Co se divíte, pane Jánský?

Česká vláda není schopna dělat strategické případové studie

7. 9. 2010 / Jan Čulík

Na rozdíl od západních demokracií není česká vláda schopna dělat strategické případové studie. Kdyby v Británii nedejbože plánovali zavést poplatek u lékaře ve výši 30 nebo více korun, než by ho zavedli, musel by vzniknout od odborníků počítačový model, z něhož by vyplynulo, kolik chudších lidí či důchodců si nebude moci dovolit jít k lékaři a kolik lidí na neléčené choroby umře. Až na základě takové studie by pak vláda rozhodovala. To se týká všech rozhodovacích pravomocí a všech oborů lidské činnosti.

Česká vláda rozhoduje - přesně jako za komunismu - ideologicky, nikoliv podle toho, co je. To nezjišťuje. Všechno "ví předem".

An English version of this article is in CLICK HERE

Nikdo se tedy nedoví, kolik důchodců od zavedení poplatků u lékaře zemřelo na neléčené choroby, i když zjevně podstatné množství z nich k lékaři přestalo chodit. Zkoumal někdo, jaký mělo zavedení lékařských poplatků vliv na populaci aspoň následně? Koho by to také zajímalo. Lékaři si libují, že "hypochondři už nechodí" a že mají prázdnější ordinace.

Totéž platí i v jiných oblastech rozhodování státní správy. Nerozhoduje se na základě expertních, modelových analýz jako na Západě.

V České republice nic takového neexistuje. Ministerstva nemají expertní odborníky, není tedy, kdo by takové studie vypracovával. Mají pouze státní úředníky. Neexistuje odbornými analýzami podložená strategie rozvoje jednotlivých ministerských rezortů.

Ministři rozhodují podle tlaku lobbistických skupin. Nikdo nemá podloženo, jak vládní rozhodnutí ovlivní ekonomiku či sociální situaci obyvatelstva.

Kromě toho správní úředníci na ministerstvech si nerisknou udělat rozumné, strategické rozhodnutí, protože by se tím zviditelnili, vystrčili by hlavu nad parapet a byli by tedy lehce likvidovatelní. To si nikdo neriskne.

Tisk řeší z bulvárních důvodů dílčí korupční skandály, ale nikdo se už neptá, proč nemá česká vláda schopnost strategického rozhodování na základě modelových expertních analýz. Proč by to mělo někoho zajímat?

Co se divíte, pane Jánský?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.9. 2010