Česká "vláda rozpočtové odpovědnosti" způsobila v lednu a v únoru 2011 velký rozpočtový schodek

10. 3. 2011 / Petr "Vlk"

Mimořádně vysoká sekyra rozpočtu versus "vláda rozpočtové odpovědnosti" a proč by si tenhle sloupek měli přečíst všichni ústavní soudci a taky trochu o "důchodové reformě"....

Hledal jsem pro cosi určité podklady a najel na stránku ministerstva financí, kde se mi při omylném kliknutí otevřela stránka plnění státního rozpočtu za leden a únor 2011.

Jakkoli jsou čísla z finančních výkazů a ministerských zejména velmi nezáživnou záležitostí, tentokrát mohu říci, že nuda naprosto nepanovala. Než objasním proč, konstatuji, že jsem je našel ZDE

Vláda útočí proti nevidomým

10. 3. 2011

tisková zpráva

SONS ČR jako občanské sdružení, hájící práva a oprávněné zájmy lidí s těžkým zrakovým postižením, nesouhlasí se změnami v oblasti sociálního zabezpečení, navrženými Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR.

Především zrušení stávajících průkazů ZTP-P, umožňujících držiteli bezplatnou přepravu průvodce a bezplatnou dopravu v MHD, představuje vážné, přímo bezprecedentní omezení v možnostech pohybu především nevidomých. Netřeba zdůrazňovat, že v neznámém prostředí je pro člověka s těžkým zrakovým postižením pomoc průvodce zcela nezbytná, především s ohledem na osobní bezpečnost a orientaci.

Lekce stranické demokracie v praxi

Jak se volí předseda

10. 3. 2011

Naivita článku páně Martina Martínka o tom, jak by se dala koupit volba předsedy politické strany, mne přiměla napsat tento text, ve kterém bych rád osvětlil, jak to ve skutečnosti v (některých) politických stranách funguje.

Sám jsem se tohoto procesu v jedné z předních parlamentních stran účastnil, ze zákulisních a tu a tam i na veřejnost vyplývajících skutečností snadno odvozuji, že tento, veskrze univerzální model, se praktikuje i v jiných stranách, píše čtenář, jehož totožnost je redakci známa: byl donedávna členem krajské organizace jedné velké české politické strany a, jak píše, "osobně jsem se účastnil jednání a organizování toho co je popsáno v prvním a druhém "dějství" tohoto textu".

www.pujckasusmevem.cz

10. 3. 2011 / Ladislav Stalmach

Setkali se dva. Občan (říkejme mu pan Rýza) a jeden šmejd (říkejme mu pan Pruska).

Pravá jména dnes nesmíte používat, protože by se s vámi mohli šmejdi úspěšně soudit za nactiutrhání. No, a pan Rýza neuměl moc dobře hospodařit s penězi (dnes tomu říkáme, že byl blbej). A peníze mu došly.

Pan Pruska si ho našel a vysvětlil mu, že když peníze dojdou, není nic jednoduššího, než si půjčit další. Nepovažoval za důležité mu vysvětlovat, že příjmy pana Rýzy mu nemohou umožnit splácet úrok, který, i kdyby byl desetkrát nižší, mohl by být označen za lichvu. Vždyť zákon je na jeho straně.

Sjednocení DPH jako "kolosální podvod na voličích"?

10. 3. 2011

Otázku z titulku klade pravicový ekonom Robert Masarovič, ředitel společnosti zabývající se poskytováním manažerských a právních služeb. Na podnikateli využívaném webu motejlek.com zveřejnil Masarovič před několika dny komentář, v němž ostře odsoudil vládou chystané vyrovnání sazeb DPH, upozorňuje Lukáš Kantor.

Saúdskoarabský "Den hněvu": a už je to tady... Pátek...

10. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

WAL  SAÚDSKÁ ARÁBIE 18:40 SEČ Velvyslanectví USA v Rijádu, hlavním městě Saudské Arábie, varovalo americké občany, aby byli opatrní a vyhýbali se jakémukoliv protestnímu shromáždění, které se mohou objevit v pátek ve městech Saúdské Arábie jako reakce na výzvy aktivistů na internetu. V oznámení ambasáda uvedla, že plánované pokojné demonstrace by se mohly proměnit v konfrontaci a násilí. Pokud se přesto ocitnou nečekaně v blízkosti demonstrace, měli by se řídit policejními pokyny a opustit oblast, jakmile to bude možné. Před čtyřmi hodinami to oznámila libanonská tisková agnetura WAL.

Francie uznala libyjské vzbouřence

10. 3. 2011

  • Francie se stala první zemí na světě, která oficiálně uznala prozatímní radu vzbouřenců se sídlem v Bengází. Kaddáfího režim "zvažuje přerušení diplomatických styků s Paříží".
  • Podle televize Al Arabia hlasováním rozhodla o uznání Libyjské národní rady v Bengází i Evropská unie.
  • Kaddáfího jednotky dělostřeleckým bombardováním vyhnaly vzbouřence z ropného přístavu Ras Lanuf. Řada lidí byla usmrcena.

Zdroj ZDE

Vojska NATO usmrtila bratrance afghánského prezidenta

10. 3. 2011

Ostrá kontroverze mezi jednotkami NATO a afghánským prezidentem Hamidem Karzaiem ohledně zabíjení civilistů v Afghánistánu se mění v otevřenou krizi poté, co vojáci NATO usmrtili "omylem" bratrance afghánského prezidenta. Vojáci NATO předtím vydali zprávu, že údajně usmrtili otce jednoho velitele Talibanu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kaddáfího režim mučil dva novináře BBC

10. 3. 2011

Dva novináři z BBC byli v Libyi Kaddáfího bezpečnostními jednotkami zatčeni, mučeni a podrobeni předstírané popravě. Jde dosud o nejvážnější incident týkající se zahraničních novinářů.

Šokující informace o jejich zážitcích - včetně toho, že byli vězněni v armádních kasárnách v kleci, zatímco kolem nich byli mučeni jiní vězňové - byly zprostředkovány novinářům v Tripolisu předtím, než oba žurnalisté z BBC opustili Libyi.

Vzpomínka na množiny

10. 3. 2011 / Pavel Urban

Nedávno jeden z dopisovatelů BL poukázal na údajnou záludnost češtiny. Chápu lidi, kteří pletou i/y po obojetných souhláskách, protože na vyjmenovaná slova už nevyjmenují (já taky ne) a nemají je ani zažitá. Připadá mi ale zvláštní, když si někdo pamatuje ze školy shodu podmětu s přísudkem, ale netuší, že jde o shodu rodu gramatického, nikoli biologického.

■ ■ ■

10. 3. 2011 / Petr Štengl


Opevněte svoje těla, vy,
kterým duše zkameněla

opevněte svoje hrady
své černé obrněné vozy
své trezory
své akcie a konta
upevněte svoji moc
opevněte svoji rasu
opevněte své nekonečně šťastné dny
v bunkrech pod zemí


Tahrír, foto: AFP

ANALÝZA

Arabské dny bezvýchodného hněvu - předzvěst porážky revoluce

9. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

To co se dnes děje v Egyptě a dalších zemích, je rozklad původních myšlenek, na kterých se to původní vzepětí emocí transformovalo v plamen nadšení ulice. Dnes už pokusy o převrat vládne cynismus zákulisí, hasící plamen revoluce sérií zdánlivě nesouvisejících operačních kroků a směřující arabský svět a Egypt zvlášť k normalizaci pod tuhým armádním i náboženským dohledem. Jedny diktatury nahradí na troskách barikád i nadějí jiné.

Ekonomické vyhodnocení integrovaných reforem důchodové a sociální

9. 3. 2011 / Ivo Patta

Josef Mrázek publikoval text "Propočítal jsem důchodovou reformu a vyšla mi generální stávka". Já jsem také propočítal důchodovou reformu (součást Důvodové zprávy zaslané oficiálně ministru Kalouskovi) a vyšlo mi, že na smysluplné a inteligentní důchodové reformě vláda ještě ušetří 1,5 miliardy Kč již v prvním roce po jejím zavedení. Vzhledem k tomu, že je vyřešena i sociální reforma, jako integrovaná součást reformy důchodové, propočítával jsem i tu. Tady je výsledek, který mimo jiné říká, že zvyšování DPH pod záminkou důchodové reformy nemá žádné opodstatnění.

Daňová reforma počítá s hausnumery

9. 3. 2011

Článek pana Mrázka plně odpovídá mým propočtům i zkušenostem. Vezmu-li to zjednodušeně, celé to divadlo je uspořádáno proto, aby se darovalo 22 miliard podnikatelům a zbytek privátním fondům. Opět zjednodušeně to, co se nepíše. Snížení odvodů zaměstnavatelů znamená fakticky snížení platu zaměstnanců o stejnou sumu, pokud by zaměstnanci chtěli tento výpadek v šetření na penzi vyrovnat. Uvědomují si lidé i toto?, ptá se čtenář Peter Škoda.

Stanovisko k sociální reformě připravené MPSV na rok 2011

9. 3. 2011

Akční spolek nezaměstnaných a Evropský institut pro veřejné otázky vypracovaly stanovisko k sociální reformě na rok 2011 prezentované MPSV.

Reforma jako celek je chybně koncipovaná, neboť není zaměřena na řešení sociální situace občanů ani sociálních problémů, nýbrž na kontrolu a minimalizaci finančních výdajů. V důsledku toho reforma ignoruje nejdůležitější sociální problémy české společnosti, totiž rostoucí nezaměstnanost a nefunkčnost sociálního systému pomoci osobám v hmotné nouzi.

Čo príde po kapitalizme? Ekonomická demokracia!

8. 3. 2011 / Ľuboš Blaha

Pripadá niekomu, že americký prezident ako najmocnejší politik sveta zarába málo peňazí; že žije ako chudák; že sa má zle? Verte či nie, pre zopár ľudí je príjem amerického prezidenta priam nevkusne nízky. Keby sme povedzme chceli dosiahnuť, aby manažér jednej americkej korporácie Ken Griffin zarábal toľko, čo Barack Obama, museli by sme jeho mesačný príjem zdaniť neuveriteľnou 99,99-percentnou sadzbou. Chudáčik pán Griffin, musel by sa potom svetom "pretĺkať" iba s príjmom 400 tisíc dolárov ročne. Hotová "katastrofa", že?

Co může přijít i do ČR:

"Nikdy jsem dosud nepoznal takové zoufalství a demoralizaci"

8. 3. 2011

"V mnoha ohledech je to tu horší než v Sovětském svazu.

Ani v nejhorších dobách v Sovětském svazu nezrušili vnější formu demokratického procesu, i když jeho podstata neexistovala. Pořádali volby a tak dále. Ještě před deseti lety jsme měli možnost zvolit si děkana. To je teď naprosto nemožné."

Profesor Stephen White využívá při analýze krize na Glasgow University své čtyřicetileté zkušenosti z vyučování politologie. Jeho odborností je Rusko. V tom, co se děje v Glasgow, vidí Stephen White rysy bývalého Sovětského svazu. "Reorganizaci univerzity tu říkají 'restrukturalizace'", zdůrazňuje pětašedesátiletý profesor. "Tak přesně nazval Gorbačov svou 'perestrojku'. A kde to skončilo? Rozkladem státu."

Bojkotujme sčítání "oVčanů"

10. 3. 2011 / Jan Prokeš

V napjaté domácí sociálně-politické atmosféře posledních dní stojí za pozornost i téma zdánlivě apolitické - tzv. "Sčítání lidu" nebo jak to nazývají. Podle mě jde o další akt vrcholné státní manipulace s občany, typickou "orwellovštinu". Celá věc má podle mě minimálně tři aspekty:

Je třeba sejmout spořiče

8. 3. 2011 / Jiří Šejnoha

My, drobní spořílci, prostě máme smůlu. Jsme takoví škůdci na těle národa, skoro bych řekl: paraziti. Odkládáme spotřebu na jindy, čímž zastavujeme krevní oběh a způsobujeme v hospodářství infarktové situace. A když bychom se jednou rozhodli, že si své úspory vybereme všichni naráz v jednu chvíli, banky prý by takový nápor neustály. Někdo říká, že jim držíme pod krkem nůž. Že je to skoro jako vydírání.

ČR: Žádný plán proti domácímu násilí

8. 3. 2011

tisková zpráva Strany zelených

Praha, 8. 3. 2011 -- Dosavadní nepřijetí Národního akčního plánu prevence domácího násilí i negativní dopady rodinné politiky na ženy dokazuje, že vláda nebere postavení pěti milionů českých žen vážně. Strana zelených proto konstatuje, že na Mezinárodní den žen v Česku není co slavit.

Tentokrát vezmeme s sebou celou Zemi

8. 3. 2011

Čas, jak tvrdili antičtí Řekové, je pro jedince i pro státy cyklický. Jak se společnosti stávají komplexnějšími, stávají se nevyhnutelně i choulostivějšími. Jsou zranitelnější. A když se začínají rozpadat, objevuje se podivný únik vyděšeného a zmateného obyvatelstva před realitou, neschopnost uvědomit si vlastní křehkost a blízkost kolapsu. Elity nakonec hovoří ve frázích a žargonu, který se k realitě už nijak nevztahuje.

KD│ Prošel jsem neplodné pozůstatky Babylonu v Iráku a stará římská Antiochie, hlavní město římské Sýrie, jež nyní leží pohřbeno v nánosech usazenin. Navštívil jsem mramorové zříceniny města Leptis Magna, kdysi jednoho z nejdůležitějších zemědělských center Římského impéria, nyní izolovaného v pustých závějích písku jihovýchodně od Tripolisu. Za úsvitu jsem stoupal na dávné chrámy Tikalu, zatímco hejna jasně zbarvených tukanů prolétávala listím džungle pode mnou. Stál jsem mezi zbytky staroegyptského města Luxoru táhnoucími se podél Nilu, pozoroval sochu velkého egyptského faraóna Ramsese II., která leží rozlámaná na zemi, a hlavou mi zněla báseň Percyho Shelleyho "Ozymandias", napsal Chris Hedges.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní