Česká vláda chce zvýšeným zdaněním zlikvidovat knižní kulturu

18. 2. 2011

Průměr DPH na knihy ve vyspělých evropských zemích je mezi 5 až 6%. Se započítáním všech zemí EU 7,6%. Osm zemí EU má na knihy dokonce speciální sazbu, která je zdaněním řadí například i pod potraviny nebo léky. U nás je DPH na knihy v současnosti 10%, ale vláda zamýšlí zvýšit sazbu na 19%. Tímto v historii bezprecedentním skokem se propadneme téměř až na samotné dno Evropy, přiblížíme se Bulharsku, kde je sazba DPH na knihy 20%. Půjde naše země západoevropskou, anebo bulharskou cestou?

Knihy nejsou maso

18. 2. 2011

Mezinárodní Festival spisovatelů Praha a redakce literární.cz podporují prohlášení trojice českých nakladatelů proti zvýšení DPH za knihy. Česká nekomerční kultura je na úbytě a lhostejnost politických elit k jejím potížím jde ruku v ruce s trendem krátkozrakých plošných řešení. Myslet si, že s kulturou lze nakládat jako s kterýmkoli jiným segmentem trhu, je necitlivé. Knihy nejsou maso. Tento manažerský přístup plíživě likviduje všechny projevy kultury, které si na sebe nejsou schopny vydělat. Kulturní hodnota je penězi nevyčíslitelná a tlaky na ziskovost kultury jsou jen horším způsobem cenzury. Právě na toto téma apeluje trojice nakladatelů -- Martin Vopěnka, Michal Rybka a Pavel Nýč v souvislosti se zamýšleným navýšením daně z přidané hodnoty za knihy.

Chce se mi zvracet

19. 2. 2011 / Ladislav Žák

Vedení Karlovarského kraje podmínilo podle informací ČT24 možnost přestěhování několika dětí z dětského domova v Horním Slavkově do bytových jednotek, což je v souladu s doporučenými trendy v péči o opuštěné děti, souhlasem všech nájemníků "dotčených" domů.

Nevím, co dodat. Snad jenom zopakovat titulek...

Evropou obchází strašidlo...

19. 2. 2011 / Karel Dolejší

...přichází z Barbarica a neobtěžovalo se představit. V záběrech z egyptských náměstí, ve zprávách z libyjských provincií, v lodích tuniských uprchlíků se ozývá, jak šramotí chodbou za dveřmi. Nepřichází splnit skrytá přání, potvrdit vetché teorie ani posvětit obstarožní proroctví. V atmosféře náhle se probudivší solární aktivity prostě pozorujeme, že se sociální magma hnulo a vyteklo napovrch. Známe některé strukturální podmínky pohybu, ale to neznamená, že mu rozumíme, známe zákonitosti a dovedeme ho popsat. A snad nejhorší iluze, kterou si lze nyní pěstovat, je představa, že lidé v zemích ležících "kdesi na jihu" budou konečně "jako my".

Kalouskův tah Drábkem

18. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

Nejde samozřejmě o žádnou šachovou figurku, jak by se mohlo některým na první pohled zdát. Ale že jde snad o promyšlený tah ministra financí, o tom by se dalo uvažovat. Po zhlédnutí včerejších (17. 02. 2011) Událostí na kanálu ČT24 mohl mít český divák dojem, že Drábek je Kalouskův muž na černou práci.

NEDĚLE
Nervozita a netrpělivost

20. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:37

  • Al Masry Al Youm EGYPT 23:37 SEČ "Politické strany mají právo nominovat ženy nebo Kopty na prezidentský úřad," řekl vůdce Muslimského bratrstva Mohsen Radi. "Ale my to považujeme za nevhodné. Možná, že by měli být nominováni pouze na ministerská křesla.... " Radi také řekl, že skupina nebude hrát žádnou roli v úřednické vládě. Uvítal zřízení středové strany Al-Wasat a vyjádřil ochotu spolupracovat s jejími vůdci.
  • Al it Tihad EGYPT 23:10 SEČ Trestní soud Nejvyšší státní bezpečnosti Egypta pro mimořádné události v Qeně v Horním Egyptě včera odsoudil Mohameda Ahmeda Husseina k smrti oběšením poté, co byl shledán vinným z masakru Koptů v Nag Hammadi v předvečer koptských Vánoc 6. ledna 2009, kdy zabil osm lidí a zranil 9 dalších.
  • Al Jazeerawiki EGYPT 22:50 SEČ Nejvyšší správní soud v Egyptě v čele se soudcem Mohammedem Abdel-Ghanim a Egyptská státní rada v sobotu umožnili legalizaci centristické strany "nového středu" Hizb al-Wasat al-Jadid předsedy Abu al-Ila Madiho po 15 letech od jejího založení. . Strana je složena z bývalých členů Muslimského bratrstva. Byla založeno Abu al-Ila Madim v roce 1996 jako frakce Muslimského bratrstva, které Madi obvinil z "úzkých politických obzorů".... "V minulosti - ještě před revolucí - jsme se obávali, opakování scénáře z odmítnutí a neústupnosti, který se opakoval během třech předchozích příležitostí, ale vítr svobody, která se přehnala Egyptem a svrhla zkorumpovaný režim, zrušil rozhodnutí výboru rozhodujícího o politických stranách, které předsedal Safwat al-Sharif, symbol korupce, a Habib Al-Adli vrah demonstrantů...", prohlásil předseda Abu al-Ila Madi. Al-Wasat se pokusil získat oficiální licenci čtyřikrát v letech 1996 a 2009, ale jeho žádost byla vždy zamítnuta výborem pro politické strany , kterému předsedal vedoucí člen vládnoucí Národně demokratické strany. Strana dnes tvrdí, že jejím cílem je podporovat tolerantní verzi islámu s liberálními tendencemi.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST ČT
SO NEDĚLE - předchozí

SOBOTA
Doutnající vzpoura davů

19. 2. 2011

KD│ŠOK│ 22:00

    Guardian Middle East Blog
  • Televize al-Džazíra vyšetřuje zprávy, že její signál byl rušen v řadě zemí, včetně Saúdské Arábie, ve Spojených arabských emirátech a Egyptě. Mluvčí řekl: "Nejsme si jisti příčinou, ale hledáme ji."
  • BAHRAJN Odbory Gulf Air zveřejnily, že Všeobecný svaz bahrajnských pracovníků vyzval od 20. února ke stávce ".
  • JEMEN Bezpečnostní síly zmizely z ulic Adenu, kde vzpoura vedla k alespoň čtyřem úmrtím a hrozí město uvrhnout do chaosu. AP citovala obyvatele, tvrdící že gangy rabují a vypalují vládní budovy, aniž se kde objevuje jakákoliv známka po policii nebo ozbrojených silách.
  • LIBYE Přístup k internetu v Libyi byl odříznut v 01:18 libyjského času (pátek 23.18 GMT), ale zdá se, že byl částečně obnoven 08:01, Podle internetové monitorovací služby Renesys.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST ČT
SOBOTA - předchozí

PÁTEK
Spolupráce není vojenská intervence

18. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:59

  • BBC EGYPT 23:59 Vládnoucí vojenská rada říká, že už nebude tolerovat žádné další stávky, které narušují ekonomiku země.
  • Během několika příštích dnů bude opět otevřen hraniční přechod Rafáh do pásma Gazy, který byl otevřen v pátek na několik hodin kvůli Palestincům, kteří uvízli v Egyptě během nepokojů.
  • Jeruslaem Post EGYPT 23:55 Egyptská armáda vysílá s vědomím Izraele stovky dalších vojáků na sever Sinajského poloostrova, aby hlídali plynovod do Izraele a Jordánska. Nejspíše bomba 5. února způsobila výbuch v terminálu el-Arish a přerušila dodávku zemního plynu.
  • BBC DŽIBUTI 23:40 Tisíce lidí vyšlo do ulic Džibuti a požadují odchod prezidenta Omara Ismael Guelleha (63). Ten je u moci od získání nezávislosti na Francii v roce 1977. Protestující drželi transparent s nápisem "IOG pryč" a "Ne třetí funkční období", píše AFP. Džibuti hostí hlavní americké vojenské základny.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST ČT PÁTEK - předchozí

O důchodech

18. 2. 2011 / Petr Wagner

Poněkud jsme včera povídali napříč generacemi při oslavě svátků a narozenin. Protože se mi zazdálo, že opravdu řeč v médiích nějak šikovně skrývá svůj informační obsah, troufl bych si převyprávět důchodovou reformu, o kterou šlo, řečí, které snad porozumí i děti.

ANALÝZA - Hlavní tendence současnosti

Globální krize a sociální stát

18. 2. 2011 / Miloš Pick

Soudobá světová hospodářská krize zasáhla celý svět.

Tato krize je - obdobně jako Velká krize třicátých let - krizí z plošného zamrznutí poptávky. Stlačování mezd na jedné straně stlačuje poptávku příjemců mezd po spotřebě, na druhé straně zvyšuje zisk kapitálu nad úroveň jeho poptávky po investicích. Na rozdíl od Velké krize třicátých let však navíc dochází k extrémní polarizaci mezd a příjmů domácností. To ještě ostřeji brzdí poptávku po spotřebě.

Je nás víc

18. 2. 2011 / Milan Kohout


"Postřílel bych ty protestující Egytpťany kulometem"
svěřil se miliardář mému příteli Louisovi
který mu zařizuje betonový bunkr
zapuštěný hluboko v zemi vedle jeho do nebe řvoucího
sídla poblíž Bostonu


Dvanáct tísíc konzerv
sto pytlů rýže
tři sta gallonů vína
tři tisíce sklenic se zavařenou zeleninou
a několik originálů od Picassa


"Mlčím a skládám vše na police v betonové negaci jeho domu
mlčím a skládám jeho výroky na police v mé paměti"
řekl mi Louis

Máte-li zájem podpořit další existenci Britských listů, podepište tuto petici

11. 2. 2011

Velká studentská schůze proti škrtům na Glasgow University, pátek 11. 2. 2011

Další existence Britských listů, které jsou projektem University of Glasgow (mohou dosud existovat, protože je jejich šéfredaktor placen jako docent university v Glasgow, projekt Britských listů nedostává od univerzity žádné přímé dotace), je přímo spojena s kauzou další existence tamějšího střediska (Centre of Excellence) pro studium středovýchodní Evropy. Další informace ZDE.

Facebook: Modern Languages and Cultures at the University of Glasgow under Threat

My nížepodepsaní chceme vyjádřit svůj pevný odpor proti hrozbám, které činí vedení University of Glasgow centru Moderních jazyků a kultur.

Navrhované škrty by vážně ohrozily kvalitu vzdělání v humanitních oborech, ve společenskovědních oborech i jinde. Zpochybnily by také podstatnou měrou tvrzení univerzity, že slouží širší společnosti poskytováním takové odborné kvalifikace svým absolventům, která jim umožní fungovat v dnešním světě, v němž jsou jazykové a kulturní kompetence naprosto zásadní.

Pokud souhlasíte, že jsou moderní jazyky důležité pro univerzitní vzdělávání ve Velké Británii, a pokud se stavíte proti škrtům navrhovaným na University of Glasgow, podepište níže uvedenou petici. Zásadní manažerská rozhodnutí budou učiněna velmi brzo, takže je tato věc naléhavá.

Petice byla právě zveřejněna ZDE

Obchod s uprchlíky:

Proč lidé utíkají z Kavkazu do Evropy?

18. 2. 2011 / Jana Ridvanová

Od rozpadu Sovětského svazu se Moskva snaží udržet si moc nad svými bývalými územími pevnou rukou místních diktátorů. Jsou zdokumentované případy, kdy spolupracovníci silových struktur, tzv. eskadron smrti, unášejí odpůrce režimu, kterým se málokdy podaří ze státních mučíren uniknout. Častější jsou případy zfabrikování trestních případů s mnohaletými tresty, nebo mimosoudní popravy či prosté mizení lidí beze stopy.

RAND: Sebevražednost v americké armádě - rozsah, projevy, příčiny, důsledky...

18. 2. 2011

Ramchand, R. - Acosta, J. - Burns, R. M. - Jaycox, L. H. - Pernin, Ch. G.: The War Within. Preventing Suicide in the U.S. Military. RAND Center for Military Health Policy Research 2011. 229 s.

KD│ Válka vždycky neskončí prostě tím, že se přestane střílet. Ti, kdo se jí zúčastnili, si ji často odvážejí sebou - odvážejí si válku uvnitř (the war within), která na nich i později "pracuje". Od konce roku 2001 americké ozbrojené síly vedou to, co kdysi G. W. Bush v jednom ze svých světlejších okamžiků nazval prostě dlouhá válka (long war), nejdelší válečné tažení v celé historii Spojených států.

Koutek reklamní tuposti

Já chci americký háro!

18. 2. 2011 / Marcela Votavová

Možná to v kadeřnickém světě vyjadřuje nějakou zvláštní kvalitu, ale chlubit se stoprocentně evropskými vlasy přeci jenom vypadá trošku zvláštně.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Ideálem ČR není protekce a papalášství

17. 2. 2011 / Michal Škop

Ivan David píše, že protekce je v politickém rozdělování veřejných peněz normou. Jak kde. Je normou ve vašem městě? V českých veřejných zdravotnických zakázkách to asi normou je, to mu samozřejmě věřím. Ale není to západoevropskou normou. Za zneužití veřejných peněz chodí do vězení i poslanci. Například Bývalý poslanec odsouzen za falešné účetnictví na půldruhého roku do vězení.

Pražská "koalice kmotrů" skončí?

17. 2. 2011 / Boris Cvek

S velkou radostí jsem četl zprávu o tom, že Ústavní soud začal projednávat stížnost na loňské volby do pražského magistrátu s tím, že podle některých expertíz je možnost zrušení těchto voleb reálně otevřena.

Myslím, že mnoho pražských voličů by po uzavření koalice ČSSD+ODS hlasovalo jinak, než tomu bylo během původního termínu komunálních voleb.

O čem média neinformují:

Omluva českým spotřebitelům

17. 2. 2011

Prohlášení Agrární komory okresu Ústí nad Orlicí

Představenstvo Agrární komory okresu Ústí nad Orlicí se na svém jednání rozhodlo vyslovit svým spoluobčanů veřejnou omluvu.

Válečným veteránem za 30 dnů. Platí to nutně jen pro příslušníky ozbrojených sil?

17. 2. 2011 / Jiří Baťa

V souvislosti s nedávno bouřlivým projednávaným návrhem Zákona o účastnících protikomunistickém odboji a odporu proti komunismu ve sněmovně Parlamentu ČR, kde se v § 5 "Postavení válečného veterána" uvádí: Účastník protikomunistického odboje má postavení válečného veterána podle zákona o válečných veteránech (Zákon čís. 170/2002 Sb.)

Egyptská opozice se začíná štěpit

17. 2. 2011

Pouhých pět dnů po svržení Mubaraka už byli představitelé egyptského protestního hnutí v otázce, jak pokračovat, rozštěpeni. Někteří tvrdí, že armáda sleduje strategii "rozděl a panuj".

Světové sociální fórum, Egypt a transformace

17. 2. 2011 / Immanuel Wallerstein

Světové sociální fórum (WSF, World Social Forum) žije a vede si dobře. Před několika dny, od 6. do 11. února, se konalo jeho další setkání v senegalském Dakaru. Nečekanou shodou okolností právě v tom týdnu egyptský lid svrhnul Husního Mubaraka. Finále tohoto aktu se odehrálo v den závěrečného zasedání WSF. Účastníci fóra strávili uvedený týden fanděním Egypťanům -- a diskusemi o významu tunisko-egyptské revoluce pro jejich vlastní program transformace, program dosažení jiného světa, který je možný -- možný, nikoli jistý.

O ČEM ČESKÁ MÉDIA NEPÍŠÍ

SKANDÁL: náklad amerického vojenského letadla zabaven v Argentině - pašovalo drogy a zbraně

16. 2. 2011

ŠOK│ Argentinská vláda vyjádřila silný protest vládě USA poté, co minulý čtvrtek na předměstí Buenos Aires na letiště Ezeiza zabavila argentinská celní letištní policie (PSA) z amerického vojenského letounu C17 Globmaster III asi deset tisíc krychlových stop (283 m3) "citlivého materiálu" - objem rovnající se jedné třetině celkového přepravovaného nákladu. Ten obsahoval kufr plný nervově stimulačních a psychotropních látek, těžké kulomety, materiál pro školení a zařízení pro šifrovanou komunikaci a odposlech civilních hovorů, software a další zařízení pro špionážní operace.

Vtipně je, že součástí kontrabandu byly slovníčky s textem přeloženým do patnácti jazyků: jsem voják Spojených států. Prosím pošlete zprávu na mé velvyslanectví, že jsem byl zatčen v této zemi...

ANALÝZA

Egypt a pokrytectví Západu

16. 2. 2011 / Oskar Krejčí

Rozpaky. Tak by se daly nejlépe charakterizovat reakce západních politických elit a medií na revoluční vlnu v arabském světě. Důvodů je hned několik. Předně veřejnost k rozhodování potřebuje informace, elitám stačí vědomí vlastních zájmů. A informací je nedostatek, zájmy elit se ukázaly kontraproduktivní.

Informace chybí ve dvou rovinách. Západ má velmi neurčitou představu o arabské společnosti a muslimském světě obecně. Je vnímán jako jiný než ten „náš dobrý“. Ve chvíli, kdy se objeví pocit, že arabskému a muslimskému světu Západ rozumí, vtrhne do Iráku v přesvědčení, že – jak psaly tehdejší analýzy Hooverova institutu – tam lze vyměnit politickou kulturu.

ČTVRTEK
Ovládnou revoluci islamisté?

17. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:13

  • Al QuabasSabq TUNISKO 21:22 SEČ Francouzský novinář Nicolas Poe, specialista na Tunisko, na svém blogu na internetu prohlásil, že vyhnaný prezident Zine El Abidine Ben Ali (74 let), je po cévní mozkové příhodě v komatu a byl převezen do nemocnice v Džiddě v Saúdské Arábii. Řekl, že jeho zdraví "znepokojivé" a že je "v komatu", a jeho žena Leila Trabelsi, která byla předmětem kritiky a obvinění ze zpronevěry veřejných prostředků, je po jeho boku. Ali a jeho rodina utekli do Saudské Arábie 14. ledna po konci jeho vlády, která trvala asi 23 let.
  • Elaph IRÁK Protože ministyerstvo financí zastavilo tento měsíc poskytování úvěrů železničářům, írácká železniční společnost přestane v celém Iráku od pondělka fungovat. Mluvčí společnosti Khersan Jawad to řekl AFP. 12 tisíc zaměstnanců ve stanicích společnosti Siatsamun bude v pondělí pochod od hlavního vlakového nádraží v Bagdádu směrem k zelené zóně", kde je sídlo irácké vlády. Podle dohody mezi společností a vládou z roku 2003 která má trvat do roku 2014, stanoví celkový limit na bezúročné půjčky ve výši 75 miliard iráckých dinárů (asi 63,5 milionů USD) na pokrytí potřeb společnosti. Po roce 2014 se firma rozhodne o tom, jak půjčky splatit . Společnost provozuje 2000 km tratí a přepravuje miliony osob ročně mezi Bagdádem a Basrou na severu a Mosulem na jihu. Firma přepravuje i ropu a ropné produkty mezi Bagdádem a Baiji.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST DNES - předchozí

TOP09: S podporou Starostů do "černoprdelnické" internacionály

16. 2. 2011 / Karel Dolejší

Ani přesně nevím, jak a proč se ke mě zatoulala tisková zpráva o tom, že se TOP09 10. února stala členkou Evropské lidové strany. Možná to byl omyl, čemuž by nasvědčoval překlep v oslovení; nebo si někdo něco špatně vyložil. Zprávu jsem ovšem četl v optice paradoxu, který je prostě od celé události neodmyslitelný. Evropská lidová strana je totiž v zásadě křesťanskodemokratickou organizací. A není tomu tak dávno, co Karel Schwarzenberg označil jedinou českou stranu, která vůbec kdy mohla patřit do EPP, za "černoprdelníky". Inu ejhle - nyní se knížecí partaj pyšní tím, že ji vzali mezi evropské "černoprdelníky". Jakou barvu má asi zrovna teď pozadí Karla Schwarzenberga, toho se v hrůze neodvažuji ani domýšlet...

Koutek reklamní tuposti:

Slovosled

16. 2. 2011 / Štefan Švec

Přečtěte si poslední žlutou větu na plakátu. Zjevně byla myšlena jako výzva, jako výzva má za sebou i vykřičník, ale slovosled má jako otázka. Dopravní podnik hlavního města Prahy mívá obvykle komunikaci zvládnutou docela dobře, takže za tímhle plakátem bude stát asi spíš policie.

Když už, tak už!

16. 2. 2011 / Jiří Baťa

V souvislosti s projednáváním návrhu zákona v Parlamentu ČR se mi dostal do rukou i návrh Zákona o účastnících protikomunistického odboje a o účastnících odporu proti komunismu. Pominu-li subjektivní nesouhlas s některými navrhovanými pasážemi, chci poukázat na několik faktických nedostatků, které tento zákon obsahuje.

Kam kráčíš, vzdělanosti?

16. 2. 2011

Odpověď na variaci otázky připisované Saulovi z Tarsu by mohla být velice krátká a výstižná, bohužel ale málo konstruktivní a obsažná, napsal Milan Javůrek.

Jazykové poznámky milovníka jazyka

16. 2. 2011 / Petr Fiala

Když jsem - asi před půlrokem - zapisoval svoje první ponávratové postřehy, které potom vyšly v Britských listech, opomněl jsem to nejdůležitější - jazyk. Za dobu onoho půlročního pobytu v ČR jsem zaznamenal následující proměny:

1) Jak se dalo čekat, posílil vliv angličtiny. Češi ovšem anglicky spíše neumějí, a tak anglická slova používají v posunutých významech - paní, která mi tu nabízela vysavač, mluvila o tom, že vysavač pracuje v režimu 'dirty'. Přitom anglickému slovu počeštila nejen výslovnost, ale taky význam - neužívala slovo ve významu 'špinavý', ale ve významu 'silný'.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2011

19. 2. 2011

V lednu 2011 přispělo finančně na Britské listy 333 osob celkovou částkou 138 009.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.01. 2011 částku 175 490.02 Kč Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní