Pedagogové nejsou podstatní: důležité jsou milionářské děti

14. 4. 2011

Jsem zaměstnaná (kdepak pracovní smlouva! Dohoda o pracovní činnosti) jako učitelka soukromé školy. Učím na základní umělecké škole, která přináleží ke komplexu jiných škol. - Kolegyně klavíristka musela dovézt vlastní nástroj (na vytřískaný klimpr se nedalo učit), kolega kytarista rád zapůjčil pro výuku vlastní kombo a já s radostí půjčuji své vlastní malé housličky svým žákům. Než děti vyrostou do "celých" houslí, projdou si tři až čtyři velikosti houslí. Všichni své vlastní hudební nástroje půjčujeme rádi, to mi věřte. Jinak bychom totiž nemohli vyučovat - jaksi by nebylo nástrojů, pro hudební školu nezbytných.

(Článek jsme z dobrých důvodů anonymizovali. Pozn. red.)

Klausovo chování je i naší hanbou

14. 4. 2011 / Jan Keller

Lidé po celé Evropě a na všech kontinentech se před televizními obrazovkami baví scénou, kdy prezident České republiky se během své návštěvy v Chile zmocňuje protokolárního pera velice nestandardním způsobem. Chová se, jako by si ho chtěl nepozorovaně přivlastnit. To vše přímo za bílého dne a před kamerami, které v detailu vykreslují jeho privatizační mimiku.

Deficit zdravého rozumu

14. 4. 2011 / Zdeněk Jemelík

Při sledování událostí, jež se na nás začaly řítit po uveřejnění úvodníku Erika Taberyho v Respektu ze dne 4. dubna 2011, se mi stále častěji vybavuje Hamletův výrok "vymknuta z kloubů, doba šílí". Navzdory jejich popisu a výkladu hlavním proudem české žurnalistiky je vidím jako projev deficitu zdravého rozumu jak novinářů, tak většiny zúčastněných politiků s výjimkou pana prezidenta, jenž se snaží aspoň přibrzdit padající lavinu zhroucení vládní koalice. Nemám ovšem na mysli představitele VV, kterým byla hra vnucena osnovateli aféry, dále Petrem Nečasem a jeho suitou a také médii. "Véčka" jsou v postavení nutné obrany.

Hry a součty

14. 4. 2011 / Přemysl Janýr

Předpokládejme, že si peču rohlíky sám. Při ceně surovin ze supermarketu, spotřebě elektrické trouby a času, který na tom strávím mne vyjde kus na dvě koruny. Pekaře, který nakupuje u mlynáře, peče v peci ve velkém a umí to, vyjde stejný rohlík na padesát haléřů. Namísto abych si ho sám pekl jsem si ho tedy koupil. Tím jsem za korunu získal zboží v hodnotě dvou korun, neboli jsem svůj majetek směnou zdvojnásobil. Stejně pekař. Upekl za padesát haléřů rohlík a směnil jej za korunu. I on svůj majetek směnou zdvojnásobil.

Harmonie mezi prezidentem a Věcmi veřejnými

14. 4. 2011 / Boris Cvek

Je téměř dojemné, jaká harmonie zavládla mezi prezidentem, otcem kupónové privatizace a oposmlouvy, a Věcmi veřejnými, stranou, jež se zaklíná bojem proti korupci, prováděným obálkovou metodou v půjčkové demokracii.

Prezident odkládá s odvoláním ministrů Johna a Dobeše, byť premiér si je ve své vládě nepřeje a prezident to podle Ústavy musí akceptovat. Tvůrcem exekutivní politiky a vlády je v našem politickém systému premiér, role prezidenta by měla být naopak zanedbatelná.

Čeká snad prezident Klaus, že premiér Nečas své rozhodnutí vyhodit Johna s Dobešem z vlády stáhne? Že vyhoví absurdnímu požadavku VV, vyslovenému jako reakce na Klausovo váhání, aby John zůstal ministrem vnitra?

To by se zcela jasně ukázalo, že skutečným premiérem je Václav Klaus (jako patron a hlava VV) a nikoli Petr Nečas.

Nečas má ovšem ve svém rozhodnutí jasnou podporu TOP09 i ČSSD (o ODS nemluvě), čili v této situaci proti sobě stojí drtivá většina Sněmovny, zvolená v posledních volbách (ODS, TOP09 a ČSSD, možná i KSČM), a prezident, stavějící se na stranu půjčkové demokracie Víta Bárty (což by byla jenom do dokonalosti dovedená kupónová privatizace či oposmlouva).

Byť se Věci veřejné deklarují jako moderní, ekologicky a proevropsky orientovaná strana, strana protikorupční, její faktické spříznění s Klausem a jeho pojetím demokracie je víc než zřejmé. Někdejší Topolánkův výrok, že VV jsou projektem pražských kmotrů z ODS, dává tím větší smysl.

Sněmovna by se měla prezidentovu pohrdání Ústavou a vůbec demokratickým systémem v ČR postavit jako suverén: měla by rozpustit sebe samu a spustit tím mechanismus, vedoucí k novým sněmovním volbám. S tím by prezident opravdu nemohl nic dělat. Zároveň by to, doufám, umožnilo veřejnosti potrestat politiky za jejich chování (VV by měly zmizet ze Sněmovny a drobilovská ODS by měla spadnout pod 10%).

Posun od věci ke způsobu

14. 4. 2011 / Petr Wagner

Média vřou. Jsou 24 hodin "in the air". A tak se dovídáme (nedovídáme) věci podstatné.... Třeba, že prezident si přivlastnil, pravděpodobně reklamní propisku (opravdu světodějná informace), že paní Kočí byla či nebyla sledována v ložnici (svojí) nebo, že někdo někoho nahrával.

Pětadvacet let od úmrtí Simone de Beauvoir

14. 4. 2011

14. dubna 1986 zemřela ve věku 78 let Simone-Ernestine-Lucie-Marie Bertrand de Beauvoir, známější coby autorka pod zkrácenou variantou svého jména - Simone de Beauvoir. Byla to francouzská existencialistická filosofka, intelektuálka a sociální teoretička. Napsala řadu románů, esejů a monografií věnovaných sociálním, politickým a filosofickým tématům. Asi neznámější se stala kniha Druhé pohlaví předkládající detailní analýzu útlaku žen.

"Obrana pravdy není něčím, co byste dělali z pocitu povinnosti nebo pro odreagování komplexů viny, ale je sama sobě odměnou."

Zdroje ve francouzštině: ZDE

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Obama navrhuje škrty ve výši 4 bilionů dolarů

14. 4. 2011

  • Dvanáct let trvající program škrtů, zaměřený na snížení amerického deficitu, navrhuje snižování výdajů na obranu a reformu systémů Medicaid (zdravotnictví pro chudé) a Medicare (zdravotnictví pro penzisty). Republikáni požadují škrty ve výši 6,2 bilionů dolarů. Odmítají Obamův návrh zrušit snížení daní, zavedené za Bushe. Americký rozpočet dosahuje více než 14 bilionů dolarů a hlavním problémem je, že jsou Spojené státy silně zadlužené vůči Číně. Obama obvinil z výše deficitu George Bushe; předchozí Demokratický prezident Bill Clinton odešel z úřadu s vyrovnaným rozpočtem.
  • Britský konzervativní ministr zdravotnictví Andrew Lansley se omluvil britským zdravotním sestrám poté, co 99 procent členů Royal College of Nursing mu hlasováním vyjádřilo nedůvěru a konstatovalo, že jeho kontroverzní "reformy" zdravotnictví britské státní zdravotnictví zničí. Navrhované privatizační "reformy" zdravotnictví narážejí v Británii na silný odpor.
  • Arabští i západní ministři jednohlasně požadovali na jednání v Kataru, aby Kaddáfí odstoupil. Tvrdí, že jeho režim "ztratil veškerou legitimitu". Došlo však k neshodám o tom, zda rezoluce OSN o Libyii povoluje dodávky zbraní vzbouřencům. Británie se rozhodla vzbouřencům dodat neprůstřelné vesty.
  • V Jemenu usmrtila armáda šest demonstrantů za demokratické reformy. Vyvolalo to statisícové demonstrace a střelbu mezi armádou a stoupenci reforem.
  • Velšská matka Bradleyho Manninga, vězněného v USA na samotce za údajné prozrazení amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks, napsala britskému ministru zahraničí Williamu Haguovi, jehož žádá, aby britští diplomaté Manninga ve vězení navštívili. Manning je po matce britského původu. Jeho matka varuje, že se po téměř ročním pobytu na samotce Mannigovo fyzické i duševní zdraví radikálně zhoršuje.

NATO má problémy s identifikací libyjských pozemních cílů

14. 4. 2011

Zatímco z letadlové lodi Charles de Gaulle jsou katapultovány letouny Rafale a Super Etendard, jejich osádky upozorňují, že navzdory veškeré moderní technologii jsou pro ně jednotky věrné Muammaru Kaddáfímu ze vzduchu hůře zjistitelné než kdy předtím. Tyto jednotky nyní dovedně používají kamufláže, aby se vyhnuly detekci a útokům ze vzduchu.

Nestálý kurs německé vlády v libyjské otázce

14. 4. 2011 / Kay Čejka

Když začátkem února tohoto roku povstala část libyjského lidu proti vůdci revoluce Kaddáfímu, začala diskuze, která přivedla německou vládu do velice nepříjemné situace: stála před nepopulárním rozhodnutím účastnit se případného prosazování bezletové zóny pod mandátem OSN, ale v období zemských voleb.

Relikvie jako doklad pravdivosti víry?

14. 4. 2011 / Jan Kadubec

Za pár dnů budou Velikonoce, jeden z největších křesťanských svátků, který ovšem slavíme i my nevěřící. Jsme moc rádi, že je jeden pracovní den volna navíc. Proč bychom tedy ten svátek neslavili?

Co to vlastně ale ti křesťané oslavují? Oslavují tzv. Mystérium smrti a vzkříšení, což je vlastně ten nejzákladnější, principiální, výchozí, zásadní a primární fundament víry. (Ten slovník synonym je vynikající!) Na tomto mystériu smrti a vzkříšení je postavena celá mohutná monumentální budova církve. Pokud bychom odmítli toto mystérium smrti a vzkříšení, celá pracně a důmyslně zbudovaná budova se zřítí.

Další plagiátor(ka) z řad německých politiků

13. 4. 2011 / Kay Čejka

Plagiátorské kauzy a aféry kolem vysokoškolských „rychlokvašek“ se zdánlivě odehrávaly pouze na české scéně. Pak ale byl v polovině února z plagiátorství nařčen tehdejší německý ministr obrany Karl Theodor zu Guttenberg. Zpočátku obvinění, že pasáže své doktorské práce opsal od jiných autorů bez udání řádného citátu odmítal jako „abstrusní“ (nejasný, nepochopitelný). O tři dny později již připouštěl, že „(...)bez pochyby obsahuje četné chyby. V žádném okamžiku jsem však úmyslně neklamal či úmyslně nerespektoval autorská práva.“

Jak se Václav Klaus zase jednou zviditelnil

13. 4. 2011

Zpravodajský server Yahoo přinesl video, na němž je zachyceno, jak si Václav Klaus při státní návštěvě Chile přivlastnil plnicí pero. Server informuje také o vysvětlení mluvčího Radima Ochvata, že prezidentovo chování je v naprostém souladu s pražským protokolem. Jak je to s protokolem chilským už nerozvádí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Nešťastné Klausovo pero

13. 4. 2011 / Lubomír Molnár

Všechny hlavní celostátní španělské deníky (El País, El Mundo, ABC, Público, Vanguardia) mají ve své digitální verzi odkaz na video z tiskové konference prezidentů České republiky a Chile zveřejněné českou televizí v nedělním pořadu "168 hodin". Na všech portálech lze nahrávku shlédnout.

Informace uvádí, že video se stalo hitem na YouTube a shlédly ho miliony lidí na celém světě.

Firmy nijak nevyužívají možnost ovlivnit podmínky výroby

13. 4. 2011

V úterý 12. dubna proběhla v Praze konference o odpovědnosti firem v oblasti vlastních dodavatelských řetězců. Tato konference byla první svého druhu v České republice a jejím cílem bylo otevřít diskuzi mezi odbornou veřejností. Konferenci "CSR -- odpustek nebo odpovědnost?" organizovala společnost NaZemi ve spolupráci se CSR Consult. Z výzkumů společnosti NaZemi vyplynulo, že pokud firmy společenskou odpovědnost (Corporate Social Responsibility, CSR) zohledňují, tak většinou v jiných oblastech než ve svých dodavatelských řetězcích. Přitom aktuální trendy ukazují rostoucí zájem spotřebitelů o podmínky výroby a obchodování zboží. Představitelé firem, kteří se konference zúčastnili, se shodli, že téma CSR v oblasti dodavatelských řetězců je v ČR zatím opomíjeno.

Záchranářům ve Fukušimě přeji hlavně to, aby nic nepotřebovali po České republice

13. 4. 2011

V reportážích z havarované jaderné elektrárny Fukušima jsou mezi nejpůsobivějšími ty, které popisují nasazení tamních záchranářů při nebezpečné práci. Televize CNN (a následně i další světové tituly) věnovala velký prostor popisu podmínek, za kterých tamnější záchranáři pracují -- v jakých spartánských podmínkách žijí, jak často jedí, kde přespávají a na čem, a o tom, že mnozí z těchto záchranářů prožívají současně své vlastní tragédie. Je to v pořádku, ti lidé si naši úctu zaslouží. A o riziku jejich práce svědčí třeba i nabídky, které se objevily v médiích: za den práce při likvidaci havárie je nabízeno v přepočtu až 80 000 Kč, napsal Milan Doupovec.

Severní Korea se nevzdá svých jaderných kapacit

13. 4. 2011

Není pravděpodobné, že by se severokorejský představitel Kim Čong-il podřídil mezinárodnímu tlaku a vzdal se jaderných kapacit. Je přesvědčen, že jsou vitálně důležité pro "přežití režimu", vysvětlil v úterý americký velitel v Jižní Koreji admirál Walter Sharp.

Obcházení zákona při ustanovování obhájců ex offo

12. 4. 2011 / Aleš Uhlíř

Skandál kolem VV vyvolal na českém rybníku pravou bouři. Poukazuje se na diletantismus a zkorumpovanost českých politiků, případu se dostalo ohodnocení jako největší politický skandál od roku 1989 atp. Nesdílím ten údiv nad tím, jak je něco takového možné a v proběhlých událostech vidím potvrzení oněch chmurných výroků mafiánského bosse, jak jsem je citoval ve svém dřívějším příspěvku z 31. 3. 2011 "Je korupce nezbytným 'mazadlem demokracie'?

Nevím, jak by se stávající politický systém, který vede k prosazení vždy určitého typu lidí, mohl změnit k lepšímu. Je mi odporné poslouchat tlachání ještě nedávné fanynky Víta Bárty, která si od něj jen tak nechala dávat peníze a nyní se cítí zklamána a podvedena a musí honem s pravdou ven. Prostě ať se člověk na politické scéně rozhlédne kamkoli, všude najde podobné typy.

Britská policie v rozkladu?

11. 4. 2011 / Alan Cedrik

V českých médiích je britská policie často dávána za vzor policii české. Policie Spojeného království je spojována s hodnotami jako fair-play, otevřenost a zodpovědnost. Britská policie má dozajista své plusy a mínusy, ale události posledních dnů, týdnů a měsíců naznačují, že image této instituce se pomalu, ale jistě hroutí.

Krupka a zánik občanství, aneb Inzerát na zemi, ve které nechci žít

11. 4. 2011 / Karel Dolejší

Houstone, máme problém. V zemi, kde prezident krade a zneužívá veřejné funkce k šíření čistě soukromých pseudovědeckých názorů; v zemi, kdy mohou zastupitelé řídit opilí a ještě se rozčilovat, když to někdo zveřejní; v této zemi policie chrání neonacisty - kdežto účastníky protestního náboženského shromáždění rozhání najížděním koňmi, policejní pyrotechnikou, a posílá je "do prdele".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní