PONDĚLÍ
Armáda zakáže stávky, Egypťané se vracejí zpět do práce

14. 2. 2011

ŠOK│ 23:15

  • Reuters TUNIS 19:44 GMT Tunis nasadil vojsko na kontrolu pobřeží, přístavu a plážích v okolí zálivu Gabes a v Zarzis, aby zastavil tok nelegálních přistěhovalců do Itálie. Uvedl to vojenský zdroj. Analytici se domnívají, že revoluce v Tunisu a Egyptě se může rozšířit na další země v regionu a vytvářet hrozivý sled událostí pro evropské vlády, které se doposud spoléhaly na autoritativní vůdce v zemích severní Afriky a jejich pomoc při snižování migrace.
  • Sabq Náměstek generálního tajemníka Ligy arabských států, velvyslanec Ahmed Ben Helli řekl, že Rada Ligy arabských států doporučila poskytnout ekonomickou podporu pro Egypt a Tunisko, s odkazem na arabskou solidaritu.Ta by se měla odrazit v poskytnutí ekonomické podpory a rozvoje pro obě země. Prohlášení přišlo během tiskové konference den po mimořádném zasedání Rady Ligy arabských států, kterou vedla delegace Království Saudské Arábie prostřednictvím svého stálého zástupce v lize, velvyslance Ahmeda bin Abdulazize Kattana.
  • GUARDIAN Middle East NewsEFE 19:58 GMT Španělská média hlásí, že španělský konzul v Teheránu, Ignacio Pérez Cambra, byl čtyři hodiny během dnešních protestů v hlavním městě Íránu zadržen policií spolu s velvyslaneckým řidičem.
  • AlJazeeraBBC CNN ÍRÁN Jakmile v Íránu padla noc, BBC hlásila, že světla v Teheránu byla vypnutá a bezpečnostní síly útočily na demonstranty ve tmě. Ve zpravach se uvádi, že k težkým střetům došlo na náměstí Enghelab a ulici Vali-Asr. Demonstranté zakládají požáry kontejnerů, stavějí zátarasy, skandují protivládní slogany. Podle zpravodajky v Teheránu Jabbari íránský vůdce tvrdí, že pondělní protesty "nejsou odrazem toho, co lidé skutečně chtějí." Věří, to jsou malé skupiny "osob, které mají postranní úmysly, které jsou hrozbou pro národní bezpečnost, a proto je úkolem bezpečnostních síl zabránit jim vytvářet hrozbou uvnitř země, "řekl Jabbari.
  • AlArabíja Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak, který po svém sesazení upadal opakovaně do bezvědomí, je nyní v komatu. Podle AlArabíji to potvrdila většina místních novin a zdrojů blízkých rodině. Informaci přinesl jako první deník "Al Masry Al Youm" [ze kterého ji včera přebraly bez záruky i Britské listy]. Noviny dodaly, že Mubarak je pod lékařskou péčí a bylo rozhodnuto o jeho přemístění do nemocnice, a to uvnitř nebo vně Egypta." Oficiální egyptské zdroje popsaly na základě dobře informovaných zdrojů poblíž bývalého prezidenta jeho stav s tím, že je "nemocný, ale odmítá řešit v rámci léčby psychický stav, který zahrnuje velmi těžké deprese." Vládní zdroje konstatují, že bývalý prezident "trval na tom, že neopustí zemi za žádných okolností." Bývalý egyptský prezident byl operován v březnu loňského roku v Německu , a před svým odstoupením, oznámil že je připraven odcestovat znovu na dlouhý léčebný pobyt. Omar Suleiman v té době ale řekl, že Mubarakův zdravotní stav je dobrý a do Německa nebude cestovat.

NEWS MONITOR PÁTEK SOBOTA NEDĚLE PONDĚLÍ - starší

Náš jazyk a naše pravidla

14. 2. 2011 / Josef Švéda

Rád čtu názorové rubriky v českých denících. Je to takové moje hobby. Člověk se zde vždycky dozví něco nového a zajímavého. K úvahám mě však v drtivé většině případů nepodněcují ani tak myšlenkové výkony jednotlivých autorů jako spíš strategie, které pro sdělení svých postojů používají. Mnozí při tom také, ať už vědomě či nikoliv, navazují na prastaré české obrozenské tradice.

V tomto ohledu je inspirativní text Petra Kamberského s názvem "Dějiny jednoho omylu", v němž se komentátor jal vypořádat s dědictvím multikulturalismu.

Česká a středoevropská studia na University of Glasgow

Co chtějí zrušit

14. 2. 2011

Na YouTube byla zveřejněna první část krátkého informačního videa o bohemistice a středoevropských studiích na Glasgow University.

Britská armáda přijde kvůli škrtům o vybavení v hodnotě 12 miliard liber

14. 2. 2011

Britské ozbrojené síly se kvůli škrtům budou muset vzdát vybavení v hodnotě 12 miliard liber, informoval dnes list Times. Vyřazeny budou letouny Harrier, letadlová loď Ark Royal nebo flotila průzkumných letounů Nimrod. Podrobnosti ohledně těchto položek by měly být zveřejněny dnes během dne, nikoliv ovšem informace o dalších položkách.

Fúzování na Wallstreet? Kdo bude řídit výsledný kolos?

14. 2. 2011

Aktivity demokratického senátora Charlese Schumera, člena bankovního výboru, vznáší otázky nad dvěma klíčovými aspekty navrhované fúze mezi německou burzou a burzou newyorskou - společností NYSE Euronext. Jde o to, kdo bude vlastně fúzovanou společnost řídit a kdo bude stát v jejím čele.

ANALÝZA

Monopol na pravdu prostřednictvím její distribuce

14. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Sněmovna má zákonný důvod k odvolání Rady ČTK. O tom, že Rada ČTK už dávno není orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu tiskové kanceláře, dnes pochybuje málokdo. Četka se kontroluje sama. V případě obsahu, který produkuje, to ve většině případů nevadí, protože redaktoři i obsahový management jsou profesionálové. Nicméně... Jako výsměch právu i etice je zde permanentní rezignace Rady na své zákonné poslání.

Systematické mučení bylo zhoubným příznakem Mubarakovy éry

14. 2. 2011 / Daniel Veselý

Egyptský vládce padl. Čím že byla charakteristická jeho tři dekády trvající vláda, vedle sociálního a ekonomického útlaku, jenž do egyptských ulic vyhnal možná až 20 milionů lidí? I když sám Mubarak vedle oblíbených monster Západu typu Suharto, Husajn nebo Pol Pot vypadá jako nevinný nezbeda s prakem, tisíce mučených osob, které prošly rukama jeho represivního aparátu, by jistě takto vstřícně nežertovaly.

Rozhadrovaný svět, aneb povzdech téměř konzervativní

14. 2. 2011 / Karel Dolejší

Už ve stručném pojednání z roku 1987 nazvaném Organic Design for Command and Control plukovník U.S. Air Force John Boyd napsal tyto jasnozřivé věty:

V posledních několika letech jsme viděli fiaska spojená s cvičeními v oblasti řízení a velení Nifty Nugget a Proud Spirit, spolu s fiasky v reálném světě ztělesněnými evakuací Saigonu, Desertu I a jinými případy. Institucionální odpovědí na tato fiaska je: více senzorů, a lepších, více komunikačních prostředků, více počítačů, a lepších, více zobrazovacích prvků, a lepších, více satelitů, více syntetizujících center, a lepších, a tak dále - vše spojeno do jednoho gigantického, plně informovaného systému řízení a velení. Tento způsob uvažování zdůrazňuje jako řešení hardware.

Zbytek pojednání je věnován zdrcující kritice uvedeného neinvenčního přístupu a návrhu alternativního řešení využívajícího vrozených schopností lidské mysli a některých prvků kultury.

Lidové revoluce demokracii nezaručují

14. 2. 2011

Statisíce protestujících zaplnily veřejná prostranství; byla vykřikována hesla, vlály transparenty a bezpečnostní síly byly vyděšeny tak, že nezasáhly; ničemný despota odstoupil a uprchl do zahraničí.

A co teď?

Egypt mezi vojenskou diktaturou a islámským státem?

14. 2. 2011 / Boris Cvek, Karel Dolejší

Boris Cvek: Tohle je velmi výstižný článek: Egypt z pohledu íránské revoluce v roce 1979. Doufám, že v roce 2011 se nebude opakovat íránský model, i když vojenský puč je nejspíše větší prohra pro demokracii než íránská teokracie (která je poměrně demokratická a nemá charakter barmské junty, k čemuž - zdá se - směřuje Egypt). Nechápu, proč se o situaci v Egyptě po zrušení ústavy a rozpuštění parlamentu armádou nemluví zcela jasně jako o vojenském puči. Co jiného je vojenský puč než tohle? V tom pohledu Mubarak a jeho plánovaný transfer moci na syna, vázaného na civilní, republikánské složky společnosti (byť zbohatlíky), mohl znamenat pro egyptskou demokracii daleko více než současná junta.

Tisíce demonstrantů opouštějí náměstí Tahrír

14. 2. 2011

Poté, co armáda rozpustila parlament a suspendovala ústavu, tisíce demonstrantů opouštějí náměstí Tahrír. Zdá se, že země v nejlepším případě směřuje k nestabilitě, která bude nějakou dobu trvat. Už tu není mnoho protestů, i když malé protesty budou pokračovat a na pátek je plánován jeden velký, píše Jeremy Bowen z BBC.

BRITÁNIE:

Univerzity omezují počet vyučovacích hodin

13. 2. 2011

Počet seminářů a přednášek, které univerzitní studenti v Británii tráví v kontaktu s univerzitními učiteli, za poslední rok poklesl. Nejdramatičtější pokles počtu seminářů a přednášek byl zaznamenán v lékařství a v inženýrství. Klesá také počet studentů prvních ročníků, kteří označili svůj kurs jako vynikající.

K největšímu poklesu vyučovacích hodin došlo na elitních univerzitách skupiny Russell Group, kde loni poklesl průměrný počet seminářů a přednášek z 15,6 hodin týdně na 14,7 hodin týdně. Vyplývá to z průzkumu studentské organizace National Union of Students. Angličtí studenti v současnosti za klesající počet seminářů a přednášek platí 3225 liber ročně a od podzimu 2012 budou platit 9000 liber ročně.

V roce 2009 měli studenti na všech britských univerzitách 14 hodin vyučovacích hodin týdně, v roce 2010 to bylo 13,4 hodin týdně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Máte-li zájem podpořit další existenci Britských listů, podepište tuto petici

11. 2. 2011

Velká studentská schůze proti škrtům na Glasgow University, pátek 11. 2. 2011

Další existence Britských listů, které jsou projektem University of Glasgow (mohou dosud existovat, protože je jejich šéfredaktor placen jako docent university v Glasgow, projekt Britských listů nedostává od univerzity žádné přímé dotace), je přímo spojena s kauzou další existence tamějšího střediska (Centre of Excellence) pro studium středovýchodní Evropy. Další informace ZDE.

Facebook: Modern Languages and Cultures at the University of Glasgow under Threat

My nížepodepsaní chceme vyjádřit svůj pevný odpor proti hrozbám, které činí vedení University of Glasgow centru Moderních jazyků a kultur.

Navrhované škrty by vážně ohrozily kvalitu vzdělání v humanitních oborech, ve společenskovědních oborech i jinde. Zpochybnily by také podstatnou měrou tvrzení univerzity, že slouží širší společnosti poskytováním takové odborné kvalifikace svým absolventům, která jim umožní fungovat v dnešním světě, v němž jsou jazykové a kulturní kompetence naprosto zásadní.

Pokud souhlasíte, že jsou moderní jazyky důležité pro univerzitní vzdělávání ve Velké Británii, a pokud se stavíte proti škrtům navrhovaným na University of Glasgow, podepište níže uvedenou petici. Zásadní manažerská rozhodnutí budou učiněna velmi brzo, takže je tato věc naléhavá.

Petice byla právě zveřejněna ZDE

Anamnéza

14. 2. 2011 / Milan Kozelka

"Máte tušení, z čeho by mohla pramenit Vaše
permanentní frustrace?" naléhá psycholog na
koaličního politika. "Byl jsem blbě počatej. Ve
spěchu, během polední přestávky," prozrazuje
politik. "Jen tohle?" kroutí psycholog hlavou.
"Taky jsem nedonošenej. Matce scházel měsíc
a půl," říká politik stydlivě. "Jak dlouho jste byl
v inkubátoru?" ptá se psycholog. "Dva nebo tři
měsíce," křísí politik paměť. "Kdy jste měl první
erekci?" ptá se psycholog. "V pětadvaceti. Při
sledování filmu Angelika," říká politik. "V kolika
letech jste měl první pohlavní styk?" ptá se dál
psycholog. "Ve třiceti," pýří se politik. "Kolik bylo
partnerce let?" pokračuje psycholog. "Dvacet.
Byl to partner. Partnerky přišly mnohem později.
Byly dvě," svěřuje se politik tichým hlasem.

BREAKING NEWS MONITOR│NEDĚLE
Egyptská armáda se snaží vyprázdnit náměstí Tahrír

13. 2. 2011

ŠOK│KD│ 23:15

  • USA Today USA Bílý dům urychluje úsilí dát dohromady koherentní strategii a jednotné poselství pro proměněný region. "Revoluce otevírají dveře všem druhům problémů a všem druhům hrozeb," říká Kenneth Pollack, poradce Rady národní bezpečnosti administrativy prezidenta Clintona, který je nyní na Brookings Institution. "Ale teď, když už jsme tváří v tvář revoluci, musíme to využít jako příležitost."

NEWS MONITOR PÁTEK SOBOTA NEDĚLE

Posuďte sami, pro koho pracuje vaše vláda!

14. 2. 2011 / Josef Mrázek

Skupina nejhůře placených lékařů (30 % nemocničních, to je méně než 10 % všech) požádala o přiměřenou opravu svých příjmů a pracovního přetížení plným právem a nebyl problém jim vyhovět. Ale místo slušného jednání byli provokováni sdělením, že se jim platy sníží o 10 %. Již to bylo podezřelé. Když později hrozilo, že nedohoda povede k vážné krizi, ustoupili lékaři ze svého střízlivého požadavku ještě o jednu třetinu. Schylovalo se k dohodě, ale do jednání vstoupil premiér Nečas s tím, že se třetina snížené částky použije pro sestry.

Šokující český ministr zdravotnictví

13. 2. 2011

Vím, že se nyní věnujete hodně situaci v Egyptě a okolí. Ale přesto bych vás rád upozornil na pro mě nejneuvěřitelnější rozhovor poslední doby, který, myslím, by neměl zapadnout, píše Michal Škop. Ministr zdravotnictví zcela veřejně prohlašuje, že:

"Bez [protekce] v politickém rozdělování neuspějete. Šance prosadit se jen cestou odborně zdůvodněných projektů je velmi chabá."

A pokračuje třeba tím, že po 8 měsících ve vládě neví, co se komu platí z veřejných peněz v jeho rezortu, ale "rád by to věděl":

"My bychom byli rádi, aby pojišťovny zveřejňovaly všechny nové smlouvy...

HN: Ministerstvo neví, kolik která zdravotní pojišťovna konkrétním nemocnicím platí a za co?

Momentálně ne, ale mám snahu, abychom se k tomu dostali."

Zdroj: ZDE

Kauza "Marie Benešová"

14. 2. 2011 / Zdeněk Jemelík

Téměř po třech letech od zahájení skončilo v úterý 8. února 2011 u Vrchního soudu v Praze jako soudu odvolacího řízení na ochranu osobnosti proti bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové. Dospělo k závěru po předcházejících etapách, jimiž bylo prvostupňové řízení u Krajského soudu v Praze, vedené samosoudcem Vojtěchem Ceplem ml., dále první odvolací řízení, při němž Vrchní soud v Praze zrušil jeho rozsudek a případ mu odebral, pak jednání Ústavního soudu ČR, jenž vyhověl stížnosti paní žalované proti odebrání věci samosoudci Vojtěchu Ceplovi ml., a posléze druhé kolo prvostupňového řízení opět s ním.

Podpora doktoru Engelovi

14. 2. 2011 / Luděk Prokop

Chci Vás a Vaše kolegy podpořit tímto otevřeným dopisem, přeji si povzbudit Vás ve Vaší nelehké situaci. Tlaky, kterým jste vystaveni ze všech možných stran, včetně nechutně pokroucených sdělovacích prostředků, včetně zpozdilé části občanské veřejnosti, včetně politiků usilovně usilujících o zachování korupčního prostředí a zastírajících to halasnou protikorupční rétorikou, včetně darebných jedinců podávajících trestní oznámení, tyto tlaky jsou nepochybně značné a deprimující.

Odchodem českých lékařů dojde k privatizaci nemocnic

13. 2. 2011

Vím že za posledních několik dní se vše, co se děje na BL točí kolem situace v Egyptě, nepopírám že to není významná událost, ale nedá mi to upozornit vás na to, že se konečně i v našich médiích začíná otevřeně mluvit o privatizaci nemocnic ve velkém, kterou má za úkol odstartovat nynější krize, varuje Petr Jenčo. Pro pravidelné čtenáře BL nic nového, každopádně pro všechny bez rozdílu (snad kromě těch hodně movitých) velmi špatná zpráva. Více ZDE

Vkladní knížky pro duševně těžce nemocné kanadské občany

14. 2. 2011 / Miloš Kaláb

Naše společnost se skládá z různých lidí: zdravých i nemocných, chudých i bohatých, mladých i starých, zaměstnaných i bez práce. Podle toho je pro někoho život snadnější než pro jiného. Je ale příjemné vědět, že se uskutečňují snahy, aby se život všem lidem zlepšoval. Zní to neuvěřitelně, ale v kanadské Ottawě udělala hromadný dobrý skutek jedna velká banka.

Egypt v súdánské optice

14. 2. 2011

KD│ Tisíce lidí vyšly do ulic s požadavkem na odvolání vlády. Pochodovali ke státnímu vysílači, který držel vládní linii. Prezident padl. Moc převzala armáda.

Káhira v roce 2011? Ne, Súdán v roce 1985, napsal veterán Reuters Edmund Blair.

FCIC k příčinám finanční krize: Dramatická selhání v řízení korporací a ve zvládání rizik

14. 2. 2011

Velmi zestručněné závěry 633 stran "Angelides Report" FCIC - zprávy Americké národní komise vyšetřující finanční krizi. Dne 16. února 2011 bude zpráva projednána na Finančním výboru Kongresu USA.

TIV│

1. Finanční krizi se dalo zabránit. Byla "man-made" - vytvořená jednotlivci. Kapitáni financí a lídři ménění veřejnosti ignorovali varování a nezkoumali, nechápali a nezvládli rizika systému, důležitého pro blahobyt Američanů.

Odchod Mubaraka zmařil izraelský útok na Írán

13. 2. 2011

Izraelští představitelé věděli, že jejich levé křídlo je bezpečné, jestliže šli do války, stavěli osady a jednali o míru na jiných frontách. Frikce ve vztazích mezi Jeruzalémem a Káhirou, jakkoliv byly občas frustrující, nepodryly základ strategické aliance vytvořené izraelsko-egyptskou mírovou dohodou, napsal vojenský komentátor listu Haaretz Aluf Benn.

Egypt z pohledu íránské revoluce v roce 1979

13. 2. 2011

První chyba íránského sekulárního hnutí přišla již v roce 1978, když slepě přijalo unii s náboženskou opozicí, která je dokonale odzbrojila. Když emigrant ajatolláh Chomejní řekl, že nemá politické ambice, všichni mu věřili. Když mluvil proti porušování lidských práv v šáhových věznicích, intelektuálové z něj udělali vlastní verzi Gándhího. Když hovořil o rovnosti pohlaví a ženských právech, byl jednohlasně chválen, jako by byl dědicem Betty Friedanové. Předtím, než se dostala k moci, říkala náboženská opozice proti šáhovi vedená ajatolláhem Íráncům to, co chtěli slyšet, a oni věřili všemu, co slyšeli, píše v časopise Time Roya Hakakian.

Několik tisíc Japonců se chce přestěhovat na ruské Kurilské ostrovy

12. 2. 2011

ŠOK│ Sedm a půl tisíce Japonců se chtějí vrátit na Kurilské ostrovy, řekl v rozhovoru s rozhlasovou stanici Echo Moskvy ministr zahraničních věcí Japonska, Seiji Maehara. "Hovoříme-li o vyhlídkách na podepsání mírové smlouvy," řekl Maehara, "budou trvat tak dlouho, dokud nebude existovat..." Není dosud dokončeno poválečné období ve vztazích Japonska s Ruskem, konstatoval ministr.

Dominový efekt v Alžírsku?

13. 2. 2011 / Josef Brož

Zklamání, rozpaky a represe. Takové jsou ohlasy na sobotní pokusy o lidová shromáždění v Alžírsku, které reagují na dosavadní události v Tunisku a v Egyptě. Počet zadržených není přesně znám: odhady se pohybují od desítek až po násobky stovek. Dosavadní neúspěch opozice je dán její značnou roztříštěnosti, ale i značným traumatem společnosti z reálné hrozby islamistů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní