Kompromis s póvlem...

27. 1. 2011 / Ladislav Žák

Nemohu se ubránit tomu dojmu, že jakýkoliv kompromis lékařů s politiky je kompromisem lidí, kteří jsou odborníky s vysokou odpovědností, která se každého z nás bezprostředně dotýká, s lidským póvlem, který jsme sice s určitou nadějí zvolili, ale který prokázal, že ho zajímá jen to, kdo sleduje politiky na Praze 11, kdo bude kašparem s titulem policejní president, nebo jaké nesmysly budou v zastíracím pláštíku, který bude legitimovat korupci nové garnitury...

BRITÁNIE:

Pět osob zatčeno kvůli Wikileaks

27. 1. 2011

Pět osob z Velké Británie bylo ve čtvrtek zatčeno v souvislosti s prosincovými hackerskými útoky skupiny Anonymous, které dočasně ochromily servery firem MasterCard, Visa a PayPal, poté, co tyto firmy zrušily své finanční služby serveru Wikileaks.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americká uvědomělost -- možný vzor našich poslanců ( ale i senátorů)? Kéž by!

27. 1. 2011 / Jiří Baťa

Občas se k nám ze světa donesou tu dobré, tu špatné, nebo zajímavé ale také kuriózní zprávy a zvěsti. Vzpomínám, že někdy zhruba před rokem proběhla v mediích zpráva, že jistý americký miliardář se z 90 % zřekl svého majetku ve prospěch jisté nadace. Podobnou nezvyklou věc udělali bohatí němečtí podnikatelé, když vyhlásili, že se na dobu tří let vzdávají svých příjmů na posílení státního rozpočtu, aby tak na oplátku kompenzovali dotace, které do nich stát v minulosti vložil.

Na které planetě žije nový policejní prezident?

27. 1. 2011 / Boris Cvek

Předsevzetí nového policejního prezidenta, že z ČR udělá nejbezpečnější místo v Evropě, klade velký otazník nad jeho duševní schopnosti. Proč by proboha měla být zrovna ČR nejbezpečnější místo v Evropě? Copak bezpečnost závisí jenom na policii? Máme sice větší počet policistů na jednoho obyvatele než Rakousko, ale bezpečnější určitě nejsme.

George Soros kritizoval britského premiéra kvůli škrtům:

"Změňte politiku, nebo vyvoláte recesi"

26. 1. 2011

Zvyšování daní se škrty ve státním rozpočtu vyvolá hospodářskou recesi, varoval maďarský finančník na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Mezinárodní spekulant George Soros varoval ve středu večer britského premiéra Davida Camerona, že britská vláda znovu vyvolá hospodářskou recesi, pokud nepozmění svůj tvrdý program škrtů.

Obamovo poselství o stavu Unie: USA čelí podobné výzvě, jako v roce 1957

26. 1. 2011

Výroční poselství o stavu Unie přednášené před společným zasedáním obou komor Kongresu a nejvyššího soudu se neslo ve znamení varování, ale i optimismu. Prezident Obama hovořil o hrozbě americké ekonomické moci a globálnímu vlivu kvůli vzestupu Číny a vyzval Republikány, aby upustili od požadavků na rozsáhlé rozpočtové škrty a podpořili největší vládní investiční program od doby, kdy Spojené státy soupeřily v kosmonautice s někdejším SSSR.

Poslední bitva vzplála

27. 1. 2011 / Milan Kozelka

Na Václavském náměstí v Praze celý den
demonstruje 350 000 čtenářů, domáhají
se velkorysého navýšení státních dotací
na současnou českou poezii. Šéfredaktoři
literárních časopisů vyhrožují protestním
sebeupálením, nazí recenzenti vyčkávají
s břitvami na tepnách, tři tisíce předních
českých básníků se opásalo výbušninami,
připraveni vyhodit se kolektivně do luftu.
Vše monitoruje generální ředitel Českých
drah se svými šesti náměstky, záštitu nad
oprávněnými požadavky čtenářů převzali
fotbalisté Sparty Praha. Dvě hodiny před
půlnocí se situace vyostřuje, svatý Václav
seskakuje z koně, sedá do taxíku a odjíždí
na strategické jednání s Blanickými rytíři.

Tak do toho, superholky!

27. 1. 2011

Barbara Dribbusch, TAZ, Berlin

Tak teď už i ministryně pro rodinu... To se stát prostě muselo: s (ještě) malým břichem kráčí Kristina Schröder parlamentní budovou. V médiích se pod článkem o ní objevují fotografie dalších političek, kterým se také měly narodit děti a které kvůli tomu nezmizely z veřejného zorného pole: generální tajemnice SPD Andrea Nahles, francouzská bývalá ministryně Rachida Dati, španělská ministryně obrany Carmen Chacón, evropská poslankyně za FDP Silvana Koch-Mehrin.

Zahraniční vysílání BBC přijde v důsledku škrtů o 30 milionů posluchačů

27. 1. 2011

Britská vláda byla obviněna, že poškodila pověst Británie v zahraničí tím, že vnutila zahraničnímu vysílání BBC škrty ve výši 16 procent. Bude vyhozeno 650 novinářů. Šéf globálního zpravodajství BBC Peter Horrocks varoval, že lidé, kteří poslouchají zahraniční vysílání BBC, s Británií obchodují. "Vysvětlili jsme vládě, jaký dopad bude mít toto rozhodnutí," dodal.

Malá glosa k Obamově Zprávě o stavu unie

27. 1. 2011 / Daniel Veselý

"Dnes navrhuji, abychom počínaje tímto rokem zmrazili každoroční výdaje na domácí programy na dalších pět let," pronesl americký prezident Barack Obama ve své letošní Zprávě o stavu unie. Zmražení se navzdory přetrvávajícím potížím v ekonomice Spojených států ale netýká výdajů na zbrojení a na vedení dvou válek v zámoří, přestože více než polovina veřejných výdajů je vynakládána právě na tyto účely. Zde se prostě škrtat nebude.

Studenti neumějí vyhodnocovat důležitost informací

27. 1. 2011

Rád bych doplnil výborný článek BL Další uvažování o tom, jak učit. Domnívám se, že nesoustředěnost nebo spíše snížená schopnost soustředit se delší chvíli na jedno téma je u studentů středních, ale i vysokých škol dána více faktory, tedy nejen internetem. Jde především o to, že spolu s lavinami informací se na internetu ani nikde jinde nešíří klíče k hodnocení jejich důležitosti, napsal čtenář Petr Kucharčík.

Zvací dopis (č.2)

26. 1. 2011 / Miloslav Štěrba

Vaše blahorodí, naši vzácní slovanští bratři a sestry v Ruské federaci (zvláště lékaři),

obracím se vás s naléhavou výzvou o pomoc! Nejdříve se omlouvám za chování některých svých spoluobčanů, kteří v pomýlenosti nedokázali přijmout vaši internacionální pomoc v roce 1968. Čas však pohnul oponou, a dnes jsme znovu ohroženi - na zdraví a životech.

Operní pěvkyně Naděžda Kniplová odmítla cenu Thálie

26. 1. 2011 / Nikola Slabáková

Naděžda Kniplová, světově proslulá česká operní pěvkyně, odmítla přijmout navrženou cenu Thálie za celoživotní mistrovství, na níž byla pro tento rok nominována. K tomuto rozhodnutí vedly prof. Kniplovou tyto skutečnosti: "Na toto ocenění jsem měla být navržena mezi prvními, tj. v rámci skupiny národních umělců. Dalším důvodem byl odmítavý postoj jedné členky odborné poroty vůči mojí osobě. V této době je toto ocenění pro mě milodarem a já jsem milodary v životě nikdy nepřijímala."

Další uvažování o tom, jak učit

26. 1. 2011 / Jan Čulík, Miroslav Čapek

1) Zaujetí studentů: souhlasím, funguje to, dělám to. Velmi se mi osvědčily fotografie či krátká videa, které studenta uvádí do děje. Někdy též kladu na úvod otázky, které se pak snažíme společně během hodiny vyřešit, ale to nefunguje vždy, protože to od studentského intelektu vyžaduje aktivnější úsilí než jen pasivní sledování videa.

Co je velmi obtížné je udržení pozornosti po delší úsek. Studenti jsou dnes NEUVĚŘITELNĚ zformováni INTERNETEM. Je to fenomén, který podle mého není vůbec dostatečně prozkoumán, i když nějaké studie jsem už na toto téma četl.

Exekuce -- kde jsou skutečné problémy

26. 1. 2011 / Helena Svatošová

Je namístě, aby IuRe, jako organizace, která se nešvary a nezákonnostmi při exekucích zabývá již pět let, vyjádřilo v aktuální, a bohužel často hysterické, diskusi o exekucích (s výjimkami jako mj. velmi rozumně postavený příspěvek dr. Křečka). Že máme k věci co říct, snad svědčí to, že naši analýzu problémů u exekucí citoval Ústavní soud ve svém plenárním nálezu, zabývali jsme se desítkami kauz exekutorské svévole (a co je horší -- nevůlí nezákonnosti napravit), přes desítku připomínek jsme dlouhodobým úsilím v legislativním procesu nakonec vtělili do dvou novel exekučního řádu a právní úprava tak došla - i díky dalším změnám - během minulých dvou let změny k lepšímu.

"A na co to těm děckám bude?" -- úvaha o výuce cizích jazyků

26. 1. 2011

Dovolím si ještě jednu poznámku týkající se dnešního školského a vzdělávacího (často nejde o totéž) systému, ke které mě přiměl článek kolegy Štěrby a nedávné články o prachbídné úrovni jazykových znalostí našich studentů. Nedávno jsem seděl s několika kolegyněmi ve školní jídelně našeho gymnázia a diskutovali jsme nad tématem výuky jazyků, napsal čtenář Michal Jánský.

Šalda o Česku

26. 1. 2011 / F. X. Šalda

Kdyby žil dnes F.X. Šalda, jistě by neponechal bez povšimnutí dění politické a jeho odraz v tisku, či, jak dnes říkáme, v médiích. V roce 1930 komentoval Šalda ve svém Zápisníku tzv. Dvořákovu aféru. MUDr. Arnošt Dvořák, dramatik a vojenský lékař byl obviněn, že uznal jako lékař neschopnými vojenské služby 4 brance, a to neoprávněně. Obhajován u soudu JUDr. Kamilem Reslerem, byl při procesu osvobozen. Šalda k tomu pod nadpisem "Demokracie a úcta k osobě občanově", píše František Řezáč:

Budeme všichni obchodovat s energií?

26. 1. 2011 / Tomáš Hyjánek

Ekologické organizace v Česku nedávnou nekritickou podporou solárních dotací nesmírně zproblematizovala budoucí nutnou společenskou debatu o energetické otázce. Základní problém vidím v tom, že způsob realizace dotací společnost rozdělil na dvě ostře protikladné skupiny: Na jedné straně producenti dotované energie ( a další napojené firmy, v to počítaje advokátní kanceláře), na druhé straně všichni spotřebitelé. Zájmy těchto dvou skupin jsou v naprostém protikladu -- jde o typickou hru s nulovým součtem. Dotovaní producenti se snaží dodat maximum energie za dotované ceny, bez ohledu na její okamžitou potřebu. Spotřebitelé platí v konečném ohledu vždy -- ať už obnovitelnou energii spotřebují, či nikoliv.

Koutek reklamní tuposti 9 -- Na na na

26. 1. 2011 / Štefan Švec

Předložka "na" je běžnou součástí češtiny, jenom je jaksi nečekaně progresivní a vyskakuje leckde, kde bychom to nečekali. Tak už nějaký čas bydlíme "na Praze 8", zboží si můžeme vyzvednout "na prodejně", případně dokonce koupit "na e-shopu", a jak to tak vypadá, brzo budou věci i "na pronájem" místo "k pronájmu". I když někteří pronajímatelé si tím ještě nejsou úplně jistí... (Za námět a fotografii s pronájmy děkujeme Jiřímu Nermuťovi).

Vláda v otevřené společnosti

25. 1. 2011 / Egon T. Lánský

Taková vláda by měla splňovat určité požadavky. Vedle zákonů zmíněné společnosti jsou to určité dobrovolně přijaté závazky vůči voličům a jejich požadavkům zahrnující také vztahy uvnitř vlády. Tyto závazky a požadavky mohou, ale nemusejí být formulovány veřejně známým programovým prohlášením, v případě vlády koaliční také koaliční smlouvou. Od pádu totality existovala v Česku po krátkou dobu jedna nepříliš významná strana, která začala razit heslo: "Normální je nelhat". Pro onu stranu to asi nejlepší nebylo, krátce poté, co se zmíněným heslem na veřejnost přišla, sama zanikla. Třeba to pro ČR její vládu, či občany, normální nebylo, nebo byla normalita tehdy v ČR nevítaná. A jak je to dnes?

(Autor je bývalý místopředseda vlády ČR)

Pondělní chaos na pražském Masarykově nádraží

25. 1. 2011 / Oldřich Adamec

V mé dětské paměti nádraží, tehdy se nazývalo Praha-Střed, ale lid pražský mu stejně říkal Masaryčka, bylo přívětivé místo. Byla tam velká vytápěná čekárna, místnost pro kojící matky s přebalovacím pultem, restaurace a okénka s občerstvením. Dodnes se mi sbíhají sliny, když si vzpomenu na výborné bramboráky a k tomu limonáda v pytlíku s brčkem. Ó, to byla pochoutka. Vchod byl z Hybernské, proti tramvajové zastávce. Protože v té době nebyli žádní bezdomovci, byly všude lavičky a teplo.

PITVA MEDIÁLNÍ MANIPULACE

Mediální pasáci II: "Důvod? Kvalita práce!"

25. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Dalšími pasáky novinářů, včetně těch z médií veřejné služby, je PR agentura Focus Agency, která "aktivně pracuje s novináři, poskytuje informace formou tiskových zpráv, redakčních článků, zajišťuje odborníky pro vyjádření a zastřešení témat - rozhovorů, komentářů, citací na dané téma." Nejdůležitější je znalost mediálního prostředí, fungování a práce redakcí. Díky dlouhodobé spolupráci této agentury s médii a zkušenostem jejich PR manažerů se na ně "můžete s důvěrou obrátit". Stejně jako se na ně obrátil výrobce acylpyrinu, zajisté nadšen jejich sloganem "Důvod? Kvalita práce!"...

Míchejte a nepřestávejte!

25. 1. 2011

Aby zabránili chemické explozi nebo řetězové reakci, technici plánují použít v zařízení v Hanfordu ve státě Washington "pulzní tryskové promíchávače". Jen tak prý lze předejít hromadění nebezpečného vodíku či ještě nebezpečnější akumulaci plutonia. Něco podobného však nebylo nikdy v praxi testováno - ani ve srovnatelném měřítku, ani u podobné kombinace nebezpečných látek.

POZVÁNKA

Diskuse: Reformy a my - jaké máme šance?

25. 1. 2011

Úterý 25. ledna od 19.00 hodin, Cross Club, Praha.

Dotknou se nás všech - studujících, pracujících, nezaměstnaných i seniorů. O dopadu vládních opatření na naše peněženky se píše, jak nám ale zhorší podmínky i v politickém smyslu? Proč k nim dochází, proč na ně nejsou kroky odborů a postoje levicových občanských iniciativ adekvátní odpovědí a jaké možnosti dává současná situace nám samotným?

Půjdou nemocnice cestou vodáren?

25. 1. 2011 / Ivo Bubeník

Před více než deseti lety přišla do ČR francouzská firma Vivendi (nyní Veolia), aby získala za hubičku co nejvíce vodárenského majetku. Tehdy se bojovalo o každou akcii, které vlastnily vesnice a města. Díky náhončím a úplatkům spadlo Veolii do klína několik společností v různých částech země, ale i Pražská vodárenská. Francouzská firma Veolia vlastní v Čechách a na Moravě značný kapitál, který jen jí přináší docela slušný zisk na rozdíl od občanů, kterým vzrostla cena vody do závratných výšek a ještě poroste.

Proč házet perly sviním aneb co je možné ve škole

25. 1. 2011 / Miloslav Štěrba

< Kniha o cestách zlínských studentů gymnázia

Kdysi jsem učil na gymnáziu, podobně jako aktuální diskutující v BL. Něco pamatuji, na něco se snažím léta zapomenout. Protože jsem určitě nepatřil k ozdobám školství, jak před 89. rokem, na což jsem hrdý, tak i po 89., kdy jsem však už neměl dostatek času a klidu na slušnou pedagogickou činnost.

Objem britské ekonomiky koncem roku 2010 poklesl o šokujícího 0,5 procenta

25. 1. 2011

V posledním čtvrtletí roku 2010 poklesl objem britského hospodářství o 0,5 procenta. Podle britského statistického úřadu to bylo prý do značné míry způsobeno tím, že neočekávaně napadl sníh. Bez zimního počasí by zřejmě britská ekonomika v posledním čtvrtletí r. 2010 ani nevzrostla, ani nepoklesla.

V nynějí situaci hrozí, že britské hospodářství znovu upadne do hluboké recese.

Drastický pokles objemu ekonomiky koncem roku 2010, ruku v ruce s inflací, která v prosinci dosáhla 3,7 procent, vyvolává novou kritiku vládního programu škrtů.

Spolupráce je dobrou evoluční strategií

25. 1. 2011 / Boris Cvek

Jak už jsem psal dříve v Britských listech, evoluce člověka je do značné míry evolucí kulturní: můžete mít "špatné geny", které by vám neumožnily přežít ve volné přírodě, leč v lidské společnosti přežijete a třeba právě vaše pro přežití v divočině "špatné geny" se ukáží "dobrými" pro vaši kreativitu a invenci, čili např. objevíte nějakou technologickou inovaci, léčivo atd., které pomohou přežít celému lidstvu, ba dokonce umožní lidstvu "ovládnout planetu".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní