OSOBNÍ SVĚDECTVÍ Z ARIZONY:

Atentát na Giffordsovou - kvalitativní změna v politice?

9. 1. 2011 / Greg Evans

S Gabrielle Giffordsovou jsem se seznámil během pikniku při amerického Svátku práce (Labor Day) a politického shromáždění r. 2006, když poprvé usilovala o zvolení do americké Sněmovny reprezentantů. Zdálo se mi, že je to příjemná, atraktivní a inteligentní žena a nebylo těžké usouditm, že má před sebou skutečně významnou politickou budoucnost, píše Britským listům z Arizony Greg Evans.

An English version of this article is in CLICK HERE

Jak vysávají Českou republiku

8. 1. 2011 / Jakub Rolčík

Zdá se, že špičky ODS přišly o poslední zbytky soudnosti. Před Vánocemi chybělo jen málo, aby padla koaliční vláda, neboť bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek odhalil chystané korupční jednání poradce ministra životního prostředí Drobila (ODS) a -- podle vládní příručky pro boj s korupcí -- zdokumentoval i to, že ministr Drobil (jeden z pěti místopředsedů ODS) byl připraven tuto korupci krýt. Michálek byl za prozrazení korupce po zásluze potrestán (byl propuštěn), ale nakonec musel rezignovat i sám ministr Drobil. Nyní je ale zpátky: stal se "ideovým šéfem" ODS a -- jak informuje server iDnes.cz -- k odchodu z politiky se nechystá.

Americká poslankyně byla vážně zraněna a šest lidí bylo zastřeleno při masakru v Arizoně

8. 1. 2011

Gabrielle Giffords, americká kongresmanka za Demokratickou stranu, byla v sobotu z těsné blízkosti v Arizoně střelena do hlavy a je v nemocnici v kritickém stavu. Kulka jí proletěla mozkem skrznaskrz, prý ale přežije, i když se neví, v jakém stavu. Na místě bylo zároveň zastřeleno šest dalších osob, včetně devítiletého dítěte a federálního soudce. Prezident Barack Obama atentát charakterizoval jako "nepopsatelnou tragédii" a požádal Američany, aby se za Giffordovou modlili.

Spojené státy nařídily Twitteru, aby jim vydal zprávy, které odeslala aktivistka z Wikileaks

8. 1. 2011

Islandská poslankyně zahájila právní kroky ve snaze zabránit americké vládě, aby získala přístup k jejím soukromým zprávám odeslaným prostřednictvím Twitteru.

Birgitta Jonsdottir, islandská poslankyně za stranu Hnutí na Islandu, uvedla v pátek, že "americká vláda chce získat přístup ke všem mým zprávám, odeslaným prostřednictvím Twitteru od 1. listopadu 2009. Oni si neuvědomují, že jsem na Islandu poslankyně parlamentu?"

Pražská ČSSD rozhodla o své budoucnosti

8. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Jiří Dienstbier (kandidující na předsedu KVV ČSSD Praha) dnes na konferenci městské organizace ČSSD v Praze dostal 48 hlasů, Slávek Sobotka (usilující o nominaci na předsedu ČSSD) dostal 50 hlasů - od 167 delegátů, reprezentujících členy ČSSD v hlavním městě. Skončilo tak "referendum" o postupu pražské sociální demokracie při prosazování programu i za cenu riskantní komunální koalice s ODS.

Zemřel Jiří Dienstbier (1937-2011)

8. 1. 2011 / Jan Čulík

V Praze zemřel po delší nemoci politik a vynikající novinář Jiří Dienstbier (1937-2011). Dienstbier pracoval v letech 1958-1969 jako redaktor a komentátor Československého rozhlasu. Působil jako člen vynikající zpravodajské redakce tehdejšího novinářského týmu Milana Weinera a podílel se na jeho neuvěřitelně profesionálních zpravodajských a publicistických pořadech Svět dnes večer. V druhé polovině šedesátých let uváděl vždy v úterý a ve čtvrtek večer spolu s dalšími kolegy vysoce populární tříhodinový publicistický pořad Písničky s telefonem který se zejména na jaře roku 1968 stal vynikající žurnalistickou platformou - redaktoři telefonovali domů ministrům, kteří se v živém vysílání před otázkami kroutili. Janu Čulíkovi o své novinářské praxi v rozhlase v šedesátých letech vyprávěl Jiří Dienstbier pozoruhodnou historku, ZDE. V období Pražského jara patřil Jiří Dienstbier spolu s dalšímí redaktory pražskéh rozhlasu, Slávou Volným, Karlem Jezdinským a Věrou Šťovíčkovou k celonárodním novinářským hvězdám, jejichž status celebrity však nebyl založen na pitomostech, jako je tomu u hvězd dnes, ale na inteligenci, vzdělání, profesionalitě a tvrdé práci.

Po roce 1969 bylo Dienstiberovi zakázáno dál působit jako novinář. V roce 1977 se Dienstbier stal jedních z prvních signatářů lidskoprávní proklamace Charta 77. Byl také zakládajícím členem Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Spolu s Václavem Havlem byl v letech 1979-1982 (v době, která zhruba odpovídala vzrůstu síly polského nezávislého odborového hnutí Solidarita, jehož se českoslovenští komunističtí papapáši strašně báli) za tvrdých podmínek vězněn.

Po pádu komunismu r. 1989 byl Dienstbier mj. ministrem zahraničí ČSFR, v letech 1998-2001 byl zvláštním zpravodajem Komise pro lidská práva OSN pro Jugoslávii.

BRITÁNIE:

Bývalý poslanec odsouzen za falešné účetnictví na půldruhého roku do vězení

8. 1. 2011

David Chaytor (61), bývalý labouristický poslanec, byl v pátek odsouzen v Londýně za to, že se podvodně snažil vyinkasovat parlamentní diety ve výši více než 22 000 liber. Soudce Saunders, který ho odsoudil, konstatoval, že skandál, týkající se falešných výdajů poslanců "otřásl důvěru veřejnosti v britskou legislativu" a "rozhněval veřejnost".

Svobodná vůle neexistuje:

Když vám nařídí, abyste někoho mučili, udělá to 65 procent lidí

7. 1. 2011

Psychologa Stanleyho Milgrama zajímalo, jak je možné, že za druhé světové války páchali němečtí vojáci, úplně normální lidé, na svých bližních zvěrstva. Milgram uskutečnil celou řadu známých psychologických testů, které zrekapituloval první díl nového dokumentárního seriálu o psychologii The Brain: Secret History (Mozek: Tajná historie), který se ve čtvrtek večer vysílal v televizi BBC.

Stávka

7. 1. 2011 / František Řezáč

Současné dění kolem výpovědí lékařů ukazuje některé zvláštnosti situace zaměstnanců v ČR vůči praxi v Evropě i ve světě.

Nízké mzdy a platy u nás jsou z velké části zaviněny tím, že zaměstnanci prakticky nikdy doopravdy nestávkovali. Tzv. stávková pohotovost, která zde již párkrát byla, není pro soukromé ani státní zaměstnavatele dostatečnou hrozbou. Stávka znamená, že se zastaví práce.

Lékařské procitnutí

7. 1. 2011


Prof. MUDr. Pavel Kalvach, CSc.
Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Tento text, vynikající analýza současného problému české vlády a zdravotnictví, koluje po internetu. V BL ho vydáváme bez vědomí autora.

"Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet za lepším do ciziny, ale dnes tomu tak určitě není. Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání."(Václav Klaus, prezident ČR, novoroční projev, 1. ledna 2011)

Zpráva o tom, že lékaři zvedají hlavu, se tedy dostala až na Hrad! Při úctě a vážnosti, jimž se presidenti u svých národů těší, pociťujeme pasáž z Novoročního projevu jako závažné napomenutí. Máme být před očima národa "vyděrači"? Pár slov nutné sebeobrany.

Seznamy

8. 1. 2011 / Jiří Jírovec

Uveřejňování seznamů, a zejména načasování akce, má svůj význam pro politickou práci s masami. Ministr spravedlnosti Pospíšil vypustil seznam v okamžiku, kdy je třeba odvést pozornost od Drobila a dalších papalášů jedoucích v jeho aféře. "Kurvy komunistický, podívejte se na ně, jak jsou rozlezlý", řekne si propagandou ohlupený občan a ve svatém rozhořčení přehlídne, že koberec je nadzvednut a smetáček v ruce slouhy zametá, zametá, zametá.....

Seznamy jsou množinou prvků navzájem spojených jedním či několika společnými znaky. Digitální zpracování dat umožňuje takové informace jednoduše vytvářet, organizovat podle abecedy, pohlaví, křestních jmen a bůhví čeho.

Kdysi populární exředitel - líná huba, holé neštěstí

8. 1. 2011

SAS│ Poměrně děsivě odpovídá bývalý exředitel ZOO Praha Fejk na otázky Terezy Nosálkové, která se nevím z jakých důvodů stala exkluzivní fejkoložkou. "Nemám žádnou finanční rezervu, tlačí na mě hypotéka, a tak si musím platově polepšit," říká Fejk a hned prozrazuje, kde by si chtěl "platově polepšit". "Mě zajímá veřejná služba, fungující na úrovni do posledního detailu - ať už je to ZOO, galerie, restaurace, pošta nebo dráhy." Tomu se říká "manažer čehokoliv", kam plynou "automaticky" peníze občanů či státu...Třeba pošty, nebo... nebo televize... Hlavně se umět někam vetřít. K Zeleným nebo do TOP09... to je jedno. Fejk "nevylučuje" ani to, že třeba bude "přechodně" pomáhat ve firmě manželce, módní návrhářce...

Nosálková už je jediná píáristka v médiích, kterou Fejk ještě zajímá. Je mu věrná. Do médií ho tlačila už v době, kdy spolupracovala s Hospodářskými novinami... Autorka je novinářka, psala si hrdě ještě na serveru iHNed pod článek. Dnes už si tam nepíše nic. Taky proč? Extra Media je PR agentura. Něčím se člověk v médiích živit musí.

7.1.2011 Tereza Nosálková, Aktuálně: V politice jsem měl být spíš nastrčená tvář, říká Fejk ZDE

7.1.2011 Tereza Nosálková, Aktuálně: Petr Fejk: V New Yorku jsem se vyléčil ze ZOO ZDE
20. 8. 2009 Tereza Nosálková: Selfmademan ZDE

POZVÁNKA NA ÚTERNÍ VEČER

Českoslovenští interbrigadisté

8. 1. 2011

11.1.2011, 19:00 -- 20:30 Přednáška Českoslovenští interbrigadisté ve Španělské občanské válce (1936 -- 1939), 20:45 -- 21:35 Dokumentární film Španěláci

Českoslovenští interbrigadisté spolu s ostatními bojovníky z více než padesáti zemí světa se před více než 70 lety jako jedni z prvních postavili, fašistickému nebezpečí, ohrožujícímu tehdy celou Evropu.

Několik vět k nemravnosti a špionáži

7. 1. 2011 / Luděk Prokop

V BL mne zaujal nadpis "Nahrávání kolegů je nemravné, nahrávání ve vládě je špionáž". Pochopitelně, že v dané souvislosti s nadpisem se bez nějakého přemýšlení vybaví kauza "Michálek - Drobil". Zprvu jsem zásluhou nadpisu myslel, že si o této kauze přečtu něco ve stylu Jaroslava Haška. Vzápětí mě ale došlo, že nadpis je myšlen naprosto vážně. Rozesmálo mě to, kam se hrabe Hašek.

Boj proti korupci. Skutečně důležité téma?

7. 1. 2011 / Pavel Urban

Představme si scénu, která se měla skutečně odehrát. Mladý a nadějný inženýr z developerské firmy navštíví stavební úřad na úrovni kraje či většího města kvůli chystanému projektu. Příslušný úředník ho vyslechne, a pak bohorovně praví : "Pane inženýre, až bude na tomhle stole pět milionů, tak se s Vámi začnu bavit."

Což takhle se svézt na sáňkách, pane prezidente! To by Vám nevadilo?

7. 1. 2011 / Jiří Baťa

Václav Klaus zase perlil. Kde? No přece na horách, při lyžovačce, kterou si, pokud jsou k tomu podmínky, nikdy neodpustí. Reportér TV se turistů a lyžařů ptal, zda si všimli něčeho mimořádného. Tedy co se nějaké persony týká. Někteří byli "in", jiní "out" a přítomnost pana prezidenta je poněkud překvapila. Ti, co o jeho přítomnosti věděli, nijaké mimořádné nadšení nesdíleli, pouze konstatovali, že ví o tom, že na sjezdovce lyžuje V. Klaus. Došlo také ke krátkému interview a redaktor se zeptal pana prezidenta, jakže se mu lyžuje -- a ten s úsměvem prohlásil, že dobře. To se ostatně dalo předpokládat, protože spokojeni byli i ostatní účastníci lyžování. Podmínky byly totiž prakticky ideální.

Spasitele očekávám v dohledné době

7. 1. 2011 / Bohumil Kartous

rozhovor pro Evropský rozhled

Co se Ti na dnešním světě nejvíc líbí a co Ti nejvíc vadí? Kde bys nejradši žil (ve kterém státě nebo oblasti, případně i napříč dějinami) a proč?
Na tu otázku se dá odpovědět široce a tohle mě napadá jaksi automaticky, tak to asi bude nejlepší možná odpověď :) To, co se mi líbí a co se mi nelíbí, je v podstatě totéž. Jsem vděčný za to, že žiju v prostředí relativní politické svobody a relativního ekonomického blahobytu. Není třeba být intelektuál, aby člověk rozpoznal, že taková konstelace životních podmínek přeje tomu, aby se člověk cítil dobře, mluvíme-li o pocitu vyvěrajícím z nějakého sebeuvědomování a sebenaplňování.

Manifest mladých z Gazy za změnu

7. 1. 2011

Anonymní skupina studentů sepsala dokument vyjadřující jejich frustraci nad násilným tažením Hamasu proti "západní dekadenci", nad destrukcí způsobenou Izraelem a nad politickými hrami Fatahu a OSN. Skupinu lze podpořit mj. na Facebooku.

Do hajzlu s Hamasem! Do hajzlu s Izraelem. Do hajzlu s Fatahem. Do hajzlu s OSN. Do hajzlu s UNRWA! Do hajzlu s USA! My, mladí lidé z Gazy, máme už po krk Izraele, Hamasu, okupace, porušování lidských práv a lhostejnosti mezinárodní komunity!

Krásné je žít

7. 1. 2011 / Milan Kozelka


"Dnes je to přesně dvacet let, co byla nastolena
demokracie a zrušena cenzura. Říkat a psát si může
každý, co chce," říká do mikrofonu prezident Svazu
českých a moravských nakladatelů. "A jak to dál
bude s grantama?" ptá se spisovatel z okresního
města. "Budou, určitě budou. Pokud chcete se svojí
žádostí u komise uspět, doporučuji prozaikům psát
o totalitě a o holocaustu, samozřejmě se neodmítá
sex a fantasy. Básníci by se neměli odchylovat od
přírodní lyriky," nabádá prezident. "Co současnost?"
ptá se prozaik z hlavního města. "Řekl jsem jasně --
sex, totalita, holocaust, fantasy a přírodní lyrika,"
odpovídá důrazně prezident. "Totalita, holocaust,
sex, fantasy! Totalita, holocaust, sex, fantasy!..."
skandují spokojení delegáti XX. sjezdu nezávislých
českých a moravských nakladatelů a spisovatelů.

Český mix

7. 1. 2011 / Milan Kozelka


"Ste idiotský levičáci!" osočuje generace 10. let
nového století (frackové normalizačních zmrdů
70. a 80. let minulého století) generaci 60. a 70.
let minulého století. "Ste kreténský pravičáci!"
osočuje generace 60. a 70. let minulého století
(frackové stalinistických zmrdů 50. let minulého
století) generaci nynějších 10. let nového století.
A tak to vesele pokračuje dál: frackové, zmrdi,
pravičáci, levičáci -- být up to date se nevyplácí.

Soužití

7. 1. 2011 / Milan Kohout


V Beebe
Spadlo z nebe
pět tísíc mrtvých kosů

Jeden mě trefil do hlavy
řekla tlustá žena
a nasoukala se do ohromného automobilu

Země zčernala

Novoroční předsevzetí: předplaťte si Britské listy

31. 12. 2010

Na úvod je třeba říci, že nic není zadarmo. Ani to, že si čtete Britské listy. Několik set korun měsíčně platíte za připojení k internetu, několik tisíc zaplatíte za počítač či software. Proud a vaše další náklady jsou každý rok také stále dražší... Britské listy si velmi váží a děkují všem, kteří je v uplynulém roce finančně podpořili. Díky jim se můžete setkat s Britskými listy i v roce 2011.

Už patnáct let vychází Britské listy jen díky vašim příspěvkům. Za tu dobu se každodenní počet čtenářů zdesateronásobil, množství obsahu, který vydáváme denně, je také desetkrát větší, než tomu bylo v roce 1996, kdy se list osamostatnil. Za těch patnáct let jste se jen dvakrát setkali s vážným technickým výpadkem, který měl za následek nedostupnost listu. Britské listy už také patnáct let dodržují a i nadále chtějí dodržet závazek veřejné bezplatné přístupnosti celého obsahu, nezpoplatnění článků ani archivu. Jejich autoři pro Britské listy píší, fotografují a kreslí také stále zdarma. Dodnes je to více než 56 tisíc článků, na 26 tisíc fotografií, více než 600 karikatur, řada dokumentů a elektronických knih. Měsíčně na provoz Britských listů přispívá ale pouze 200-300 čtenářů. Pokud by ovšem alespoň polovina Vás, každodenních 30 000 čtenářů, si předplatila četbu Britských listů minimálně 10 Kč denně (300 Kč měsíčně či 3600 Kč ročně), což je méně, než dáte za tři cigarety, šálek kávy, kterékoliv české noviny, litr sodovky či tři rohlíky, pomohli byste nám k růstu rozsahu, pestrosti, kvality a atraktivity obsahu, zejména monitorování a překladu zahraničních textů, ale i při vlastní novinářské práci. Zkuste to, protože bez vaší podpory se nezávislý list neobejde. Nekoupíte si tím nic, ale pomůžete.

Věnujte v novém roce minimálně 300 Kč měsíčně listu, který si můžete i nadále zadarmo číst.

Trvalý příkaz směrujte na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500 nebo na PayPal na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako fyzická osoba můžete dar Občanskému sdružení Britské listy použít jako odečitatelnou položku snižující základ vaší daně, pokud je celková hodnota darů v daném roce je vyšší než 2% základu daně nebo činí alespoň 1 000 Kč, maximálně však lze odečíst 10% základu daně. U právnické osoby vzniká nárok na uplatnění daru jako odečitatelné položky, pokud hodnota jednoho daru (nebo všech darů jedné organizaci) činí alespoň 2 000 Kč, maximálně však 5% ze základu daně. Na požádání vám jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení zašleme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Vaše redakce

Arogance a nedotknutelnost vládnoucí elity

7. 1. 2011

Upozorňuji na výroky "Zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky pro oblast komunikace a kultury" Petra Hájka. Jsou projevem neuvěřitelné arogance moci a obrovskou jistotou své pozice. Nejde jen konkrétně o pana Hájka, ten nám však ukazuje celkový obraz, s jakým ta letitá zkušená vládnoucí elita demonstruje svoji nedotknutelnost, píše Karel Stehlík.

Petr Hájek: "Není ten Michálek jehovistou? Ptá se Klausův vicekancléř Hájek" ZDE

Skutečně dobré věci rostou pomalu

7. 1. 2011 / Pavel Urban

Lukáš Matoška srovnává ruský Říjen s československým Listopadem. Respektive "trans-historické spojnice mezi jim odpovídajícími Událostmi". Aby toto srovnání skutečně nebylo ahistorické, je dobré připomenout ještě jednu skutečnost. Listopad v Československu představoval skutečně vystoupení mas -- pod taktovkou elity OF a jen krátce (možná jen týden), ale revoluce v tomto smyslu to byla. Podobně bylo revolucí i svržení cara v Únoru 1917 v Rusku. I když, pravda, revolucí jen v rámci Petrohradu. Naproti tomu uchopení moci bolševiky v Říjnu (listopadu) bylo spíše vojenskopolitickým pučem, k němuž petrohradské masy zůstaly víceméně lhostejné. Tak to ostatně chápali i sami aktéři. Pojem "Říjnová revoluce" se zrodil až o mnoho let později, nikoli bez souvislosti se Stalinovým vzestupem.

Chystá se Čína skupovat evropské dluhy?

7. 1. 2011

Čínský vicepremiér Li je právě na cestě po Evropě, při níž postupně navštěvuje Španělsko, Německo a Velkou Británii. Návštěva vyvolává spekulace, že Čína letos uvažuje o nákupu podstatného podílu obrovského evropského dluhu.

Papež: "Bůh způsobil Velký třesk"

7. 1. 2011

Za složitými vědeckými teoriemi, jako je teorie Velkého třesku, stála ve skutečnosti Boží mysl, a křesťané by měli odmítnout myšlenku, že vesmír vznikl náhodou, řekl včera papež Benedikt XVI. při bohoslužbách v bazilice Svatého Petra v Římě.

Tahle země není ani pro děti

6. 1. 2011 / Anna Čurdová

Jsou problémy pro politiku podstatné (jako třeba korupce, vliv agentury ABL nebo bývalého ministra Langra na Ministerstvo vnitra) , méně podstatné (tunel, který provází státní maturity) a pak existují problémy, které jsou pod rozlišovací schopnost (koho zajímá samoživitelka, je její problém že se rozvedla, koho zajímá nezletilé dítě zmítající se mezi rozvádějícími se rodiči, ono přece nevolí).

Bojujeme proti korupci, šetříme na zaměstnancích bez analýzy dopadů, nezaměstnané považujeme za méněcenné, politiky jsme sice vyměnili, ale ... a bůhví co ještě. Ale podstata některých problémů nám někdy uniká. Nebo ještě lépe: nikoho nezajímá.

Maďarská katastrofa

6. 1. 2011

G.M.Tamás
překlad do češtiny a úvodní komentář Saša Lienau

G.M.Tamás, maďarský filozof, bývalý liberální poslanec a dnes člen vedení malé strany „Zelená maďarská levice“ (Zöld Baloldal), popisuje v článku současný stav v Maďarsku, který je velmi znepokojující. A to zdaleka nejen kvůli mediálnímu zákonu, kterého se ujal i světový tisk a nyní i politická scéna. Zarážející na jeho šokující výpovědi není ani tak chybějící alternativa jako spíše neochota (nebo strach?) pojmenovat stav v Maďarsku přesným pojmem – fašistického nebo k fašismu směřujícího státu. Stačí porovnat některé znaky Orbánovy vláda s nástupem Hitlera k moci v roce 1933...

Šokující je také porovnání s českou pravicí, tou, která je právě u moci. Kdyby dostala moc veškerou, tak by se obrazu maďarské Národní kooperace začala zatraceně podobat, viz Joch a jeho vize – ale vlastně stačí už připravované zákony a parlamentní mlýnské kolo stoosmnáctky.

Světové ceny potravin rekordně stoupají

6. 1. 2011

Index cen potravin, který vypracovává OSN, stoupá už šestý měsíc. Ceny potravin dosahují rekordní výše od r. 1990, kdy se index cen potravin začal zaznamenávat.

Rychle stoupající ceny cukru, obilí a olejnatých semen vedly k tomu, že světové ceny potravin dosáhly v prosince 2010 rekordu. Překročily úroveň r. 2008, kdy vysoké ceny potravin vyvolaly v mnoha zemích světa nepokoje.

Index cen potravin sleduje ceny košíku cereálií, olejnatých semen, mléčných výrobků, masa a cukru.

Profesor Klaus pro přímou volbu prezidenta

6. 1. 2011 / Luděk Prokop

Přestal jsem sledovat pořady jako "Otázky Václavy Moravce" nebo "Nedělní partie na TV Prima". Oba tyto pořady, jsou čím dále víc fádní. Obzvlášť ten s novým moderátorem na Primě. Výjimečně se podívám, když je přítomen bývalý ředitel SFŽP Michálek, vyhozený za zlovolné protikorupční aktivity, nebo třeba Karel Gott.

Zásadně se vyhýbám sledování novoročních projevů prezidentů, abych si zbytečně nekazil vstup do dalšího roku. Víceméně je jedno, čí prezident kdy plkal. Jestli plkal prezident komunistů, anebo plká prezident šejdířů, ziskuchtivců, kořistníků a korupčníků.

Hašek se přiznal, že má za poradkyni Buzkovou

6. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Blíží se sjezd sociální demokracie. Hlavními kandidáty jsou stávající satatutární místopředseda Sobotka a jihomoravský hejtman Hašek. Hašek si ovšem nyní zadělal na problém. Tím, že oživil politickou mrtvolu Petry Buzkové a udělal si zní poradkyni, sice získal teoretickou možnost oslabit Maršovou v čele SDŽ, která hodlá vybudovat do sjezdu ženskou lobby a tvrdě vyjednávat s kandidáty, ale zároveň si proti sobě postavil většinu budoucích sjezdových volitelů z Prahy a nemalou část sociálních demokratů jinde... Hulínský má na Buzkovou, jako na Grossovu spojenkyni nehynoucí vzpomínky, stejně jako většina pražského vedení ČSSD.

Myslím, že Haškovy šance na zvolení předsedou se tímto krokem rapidně snížily.

Whistle versus fízl

6. 1. 2011 / Tomáš Koloc

K poznámce Ivy Haslingerové, která v BL dostala titulek "Nahrávání kolegů je nemravné, nahrávání ve vládě je špionáž" a k reakci šéfredaktora BL na její poznámku bych chtěl zkraje poznamenat, že ve vládě a na dalších exponovaných místech je aktivita zvaná whistleblowing (toto slovo jsem poprvé slyšel v souvislosti s WikiLeaks, ačkoli jsem sám dlouholetý whistleblower; moje metoda je taková, že se dám najmout do práce v určitém oboru a z jeho prostředí pak -- zejména v časopise ČiliChili, ale někdy i v BL či jinde -- zveřejním necenzurovanou reportáž, stejně tak jako z alarmujících prostředí a situací v nichž se ocitnu zcela náhodou) -- zde je tedy whistleblowing zcela namístě.

Pojem fízla existuje jen ve společnostech, jejichž občané považují státní struktury za nepřátelské

6. 1. 2011 / Jan Čulík

Jestliže jsem svědkem toho, že někdo krade veřejný majetek, či soukromý majetek, nebo zneužívá sexuálně malé děti, a mám o tom důkazy, samozřejmě, že to půjdu udat policii. V demokratické společnosti, jejíž struktury považuji za své, pojmu "fízl" nerozumím. Pokud někdo pohrdá tím, že občané upozorní mocenské představitele státu, s jehož strukturami se ztotožňují, protože jsou JEJICH a zastupují JEJICH zájmy, na páchané trestné činy, znamená to, že dotyčný, který udáváním pohrdá, je ODCIZEN od státních struktur a považuje je za nepřátelské.

TO STOJÍ ZA TO:

"Nahrávání kolegů je nemravné, nahrávání ve vládě je špionáž"

6. 1. 2011

Chodit do práce mezi nejbližší spolupracovníky a tajně nahrávat, co kdo v běžném hovoru u kafe plácne, to u mne není statečnost, ale nemorálnost. Jsou to prostě estébácké nemravné způsoby.

Pokud vláda nebude mít klid k práci, tak dříve či později nastane státní bankrot. Podle mne je neuvěřitelné, že se mohlo vůbec stát to, že jakýsi pan Michálek chodil a nahrával rozhovory na ministerstvech, kde mohla být v rozhovorech představitelů státu prozrazena státní tajemství! Vynášení nahrávek a tajných materiálů z prostředí vlády bych nazvala špionáží. A za to, pokud vím, hrozí zatčení na mnoho let.

Ivana Haslingerová ZDE

Pozn. JČ: Autorka netuší, jak důležitou roli hraje v zavedené demokracii role whistleblowera a že je ve slušných demokraciích chráněn zákonem. Ať se podívá třeba do Švédska nebo do Velké Británie.

Od skepse k činu

5. 1. 2011 / Milan Valach

Hrozba masového odchodu lékařů vyděsila vládu. Ministr vyhrožuje vyhlášením stavu ohrožení, neoliberální prezident se stává básníkem a popírá svou tržní víru. Sdělovací prostředky zaplavují čtenáře vlnou demagogie a snaží se vyvolat nepřátelství vůči bouřícím se lékařům. Ostatně takto činí vůči všem stávkujícím, ať již to byli učitelé, státní zaměstnanci či kdokoliv jiný. Tito lidé se neštítí používat jakešovskou metodu vyvolávání závisti zveřejňováním nepravdivých údajů o průměrných platech stávkujících, o jejich všemožných zdánlivých výhodách, které přece my ostatní nemáme. Mnoho zaslepených lidí bez rozhledu se nechá takto zmást.

Nikdy se nepřizpůsobujte!

5. 1. 2011 / Jan Čulík, Milan Kohout

Milan Kohout, Proveď vola světem, volem zůstane. Nakladatelství Petr Štengl, Praha 2010. 190 Kč.

Otevírám životopisná díla, jejichž cílem je "vydat svědectví" o tom, jaký byl život v posledních desetiletích, obyčejně s určitou skepsí. Už je jich příliš mnoho a při jejich četbě většinou dojdeme k závěru, že o všech těch traumatech dvacátého a jednadvacátého století jsme vlastně už někde četli. Velmi příjemně však navzdory tomu překvapilo životopisné svědectví bývalého energického příslušníka české undergroundové kultury sedmdesátých a osmdesátých let, posléze vystěhovalého "disidenta", studenta vysoké umělecké školy a nakonec performačního umělce, provokatéra a amerického univerzitního profesora Milana Kohouta (55). Proč?

Několik poznámek k debatě o marxismu

5. 1. 2011 / Rudolf Převrátil

Čtyři texty zveřejněné nedávno v Britských listech - poznámky Borise Cveka k předchozím článkům Lukáše Matošky a Milana Valacha, pak odpověď Milana Neuberta Cvekovi -- se mohou stát východiskem seriózní diskuse o marxismu, která začíná být velmi aktuální. Neubert zredukoval několik Cvekových otázek na jedinou: je marxismus vědou? Tím ale byla počínající diskuse vtěsnána do příliš úzkého rámce. Uvedenou redukcí se ztrácí ze zřetele něco důležitého.

Záhadná vražda Bushova poradce

5. 1. 2011

Případ vypadá jako vystřižený ze špatné detektivky: Bývalý vysoce postavený činitel Pentagonu byl nalezen mrtev na skládce tři dny poté, co zmizel cestou vlakem z Washingtonu do Wilmingtonu.

Evropané houfně přestupují k islámu

5. 1. 2011

Počet Britů, kteří konvertovali k islámu, se podle nejnovějších odhadů za poslední desetiletí zdvojnásobil. Britští muslimové jsou terčem často kritického zájmu sdělovacích prostředků, daleko více než jakákoliv jiná náboženská komunita. Navzdory často zápornému zobrazování islámu v britské společnosti přestupují k islámskému náboženství ročně tisíce Britů.

Podle odhadů výzkumné společnosti Faith Matters je dosahuje zřejmě počet nedávných britských konvertitů k islámu až 100 000. Každoročně přestupuje v Británii k islámu až 5000 osob.

Izrael podle WikiLeaks plánuje totální válku proti Libanonu a Gaze

5. 1. 2011 / Daniel Veselý

Řada kritiků aktivit WikiLeaks poukazovala na skutečnost, že odtajněné materiály až podezřele nekritizují Izrael. Uvážíme-li ovšem, že diplomatická guerillová válka byla namířena především proti Spojeným státům, to samé se de facto týká i Izraele, který by bez jejich finanční a diplomatické pomoci nemohl existovat, natož masově porušovat lidská práva. Aktuální únik a další dokumenty, o nichž se zmiňuje norský list Aftenposten, odhalují, že během jednání mezi náčelníkem generálního štábu izraelské armády Gabi Aškenazim a delegací amerického Kongresu před více než rokem Aškenazi uvedl, že Izrael na Blízkém východě plánuje novou masivní válku.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní