Česko je klientelistický, ne demokratický stát

20. 1. 2011 / Michael Kroh

17.1. jsem se jako mnozí levicoví intelektuálové zúčastnil prvního semináře středolevého think tanku CESTA. Musím s jistou dávkou uspokojení konstatovat, že to byl nadějný začátek. Velký zájem veřejnosti, kvalitní panel, mnoho podnětných myšlenek -- to vše patří k nesporným kladům pondělního podvečera. Nebylo cílem organizátorů vyřešit vše, co se dnes okolo problematiky sociálního státu odehrává v teorii i praxi. Šlo spíše o otevření široké diskuse a tímto článkem bych do ní chtěl přispět.

Učení musí být mučení?

20. 1. 2011 / Jan Čulík

Fascinuje mě, a vlastně mě i docela šokuje, jak úporně přeživají mezi některými českými pedagogy představy, které pedagogika opustila tak před sto lety - a o jejichž pošetilosti se přesvědčí každý, kdo kdy učil:

Nářky nad PISA -- pokolikáté?

20. 1. 2011 / Michal Giboda

Nečekej výrazný pokrok vylepšováním toho, co již bylo vymyšleno, ale vyhledávej, co je třeba ještě udělat.

Pokolikáté už naříkáme nad kvalitou našeho vzdělávacího systému a pokolikáté nový ministr školství hledá řešení? A řada dalších institucí, jež mají v záhlaví slovo vzdělávání... Výsledkem je konstatování, že systém je nefunkční, poněvadž kvalita vědomostí a znalostí je horší a horší (kvantita se neměří). Jana Palečková z Ústavu pro informace ve vzdělávání v časopise Respekt (3. -- 9. ledna 2011) přiznává, že v testu PISA (OECD Programme for International Student Assessment) čeští žáci skončili ve čtenářské gramotnosti na osmém místě od konce mezi 34 zeměmi OECD (The Organisation for European Economic Cooperation). Bohužel se propadáme, místo abychom se posouvali výš a zúročovali všechny reformy, jež Ministerstvo školství a řada dalších pedagogických ústavů navrhla.

O škole potřetí, protože nestačí problémy znát

20. 1. 2011 / Miloš Dokulil

Jako nestačí něco nadiktovat k tomu, aby z toho byl automaticky funkčně nosný poznatek, obdobně nestačí opakovaně psát o týchž problémech našeho školství, aby některé přístupy k práci ve třídách byly korigovány. Na to nestačily ani víc jak stoleté zkušenosti z různých didaktik a metodik. Ani možnosti spojené s novými prostředky elektronicky zprostředkovávané informace nejsou zřejmě vždycky dost po ruce, aby doplnily (nikoli nahradily!) zcela nepostradatelnou práci učitelek a učitelů s žáky. Osobní kontakt vyučujícího s žáky při prezentaci učiva není všude optimální. Je v našem společném zájmu tohle aktivně, v součinnosti přímo se školami, změnit (i když je to nemálo delikátní).

5th CRCEES Postgraduate Research Methodology Summer School

Politics of Language: Approaches to Nations, Communities and Cultures in Contemporary Central Europe

20. 1. 2011

New York University, Prague, Monday 11th -- Wednesday 20th July 2011

Centre for Russian, Central and East European Studies (CRCEES), UK New York University, Prague, Czech Republic

The 2011 CRCEES Summer School is open to research and taught postgraduate students from UK and overseas CRCEES partners whose research interests fall within the remit of the summer school programme. CRCEES will pay the full costs of registration, accommodation and excursions for students from its partner institutions, and will also provide funding towards their travel costs. Participants will be expected to pay for their own meals (lunch and dinner), unless otherwise indicated in the programme.

■ ■ ■

20. 1. 2011 / Filip Špecián


Ve snu byla třpytivá báseň
a snem bylo nebe.
Uslintaný kolečko se vpíjelo do labutího nitra.
Bílého a bez vnitřností.
Oči se schovaly do těla
a tělo se proměnilo v pevnost.
Klíče nikdo neměl.

Jak malej kluk

20. 1. 2011 / Oldřich Průša

Motto: 1. expozice, 2. kolize, 3. krize, 4. peripetie, 5. katastrofa

tragédie podle Aristotela

Hudlař: kdo neuměle nebo nedbale provádí nějakou práci, břídil, packal, fušer.

Divadlo okolo pátrání po novém policejním prezidentovi není možná za všechny prachy, ale rozhodně není zadarmo. Nabízí koukačku za kačku. Trvá už dlouho a je tak blbá, až se nezúčastnění popadají za břicho. Dejme tomu, že smíchy.

Spravedlivé penze

20. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Rok 2050 byl rokem zásadní změny reformy penzí. Už je to docela dávno. Ukázalo se nyní, že to bylo správné a nadčasové rozhodnutí. Jinak by totiž nebylo možné udržet dnešní stárnoucí populaci ve slušném životním standardu. Nyní běží rok 2150. Zahlceni novými přístroji a přesyceni informačními kanály, lidé dnes přestávají rozlišovat mezi realitou a fikcí, někteří si už ani nedají tu práci, aby se zeptali jiného člověka, jestli náhodou nemají tu čest hovořit s robotem.

Vzájemná náruč Čína -- USA?

20. 1. 2011 / Miloš Dokulil

Současná návštěva čínského prezidenta Hua v USA je nepochybně důležitým počinem, nejen na diplomatickém, ne-li čistě politickém poli. Kdekdo očekává, že se určitě bude hovořit na nejvyšší úrovni zvláště o ekonomických otázkách. Mnozí touží, aby předmětem jednání byly také (aspoň "nepřímo") otázky lidských práv v Číně. Je nutné dodat, že ve 20. století ještě na jeho konci americké časopisy shodně psaly, že to bylo "americké" století.

K ropnému zlomu ještě nedošlo? Omezení Hubbertova modelu

20. 1. 2011

Pokud se světová produkce bude chovat jako ropa v USA, brzy začne klesat. Pokud se namísto toho bude chovat jako zemní plyn v USA, může se dlouho udržovat na stávající úrovni, možná i desítky let.

KD│ Hubbertův model říká, že produkce ropy v přiměřeně velké oblasti by měla sledovat křivku ve tvaru zvonu. Když je model aplikován na celosvětovou produkci ropy, maximální úroveň produkce se nazývá "ropný zlom" (peak oil). Za důsledek toho, zda jste na jedné či na druhé straně křivky, se obvykle považují tučné a hubené krávy. Často bylo předpovídáno, že k ropnému zlomu dojde v první dekádě 21. století, nicméně do této chvíle nevidíme dobře definovaný zlom, ale spíše stagnaci, která trvá od roku 2004. Tento článek zkoumá situaci a tvrdí, že Hubbertův model, tak jako všechny modely, je validní pouze za určitých specifických podmínek. Zvláště pak tvrdí, že můžeme očekávat, že stagnace potrvá tak dlouho, dokud ekonomika dokáže do těžby ropy transferovat zdroje z jiných průmyslových sektorů, napsal Ugo Bardi na serveru The Oil Drum.

Tucson, Juarez a kontrola útočných zbraní

20. 1. 2011

KD│ Samonabíjecí pistole Glock 19, z jejíhož použití při svém běsnění v arizonském Tucsonu je obviněn Jared Loughner, je podle stránky společnosti Glock "kvůli zmenšeným rozměrům ideální pro všestranné použití" a "vhodná ke skrytému nošení". Stránka pokračuje: "Zásobníky kompaktních a subkompaktních modelů pistole Glock mohou být nabity přesvědčivým počtem nábojů," od standardních 15 až po 33. Střelec byl schopen zabít a zranit v tom rozsahu, v jakém to udělal, s šesti mrtvými a třinácti zraněnými, protože měl samonabíjecí skrytou zbraň, včetně "prodlouženého zásobníku". Snažil se prodloužený zásobník vyměnit za jiný, když mu ho statečná neozbrojená žena vyrazila z ruky, napsala Amy Goodmanová.

New York Review of Books:

Britské univerzity v ohrožení

19. 1. 2011

Britské univerzity jsou ohroženy systémem státní kontroly, který likviduje to jediné, v čem spočívá jejich světoznámá pověst: vysokou úroveň jejich vědecké a pedagogické práce, píše v časopise New York Review of Books v obsáhlém článku Simon Head. Teorie a praxe, která je zdrojem tohoto útoku na britské univerzity, je většinou amerického původu. Vymyslely je americké školy pro podnikání a firmy zabývající se poradenstvím managementu. Tyto teorie a praxe jsou často hluboce zakořeněné v informační technologii, kterou firmy jako IBM, Oracle a SAP prodávají britské vládě a britské státní byrokracii. Tato aliance mezi veřejným a soukromým sektorem se stala vážnou hrozbou akademické svobodě ve Velké Británii a je varováním i pro americké univerzity, jak mohou být i svobody amerických univerzit ohroženy.

Koutek reklamní tuposti 5

Šrouby do dětských hlav

20. 1. 2011 / Štefan Švec

Ošklivě vyvedená hvězda z čokolád Orion zdobí zeď dětského koutku v nákupním Centru Černý most v Praze. Opravdu má výrobce cukrovinek potřebu špinit mozky tříletých dětí podobně šerednou napodobeninou svého loga, která předstírá, že je postavičkou, zvířátkem, nebo bůhvíčím, co má obličej?

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady reklamy, kde neschopnost jejich tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Český rasismus

19. 1. 2011 / Milan Valach

Ve společnosti roste nespokojenost. Systém selhává a doplácíme na to nejvíce my, prostí občané. Postupně si začínáme uvědomovat, že změna je nutná. Ta ale nepřijde sama od sebe.

Na stejné lodi

20. 1. 2011 / Milan Kozelka


V pražské kavárně Louvre
vystavuje Mahátmá Gándhí
digitální fotky z dovolené
v Karibiku. Výstavu zahajuje
Matka Tereza, mezi hosty
figurují čelní představitelé
české politické scény, špičky
českého byznysu a šéfové
nejsledovanějších médií.
"Když se chce, tak to jde!"
poplácává Mahátmu po
vychrtlých plecích prezident
Klaus. "Důležité je chtít,"
souhlasí Mahátmá. "Matko,
co je nového v Kalkatě?"
ptá se Terezy Roman Joch.
"Právě jsme otevřeli nový
Občanský institut řeholní
prosperity," sděluje Tereza.
"Když se chce, tak to jde!"
drtí jí Joch kostnatou ruku.
"Důležité je chtít," souhlasí
Matka Tereza z Kalkaty.

Exekutorský zákon v Kalifornii:

Nesmějí se vymáhat poplatky nad dlužnou částku

19. 1. 2011

Je nezákonné, aby exekutor vymáhal jakoukoliv částku (včetné úroků, poplatků, honorářů či nákladů, nad původní dluh, pokud taková částka není (a) výslovně schválena dohodou mezi dlužníkem a původním věřitelem, anebo (b) pokud není vyslovně povolena zákonem. Pokusy vymáhat "úroky", "poplatky za vymáhání", "poplatky za právníka" či jiné poplatky, částky či pokuty, jsou porušením zákona, pokud takový poplatek není výslovně schválen zákonem či předem podepsanou platnou dohodou mezi dlužníkem či věřitelem. Je také porušením zákona nepravdivě prezentovat pověst dlužníka, částku či jeho právní postavení. Například je porušením zákona vymáhat dluh, který je příliš starý a je proto už nevymahatelný.

Následující poplatky jsou někdy vymáhány od dlužníků v případech, kdy pro to neeexistuje legální či věcné oprávnění:

Zříďme účet na mezinárodní právní analýzu české exekutorské právní problematiky

20. 1. 2011

Moc, opravdu moc, bych se přimlouval za zřízení onoho účtu o kterém se v blistech psalo v souvislosti s potřebou právnicky analyzovat situaci spojenou s výkladem exetutorského práva a jeho zneužíváním.

Jsem starší a navíc těžce invalidní, dluhy nemám, ale když vidím kolem sebe tolik " právních" řešení zadluženosti, rád poskytnu nějakou tu korunu na tento účel.

Je-li nějaký takový účet, moje peníze budou směřovat tam. Do budoucna počítejte i s nějakou malou čáskou i na provoz Britských listů.

Sice se stydím, že to bude čáska malá, ale jinak to bohužel nejde. Mějte se hezky a buďte stateční, držte se protože jste pro mnohé jedním z mála pravdivých informačních zdrojů, píše nám Vlasta Lipert ze Záluží.

Otevře nejvyšší státní zástupce odložené případy policejní brutality?

20. 1. 2011

tisková zpráva Ligy lidských práv

Přestože čtyřiapadesátiletý Vladimír Kummer vyvázl po pobytu na policejní cele v Aši loni v květnu jen s lehčími zraněními, podal na policisty trestní oznámení a očekával, že věc bude řádně prošetřena. Inspekce policie však po důkazech raději nepátrala a případ odložila. Také podle Okresního státního zastupitelství Plzeň-město vše proběhlo v souladu se zákonem. Liga lidských práv, která pana Kummera zastupuje, nyní žádá nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby případ znovu otevřel.

"Výuka" literatury na krnovském gymnáziu

19. 1. 2011 / Boris Cvek

Martin Pokorný píše:

Nejvýraznější osobní zkušenost s "diktováním" mám ze střední školy z hodin literatury. Asi hodně lidí je na tom podobně... Ten žil tam a věřil v to a v to, ten byl homosexuál a ten taky, ten udělal sebevraždu, ale napsal tohle o tomhle. Při zkoušení pak byla vyžadována odpověď: Ten žil tam a věřil v to a v to, ten byl homosexuál a ten taky, ten udělal sebevraždu, ale napsal tohle o tomhle.

Výuka literatury na krnovském gymnáziu, jak jsem ji zažil já, probíhala následujícím způsobem. "Profesorka" nám řekla, ať si vytáhneme učebnice, tužku a pravítko.

Naivní představa že "škola by měla předávat vědomosti"

19. 1. 2011 / Boris Cvek

Způsob uvažování Jany Karvaiové se ukazuje v této naivní větě: "Škola by především měla předávat vědomosti."

Takové pojetí školy je v Česku naprosto běžné a vede jen k biflování a - co hůře - k přesvědčení, že znalosti vhodné k řešení kvízů a křížovek jsou vzděláním.

Děti to naštěstí většinou neberou vážně a pohrdají bigotností "vědomostmi" nabitých učitelů. Jenže tato rezistence nestačí k tomu, aby se naučily myslet.

Velké problémy českého školství. V myslích lidí

19. 1. 2011 / Jiří Beránek

"Lidé kteří od katedry studentům něco diktují a nutí je, aby si v hodinách něco psali, nejsou učitelé, ale idioti. Potřebou diktovat zastírají, že neumějí učit."
Zlatá slova, takto probíhala téměř veškerá výuka na gymnáziu, kde jsem studoval, a sám jsem si kladl otázku, zda je toto studium a ta budova vlastně škola.

České chyby ve slovenské reklamě

19. 1. 2011

Chcel by som sa ohradiť voči tvrdeniu, že Slováci v Prahe robia reklamu a na Slovensku sa to stať nemôže. U nás na Slovensku je to presne také isté, reklama je spolovice po česky, alebo plná poslovenčených českých slov, ktoré v slovenčine vôbec neexistujú. Asi tu existuje čulá výmena pracovníkov medzi štátmi v oblasti reklamy a prekladov. Malý príklad: česky - "to kolo", po slovensky - "ten bicykel", v texte som našiel - "to bicykel", a to nebola reklama ale kniha pre deti! (nebol to preklep, bolo to tam opakovane asi 5x), píše Jozef Malý.

Nezaměstnanost britských mladistvých dosáhla téměř 1 milionu

19. 1. 2011

Nezaměstnanost mladých lidí v Británii dosáhla rekordní výšky. Vyvolává to obavy, že mladí lidé v Británii by se mohly stát součástí "ztracené generace", která nemůže najít zaměstnání, přestože hospodářská recese skončila před rokem.

Celkový počet nezaměstnaných mladých lidí pod 25 let dosáhl ve čtvrtletí končícím listopadem 2010 počtu 951 000 osob. Znamená to, že v Británii je nyní 20,3 procent mladých lidí bez zaměstnání. Je to nejvyšší počet nezaměstnaných mladiých lidí od doby, kdy se to r. 1992 začalo statisticky zaznamenávat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zkusme diskutovat věcně i o očkování dětí

19. 1. 2011 / David Zahumenský

Štěpán Kotrba se v článku Měla by být striktně vyžadována trestní odpovědnost za šíření nakažlivých chorob  a také v textu Význam a principy očkování z pohledu lékařů, babské řeči a nebezpečná demagogie zastává povinného očkování dětí a tvrdých sankcí pro rodiče, kteří se rozhodnou neočkovat. Oceňuji, že rozvíjí diskusi k závažnému tématu. Svým přístupem ale bohužel  posiluje typicky české schéma nesmiřitelného boje stoupenců a odpůrců povinného očkování. Domnívám se, že daleko více než osočování ze stupidity či demagogie by věci samotné prospěla věcnost. A zejména pohled do zahraničí. Býval to šéfredaktor Britských listů, kdo léta Čechy poučoval o tom, jak je důležité nezamlčovat situaci v demokraciích, které měly možnost vyvíjet se svobodně po delší dobu. Kdy se konečně zbavíme jednostranného přístupu, jenž je postaven na strašení domácími autoritami (s tituly či funkcemi), bez toho, že by byly jakkoli reflektovány výsledky zahraniční diskuze?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní