Wikileaks: Spojené státy uvažovaly o pomstě Evropské unii kvůli odporu vůči geneticky modifikovaným potravinám

3. 1. 2011

Americká diplomatická depeše, prozrazená serverem Wikileaks, doporučuje, aby vláda USA vypracovala seznam zemí, jímž se musejí Spojené státy "pomstít" za jejich odpor proti geneticky modifikovaným potravinám

Americké velvyslanectví v Paříži doporučilo vládě ve Washingtonu, aby zahájila obchodní válku vojenského stylu proti každé členské zemi Evropské unie, která se staví proti prodávání geneticky modifikovaných plodin. Vyplývá to z depeše, zveřejněné serverem Wikileaks.

Na sídlišti

3. 1. 2011 / Jan Těsnohlídek

vracel jsem se z nákupu
v každý ruce igelitka

na sídlišti se potkaly dvě pani
zdravily se
něco si řikaly

pes čuměl na strom na kterym byla veverka
štěkal
vrtěl ocasem

už asi neví co ale
něco v něm je
něco v něm bylo mělo
by bejt

napadlo mě když jsem se na něj díval
podíval se na mě jak
tam stojim s těma igelitkama a

dost možná
ho napadlo to samý

Koalice ODS, TOP09, Věcí veřejných a Václava Klause:

Vláda korupční zodpovědnosti

3. 1. 2011 / Jakub Rolčík

Tak jsme se před Vánocemi dočkali.

Tolikrát šlo vše do ztracena pro nedostatek důkazů a nemožnost prokázat úmysl. Tolikrát byly nahrávky nedokonalé a nic prý nedokazovaly, neboť byly neúplné. Tolikrát nám tvrdili, že jde výhradně o výjimečné výstřelky několika nevýznamných jedinců... Ale nahrávky, které zajistil bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, výmluvně potvrzují to, co většina občanů České republiky tuší nebo dávno ví: Naše vlast je rájem propracované, systematické a stále bezostyšnější korupce a zlodějny.

Václav Havel zesměšňuje člověka, který je za hanebných podmínek vězněn, aniž by byl obviněn z nějakého zločinu

3. 1. 2011 / Daniel Veselý

Václav Havel se v aktuálních OVM vyjádřil i ke kauze WikiLeaks (zhruba od 30. minuty). Vůbec mě nepřekvapilo, že je o ní chabě informován. O to horší a bez nadsázky ohavné bylo jeho vyjádření o Bradley Manningovi – mladém americkém vojákovi, který zřejmě vedle jiných vojenských materiálů serveru WikiLeaks předal videozáznam, na kterém posádka amerického bitevního vrtulníku Apache v Iráku zavraždí tucet civilistů včetně dvou kameramanů z Reuters.

Moravcův prezident - flusanec do tváře veřejnosti

3. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Že redakce publicistiky České televize začala nový rok Otázkami Václava Moravce s Václavem Havlem, je výraz bezradnosti nad tím, že současný prezident Václav Klaus odmítá do studia chodit a ona nemá nikoho, kdo by promlouval moralistickými sentencemi k zástupům. Neví, že lidé po nikom takovém netouží. Že Moravcův rozhovor s "tatíčkem" Havlem televize předtočila a vysílala ze záznamu, je dokladem předkloněné servility. Že ovšem zkušený moderátor Václav Moravec dal svému hostu exkluzivitu, je naprostým profesionálním selháním dramaturgie. Havel se ničím od ostatních hostů dnes neliší. A že jej Moravec oslovoval pane prezidente, ačkoliv OBČAN Havel už dávno prezidentem není, je selháním celé redakce, hraničícím s porušením Kodexu České televize. Tato země nemá dva prezidenty a i když se Václavu Moravcovi ten stávající nemusí líbit, oživovat mrtvoly je Frankensteinova práce.

Česká televize si neuvědomuje, že těmito veskrze symbolickými a arogantními kroky pouze nahrává svým odpůrcům, kteří ji nazývají baštou havlismu, médiem "pravdoláskařů". Ztrácí kredit respektovaného média opravdu veřejné, celospolečenské služby.

Klausův novoroční projev:

Normalizační inženýr zase promluvil

1. 1. 2011 / Jan Čulík

Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat.

Václav Klaus dne 1.1.2011 (promluvil skoro jak Gustáv Husák)

Děsivý je Klausův novoroční projev. Banality se v něm mísí s komunistickým normalizačním žargonem sedmdesátých let.

(Co má výše citovaný Klausův výrok znamenat? Odebere Klaus českým lékařům pasy? :) To asi nepomůže; v EU se dá cestovat i pracovat i na české občanky. Ta zatracená Evropská unie!)

"Chovejte se tržně," říkával Klaus. A dodával, že "trh bez přívlastků vyřeší všechny problémy." Kampak se to podělo teď?

KLAUSŮV PROJEV:

Apel, abychom udrželi zlodějský charakter českého státu

1. 1. 2011 / Boris Cvek

Váš názor na novoroční projev prezidenta Klause sdílím. Já bych jen s tím šetřením (a on nemluví jen o ČR, nýbrž o krizi Evropy a USA) celkem souhlasil za předpokladu, že se bude šetřit především tak, že se zamezí rozkrádání peněz daňových poplatníků toho typu, jaké se málem povedlo nejslušnějšímu politikovi této země Drobilovi a jaké se nejspíše děje i jinde na ministerstvech, kde mají ovšem lojálnější (= zkorumpované, zbabělé) úředníky, než byl šéf SFŽP Michálek, kterého za jeho statečné čelení korupci vyhodil Drobil za podpory premiéra z práce (a tento fakt by měli novináři stále opakovat). Nyní pár upřesnění ke Klausovým slovům, které jste neučinil Vy.

Česká pravice je myšlenkově v... (koncích)

2. 1. 2011 / Michael Volný

Prezidentův projev byl skutečně "husákovský", jak trefně vystihl Jan Čulík. V tomto příměru je ale možné jít ještě dále. Celková společenská situace je v podstatě pokračováním normalizace jinými ekonomickými prostředky. Nutné "uskutečňování reforem", kterému se vše musí podřídit, je úplně stejné jako "budování socialismu", které bylo za mé školní docházky nadřazeno úplně všemu. V jisté chvíli bylo i čtrnáctiletému studentovi gymnázia, kterým jsem byl v roce 1989, naprosto jasné, že vedení KSČ neusiluje o dosažení žádné vize o spravedlivém společenském uspořádání podle učení zbožštělého německého filozofa z devatenáctého století, ale pouze o zoufalé prodlužování vládnutí. Ne jinak je tomu dnes s pravicovým establishmentem, který zoufale bojuje o každý rok u moci a tedy o každou miliardu, kterou může z veřejných peněz přečerpat sám sobě.

V pravé poledne

3. 1. 2011 / Milan Kozelka


"Všechny český noviny sou jen snůšky zbabělejch
keců a servilních sraček!" tříská v pivnici U Pinkasů
Barbora Špotáková pěstí do stolu. "A cos čekala?"
ptá se udiveně Martina Sábliková. "Aspoň trochu
náročnější intelektuální úroveň a nekompromisní
analýzy akutních průserů!" tříská Špotáková dál.
"Tak to si budeš muset přečíst Britský listy," radí
jí Sábliková. "Jasně, přečtu. Hned zejtra v poledne
po tréninku," říká Špotáková a přestává třískat.
Druhý den večer sedí obě šampiónky u stejného
stolu, Špotáková zarytě mlčí, paralyzuje okolí zlým
pohledem. "Co je ti, co se ti stalo?" ptá se opatrně
Sábliková. "Ty Britský listy musej bejt fakt děsně
suprový..." mumlá Špotáková. "Sou, no," souhlasí
Sábliková. "V poledne sem voblítla dvacet trafik
a pět stánků a nikde už je neměli," vrčí Špotáková.

Klaus přece nese přímou odpovědnost za to, čím dnešní ČR je

2. 1. 2011

Přečetl jsem si v klidu projev Václava Klause a nebyl jsem z něj příliš překvapený. Velmi dobrý frázovitý styl, který se dotkl řady palčivých problémů, které občané této země vnímají se znepokojením. Bohužel musím konstatovat několik faktů:

1) Co dělal prezident v uplynulých volebních obdobích pro to, aby tento stav nenastal? ptá se čtenář Michal Horák.

Zúčastněte se celonárodního hlasování o Občanské ústavě

3. 1. 2011 / Tomáš Franke

Vyměnili jsme politiky... a ti se po několika týdnech začali chovat stejně jako ti staří. Samotná výměna politiků nestačí. Je potřeba také změnit i pravidla hry pro politiky. Politik nesmí mít imunitu, musí být za své činy právě tak odpovědný, jako kdokoliv z nás. Doživotní imunitu, tak jako u nás, nemají politici dokonce ani v Rusku, ani v komunistické Číně. To jen naši politici si sami bez nás nastavili českou Ústavu tak, aby nebyli odpovědni za nic a před nikým.

Kohout odchází z NERVu

3. 1. 2011 / Boris Cvek

Myslím, že odchod pravicově orientovaného ekonoma a ekonomického publicisty Pavla Kohouta z Národní ekonomické rady vlády (NERV) kvůli nefunkčnímu systému veřejných zakázek, kdy se podle Kohouta legálně utrácejí miliardy korun daňových poplatníků navíc, je pro Nečasovu vládu další těžký úder. Kohout, krerý je v NERVu koordinátorem skupiny pro veřejné zakázky, zjevně odchází zklamán a současný systém veřejných zakázek přirovnává k "praní špinavých peněz".

Co média čeká a (ne)mine...

3. 1. 2011 / Irena Ryšánková

Tedy, jak koho. Od začátku ledna nás čeká postupně nová podoba České televize, od listopadu, kdy skončí analogové vysílání, čeká všechny televize radikální proměna televizního trhu. O koláč reklamy se porvou namísto tří velkých hráčů více dvě desítky digitálních stanic. Ty velké od těch malých bude dělit už jen tlačítko na ovladači a pozice v EPG.

Čeští muslimové:

Odsuzujeme teroristický útok na naše křesťanské bratry

3. 1. 2011

Jménem Libertas Independent Agency o.s., našich členů a sympatizantů -- muslimů i nemuslimů oznamujeme, že rozhořčeně odsuzujeme teroristický útok na egyptské křesťany v Alexandrii a vyzýváme egyptskou vládu k co nejdůslednějšímu vyšetření a potrestání pachatelů tohoto zrůdného činu.

Immanuel Wallerstein: Konec recese? Kdo komu co namlouvá?

3. 1. 2011 / Immanuel Wallerstein

z angličtiny přeložil Rudolf Převrátil

Média nám říkají, že ekonomická "krize" skončila a že světoekonomika se opět vrátila ke svému normálnímu způsobu růstu a zisku. Le Monde shrnul tento stav mysli 30. prosince tuto v jednom ze svých titulků, jako obvykle brilantním: "Spojené státy chtějí věřit v ekonomický vzestup". Přesný postřeh - "chtějí věřit", a to nejen lidé ve Spojených státech. Ale je to tak doopravdy?

POZNÁMKA NEJEN K NOVÉMU ROKU:

Nechtěli byste se taky stát zachránci života?

3. 1. 2011 / Uwe Ladwig

Hodně věcí je často dost těžkých a o některých novoročních předsevzetích je už předem známo, že jsou nesplnitelná. Stát se ale zachráncem lidského života zase tak těžké není... Ze světových kalendářů vyplývá, že je začátek nového roku, ale samozřejmě jen málokdo ví, že pro mě je dnešek 286. den po transplantaci kmenových buněk. Přežil jsem. Zatím.

Jak udržet lékaře v nemocnicích

Dejte lékařům akcie nemocnic

2. 1. 2011 / Pavel Krejčí

Přes 3800 z cca 16 000 nemocničních lékařů již podepsalo výzvu ťDěkujeme, odcházímeŤ, v níž deklarují připravenost odejít pracovat kvůli nedostatečnému finančnímu ohodnocení po Novém roce do zahraničí. Našim nemocnicím tak hrozí krizové období v podobě uzavírání některých oddělení, píše psycholog Pavel Krejčí.

Zahraniční pojišťovny bývají nespolehlivé

3. 1. 2011

Reaguji na článek pana Daniela "Čechy Čechům! Podle ministra vnitra", kde se píše o povinnosti cizinců uhradit pojistné u české komerční pojišťovny na dva roky dopředu, což jistě může mnoha cizincům způsobit obtíže v podobě velkých výdajů naráz, píše lékař Jan Vachek.

Za dobu svého zaměstnání v nemocnici si však pamatuji mnoho případů, kdy zahraniční pojišťovna odmítla za své pojištěnce - nejčastěji šlo o Ukrajince a Vietnamce - uhradit i nejzákladnější a prokazatelně neodkladnou zdravotní péči.

Kdo se postaví proti nenávisti v Maďarsku?

3. 1. 2011

Všechny strany souhlasily, že by se neměl dělat žádný rozruch, až Viktor Orbán převezme předsednictví Evropské unie, což se stalo 1. ledna. Evropští technokraté dovolí Orbánovi, aby si hrál na velkého státníka na mezinárodním jevišti, pokud je on nechá, aby Brusel řídil Evropu za jeho zády. A Brusel zase ujistil Orbánovu pravicovou stranu Fidesz, že nikdo nebude podrobněji zkoumat, jak Orbán vládne v Maďarsku, píše v deníku Guardian Nick Cohen.

S právným štátom ruskí mocipáni úspešně bojujú

3. 1. 2011 / Egon T. Lánský

Len pred pár dňami som, v súvislosti s novým odsúdením bývalého oligarchu a majiteľa ropného giganta JUKOS Michaila Chodorkovského upozornil ako Rusko zneužíva blahosklonnosť medzinárodných inštitúcií, ktoré mu ochotne poskytujú privilégium členstva, hoci nespĺňa podmienky prijatia. Tie sú inak bez pardónu platné pre všetkých. Moje slová sa potvrdili na Silvestra, keď v Moskve a Petrohrade polícia rozohnala relatívne malé demonštrácie a pozatýkala dokopy vyše 120 účastníkov.

EU možná zruší zbrojní embargo na Čínu

3. 1. 2011

Zbrojní embargo Evropské unie uvalené v roce 1989 na Čínu kvůli masakru na Náměstí nebeského klidu bude patrně začátkem roku zrušeno, informoval s odvoláním na bruselské zdroje blízké komisariátu pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku deník Le Figaro. Ke zrušení embarga na všechny smrtící zbraně údajně "může dojít velice rychle".

Marxismus jako porouchaný mlýnek na společenskovědní teorii

3. 1. 2011 / Milan Neubert

Pokusím se o krátkou odpověď na několik otázek Borise Cveka z jeho přednovoročního článku ("Marxismus jako jednotvárný mlýnek..."), které se pro mne redukují na jedinou "Je marxismus vědou?". Stranou přitom nechávám jednu Cvekovu spíše řečnickou otázku, jak by se Marx vyvíjel, kdyby se narodil dnes. Skutečný Marx prostě začal svou dráhu jako právník a filozof; k přírodním vědám a k ekonomii se přiklonil až následně, když jejich studium a jejich význam pro tvorbu uceleného světonázoru začal považovat za nutné.

Novoroční předsevzetí

3. 1. 2011 / Monika Málová

Bohužel, se tím články v BL jen hemží - "Deník o všem o čem se v České republice příliš nemluví." Stačí se začíst a uvědomit si - vždyť v tom žiju! Pravdivý obraz dneška! A je to tady, červíček zahlodá... Beznaděj, strach, stres a co bude zítra ? Dejme si alespoň malé předsevzetí: Stačí tři články denně - s povzbudivým, kladným, optimistickým námětem - navzdory všemu. Vždyť se dějí i věci o kterých se moc neví, nemluví, a které se podařily, pomohly, povzbudily... Právě v dnešní těžké době je zapotřebí, ještě více pohladit po duši, aby rozum a srdce v těle, získaly zpětnou vazbu, přátelé.

PF 2011

anebo obvyklá formule starořímských a středověkých blahopřání

Q.B.F.F.F.S, QOUD BONUM, FELIX, FAUSTUM,FORTUNATUMQUE SIT -

Kéž je to dobré, šťastné, příznivé a zdárné.

Omar Chajjám (perský básník a filosof)


V tom kruhu nebes, který spíná kolébku i hrob,
nepozná nikdo začátek či konec dob
a nepoví ti také žádný filosof,
odkud jsme přišli a kam až zajdem beze stop.

Čínu s Ruskem spojil první ropovod

3. 1. 2011

Největšího producenta ropy na světě Rusko a největšího světového spotřebitele energie na planetě Čínu spojil první ropovod. První dodávky ze Sibiře do severočínského Ta-čchingu jím začaly podle plánu proudit v sobotu, potvrdily obě země. ...Ruský premiér Vladimir Putin prohlásil, že projekt je zároveň součástí snahy Moskvy diverzifikovat své dodávky a nespoléhat se jen na vývoz do jedné oblasti (myšleno Evropy - pozn. ed.). Výstavba 1000 km dlouhého plynovodu s 72 km v Rusku a 927 km v Číně, začala v loňském roce a bude ročně dopravovat 15 milionů tun ropy z Ruska do Číny v letech 2011 - 2030. Tato "minimální" kapacita se může ještě zvýšit v závislosti na objemu v Rusku vytěžené ropy.

Novinky: Čínu s Ruskem spojil první ropovodZDE

Xihuanet: China-Russia oil pipeline officially starts operations ZDE
BBC: Russia-China oil pipeline opens ZDE

Ukrajinští nacionalisté uctívali Banderu

2. 1. 2011

ŠOK│ Organizace ukrajinských opozičních nacionalistických sdružení "Svoboda" uspořádala smuteční pochod na počest 102. výročí narození vůdce Stepana Bandery. Místopředseda "Svoboda" Andrey Mohnik v projevu řekl: "Ukrajinský národ - ať mrtví, živí, nebo nenarození - je věčný. Naše vítězství je jisté. Protože jsme měli tak slavné muže, jako Ivan Mazepa, předchůdce Bandery ... Banderovo jméno nám dává víru a sílu bojovat za to být vážným hráčem v geopolitické oblasti."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2010

4. 12. 2010

V listopadu 2010 přispělo finančně na Britské listy 215 osob celkovou částkou 44512.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.11. 2010 částku 54 681.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní