Ideálem ČR není protekce a papalášství

17. 2. 2011 / Michal Škop

Ivan David píše, že protekce je v politickém rozdělování veřejných peněz normou. Jak kde. Je normou ve vašem městě? V českých veřejných zdravotnických zakázkách to asi normou je, to mu samozřejmě věřím. Ale není to západoevropskou normou. Za zneužití veřejných peněz chodí do vězení i poslanci. Například Bývalý poslanec odsouzen za falešné účetnictví na půldruhého roku do vězení.

Pražská "koalice kmotrů" skončí?

17. 2. 2011 / Boris Cvek

S velkou radostí jsem četl zprávu o tom, že Ústavní soud začal projednávat stížnost na loňské volby do pražského magistrátu s tím, že podle některých expertíz je možnost zrušení těchto voleb reálně otevřena.

Myslím, že mnoho pražských voličů by po uzavření koalice ČSSD+ODS hlasovalo jinak, než tomu bylo během původního termínu komunálních voleb.

ČTVRTEK
Ovládnou revoluci islamisté?

17. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:13

  • Al QuabasSabq TUNISKO 21:22 SEČ Francouzský novinář Nicolas Poe, specialista na Tunisko, na svém blogu na internetu prohlásil, že vyhnaný prezident Zine El Abidine Ben Ali (74 let), je po cévní mozkové příhodě v komatu a byl převezen do nemocnice v Džiddě v Saúdské Arábii. Řekl, že jeho zdraví "znepokojivé" a že je "v komatu", a jeho žena Leila Trabelsi, která byla předmětem kritiky a obvinění ze zpronevěry veřejných prostředků, je po jeho boku. Ali a jeho rodina utekli do Saudské Arábie 14. ledna po konci jeho vlády, která trvala asi 23 let.
  • Elaph IRÁK Protože ministyerstvo financí zastavilo tento měsíc poskytování úvěrů železničářům, írácká železniční společnost přestane v celém Iráku od pondělka fungovat. Mluvčí společnosti Khersan Jawad to řekl AFP. 12 tisíc zaměstnanců ve stanicích společnosti Siatsamun bude v pondělí pochod od hlavního vlakového nádraží v Bagdádu směrem k zelené zóně", kde je sídlo irácké vlády. Podle dohody mezi společností a vládou z roku 2003 která má trvat do roku 2014, stanoví celkový limit na bezúročné půjčky ve výši 75 miliard iráckých dinárů (asi 63,5 milionů USD) na pokrytí potřeb společnosti. Po roce 2014 se firma rozhodne o tom, jak půjčky splatit . Společnost provozuje 2000 km tratí a přepravuje miliony osob ročně mezi Bagdádem a Basrou na severu a Mosulem na jihu. Firma přepravuje i ropu a ropné produkty mezi Bagdádem a Baiji.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST DNES - předchozí

O čem média neinformují:

Omluva českým spotřebitelům

17. 2. 2011

Prohlášení Agrární komory okresu Ústí nad Orlicí

Představenstvo Agrární komory okresu Ústí nad Orlicí se na svém jednání rozhodlo vyslovit svým spoluobčanů veřejnou omluvu.

Signalisti

17. 2. 2011 / Milan Kozelka


"Pánové, jak zareagujete na vzrůstající nedůvěru
veřejnosti vůči současné politice?" ptá se televizní
reportérka lídrů pěti nejsilnějších politických stran.
"Tradičně vyšleme jasný signál směrem k voličům,"
říká partajní lídr ODS. "Široké veřejnosti vyšleme
výmluvný signál," prozrazuje partajní lídr TOP 09.
"Zřetelný signál směrem ke spotřebitelům vyšleme
formou elektronického referenda," říká partajní
lídr Věcí veřejných. "V zájmu obsahově vstřícné
srozumitelnosti vyšleme k daňovým poplatníkům
přesvědčivý signál," prozrazuje partajní lídr ČSSD.
"My vysíláme varovné signály v nepravidelných
intervalech dnes a denně," říká partajní lídr KSČM.

■ ■ ■

17. 2. 2011 / Petr Štengl


A to tě skutečně tak naléhavě trápí ta situace v Palestině?
Proč bych to měl řešit?
Vždyť je to tak daleko
Proč bych měl řešit politickou situaci v Maďarsku?
Vždyť přece megérteni
Proč bych měl řešit celosvětovou politickou situaci?
Vždyť přece taky megérteni
Proč bych měl vůbec něco řešit?
Vždyť přece stěrače stírají
ostřikovače ostřikují
blinkry blikají
sluníčko svítí
a Měsíc občas taky

STŘEDA
Diplomatická horečka

16. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:45

  • Israel Hayom IZRAEL 21:52 Jen den poté, co byl jmenován do funkce NGŠ, vydal se genrálmajor Benny Gantz, za doprovodu ministra obrany Ehuda Baraka na inspekční cestu po severní hranici v Horní Galileji. "Situace by mohla zhoršit, pak budete muset použít všechno, co jste se naučili," řekl s odkazem na očekávaný konflikt s Hizballáhem příslušníkům elitní brigády Nahal ministr Barak.
  • GALC - izraelský armádní rozhlas 21:22 "Muslimské bratrstvo nechce smlouvu s Izraelem", prohlásil Ředitel Národní zpravodajské služby DNI James R. Clapper při slyšení před americkým Senátem.
  • Ma'ariv 21:12 SEČ Dnes večer by měly proplout přes Suezský průplav dvě íránské válečné lodě směřující přes Středozemní moře do Sýrie, což se nestalo už mnoho let. Egyptský vedoucí dispečinku Suezského průplavu Ahmad Al - Maliki prohlásil, že Írán nepředložil žádost o proplutí jakékoliv válečné lodě kanálem. "Je to provokace, která dokazuje, že arogance Íránců roste každým dnem," komentoval to izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman ve svém projevu v Jeruzalémě. "Bohužel, mezinárodní společenství neprokazuje ochotu zabývat se opakovanými provokacemi Íránu. Mezinárodní společenství musí pochopit, že Izrael nemůže ignorovat navždy tyto provokace," dodal. Podle mezinárodního práva válečné lodi každé země mohou přeplout přes Suezský průplav.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT STŘEDA

Válečným veteránem za 30 dnů. Platí to nutně jen pro příslušníky ozbrojených sil?

17. 2. 2011 / Jiří Baťa

V souvislosti s nedávno bouřlivým projednávaným návrhem Zákona o účastnících protikomunistickém odboji a odporu proti komunismu ve sněmovně Parlamentu ČR, kde se v § 5 "Postavení válečného veterána" uvádí: Účastník protikomunistického odboje má postavení válečného veterána podle zákona o válečných veteránech (Zákon čís. 170/2002 Sb.)

Egyptská opozice se začíná štěpit

17. 2. 2011

Pouhých pět dnů po svržení Mubaraka už byli představitelé egyptského protestního hnutí v otázce, jak pokračovat, rozštěpeni. Někteří tvrdí, že armáda sleduje strategii "rozděl a panuj".

Studenti v Glasgow demonstrovali proti návrhu zrušit studium evropských jazyků a bohemistiky

16. 2. 2011 / Jan Čulík

V době, kdy se konalo zasedání univerzitní správní rady University Court, jemuž byl předložen návrh zrušit na Glasgow University mj. kursy evropských jazyků a kultur, včetně bohemistiky hlučně demonstrovalo za silné policejní přítomnosti (a s policejním vrtulníkem nad hlavou) pod okny, kde správní rada zasedala, cca 3000 studentů proti navrhovaným škrtům.

Při demonstraci promluvili i dva poslanci skotského parlamentu v Edinburku, kteří návrhy zlikvidovat zmíněné kursy na Glasgow University ostře kritizovali. Demonstrace vyvolala velký zájem médií, televize BBC o ni vysílala ve večerních zprávách reportáž, informace o demonstraci přinesla četná média i na internetu. Tyto dvě fotografie jsou ze začátku demonstrace.

Několik dalších fotografií ze začátku demonstrace je na Facebooku ZDE

The Herald, Scotland: "University to press ahead with cuts despite protest"

BBC: "Thousands protest over Glasgow University 'course cuts'"

O ČEM ČESKÁ MÉDIA NEPÍŠÍ

SKANDÁL: náklad amerického vojenského letadla zabaven v Argentině - pašovalo drogy a zbraně

16. 2. 2011

ŠOK│ Argentinská vláda vyjádřila silný protest vládě USA poté, co minulý čtvrtek na předměstí Buenos Aires na letiště Ezeiza zabavila argentinská celní letištní policie (PSA) z amerického vojenského letounu C17 Globmaster III asi deset tisíc krychlových stop (283 m3) "citlivého materiálu" - objem rovnající se jedné třetině celkového přepravovaného nákladu. Ten obsahoval kufr plný nervově stimulačních a psychotropních látek, těžké kulomety, materiál pro školení a zařízení pro šifrovanou komunikaci a odposlech civilních hovorů, software a další zařízení pro špionážní operace.

Vtipně je, že součástí kontrabandu byly slovníčky s textem přeloženým do patnácti jazyků: jsem voják Spojených států. Prosím pošlete zprávu na mé velvyslanectví, že jsem byl zatčen v této zemi...

Maďarsko změní sporný mediální zákon

17. 2. 2011

Dlouhé měsíce trvající konflikt mezi Maďarskem a EU včera skončil ústupkem Budapešti, která vyjádřila připravenost normu ve všech požadovaných bodech změnit. Brusel, který hrozil právními kroky, tento posun přivítal.

Světové sociální fórum, Egypt a transformace

17. 2. 2011 / Immanuel Wallerstein

Světové sociální fórum (WSF, World Social Forum) žije a vede si dobře. Před několika dny, od 6. do 11. února, se konalo jeho další setkání v senegalském Dakaru. Nečekanou shodou okolností právě v tom týdnu egyptský lid svrhnul Husního Mubaraka. Finále tohoto aktu se odehrálo v den závěrečného zasedání WSF. Účastníci fóra strávili uvedený týden fanděním Egypťanům -- a diskusemi o významu tunisko-egyptské revoluce pro jejich vlastní program transformace, program dosažení jiného světa, který je možný -- možný, nikoli jistý.

Koutek reklamní tuposti:

Slovosled

16. 2. 2011 / Štefan Švec

Přečtěte si poslední žlutou větu na plakátu. Zjevně byla myšlena jako výzva, jako výzva má za sebou i vykřičník, ale slovosled má jako otázka. Dopravní podnik hlavního města Prahy mívá obvykle komunikaci zvládnutou docela dobře, takže za tímhle plakátem bude stát asi spíš policie.

TOP09: S podporou Starostů do "černoprdelnické" internacionály

16. 2. 2011 / Karel Dolejší

Ani přesně nevím, jak a proč se ke mě zatoulala tisková zpráva o tom, že se TOP09 10. února stala členkou Evropské lidové strany. Možná to byl omyl, čemuž by nasvědčoval překlep v oslovení; nebo si někdo něco špatně vyložil. Zprávu jsem ovšem četl v optice paradoxu, který je prostě od celé události neodmyslitelný. Evropská lidová strana je totiž v zásadě křesťanskodemokratickou organizací. A není tomu tak dávno, co Karel Schwarzenberg označil jedinou českou stranu, která vůbec kdy mohla patřit do EPP, za "černoprdelníky". Inu ejhle - nyní se knížecí partaj pyšní tím, že ji vzali mezi evropské "černoprdelníky". Jakou barvu má asi zrovna teď pozadí Karla Schwarzenberga, toho se v hrůze neodvažuji ani domýšlet...

ANALÝZA

Egypt a pokrytectví Západu

16. 2. 2011 / Oskar Krejčí

Rozpaky. Tak by se daly nejlépe charakterizovat reakce západních politických elit a medií na revoluční vlnu v arabském světě. Důvodů je hned několik. Předně veřejnost k rozhodování potřebuje informace, elitám stačí vědomí vlastních zájmů. A informací je nedostatek, zájmy elit se ukázaly kontraproduktivní.

Informace chybí ve dvou rovinách. Západ má velmi neurčitou představu o arabské společnosti a muslimském světě obecně. Je vnímán jako jiný než ten „náš dobrý“. Ve chvíli, kdy se objeví pocit, že arabskému a muslimskému světu Západ rozumí, vtrhne do Iráku v přesvědčení, že – jak psaly tehdejší analýzy Hooverova institutu – tam lze vyměnit politickou kulturu.

Slavonic Studies at Glasgow University

16. 2. 2011

Tři krátká videa o bohemistice a centru slovanských studií v Glasgow (v angličtině) ZDE ZDE ZDE

Facebook: Centrum evropských jazyků a kultur na Glasgow University ohroženo ZDE

"Modern Languages in Glasgow under threat" ZDE

"Máte-li zájem podpořit další existenci Britských listů, podepište tuto petici ZDE

Kam kráčíš, vzdělanosti?

16. 2. 2011

Odpověď na variaci otázky připisované Saulovi z Tarsu by mohla být velice krátká a výstižná, bohužel ale málo konstruktivní a obsažná, napsal Milan Javůrek.

Když už, tak už!

16. 2. 2011 / Jiří Baťa

V souvislosti s projednáváním návrhu zákona v Parlamentu ČR se mi dostal do rukou i návrh Zákona o účastnících protikomunistického odboje a o účastnících odporu proti komunismu. Pominu-li subjektivní nesouhlas s některými navrhovanými pasážemi, chci poukázat na několik faktických nedostatků, které tento zákon obsahuje.

Centrum studia evropských jazyků v Glasgow, včetně bohemistiky, podpořily britské celebrity

15. 2. 2011

Návrh zrušit centrum pro studium evropských jazyků a kultur, včetně bohemistiky, kritizovali v dopise skotskému ministru školství známý dramatik českého původu Tom Stoppard, baronka Onora O'Neill, donedávna šéfka Britské akademie a známá kritička Marina Warner.

Herec, spisovatel a komik a známá televizní osobnost Stephen Fry poslal na podporu střediska jazyků a kultur v úterý zprávu na twitteru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na obzoru tunel nový, spořícím pilířem podepřený

15. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

„Penzijní reforma nezajistí, že budou lidé do systému odvádět méně peněz, ani nezvýší průměrný důchod. Posílí však vazbu mezi tím, kolik člověk do systému odvedl a kolik z něj dostane.“

Tak vysvětluje na zpravodajském serveru ihned.cz chystané důchodové změny Jiří Král, který má na ministerstvu práce a sociálních věcí přípravu penzijní reformy na starosti.

ANALÝZA

Svobodná republika generálů

15. 2. 2011 / Josef Brož

Dějinná zkušenost egyptské společnosti je spjatá se sérií procesů, jimiž se tato země vymaňovala ze sevření západních koloniálních mocností. Od roku 1952 do současnosti vládli Egyptu vojáci.

Kdo dnes vládne Egyptu?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní