Kaddáfí vyslal do Londýna vyjednavače

31. 3. 2011

Deník Guardian přináší ve čtvrtek večer exkluzivní informaci, že libyjský plukovník Kaddáfí vyslal do Londýna tajně vyjednavače. Britské zdroje potvrdily, že Londýn nedávno navštívil Mohammed Ismail, vysoký poradce Kaddáfího syna Saifa al-Islama. Západní vlády ale za posledních čtrnáct dní vyjednávaly s celou řadou představitelů Kaddáfího režimu. Podle Guardianu to může znamenat, že činitel Kaddáfího režimu vyjednávají o podmínkách odchodu.

Uchovávání dat o mobilní a internetové komunikaci je protiústavní

31. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Podle zákona č. 127/2005 Sb. a směrnice č. 2006/24/ES je záznam o každém e-mailu, přístupu na web, telefonním hovoru i SMS uchováván po dobu 6 měsíců. Do databází má přístup policie, zpravodajské služby a další. Množství lidí, kteří se mohou seznámit s vaší komunikací, aniž jste podezřelí z jakékoliv závažné trestné činnosti, je prakticky nekontrolovatelné. Vadí Vám, že veškerá Vaše elektronická komunikace je "pro všechny případy" monitorována, a to za Vaše daně? Nejste sami.

Rozhodčí řízení v pracovněprávních vztazích

31. 3. 2011 / Aleš Uhlíř

Ústavní právo na spravedlivý proces, podle něhož má každý právo na to, aby jeho záležitost byla spravedlivě, veřejně a v přiměřené lhůtě projednána nestranným a nezávislým soudem, zřízeným zákonem (čl. 6 Evropské úmluvy o lidských právech), se v České republice systematicky odbourává. Věci, kde tradičně nalézání práva a výkon spravedlnosti náležel státem zřízeným soudům, se vyčleňují mimo justici. Principy a instituty, které mají své oprávnění ve specifických případech, se aplikují i tam, kde se svou podstatou vůbec nehodí, kde to bylo dosud nemyslitelné. Stát se tak vzdává jedné ze svých klíčových funkcí, soudnictví. Je to cesta k státem tolerované a posvěcené nezákonnosti. Oč v praxi jde? Například o rozšíření rozhodčího řízení na pracovněprávní vztahy.

Je korupce nezbytným "mazadlem demokracie"?

31. 3. 2011 / Aleš Uhlíř

V článku "Dá se odhadnout rozsah korupce v ČR?" (Britské listy z 30. 3. 2011) se různými úvahami dochází k závěru, zda příslušná procentní výše výdajů na veřejné zakázky v ČR v poměru k HDP, která je ve srovnání s evropským průměrem vyšší o 6 %, svědčí pro korupci. Na konci textu se celkový rozsah korupce v ČR k roku 2010 odhaduje ve výši až 641 miliard korun, odčerpaných ze státního rozpočtu.

Moje nalomená psychika

31. 3. 2011 / Luděk Prokop

Od samotného rána jsem podrobován informacím, které se vymykají mému chápání natolik, že si připadám žít v nějakém absurdním blázinci.

Nejprve na liště televizní obrazovky jde psaný text o tom, že exministr Drobil, (po průšvihu dosazený za ideového šéfa ODS), zvažuje podat trestní oznámení na pana Michálka. Přitom do aprílu chybí ještě dva dny.

Premiér Nečas podrazil Litvínov. Chce k němu poslat Tykačova rypadla

31. 3. 2011

Tisková zpráva občanského sdružení Kořeny ze dne 30. března 2011

Předseda ODS Petr Nečas včera podpořil plán ministra průmyslu Kocourka, který chce prolomit platné limity těžby hnědého uhlí, pokud se těžební společnost dohodne s dotčenými vlastníky. Tento záměr je v rozporu s předvolebními sliby ODS i s jejími závazky plynoucími z koaliční smlouvy. Zde se výslovně píše, že vláda limity nejen zachová, ale "bude usilovat o jejich legislativní zajištění" (1).

"Petru Nečasovi jsme věřili. Včera se bohužel ukázalo že jde o podrazáka, na jehož slovo se nedá spolehnout.

Ne vše, v čem žijeme, lze označit jako kapitalismus

31. 3. 2011 / Michael Kroh

Ve včerejších Britských listech mne zaujala polemika mezi Janem Čulíkem a Karlem Dolejším týkající se kapitalismu. Jan Čulík varuje před zjednodušováním při popisu současných poměrů ve světě a před nadměrně ideologizujícím přístupem k jejich hodnocení. Když je kapitalismus zlo, co je tedy dobro? Tak bychom mohli interpretovat Čulíkovu zcela legitimní otázku.

Ale mytologie a falešné interpretace patří, bohužel, k pilířům naší civilizace

31. 3. 2011 / Ivo Šebestík

Zajímavá diskuse se v těchto dnech rozvíjí na BL, a to mezi Janem Čulíkem a Karlem Dolejším. O ideologických, mytologických a tedy falešných interpretacích reality. Rozumím tomu, že se Jan Čulík brání, aby se falešný obraz reality poskytovaný mainstreamovými médii "léčil" protijedem přibližně ve stejné dávce. Pokud jde o publicistiku či politiku, jednoduchá matematika, ve které se nějaké číslo po odečtení stejného čísla vynuluje, nefunguje. Místo jednoho benátského visí na stěně dvě pokřivená zrcadla z petřínské rozhledny.

Orwell, malkontenti a "humanitární intervence"

31. 3. 2011 / Karel Dolejší

Historická srovnání bývají užitečná, dokonce i když jsou nemístná. Někteří příznivci libyjských povstalců rýsují paralelu mezi nimi a španělskými republikány, kteří bojovali proti frankistům. Následuje teze, že revolta je oprávněna vždy a všude, a proto je správné podporovat i ty, kdo pozvedli zbraně proti Kaddáfímu, přestože jsou to podle četných zpráv západních korespondentů zhusta ňoumové a chaoti, jejichž machistické ego je několikanásobně větší než mozek a jimž často chybí pud sebezáchovy.

15. 5. 2011: POCHOD MILIÓNŮ - Po tuniské, egyptské, a libyjské intifadádě nadešel čas pro palestinskou intifádu

31. 3. 2011

ŠOK│ Po facebooku a arabském internetu se šíří výzva, aby se 15. května všichni Palestici z Libanonu, Sýrie, Jordánska, Egypta, z pásma Gazy a Západního břehu naráz vrátili do své vlasti 15. května po poledni modlitbě. 15. květen byl podle organizátorů vybrán, protože jde o 63. výročí založení Izraele v roce 1948.

Akce nazvaná "Třetí džihád" či "konec okupace" má podporu Organizace pro osvobození Palestiny. Demonstranti si mají připravit "hadřík a trochu octa či citron a brýle jako ochranu před slzným plynem, hliníkové hrnce na ochranu před gumovými projektily, olivovou ratolest znamenající mírový charakter protestu, spreje s barvou pro nástřik na plexisklové štíty přileb vojáků v případě konfrontace, spací pytel a lékárničku, vodou s mýdlem pro polévání pneumatik vojenských džípů, aby dostaly smyk".

Palestinský premiér Salám Fajad podpořil myšlenku na vyhlášení bezletové zóny nad Palestinou. Argumentace je jednoduchá a převzatá z té evropské, která legitimizovala revolty v Tunisu, Egyptě i vytvoření bezletové zóny nad Libyí a bombardování Kaddáfího vojáků americkými raketami a britskými stíhačkami.

ANALÝZA

Kdo ozbrojil libyjské vzbouřence aneb ...hlavně když to dělá ratata

31. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Už od roku 2004, kdy se Kaddáfí rozhodl smířit se Západem za Lockerbie a USA a EU zrušily sankce, začala proudit do Libye zahraniční "pomoc". Zatímco půl století vyzbrojovaly Libyi Rusko, Bulharsko Československo a další země "socialistického tábora", posledních dvacet let dovážejí na sever Afriky "hračky pro plukovníka" země "kapitalistického tábora". Spojené státy věnovaly ročně minimálně milion dolarů na dodávku zbraní, "protiteroristický" výcvik a školení libyjských vojenských kádrů. Obamova vláda nyní potichu žádala Kongres o 875 000 USD na finanční rok 2011 pro "pomoc" Libyi. Přitom Kaddáfí jen v Evropě za rok nakoupil zbraně za 331 milionů EUR. Ačkoli usnesení Rady bezpečnosti OSN 1973 vyzvalo k embargu na dovoz zbraní do Libye, USA a Británie v současné době ozbrojují povstalecké síly.

Humanitární činnost? Nikoliv. Potřeba dokončit, co se začalo a potřeba zachování vlastní tváře jako evropských mocností.

Libyjský ministr zahraničí Musa Kusa uprchl do Británie

31. 3. 2011

Britské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že libyjský ministr zahraničních věcí Musa Kusa uprchl do Británie. Přiletěl do Británie z Tuniska a konstatoval, že už není ochoten zastupovat režim Muammara Kaddáfího a že se rozhodl z funkce ministra zahraničí odstoupit.

Přicházejí také nepotvrzené zprávy, že se do Tuniska odebral i šéf libyjských výzvědných služeb a předseda libyjského parlamentu.

Kaddáfího jednotky pokračují v ofenzívě proti vzbouřencům. Znovu ovládly město Brega a útočí směrem na Adžabiju.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Libye: Pomoc povstalcům schválena, Kaddáfí mění taktiku

31. 3. 2011

  • Reuters informuje, že prezident Barack Obama před dvěma nebo třemi týdny podepsal dokument, který umožňuje tajné vyzbrojování libyjských povstalců prostřednictvím CIA. Tímto podpisem samotným údajně pomoc ještě automaticky nezačala. Mluvčí Bílého domu Jay Carney nadále trvá na tom, že rozhodnutí, zda povstalcům pomáhat, dosud nepadlo.
  • Ben Wedeman z CNN informuje, že ani po měsíci bojů se povstalci z vojenského řemesla nic nenaučili, jsou dezorganizovaní a stále podceňují nepřítele.
  • Vojenský analytik BBC plukovník Mike Dewar je přesvědčen, že poslední porážky povstalců, po nichž byli opět zatlačeni až na předměstí klíčového komunikačního uzlu Adždabíje, jsou zčásti výsledkem nedostatku organizace a výcviku a zčásti výsledkem nové taktiky použité Kaddáfího jednotkami. Loajalisté už nepoužívají těžké zbraně, které může NATO zničit ze vzduchu, ale jejich dobře vycvičené a disciplinované jednotky se pohybují pěšky.

Kdyby alkohol ...

31. 3. 2011 / Bohumil Kartous

S páteří to není tak jednoduché, ale krev máme každý. Vzpomněl jsem si na to, když jsem vyplňoval daňové přiznání a zajímal se o nezdanitelné položky základu daně. "Jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2 000 Kč," praví zákon. Nevím, jestli to ještě někoho zajímá v hodinu dvanáctou.

Možná si řada lidí, stejně jako já, teprve nad daňovým přiznáním rvala vlasy a googlovala nejbližší centrum odběrů krve, zjišťovala rychlost celého procesu a ptala se na limit odběru, aby přepočítala, kolik je třeba odvést státu v krvi a kolik v daleko cennějším oběživu, tedy v penězích.

Nakonec asi většina, po prvotním záchvatu odhodlání, rezignovala, nechávajíc svou krev zcela neužitečně a zbůhdarma proudit organismem. Je to samozřejmě nepříjemný pocit, zvlášť když víme, jak mizernou má krev hodnotu a jak jednoduše a lehce je možné ji prolévat...

Možná by se s tím ale ještě dalo něco dělat. Napadlo mě dávat krev přímo na finančním úřadě, kam by bylo za tímto účelem možné převést část nespokojených lékařů, aby viděli, jak těžce na chléb vezdejší vydělává úředník ministerstva financí.

Možná by zkrotli. Úplně by ale postačilo, kdyby před každým finančním úřadem stála mobilní odběrová jednotka vybavená kromě zařízení na odběr krve také nepostradatelnou tiskárnou na "vyhotovení potvrzení o darování".

Úplně si umím představit upřímností překypujícího ministra Kalouska s etanolovou bublinou vznášející se v okolí jeho úst jak říká "Piju vám krev":)

Někteří by darovali dobrovolně, někteří demonstrativně. Na každý pád by to velmi prospělo bilanci krevních bank, což je samo o sobě hezký cíl. Taková akce by mohla dát veřejným financím smysl, který ztrácejí s každou další vojenskou zakázkou či výběrovým řízením na ozvučení několika sálů. A krom toho, zájem parazitů o takové oběživo by třeba nebyl tak eminentní. Umazat se od špinavých peněz je v této zemi v podstatě žádoucí, zato umazat se od krve...

Drábkova péče o zdravotně postižené bude minimální

31. 3. 2011 / Jiří Hrebenar

Pomalu si začínám myslet, že pan ministr Drábek tak nějak potichu přejmenoval svůj resort a převrátil jeho činnost v totální opak. Ministerstvo pod vedením koaliční politické strany se musí chovat asociálně. Jedině tak lze uplatňovat pravicovou politiku. Jak je to pomýlený pohled zvláštní politiky TOP09.

Kalouskovi kolegové se rozhodli šetřit na nesprávném místě. Jeden z nich je ministrem zdravotnictví a ten druhý przní sociální politiku tohoto státu. To všechno se děje jenom proto aby došlo k nakojení politické chutě. ODS již pěknou dobu lační po tom, aby nad hlavami handicapovaných zavlála ruka svírající bič. Ti zvláštní lidé neustále něco požadující a používající všelijaké kompenzační pomůcky jsou pro politickou garnituru těžkým břemenem, které je třeba přehodit přes mostní konstrukci někam do řeky.

Pomáhal Vatikán německým válečným zločincům k útěku před spravedlností?

30. 3. 2011 / Jan Kolařík

V období 1990 -- 2007 se mi poštěstilo poměrně často pobývat na Polytechnice v Milánu a na Univerzitě v Trentu. Pokusím se velmi stručně, i když možná ne úplně přesně, reprodukovat to, co jsem se o politice Vatikánu Pia XII. více méně náhodně dozvěděl na pracovištích, z italských novin a z italské televize. Poznamenávám, že mě tehdy ani ve snu nenapadlo, že o tom budu jednou po mnoha letech psát.

Proč jsem právním nihilistou

31. 3. 2011 / Pavel Urban

Jak bude vypadat svět bez práva, bez řádu, který si lidstvo samo stanovilo po 2. světové válce? ptá se Václav Jumr. Stručná odpověď zní : tak jako doposud. Gumový výklad rezolucí i práva OSN není nic nového, ostatně sám Jumr jeden příklad uvádí. Daleko víc je ovšem rezolucí, které výkladu ani praktického uplatnění nedošly vůbec.

Nezaměstnaní protestují proti Drábkovým zákonům

29. 3. 2011

tisková zpráva Akčního spolku nezaměstnaných a Evropského institutu pro veřejné otázky

Zástupci občanského sdružení Akční spolek nezaměstnaných a Evropského institutu pro veřejné otázky vypracovali připomínky k připravované novele zákona o zaměstnanosti a k novele zákona o hmotné nouzi. Stanoviska byla v řádném termínu odeslána Ministerstvu práce a sociálních věci do připomínkového řízení. Zástupci spolků ostře protestují zejména proti těmto navrhovaným změnám:

Moje zlaté stříbrné hodinky. Ty nikomu neprodám ...! Aneb (ještě) několik vět o českém zlatém pokladu

31. 3. 2011 / Jiří Baťa

Úvodní slova jsem použil záměrně jako příměr. Ti starší si je budou pamatovat, jsou to slova Jana Wericha z filmu Hej rup! Jak to s dalším souvisí, posuďte sami.

Zcela náhodou se mi dostal do rukou nevyžádaný e-mail, který mne velmi zaujal a jistě by zaujal i mnohé jiné. V případě zájmu jsem ochoten přeposlat, ale ještě lépe, odkázat na přímý zdroj, tedy na www.temere.com, z něhož je základní obsah čerpán. Ve své podstatě se jedná o osudu československého, resp. českého (ale i slovenského) zlatého pokladu, o kterém pojednává ve své knize (2003) autor Stanislav Motl. Není podstatné přepisovat veškerá fakta, týkající se zlatého pokladu, případně dalších fakt, které jsou neméně důležité, ale všechno souvisí se vším.

"Skandální" rozhodnutí soudu v kauze Diag Human?

31. 3. 2011

Na www.anikorunu.cz dávám k dispozici široké veřejnosti dokumenty z roku 2004, které boří základy žaloby Diag Human a které skandálně nepřijal jako důkaz rozhodčí senát. Dosud je mohlo číst jenom pár vyvolených, nyní je poprvé mají k dispozici všichni, které zajímají, píše Tomáš Cikrt.

Dá se odhadnout rozsah korupce v ČR?

30. 3. 2011 / Mojmír Babáček

Výdaje na veřejné zakázky v roce 2006 činily 565 miliard korun, v roce 2008 610 miliard korun a v roce 2010 239 miliard korun. Podle odhadů organizace Transparency International a Světové banky odevzdávají podniky, pracující na veřejných zakázkách úředníkům, kteří jim zakázky přidělují v České republice 0,6% ze svých tržeb ZDE . V tom případě by bylo v roce 2006 zaplaceno ze státního rozpočtu na úplatcích pro úředníky 3,39 miliardy korun, v roce 2008 3,66 miliardy korun a v roce 2010 1,3 miliardy korun (k dalším ztrátám ovšem nejspíš došlo nadhodnocením zakázek, které byly takto uplaceny).

Pozor na mytologizaci a ideologizaci poměrů

30. 3. 2011 / Jan Čulík

Sešel jsem se včera s doktorandem pražské filozofické fakulty Josefem Švédou, který v důsledku osudové náhody? měl možnost pobývat jako student kdysi dávno (v roce 2003?) v rámci výměnného erasmovského pobytu na University v Glasgow, kde jsem měl možnost sledovat, jak rychle a lehce a účinně se integroval do tamějšího mezinárodního prostředí. Pak tam dva roky učil a posléze pobýval na stipendijním pobytu v Kanadě; dobře zná i Spojené státy. Je to tedy člověk, který ví, jak to vypadá v západních anglosaských zemích. Připravuje nesmírně záslužný výzkumný projekt: chce zkoumat mytologický obraz Spojených států v české literatuře a v obecném společenském českém diskursu posledních 130-150 let.

O reálně existujícím kapitalismu

30. 3. 2011 / Karel Dolejší

Jan Čulík varuje čtenáře před ideologizací poměrů. Vysvětluje, že si lidé za "železnou oponou" v minulosti Západ příliš idealizovali a v reakci na zklamání si jej nyní představují opět nepřesně, tentokrát prý v příliš černých barvách. Při této příležitosti sahá k lacanovské topice a s odkazem na ni píše: "Realita, 'Réal', je někde úplně jinde".

To je bezesporu pravda. Lacanovská topika využívaná žižekovskou školou k interpretaci filmové tvorby (čili specificky ztvárněného snu...) je ovšem svéráznou obdobou topiky freudovské, a nepopisuje tedy v zásadě stav vnějšího světa, ale strukturu zvnitřnělých psychických instancí.

Jaká je alternativa?

30. 3. 2011 / Jan Čulík

Když o mně Karel Dolejší píše, že podávám " představu reality kapitalismu jako čehosi, co není ani úplně dobré, ani úplně špatné, ale přece jen nakonec při vší bídě lepší než všechno, co by kdy vůbec mohli nabízet u sousedů," má pravdu. Je to přesné. - Potíž je, jaká je alternativa?

TINA?

30. 3. 2011 / Karel Dolejší

"There Is No Alternative" ("Neexistuje alternativa"), tak zněl před více než třemi dekádami jeden ze základních postulátů tatcherismu. Tím se z reality mimochodem nevyloučil jen dožívající konkurenční společenský model na východě, ale i alternativní přístup k tomu vlastnímu: Sociální stát. Pokud z tohoto postulátu budeme nadále nekriticky vycházet, odsuzujeme sami sebe k beznadějnému pohybu po sestupné spirále inherentních krizí společenskému systému, v němž žijeme - protože ten už vyčerpal své vývojové možnosti. Poukazují na to ve vzácné shodě postmarxisté, radikální liberálové, kulturní konzervativci i Asiaté.

Tak rychle už do toho lesa

30. 3. 2011 / Jan Čulík

Bohužel, žádné houby - které by většina obyvatelstva evropských zemí považovala za přijatelnou alternativu k dnešnímu "kapitalistickému" systému - zatím nikdo nenašel ani ostatním nepředložil. Mně by osobně stačilo, kdyby si lidé uvědomili, že není třeba prosazovat dnešní agresivně brutální a manažerský přístup ke společnosti, že ne všechno je měřitelné penězi a jsou i jiné hodnoty než pozitivní finanční výsledky v rozvaze a výsledovce, které civilizovaná společnost musí zohlednit, jinak přestane být civilizovaná.

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES:

Odcházení, Kundera a Touha

30. 3. 2011 / Josef Brož

Marnivost. Nejlepší metaforou marnivosti je obraz pyšné královny, která se ptá zrcadla: "Zrcadlo, pověz..." A zrcadlo odráží jen to, co může. Jsou krásnější královny než tato, natož krásnější princezny, ale i třeba nejkrásnější popelky. V případě králů to bývá často i horší. A to i tehdy, jde-li o majestát kulturní: Václava Havla, Milana Kundery nebo Vojtěcha Jasného.

Protesty v Manama - Perlové náměstí, 16. března

ANALÝZA POKRAČOVÁNÍ VÝVOJE NA STŘEDNÍM VÝCHODĚ

Kdo vytvoří bezletovou zónu nad Bahrajnem? Američtí demokraté nebo američtí republikáni?

30. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Generální tajemník Rady spolupráce Zálivu (GCC), architekt jednotné měny a celní unie zemí Zálivu, katarský diplomat Abdulrahman bin Hamad Al-Attiyah a generální tajemník Organizace islámské konference (OIC), turecký profesor historie islámu Ekmeleddin Ihsanoglu se sešli v minulých dnech, aby obě organizace zhodnotily vývoj arabských událostí a jejich dopad na regionální a mezinárodní pozici zemí Zálivu. Zdůraznili "význam udržování bezpečnosti a zabezpečení občanů, a to, že obě instituce zajistily bezpečnost, stabilitu a územní celistvost zemí GCC". Tolik krátká zpráva o nejnovější "internacionální pomoci".

O české literatuře s Alexejem Mikuláškem

30. 3. 2011 / Vladimír Stibor

Co očekáváte od nového roku se šťastnou jedenáctkou na konci?

Nevím, je-li číslo jedenáct v numerologii šťastné či nikoli, ale dost pochybuji, bude-li možné jej hodnotit dvěma jedničkami či znamená-li předobraz nového Zlatého Věku impéria. Zpravidla neočekávám nic dobrého, zato mohu být pozitivně překvapen. Jistě pozitivní pro mne byla zpráva z konce minulého roku, že byl Pavol Janík jmenován šéfredaktorem Literárního týdeníku, časopisu publikujícího i příspěvky českých básníků a prozaiků, stejně jako návrh na udělení Ceny UČS tomuto vynikajícímu slovenskému básníkovi. Očekávám s napětím sborník k šedesátinám Jána Tužinského, mimořádného literárního fenoménu slovenské prózy. Očekávám, že vyjde nemálo kvalitních knih, že se české školství nezhroutí pod kopyty reforem, že nezahyne česká kultura. Jinak si přeji, aby nový rok nebyl podstatně horší než ten uplynulý...

Znovuobjevená kulturní paměť Jeseníků

30. 3. 2011 / Libor Martinek

Pod pojmem jesenická oblast rozumíme z hlediska geografického území někdejších Východních Sudet nebo podle geografa Karla Kořistky (Carl Kořistka, Die Markgrafschaft Mähren und das Hercogtum Schlesien inihren geographischen Verhältnissen , Wien -- Olmütz 1861) Moravskoslezských Sudet (starší název). Oblast lze vymezit zhruba takto: státní hranice s Polskem -- Králíky -- Šumperk -- Zábřeh -- Úsov -- Rýmařov -- Šternberk -- Hlubočky -- Potštát -- Odry -- Fulnek -- Bílovec -- Hradec nad Moravicí -- Krnov. Je to rozsáhlé území o rozloze cca 5250 km2.

Poslední tajemství Arnošta Lustiga

29. 3. 2011 / Petr Bakalář

Někteří lidé jsou téměř nedotknutelní. Jednu kategorii tvoří bývalí disidenti, pokud jsou k tomu ještě Židé, je kritika dvojnásobně zapovězena. Tento přístup však není upřímný a nabízí nám orwellovsky cenzurovanou verzi minulosti. Obecně platí, že u lidí je daleko zajímavější to, o čem nemluví, než to, co nám na potkání vykládají. Arnošt Lustig v tomto není výjimkou.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní