Blíží se katastrofa v českém zdravotnictví

9. 2. 2011 / Petr Wagner

Je zhruba 21 dnů do konce února a pravděpodobného začátku medicíny bez části lékařů. Vzhledem k vybírání dovolených je na některých místech situace problematická již dnes. Média a bohužel i kolegové (Kubek, Engel) se soustřeďují na mzdové požadavky. To je snadno zneužitelné a manipulovatelné, jak jsem bohužel předpokládal již v květnu minulého roku.

Pojďme popsat objektivně (sine ira et studio - bez hněvu a náklonnosti) současnou situaci.

Rekordní počty lidí demonstrovaly v úterý v Egyptě:

"Mubarak musí rezignovat!"

9. 2. 2011

Statisíce lidí se v úterý účastnily demonstrací na náměstí Osvobození v Káhiře. Odmítly čekat na Mubarakův odchod do září.

Demonstrace se tentokrát účastnily o hodně větší počty Egypťanů, kteří se dosud demonstrací neúčastnili, jako ženy, děti a vládní úředníci. Dokazuje to, že se základna protestů rozšiřuje.

Mubarak: No, you can't

9. 2. 2011 / Lubomír Molnár

Představa, že události v Tunisku vyvolají efekt domina, že autoritativní režimy v arabských zemích budou následovat tuniský vzor v obdobném scénáři a režii bere za své už nyní v Egyptě. Mubarak není Ben Alí.

Doprivatizovat, co se ještě zprivatizovat dá

9. 2. 2011 / Roman Daniel

Upír má dvě dcery: Dej! Dej!
Kniha Přísloví, 30,15

"Stále je ještě co tunelovat", píše ve svém článku Osamocení lékaři Luděk Prokop. "Věřím lékařům a nevěřím, že uspějí." Naprosto souhlasím, také je mi hanba při průzkumu veřejného mínění, i když si myslím, že je zmanipulovaný, stejně jako televize či velké celorepublikové deníky.

Lékařky a lékaři, držte se, jsme s vámi!

9. 2. 2011 / Milan Daniel

Čtu si "diskusi" na Novinkách a nevěřícně kroutím hlavou. Tolik koncentrované tuposti a krátkozrakosti bych ani na tomto místě nečekal, ale skutečnost očekávání předčí o několik koňských délek. Prosťáčci, kteří označují lékaře jako vyděrače, si nevidí na špičku vlastního nosu. Lidé, kteří před vrchností ochotně ohýbají hřbet, si věru zaslouží, aby se po těchto hřbetech vrchnost spokojeně procházela.

"Životní styl ovlivňuje naději na dožití více než genetika"

9. 2. 2011

Nový výzkum tvrdí, že o tom, jak dlouho budete žít, rozhoduje spíše životní styl než dlouhověkost vašich rodičů.

Švédští vědci zjistili, že největší šanci na dožití se devadesátky mají nekuřáci, kteří konzumují jen mírné dávky kávy a v padesáti letech mají dobrý socioekonomický status (měřený náklady na bydlení) - stejně jako nízkou hladinu cholesterolu v padesáti letech a dobrou kapacitu pro fyzickou práci ve věku čtyřiapadesáti let.

Lustrační zákon - quo usque tandem?

9. 2. 2011 / Václav Hořejší

Jednou z věcí, které mi v domácí politice dlouhodobě"pijí krev" je "lustrační zákon". Jak je možné, že něco takového vůbec může v civilizované evropské zemi platit, nota bene 21 let po převratu??? Jak může stačit k ostouzení lidí a zákazu výkonu některých funkcí pouhý fakt, že je člověk uveden v nějakém seznamu hanebné komunistické tajné policie, bez ohledu na to, jestli někomu skutečně ublížil? I kdyby snad 90% z těch lidí opravdu udávalo, co těch úplně nevinných 10%? Kde jsou elementární zásady právního státu? Takové mimořádné "revoluční" opatření by se snad dalo pochopit někdy těsně po převratu, kdy "při kácení lesa létají třísky", ale teď?? Budeme snad lustrovat ještě za 10, 20, 30, 50 let? Vždyť i vražda je po 20 letech promlčena! Jak to, že nám to toleruje EU? Vyjádřil se k tomu už Ústavní soud?

Koutek reklamní tuposti 16

Kolo kolo zázračné

9. 2. 2011 / Oldřich Syrovátko

Myslel jsem si, že před zdražováním nás chrání moudrá finanční politika pana Kalouska. A ono to je zatím Kolo štěstí.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Ovce

9. 2. 2011 / Kateřina Bolechová


Ovce zvedla hlavu,
na krk jí pověsili zvonec
i ostatní ovce zvedly hlavu,
nebe bylo čisté,
tráva zelená.
Pak uviděly jeho svalnaté tělo,
silné zuby.
Pes se rozhlédl a zavětřil.
Ovce se zvoncem sklonila hlavu,
pomyslela si o prdeli
i ostatní ovce sklonily hlavu.
Nebe se zdálo být čisté,
tráva zelená.

Už je tady apríl...

9. 2. 2011

...nebo jak jinak mohu chápat informaci v MFD a potažmo v Britských listech (8. 2. 2011) o krácení důchodů bývalým funkcionářům KSČ a pracovníkům StB. Poněvadž se jedná o postup proti skupině občanů a kolektivního obvinění za něco, co by snad měl prokázat jednotlivcům soud, myslím, že tato bohulibá snaha má zase odpoutat pozornost od katastrofálních problémů naší chaotické země, píše čtenář Jiří Dočekal.

TOP argument

9. 2. 2011 / Milan Kozelka

ODS má pravdu, když nám říká,
že ekonomická transformace
a tvrdá úsporná opatření kladně
ovlivňují délku a kvalitu života.
Vezměme si za příklad Starou
Paku -- zatím co se tady každý
druhý spotřebitel z mnoha
narodí i sedmkrát za rok devíti
různým daňovým poplatnicím,
v průběhu dlouhých deseti let
ve městě nikdo nezemřel.

Spojené státy si v těchto dnech připomněly 100 let od narození jednoho z největších masových vrahů 2. poloviny 20. století - Ronalda Reagana

9. 2. 2011 / Daniel Veselý

Bývalý americký prezident Ronald Reagan je v České republice vnímán především optikou studené války a řadou lidí také jako vítěz nad sovětskou "Říší zla" i jako dárce svobody jejím satelitům ve Východní Evropě. Tento široce rozšířený názor ale chápu jako mýtus s tím, že k pádu totalitních režimů ve východoevropském regionu přispěl větší mírou Michail Gorbačov, který zde v 2. polovině 80. let podporoval demokratizační změny a v kritických chvílích roku 1989 díky nim de facto "neutralizoval" činnost sovětských okupačních jednotek na území tehdejšího Československa.

Tři poznámky k článku Daniela Veselého

9. 2. 2011 / Pavel Urban

Daniel Veselý odmítá obavy některých západních komentátorů z vítězství islámských fundamentalistů v Egyptě. Argumentuje jednak tím, že egyptské Muslimské bratrstvo je na Západě hloupě démonizováno (což je možné), jednak tím, že egyptská vzpoura má sekulární a sociální charakter (což je zřejmé).

Zpětná vazba a její využití

9. 2. 2011 / František Augusta

Se zpětnou vazbou se v našem životě denně setkáváme. Její význam, pokud bude vědomě využívána, může představovat značný zdroj energie, rozdílný podle věku. V životě lidí nastávají někdy situace, za kterých dokáží vyvinout až neuvěřitelné množství energie.

Holešovská SPZ, MÚ a jeho starosta, aneb tajemno nad investorským záměrem

9. 2. 2011 / Jiří Baťa

Podle Kroměřížského deníku vznáší se nad Strategickou průmyslovou zónou (SPZ) v Holešově jedno velké tajemství. Do zóny hodlá vstoupit investor, otrokovický závod firmy Mitas, výrobce pneumatik převážně pro hospodářské stroje. No sláva, konečně někdo, kdo může nějakým způsobem ovlivnit nezaměstnanost v Holešově. Jenže ouha, chybička se vloudila -- a sice s problémem vlivu výroby této firmy na životní prostředí.

Osamocení lékaři

8. 2. 2011 / Luděk Prokop

Většina občanů znovu a znovu se nechá manipulovat hromadnými sdělovacími prostředky tak, že znovu a znovu se staví proti vlastním zájmům. A sice ve prospěch kořistnictví individuálních či menšinových skupin a jednotlivců, proti vlastním oprávněným zájmům. Tento paradox zřetelně dokladuje nevšímavost k nepřeberné škále celospolečenských problémů spjatých s korupčním jednáním na straně jedné a odsuzování hnutí lékařů "děkujeme, odcházíme" na straně druhé.

Je tahle česká vláda normální?

8. 2. 2011 / Jan Čulík

Ve svém článku "Tak se na ty kurvy levicový musí - aneb trojstranu si rozvracet nedáme" si povšiml Jiří Jírovec, bedlivý student jednání v parlamentu (kdo ty protokoly jinak vlastně čte), že zcela legitimní parlamentní interpelace, týkající se závažných otázek, které by v každém normálním demokratickém parlamentu vyvolaly skandál, byly v pražské sněmovně koaliční poslaneckou většinou zameteny pod koberec, aby se pak parlamentní většina věnovala skutečně závažnému problému dne, totiž rybářským lístkům.

Po fišerném hegerné

8. 2. 2011 / Ivan David

Pokud není systém rozvrácen neschopností nebo neodpovědností jeho správců, lze ho uchvátit i zanesením rozvratu z vnějšku. Například reformami. Současný stav je důsledkem reforem, které už proběhly. Těšme se na další. Optimismus páchne blbostí. Na odpor, zdá se, není síla.

Nenávist a nezkušenost, aneb, že nás bílé nemaj rádi?

8. 2. 2011 / Jozef Bohumil Ftorek

Reakce na text Ladislava Žáka "Náčelníku, proč nás lidi nemaj rádi...?!?"

Během první návštěvy Londýna jsem měl u památníků britské koloniální éry podobné pocity, jež zmiňuje Ladislav Žák ve svém textu. V jiném případě mám potřebu sdílet svoji vlastní, autentickou a odlišnou zkušenost, a to i přesto, že autor, dost možná, prezentuje svůj názor spíše jen jako nadsázku (alespoň doufám).

Nejosamělejší muž v Egyptě? Mohamed el-Baradej?

8. 2. 2011 / Karel Dolejší

Dan Williams z Human Rights Watch ve svědectví o šestatřiceti hodinách strávených v "egyptské tmě" popisuje velmi zvláštní příhodu, kdy na něj už po zatčení a spoutání Mubarakův příznivec z ulice vykřikoval "Tohle je Egypt!", kdežto zatýkající voják ho obvinil, že hodlá "zruinovat jeho zemi". Taková příhoda se ovšem diametrálně liší od situace, kdy pětiletý hoch vedoucí protivládní demonstraci v Alexandrii burcuje dav proti americkým agentům - možná proto, že je ještě moc mladý, aby pochopil výhody liberální demokracie; nebo proto, že na rozdíl od káhirských demonstrantů neprodělal ani velmi rudimentární mediální trénink.

Julian Assange "by se stal ve Švédsku obětí médií a prokurátorky, která nenávidí muže"

8. 2. 2011

V pondělí začalo v Londýně soudní slyšení, která má rozhodnout zda má zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange být deportován do Švédska, kde má být vyslýchán v souvislosti s obviněním ze "znásilnění" a ze "sexuálního obtěžování". Prokurátorka, která ve Švédsku vede případ proti Assangemu, je "zaujatá proti mužům" a je to "zlovolná radikální feministka", svědčila při londýnském slyšení bývalá švédská soudkyně Brita Sundberg-Weitman.

Jak dál ve sporu lékařů a vlády o naše krky

7. 2. 2011 / Josef Mrázek

V Lidových novinách, dříve lidových, dnes pro VIP, nic neupozorňuje, že s občany se hraje moc nebezpečná hra, a některým jde o život. Ano, je to vážnější než všechno, o čem se v těch novinách píše. Již před podáváním výpovědí bylo personální zajištění většiny nemocnic nedostatečné. Proto nemocniční lékaři sloužili přesčasy v rozporu se zákoníkem práce, kvůli dorovnání platu na důstojnější úroveň by jim to ředitelé sotva dovolili. Po odchodu četných lékařů, který hrozí, by se nedala pro některé pacienty zajistit ani akutní péče, a ty neakutní případy by se akutními brzo staly. To se nedá vyřešit rušením kapacit a změkčením předpisu o personálním zajištění, ani převážením sem a tam. Ale pomoci by mohla "progresivní" metoda ředitele FNKV Zemana, že by se neošetřovali ti, co na to nemají.

Náčelníku, proč nás lidi nemaj rádi...?!?

7. 2. 2011 / Ladislav Žák

Smutný výraz tváře Vladimíra Pucholta mi vytanul na mysli, když se ve sdělovacích prostředcích začaly objevovat uplakané komentáře, ublíženě žalující na to, že se někomu bílé pleti a ještě k tomu, nedej bože, západní bílé krávě novinářské dostalo v Egyptě nějakého toho šťouchance, zatčení, oloupení nebo jiného ústrku. V sobotním Právu jsem si přečetl komentář Jana Eichlera s názvem "Proč se hněv Egypťanů dotýká i nás."

Miloš Zeman se už zase mýlí

7. 2. 2011 / Michal Rubáš

Miloš Zeman byl vždycky sebekritický. Již několikrát v minulosti dokázal chlapsky přiznat, že se dopouštěl chyb a špatných úsudků. Zejména se mu podle vlastních sdělení nedařilo správně odhadnout schopnosti druhých -- ať už šlo o jejich inteligenci, anebo schopnost snášet zátěž. V tom selhával nejčastěji. Popisu svých chybných prognóz, založených na tom, že své spolupracovníky zprvu obvykle příliš přecenil, věnoval dokonce celou jednu knihu.

Důležité je asi vědět, kdo v Egyptě útočí na "bělošské novináře"

7. 2. 2011 / Jan Čulík

Pokud by měl Ladislav Žák pravdu, že řadoví občané v Egyptě podnikají fyzické útoky proti "bělošským novinářům" ze Západu, protože jsou ztraumatizováni mnohaletým útlakem bílého muže, byl by to stejně nepřípustný a politováníhodný rasismus, jako když Češi obviňují z asociálního chování všechny Romy bez rozdílu. Situace je však složitější.

Moskva hrozí odstoupením od nové smlouvy START

7. 2. 2011

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov podle ruských médií prohlásil, že další vývoj americké protiraketové obrany by mohl Moskvu donutit k přehodnocení podpisu pod novou smlouvou o strategických útočných zbraních.

Egypt včera a dnes

7. 2. 2011 / Miroslav Uhlíř

S egyptským řidičem u Nilu =>

Všichni jistě s velkou pozorností sledují současný dramatický vývoj v Egyptě. Záběry nepotřebují komentáře. Ještě před několika málo týdny by stěží někdo předpokládal, že k něčemu tak neočekávanému může dojít. Sleduji, co se odehrává na tom či onom místě v Káhiře či jinde s poněkud zvláštním pocitem. Chtěl bych se o něj podělit s čtenáři. Shodou okolností jsem totiž v první polovině prosince loňského roku v Egyptě strávil několik dní. Nebyl jsem na žádném z míst na pobřeží, kam pravidelně směřují turisté. Bydlel jsem v Káhiře ve čtvrti Heliopolis. Navštívil jsem také oblast kolem Alexandrie a byl v lokalitách, kde turisté nejsou. Pohyboval jsem se na mnoha místech Káhiry, která nyní vidím v televizních zpravodajstvích.

Střízlivý pohled

7. 2. 2011 / Štěpán Steiger

Na internetové stránce my.firedoglake jsem mj. našel tento pohled na současnou situaci v Egyptě. Neshoduji se se všemi autorovými názory, ale jeho upozornění zejména na ty součásti vládnoucí třídy, které by mohly stát v cestě změně režimu, zasluhuje povšimnutí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní