Havlovy děti -- finále

Celkem jste paní Martině darovali více než 370 000 Kč

17. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Všem šlechetným dárcům, kteří přispěli na pomoc, všem čtenářům Britských listů, zajímajícím se o další osud pani Martiny, bych chtěl oznámit, že jsem v doprovodu manželky v pátek 14. 1. 2011 navštívil paní Martinu na jižní Moravě, abych se pozeptal, jak se nyní cítí a co se jí všechno podařilo. Nejkratší cestou jsem projel autem rovných 101 km.

Pomoc paní Martině je nesmírně zavazující

17. 1. 2011

A zároveň to vypovídá o tom, jak obrovskou mají čtenáři Britských listů sílu. Doufejme, že ji budou ochotni využívat častěji. Ne nutně jen finančně.

Jan Čulík, šéfredaktor

Dnes začala vysílat nová internetová stanice Českého rozhlasu. JAZZ

17. 1. 2011

ŠOK│ Co víc k tomu říct? Snad pogratulovat Českému rozhlasu k ojedinělému počinu v oblasti veřejné služby, k správnému směru technologického vývoje a kultivovanému výběru muziky. Těším se i na plnohodnotné jazzové zpravodajství a publicistiku. O jazzmenech toho moc slyšet nebylo a většina z nich stárne. Podpora jazzové muziky je podpora toho inteligentního a muzikantského, co v populární hudbě je.

ČRo JAZZ

Lidi se nechávají přísliby půjček neuvěřitelně zmást

17. 1. 2011 / Boris Cvek

Můj kamarád nějakou dobu dělal pro "firmu", jež se živila tím, že si nechávala platit za slibování půjček, které pak ale nikdy nezprostředkovala. Když mi líčil ten "byznys" (byla to svého času nejbohatší firma, jež mu dávala zakázky) poprvé, nechtěl jsem věřit tomu, že někdo něco takového může "koupit".

Hyenismus při vymáhání dlužných částek

17. 1. 2011

Zaujaly mě články o zvůli úřadů a firem při t.zv. vymáhání dlužných částek. Sám jsem se stal obětí obdoby, kdy za 300,- Kč přestupkového po mně chtěl exekutor asi 8 500 Kč, podotýkám, že v r. 2005, píše Josef Dvorský.

Ukradli mi řidičák a dostal jsem exekuci na 11 tisíc

17. 1. 2011

Ukradli mi s peněženkou řidičský průkaz. Nahlásil jsem krádež policii a nechal si vydat nový. O tři roky později někdo na můj ukradený řidičák vjel do protisměru a dostal od policie pokutu 2 000 Kč, kterou nezaplatil. Přišla mi na tuto pokutu složenka. Od policie jsem dostal do rukou falešný podpis zloděje mého řidičáku, informace o mně neznámém autě, a číslo mého řidičáku, už 3 roky evidovaného jako neplatný, což mi potvrdila policie.

O osm let později jsem dostal zničehonic v této věci exekuci na 11 000 Kč. Zaplatil jsem.

Obešel jsem tři právníky, kteří, jako kdyby byli domluveni, mi vysvětlovali, že to není tolik a že nemá cenu soudit se s policií. Exekutor mi vysvětloval, že doba je drahá, a proto z pokuty 2000 Kč musel vytvořit pokutu 11 000 Kč... napsal čtenář, který se podepsal jako Tomáš...

Petice proti exekuční šikaně?

17. 1. 2011

Sleduji debatu na Britských listech o exekuční šikaně v Česku, píše R. Hetmánková. Víte, mě napadlo, jestli byste nemohli odstartovat nějakou petici či akci, která by vládu donutila ten zákon změnit. Ono to trápí spoustu lidí, ale nikdo neví, jak na to.

Nestoudné praktiky úřadů, lichva kontra obecné referendum

17. 1. 2011 / Jiří Baťa

Pan Jan Čulík se zde na stránkách BL správně pozastavuje nad tím, proč občané léta pasivně tolerují, že je zákonodárci urážlivě pasují na podvodníky. Tento názor vyslovuje v souvislosti s nestoudným, neslýchaným a krajně nevhodným jednáním a praktikami jak některých veřejných úřadů, institucí, vymahačských firem, tak a to především, exekutorských pracovníků.

■ ■ ■

17. 1. 2011 / Filip Špecián

Na konci věku se otevírala brána
a zpoza ni ostré světlo oslepovalo.
Stopy od krve, třešní a vajec
už nechtěly být vyprány.
Ušlý zisk se zachytil v síti,
přes překážku neexistujícího tvora.
Hodnota se stala bytostí.
Ryzost všedních dnů se měnila tempem zabijáka psů.
Symetrická vyčerpanost kalila vodu.
Kaluž před krmelcem měla tvar Evropy
a kupující klopýtali v zrcadlení svém.

Koutek reklamní tuposti 2

Kočky, ty já žeru

17. 1. 2011 / Štefan Švec

Pokud si po prvním šoku všimnete i nevýrazných kousků masa ve spodní části plakátu, pořád ještě vám nemusí dojít, že jde o reklamu na kočičí žrádlo. Zvlášť když se produkt jmenuje Felix.

Plakáty s Felixem byly k vidění leckde, tenhle je z autobusové zastávky Bohdalec.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady reklamy, kde neschopnost jejich tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Bez Habermase polemika nebylo by Habermase teoretika?

17. 1. 2011

Specter, Mathew G.: Habermas: An Intellectual Biography. Cambridge University Press 2010. 278 stran. ISBN 978-0521488037.

KD│ Titul knihy (Habermas, intelektuální biografie), která vznikla přepracováním Specterovy disertace, vlastně poněkud zavádí. Autor především zasazuje Habermasovo teoretické úsilí do dobového politického kontextu Spolkové republiky Německo, a právě z něj se s obdivudnou akribií snaží objasnit základní motivace. Habermas, který je dnes bezesporu největším žijícím veřejně činným intelektuálem kontinentální Evropy, ovšem nemusí být pro anglosaský svět dobře čitelný. Jeho dvojjedinnost veřejného polemika a akademického teoretika často vede čtenáře navyklé na mnohem "akademičtější" anglosaské filosofy k nepochopení. Za největší zásluhu Specterovy práce lze označit právě explikaci toho, do jaké míry jsou obě role vzájemně konzistentní a dokonce naprosto neoddělitelné. Nejvíce otázek naopak vyvolává celková interpretace díla dosud žijícího autora; to dle Specterova názoru kulminovalo knihou Faktizität und Geltung (Fakticita a platnost) z roku 1992.

Rasismus:

"Měl smůlu, narodil se jako Rus"

17. 1. 2011 / Miloslav Štěrba

V zemi proslavené humanismem a občanským směřováním společnosti, neboli ve Francii, měli dost času, aby po skončení slavného období Velké francouzské revoluce z let 1789 -- 1799 nasměřovali hodnotový systém země dle potřeb vítězů.

Dobří holubi se vracejí

17. 1. 2011 / Milan Kozelka


"V Jáchymově se mezi lidma proslýchá, že se po
převratu zase votevřou uranový šachty. Je tam
prej smolinec na třicet let," vypráví básník Petr
Štengl básníkovi Janu Těsnohlídkovi. "Jak to víš?"
ptá se Těsnohlídek. "Pár dnů sem se tam motal
a taky sem zašel do hospody," vysvětluje Štengl.
"Chceš říct, že tam budou fárat nový politický?"
děsí se Těsnohlídek. "To ne. Jaký nový politický?
Zametou tam na doživotí hajzly z exekutorskejch
mafií, který tady legálně vokrádají lidi a ničí jim
životy. Žádný politický, ale vobyčejný kriminální
gaunery!" rozhorluje se Štengl. "S nima by tam
měli sfárat všichni vládní a bankovní zkurvysyni,
který to tu za dvacet let totálně dojebali," vrčí
Těsnohlídek. "Vo tom vůbec nepochybuj. Jasně,
že tam zahučej i tyhle zmrdi," ujišťuje ho Štengl.

Význam a principy očkování z pohledu lékařů, babské řeči a nebezpečná demagogie

17. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

komentář s připojeným výtahem z knihy, kterou vydala Česká vakcinologická společnost - součást České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně pod názvem "Očkování -- význam a výhody"

Prudké odmítavé reakce na svůj článek "Měla by být striktně vyžadována trestní odpovědnost za šíření nakažlivých chorob" jsem očekával, neboť vášnivé diskuse o tom, zda je potřebné, či nikoli, díky militantní lobby odpůrců očkování z řad příznivců "alternativních" a "přírodních" způsobů v léčení, i v České republice sílí. Spolu s tím ovšem sílí i nebezpečí, které pro populaci představují neočkovaní.

Půl století racionalismu, kdy očkování bylo přirozenou součástí preventivního lékařství, v mnoha odbornících otupilo potřebu obhajovat ještě dnes jeho přínos.

Pět let Rádia Wave, rádia pro lepší časy

17. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

13. ledna 2006 v magických 13:13 se v českém étéru objevila rozhlasová stanice, na kterou mladá generace čekala plných jedenáct let. Český rozhlas v ten den naplnil ideu veřejné služby i pro mladou generaci. Několik dní poté jsem napsal v Britských listech: "Tuhle stanici nedělá nikdo pro prachy. Je verbalizací způsobu života mladé generace. A v tom je nejspíše ten největší problém... Wave vzniká, aby ukázalo, že jiný svět je možný i v médiích. Aby ukázalo, že muzika není jen to, čím krmí étér Evropa 2 a další komerční "hitová" rádia.

Rádio Wave oslavilo 15. ledna 2011 pět let své existence v nabitém klubu Meet Factory v Praze na Smíchově.

Kam se ztratil občan...?!?

17. 1. 2011 / Ladislav Žák

O státu se toho namluví a napíše spoustu. O tom sociálním, který prý může být liberální, konzervativní a sociálně demokratický, i o těch ostatních, zřejmě asociálních, které mohou být bůhvíjaké, ale asi také liberální, konzervativní a sociálně demokratické. Daleko méně se toho člověk doslechne a dočte o občanovi.

K NOVĚ JMENOVANÉMU MINISTRU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Proč je Tomáš Chalupa mimo civilizaci

16. 1. 2011

Zkrachovalých států ovládaných zločineckými gangy či kmenovými náčelníky máme již na světě několik a nevím, jestli je dobře usilovat o to, aby k ním přibyla i Česká republika, napsala Darina Martykánová v květnu 2008.

Sociální darwinismus, ba přímo "diktatura silných", v kombinaci s "vírou v kapitalismus" a ve svobodu, který hlásá politik ODS Chalupa, je mnohem naivnější a křehčí konstrukci, než by si tento samozvaný český "vítěz evolučního procesu" dokázal přiznat.

Kompletní článek ZDE

U devíti křížů

17. 1. 2011 / Milan Kozelka

Na D1 se srazil kamión s papamobilem,
nedaleko kolonie rodinných domků.
Papamobil udělal několik salt a skončil
v blízkém marihuanovém poli, kamión to
našil do bilboardu s Bohuslavem Sobotkou.
"Fuj ty seš hnusnej! Kvůli tobě sme do
sebe ťukli!" spílá řidič kamiónu Sobotkovi.
Sobotka mrká pichlavýma očima a mlčí.
Papež se vyhrabává z konopného pole,
na levém oku má moncla, divně chodí, asi
to slízly i koule. "Koukněte se na toho
blba, Svatej Otče. Je to jeho vina," ukazuje
řidič kamiónu na bilboard se Sobotkou.
"Ano, je to divný zjev. Taky jsem se lekl,"
říká papež a žehná rozflákaným blinkrům.
"Kdyby mě bylo deset, to byste se nelekl,
Svatý Otče?" ptá se Sobotka a nehýbe brvou.
"To jistě ne, synu," mlsně slintá papež. Řidič
kamiónu někam telefonuje, Sobotka mrká
pichlavýma očima, papež laškuje s malými
chlapci. Přijíždí policie, papež žehná dechové
zkoušce a podepisuje se na pouzdro s pistolí.

Slezský Výmar na třebovickém zámku

17. 1. 2011 / Aleš Uhlíř

Ostrava, účastnící se v minulém roce soutěže o titul Evropské hlavní město kultury 2015, byla v září 2010 poražena Plzní. Podporou kandidatury Ostravy měla být výstava Kavárna Ostrava v rámci přehlídky Ostrava v Praze v pražské výstavní síni Mánes (14. 7. -- 10. 9. 2010). Na této výstavě, uspořádané Galerií výtvarného umění v Ostravě a dalšími ostravskými institucemi, snažilo se město představit se jako kulturní centrum v evropských rozměrech.

Planeta Země - další ukázka nové podoby České televize

17. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Přiznám se, že před vysíláním mimořádného večera Planeta Země 2011 jsem byl značně skeptický, protože provizorní seznam pozvaných hostů, do kterého bylo možno nahlédnout, sliboval většinu hostů z amerického či proamerického liberálně pravicového spektra a proti nim stáli pouze profesor Keller a poněkud exotický "lovec Bilderbergů" -- investigativní novinář z Litvy, Daniel Estulin, autor knihy "Skutečný příběh skupiny Bilderberg", který ovšem přijel do Česka na pozvání Lions klubu... Vyváženost dle předběžného seznamu hostů kulhala na obě nohy.

Výsledek však předčil moje očekávání. Česká televize nakonec překvapila. Velmi mile.

Independent: Kubánští zdravotníci na Haiti zahanbují svět

17. 1. 2011

Lékaři a zdravotní týmy z Kuby jsou skutečnými hrdiny na Haiti, jemuž Barack Obama po zemětřesení a související humanitární katastrofě slíbil ke zmírnění následků velkou americkou humanitární misi. Americké úsilí marginalizují lékaři a zdravotní sestry arcinepřítele, napsal deník Independent.

O ústavách a ODS v Evropské unii

17. 1. 2011 / Pavel Stránský

Z počtu příznivců našeho pana prezidenta, dle průzkumu oblíbenosti politiků, se dá dovodit, že velká většina Čechů nemá ráda, tak jako on, Evropskou unii. A protože je EU stále jakýmsi garantem sociálně-tržního hospodářského modelu, nechce tato většina zřejmě ani žít ve společnosti takového typu, píše Pavel Stránský.

Chaos ve škole

17. 1. 2011 / Leopold Kyslinger

AntiDokulil, aneb reakce na článek "Máte taky děti nebo vnoučata?"

Za minulého režimu spoluorganizovala LŠU v Ústí nad Labem mezinárodní soutěž v klavírním recitálu "Virtuosi per musica di pianoforte". Tato soutěž stále trvá a já jsem použil minulého času jenom proto, že jsem v té době byl učitelem LŠU a tedy jsem se přímo účastnil organizačního zabezpečení.

Čínský rozhlas buduje multimediální platformu

17. 1. 2011

CRI│ŠOK│ V Pekingu oficiálně vznikla 18. ledna síť CIBN (China International Broadcasting Network), což znamená vstup CRI do nové etapy rozvoje s důrazem na nová média. CRI online se stal v minulých letech webovou zpravodajskou platformou s nejvíce jazykovými verzemi na světě. Nyní následují internetová televize a mobilní server - rozhlas a televize prostřednictvím mobilního telefonu.

Duch totality a rozum v hrsti

17. 1. 2011

Musím přiznat, že z toho článku na mě zavál studený duch totality. To opravdu musíme nutit lidi do zdravotních zákroků, které jsou proti jejich osobnímu přesvědčení? Proto abychom měli proočkovanost vyšší o pár procent, než je tomu na západ od nás, kde je očkování až na výjimky dobrovolné?, ptá se čtenář Marcel Votípka.

Vláda "chce" zákon o protikomunistickém odboji

17. 1. 2011 / Jiří Baťa

To je převzatý titulek z Kroměřížského deníku ze 13. ledna 2011. Z něj zcela jasně vyplývá, že vláda je samozvaný, s tichou podporou a záštitou nadstranického prezidenta, státní řídící útvar, který rozhoduje nejen o existenci státu a jeho lidech, ale také si činí nárok na rozhodování o jejich myšlení a názorech.

ČEZ a trik pana Kalouska

17. 1. 2011 / Jan Hošek

Jen bych pana Rubáše malinko poopravil, píše Jan Hošek. Aby si náš stát mohl půjčit u centrální banky, vyžadovalo by to změnu zákona a navíc by to šlo proti moderní a obecně příjímané teorii centrálního bankovnictví (zpochybnilo by to nezávislost centrální banky a stát/vláda by čelil morálnímu hazardu, byly by v pokušení tímto způsobem zvyšovat inflaci a tím znehodnocovat svůj dluh).

Nová vize: Nechme to tak!

17. 1. 2011 / Petr Koudelka

Analýz bídného stavu společnosti už bylo dost a nedivím se panu Žákovi, že už se mu z nich dělá špatně. Neděláme nic jiného, než popisujeme svět a dění kolem nás. Je to ovšem naše práce, vytvářet tento žalostný obrázek. Doplňuje ho literatura s destruktivními tématy, film, výtvarné umění.

I tahle vláda z nás dělá blbce

17. 1. 2011 / Ivo Bubeník

Nejen tím jak dovedně maskuje své skandály, světovou korupci a tajné dohody z Hradu, ale i tím jak neplní a pošlapává své sliby.

Není tomu tak dávno, nemýlím-li se, co před volbami slibovali, že nebudou nic privatizovat.

O Vykupiteli z necírkevních pramenů

17. 1. 2011 / Jan Kadubec

Narodil se nám Spasitel a Vykupitel. Jak všichni víme, dne 25. prosince se narodil nějak před půlnocí Ježíšek. Který to byl ale rok, na tom se znalci (biblisté) zatím neshodli, někteří tvrdí, že to bylo jistě roku jedna našeho letopočtu, jiní tvrdí, že to bylo čtyři roky před naším letopočtem, další dokazují, že dokonce to bylo sedm roků před n.l., a někteří (je jich ale málo) tvrdí, že to bylo až pátým rokem našeho letopočtu.

Teplo domácnostem kvůli emisním povolenkám nezdraží

17. 1. 2011 / Pavel Poc

Skokové zdražení centrálního tepla pro české domácnosti nehrozí. Evropská Komise totiž pod tlakem českých europoslanců přehodnotila svůj původní plán emisních povolenek, který byl nevýhodný pro teplárny spalující uhlí. Právě ty jsou hlavním zdrojem tepla v ČR. Díky této změně tak ušetří nejen české teplárny, ale i české domácnosti. Účet za teplo může být u každé z nich nižší až o jeden tisíc korun.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní