v listopadu 2010; nekouří se ve veřejných místnostech ve většině západní Evropy ani v USA.

Zdroj v angličtině ZDE

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

OSN bude zkoumat porušování lidských práv v Libyi

27. 4. 2011

čas čtení 2 minuty

26688

Na Hostýně jako v 80. letech

26. 4. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Podle lidové legendy to bylo tak, že když táhli Tataři ve 13. století Moravou, odvrátila Panna Marie jejich vpád tím, že na ně vrhala blesky. Tato velkolepá podívaná se měla odehrát na vrchu Hostýně, nejznámějším z Hostýnských vrchů.

Legendu stvrzuje zobrazení Panny Marie na průčelí římskokatolického kostela, který na Hostýně stojí. Blesky nicméně nevrhá ona, nýbrž Ježíš -- nemluvně, kterého drží v náručí. Hostýn je díky této legendě regionálně významným poutním místem, kam během křesťanských svátků proudí současní poutníci, většinou z Moravy.

FOTOGALERIE, ANDREA KARTOUSOVÁ

Číně hrozí, že zestárne dříve než zbohatne

27. 4. 2011

čas čtení 1 minuta

Tvrdá logika politiky jednoho dítěte začíná ukazovat svou odvrácenou stránku. Data ze sčítání lidu, která budou oficiálně publikována ve čtvrtek, mohou vyvolat debatu o tom, zda by stárnoucí země měla uvolnit dosavadní restrikce. Demografové se obávají, že pokud nedojde ke změně, Čína se stane první zemí na světě, která zestárne dříve, než se jí podaří zbohatnout.

O starých stromech a také trochu o psech

27. 4. 2011 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Karel Čapek v Anglických listech píše :" Stromy jsou snad to nejkrásnější v Anglii. Také ovšem louky a strážníci, ale hlavně stromy, krásně plecité, staré, rozložité, volné, ctihodné a převeliké stromy."

Na Titaniku se také do poslední chvíle muzicírovalo

27. 4. 2011 / Vladimír Hejnic

čas čtení 2 minuty

Pane Korte a další koaliční zástupci lidu. Vaše humorné hlasování nemělo stát opozičním poslanců za protest, ale za "stejně úsměvnou technickou". Jistě by se našlo mnoho melodií, na které jste své hlasování mohl umělecky ztvárnit. Třeba něco ve stylu "..proč bychom se netěšili.." mohlo být stylové. Jen jste potvrdili, že hloupost, velikášství, neomalenost a sprostota sluší totalitě. Mnozí z vás zažili "tzv. totalitu", která se ovšem s tou současnou "demokratickou" nedá srovnávat.

Francie a Itálie vyzývají EU ke zpřísnění hraničních kontrol

27. 4. 2011

čas čtení 6 minut

Úterní schůzka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a italského premiéra Silvia Berlusconiho v Římě skončila společnou výzvou obou zemí adresovanou EU. Výzva naléhá na změnu Schengenského systému, která by umožnila jednotlivým zemím zavést přísnější kontroly vnitrounijních hranic. Oba politici jednají pod rostoucím tlakem "antiimigrantských" (pravicově populistických a ultrapravicových) stran.

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES:

G. B. Yeats, Zdeněk Vašíček a Jiří Mucha

27. 4. 2011 / Josef Brož

čas čtení 9 minut

Odkaz. Smrt je nám v patách, a spolu s ní se k ní druží i vzpomínky na lidi, které úspěšně dostihla, jejichž duše jsou zkrátka na pravdě Boží. Co ale s jejich odkazem? V alejích letošních rozkvetlých třešní, jež rozhazují své květy, to působí možná nepatřičně. Vzal jsem jednu z těch hrstí odpadlých květů a přiřazuji k nim tři jména, snad mi odpustí mou troufalost: G. B. Yeats, Zdeněk Vašíček a Jiří Mucha.

Zmije obecná v české přírodě

27. 4. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych se se čtenáři podělit o jednu zkušenost. Možná někoho zaujme. Jde o pozorování výskytu zmije obecné. Velikonoční dny jsem pobýval v Nízkém Jeseníku, v místě, které znám již desítky let. Již několik posledních let tam v létě pravidelně, a to poměrně často, vídávám zmiji obecnou. Časně ráno v posečené zahradě, na kamenech a dokonce jednou na mostě přes vesnicí protékající říčku. Rovněž sousedé potvrzují častá setkání s tímto hadem. Na věci by nebylo nic divného, kdyby to nebylo v horském údolí, v zastavěné části obce a v nadmořské výšce kolem 500 metrů.

Monitor Jana Paula:

Mládí vpřed! Aneb o skrytém bolševismu a hloupých úřadech

27. 4. 2011 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

On ten bolševismus, či názorový "většinovismus" existuje stále. Například mládí vpřed, a stáří? No to už je přece něco zcela jiného, to už nejsou lidé, ale parazité. Nemám rád populismus jakékoliv privilegovanosti, nemám rád zevšeobecňování, a už vůbec nekritické stádní uvažování. Že by ten, kdo nemá vysokoškolský titul, neměl mít nárok na důchod? Cožpak je tak složité koupit si u nás diplom, maturitu, či jiné posvěcení k jakékoliv odbornosti? Jen naivka si může myslet, že ne. Pan vzdělaný píše o nadřazenosti vzdělání, ale všimněme si, že se vyjadřuje nejprimitivnější formou, která se nedá nazvat český jazyk. Budiž, píše jak umí, ale ono to je ještě také trochu jinak, než co se snaží sdělit.

Politici, chování, pedagogika...

27. 4. 2011 / Josef Valenta

čas čtení 8 minut

V souvislosti s kauzou Kristýny Kočí se zdejší politici pustili do "psychologických" interpretací. A hned z několika úst zaznělo cosi o její "nezralosti". Nic proti -- charakteristika je s velkou mírou pravděpodobnosti trefná. Zarážející ale je, že tolik vzdělaných žen a mužů nerozpoznalo tuto nezralost dříve. Jít vědomě a dobrovolně do "vysoké hry" s člověkem, o němž lze v tomto smyslu pochybovat, to je hazard (jak se ostatně ukázalo). Mohu si tedy zřejmě dovolit vyslovit domněnku, že političtí druhové KK nebezpečný rys osobnosti této mladé dámy prostě a jednoduše nerozpoznali. A to i přes to, že nezralost bývá vidět a slyšet v chování člověka i mimo "aféry".

Nebezpečí formalizované demokracie

26. 4. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Politický systém v České republice jsme si zvykli nazývat demokracií. K přesvědčení, že věci nazýváme pravými jmény, nám stačí relativně málo. Máme ústavu formálně zaručující lidská a občanská práva, máme formálně svobodné volby, v nichž soutěží formálně svobodné politické formace. Ty, formálně, reprezentují různé ideje, za což získávají hlasy voličů. Tyto hlasy pro formální ideje jsou pochopitelně také jen formální.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29806