ANALÝZA

Egypt a pokrytectví Západu

16. 2. 2011 / Oskar Krejčí

Rozpaky. Tak by se daly nejlépe charakterizovat reakce západních politických elit a medií na revoluční vlnu v arabském světě. Důvodů je hned několik. Předně veřejnost k rozhodování potřebuje informace, elitám stačí vědomí vlastních zájmů. A informací je nedostatek, zájmy elit se ukázaly kontraproduktivní.

Informace chybí ve dvou rovinách. Západ má velmi neurčitou představu o arabské společnosti a muslimském světě obecně. Je vnímán jako jiný než ten „náš dobrý“. Ve chvíli, kdy se objeví pocit, že arabskému a muslimskému světu Západ rozumí, vtrhne do Iráku v přesvědčení, že – jak psaly tehdejší analýzy Hooverova institutu – tam lze vyměnit politickou kulturu.

STŘEDA
Diplomatická horečka

16. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:45

  • Israel Hayom IZRAEL 21:52 Jen den poté, co byl jmenován do funkce NGŠ, vydal se genrálmajor Benny Gantz, za doprovodu ministra obrany Ehuda Baraka na inspekční cestu po severní hranici v Horní Galileji. "Situace by mohla zhoršit, pak budete muset použít všechno, co jste se naučili," řekl s odkazem na očekávaný konflikt s Hizballáhem příslušníkům elitní brigády Nahal ministr Barak.
  • GALC - izraelský armádní rozhlas 21:22 "Muslimské bratrstvo nechce smlouvu s Izraelem", prohlásil Ředitel Národní zpravodajské služby DNI James R. Clapper při slyšení před americkým Senátem.
  • Ma'ariv 21:12 SEČ Dnes večer by měly proplout přes Suezský průplav dvě íránské válečné lodě směřující přes Středozemní moře do Sýrie, což se nestalo už mnoho let. Egyptský vedoucí dispečinku Suezského průplavu Ahmad Al - Maliki prohlásil, že Írán nepředložil žádost o proplutí jakékoliv válečné lodě kanálem. "Je to provokace, která dokazuje, že arogance Íránců roste každým dnem," komentoval to izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman ve svém projevu v Jeruzalémě. "Bohužel, mezinárodní společenství neprokazuje ochotu zabývat se opakovanými provokacemi Íránu. Mezinárodní společenství musí pochopit, že Izrael nemůže ignorovat navždy tyto provokace," dodal. Podle mezinárodního práva válečné lodi každé země mohou přeplout přes Suezský průplav.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT STŘEDA

Studenti v Glasgow demonstrovali proti návrhu zrušit studium evropských jazyků a bohemistiky

16. 2. 2011 / Jan Čulík

V době, kdy se konalo zasedání univerzitní správní rady University Court, jemuž byl předložen návrh zrušit na Glasgow University mj. kursy evropských jazyků a kultur, včetně bohemistiky hlučně demonstrovalo za silné policejní přítomnosti (a s policejním vrtulníkem nad hlavou) pod okny, kde správní rada zasedala, cca 3000 studentů proti navrhovaným škrtům.

Při demonstraci promluvili i dva poslanci skotského parlamentu v Edinburku, kteří návrhy zlikvidovat zmíněné kursy na Glasgow University ostře kritizovali. Demonstrace vyvolala velký zájem médií, televize BBC o ni vysílala ve večerních zprávách reportáž, informace o demonstraci přinesla četná média i na internetu. Tyto dvě fotografie jsou ze začátku demonstrace.

Několik dalších fotografií ze začátku demonstrace je na Facebooku ZDE

The Herald, Scotland: "University to press ahead with cuts despite protest"

BBC: "Thousands protest over Glasgow University 'course cuts'"

TOP09: S podporou Starostů do "černoprdelnické" internacionály

16. 2. 2011 / Karel Dolejší

Ani přesně nevím, jak a proč se ke mě zatoulala tisková zpráva o tom, že se TOP09 10. února stala členkou Evropské lidové strany. Možná to byl omyl, čemuž by nasvědčoval překlep v oslovení; nebo si někdo něco špatně vyložil. Zprávu jsem ovšem četl v optice paradoxu, který je prostě od celé události neodmyslitelný. Evropská lidová strana je totiž v zásadě křesťanskodemokratickou organizací. A není tomu tak dávno, co Karel Schwarzenberg označil jedinou českou stranu, která vůbec kdy mohla patřit do EPP, za "černoprdelníky". Inu ejhle - nyní se knížecí partaj pyšní tím, že ji vzali mezi evropské "černoprdelníky". Jakou barvu má asi zrovna teď pozadí Karla Schwarzenberga, toho se v hrůze neodvažuji ani domýšlet...

O ČEM ČESKÁ MÉDIA NEPÍŠÍ

SKANDÁL: náklad amerického vojenského letadla zabaven v Argentině - pašovalo drogy a zbraně

16. 2. 2011

ŠOK│ Argentinská vláda vyjádřila silný protest vládě USA poté, co minulý čtvrtek na předměstí Buenos Aires na letiště Ezeiza zabavila argentinská celní letištní policie (PSA) z amerického vojenského letounu C17 Globmaster III asi deset tisíc krychlových stop (283 m3) "citlivého materiálu" - objem rovnající se jedné třetině celkového přepravovaného nákladu. Ten obsahoval kufr plný nervově stimulačních a psychotropních látek, těžké kulomety, materiál pro školení a zařízení pro šifrovanou komunikaci a odposlech civilních hovorů, software a další zařízení pro špionážní operace.

Vtipně je, že součástí kontrabandu byly slovníčky s textem přeloženým do patnácti jazyků: jsem voják Spojených států. Prosím pošlete zprávu na mé velvyslanectví, že jsem byl zatčen v této zemi...

Koutek reklamní tuposti:

Slovosled

16. 2. 2011 / Štefan Švec

Přečtěte si poslední žlutou větu na plakátu. Zjevně byla myšlena jako výzva, jako výzva má za sebou i vykřičník, ale slovosled má jako otázka. Dopravní podnik hlavního města Prahy mívá obvykle komunikaci zvládnutou docela dobře, takže za tímhle plakátem bude stát asi spíš policie.

Slavonic Studies at Glasgow University

16. 2. 2011

Tři krátká videa o bohemistice a centru slovanských studií v Glasgow (v angličtině) ZDE ZDE ZDE

Facebook: Centrum evropských jazyků a kultur na Glasgow University ohroženo ZDE

"Modern Languages in Glasgow under threat" ZDE

"Máte-li zájem podpořit další existenci Britských listů, podepište tuto petici ZDE

Sloboda

16. 2. 2011 / Lucia Bizarretová

Bez dotyku vymeniť vírusy, vnútorné kyseliny,
rozopínať cudzie košele neznámym ženám,
ktoré intenzívne voňajú pižmom.
Kresliť dymové prúžky, aby sa cigánčatá
z vedľajšej dediny mali aspoň s čím hrať,
navliekať prezervatívy na predsudky,
dôkladne depilovať žlčovú zlobu,
pre oneskorenú úctu mŕtve embryá
nenarodených detí s pokorou vdychovať
- - -
Na spodnú stranu pľúc
mi suchým jazykom vytetuj SLOBODA
- - -

Jazykové poznámky milovníka jazyka

16. 2. 2011 / Petr Fiala

Když jsem - asi před půlrokem - zapisoval svoje první ponávratové postřehy, které potom vyšly v Britských listech, opomněl jsem to nejdůležitější - jazyk. Za dobu onoho půlročního pobytu v ČR jsem zaznamenal následující proměny:

1) Jak se dalo čekat, posílil vliv angličtiny. Češi ovšem anglicky spíše neumějí, a tak anglická slova používají v posunutých významech - paní, která mi tu nabízela vysavač, mluvila o tom, že vysavač pracuje v režimu 'dirty'. Přitom anglickému slovu počeštila nejen výslovnost, ale taky význam - neužívala slovo ve významu 'špinavý', ale ve významu 'silný'.

Když už, tak už!

16. 2. 2011 / Jiří Baťa

V souvislosti s projednáváním návrhu zákona v Parlamentu ČR se mi dostal do rukou i návrh Zákona o účastnících protikomunistického odboje a o účastnících odporu proti komunismu. Pominu-li subjektivní nesouhlas s některými navrhovanými pasážemi, chci poukázat na několik faktických nedostatků, které tento zákon obsahuje.

Kam kráčíš, vzdělanosti?

16. 2. 2011

Odpověď na variaci otázky připisované Saulovi z Tarsu by mohla být velice krátká a výstižná, bohužel ale málo konstruktivní a obsažná, napsal Milan Javůrek.

ÚTERÝ
Požár vzpour se šíří

15. 2. 2011

KD│ŠK│

  • Fox News/AP Izrael je rozhněván jordánskou snahou propustit vraha sedmi školaček. Izrael sdělil jordánskému velvyslanci, že pociťuje "odpor" k výzvě jordánského ministra propustit vojáka, jenž v roce 1997 zabil sedm izraelských školaček. Mluvčí ministra zahraničí Jigal Palmor řekl, že Izrael očekává, že jordánská vláda požadavek odmítne. Kapitán Ahmed Dakamseh si odpykává doživotní trest za zabití žákyň osmé třídy poblíž hranice. V pondělí se jordánský ministr spravedlnosti Husejn Mdžalí v Ammánu zúčastnil protestu, který žádal vrahovo propuštění. Jordánsko a Izrael podepsaly mírovou smlouvu v roce 1994.
  • Reuters Tunisané měsíc po pádu exprezidenta Bin Alího berou vážně princip lidové moci a uplatňují ho na každém kroku. Hoteloví zaměstnanci odmítají uklízet pokoje hostů, pokud nedostanou přidáno, zaměstnanci telefonní společnosti hrozí stávkou kvůli privatizačnímu plánu, a nespokojení dělníci na letišti přerušili mezinárodní lety. Žáci protestují proti učitelům a učitelé si u ministra stěžují na žáky. Nikdo neuznává žádná omezení a všichni chtějí všechno hned. Ekonomická situace se zhoršuje.
  • Al-Arabíja Očekává se, že Jordánsko zruší omezení pro veřejná shromáždění a umožní tak pořádat i shromáždění úředně nepovolená. Ministr vnitra v pondělí požádal kabinet o novelu zákona o shromažďování a o zrušení paragrafu, který vyžadoval povolení vlády pro takové akce, informovala státní agentura Petra. Místo toho budou organizátoři povinni pouze oznámit shromáždění s předstihem 48 hodin. Očekává se, že vláda návrh schválí a předloží ho parlamentu.
  • RIA-Novosti V Pásmu Gazy byla dnes dětská nemocnice "Mubarak" přejmenována na "Tahrír". Vládnoucí hnutí Hamás zastoupené představitelem místního misterstva zdravotnictví Jusúfem al-Mudalalem slavnostně přejmenovalo dětské zdravotnické zařízení ve městě Chán Junis na jihu enklávy. Předchozí název nemocnice navrhl bývalý palestinský předák Jásir Arafat.
  • Ašark Al-Avsat Téměř mrtvý Mubarak odmítá lékařské ošetření. Poté co egyptský velvyslanec v USA Samíh Šukrí veřejně potvrdil, že exprezident Mubarak je ve špatném zdravotním stavu, zdroj z prostředí armády tvrdí, že Mubarak může každou chvíli zemřít, protože jeho zdraví se drasticky zhoršuje a odmítá lékařské ošetření, včetně pokusů přesvědčit ho, aby za tímto účelem odjel do zahraničí, pravděpodobně do Německa, kde se již dříve léčil. Údajně opakuje své přání zemřít na egyptské půdě.
  • Jerusalem Post Demostranti z řad šíitské většiny v Bahrajnu během druhého dne protivládních protestů ovládli centrální Perlové náměstí v hlavním městě Manamě. Bezpečnostní síly se zřejmě drží zpět. Dnes byl při protestech ve strategicky důležité zemi, která je základnou americké 5. flotily, zabit nejméně jeden demonstrant.
  • Reuters Egyptská armáda podle informací státní zpravodajské agentury "doufá", že předá moc civilistům v srpnu, a tvrdí, že nemá v úmyslu udržet si po pádu prezidenta Mubaraka řízení země. Nicméně někteří představitelé sekulární větve opozice vyjadřují obavy, že konání parlamentních a prezidentských voleb bezprostředně po ukončení třicetiletého útlaku může znamenat výraznou výhodu pro nejlépe organizované opoziční uskupení, jímž je Muslimské bratrstvo.
  • Al-Arabíja Přiznivci třicet dva let vládnoucího prezidenta Sáliha spolu s policisty v civilu v jemenském hlavním městě napadli protivládní protesty obušky a elektrošokovými zbraněmi. Tři demonstranty zranili. Washington dnes oznámil, že zdvojnásobí podporu jemenským speciálním protiteroristickým jednotkám na 75 milionů dolarů.
  • AlArabíja Íránští poslanci po včerejších protestech požadují pro opoziční lídry Mehdi Karroubiho a Mirhosseina Musávího trest smrti za podněcování nepokojů v Íránu. . Obviňují je z účasti na "americkém spiknutí". "Poškozují zemi a měli by být souzeni", citovala oficiální tisková agentura IRNA zákonodárce. Volný termín "poškozují zemi" je obvinění, která odkazuje na srovnanání s politickým disentem v minulosti, a v islámském Íránu znamená trest smrti. Mluvčí soudu Gholamhossein Mohseni-Ejei řekl: "S těmi, kteří způsobili pondělní narušení veřejného pořádku, se budeme muset vypořádat pevně a okamžitě." Parlamentní mluvčí Ali Larijani také obvinil Spojené státy a jejich spojence z poskytování podpory opozici. "Hlavním cílem Američanů bylo simulovat nedávné události na Blízkém východě v Íránu a odvrátit pozornost od těchto zemí," řekl Larijani ve státním rozhlase.
  • Protesty proti duchovnímu establishmentu Íránu zřejmě skončily a život se dnes vrátil v ulicích Teheránu a dalších městech k normálu..

NEWS MONITOR PÁTEK SOBOTA NEDĚLE PONDĚLÍ ÚTERÝ- dopoledne

Centrum studia evropských jazyků v Glasgow, včetně bohemistiky, podpořily britské celebrity

15. 2. 2011

Návrh zrušit centrum pro studium evropských jazyků a kultur, včetně bohemistiky, kritizovali v dopise skotskému ministru školství známý dramatik českého původu Tom Stoppard, baronka Onora O'Neill, donedávna šéfka Britské akademie a známá kritička Marina Warner.

Herec, spisovatel a komik a známá televizní osobnost Stephen Fry poslal na podporu střediska jazyků a kultur v úterý zprávu na twitteru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

MODERN LANGUAGES IN GLASGOW UNDER THREAT

15. 2. 2011

Students in Glasgow protesting against the proposed cuts, 11th February 2011.

Senior Management of Glasgow University has proposed to close down most of Glasgow's Modern Languages and Cultures provision.*) This provision forms a part of an outstanding Centre of Excellence, especially for the study of Central and Eastern Europe. Glasgow managers are doing this IN DEFIANCE to national policy, which now supports the teaching of modern languages and cultures in UK universities.

Your expression of support would help us a great deal.

Please, help!

Glasgow University senior management says that the closures under consideration are due to cuts, but at the same time advertises posts for new professors and has a large and growing, highly paid staff of bureaucrats and administrators.

It is not enough to protest to Glasgow university managers; please write to your MSPs, to the Scottish Education Secretary and to the media at the same time.

The Herald, Scotland: "University to press ahead with cuts despite protest"

BBC: "Thousands protest over Glasgow University 'course cuts'"

Na obzoru tunel nový, spořícím pilířem podepřený

15. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

„Penzijní reforma nezajistí, že budou lidé do systému odvádět méně peněz, ani nezvýší průměrný důchod. Posílí však vazbu mezi tím, kolik člověk do systému odvedl a kolik z něj dostane.“

Tak vysvětluje na zpravodajském serveru ihned.cz chystané důchodové změny Jiří Král, který má na ministerstvu práce a sociálních věcí přípravu penzijní reformy na starosti.

Právní ignorant

15. 2. 2011

Ministr Heger slibuje, že "Lékaři, kteří budou pracovat za kolegy, nebudou trestně odpovědní" a nezmiňuje se o tom poprvé. A právě to je dokladem neuvěřitelné servility soudů vůči stávajícímu režimu. Žádný ministr ani předseda vlády nemá totiž ani tu sebemenší pravomoc něco takového splnit, píše čtenář Karel Kameník.

ANALÝZA

Prodej i to, co není tvoje

15. 2. 2011 / Irena Ryšánková

Inu, na Slovensku to žije. Šéfkou slovenské rozhlasotelevize se stala Miloslava Zemková. Pravda, až v druhém kole, protože MagdaVášáryová se spletla a hlasovala napoprvé jinak, než měla nařízeno, ale komu by Zemková vadila.

ANALÝZA

Svobodná republika generálů

15. 2. 2011 / Josef Brož

Dějinná zkušenost egyptské společnosti je spjatá se sérií procesů, jimiž se tato země vymaňovala ze sevření západních koloniálních mocností. Od roku 1952 do současnosti vládli Egyptu vojáci.

Kdo dnes vládne Egyptu?

Egypt: Odstup mezi nadšením a realitou

15. 2. 2011

Analýza Egypt: The Distance Between Enthusiasm and Reality je zveřejněna se svolením společnosti STRATFOR.

Samozřejmě, je tu pocit, a byl tu už při demonstracích v roce 2009 v Teheránu, že dochází k něčemu neslýchanému, jak na to poukázal americký prezident Barack Obama. Říká se, že to má něco společného s Twitterem a Facebookem. Měli bychom si dnes uvědomit, že ke skutečným revolucím, které zničily režimy, došlo v letech 1989 a 1979, k té druhé dokonce před vznikem osobních počítačů. Jistě, tyto revoluce sahají zpátky do 18. století. Žádná z nich nepotřebovala sofistikované mobilní telefony, a všechny byly důkladnější a pronikavější než to, k čemu dosud došlo v Egyptě. Tato revoluce nebude "twitterizována". Nejvíce protestujících dorazilo na náměstí Tahrír poté, co byl Internet zcela odpojen.

KD│ Egyptský prezident Husní Mubarak 11. února rezignoval. Na jeho místo byla jmenována vojenská rada. 11. - 12. února davy, které se shromáždily na náměstí Tahrír, oslavovaly Mubarakův pád a triumf demokracie v Egyptě. 13. února vojenská rada zrušila ústavu a rozpustila parlament, slíbila ústavu novou, ratifikovanou referendem, a tvrdí, že armáda bude vládnout šest měsíců, nebo do té doby, dokud se nerozhodne, že je připravena uspořádat parlamentní a prezidentské volby.

Rusko plánuje taktické rakety na Kurilských ostrovech

15. 2. 2011

KD│ŠOK│ Rusko na sporných Kurilských ostrovech v Ochotském moři rozmístí nové protivzdušné obranné systémy, možná včetně S-400. Informovala o tom s odvoláním na zdroje v ruském generálním štábu agentura RIA Novosti. Ostrovy na konci 2. světové války obsadil SSSR a Japonsko žádá jejich navrácení. Územní spor se vyhrotil v několika posledních dnech. Ruský prezident Dmitrij Medveděv minulý týden uvedl, že Moskva by na ostrovech měla mít dostatek zbraní pro zajištění jejich bezpečnosti jako součásti svrchovaného území Ruska. Medveděv vyvolal debatu nad ostrovy v loňském roce, kdy se stal prvním ruským prezidentem, který navštívil souostroví. Dva další vysocí vládní úředníci, včetně ministra obrany, navštívili ostrovy v posledních měsících.

Náš jazyk a naše pravidla

14. 2. 2011 / Josef Švéda

Rád čtu názorové rubriky v českých denících. Je to takové moje hobby. Člověk se zde vždycky dozví něco nového a zajímavého. K úvahám mě však v drtivé většině případů nepodněcují ani tak myšlenkové výkony jednotlivých autorů jako spíš strategie, které pro sdělení svých postojů používají. Mnozí při tom také, ať už vědomě či nikoliv, navazují na prastaré české obrozenské tradice.

V tomto ohledu je inspirativní text Petra Kamberského s názvem "Dějiny jednoho omylu", v němž se komentátor jal vypořádat s dědictvím multikulturalismu.

Posuďte sami, pro koho pracuje vaše vláda!

14. 2. 2011 / Josef Mrázek

Skupina nejhůře placených lékařů (30 % nemocničních, to je méně než 10 % všech) požádala o přiměřenou opravu svých příjmů a pracovního přetížení plným právem a nebyl problém jim vyhovět. Ale místo slušného jednání byli provokováni sdělením, že se jim platy sníží o 10 %. Již to bylo podezřelé. Když později hrozilo, že nedohoda povede k vážné krizi, ustoupili lékaři ze svého střízlivého požadavku ještě o jednu třetinu. Schylovalo se k dohodě, ale do jednání vstoupil premiér Nečas s tím, že se třetina snížené částky použije pro sestry.

Rozhadrovaný svět, aneb povzdech téměř konzervativní

14. 2. 2011 / Karel Dolejší

Už ve stručném pojednání z roku 1987 nazvaném Organic Design for Command and Control plukovník U.S. Air Force John Boyd napsal tyto jasnozřivé věty:

V posledních několika letech jsme viděli fiaska spojená s cvičeními v oblasti řízení a velení Nifty Nugget a Proud Spirit, spolu s fiasky v reálném světě ztělesněnými evakuací Saigonu, Desertu I a jinými případy. Institucionální odpovědí na tato fiaska je: více senzorů, a lepších, více komunikačních prostředků, více počítačů, a lepších, více zobrazovacích prvků, a lepších, více satelitů, více syntetizujících center, a lepších, a tak dále - vše spojeno do jednoho gigantického, plně informovaného systému řízení a velení. Tento způsob uvažování zdůrazňuje jako řešení hardware.

Zbytek pojednání je věnován zdrcující kritice uvedeného neinvenčního přístupu a návrhu alternativního řešení využívajícího vrozených schopností lidské mysli a některých prvků kultury.

Systematické mučení bylo zhoubným příznakem Mubarakovy éry

14. 2. 2011 / Daniel Veselý

Egyptský vládce padl. Čím že byla charakteristická jeho tři dekády trvající vláda, vedle sociálního a ekonomického útlaku, jenž do egyptských ulic vyhnal možná až 20 milionů lidí? I když sám Mubarak vedle oblíbených monster Západu typu Suharto, Husajn nebo Pol Pot vypadá jako nevinný nezbeda s prakem, tisíce mučených osob, které prošly rukama jeho represivního aparátu, by jistě takto vstřícně nežertovaly.

ANALÝZA

Monopol na pravdu prostřednictvím její distribuce

14. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Sněmovna má zákonný důvod k odvolání Rady ČTK. O tom, že Rada ČTK už dávno není orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu tiskové kanceláře, dnes pochybuje málokdo. Četka se kontroluje sama. V případě obsahu, který produkuje, to ve většině případů nevadí, protože redaktoři i obsahový management jsou profesionálové. Nicméně... Jako výsměch právu i etice je zde permanentní rezignace Rady na své zákonné poslání.

Kauza "Marie Benešová"

14. 2. 2011 / Zdeněk Jemelík

Téměř po třech letech od zahájení skončilo v úterý 8. února 2011 u Vrchního soudu v Praze jako soudu odvolacího řízení na ochranu osobnosti proti bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové. Dospělo k závěru po předcházejících etapách, jimiž bylo prvostupňové řízení u Krajského soudu v Praze, vedené samosoudcem Vojtěchem Ceplem ml., dále první odvolací řízení, při němž Vrchní soud v Praze zrušil jeho rozsudek a případ mu odebral, pak jednání Ústavního soudu ČR, jenž vyhověl stížnosti paní žalované proti odebrání věci samosoudci Vojtěchu Ceplovi ml., a posléze druhé kolo prvostupňového řízení opět s ním.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní