Británie konečně zasahuje proti kriminálním gangům, které zotročují nezaměstnané z východní Evropy

6. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Týdeník Observer dnes publikoval delší článek o nezaměstnaných osobách ze střední a východní Evropy, včetně Česka a Slovenska, které příslušníci kriminálních gangů z jejich zemí lákají do Británie za prací. Po příjezdu do země jim odeberou pas a promění je v otroky, pracující za nepřijatelných podmínek a bez platu.

Po vstupu středo a východoevropských zemí do EU r. 2004 měly britské úřady případy zotročování imigrantů ze středovýchodní Evropy velmi špatně zdokumentovány, avšak situace se od té doby výrazně zlepšila. Britské charitativní organizace pro bezdomovce dostávají nyní každý týden další a další zprávy o východoevropských mužích, vykořisťovaných v Británii kriminálními gangy, které je do země přilákají pod nabídkou práce, ubytování, a někdy i alkoholu či drog. Informace o osudu těchto příchozích jsou stále drastičtější.

Rozhádaný summit G20 se nedohodl na pomoci pro krizí postižené země

5. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Světová hospodářská krize se přiblížila, poté, co se rozhádaný summit G 20 nedohodl na další finanční pomoci pro země v krizi. Zadlužená Itálie byla donucena přijmout program škrtů, uvalený Mezinárodním měnovým fondem.

Mezinárodní burzy ostře poklesly, poté, co po dvou dnech rozhovory G20 v Cannes skončily v chaosu. Vládnou obavy, že Itálie se nyní po Řecku stane ohniskem prohlubující se evropské dluhové krize. Itálie má dluhy ve výši 1,9 bilionu euro. Je to 120 procent italského HDP.

Navzdory očekávání se skupina G20 nedohodla o tom, že posílí zdroje MMF o 250 miliard dolarů na bilion dolarů.

Úroky splatné z italských vládních obligací stouply na 6,4 procenta, což je nejvyšší úroková míra od zavedení eura.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O parlamentní obstrukci

6. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Obstrukce je jeden z měkkých nástrojů pro vyvažování práv většiny a menšiny, píše Arnošt Kobylka.

Známe ji ze Senátu USA, kde se vládnoucí strana ani nepokusí prosadit návrh, pokud nemá dostatek hlasů na skončení rozpravy (3/5) a pokud opozice ohlásí obstrukci bodu. Reálně to znamená potřebu 60 hlasů ze 100, protože pokud má vláda jen většinu 51-59 hlasů, tak opozice je v citlivých věcech připravena neumožnit ukončení rozpravy a hlasování. Nejdelší obstrukční vystoupení mělo přes 25 hodin jednoho projevu. Podobně znají obstrukci v Británii. Znala ji i říšská rada Rakouska-Uherska (oblíbená česká taktika) a Zemský sněm Království českého (oblíbená a účinná taktika Němců).

Británie připravuje obnovení prodeje zbraní do Libye

5. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Po svržení a zavraždění Muammara Kaddáfího se moc v Libyi nachází v rukou ozbrojených milic. To však nebrání britské vládě prosazovat plány na obnovení prodeje zbraní do válkou zničené země. List Independent zjistil, že se zbrojařská delegace chystá do Libye už v únoru - v naději, že se Přechodná národní rada (NTC) stane lukrativním zákazníkem.

Televize ZDF: "Izrael se připravuje k útoku na íránská jaderná zařízení"

6. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Izrael se chystá vojensky zaútočit na íránská jaderná zařízení. Uvedlo to v sobotu noční zpravodajství německé televize ZDF a citovalo jako zdroj izraelského prezidenta a nositele Nobelovy ceny Šimona Perese. Zpravodajství řešilo otázku, zda je svět skutečně na izraelský útok proti Íránu připraven? Izrael se zřejmě řinčením zbraní snaží donutit svět, aby zavedl proti Íránu kvůli jeho jadernému programu přísné sankce.

Zdroj ZDF

Iluze o demokracii a šance roku 1989

5. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Spojenectví práce a solidarity se s několika dalšími iniciativami rozhodlo uspořádat happening v Praze na Staroměstském náměstí. Od neděle 13. 11. bude moci veřejnost na tomto místě vyjadřovat písemně nebo na mikrofon svůj vztah k iluzím o demokracii a šancím roku 1989. Příspěvky budou zaznamenány a po akci vydány na internetu. Ve čtvrtek 17. 11. je od 13:00 plánován pietní akt posledního rozloučení s těmito iluzemi a šancemi, po němž budou následovat krátká vystoupení členů lékařského konzilia, usilujícího o přežití některých dalších smrtelně nemocných, jako jsou demokracie nebo sociální stát. Předpokládaný konec happeningu je ve 14:40, aby všichni zájemci bez problému stihli projev Slavoje Žižeka, který zahájí demonstraci na Václavském náměstí.

Evropská krize se může rozrůst, ohrožuje i americkou ekonomiku

4. 11. 2011

čas čtení 3 minuty

Zatímco je řecká vláda na pokraji kolapsu a Itálie čelí pochybnostem ohledně svého masivního dluhu, lídři průmyslového světa debatují ve Francii ve snaze zastavit finanční krizi a zabránit jejímu šíření po celém světě. Jejich možnosti jsou extrémně omezené. A pokud se krizi nepodaří zadržet, šoky budou silněji pociťovány také v USA.

Petr Kolář, Michal Pullman: Kdo se bojí normalizační odpovědnosti

5. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Výzkum stalinské společnosti ukázal, že je třeba celkově změnit pojetí toho, co je "politické" a co "všední", co "mimořádné" a co "banální".

Všední den je v moderních společnostech politickým prostorem par excellence a žádný politický řád se nemůže dlouhodobě udržet, nedokáže-li získat alespoň pasivní podporu obyvatel a nestane-li se pro většinu z nich "normálním".

Moc přichází zdola a zevnitř. Po roce 1989 rozvinuli němečtí historikové přístup při zkoumání komunistické NDR. "Moc" nechápali jako nezávislou sílu, která zvnějšku působí na společnost. Namísto toho se přiklonili k sofistikovanějšímu pojmu "panství", jejž chápali jako vzájemný vztah mezi vládnoucími a ovládanými, který nelze omezit na prosté vykonání příkazu a poslušnosti. Ten, kdo přikazoval, i ten, kdo poslouchal, museli danému mocenskému vztahu nějak rozumět a přijmout ho za svůj, měl-li tento vztah působit dlouhodobě.

Podle sociálního antropologa Alexeje Jurčaka daly binární protiklady jako "režim" - "společnost", "útlak" - "svoboda", "přetvářka na veřejnosti" - "upřímnost doma" vzniknout představě, že reálný socialismus byl v důsledku pasivity lidí, obávajících se projevit svůj "skutečný názor", vždy vnímán jako něco zcela cizího, vnějšího a nemorálního. Ve své práci o "poslední sovětské generaci" Jurčak s pomocí pečlivé rekonstrukce pozdně socialistického jazyka naopak ukázal, že většina lidí tehdy sociální realitu chápala zcela jinak. Mnoho sovětských občanů se s klíčovými ideály socialismu jako rovnost, pospolitost, solidarita nebo přátelství upřímně ztotožňovalo, i když se ve svém každodenním životě od oficiální ideologie distancovali nebo si ji vykládali po svém.

Existující mocenské vztahy byly vždy výsledkem této interakce mezi oficiálními ideologickými liniemi a tím, jak si je lidé osvojovali a jak je spoluutvářeli aktivním jednáním ve svém sociálním prostředí - v rodině, v kanceláři, v továrně, v JZD nebo v bytovém družstvu. I v reálném socialismu mohla "moc" dlouhodobě existovat jen tehdy, byla-li aktivně vytvářena společností zdola.

Zdroj: ZDE

Docela zásadní článek doporučuje Petr Uhl.

O náhlém přílivu 16 milionů korun ministrově matce

5. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Pro českou politiku je zcela příznačné, že význačný politik nejsilnější vládní strany Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu, odmítne veřejnosti vysvětlit, kde jeho matka, důchodkyně, přišla k 16 milionům korunám, která přistály na její účet v době, kdy její syn, současný ministr průmyslu a obchodu, byl šéfem dozorčí rady ČEZu.

Podle zveřejněných zjištění Kocourkově matce nejprve přišly od firmy Eton Ventures z Nového Mexika neveřejně obchodovatelné cenné papíry v hodnotě 16 milionů korun. Ministr ani jeho matka nechtějí veřejnosti vysvětlit, jakým způsobem za tyto cenné papíry bylo zaplaceno. Mají se za co stydět nebo co tajit? Zjevně ano.

Po třech měsících po doručení cenných papírů nechala paní Kocourková tyto papíry prodat a přistálo jí na jejím účtu u UniCredit Bank 16,14 milionů korun.

Tak se u nás dělá byznys a politika. Premiér Nečas vyžaduje po svém ministrovi "důvěryhodné vysvětlení" a Kocourek připouští, že mu jde o křeslo ve vládě.

Pokud ovšem premiér "důvěryhodné vysvětlení" nezveřejní a Kocourka nechá ve funkci, dokázal by tím opět silně prokorupční charakter této vlády.

"Důvěryhodné vysvětlení" musí Kocourek podat veřejnosti a veřejnost musí posoudit, zda je opravdu důvěryhodné. Zatím na chování ministra Kocourka nelze žádnou důvěryhodnost shledávat. Spíše se chová jako člověk, který dobře ví, že celou situaci nelze žádným důvěryhodným způsobem vysvětlit.

Matce ministra Kocourka přistálo na účtu 16 miliónů, když syn seděl v ČEZ

Kocourkovi jde o křeslo. Nečas žádá vysvětlení, kde jeho matka vzala miliony

Firma BP se vědomě spojila s "ruskými kriminálníky"

6. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ve snaze dostat se k obrovským ropným zdrojům k Rusku byla firma BP ochotna uzavřít obchodní dohody s ruskými miliardáři, o nichž - podle dokumentů, zveřejněných u soudu v New Yorku - věděla, že jsou to násilníci a podvodníci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie se připravuje na kolaps eurozóny

4. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Británie připravuje plány pro případ možného kolapsu eurozóny - včetně další bankovní krize - kvůli chaosu v Řecku. Zahájení summitu G20 v Cannes bylo zastíněno událostmi v Athénách, kde řecký premiér kvůli opozici doma i v zahraničí za dramatických okolností opustil plány na referendum.

Generální stávka v Oaklandu zaznamenala i násilnosti, je na 80 zatčených

4. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Generální stávka v kalifornském Oaklandu svolaná hnutím Occupy Oakland na protest proti brutálním policejním zásahům z minulého týdne přivedla do ulic tisíce lidí. Většinou se účastnili pokojných shromáždění a pochodů. Nicméně ve čtvrtek ráno došlo i ke střetům s policií, když část protestujících obsadila prázdnou budovu a policie zasáhla slzným plynem a ohlušujícími granáty.

Vladimír Dlouhý: Česká společnost má ještě obrovský polštář k utažení opasků

4. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Pro zajímavost posílám citát Vladimíra Dlouhého, který je členem NERVu (Národní ekonomická rada vlády) a zároveň (sic!) poradcem Goldman Sachs, píše Josef Švéda:

"Česká společnost má, mimochodem stejně jako třeba ta italská, ještě obrovský polštář k utažení opasků. Sociální systém musí dát více skutečně potřebným a naopak vyloučit ty, kteří na něm parazitují. Politický neklid v severních Čechách ukazuje, že to souvisí s životem romské komunity, i když samozřejmě, na sociálním systému parazituje řada dalších; lidé však vidí především Romy."

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Utahování opasků, zeména v českém kontextu (zadluženost ČR je v evropském kontextu rekordně malá) je cestou k ekonomické krizi. Odeberete-li totiž obyvatelstvu kupní sílu, ekonomika se začne propadat, poroste nezaměstnanost a státní výdaje pro nezaměstnané, sníží se objem vybraných daní a státní dluh nezadržitelně naroste. Jak na to poukazují četní komentátoři, hlavním zdrojem frustrace řeckých občanů je skutečnost, že ať už současný dluh Řecka vznikl jakkoliv, navrhovaný sanační balíček neposkytuje Řecku možnost, aby vytvořilo hospodářský růst a obnovenou prosperitou dluh uhradilo. Škrty pouze ožebračily řecké obyvatelstvo, ale neobsahují strategii k stimulování ekonomiky, takže řecký státní dluh dále roste. Půjde podle Dlouhého a obdobných "odborníků" Česko také touto cestou? - Kromě toho, jak je možné, že poradce vlády zároveň pracuje pro soukromou firmu??

Mimochodem, srovnejme Dlouhého výroky o "obrovském polštáři" pro utahování opasků s článkem v týdeníku Economist o tom, jak čeští politikové rekordním způsobem rozkrádají Českou republiku ZDE

Lékaři v Izraeli "ignorují mučení Palestinců"

4. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Lékaři a zdravotníci v Izraeli prý nezaznamenávají zranění, způsobena špatným zacházením a mučením vězňů bezpečnostními jednotkami. Je to porušování jejich etického kódu. Uvedly to dvě izraelské lidskoprávní organizace, Veřejný výbor proti mučení a Lékaři za lidská práva. Jejich analýza je založena na 100 případech palestinských vězňů, které Veřejný výbor proti mučení sledoval od roku 2007.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ODS nechce pustit Nejvyšší kontrolní úřad do ČEZu navzdory koaliční smlouvě

4. 11. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Ekologického právního servisu

V parlamentu se nyní rozhoduje o rozšíření pravomocí NKÚ a mezi koaličními stranami zavládl spor -- jde o to, zda kromě obcí, krajů a vysokých škol dosáhnou kontroly také na státem ovládané společnosti jako je ČEZ, České dráhy, Letiště Ruzyně a další. Zatímco TOP09 a VV rozšíření podporují, ODS je proti, a rozšíření pravomocí na státní firmy zřejmě zablokuje. Koaliční strany se přitom k rozšíření pravomocí na tyto firmy zavázaly v koaliční smlouvě, a vládní NERV je označil za "více než nutnost".

vánoce v děcáku

4. 11. 2011 / Jan Těsnohlídek

čas čtení < 1 minuta


- nebreč
- budeš mít rampouchy na tvářích
-
- nepřijde
-
- víš
- to se lehko zabloudí
- v kouření od pusy

zadržování dechu
co nejdýl

mráz a sněhulák a ticho -

slova
jsou na nic
slova se drolej
slova

nedržej pohromadě

sváteční
přesvědčování se o pohodě
vystěhuje rybníky

obrázky princezen budou
zase důmyslnější


jako každej rok
jako
každej rok

všechno stejný

Z autorovy sbírky RAKOVINA, která právě vyšla a je možno si ji objednat ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Triumf krále Uhlí: Naše závislost narůstá

4. 11. 2011

čas čtení 9 minut

KD│ Letošní jednání OSN o klimatu proběhnou v jihoafrickém Durbanu. Mnozí delegáti se už těší na šanci zajet po práci na safari, navštívit Krugerův národní park nebo jinou z úžasných jihoafrických rezervací. Mám však jiný nápad. Navštivte nepřítele. Pouhé dvě hodiny jízdy od pobřeží Indického oceánu v Durbanu leží zátoka Richards Bay, ohromný zámořský přístav, v němž sídlí největší uhelný exportní terminál na světě, napsal Fred Pearce.

Jde mi o potlačení poezie falešné

4. 11. 2011

čas čtení 4 minuty

Když se na Britských listech začaly objevovat "básně" Jana Těsnohlídka, myslel jsem, že jde z části o módní vlnu (stalo se tak krátce po udělení Ortenovy ceny tomuto "básníkovi") a z části, mírně řečeno, o Těsnohlídkovu schopnost zaplňovat veřejný prostor. Ale Těsnohlídek se Britských listech očividně zabydlel. U Britských listů mě to mrzí, Jan Hrnčárek ml.

Kuba povolí prodej nemovitostí

4. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Kuba poprvé od svržení režimu Fulgencia Batisty povolí svým občanům prodávat domy a byty. Jde o součást pokusu Raúla Castra a jeho příznivců dát dohromady kubánskou ekonomiku po mnoha dekádách centrálně plánované ekonomiky sovětského typu za časů Fidela Castra.

Jako na dobytém území

3. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Kritici označují českou politiku za "prohnilou partitokracii". Politické strany se zmocnily demokratického procesu krátce po roce 1989 a jejich lídři, z nichž mnozí se drží moci už po dvě dekády, jsou arogantní a zkorumpovaní, všímá si list The Economist.

Ohlédnutí za Dušičkami

Nikdy neodmítejme něžnosti živým, které budou naše výčitky marně nabízet jejich mrtvým stínům ...

3. 11. 2011 / Monika Málová

čas čtení 1 minuta

Tento hluboce pravdivý výrok jsem si opět přečetla při své cyklistické tůře po Šumavě, právě v dušičkový čas.

Nápis - umístěný na malé cedulce pod křížem s ukřižovaným Ježíšem, je k nalezení cestou na Boubín.

Počasí bylo nádherné, v tento čas netypické. Rozhled po krajině úžasně barevný a čistý.

Přesto, při čtení těchto řádek mne pokaždé zamrazí ... A i když už je znám nazpaměť, vždy si ta slova znovu zapíši do svého deníku.

Jsou tak pravdivá - ze života, který žijeme a ve kterém děláme denně tolik chyb, špatných rozhodnutí, vědomě, či nevědomě ubližujeme, jsme egoističtí a na své bližní nemáme čas. Jenomže chyba vyplývající z citace se už nikdy nedá napravit, nic se nedá vrátit.

Dnešní den, kdy budou zářit všechny hroby, postojíme u nich, naše vzpomínky ožijí, leckdy budou bolavé, možná právě proto, že jsme své city, pomoc, lásku zanedbali a už je na všechno pozdě. Zamysleme se proto nad živými, které máme kolem sebe a nad sebou, buďme laskaví, milí a ohleduplní... A nikdy neodmítejme něžnosti živým, které budou naše výčitky nabízet jejich mrtvým stínům...

UNESCO: "S vyděrači nevyjednávám"

3. 11. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 5 minut

Vydírání. Co jiného si vyvodit ze situace, kdy jeden stát, jakkoliv velký a mocný, řekne těm zbylým sto devadesáti dvěma: "Buď budete jednat podle mých představ a nebo nedostanete čtvrtinu finančních prostředků do svého rozpočtu." Jak jinak nazvat podobné praktiky než vyděračstvím. Členské země Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) přes výhrůžky Washingtonu a Tel Avivu přijaly Palestinu za plnohodnotného člena. Z 193 států, 107 bylo pro a 14 (včetně České republiky) proti. OSN tak dalo přednost demokracii před nátlakem. Bude jít to ale něco stát, finančně vyjádřeno (tedy pro začátek) 60 milionu dolarů na příspěvcích které měly Spojené státy poslat v listopadu.

Proč ne Duka?

3. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní premiér David Cameron plně podpořil požadavek anglikánského arcibiskupa z Canterbury, aby finančníci, kteří v londýnské City dostávají astronomické platy, projevovali větší odpovědnost. Cameron však odmítl argument, že je nutné zavést "jánošíkovskou" daň na astronomické platy.

Základní pilíře islámské víry

3. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Soudím, že autor originálního článku nepochopil základní pilíře islámské víry. Mezi ně patří také ZAKAT, píše Martin Vahala:

Důležitým principem islámu je to, že vše patří Bohu, a že majetek je jen svěřený lidem. Slovo zakat znamená "očištění" a "růst". Tím, že oddělujeme část našeho majetku pro chudé a pro celou společnost, tím se náš majetek očišťuje. Rovněž jako protrhávání rostlin, i toto oddělování podporuje nový růst.

Al Kajda rozdává v Somálsku obětem sucha humanitární pomoc

3. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Muži, kteří tvrdí, že jsou pracovníci al Kajdy, rozdávaj9 v oblastech v Somálsku, postižených suchem, kde nejsou žádné západní humanitární organizace, obětem sucha peníze a poskytuje jim potraviny a další pomoc. Dělají to ve snaze získat pro al Kajdu podporu tamějšího obyvatelstva.

Během návštěvy v rozsáhlém táboře Ala-Yasir na jihu Somálska viděl reportér deníku Guardian jednotku al Kajdy, jak více než 4000 osob, postiženým letošním suchem, rozdávali rýži, mouku, olej, datle a mléko a také oblečení a islámské publikace.

Půjčka pro Řecko byla pozastavena

3. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Vyplacení dalších 8 miliard euro na záchranu Řecku bude pozastaveno až na dobu po referendu o evropském záchranném plánu. Uvedli to vedoucí představitelé eurozóny.

Francouzský prezident Sarkozy řekl, že by se řecké referendum mohlo konat 4. nebo 5. prosince. Německá kancléřka Merkelová dodala, že hlasování bude o tom, zda chce Řecko zůstat v eurozóně. Řecký premiér Papanderou byl povolán ke krizovým rozhovorům na summit G20 v Cannes, aby vysvětlil své náhlé rozhodnutí uspořádat referendum.

Herec Mádl z Ameriky o stavu současného světa

3. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

S kamarádem Korejcem, s nímž jsme sem před třemi lety přijeli, jsme si nyní říkali, že je tu něco špatně. Že ve vzduchu visí něco nepříjemného. Stačí se podívat, kdo chodí protestovat. To není sraz komunistů na Letné, kde jim dávají párky zadarmo, sraz lidí, kteří nostalgicky vzpomínají, jak se jim kdysi dobře žilo, když utlačili nebo donutili odejít intelektuální elity. Tady kromě jiných protestují právě intelektuálové. Leží tam ve spacácích nebo vás zastavují a povídají si. Například o tom, že si spousta lidí nemůže dovolit vzdělání. Že se mladí často zadlužují na celý život, aby se mohli dostat na školy. Ne­umím sice přesně říct, co je dobře, ale vím, že bych rád žil ve svobodě, zjednodušeně řečeno, v kapitalismu. Přesto nezastírám, že se tady něco posralo. A nejspíš to tím nekončí. Jsem zmatený a trochu se i bojím.

Zdroj: ZDE

Listopadová úvaha o investigativní... koze a antidepresivním smyslu sportovních stránek

3. 11. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

Každé ráno sejdu, respektive spotácím se se schodů a vylovím ze schránky noviny. Pak je prolistuji a něco si přečtu. Zpravidla pak dostanu depresi a odpotácím se do denního života zcela oslaben. Nedávno, asi byl vysoký tlak nebo něco podobného, mi bylo vysloveně těžko a už jsem se těšil na eventuální bypass, když jsem zabloudil na sportovní stránku, kde byl referát o tenisu. Začal jsem číst a náhle jsem si uvědomil, že je mi nějak lépe... A pak jsem to pochopil. Konečně jsem narazil na pozitivní informaci.

Britská armáda plánuje útok na Írán

2. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Britské ozbrojené síly připravují nouzový plán na potenciální ozbrojenou akci proti Íránu, a to kvůli rostoucím obavám z programu obohacování uranu. Zjistil to list Guardian.

NATO a jím podporované libyjské síly v Syrtě údajně spáchaly genocidu

2. 11. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Demokratická západní civilizace je posedlá tvorbou ikon a budováním pozitivní mytologie, a to podobně jako civilizace totalitní -- aby obhájila svou existenci, výsady a andělsky čisté skutky. Je nepřípustné, ba trestné bagatelizovat či popírat holocaust a takzvaná genocida ve Srebrenici má tuze pevné ideologické základy, že jen hrstka autorů se odváží napsat, že nešlo o plánovanou genocidu, nýbrž o velký masakr, jenž byl odvetou za jiné zločiny. Naše společnost je o to háklivější, když jde o její vlastní zločiny, tedy zločiny spáchané jejím jménem. Pro někoho bylo například svržení atomových bomb na dvě japonská města, aniž by se ptal obětí a pozůstalých, triumfem sil dobra, pro jiného zase přelomovým kataklyzmatem, který zavedl lidstvo na samý práh jeho přežití.

Jak to skutečně bylo s prací MF ČSFR v kauze IPF (investičních privatizačních fondů)?

2. 11. 2011

čas čtení 15 minut

V pondělí 31. října uplynulo již dvacet let od spuštění kupónové privatizace. Namísto pochybných oslav tradice, která založila většinu nezdravých trendů v současné české společnosti, přinášíme pro připomenutí toho, jak se věci skutečně odehrály, článek makléře Kamila Lamače, který měl možnost českou privatizaci zblízka sledovat z americké strany. Jeho text původně vyšel v Britských listech v březnu 2001.

Odchod z Iráku je pro USA porážkou

2. 11. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Odchod představuje vyvrcholení porážky USA v Iráku srovnatelné s prohrou ve Vietnamu.

Už je to oficiální. Všichni uniformovaní vojáci USA opustí do 31. prosince 2011 Irák. Tato událost se popisuje dvěma hlavními způsoby. Jeden patří prezidentu Obamovi, který říká, že tím plní svůj volební slib z roku 2008. Druhý používají kandidáti Republikánské strany na úřad prezidenta, kteří odsuzují Obamu, že neudělal to, co si podle nich přáli vojenští představitelé, totiž ponechat v Iráku nějaké jednotky USA na "výcvik" irácké armády. Podle volebních webových stránek Mitta Romneyho bylo Obamovo rozhodnutí buď "výsledkem čiré politické kalkulace nebo prostě úplné neschopnosti při jednání s iráckou vládou".

Smrtící ZIP

2. 11. 2011 / Michal Vimmer

čas čtení 4 minuty

Že nefunguje IZIP, to víme. Život sice nikomu nezachrání, ale možná neublíží, je to jenom drahý švindl. Horší je to U Nás s pastí zvanou pravidlo zipu. Opovažte se na ně spolehnout, na silnici nebo v metru, a tvrdě narazíte.

Co to je ten zip?

Cituji: ZDE

Strach jako důležitý obchodní artikl

2. 11. 2011 / Milan Dubský

čas čtení 3 minuty

K mnoha činnostem, které mají psané i nepsané ve své pracovní náplni politici, přibylo kupčení se strachem. Vydatným jejich pomocníkem v tom jsou média, tisk, televize. Protože zprávy, jež vyvolávají strach, jsou ty nejvíce sledované. To vědí dobře vydavatelé. A tak podle zpravodajství našich televizí se nic jiného a kladného v naší zemi téměř neodehrává, než zločiny, přepadávání dětí a starých lidí, vloupání a přepady bankovních poboček, benzínových pump, obchodů atd. Nyní přišel český ministr financí, podle jednoho amerického časopisu již dvakrát vyhlášený za nejlepšího ministra financí východního bloku, se sdělením, že se česká ekonomika, navzdory předpovědím z léta, nebude vyvíjet pozitivně, nýbrž sestupně.

Pardubice mají odvážné zastupitelstvo

2. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Při jednání Zastupitelstva města Pardubic dne 1. 11. 2011 byla jednohlasně zamítnuta žádost společnosti IPstav Invest na zařazení bytového domu Labský Palouk 495 mezi budovy, v nichž město povoluje provozování hracích automatů. Projednání celé záležitosti nebylo jednoduché a společnost IPstav se dokonce pokusila schválení své žádosti podpořit pohrůžkou žaloby proti městu.

O svátku Všech svatých

2. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zatímco v průběhu roku v ty či ony dny slavíme různé světce a světice, křesťanské církve vždy věděly o tom, že mnoho svatých lidí nikdy nedojde oficiální kanonizace a uznání. Proto byl od počátku křesťanství vyčleněn den pro uctění "všech svatých", známých i neznámých, a tento den v západním křesťanství připadá na 1. listopad.

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES:

Jiří Gruša, Melancholia, Subrety a heroiny

2. 11. 2011 / Josef Brož

čas čtení 15 minut

Melancholie. Opustil jsem tento kritický bloc-notes ve chvíli, kdy padaly květy třešní, jaro se zdálo blízko, ale jeho odvrácená tvář mi připomněla, že i ty nejhorší zprávy mohou přicházet v době, kdy se očekávají spíše ty nadějné. O smrti se dá snad i pobrukovat, zjistil jsem, ale zažívat se příliš nedá. Koketérie s ní má rysy ostře rouhavé, a proto jsem bez oznámení raději opustil od série nekrologů, neboť ty nejlepší z anglických novin bývají také často bez podpisu. Proč k nim tedy přidávat ještě nějaké jméno?

Alica Heráková: Nizozemí, to je úžasný barevný koktejl

2. 11. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 10 minut

Absolvovaná filologie v českém jazyce a literatuře, téměř už dostudovaný obor kulturní management, práce redaktorky pro Deník, reportérka a pak vedoucí vysílání na Hitrádiu Magic Brno. V současnosti pracovní stáži v Nizozemském Haagu a praxe produkčního manažera, psaní blogu o romské otázce. Tak vypadá ve zkratce pracovní životopis sedmadvacetileté Alici Herákové (Ano, Alica se skutečně píše Alica a ne Alice). V Brně se podle svých slov cítí zakotvená, prostě doma, našla tady partnera i prostředí, které je jí blízké. Nás zajímala dosavadní životní cesta téhle činorodé Romky podrobněji.

69047